גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כדורגל ישראלי? עדיף להשקיע את הכסף במגוון ענפים שימשכו גם עוד נשים

רק 1.2% מאוכלוסיית ישראל עוסקים בספורט תחרותי, כך לפי נתוני משרד הספורט שנחשפו לבקשת "גלובס" ● ההשקעה הרבה בכדורגל ובכדורסל ניכרת והם הענפים הפופולריים ביותר, אך בעלי דומיננטיות גברית מוחלטת ● נשים מהוות פחות מרבע מהספורטאים המקצועיים

ירדן ג’רבי (מימין) באולימפיאדת ריו 2016 / צילום: Markus Schreiber, Associated Press
ירדן ג’רבי (מימין) באולימפיאדת ריו 2016 / צילום: Markus Schreiber, Associated Press

1. למרות שפעילות הספורט בישראל הופסקה כמעט לחלוטין בחודש מרץ בגלל התפרצות נגיף הקורונה, שיעור העוסקים בספורט תחרותי בישראל עלה במהלך השנה. מנתונים שמסר משרד הספורט לבקשת "גלובס", מספר הספורטאים התחרותיים עומד נכון לתחילת שנת תשפ"א על 112,475.  

עם זאת, הקורונה בכל זאת הכתה בספורט הישראלי ובצמיחה התחרותית שלו: בעוד שבחמש השנים הקודמות נרשם גידול ממוצע של כ-6,000 ספורטאים תחרותיים מדי שנה, ב"שנת הנגיף" נוספו עוד 2,115 ספורטאים תחרותיים בלבד.

למספר הספורטאים התחרותיים יש חשיבות גדולה. הוא נותן מדד לגבי מקומה של ישראל מול מדינות אחרות בעולם, ובעיקר מול מדינות ה-OECD. עם 1.2% מאוכלוסיית ישראל שעוסקת בספורט תחרותי מצבנו רחוק מלהיות מזהיר, בלשון המעטה. בסיס פירמידה דליל בספורטאים מקשה על יצירת תשתית רחבה מספיק שתוביל בסופו של דבר לשפיץ רחב של ספורטאי עילית ולהישגים ברמה העולמית.

האם הגידול במספר הספורטאים נע בכיוון חיובי יחסית לגידול באוכלוסייה? אפשר להגיד שכן. במהלך העשור האחרון התווספו למעגל העוסקים בספורט תחרותי בישראל כ-38 אלף בני אדם. מדובר בעלייה של כ-50%, במקביל לגידול של 20% באוכלוסיית המדינה. אבל זה עדיין לא מספיק: במדינות מרכז אירופה, כמו מדינות הבלקן ויוגוסלביה לשעבר, שיעור המוגדרים כעוסקים בספורט תחרותי הוא מעל 5%.

מיהו בעצם ספורטאי תחרותי? כדי להיחשב לספורטאי תחרותי - כזה שמתוקצב על ידי המדינה - לא מספיק לשחק כדורגל בשכונה או לנסוע עם אופניים בשטח בשבת בבוקר. לצורך ההגדרה יש לעמוד במספר קריטריונים ובהם להשתייך לקבוצה, לעמוד ברף משחקים תחרותיים בשנה ולהתחרות במספר מסוים של תחרויות. 

הערה קטנה: הנתונים שאליהם התייחסנו כאן לא לוקחים בחשבון עוד כ-10,000 "ספורטאים" משלושה ענפים - ברידג', שחמט ודמקה. מטעמים היסטוריים הם עדיין נספרים תחת הגדרה זו בעיקר לצורכי מקורות תקצוב, אבל הקשר ביניהם לבין ספורט לא באמת קיים.

2. הפרט המשמעותי ביותר שעולה מרשימת הספורטאים התחרותיים הוא ההבדל בפעילות בין המגדרים. רק 21.3% מהספורטאים הפעילים בישראל הן נשים, ובסך הכל 88,449 ספורטאים גברים מול 24,026 ספורטאיות. למרות יוזמות שמגובות בעשרות מיליוני שקלים ותוכניות לאומיות כ"אתנה", שיעור העוסקות בספורט נשאר כמעט ללא שינוי.

מתוך 56 הענפים שבהם מתקיימת פעילות ספורטיבית תחרותית בישראל, רק בשלושה ענפים יש יותר ספורטאיות מספורטאים - התעמלות (93% נשים), החלקה על קרח (84% נשים) ורכיבה (63%). באופן כללי העיסוק של נערות ונשים בספורט מתנקז באופן בולט לענף שגם נתפס כ"נשי" - אחת מכל שש נשים בישראל שבוחרת לעסוק בספורט תחרותי עושה זאת בענף ההתעמלות.

כולם-(כמעט)-רוצים-לשחק-כדורגל-וכדורסל

בחלק גדול מהענפים הפערים המגדריים הם עצומים: בכדורגל רק 4% מהפעילים בענף הן נשים, זאת למרות הקמתה של אקדמיה לכדורגל נשים בווינגייט ב-2013 שאמורה הייתה למשוך את הענף כלפי מעלה; בכדורסל רק 20%; ואפילו בג'ודו, שם לאורך השנים היו מודלים לחיקוי כיעל ארד או ירדן ג'רבי - שיעור הנשים הוא נמוך ועומד על 33% בלבד.

3. החשיבות של בסיס רחב לפירמידה מתחדדת לאור העובדה שבגילאי נוער מתחילה התופעה הידועה של נשירה מעיסוק בספורט תחרותי. בישראל המצב הוא מורכב עוד יותר בעקבות הגיוס לצה"ל, שמאפשר להשאיר בפעילות ב"בגילאים הקריטיים" רק את ספורטאי העילית.

מהנתונים עולה כי שיעור הנושרים בין גילאי הנוער לבוגרים עומד על כ-43%. במלים אחרות, כמעט כל ספורטאי תחרותי שני לא ממשיך בפעילות התחרותית אחרי גיל 18. חלק מזה קשור גם להיעדר פלטפורמות המשך - לדוגמה, ילד המשחק בענף כלשהו בקבוצת ילדים או נערים ביישוב קטן יחסית לא יכול להמשיך הלאה מאחר שאין קבוצת בוגרים.

בחלק מהענפים הפרישה היא כמעט גורפת, בעיקר בקרב נשים. בענף הג'ודו למשל יש 1,083 נערות פעילות אבל רק 143 ספורטאיות בוגרות. שיעור פרישה של מעל 85%. בכדורסל שיעור הפרישה הוא 70% בין גילאי נוער לבוגרים.

4. שני ענפי ספורט זכו מהאוצר לרשת ביטחון כלכלית בעקבות משבר הקורונה - הכדורגל שזכה ל-75 מיליון שקל, והכדורסל עם 35 מיליון שקל. היחס המועדף שענפים אלו זוכים לו מהמדינה בכל הקשור לתקצוב ובניית תשתיות, נשען בין היתר על כמות הספורטאים הפעילים - שהפכה אותם לענפים המקצועניים הפופולריים בישראל.

נכון לספטמבר 2020 רשומים בישראל 60,202 כדורגלנים וכדורסלנים תחרותיים. הכדורגל הוא הענף הבכיר עם 33,851 שחקנים, הכדורסל שני עם 26,351 ספורטאים תחרותיים. במלים אחרות, שני הענפים שמובילים את רשימת הספורטאים התחרותיים בישראל אחראים ל-53% מסך הספורטאים במדינה. מתוקף הפופולריות הזאת, כל אחד מהענפים הללו מתוקצב בכ-40 מיליון שקל בשנה - וזה עוד לפני עשרות מיליוני שקלים נוספים מכספי השיווק של הטוטו, כספים שנכנסים מזכויות שידור בליגות הבכירות ותיעדוף כמעט מוחלט בכספים המחולקים על ידי חלק גדול מהעיריות והמועצות. כהשוואה, יותר ממחצית מהענפים בישראל זוכים לתקצוב של פחות ממיליון שקל בשנה ממשרד הספורט.

האם הם שווים את ההשקעה? מהם ההישגים הגדולים שענף הכדורגל הביא בעשורים האחרונים בתמורה? האם לא הגיע הזמן להבין כי ישראל אינה מדינת כדורגל ולפזר את הכספים באופן שייתן מענה ליותר ענפים ויוביל, למשל, יותר נשים לעסוק בספורט.

5. עד כמה משמעותיים הישגים ברמה הבינלאומית כדי למשוך ספורטאים לענף מסוים? את הגישה שאומרת כי הצלחות יגדילו באופן טבעי את בסיס הפירמידה אפשר לראות בג'ודו. חמש השנים האחרונות שעמדו בסימן ירדן ג'רבי, אורי ששון ושגיא מוקי וגובו במדליות אולימפיות, מדליות באליפויות עולם ובאליפויות אירופה - הפכו את הג'ודו לענף הצומח ביותר בישראל. נכון לספטמבר 2020 עוסקים בג'ודו בישראל 3,703 ספורטאים והוא הענף החמישי מבחינת כמות הפעילים כשהוא חולף מבחינת פופולריות על ענפים כטניס, שחייה וכדוריד. בתוך שש שנים שילש הענף את עצמו מבחינת כמות הספורטאים הפעילים (198%+).

הג'ודו גם מדגים את האופן שבו יכולה להשפיע המדינה, לטוב ולרע, באופן ישיר על הפעילות הספורטיבית - אין ספק כי להחלטה לארח בתל אביב את אליפות אירופה ב-2018 הייתה השפעה מכרעת על הענף ועל הרצון של ילדים לעסוק בו. בשנתיים מאז האליפות הענף כמעט והכפיל את עצמו. 

עוד כתבות

יאיר הבן של בנימין נתניהו / צילום: שלומי יוסף

כשלהיות ישר זה להיות פראייר: השבוע שבו הנורמות המקולקלות היכו בנו

מחלוקת ג'ובים במוסדות ציוניים ועד פרשת הפצ"רית: השבוע נוכחנו בעוצמה יתרה שהנורמות מתפוררות, והדרך לשחיתות מתקצרת ● כשאנשים מפסיקים להאמין שמישהו שומר על השיטה, הם מפסיקים לשמור עליה בעצמם

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות בהובלת מניות ה-AI; אנבידיה ירדה ב-3.5%, פלנטיר ב-6%

נאסד"ק יורד ב-1.3% ● חברות מדווחות על שיעור הפתעות חיובי ברווחים הגבוה ביותר מאז 2021 ● איליי לילי ונובו נורדיסק הגיעו להסכמים עם ממשל טראמפ להפחתת מחירים של תרופות ההרזיה ● "יום טריליון הדולר": היום תיערך הצבעת בעלי המניות של טסלה על חבילת השכר של מאסק ● גוברות ההערכות כי בית המשפט העליון יפסול את מדיניות הסחר האגרסיבית של טראמפ ● זינוק של 183% במספר הודעות הפיטורים בארה"ב באוקטובר

הצלב האדום מוביל חללים חטופים לישראל / צילום: Reuters

ארון החלל החטוף הועבר לישראל

ארונו של החטוף החלל עושה את דרכו למרכז הלאומי לרפואה משפטית, שם יבוצע הליך הזיהוי ● טורקיה הוציאה 37 צווי מעצר נגד בכירים בישראל - בהם נתניהו, כ"ץ וצמרת צה"ל ● הקבינט: "אם צבא לבנון לא יפרק את חיזבאללה, ישראל תתקוף בלבנון" ● נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ הכריז אמש על הצטרפותה של קזחסטן להסכמי אברהם ● היום נערכה הלווייתו של סרן עומר נאוטרה, שגופתו הושבה משבי חמאס

מל''ט בייראקטר TB2 מתוצרת טורקיה / צילום: Reuters, Aziz Karimov

"מלחמת המל"טים" בין ישראל לטורקיה: סוריה היא רק שדה קרב אחד

משט המרמרה, שהפסיק את אספקת מל"טי הרון לארדואן, הפך כעבור עשור למאבק עוצמה גלובלי בין התעשיות הביטחוניות ● בעוד שטורקיה הפכה ליצואנית המל"טים התוקפים הגדולה בעולם, בישראל מתריעים מפני התנגשות "בלתי מאוישת" אפשרית בתווך האווירי של סוריה

רמי דרור / צילום: דרור סיתהכל

"לא אופטימי": מנהל ההשקעות שמסמן סקטור אחד להתרחק ממנו

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● רמי דרור, מנכ"ל ווליו השקעות מתקדמות, המנהלת כ-4 מיליארד שקל, ידע להמליץ לפני שנה על מניות הביטוח. כעת הוא בטוח שבטווח הקצר השוק המקומי ימשיך לעלות, בהינתן סיום המלחמה וכניסה לשנת בחירות ● ולאיזה סקטור הוא מעדיף לא להתקרב היום?

מפעלי ים המלח של איי.סי.אל (כיל) / צילום: Shutterstock

פשרה של מיליארדים: הזיכיון על ים המלח ייפתח למכרז, ICL תקבל פיצוי ענק מהמדינה

רבים מהמכשולים שמנעו את השינוי הדרמטי הוסרו, ונראה שבשנים הקרובות ייפתח מכרז חדש על זיכיון ים המלח ● המכרז יעגן את השמירה על איכות הסביבה ויגדיל משמעותית חלק הממשלה ● כל הפרטים על הפשרה ועל הוויתורים שעשו הצדדים

פרופ' בועז המאירי / צילום: יח''צ אוניברסיטת תל אביב

החוקר שקיבל 2 מיליון דולר כדי לגלות איך אפשר לפתור סכסוכים אלימים

פרופ' בועז המאירי, ראש התוכנית לניהול סכסוכים וגישור באוניברסיטת ת"א, קיבל לאחרונה מענק יוקרתי ממועצת המחקר האירופית ● המטרה: לבחון אילו התערבויות מועילות בסוגי סכסוכים שונים בין קבוצות אוכלוסייה ● המחקר ייערך בין השאר בקולומביה, בניגריה ובארה"ב ● האם ממצאיו יוכלו להועיל גם לחברה הישראלית?

יפעת תומר-ירושלמי, הפרקליטה הצבאית הראשית / צילום: דובר צה''ל

גורם במשטרה: "הטלפון הנייד שנמצא בחוף הצוק שייך לפצ"רית ועובר בדיקה"

על פי אותו גורם, בימים הקרובים יבדקו במשטרה אם נמחקו תכנים מהמכשיר לפני שהושלך לים ● "הפצ"רית בעת מעצרה מסרה לנו את הקוד של הנייד שלה", הוא הוסיף ● אישה כבת 50 ששחתה במים הרדודים מצאה את הטלפון והזעיקה את כוחות השיטור ● תיעוד: תמונות ראשונות של הפצ"רית ביציאה מבית המעצר

ירושלים. עלות המימון שחישבה שפיר גבוהה מהעלות שהוערכה בבדיקה הכלכלית / צילום: Shutterstock

העירייה ביצעה התאמות במכרז, אבל האם זה יספיק כדי להציל את פרויקט הדיור להשכרה בירושלים?

העירייה הזמינה הצעות להקמת פרויקט דיור בר־השגה במתחם בית העם, אך ההצעה היחידה, של חברת שפיר, הייתה גבוהה ביותר מ־55 מיליון שקל מאומדן העירייה ● כעת המכרז מפורסם שוב, עם יותר דירות ועם אומדן מעודכן למענק ההקמה

שרון רייך וגדעון עמיחי / צילום: רמי זרנגר, מנחם רייס

אחרי שנים שנעדרה מהפסקת הפרסומות: איילון ביטוח בוחרת משרד פרסום

לראשונה זה שנים, חברת איילון ביטוח ופיננסים בוחרת משרד פרסום ובקרוב תעלה בקמפיין טלוויזיה ● מעבדת החדשנות הטכנולוגית סיטיזון קיבלה הכרה רשמית כ"מעבדה חיה" של האיחוד האירופי ● אריקה כרמל-טק (בי-קיור לייזר), פותחת חנות פיזית ראשונה בקניון עזריאלי "מול הים" באילת ● וגם: זה המנכ"ל החדש של סוכנות מקפת שירותים פיננסיים מבית מגדל ● אירועים ומינויים

גולן, קמי וגלעד פלם / צילום: אלעד ברמי

גם יין הוא אידאולוגיה: על ההחלטה האמיצה של יקב פלם להתמקד אך ורק בטרואר של הרי יהודה

ב-25 שנות קיומו, הסגנון של יקב פלם הלך והתהדק, והוא ניכר היטב ביינות, שזכו להצלחה בארץ ובעולם ● עם הרוח הגבית הזו החליטה משפחת פלם שהיקב יהיה עצמאי ומקומי לחלוטין

אילון מאסק / צילום: ap, Jae C. Hong

בעלי המניות אישרו: אילון מאסק יקבל את חבילת השכר הגדולה בתולדות וול סטריט

בעלי המניות של טסלה אישרו את חבילת השכר ההיסטורית של המנכ"ל אילון מאסק, שעשויה להגיע לטריליון דולר במניות בעשור הקרוב ● המתנגדים הזהירו מפני תלות מוגזמת באדם אחד - אך טסלה בחרה להמר עליו שוב ● כעת יצטרך מאסק להוכיח שהיעדים שהציב, בהם מיליון רובוטים לשימוש מסחרי והגעה לשווי של 8.5 טריליון דולר, הם לא חלום רחוק

אלטמן עם טראמפ וראשי אורקל וסופטבנק בהכרזה על סטארגייט / צילום: ap, Julia Demaree Nikhinson

מרכז נתונים בשווי יותר מ־7 מיליארד דולר ייבנה עבור הפרויקט של אורקל ו־OpenAI

הקמפוס בעיירה סליין במישיגן, הוא האתר הרביעי שהוכרז במסגרת הסכם הענק שנחתם בין שתי ענקיות הטכנולוגיה ● את המרכז בונה חברת RELATED

האם הוועדים ממלאים את תפקידם / צילום: שלומי יוסף

כוח פוליטי לפני הכול: האם הוועדים ממלאים את תפקידם?

פרשת "יד לוחצת יד" שבמרכזה עומד החשד כי בכירים בהסתדרות כולל היו"ר, קיבלו טובות הנאה, החזירה את הדיון על כוחם ונחיצותם של הוועדים הגדולים ● האם הם שמים לנגד עיניהם קודם כל את הדאגה למקורבים ועד כמה הם באמת פועלים עבור העובדים ● חשד לשחיתות בהסתדרות, פרויקט מיוחד 

ההשפעה האדירה של ההסתדרות / איור: גיל ג'יבלי

מהפוליטיקה ועד הביטוח: ההשפעה האדירה של ההסתדרות

פרשת השחיתות "יד לוחצת יד" ממחישה את עוצמתה של ההסתדרות ואת עומק אחיזתה במשק ● מהמונופול על עובדי המדינה ועד השליטה במגזר הפרטי, משביתות ועד רפורמות - ארגון העובדים הזה שולח יד בכל ● חשד לשחיתות בהסתדרות, פרויקט מיוחד  

פרויקט עיר גלים של הכשרת הישוב / הדמיה: טוטם

קריית ים מציגה: יותר מ־6,000 דירות בהתחדשות עירונית וקפיצה במחירים

העיר הסמוכה לים, שנחשבה במשך שנים לשכונה אפורה בפאתי חיפה, צפויה להוסיף בשנים הקרובות אלפי יחידות דיור חדשות ● המחירים עלו ב־56% בפחות מארבע שנים, אבל המכפילים בפרויקטים עדיין גבוהים

פרויקט 'מבנה הסוללים' בתל אביב / צילום: באדיבות החברה

חברת ההייטק ששוכרת 13 אלף מ"ר במתחם הסוללים

עוד רכישה בעולם ההתחדשות העירונית: מהדרין רוכשת את פי הנדסה ובנייה תמורת 27 מיליון שקל ● חברת ההייטק פיירבלוקס נכנסת לשטחי המשרדים במתחם הסוללים ● קריית גת בדרך להתרחבות ● וגם: העיר הערבית השנייה בישראל שמוכרז בה פינוי־בינוי ● חדשות השבוע בנדל"ן 

מורי ארקין / צילום: שלו אריאל

שוק הביומד מתעורר? מורי ארקין מגייס קרן של 40 מיליון דולר

בין המשקיעים בגיוס של קרן ארקין דיגיטל נמצאות הקרנות וינטג' פרטנרס וקבוצת הראל ● הסכום אומנם לא גדול מאוד, אך מדובר בחדשות משמעותיות לסקטור הביומד בישראל, בו גויסה מתחילת המלחמה רק קרן אחת

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

היועמ״שית: מינוי קולה - התערבות פוליטית פסולה בהליכים פליליים

אתמול בערב קבעה בהרב-מיארה כי החלטתו של שר המשפטים להטיל על השופט בדימוס אשר קולה, לחקור את פרשת הפצ״רית - אינה חוקית ● קראה למחוק את העתירה שהוגשה נגד עיסוקה בחקירת הפרשה לנוכח הודעתה כי לא תעסוק בכך

זוהרן ממדאני נושא את נאום הזכיה שלו, הבוקר / צילום: ap, Yuki Iwamura

האיום של ראש העיר החדש והשאלה: האם חוזי ענק של ישראלים בסכנה?

בחירתו של זוהרן ממדאני לראשות עיריית ניו יורק מדירה שינה מעיניהם של יזמים ישראלים: על בסיס הכרזותיו מהעבר, הוא יוכל לפעול נגד חברות בטענה שהן מוכרות טכנולוגיה לזרועות הביטחון ● כיצד הוא יגיב לרכישה שהושלמה ערב בחירתו, האם הוא יפגע בחברות כי המייסדים שלהן שירתו בצה"ל, ומה יעשו אנשי ההייטק הישראלים?