גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כדורגל ישראלי? עדיף להשקיע את הכסף במגוון ענפים שימשכו גם עוד נשים

רק 1.2% מאוכלוסיית ישראל עוסקים בספורט תחרותי, כך לפי נתוני משרד הספורט שנחשפו לבקשת "גלובס" ● ההשקעה הרבה בכדורגל ובכדורסל ניכרת והם הענפים הפופולריים ביותר, אך בעלי דומיננטיות גברית מוחלטת ● נשים מהוות פחות מרבע מהספורטאים המקצועיים

ירדן ג’רבי (מימין) באולימפיאדת ריו 2016 / צילום: Markus Schreiber, Associated Press
ירדן ג’רבי (מימין) באולימפיאדת ריו 2016 / צילום: Markus Schreiber, Associated Press

1. למרות שפעילות הספורט בישראל הופסקה כמעט לחלוטין בחודש מרץ בגלל התפרצות נגיף הקורונה, שיעור העוסקים בספורט תחרותי בישראל עלה במהלך השנה. מנתונים שמסר משרד הספורט לבקשת "גלובס", מספר הספורטאים התחרותיים עומד נכון לתחילת שנת תשפ"א על 112,475.  

עם זאת, הקורונה בכל זאת הכתה בספורט הישראלי ובצמיחה התחרותית שלו: בעוד שבחמש השנים הקודמות נרשם גידול ממוצע של כ-6,000 ספורטאים תחרותיים מדי שנה, ב"שנת הנגיף" נוספו עוד 2,115 ספורטאים תחרותיים בלבד.

למספר הספורטאים התחרותיים יש חשיבות גדולה. הוא נותן מדד לגבי מקומה של ישראל מול מדינות אחרות בעולם, ובעיקר מול מדינות ה-OECD. עם 1.2% מאוכלוסיית ישראל שעוסקת בספורט תחרותי מצבנו רחוק מלהיות מזהיר, בלשון המעטה. בסיס פירמידה דליל בספורטאים מקשה על יצירת תשתית רחבה מספיק שתוביל בסופו של דבר לשפיץ רחב של ספורטאי עילית ולהישגים ברמה העולמית.

האם הגידול במספר הספורטאים נע בכיוון חיובי יחסית לגידול באוכלוסייה? אפשר להגיד שכן. במהלך העשור האחרון התווספו למעגל העוסקים בספורט תחרותי בישראל כ-38 אלף בני אדם. מדובר בעלייה של כ-50%, במקביל לגידול של 20% באוכלוסיית המדינה. אבל זה עדיין לא מספיק: במדינות מרכז אירופה, כמו מדינות הבלקן ויוגוסלביה לשעבר, שיעור המוגדרים כעוסקים בספורט תחרותי הוא מעל 5%.

מיהו בעצם ספורטאי תחרותי? כדי להיחשב לספורטאי תחרותי - כזה שמתוקצב על ידי המדינה - לא מספיק לשחק כדורגל בשכונה או לנסוע עם אופניים בשטח בשבת בבוקר. לצורך ההגדרה יש לעמוד במספר קריטריונים ובהם להשתייך לקבוצה, לעמוד ברף משחקים תחרותיים בשנה ולהתחרות במספר מסוים של תחרויות. 

הערה קטנה: הנתונים שאליהם התייחסנו כאן לא לוקחים בחשבון עוד כ-10,000 "ספורטאים" משלושה ענפים - ברידג', שחמט ודמקה. מטעמים היסטוריים הם עדיין נספרים תחת הגדרה זו בעיקר לצורכי מקורות תקצוב, אבל הקשר ביניהם לבין ספורט לא באמת קיים.

2. הפרט המשמעותי ביותר שעולה מרשימת הספורטאים התחרותיים הוא ההבדל בפעילות בין המגדרים. רק 21.3% מהספורטאים הפעילים בישראל הן נשים, ובסך הכל 88,449 ספורטאים גברים מול 24,026 ספורטאיות. למרות יוזמות שמגובות בעשרות מיליוני שקלים ותוכניות לאומיות כ"אתנה", שיעור העוסקות בספורט נשאר כמעט ללא שינוי.

מתוך 56 הענפים שבהם מתקיימת פעילות ספורטיבית תחרותית בישראל, רק בשלושה ענפים יש יותר ספורטאיות מספורטאים - התעמלות (93% נשים), החלקה על קרח (84% נשים) ורכיבה (63%). באופן כללי העיסוק של נערות ונשים בספורט מתנקז באופן בולט לענף שגם נתפס כ"נשי" - אחת מכל שש נשים בישראל שבוחרת לעסוק בספורט תחרותי עושה זאת בענף ההתעמלות.

כולם-(כמעט)-רוצים-לשחק-כדורגל-וכדורסל

בחלק גדול מהענפים הפערים המגדריים הם עצומים: בכדורגל רק 4% מהפעילים בענף הן נשים, זאת למרות הקמתה של אקדמיה לכדורגל נשים בווינגייט ב-2013 שאמורה הייתה למשוך את הענף כלפי מעלה; בכדורסל רק 20%; ואפילו בג'ודו, שם לאורך השנים היו מודלים לחיקוי כיעל ארד או ירדן ג'רבי - שיעור הנשים הוא נמוך ועומד על 33% בלבד.

3. החשיבות של בסיס רחב לפירמידה מתחדדת לאור העובדה שבגילאי נוער מתחילה התופעה הידועה של נשירה מעיסוק בספורט תחרותי. בישראל המצב הוא מורכב עוד יותר בעקבות הגיוס לצה"ל, שמאפשר להשאיר בפעילות ב"בגילאים הקריטיים" רק את ספורטאי העילית.

מהנתונים עולה כי שיעור הנושרים בין גילאי הנוער לבוגרים עומד על כ-43%. במלים אחרות, כמעט כל ספורטאי תחרותי שני לא ממשיך בפעילות התחרותית אחרי גיל 18. חלק מזה קשור גם להיעדר פלטפורמות המשך - לדוגמה, ילד המשחק בענף כלשהו בקבוצת ילדים או נערים ביישוב קטן יחסית לא יכול להמשיך הלאה מאחר שאין קבוצת בוגרים.

בחלק מהענפים הפרישה היא כמעט גורפת, בעיקר בקרב נשים. בענף הג'ודו למשל יש 1,083 נערות פעילות אבל רק 143 ספורטאיות בוגרות. שיעור פרישה של מעל 85%. בכדורסל שיעור הפרישה הוא 70% בין גילאי נוער לבוגרים.

4. שני ענפי ספורט זכו מהאוצר לרשת ביטחון כלכלית בעקבות משבר הקורונה - הכדורגל שזכה ל-75 מיליון שקל, והכדורסל עם 35 מיליון שקל. היחס המועדף שענפים אלו זוכים לו מהמדינה בכל הקשור לתקצוב ובניית תשתיות, נשען בין היתר על כמות הספורטאים הפעילים - שהפכה אותם לענפים המקצועניים הפופולריים בישראל.

נכון לספטמבר 2020 רשומים בישראל 60,202 כדורגלנים וכדורסלנים תחרותיים. הכדורגל הוא הענף הבכיר עם 33,851 שחקנים, הכדורסל שני עם 26,351 ספורטאים תחרותיים. במלים אחרות, שני הענפים שמובילים את רשימת הספורטאים התחרותיים בישראל אחראים ל-53% מסך הספורטאים במדינה. מתוקף הפופולריות הזאת, כל אחד מהענפים הללו מתוקצב בכ-40 מיליון שקל בשנה - וזה עוד לפני עשרות מיליוני שקלים נוספים מכספי השיווק של הטוטו, כספים שנכנסים מזכויות שידור בליגות הבכירות ותיעדוף כמעט מוחלט בכספים המחולקים על ידי חלק גדול מהעיריות והמועצות. כהשוואה, יותר ממחצית מהענפים בישראל זוכים לתקצוב של פחות ממיליון שקל בשנה ממשרד הספורט.

האם הם שווים את ההשקעה? מהם ההישגים הגדולים שענף הכדורגל הביא בעשורים האחרונים בתמורה? האם לא הגיע הזמן להבין כי ישראל אינה מדינת כדורגל ולפזר את הכספים באופן שייתן מענה ליותר ענפים ויוביל, למשל, יותר נשים לעסוק בספורט.

5. עד כמה משמעותיים הישגים ברמה הבינלאומית כדי למשוך ספורטאים לענף מסוים? את הגישה שאומרת כי הצלחות יגדילו באופן טבעי את בסיס הפירמידה אפשר לראות בג'ודו. חמש השנים האחרונות שעמדו בסימן ירדן ג'רבי, אורי ששון ושגיא מוקי וגובו במדליות אולימפיות, מדליות באליפויות עולם ובאליפויות אירופה - הפכו את הג'ודו לענף הצומח ביותר בישראל. נכון לספטמבר 2020 עוסקים בג'ודו בישראל 3,703 ספורטאים והוא הענף החמישי מבחינת כמות הפעילים כשהוא חולף מבחינת פופולריות על ענפים כטניס, שחייה וכדוריד. בתוך שש שנים שילש הענף את עצמו מבחינת כמות הספורטאים הפעילים (198%+).

הג'ודו גם מדגים את האופן שבו יכולה להשפיע המדינה, לטוב ולרע, באופן ישיר על הפעילות הספורטיבית - אין ספק כי להחלטה לארח בתל אביב את אליפות אירופה ב-2018 הייתה השפעה מכרעת על הענף ועל הרצון של ילדים לעסוק בו. בשנתיים מאז האליפות הענף כמעט והכפיל את עצמו. 

עוד כתבות

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"