גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסכמות היסטוריות: הנפקת התעשייה האווירית יוצאת לדרך

ועדת השרים להפרטה צפויה לאשר להנפיק עד 35% מהתעשייה האווירית, לאחר שהושגו הסכמות עם הממונה על השכר ועם גורמי ביטחון • העובדים לא יידרשו להחזיר כסף בשל חריגות שכר, והאינטרסים החיוניים של המדינה יוגנו בכנסת

דוד אמסלם / צילום: יוסי זמיר
דוד אמסלם / צילום: יוסי זמיר

סוכם מתווה ההפרטה של התעשייה האווירית. בממשלה מעריכים כי השלב הראשון בדרך להנפקת החברה יצא לדרך כבר בשבוע הבא, כשוועדת השרים להפרטה תתכנס לאשר את נוסח הצעת ההחלטה שגובשה. לאחר אישור המתווה ייפתח מו"מ רשמי בין המדינה לבין הנהלת התעשייה האווירית, בראשות היו"ר הראל לוקר, ועובדי החברה. זאת במטרה להגיע בתוך שלושה חודשים לחתימה על הסכם קיבוצי חדש שיסדיר בין היתר את התמורה שיקבלו העובדים במסגרת ההנפקה.

יו"ר ועד עובדי התעשייה האווירית יאיר כץ עדכן ביום רביעי את נציגות העובדים בחברה על ההתקדמות במגעים עם המדינה וקיבל את הסכמתה לפתוח במו"מ רשמי. זאת מתוך הבנה שהנהלת החברה חזרה בה מההחלטה על צמצומים של מאות עובדים בחטיבת התעופה האזרחית. מדובר בהתקדמות משמעותית בתהליך שהמדינה מנסה לקדם כבר מעל שני עשורים. מרגע קבלת האישור של ועדת השרים להפרטה, תהליך ההנפקה יוכל לצאת לדרך ולהתקדם באופן עצמאי, בניהול רשות החברות הממשלתיות.

המדינה מתכוונת להנפיק בשלב ראשון 25% ממניות החברה, לפי שווי של 12 מיליארד שקל לחברה. יו"ר ועדת השרים להפרטה, שר הדיגיטל ח"כ דוד אמסלם, צפוי לקבוע את המועד לכינוסה של הוועדה בשבוע הבא. על פי גורמים המעורבים בהליך, נוסח ההחלטה שתובא לאישור ועדת השרים יאפשר מכירה של עד 35% ממניות החברה בדרך של הנפקה ציבורית בבורסה. רשות החברות הממשלתיות, בניהולו של יעקב (ינקי) קוינט, תוביל את הליך ההנפקה של החברה ותקבע את התנאים שלו.

הראל לוקר, יו"ר התעשייה האוירית / צילום: איל יצהר, גלובס

סוכם שיימצא הסדר לחריגות השכר

גיבוש מתווה ההפרטה, שכאמור מתעכבת כבר שנים, התאפשר לאחר שנמצאו הסדרים בשני הנושאים העיקריים שעיכבו את התהליך. הנושא הראשון הוא הסתייגויות של הממונה על השכר באוצר, שדרש מעובדי החברה להחזיר חריגות שכר. הנושא השני הוא הסתייגויות של גורמי ביטחון, אשר חששו כי חובות הדיווח והגילוי שיחולו על החברה בעקבות ההנפקה יסכנו אינטרסים ביטחוניים.

ל"גלובס" נודע כי בהתערבות שר האוצר ישראל כ"ץ סוכם עם הממונה על השכר באוצר קובי בר-נתן והמשנה שלו אפי מלכין, כי יימצא הסדר לנושא חריגות השכר שהתגלו בחברה, והעובדים לא יידרשו להחזיר כסף למדינה. גם במחלוקת עם מערכת הביטחון הושגו הסכמות, במעורבות של שר הביטחון בני גנץ. המנגנון שאמור להבטיח שמירה על האינטרסים הביטחוניים מבוסס על צו לשמירה על האינטרסים החיוניים של המדינה בתעשייה האווירית ובאלתא שיחוקק בכנסת לפני ההנפקה. מדובר בצו מחמיר יותר מזה שהוצא בהליכים דומים בעבר (הנפקות בזק או אל על). ובמסגרתו יוטלו מגבלות בנושאים הקשורים למבנה הבעלות בחברה (עסקאות להעברת זכויות) וכן בסוגיות הקשורות לשליטה השוטפת בחברה למשל מבנה הדירקטוריון ונושאי המשרה הבכירים בחברה.

בדיונים שנערכו אצל מנכ"ל משרד הביטחון אמיר אשל הובהר, כי למדינה תעמוד אפשרות לפנות לבית המשפט ולבקש חיסיון בכל מקרה שבו יתעורר חשש שחובת הדיווח של החברה מסכנת אינטרסים ביטחוניים ואסטרטגיים של ישראל. הפנייה לבית המשפט תסתמך על חוות דעת של היועץ המשפטי לממשלה.

הנפקה תייתר את הצורך צמצומים נרחבים

עובדי התעשייה האווירית דרשו בעבר לקבל נתח של 2.5% ממניות, בהנחה של 30%. מדובר על הטבה של כ-90 מיליון שקל, או כ-6,000 שקל לעובד, בחברה אשר מעסיקה כ-15 אלף עובדים. התעשייה האווירית סובלת מהסכמי עבודה מיושנים ומהוצאות שכר גבוהות יחסית, בהשוואה למתחרה שלה חברת רפאל. הבעיה חריפה במיוחד בחטיבת התעופה האזרחית של התעשייה האווירית, ועל רקע זה החליט דירקטוריון החברה לצמצם מאות משרות. הנפקת התעשייה האווירית, שצפויה לחזק את ההון עצמי של החברה מייתרת את הצורך המיידי בביצוע צמצומים מרחיקי לכת.

התעשייה האווירית מספקת מוצרים ושירותים בתחומי התעופה והחלל לשוק הצבאי ולשוק האזרחי. הכנסותיה של החברה בשנת 2019 הסתכמו בכ-4.1 מיליארד דולר וכ-74% מהמכירות היו לייצוא. החברה סובלת משיעורי רווחיות נמוכים יחסית, אם כי ב-2019 עברה מהפסד לרווח תפעולי של כ-120 מיליון דולר. 

יאיר כץ, מזכיר ארגון העובדים הארצי: "מדובר בצעד משמעותי אך מרבית העבודה עוד לפנינו. כפי שכבר ציינתי, תע"א כחברה עסקית תחרותית, סוחבת על גבה רגולציות ממשלתיות שאינן תואמות לשוק התחרותי בו היא פועלת, והנפקת מניות המיעוט בחברה, היא בהחלט הזדמנות נהדרת להיפרד מהן. ארגון העובדים וצוות היועצים המקצועי המלווה אותנו, נכון להמשיך ולשבת מול כל הגורמים המעורבים על מנת לקדם מהלך שישפר את תנאי העובדים והחברה".

הבסיס: המודל האירופי להפרטת חברות ביטחוניות

מודל ההפרטה של התעשייה האווירית מבוסס על הניסיון אשר נצבר במדינות מערב אירופיות במכירת חברות ביטחוניות בבעלות ממשלתית. תהליכי ההפרטה של חברות ביטחוניות כאלו במערב אירופה החלו עוד בשנות ה-80 של המאה הקודמת והגיעו לשיא שלהם בשנות ה-90 ובעשור הראשון של שנות ה-2000.

בין היתר מדובר למשל על חברת האלקטרוניקה ומערכות המידע Thales, שממשלת צרפת הקטינה את חלקה בבעלות עליה במהלך השנים עד ל-25% כיום; בחברת Leonardo האיטלקית, שממשלת איטליה מחזיקה בה כיום בנתח של כ-30%; יצרנית המטוסים Airbus, ש-25% מהבעלות עליה מוחזקת במשותף על ידי ממשלות צרפת, גרמניה וספרד; וכן בחברת BAE הבריטית, שהופרטה במלואה על ידי ממשלת בריטניה בשני שלבים, בשנות ה-80 וה-90 של המאה ה-20. הניתוח שערכה רשות החברות הממשלתיות העלה כי דרך ההפרטה המועדפת הייתה הנפקה של מניות החברה בבורסה, תוך שמירה על אינטרסים לאומיים באמצעות מנגנונים משפטיים שמטילים מגבלות על מכירת מניות, שינויים בהרכב הדירקטוריון וההנהלה הבכירה ומכירת נכסים אסטרטגיים. עבודת הרשות מצטטת שלושה מחקרים אמפיריים בינלאומיים, מהם עולה כי הליכי הפרטה באמצעות הנפקת מניות הביאו לשיפור ברווחיות התפעולית של החברות הביטחוניות.

על רקע הניסיון האירופי, הסכים משרד הביטחון למתווה שהציעה רשות החברות. זאת לאחר שקודם לכן צידד המשרד במכירת השליטה בחברה למשקיע אסטרטגי, כפי שנעשה במקרה של תע"ש - שנמכרה ב-2018 לאלביט מערכות תמורת 1.9 מיליארד שקל.

עוד כתבות

הסכמי מתנה / איור: לירון בר עקיבא

אחות נתנה לאח את הדירה שירשו, ואז התחרטה. מה קבע ביהמ"ש?

אחות העבירה לאחיה את כל זכויותיה בנכסים שירשו יחדיו מהוריהם המנוחים ללא תמורה ● לאחר שהאח העביר את הזכויות בנכסים לבתו ללא תמורה, הגישה האחות תביעה נגד אחיה ובתו בטענה כי החוזים היו למראית עין בלבד ● מה קבע בית המשפט?

רייצ'ל ריבס, שרת האוצר של בריטניה / צילום: ap, Kin Cheung

מבוכה בבריטניה: התקציב דלף לאינטרנט שעה לפני "הנאום הגורלי" של שרת האוצר

התקציב הבריטי לשנה הבאה פורסם בטעות באתר ממשלתי שעה לפני נאום שרת האוצר רייצ’ל ריבס - והקדים לחשוף העלאות מס נרחבות והערכות פיסקליות רגישות ● ההדלפה טלטלה את השווקים לרגע, אך התשואות והליש”ט התאוששו במהרה, בעוד הממשלה מנסה להסביר את התקלה המביכה ולשדר אחריות תקציבית

רחפן הנושא מצלמה של נקסט ויז'ן / צילום: נקסט ויז'ן

רוחות השלום באוקראינה מקלקלות את החגיגה הביטחונית של הבורסה בת"א

פחות מחודש מאז שהושק בקול תרועה, המדד הביטחוני של ת"א מציג ירידות של כמעט 5% ● המו"מ להסכם בין אוקראינה לרוסיה, וסיום המלחמה בעזה, מעיבים לאחרונה על ביצועי המניות שכיכבו בשלוש השנים האחרונות ● האם בבורסה הצטרפו לחגיגה מאוחר מדי?

רני צים / צילום: רמי זרנגר

היעד הבא? רני צים מתרחב למדינה חדשה

איש העסקים נכנס לפעילות משותפת עם רשת המרכולים מאס (MAS) מקפריסין ● חברת התוכנה אלעד מערכות פועלת להכשיר ולגייס 120 ג'וניורים ופונה במיוחד ללוחמי צה"ל ● חברת סופרגז משיקה שירות לאספקת גז המבוסס על בינה מלאכותית ● אירועים ומינויים

סונדאר פיצ'אי מנכ''ל גוגל / צילום: ap, stf

מכוונת לבטן הרכה של אנבידיה: גוגל בדרך לשווי שוק של 4 טריליון דולר

גוגל מטלטלת את שוק השבבים בעקבות דיווחים בעולם כי היא במו"מ למכירת שבבים למטא ● המהלך, שצפוי לאתגר את דומיננטיות אנבידיה בתחום שבבי ה־AI, הפיל את מניית ענקית השבבים ● רק בחודש שעבר התייצבה גוגל כחברה השלישית בגודלה בעולם במונחי שווי שוק, ורשמה השקה מוצלחת של מודל ה־AI ג'מיני

שמואל אברמזון, הכלכלן הראשי / צילום: יוסי זמיר

צוות צללים באוצר מציג תחזיות פסימיות לגירעון ולצמיחה

משרד האוצר אופטימי לגבי גירעון מתון וצמיחה של 5.2%, אך יועציו עלומי־השם מזהירים שהגירעון עלול לעלות והצמיחה להיות נמוכה מהצפוי ● בין הגורמים שנבחנו: המלחמה והבחירות שבדרך

השופט אלכס שטיין. מסתמן כפליליסט הבולט הבא

"לא נתערב": העליון משרטט מחדש את גבולות הגזרה של חוזים מפורטים

השופטים דחו ערעור של בעלי יחידות נופש במלון מלכת שבא, שביקשו לשנות את דמי הניהול ● הנימוק: חוזה מפורט הוא חוזה סגור, ועדיפה לשון ההסכם על "שיקולים ערכיים" ● השופטים אף הזהירו מהשלכות כלכליות של התערבות שיפוטית

חי גאליס, מנכ''ל ביג / צילום: ביג מרכזי קניות

"פופוליזם זול, ובסוף הציבור ישלם": מנכ"ל ביג נגד הצעד של סמוטריץ'

שר האוצר פרסם מוקדם יותר היום (ד') את כוונתו להכפיל את תקרת הפטור ממע"מ על רכישת מוצרים מחו"ל דרך האינטרנט, ובעלי העסקים בישראל זועמים ● "בכל העולם לא רק שלא מגדילים את הפטור, אלא מבטלים אותו לחלוטין", אומר מנכ"ל ביג חי גאליס ● "אם שר האוצר רוצה לדפוק את המשק הישרלי ואת העסקים בישראל - שיחתום על הצו"

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

רבעון טוב לקרן קיסטון והמיזוג שהקפיץ את הרווח של להב

גלובס מביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● מימוש האופציה באגד יצר לקיסטון רווח חד פעמי של 98 מיליון שקל ● להב אל.אר: מיזוג בתחום האנרגיה הירוקה סייע לזינוק דרמטי של 300% ברווח הנקי

סופר ספיר ו-A2Z חתמו על עסקת עגלות חכמות בהיקף 30 מיליון דולר

בעסקה ששווה 30 מיליון דולר, חברת A2Z חתמה על הסכם לאספקת 3,000 עגלות חכמות לרשת סופר ספיר ● "זה יאפשר לנו להגדיל ב–10% את סל הקנייה", אמר אורן ספיר, מנכ"ל הרשת

שחרור חטופים בעסקה האחרונה / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

הצעת החוק נפלה, סיוע במיליוני שקלים לא יועבר לשורדי שבי

ישראל העבירה הצעה לחמאס לפיה כל המחבלים ששוהים בכיסי הטרור התת-קרקעיים יוכלו לצאת מהמנהרות, להיכנע - ולהיכלא בבתי הסוהר בישראל ● משרתי המילואים צפויים לבצע כ-60 ימים בשנת 2026 ● משפחות שכולות בקריאה לסמוטריץ: "אל תיתן יד לחוק הגיוס" ● הקואליציה הפילה הצעת חוק להענקת סיוע מיידי לשורדי השבי ולמשפחות החטופים החללים ● עדכונים שוטפים

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

המספרים נחשפים: 120 אלף ישראלים עושים בכל שנה את הטעות הגדולה ביותר בפנסיה

נתונים שהגיעו לידי גלובס חושפים כי התופעה של משיכת כספים מקרנות הפנסיה מוקדם מדי, הולכת וצוברת תאוצה, הגם שבכך מאבדים החוסכים זכויות ומשלמים קנס גדול ● בכיר בלשכת סוכני הביטוח: "עם ישראל מפרק לעצמו את הפנסיה תחת שידול ורמייה"

יהלומים / צילום: תמר מצפי

מכסי טראמפ מטלטלים את תעשיית היהלומים הישראלית

המכסים האמריקאיים מכבידים על אחד מענפי היצוא המרכזיים של ישראל, בעוד ההסכם לפטור את היהלומים מהמס ממתין ללא חתימה ● בינתיים היבוא והיצוא נחתכים, ובענף חוששים מקריסה

מערכת חץ 3 בפעולה / צילום: דוברות משרד הביטחון

דיווחים בגרמניה: מערכת החץ תתחיל לפעול כבר בשבוע הבא

ע"פ דיווחים בכלי התקשורת הגרמנית, מערכת החץ 3, שנרכשה מהתעשייה האווירית במחיר של 3.5 מיליארד אירו, תחל לפעול באופן חלקי כבר בשבוע הבא ● "המערכת תאפשר הגנה של 360 מעלות, מה שיבטיח להגן על תושבי גרמניה והתשתיות שלה מפני התקפות בטילים ארוכי טווח", נכתב בהודעה לעיתונות של חיל האוויר הגרמני

אף אחד לא קרא אותו, אבל הספר הכי אנטישמי הפך לרב מכר בעולם הערבי

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: ארה"ב הצליחה לצמצם את כוחה של ישראל במזרח התיכון, בחיזבאללה לא יודעים איך להגיב לחיסול הרמטכ"ל, ישראל ממשיכה להשפיע על בחירות בארה"ב, ואיך הפך "מיין קאמפף" לרב מכר בעולם הערבי ● כותרות העיתונים בעולם

שי באב''ד, מנכ''ל קבוצת שטראוס / צילום: אבי רוקח

שטראוס מציגה זינוק ברווח, תעניק למנכ"ל הטבה של 12 מיליון שקל

חברת המזון מציגה עלייה במכירות וקפיצה ברווח הרבעוני, בעיקר עקב עדכון מחירי המכירה בחו"ל ● האופציות למנכ"ל שי באב"ד יעמידו את התגמול השנתי שלו על 9.3 מיליון שקל

עופר ינאי, בעלי נופר אנרג'י / צילום: נועם גלאי

עופר ינאי מבצר שליטה בנופר באמצעות לאומי פרטנרס

ינאי יעביר את מניותיו בנופר לחברה משותפת, שלתוכה תזרים לאומי פרטנרס כחצי מיליארד שקל בהון וחוב לטובת רכישת מניות נוספות ● בחודש האחרון מניית החברה סובלת ממומנטום שלילי ואיבדה כ-11%

טנק ליאופרד עם מערכת מעיל רוח / צילום: אגף דוברות וקשרי ציבור במשרד הביטחון

המדינה שמבקרת את ישראל אבל רוכשת מוצרים של רפאל

למרות הביקורת על ישראל, נורבגיה רוכשת את טנקי ליאופרד החדשים שמצוידים במערכת מעיל רוח של רפאל ● שמונה חברות דיפנס-טק ישראליות הציגו בתערוכת הטכנולוגיה הגדולה באסיה ● בריטניה קידמה חוזה לפיתוח מערכת דראגון פייר ● רוסיה החלה להשתמש בדגם איראני מתקדם של חימוש משוטט ● וגם: אוקראינה ויוון חותמות על הסכם לייצור כשב"מים משותף ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

צביקה שווימר, מנכ''ל אלטקטרה צריכה / צילום: איל יצהר

קרפור מציגה שיפור ברווח, עיתוי החגים פגע בהכנסות הרשת

רשת הקמעונאות, שבשליטת אלקטרה צריכה, סבלה במהלך הרבעון השלישי מירידה של 6% במכירות בחנויות זהות, אך הצליחה לשפר את הרווח התפעולי ובשורה התחתונה רשמה רווח נקי של 5 מיליון שקל

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

תל אביב ננעלה בעליות; מניות השבבים קפצו, מניות הביטוח נפלו

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.9% ● מגדל: הממונה על שוק ההון מאשרר את תעריפי הביטוח שלנו ● המאבק על ההגמוניה בשוק השבבים מתחמם, אנבידיה: "אנחנו מקדימים את התעשייה בדור שלם" ● ג'יי.פי.מורגן: הדולר יחלש ב-3% עד אמצע השנה הבאה ●  בבריטניה דריכות גבוהה לקראת התקציב שתציג שרת האוצר ● ג'יי.פי.מורגן: התנודתיות הגבוהה בתיקי 60/40 מעמידה בספק את כדאיות ההשקעה הזאת