גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החלטות הממשלה משקפות את הוויכוח הפוליטי יותר משהן נוגעות לקורונה

ההתחלה דווקא נראתה טוב - דיונים ענייניים, אבל עם הזמן הכול התיישר, כרגיל, לפי הקווים הפוליטיים ● המשוואה של הפגנות - תפילות השתלטה על השיח ופרופ' גמזו כמעט שלא נשמע ● בינתיים זה עושה טוב לפוליטיקאים שמתנגדים להחלטות הממשלה

אריה דרעי ובנימין נתניהו / צילום: אמיל סלמן-הארץ
אריה דרעי ובנימין נתניהו / צילום: אמיל סלמן-הארץ

תסכול עמוק אפף את בכירי הכלכלה הישראלית, ובראשם שר האוצר ישראל כ"ץ ונגיד בנק ישראל אמיר ירון, ביום שאחרי ישיבת הממשלה הלילית שבה אושר מתווה הסגר המחמיר. את המחיר, הם אמרו ביום שאחרי למקורביהם, ישלם הציבור הישראלי כולו.

הצעתם להוביל לפעילות של 50% מהמשק הפרטי גם במסגרת החמרת הסגר נדחתה בשל המשוואה שיצר שר המשפטים אבי ניסנקורן, לפיה אם סוגרים - סוגרים הכול, ללא החרגות. נתניהו עצמו מיהר ליישר קו כדי להכריע. ממשלת האחדות שנולדה רק לצורך אחד - הטיפול בקורונה, כשלה שוב. הפופוליזם ניצח.

בשבוע האחרון קיים קבינט הקורונה לא פחות מ-15 שעות דיון על מתווה הסגר הרצוי, ישיבת הממשלה הלילית ארכה לא פחות מחמש שעות, אי אפשר לומר שדיון לא התקיים שם, רק שפעם אחר פעם הוא נגרר לשוליים: הפגנות או תפילות מה חשוב יותר, את מה נגביל פחות. בתחילת הדיון בממשלה היה ניתן אפילו לכנות אותו רציני ומעמיק, ולראיה, התומכים והמתנגדים לא התחלקו לפי מפלגות האם. השר אסף זמיר הצביע נגד התקנות המגבילות התקהלות, השרים כ"ץ ועמיר פרץ נגד הסגר המחמיר ושמולי, פרקש ויזהר שי -נגד התקנות כולן יחד.

הפגנות ותפילות השתלטו על הדיון 

אולם באישון ליל, כשהדיון חזר ועסק שוב ושוב בהגבלת ההפגנות כן או לא אל מול קיום התפילות בחגי תשרי, עבר נתניהו לנהל את הישיבה בצעקות ובדפיקות על השולחן: "אני מבטל את הזכות להפגין? תפגינו בקפסולות. אסור לנו לדון בזה? אני לא מקבל את זה".

לשרים הכלכליים לא נותר אלא לאחוז את ראשם אל מול ההובלה הזו של בכירי כחול לבן והליכוד לצד נתניהו לסגר כללי במשק, הכול בשם אי פגיעה בחופש ההפגנה המקודש בבלפור וחיזוק הפייק משוואה תפילות = הפגנות.

נתניהו חשף את נקודת החולשה שלו מול ההפגנות בימים האחרונים. ההתעסקות שלו ושל שרי הליכוד במפגינים הפכה מוגזמת והפרה את האיזון בין טפל לעיקר. אך ככל הנראה לא מהות ההפגנות היא שהעבירה אותו על דעתו, שכן שרי הממשלה הקודמת כבר שמעו ממנו בעבר עד כמה ההפגנות דווקא משרתות אותו. הם עוד זוכרים כמה הוא עצמו נמנע מלהגביל אותן בסגר הקודם.

זו רמת התחלואה העולה והמסר הציבורי לפיו המגפה חמורה אבל יש דברים חשובים יותר (הפגנות, שווקים או תפילות), שלא איפשרו את עצירת ההתקהלויות וההדבקות שבסופן. הפגנה כן ואומן לא? הפגנה או מסיבה? לנבחרי הציבור לא הייתה תשובה לכך והתרופפות המשמעת נרשמה באחוזים גבוהים של נדבקים ומתים.

געגועים לממשלה צרה ויעילה

שרי כחול לבן התיישרו לסנטימנט הציבורי (כך חשבו), לפיו הציבור לא יעמוד בהגבלת ההפגנות, אבל כן יעמוד בסגירת המשק וההפגנות ביחד. סקר חדשות 12 שפורסם השבוע, לפיו 70% ממצביעי השמאל תומכים בהגבלת ההפגנות, מלמד עד כמה טעו בני גנץ ואנשיו בהבנת הלך הרוח בציבור ואיך הם ייחסו חשיבות מוגברת לקולות המפגינים, שספק אם יתמכו בהם בבחירות הבאות.

המשוואה שהייתה צריכה להיות לעלות לדיון בממשלה הייתה צריכה להיות בהירה יותר: עצירת ההדבקה על ידי הקטנת התקהלויות והמשק יתנהל בהתאם. אילו רק הייתה שם קצת פחות פוליטיקה וקצת יותר מהות.

ממשלת האחדות, גם אחרי שעברה את סף 100 ימי החסד, לא מצליחה להתגבר על החשדנות המובנית בין אנשיה. מימין ומשמאל מתנהלים שם כאילו הם עדיין בעיצומה של מערכת בחירות, או לכל הפחות בדרך לאחת כזו שיכולה להתרגש עליהם במפתיע.

קשה לנהל כך מדינה, כל שכן מדינה במשבר בריאותי חמור. אם יש מי שרוצה להתענג במעט על הגעגוע לממשלת מעבר צרה ואחידה (גם אם לא מאוחדת) יכול לעשות זאת כשהוא רואה את הדרך שבה מנהלת הממשלה הנוכחית את מיגור המגיפה. הדיונים שהתקיימו גם אז באישון ליל נחתכו לבסוף עם הכרעות, מסיבות עיתונאים והנחיות ברורות.

מה שהציבור הישראלי מקבל היום זה את סך הריבים שמאחורי הקלעים ופחות את ההחלטות שהוא צריך להישמע להן.

קולו של גמזו נדם בדיונים

בלט בהיעדרו פרויקטור הקורונה פרופ' רוני גמזו. פיזית הוא נכח בדיונים, אך קולו כמעט לא נשמע. שרי כחול לבן והליכוד סיפרו בבוקר שאחרי, שנראה שגמזו נמוג ברקע, מבין שהוא כבר לא יוכל להושיע את ישראל מהמצב שהיא נקלעה אליו, ולכן לא הצליח להביע בישיבה עמדה חד משמעית  בעד או נגד הסגר ואיזה מגבלות. השרים שנשאו אליו עיניים נדרשו לבחון מחדש את ההחלטות שהובאו בפניהם בלעדיו. "הוא מבין כמה המצב קשה וכמה יהיה קשה לו להציל את המצב כפי שחשב לעשות", אמר אחד משרי כחול לבן. ימיו בתפקיד נראים ספורים.

במהלך ישיבת הממשלה נרשמו שני אירועים מכוננים. מצד אחד השר דרעי נקרא להסביר את המתווה לכלל השרים, כולל הסבר נדרש לתפילות היהודים בחגי תשרי. מנגד, נאומו ומכתבו של השר יזהר שי, שיעמוד עוד בבסיס ועדת חקירה שתקום לימים לבדיקת ניהול המשבר.

דרעי הסביר לשרים את חשיבותו של יום הכיפורים לציבור הרחב במדינה - דתי ומסורתי כאחד, את האופן שבו חוגגים בשגרה את שמחת בית השואבה, שמחת תורה והקבלת פני רבו בהמון רב ואת המשמעות של ההחלטה לעצור הכול בשל התחלואה הגוברת.

המחיר הנפשי שישלם ציבור רחב הוא גדול, אמר דרעי לשרים, ולמרות זאת הוא ורבני המגזר החרדי והדתי יקראו לקיים את התפילות באוויר הפתוח ובקפסולות מצומצמות. השארת בתי הכנסת פתוחים ביום כיפור תהיה יותר סנטימנטלית, להראות שבמדינת היהודים לא סוגרים בתי כנסת ביום הקדוש. תפילות המוניות כבר לא יירשמו השנה ובטח לא מעמד תקיעת שופר במוצאי יום כיפור, שאליו נוהרים דתיים וחילוניים כאחד ומצטופפים בדוחק רב כדי לשמוע את הקול המבשר על סוף הצום.

מ"מ המפכ"ל ניצב מוטי כהן הבהיר בישיבה כי אין בכוונתו לשלוח שוטרים אל תוך בתי הכנסת, לספור מתפללים ולגרש עודפים. המתווה שהציג דרעי קיבל את תמיכת רוב שרי כחול לבן.

המתנגדים צוברים נקודות בציבור

מנגד, השר אסף זמיר וכן יזהר שי במכתבו ביקשו סימטריות - "אין שום הסבר הגיוני כשמשאירים בתי כנסת פתוחים (ביום כיפור) וסוגרים דברים אחרים", כתב שי והוסיף כי לא יוכל להסביר את ההחלטה להגביל הפגנות בחוק.

הוא ציין גם כי דיוני קבינט הקורונה הסתיימו ללא הכרעה, ושזו התקבלה לבסוף בהרכב מצומצם של נתניהו, דרעי, אוחנה ואשכנזי. הוא רק שכח לציין שההכרעה אושרה לבסוף כנדרש גם בממשלה, ברוב אצבעות.

אחרי הסגר הזה תיוולד מערכת פוליטית שלא הכרנו. גיבוריה יהיו כל מי שהפגינו מעט ביקורת נוכח קבלת ההחלטות התמוהה של הממשלה לכל אורך הדרך: יו"ר ועדת קורונה יפעת שאשא ביטון, יו"ר ימינה נפתלי בנט ועכשיו הצטרף אליהם גם השר יזהר שי.

המנדטים בסקרים האחרונים כבר מראים לאן נושבת הרוח ואת הדרישה הציבורית של מיליון מצביעים ויותר למנהיגות אחרת. בהינתן המצב הפוליטי המקרטע של ממשלת האחדות על כל חלקיה לצד הטיפול הכושל בקורונה הם ייהנו מפריחה שהיא סך כל חוסר האמון של הציבור בנבחריה הנוכחיים. 

עוד כתבות

עדי חכמון / צילום: דניאל אדרי

הסטארט־אפ של בוגרי תלפיות שמייצר מיליוני דולרים כשהביקוש למזגנים בשיא

אחרי שנים באוצר, עדי חכמון מנסה לפתור בעיה שהטרידה אותה במשרד בירושלים: מערכת חשמל יקרה ומסורבלת שנבנתה עבור רגעי שיא בודדים ● עם הסטארט־אפ nGrid וצוות בוגרי תלפיות, הם הקימו "תחנת כוח וירטואלית" מבוססת AI - שמייצרת מחזור של מיליוני דולרים

קולקציית חולצות המבוססת על ציוריו של ענר שפירא ז''ל / צילום: דימה טליאנסקי

טרמינל X תהפוך את ציוריו של ענר שפירא ז"ל לקולקציית חולצות

איוריו של ענר שפירא, שנהרג ב-7 באוקטובר לאחר שהציל חיים רבים במיגונית ברעים, הופכים לקולקציית חולצות שתימכר בטרמינל X, והכנסותיה יוקדשו לעמותה שהקימה משפחתו ● אלדן וקק"ל ישתפו פעולה בשיקום יערות שנשרפו ● ומשלחת הייטק של קרן JVP יצאה לגרמניה לחיבור בין סטארט-אפים ישראליים לבנקים וגופים פיננסיים ● אירועים ומינויים

מטוס של לופטהנזה / צילום: יח''צ לופטהנזה

תחום התעופה ב"מצב הישרדות": 20 חברות בעולם כבר ביטלו טיסות

הטלטלה במצר הורמוז מצמצמת את אספקת הדלק הסילוני ומעמיקה את המשבר בענף התעופה ● לפי סוכנות האנרגיה הבינלאומית, מלאי הדלק יספיק לכשישה שבועות בלבד, ובאירופה מזהירים מביטולי טיסות כבר בסוף מאי ● כ־20 חברות תעופה כבר מקצצות פעילות, וההיצע העולמי צפוי לרדת

זהר זיסאפל ז''ל, מייסד רדקום / צילום: תמר מצפי

"ביצועי חסר כרוניים": המאבק שמסעיר את חברת הטכנולוגיה

המאבק בחברת הטכנולוגיה רדקום מעמיד משני צדי המתרס את ד"ר מיכאל זיסאפל ואחותו כליל, בעלי מניות בחברה, ומולם את הדירקטורית, חלי בן נון, שהייתה בת הזוג של המייסד, זהר זיסאפל ז"ל ● "הפוטנציאל בחברה לא מומש כראוי בשל כישלון של רוב הדירקטוריון", טוענים בעלי המניות הדורשים להדיח את רוב הדירקטורים ● רדקום: "בדירקטוריון יש את ההרכב הנכון להמשיך ולהוביל את החברה להצלחה"

ראש עיריית ניו יורק זוהרן ממדאני / צילום: ap, Yuki Iwamura

"הורס את העיר": המס החדש שמסעיר את ניו יורק

ראש עיריית ניו יורק הודיע על מס חדש שיטיל על מי שמחזיקים דירה שנייה בשווי של למעלה מ-5 מיליון דולר ואינם מתגוררים בעיר - ועורר סערה ● כך הגיב המיליארדר הפרו-ישראלי

הרברט סמואל 10 / צילום: שניר לוי

עסקת ענק בתל אביב: דירה של 400 מ"ר נמכרה ב-70 מיליון שקל

בפרויקט הרברט סמואל 10, על קו החוף בתל אביב, נמכרה לאחרונה דירה במחיר עתק; הוועדה המחוזית אישרה תוספת קומות לפרויקט ורטיקל ברמת גן; והותמ"ל אישרה תוכנית רחבת-היקף להתחדשות עירונית בשכונת דניה ברחובות • חדשות השבוע בנדל"ן 

נוף ששווה עשרות מיליונים. העיר העתיקה בירושלים / צילום: Shutterstock

ביותר מ-90 מיליון שקל: עסקת הנדל"ן החריגה מול חומות ירושלים

רוכש אמריקאי-ישראלי רכש שתי דירות בפרויקט כפר דוד של דמרי בעיר העתיקה: אחת ב-66.3 מיליון שקל, והשנייה ב-25 מיליון והוא מתכוון לאחד את שתיהן לאחת ● מחירי הדירות בפרויקט נעים בקשת רחבה מאוד של מחירים, כשהזולה ביותר הגיעה ל־54 אלף שקל למ"ר, והיקרות ל־120 אלף שקל למ"ר

כותרות העיתונים בעולם

"אימפולסיבי ורברבן": הפחדים עימם מתמודד טראמפ

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: בעולם כבר מבינים שצריך מסלול חלופי למצר הורמוז; טראמפ נבחר על בסיס הבטחה לסיים מלחמות זרות, אך הימר שיוכל לפתור את המלחמה באיראן באמצעות כוח אווירי וימי; וכך משפיע החנק על הורמוז על מדינות שנמצאות במשבר ● כותרות העיתונים בעולם

הזמן לקנות דולרים? / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

כשהשקל עושה היסטוריה, האם זה הזמן לקנות דולרים?

יותר מ־30 שנה לא נראה שער דולר נמוך כל כך. האם אנחנו בפתחו של עידן חדש עם קידומת 2 שקלים לדולר, או שהשפל נקודתי? ● המומחים חלוקים, אבל מסכימים על מספר עקרונות: מניות עדיפות על נכסים סולידיים, אל תהמרו רק על מטבע אחד, ומה התזמון היחיד שבו כדאי להמיר מזומנים?

מל''ט מסוג הרמס 900 / צילום: אלביט מערכות

המל"טים של אלביט בדרך לאזור הקוטב הצפוני

משרד ההגנה הקנדי יפעיל בקיץ הקרוב מל"טים מתוצרת אלביט שנרכשו ב-2020, במסגרת פעילות משמר החופים בקוטב הצפוני ● ברקע: עיכובים באספקת מל"טים אמריקאים ושאיפה לחזק את הנוכחות והשליטה במרחב הארקטי מול רוסיה

חדשות הביומד / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, חומרים: שאטרסטוק

טראמפ חתם על צו שמקדם תרופות פסיכדליות. אלה המניות שנהנות

עידן חדש בפסיכדליה? נשיא ארה"ב חתם על צו תקדימי שיאיץ אישור תרופות בתחום ● רשת ARC של שיבא מקימה "מסלול נחיתה" לחברות ישראליות בארה"ב ● נוראקסון ביולוג'יק הודיעה על הסכם אקסוזומים ראשון ● וגם: שיתופי-פעולה חדשים לאיכילוב ולחברת נובו נורדיסק ● השבוע בביומד

אשראי חוץ בנקאי / צילום: Shutterstock

חברות האשראי החוץ־בנקאי צומחות במהירות, אך פקטור אחד ממשיך להקשות עליהן

שוק המשכנתאות מגלגל מאות מיליארדי שקלים, ונשלט ברובו על ידי הבנקים ● ה"התחממות" בשוק החוץ־בנקאי יכולה לרמוז רבות על העתיד - אבל לפחות כרגע הבנקים יכולים להיות רגועים: הריבית שאינה יורדת מקשה על היכולת שלהן להתחרות בצורה יעילה יותר בבנקים

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

הקבלן המוביל מנתיבות שולף פעם אחר פעם שפן באחד העם

הריטואל הקבוע חזר על עצמו בפעם השלישית: הקבלן יגאל דמרי גייס מאות מיליוני שקלים ממוסדיים ברגע האחרון, במטרה להבטיח את הישארותו במדד ת"א 35 ● מה הרציונל בפרקטיקה שבה הוא נוקט פעם אחר פעם, ומה בכל זאת עלול לגרום לכך שימצא עצמו מחוץ למדד?

לירון אייזנמן, קובי מרנקו, רפי עמית / צילום: ברצי גולדבלט, באדיבות החברה, רענן טל

מניית השבבים הישראלית שעלתה לשיא חדש של כל הזמנים

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע ● קמטק טיפסה לשיא כל הזמנים, לאחר שהודיעה על רכישה של סטארט-אפ בתחום ה-AI ● סיליקום קפצה במעל 30% בשבוע החולף, על רקע הזמנה חדשה שקיבלה מחברה אירופית ● וארבה רובוטיקס קפצה, למרות שקיבלה אזהרה מהנאסד"ק

מכוניות בתחנת טעינה / צילום: יח''צ

בקרוב בישראל: לטעון את הרכב שתי דקות ולנסוע מאות קילומטרים

יצרניות הרכב סיניות ג'ילי ו-BYD מציגות טעינת-על שמוסיפה מאות ק"מ בדקות ספורות, ומתקרבות לזמן תדלוק ● האחרונה מתכננת לפרוס אלפי רשתות באירופה - וישראל צפויה להיכלל בגל הראשון

בית המשפט לענייני משפחה בתל אביב / צילום: אמיר מאירי

בן 83 הוריש את כל רכושו לעובד עירייה שעזר לו. מה קרה כשהמשפחה התנגדה?

עובד העירייה הגיש בקשה לקיום הצוואה. מנגד, בתה של אשתו השנייה של המנוח התנגדה לכך, בטענה כי המנוח לא היה כשיר לחתום על הצוואה, וכי היא היורשת הבלעדית ● מה קבע בית המשפט?

מכפיל חניה

המפקח הכריע: גם בלי להשתמש - הדיירים ישתתפו בעלויות מתקני החניה

בעלי דירות עם חניות רגילות טענו כי אין הצדקה לחייבם בהוצאות הנוגעות למכפילי חניה שאינם בשימושם ● המפקח על המקרקעין דחה את הטענות, בהתבסס על התקנון המוסדר בין הצדדים

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

מה צפוי במסחר היום, והשיא המדאיג שנשבר בוול סטריט

כל העיניים יהיו נשואות לסבב השיחות השני בין ארה"ב ואיראן ● השווקים יגיבו היום לסגירתו המחודשת של מצר הורמוז ● המשקיעים בת"א התחילו לתמחר הורדות ריבית, ובמיטב מעריכים כי ייתכן שהסיכוי להורדה בהחלטה הקרובה עומד על מעל 50% ● וגם: וול סטריט שברה שיאים חדשים, אך יש מי שמזהיר כי השוק עלה גבוה מדי ומהר מדי ● כל מה שכדאי לדעת לקראת שבוע המסחר

ארה''ב עוינת יותר כלפי ישראל - גם במקומות ה''בטוחים'' / צילום: Shutterstock

הנתונים חושפים: ארה"ב עוינת יותר כלפי ישראל - גם במקומות ה"בטוחים"

הרוב הגדול של הדמוקרטים כבר מזמן לא תומך בישראל, אבל גם בסיס התמיכה בקרב הרפובליקאים נפגע משמעותית ● בארה"ב קם דור חדש שחושב שישראל גוררת את ארה"ב למלחמות מיותרות - ונמאס לו מזה ● כך נראה במספרים אובדן התמיכה בישראל בקרב הידידה הקרובה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בת"א; מדד הביטוח יורד ביותר מ-2%, הדולר מתחזק

המסחר בת"א נפתח לאור המתיחות המתחדשת בין ארה"ב לאיראן ● מחירי הנפט מזנקים הבוקר והחוזים בניו יורק יורדים ● מיטב: "הקשר בין וול סטריט לשקל התחזק באופן מובהק" ● הפניקס: בנק ישראל לא צפוי להתערב בשוק המט"ח ● וול סטריט ז'ורנל: משקיעי האג"ח בארה"ב לא הצטרפו לחגיגה ● "רחוק מדי, מהר מדי": בוול סטריט מזהירים שהראלי עלול שלא להימשך