גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  בארץ

החלטות הממשלה משקפות את הוויכוח הפוליטי יותר משהן נוגעות לקורונה

ההתחלה דווקא נראתה טוב - דיונים ענייניים, אבל עם הזמן הכול התיישר, כרגיל, לפי הקווים הפוליטיים ● המשוואה של הפגנות - תפילות השתלטה על השיח ופרופ' גמזו כמעט שלא נשמע ● בינתיים זה עושה טוב לפוליטיקאים שמתנגדים להחלטות הממשלה

אריה דרעי ובנימין נתניהו / צילום: אמיל סלמן-הארץ
אריה דרעי ובנימין נתניהו / צילום: אמיל סלמן-הארץ

תסכול עמוק אפף את בכירי הכלכלה הישראלית, ובראשם שר האוצר ישראל כ"ץ ונגיד בנק ישראל אמיר ירון, ביום שאחרי ישיבת הממשלה הלילית שבה אושר מתווה הסגר המחמיר. את המחיר, הם אמרו ביום שאחרי למקורביהם, ישלם הציבור הישראלי כולו.

הצעתם להוביל לפעילות של 50% מהמשק הפרטי גם במסגרת החמרת הסגר נדחתה בשל המשוואה שיצר שר המשפטים אבי ניסנקורן, לפיה אם סוגרים - סוגרים הכול, ללא החרגות. נתניהו עצמו מיהר ליישר קו כדי להכריע. ממשלת האחדות שנולדה רק לצורך אחד - הטיפול בקורונה, כשלה שוב. הפופוליזם ניצח.

בשבוע האחרון קיים קבינט הקורונה לא פחות מ-15 שעות דיון על מתווה הסגר הרצוי, ישיבת הממשלה הלילית ארכה לא פחות מחמש שעות, אי אפשר לומר שדיון לא התקיים שם, רק שפעם אחר פעם הוא נגרר לשוליים: הפגנות או תפילות מה חשוב יותר, את מה נגביל פחות. בתחילת הדיון בממשלה היה ניתן אפילו לכנות אותו רציני ומעמיק, ולראיה, התומכים והמתנגדים לא התחלקו לפי מפלגות האם. השר אסף זמיר הצביע נגד התקנות המגבילות התקהלות, השרים כ"ץ ועמיר פרץ נגד הסגר המחמיר ושמולי, פרקש ויזהר שי -נגד התקנות כולן יחד.

הפגנות ותפילות השתלטו על הדיון 

אולם באישון ליל, כשהדיון חזר ועסק שוב ושוב בהגבלת ההפגנות כן או לא אל מול קיום התפילות בחגי תשרי, עבר נתניהו לנהל את הישיבה בצעקות ובדפיקות על השולחן: "אני מבטל את הזכות להפגין? תפגינו בקפסולות. אסור לנו לדון בזה? אני לא מקבל את זה".

לשרים הכלכליים לא נותר אלא לאחוז את ראשם אל מול ההובלה הזו של בכירי כחול לבן והליכוד לצד נתניהו לסגר כללי במשק, הכול בשם אי פגיעה בחופש ההפגנה המקודש בבלפור וחיזוק הפייק משוואה תפילות = הפגנות.

נתניהו חשף את נקודת החולשה שלו מול ההפגנות בימים האחרונים. ההתעסקות שלו ושל שרי הליכוד במפגינים הפכה מוגזמת והפרה את האיזון בין טפל לעיקר. אך ככל הנראה לא מהות ההפגנות היא שהעבירה אותו על דעתו, שכן שרי הממשלה הקודמת כבר שמעו ממנו בעבר עד כמה ההפגנות דווקא משרתות אותו. הם עוד זוכרים כמה הוא עצמו נמנע מלהגביל אותן בסגר הקודם.

זו רמת התחלואה העולה והמסר הציבורי לפיו המגפה חמורה אבל יש דברים חשובים יותר (הפגנות, שווקים או תפילות), שלא איפשרו את עצירת ההתקהלויות וההדבקות שבסופן. הפגנה כן ואומן לא? הפגנה או מסיבה? לנבחרי הציבור לא הייתה תשובה לכך והתרופפות המשמעת נרשמה באחוזים גבוהים של נדבקים ומתים.

געגועים לממשלה צרה ויעילה

שרי כחול לבן התיישרו לסנטימנט הציבורי (כך חשבו), לפיו הציבור לא יעמוד בהגבלת ההפגנות, אבל כן יעמוד בסגירת המשק וההפגנות ביחד. סקר חדשות 12 שפורסם השבוע, לפיו 70% ממצביעי השמאל תומכים בהגבלת ההפגנות, מלמד עד כמה טעו בני גנץ ואנשיו בהבנת הלך הרוח בציבור ואיך הם ייחסו חשיבות מוגברת לקולות המפגינים, שספק אם יתמכו בהם בבחירות הבאות.

המשוואה שהייתה צריכה להיות לעלות לדיון בממשלה הייתה צריכה להיות בהירה יותר: עצירת ההדבקה על ידי הקטנת התקהלויות והמשק יתנהל בהתאם. אילו רק הייתה שם קצת פחות פוליטיקה וקצת יותר מהות.

ממשלת האחדות, גם אחרי שעברה את סף 100 ימי החסד, לא מצליחה להתגבר על החשדנות המובנית בין אנשיה. מימין ומשמאל מתנהלים שם כאילו הם עדיין בעיצומה של מערכת בחירות, או לכל הפחות בדרך לאחת כזו שיכולה להתרגש עליהם במפתיע.

קשה לנהל כך מדינה, כל שכן מדינה במשבר בריאותי חמור. אם יש מי שרוצה להתענג במעט על הגעגוע לממשלת מעבר צרה ואחידה (גם אם לא מאוחדת) יכול לעשות זאת כשהוא רואה את הדרך שבה מנהלת הממשלה הנוכחית את מיגור המגיפה. הדיונים שהתקיימו גם אז באישון ליל נחתכו לבסוף עם הכרעות, מסיבות עיתונאים והנחיות ברורות.

מה שהציבור הישראלי מקבל היום זה את סך הריבים שמאחורי הקלעים ופחות את ההחלטות שהוא צריך להישמע להן.

קולו של גמזו נדם בדיונים

בלט בהיעדרו פרויקטור הקורונה פרופ' רוני גמזו. פיזית הוא נכח בדיונים, אך קולו כמעט לא נשמע. שרי כחול לבן והליכוד סיפרו בבוקר שאחרי, שנראה שגמזו נמוג ברקע, מבין שהוא כבר לא יוכל להושיע את ישראל מהמצב שהיא נקלעה אליו, ולכן לא הצליח להביע בישיבה עמדה חד משמעית  בעד או נגד הסגר ואיזה מגבלות. השרים שנשאו אליו עיניים נדרשו לבחון מחדש את ההחלטות שהובאו בפניהם בלעדיו. "הוא מבין כמה המצב קשה וכמה יהיה קשה לו להציל את המצב כפי שחשב לעשות", אמר אחד משרי כחול לבן. ימיו בתפקיד נראים ספורים.

במהלך ישיבת הממשלה נרשמו שני אירועים מכוננים. מצד אחד השר דרעי נקרא להסביר את המתווה לכלל השרים, כולל הסבר נדרש לתפילות היהודים בחגי תשרי. מנגד, נאומו ומכתבו של השר יזהר שי, שיעמוד עוד בבסיס ועדת חקירה שתקום לימים לבדיקת ניהול המשבר.

דרעי הסביר לשרים את חשיבותו של יום הכיפורים לציבור הרחב במדינה - דתי ומסורתי כאחד, את האופן שבו חוגגים בשגרה את שמחת בית השואבה, שמחת תורה והקבלת פני רבו בהמון רב ואת המשמעות של ההחלטה לעצור הכול בשל התחלואה הגוברת.

המחיר הנפשי שישלם ציבור רחב הוא גדול, אמר דרעי לשרים, ולמרות זאת הוא ורבני המגזר החרדי והדתי יקראו לקיים את התפילות באוויר הפתוח ובקפסולות מצומצמות. השארת בתי הכנסת פתוחים ביום כיפור תהיה יותר סנטימנטלית, להראות שבמדינת היהודים לא סוגרים בתי כנסת ביום הקדוש. תפילות המוניות כבר לא יירשמו השנה ובטח לא מעמד תקיעת שופר במוצאי יום כיפור, שאליו נוהרים דתיים וחילוניים כאחד ומצטופפים בדוחק רב כדי לשמוע את הקול המבשר על סוף הצום.

מ"מ המפכ"ל ניצב מוטי כהן הבהיר בישיבה כי אין בכוונתו לשלוח שוטרים אל תוך בתי הכנסת, לספור מתפללים ולגרש עודפים. המתווה שהציג דרעי קיבל את תמיכת רוב שרי כחול לבן.

המתנגדים צוברים נקודות בציבור

מנגד, השר אסף זמיר וכן יזהר שי במכתבו ביקשו סימטריות - "אין שום הסבר הגיוני כשמשאירים בתי כנסת פתוחים (ביום כיפור) וסוגרים דברים אחרים", כתב שי והוסיף כי לא יוכל להסביר את ההחלטה להגביל הפגנות בחוק.

הוא ציין גם כי דיוני קבינט הקורונה הסתיימו ללא הכרעה, ושזו התקבלה לבסוף בהרכב מצומצם של נתניהו, דרעי, אוחנה ואשכנזי. הוא רק שכח לציין שההכרעה אושרה לבסוף כנדרש גם בממשלה, ברוב אצבעות.

אחרי הסגר הזה תיוולד מערכת פוליטית שלא הכרנו. גיבוריה יהיו כל מי שהפגינו מעט ביקורת נוכח קבלת ההחלטות התמוהה של הממשלה לכל אורך הדרך: יו"ר ועדת קורונה יפעת שאשא ביטון, יו"ר ימינה נפתלי בנט ועכשיו הצטרף אליהם גם השר יזהר שי.

המנדטים בסקרים האחרונים כבר מראים לאן נושבת הרוח ואת הדרישה הציבורית של מיליון מצביעים ויותר למנהיגות אחרת. בהינתן המצב הפוליטי המקרטע של ממשלת האחדות על כל חלקיה לצד הטיפול הכושל בקורונה הם ייהנו מפריחה שהיא סך כל חוסר האמון של הציבור בנבחריה הנוכחיים. 

עוד כתבות

דירה בהנחה

"למי שצריך דירה עכשיו אני ממליץ לוותר על הגרלות הדיור"

טל זכריה, שמנהל אתר ודף פייסבוק של מעקב אחרי הגרלות דירה בהנחה, מצא שברבות מההגרלות של השנים האחרונות הפרויקטים רחוקים מהיתר ● רק 37% מהדירות שהוגרלו בשנים האחרונות קיבלו היתר בנייה מלא

המפעל של החברה הבלגית BATS אחרי שהוצת / צילום: derechadiario אתר

"שייך ב־100% לממשלת ישראל": המפעל שהוצת בבלגיה

כותרות העיתונים בעולם: המפעל בבלגיה של חברת BATS ששייכת לתעשייה האווירית נשרף כליל ויצא משימוש, סוריה רוצה להחליף את מצר הורמוז ומפלגת השמאל בברלין שהסתבכה בפרשה אנטישמית ● גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל 

נתב''ג / צילום: Shutterstock

בלב נתב"ג: מתחם המשרדים שמוצע באופן חריג להחכרה

רשות שדות התעופה פרסמה מכרז להחכרה של מטה הרשות ההיסטורי בנתב״ג לתקופה של כ-25 שנה ● המתחם מיועד בעיקר לחברות וגופים מענף התעופה, והזוכה יידרש לשפץ ולהתאים אותו לצרכיו ועל חשבונו ● מדובר בחלק מניסיון של רש״ת לממש נכסים ולהגדיל הכנסות, על רקע הקשיים הכספיים של השנים האחרונות

אפליקציות AI / צילום: Shutterstock

תקלה עולמית משבשת במקביל את ChatGPT, קלוד וגרוק

תקלה נרחבת פגעה הערב בכמה משירותי הבינה המלאכותית הגדולים בעולם, ומשתמשים דיווחו על קשיים בקבלת תשובות, בהתחברות ובהעלאת קבצים ● OpenAI ואנתרופיק הפעילו תיקונים, אך נכון לשעה זו השיבושים נמשכים ● גם גרוק טרם חזר לפעילות מלאה

מרלו''ג מקס סטוק באופקים / הדמיה: רועי מור

מקס סטוק שוכרת מרלו"ג באופקים תמורת כ-21 מיליון שקל בשנה

המרלו"ג, בשטח של כ-45 אלף מ"ר, מוקם בימים אלה ע"י חברה-בת של GT נדל"ן וצפוי להימסר למקס סטוק בדצמבר 2028, לתקופה של 20 שנה

צילום: Shutterstock

לימודים ריאליים: מיליארד שקלים הוקצו, לא ברור מה יקרה איתם

הממשלה הכריזה על מצב חירום בלימודי ה־STEM והקצתה לתוכנית כ־1.5 מיליארד שקל ● התוכנית כבר החלה לפעול, אבל חלקים ממנה נמצאים מחוץ לתחום המעקב ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי תוכנית "ישראל ריאלית"

עומרי כספי / צילום:  Ilya Melnikov

עומרי כספי מגייס קרן שלישית של 250 מיליון דולר

הקרן השלישית של Swish Ventures תתמקד בסטארט־אפים בתחומי הבינה המלאכותית, הסייבר והדיפנס, ותשקיע בממוצע כ-20 מיליון דולר בכל חברה ● לפי הקרן, היקף הנכסים שהיא מנהלת מגיע כעת לכ-800 מיליון דולר ● בין השקעותיה של הקרן נמצאת גם חברת Cognition, שנערכת לגיוס לפי שווי של 47 מיליארד דולר

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, Jeffrey McWhorter

13 מיליארד דולר: אנבידיה הודיעה על הרכישה השנייה בגודלה בתולדותיה

יצרנית השבבים מודיעה רשמית על רכישת Hugging Face, אחת הפלטפורמות החשובות בעולם להפצה ולפיתוח של מודלי בינה מלאכותית ● בחברה מבטיחים כי היא תישאר פתוחה גם למודלים ולחומרה של המתחרות

סם אלטמן, מייסד ומנכ''ל OpenAI / צילום: Shutterstock

סם אלטמן יסיים את השנה עם קצב הכנסות של מיליארד דולר מפרסום. מה הלאה?

השבוע הודיעה OpenAI כי קצב ההכנסות השנתי שלה מפרסום יעמוד על מיליארד דולר - חצי שנה בלבד אחרי השקת המודל ● יונתן אידלסהיים, מנכ"ל חברת הפרסום הדיגיטלי נטורל אינטליג'נס ומהבודדים שנמצאים שם משלב הבטא הסגור, חושף איך זה נראה מבפנים

נתיבי איילון / צילום: Shutterstock

נתיב חדש באיילון ייפתח בקרוב. מתי תגיע האגרה?

השלב השני של פרויקט "הנתיבים המהירים", בין תל אביב לראשון לציון, צפוי להיפתח בתקופת החגים ● כיום הנתיבים מיועדים לתחבורה ציבורית ושאטלים, ובהמשך ייפתחו גם לרכב פרטי עם 3 נוסעים ומעלה ללא תשלום ● רכבים עם נוסע אחד או שניים יוכלו להשתמש בנתיבים תמורת אגרה משתנה, שתיקבע לפי עומסי התנועה ומספר המקטעים • גלובס עושה סדר

אופיר דהן / צילום: אסתר שכטמן

בגיל 16 קנתה מניות מקדונלד'ס ודיסני ועם הרווחים מימנה חתונה והון עצמי לבית

אופיר דהן החלה להתעניין בשוק ההון בגיל התיכון, והשקעה של 2,500 שקל במניות של המוצרים שאהבה הניבה מאות אחוזים מאז ושימשה לאירועים הגדולים בחייה ● אבל מבחינתה ההשקעה היא לא המטרה אלא כלי "לביטחון ושליטה בעתידי הכלכלי"

מדפי סופר / צילום: טלי בוגדנובסקי

המסמך שהסתתר באתר מבקר המדינה ומסביר איך נכון למדוד את יוקר המחיה

מחקר חדש של מבקר המדינה מטיל ספק בקביעה שישראל היא מהמדינות היקרות בעולם ● בין היתר, החוקרים מצאו כי מדד המחירים הבינלאומי הצביע לרעת ישראל בתחום מחירי המזון - אף שב־OECD נרשמה עלייה של פי 3

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בתל אביב; מניות הביטוח זינקו, הביטחוניות איבדו גובה

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.8% ● השקל התחזק מול הדולר, לנוכח העליות שנרשמו בפתח יום המסחר בוול סטריט ● ורוניס ולייברפרסון בדרך לאקזיט ענק כל אחת; ברקליס צופה אפסייד של 114% לאלפא תאו ● הטלטלה בשוק האג"ח העולמי לעומת האנומליה הישראלית ● וגם: בנק אוף אמריקה מעריך - הראלי במיקרוסופט רק מתחיל

ישי רוט, מנכ''ל קבוצת שובל הנדסה / צילום: יניר סלע

הנדל"ניסט שמגלה: הסיבה שאני לא קונה לבת שלי דירה בישראל

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● ישי רוט, מנכ"ל קבוצת שובל הנדסה, מסביר מדוע החברה מעדיפה פרויקטים ביקנעם, בעכו ובחיפה ומתרחקת מתל אביב ● וגם: למה הוא קורא להוריד את מס הרכישה על דירות יד שנייה למשקיעים, ואיך זה קשור לדירה של הבת שלו?

אוניברסיטת בר אילן / צילום: דוברות אוניברסיטת בר אילן

לראשונה בישראל: האוניברסיטה שמוותרת על מניות בסטארט־אפים

פיילוט של חברת המסחור BIRAD של אוניברסיטת בר אילן יוביל לוויתור על אחזקת מניות במיזמים חדשים בתמורה לנתח מוגדר מראש מהצלחות עתידיות ● המנכ"ל: "הון סיכון זה עניין סטטיסטי"

חרדים חוסמים כביש במחאה על מעצרי עריקים (ארכיון) / צילום: Reuters

פה אחד: בג"ץ ביטל את החוק להקפאת מעצרי עריקים חרדים

תשעה שופטי בג"ץ הורו פה אחד על ביטול החוק להקפאת מעצרי עריקים חרדים, לאחר שקבעו כי נפל פגם מהותי בהליך חקיקתו ● שמונה מהשופטים קבעו בנוסף כי החוק פוגע קשות בזכות החוקתית לשוויון; השופט דוד מינץ חלק על קביעה זו

בעלי רשתות המזון / צילום: גבע טלמור, איל יצהר, יונתן בלום, אסף לב

הרווחית, הצומחת והמאכזבת: רשתות המזון בישראל הגדילו מכירות - חוץ מאחת

בסיכום המחצית הראשונה של השנה בולט השיפור בתוצאותיהן של טיב טעם ויוחננוף - ומנגד הנסיגה בתוצאות שופרסל, הרשת הגדולה בישראל, שמאבדת נתח שוק ● וגם: הרשת שאיבדה לאחרונה שליש משווייה, והצפי של אי.בי.אי לתוצאות הענף ברבעון השלישי

הפגיעה בבת ים במבצע ''עם כלביא'' / צילום: ap, Ariel Schalit

הבניינים בבת ים נפגעו מטיל. ויכוח על הקמת חניון מונע את שיקומם

הקמת חניון תת-קרקעי שדורשת הממשלה מעכבת את שיקום 21 המבנים שנפגעו בבת ים ● אם ההכרזה על מתחמי השיקום לא תאושר עד יום ראשון, העיר תאבד את הזכאות למסלול השיקום המהיר

זום גלובלי / צילום: רויטרס - Chen boyuan

בצעד חריג: הולנד מסיטה 86 טונות זהב מארה"ב ומקנדה

הולנד נערכת מחדש ומעבירה עשרות טונות של זהב מארה"ב וקנדה ● פינלנד מתרגלת תרחישי חירום מול האיום הרוסי ● ושני מלכים, אחד בן 34 והשני מבוגר בהרבה, הלכו לעולמם באותו שבוע ● זום גלובלי

מפגין איראני מחזיק בתמונה של מוג'תבא חמינאי / צילום: ap, Francisco Seco

החשש בישראל: איראן תנסה להוציא פיגועים נגד ישראל בחו"ל

הערכות המצב בדרג המדיני ובמערכת הביטחון מצביעות על חשש משיתוף פעולה בין כוח קודס לחמאס חו"ל לצורך ביצוע פיגועים ● נתניהו מאשר: הערכת המצב הראשונה עם צמרת מערכת הביטחון - 3 שעות וחצי אחרי תחילת הטבח ● צה"ל אישר רשמית: הושלם טיהור התשתיות התת-קרקעיות של חיזבאללה ברכס עלי טאהר ● לשכת ראש הממשלה אישרה את שחרורם של חמישה אזרחים לבנונים • דיווח: כלי השיט, טייסות הקרב ויחידות ההגנה האווירית של צבא ארה"ב יישארו באזור לפחות עד לשנה הבאה ● עדכונים שוטפים