גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  בארץ

החלטות הממשלה משקפות את הוויכוח הפוליטי יותר משהן נוגעות לקורונה

ההתחלה דווקא נראתה טוב - דיונים ענייניים, אבל עם הזמן הכול התיישר, כרגיל, לפי הקווים הפוליטיים ● המשוואה של הפגנות - תפילות השתלטה על השיח ופרופ' גמזו כמעט שלא נשמע ● בינתיים זה עושה טוב לפוליטיקאים שמתנגדים להחלטות הממשלה

אריה דרעי ובנימין נתניהו / צילום: אמיל סלמן-הארץ
אריה דרעי ובנימין נתניהו / צילום: אמיל סלמן-הארץ

תסכול עמוק אפף את בכירי הכלכלה הישראלית, ובראשם שר האוצר ישראל כ"ץ ונגיד בנק ישראל אמיר ירון, ביום שאחרי ישיבת הממשלה הלילית שבה אושר מתווה הסגר המחמיר. את המחיר, הם אמרו ביום שאחרי למקורביהם, ישלם הציבור הישראלי כולו.

הצעתם להוביל לפעילות של 50% מהמשק הפרטי גם במסגרת החמרת הסגר נדחתה בשל המשוואה שיצר שר המשפטים אבי ניסנקורן, לפיה אם סוגרים - סוגרים הכול, ללא החרגות. נתניהו עצמו מיהר ליישר קו כדי להכריע. ממשלת האחדות שנולדה רק לצורך אחד - הטיפול בקורונה, כשלה שוב. הפופוליזם ניצח.

בשבוע האחרון קיים קבינט הקורונה לא פחות מ-15 שעות דיון על מתווה הסגר הרצוי, ישיבת הממשלה הלילית ארכה לא פחות מחמש שעות, אי אפשר לומר שדיון לא התקיים שם, רק שפעם אחר פעם הוא נגרר לשוליים: הפגנות או תפילות מה חשוב יותר, את מה נגביל פחות. בתחילת הדיון בממשלה היה ניתן אפילו לכנות אותו רציני ומעמיק, ולראיה, התומכים והמתנגדים לא התחלקו לפי מפלגות האם. השר אסף זמיר הצביע נגד התקנות המגבילות התקהלות, השרים כ"ץ ועמיר פרץ נגד הסגר המחמיר ושמולי, פרקש ויזהר שי -נגד התקנות כולן יחד.

הפגנות ותפילות השתלטו על הדיון 

אולם באישון ליל, כשהדיון חזר ועסק שוב ושוב בהגבלת ההפגנות כן או לא אל מול קיום התפילות בחגי תשרי, עבר נתניהו לנהל את הישיבה בצעקות ובדפיקות על השולחן: "אני מבטל את הזכות להפגין? תפגינו בקפסולות. אסור לנו לדון בזה? אני לא מקבל את זה".

לשרים הכלכליים לא נותר אלא לאחוז את ראשם אל מול ההובלה הזו של בכירי כחול לבן והליכוד לצד נתניהו לסגר כללי במשק, הכול בשם אי פגיעה בחופש ההפגנה המקודש בבלפור וחיזוק הפייק משוואה תפילות = הפגנות.

נתניהו חשף את נקודת החולשה שלו מול ההפגנות בימים האחרונים. ההתעסקות שלו ושל שרי הליכוד במפגינים הפכה מוגזמת והפרה את האיזון בין טפל לעיקר. אך ככל הנראה לא מהות ההפגנות היא שהעבירה אותו על דעתו, שכן שרי הממשלה הקודמת כבר שמעו ממנו בעבר עד כמה ההפגנות דווקא משרתות אותו. הם עוד זוכרים כמה הוא עצמו נמנע מלהגביל אותן בסגר הקודם.

זו רמת התחלואה העולה והמסר הציבורי לפיו המגפה חמורה אבל יש דברים חשובים יותר (הפגנות, שווקים או תפילות), שלא איפשרו את עצירת ההתקהלויות וההדבקות שבסופן. הפגנה כן ואומן לא? הפגנה או מסיבה? לנבחרי הציבור לא הייתה תשובה לכך והתרופפות המשמעת נרשמה באחוזים גבוהים של נדבקים ומתים.

געגועים לממשלה צרה ויעילה

שרי כחול לבן התיישרו לסנטימנט הציבורי (כך חשבו), לפיו הציבור לא יעמוד בהגבלת ההפגנות, אבל כן יעמוד בסגירת המשק וההפגנות ביחד. סקר חדשות 12 שפורסם השבוע, לפיו 70% ממצביעי השמאל תומכים בהגבלת ההפגנות, מלמד עד כמה טעו בני גנץ ואנשיו בהבנת הלך הרוח בציבור ואיך הם ייחסו חשיבות מוגברת לקולות המפגינים, שספק אם יתמכו בהם בבחירות הבאות.

המשוואה שהייתה צריכה להיות לעלות לדיון בממשלה הייתה צריכה להיות בהירה יותר: עצירת ההדבקה על ידי הקטנת התקהלויות והמשק יתנהל בהתאם. אילו רק הייתה שם קצת פחות פוליטיקה וקצת יותר מהות.

ממשלת האחדות, גם אחרי שעברה את סף 100 ימי החסד, לא מצליחה להתגבר על החשדנות המובנית בין אנשיה. מימין ומשמאל מתנהלים שם כאילו הם עדיין בעיצומה של מערכת בחירות, או לכל הפחות בדרך לאחת כזו שיכולה להתרגש עליהם במפתיע.

קשה לנהל כך מדינה, כל שכן מדינה במשבר בריאותי חמור. אם יש מי שרוצה להתענג במעט על הגעגוע לממשלת מעבר צרה ואחידה (גם אם לא מאוחדת) יכול לעשות זאת כשהוא רואה את הדרך שבה מנהלת הממשלה הנוכחית את מיגור המגיפה. הדיונים שהתקיימו גם אז באישון ליל נחתכו לבסוף עם הכרעות, מסיבות עיתונאים והנחיות ברורות.

מה שהציבור הישראלי מקבל היום זה את סך הריבים שמאחורי הקלעים ופחות את ההחלטות שהוא צריך להישמע להן.

קולו של גמזו נדם בדיונים

בלט בהיעדרו פרויקטור הקורונה פרופ' רוני גמזו. פיזית הוא נכח בדיונים, אך קולו כמעט לא נשמע. שרי כחול לבן והליכוד סיפרו בבוקר שאחרי, שנראה שגמזו נמוג ברקע, מבין שהוא כבר לא יוכל להושיע את ישראל מהמצב שהיא נקלעה אליו, ולכן לא הצליח להביע בישיבה עמדה חד משמעית  בעד או נגד הסגר ואיזה מגבלות. השרים שנשאו אליו עיניים נדרשו לבחון מחדש את ההחלטות שהובאו בפניהם בלעדיו. "הוא מבין כמה המצב קשה וכמה יהיה קשה לו להציל את המצב כפי שחשב לעשות", אמר אחד משרי כחול לבן. ימיו בתפקיד נראים ספורים.

במהלך ישיבת הממשלה נרשמו שני אירועים מכוננים. מצד אחד השר דרעי נקרא להסביר את המתווה לכלל השרים, כולל הסבר נדרש לתפילות היהודים בחגי תשרי. מנגד, נאומו ומכתבו של השר יזהר שי, שיעמוד עוד בבסיס ועדת חקירה שתקום לימים לבדיקת ניהול המשבר.

דרעי הסביר לשרים את חשיבותו של יום הכיפורים לציבור הרחב במדינה - דתי ומסורתי כאחד, את האופן שבו חוגגים בשגרה את שמחת בית השואבה, שמחת תורה והקבלת פני רבו בהמון רב ואת המשמעות של ההחלטה לעצור הכול בשל התחלואה הגוברת.

המחיר הנפשי שישלם ציבור רחב הוא גדול, אמר דרעי לשרים, ולמרות זאת הוא ורבני המגזר החרדי והדתי יקראו לקיים את התפילות באוויר הפתוח ובקפסולות מצומצמות. השארת בתי הכנסת פתוחים ביום כיפור תהיה יותר סנטימנטלית, להראות שבמדינת היהודים לא סוגרים בתי כנסת ביום הקדוש. תפילות המוניות כבר לא יירשמו השנה ובטח לא מעמד תקיעת שופר במוצאי יום כיפור, שאליו נוהרים דתיים וחילוניים כאחד ומצטופפים בדוחק רב כדי לשמוע את הקול המבשר על סוף הצום.

מ"מ המפכ"ל ניצב מוטי כהן הבהיר בישיבה כי אין בכוונתו לשלוח שוטרים אל תוך בתי הכנסת, לספור מתפללים ולגרש עודפים. המתווה שהציג דרעי קיבל את תמיכת רוב שרי כחול לבן.

המתנגדים צוברים נקודות בציבור

מנגד, השר אסף זמיר וכן יזהר שי במכתבו ביקשו סימטריות - "אין שום הסבר הגיוני כשמשאירים בתי כנסת פתוחים (ביום כיפור) וסוגרים דברים אחרים", כתב שי והוסיף כי לא יוכל להסביר את ההחלטה להגביל הפגנות בחוק.

הוא ציין גם כי דיוני קבינט הקורונה הסתיימו ללא הכרעה, ושזו התקבלה לבסוף בהרכב מצומצם של נתניהו, דרעי, אוחנה ואשכנזי. הוא רק שכח לציין שההכרעה אושרה לבסוף כנדרש גם בממשלה, ברוב אצבעות.

אחרי הסגר הזה תיוולד מערכת פוליטית שלא הכרנו. גיבוריה יהיו כל מי שהפגינו מעט ביקורת נוכח קבלת ההחלטות התמוהה של הממשלה לכל אורך הדרך: יו"ר ועדת קורונה יפעת שאשא ביטון, יו"ר ימינה נפתלי בנט ועכשיו הצטרף אליהם גם השר יזהר שי.

המנדטים בסקרים האחרונים כבר מראים לאן נושבת הרוח ואת הדרישה הציבורית של מיליון מצביעים ויותר למנהיגות אחרת. בהינתן המצב הפוליטי המקרטע של ממשלת האחדות על כל חלקיה לצד הטיפול הכושל בקורונה הם ייהנו מפריחה שהיא סך כל חוסר האמון של הציבור בנבחריה הנוכחיים. 

עוד כתבות

מג'די כתאני, מנכ''ל קינג סטור / צילום: שלומי יוסף

רשת קמעונאות נוספת בדרך לבורסה המקומית? קינג סטור בוחנת הנפקה בת"א

לאחר שהשלימה שיפוץ נרחב בסניף הדגל שלה בראש העין, רשת הסופרמרקטים שהחלה במגזר הערבי והתרחבה בשנים האחרונות לכל רחבי הארץ, הודעה כי היא בוחנת הנפקה של מניותיה ● בשבוע שעבר נודע כי רשת הסופרמרקטים קשת טעמים בוחנת גם מהלך דומה לפי שווי של 1 מיליארד שקל

ההייטק הישראלי / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

כמעט תשעה מכל עשרה דולרים שגויסו בהייטק הישראלי בשנת 2025 זרמו לחברות AI

דוח של קהילת DatA-IL ונתוני IVC מצביעים על הדומיננטיות של הבינה המלאכותית בגיוסי ההון: חברות בתחום גייסו 11.8 מיליארד דולר במהלך שנת 2025, מה שמהווה לפי הדוח 89% מכלל ההון שגוייס ב2025 בהייטק הישראלי ● אז מהי בכלל ההגדרה המדויקת לחברת בינה מלאכותית, מי החברות שנחשבות לכאלו שעוסקות בליבת התחום, וגם: האם ההכשרה באקדמיה מדביקה את הקצב?

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

מגמה מעורבת בתל אביב; טאואר מזנקת ב-6%, אלקטרה נדל"ן נופלת ב-7%

מדד ת"א 35 עולה בכ-0.6% ● טאואר קופצת במעל 5% ● מחירי הנפט מטפסים וארה"ב מאותתת שהיא מתרחקת מפתרון דיפלומטי לעימות נגד איראן ● טבע מתכוונת לגייס חוב באמצעות הנפקת אג"ח חדשות בדולרים ובאירו ● השקל נסחר ביציבות מול הדולר, 3 שקלים

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים ציפתה למיליארדים, ונחלה אכזבה קשה

למרות הציפייה להכנסות של 2 עד 3 מיליארד שקל, נוהל הגילוי מרצון הסתיים עם דיווחים על הון בהיקף 1.89 מיליארד שקל ומס משוער של 152.6 מיליון שקל בלבד ● גם משקיעי הקריפטו, שהיו קהל היעד המרכזי, הגישו בקשות בהיקפים נמוכים מהצפוי

תמונה מתוך סרטון התעמולה של ש''ס שנוצר ב־AI / צילום: צילום מסך מאתר ''זה ב־AI''

כשגנץ אתגר את סולברג: האם מותר להשתמש בילדים לא אמיתיים בתעמולת בחירות?

הליכוד ממשיכה להוביל את השימוש בבינה מלאכותית, מפלגת "ישר" מצטננת, והמפלגות הקטנות נכנסות לוואקום • ש"ס ובן גביר בקמפיין נגד היועמ"שית, והקביעה של סולברג שסימנה את הגבול לגנץ • ה-AI שמאחורי הבחירות, מדור חדש

תדלוק בתחנת דלק / צילום: ap, Marta Lavandier

עקב הוזלת מס הבלו: מחיר הדלק יירד הלילה ל-7.75 שקלים לליטר

מחיר הדלק עלה בשבוע שעבר ב-16 אגורות ל-8.25 שקלים לליטר - ואולם בעקבות ההחלטה על הוזלת מס הבלו בהוראת שעה שקידם שר האוצר בצלאל סמוטריץ', המחיר יירד בחצות הלילה בין ראשון ושני ב-50 אגורות לליטר

אילוסטרציה: Shutterstock

מה יקרה למס הרכישה? האינטרסים מאחורי המהלך שישפיע על מחירי הדירות

הוראת השעה שהעלתה את מס הרכישה למשקיעים ל־8% תפוג בתחילת 2027, וההכרעה תעבור לממשלה הבאה ● אנשי המקצוע במשרד האוצר דוחפים לקיבוע המצב הנוכחי, בעוד שגורמים פוליטיים מעדיפים לחזור לשיעורי מס נמוכים שיניעו את השוק ● בינתיים המשקיעים מחכים על הגדר והקבלנים לוחצים להפחתה

אונייה של צים / צילום: Shutterstock

הפג-לויד וקרן פימי הודיעו: נגיש הצעה משופרת לרכישת צים

ענקית הספנות וקרן ההשקעות הודיעו כי יגישו עד לסוף החודש הצעה מעודכנת, במטרה "לחזק את העצמאות והביטחון הימיים של ישראל" ● מנכ"ל הפג-לויד: "ההסכם ימנע כל התערבות זרה בשינוע מטענים רגישים של ישראל, ומהווה שיפור משמעותי ביחס למצב הקיים כיום"

עדכון תוכנה במכונית / צילום: יח''צ

מי מקשיב לכם? 350 אלף מכוניות בישראל משדרות לשרתים מעבר לים

מספר כלי הרכב החכמים ומקושרי הרשת מתוצרת סין שנעים כיום בישראל עשוי להגיע בשנה הבאה לחצי מיליון ● אבל למרות הפוטנציאל לסיכון הביטחון הלאומי, הנובע מהעברת מידע לשרתים בחו"ל, התקנות שפרסם משרד התחבורה נמנעות מלתת הנחיות מחייבות

גיל גירון, מנכ''ל קבוצת אשטרום, בערב הפתיחה של ועידת ישראל לנדל''ן / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל קבוצת אשטרום גיל גירון: "את המטרו חייבות להוביל חברות ישראליות"

"המטרו חייב להיות מעל לפוליטיקה": בערב הפתיחה של ועידת ישראל לנדל"ן, מנכ"ל אשטרום קרא להבטיח את הובלת הפרויקט בידי חברות ישראליות ולהימנע מתלות בגורמים זרים ● עוד הוא דיבר על החשיבות של עידוד תחום המגורים להשכרה וההיערכות לזינוק הצפוי בביקוש למגורים

אביב שפירא / צילום: באדיבות XTEND

קבלת פנים חמה לאקסטנד: "יש לנו את הניסיון הכי עשיר ומגוון במבצעים וקרב אמיתי"

מניית חברת הרובוטיקה הישראלית זינקה ביום המסחר הראשון בבורסת ניו יורק ב־25%, לאחר שהגיעה אליה בשווי של 1.5 מיליארד דולר ● אביב שפירא, המנכ"ל: "שואפים להיות האנדרואיד של עולם הרובוטיקה. אנחנו לא מתמקדים ברובוט או ברחפן, אלא בתוכנה ובמערכת ההפעלה"

פרופ' יורם וייס, מנכ''ל בית החולים הדסה / צילום: אבי חיון

הוארכה בשנתיים כהונתו של מנכ"ל הדסה, פרופ׳ יורם וייס

פרופ׳ יורם וייס יישאר בתפקידו כמנכ"ל הדסה לפחות שנתיים נוספות - כך אישר דירקטוריון המרכז הרפואי הדסה ● בכך ישלים לפחות שבע שנים בתפקיד

חנן פרידמן, מנכ''ל בנק לאומי, בערב הפתיחה של ועידת ישראל לנדל''ן / צילום: שלומי יוסף

חנן פרידמן, מנכ"ל בנק לאומי: "בלי יעדים מדידים במגזר הציבורי, מחירי הדיור לא יירדו"

מנכ"ל בנק לאומי חנן פרידמן אמר בערב הפתיחה של ועידת ישראל לנדל"ן של גלובס ובנק לאומי, כי חוסנו של המשק הישראלי ניכר בנתוני הצמיחה והאינפלציה, אך טען שהבירוקרטיה בענף הבנייה היא גורם מרכזי לעליית מחירי הדירות ● פרידמן: "הבירוקרטיה מוסיפה עלויות גבוהות בהרבה מההשפעה של שינוי נקודתי בריבית, והיא זו שמעלה את מחירי הדירות"

מארק אנדריסן, מבעלי קרן ההון סיכון אנדריסן-הורוביץ, ומאחוריו: מייסד גרנולייט אסף עזרא ומייסד Walnut יואב וילנר / צילום: רויטרס-Beck Diefenbach,  יח''צ, איל יצהר

הקרן הבינלאומית שגייסה כוכבים ישראלים כדי למצוא סטארט־אפים מבטיחים

אנדריסן הורוביץ, מקרנות ההון סיכון הגדולות בארה"ב שמאחורי אינסטגרם וספייס X, הרחיבה את פעילותה בישראל וגייסה דמויות בולטות בתחום ● מייסד גרנוליט אסף עזרא גויס כשותף ● בנוסף, רשת הסקאטורים המקומית הוכפלה ולשורותיה הצטרף גם מייסד Walnut יואב וילנר

חי גאליס, מנכ''ל ביג מרכזי קניות, בוועידת ישראל לנדלן / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל ביג מרכזי קניות: "רוב הקניונים היום הם מוצרים ישנים. באנו לעשות אבולוציה"

"אם יש משהו שאני מאוד אוהב זה תחרות. באנו להתחרות, לא באנו למגרש נקי. תחרות עושה טוב", אמר חי גאליס, מנכ"ל ביג במסגרת ועידת ישראל לנדל"ן ● על פתיחת מרכזי הקניות בשבת אמר: "אף פעם לא היינו מהפחדנים. אנחנו עושים את מה שנראה לנו הגיוני ומתבקש - מאמינים בחיה ותן לחיות"

אסף בן דב, מנכ''ל טבע נאות / צילום: ראובן כהן

מנכ"ל טבע נאות עוזב תוך פחות משנה - הבת של הבעלים תחליף אותו

מנכ"ל טבע נאות אסף בן דב, מסיים את דרכו בחברה תוך פחות משנה ● מי שתחליף אותו בתפקיד היא איילת לקס, ביתם של הבעלים סטיב וסוזי לקס, שכיהנה כמנכ"לית טבע נאות בשוק בארה"ב

נשיא ארגנטינה חאבייר מיליי / צילום: ap, Natacha Pisarenko

סכסוך בן 200 שנה באוקיינוס האטלנטי מאיים גם על חברה ישראלית

נשיא ארגנטינה חאבייר מיליי מאיים על חיפוש הנפט של החברה הישראלית נאוויטס ליד איי פוקלנד ● בזמן שהחברה לא מתרגשת מההכרזה של ארגנטינה, וגם בשוק ההון לא נכנסו לפאניקה, בכירים בישראל מסבירים שזוהי הסתבכות לא פשוטה למדינה

מקום הפיגוע בשומרון / צילום: מד''א

פיגוע בשומרון: מחבל דקר צעיר ישראלי וחוסל לאחר מרדף

אזרח ישראלי כבן 20 נפצע קשה במרחב הכפר עוצרין ● צה"ל תקף בעזה לאחר שכלי הנדסי עלה על מטען במרחב הקו הצהוב - אין נפגעים לכוחותינו ● משרד הבריאות הפלסטיני: עמר טובאסי, בן 20, נהרג מירי של מתנחלים בכפר חג'ה שבאזור ליליה ● תרגיל ביטחוני נרחב החל הבוקר במרחב אילת והערבה ● עדכונים שוטפים

צילום: Shutterstock

הורשע במרמה והפרת אמונים לאחר שאיבד 34 מיליון שקל ללקוחות. זה העונש שקיבל

עדי מרדכי, הבעלים של חברת אינווסטוק גלובל, הורשע בעבירות מרמה בנסיבות מחמירות ● במסגרת הסדר טיעון, מרדכי קיבל 9 חודשי עבודות שירות וישלם פיצוי של מיליון שקל לנפגעים בפרשת אינווסטק

שי אהרונוביץ', יהודה מורגנשטרן, רפי אלמליח וכרמית יוליס בפאנל משותף בהנחיית דרור מרמור / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון: "הבשילו התנאים להורדת מחירים, השוק השתנה"

בכירי הרגולטורים התכנסו בוועידת ישראל לנדל"ן כדי לדון באתגרי המדיניות בשוק הדיור ● מנהל רשות המסים שי אהרונוביץ': "הדבר הנכון הוא להוסיף מס על השכירות – ולהוריד את מס הרכישה" ● המשנה ליועמ"שית כרמית יוליס על הרפורמה בהיטלי ההשבחה: "לעבור משומות לעולמות יותר ודאיים"