גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לסטודנטים בסין נמאס מריחוק חברתי. אז הם התחילו לתקוף את הממשלה

20 מיליון סטודנטים חזרו לקמפוסים בסין, וכחלק מהמלחמה בקורונה החליטו חלק מהאוניברסיטאות לכלוא את הסטודנטים בקמפוס בלי אפשרות לצאת ולהיכנס ● הסטודנטים הסינים טענו שהסגר פוגע בהם כלכלית ותזונתית ומחאה שהתארגנה במוסד אחד הובילה לשינוי

מצלמות לזיהוי פנים בשערי אוניברסיטת פקינג. עשרות אוניברסיטאות בסין הצטיידו במערכות כאלה כדי לנטר את הסטודנטים / צילום: רויטרס
מצלמות לזיהוי פנים בשערי אוניברסיטת פקינג. עשרות אוניברסיטאות בסין הצטיידו במערכות כאלה כדי לנטר את הסטודנטים / צילום: רויטרס

בסוף ינואר השנה, כאשר מגפת הקורונה הייתה עדיין בחיתוליה, כיכבו ברשתות החברתיות סרטונים מרגשים של תושבי העיר ווהאן הנצורים קוראים יחד קריאות עידוד מחלונות ביתם. ווהאן "ג'יה יו", מילולית "הוסיפו שמן" סוג של קריאת תמיכה סינית, צעקו התושבים הנצורים יחד במפגן של נחישות ופטריוטיות.

השבוע, שמונה חודשים מאוחר יותר ועמוק לתוך המגפה, כיכבו ברשת הסינית סרטונים מסוג אחר של קריאות מהחלון. הפעם היו אלו סטודנטים באוניברסיטה ללימודים בינלאומיים בעיר שיאן בצפון-מערב המדינה, שצעקו מחדרי המעונות שלהם במשך חצי שעה, מ-23:30 ועד חצות. במקום קריאות עידוד פטריוטיות, הסטודנטים התמקדו בצעקות "פתחו את הסגר" זועמות.

הסטודנטים הצועקים מחו על מדיניות העוצר שמנהיגה האוניברסיטה, שבמסגרתה נאסר עליהם לצאת ולהיכנס מהקמפוס. מלבד הגבלת התנועה המעיקה, הסטודנטים טענו שהתקנות הנוקשות פוגעות בהם תזונתית וכלכלית. איסור היציאה מחייב אותם לרכוש מזון רק בסופרמרקט או בקפטריות בתוך הקמפוס, שמוכרות למוצרים ברמה נמוכה ובמחיר מופקע. ואולי אפילו יותר חשוב, הסטודנטים האשימו כי הסגר מגביל את יכולתם לקבל חבילות שקנו דרך האינטרנט, השיטה הפופולרית ביותר לעשות שופינג בקרב צעירים סינים. סטודנטים סינים נחשבים בדרך כלל לצייתנים מאוד, אבל הפעם הגיעו מים עד נפש.

מצלמות בכל פינה שבודקות את החום

מגפת הקורונה אמנם החלה בסין, שהשתיקה אותה זמן ארוך מדי לפני שהודתה בבעיה, אך כיום סין היא אחת המדינות הנקיות ביותר מקורונה בעולם. המדינה מדווחת מדי יום על מספרי נדבקים נמוכים מאוד שרובם המכריע נדבקו בחו"ל ולא בתוך סין. למרות זאת, גם בסין מבינים שכל עוד המגפה ממשיכה לככב בשאר רחבי העולם, גם הם אינם חסינים מהתפרצות נוספת, והשבוע אמר בהרצאה ג'ונג וונחונג, מבכירי המומחים הסינים לקורונה, כי בלתי נמנע שסין תחווה גל שני של המגפה בחורף הקרוב.

בעקבות הירידה החדה במספר הנדבקים, רוב סין חזרה לשגרה מלאה והחיים מתנהלים כמעט כמו בעבר, ומרבית האנשים הפסיקו אפילו להקפיד על עטיית מסכות. אלא שבתוך סין האוניברסיטאות נותרו הגופים הזהירים ביותר, ששומרים על המגבלות הנוקשות ביותר בטיפול בקורונה, מחשש להתפרצות מחודשת בקמפוס. החשש אינו בלתי מבוסס כיוון שהסטודנטים במעונות גרים בצפיפות רבה, ארבעה ולפעמים שישה בחדר אחד, מה שהופך את הקמפוסים לסכנה פוטנציאלית בימי מגפה.

האוניברסיטאות הסיניות חזרו לפעול במתכונת לימודים רגילה בתחילת ספטמבר, אחרי שמאז פרוץ הקורונה הפעילו לימודים מרחוק. 20 מיליון הסטודנטים הסינים חזרו לקמפוסים שמחים ומאושרים לפגוש את החברים הישנים אחרי זמן ארוך בבית, אך הם גילו במהרה שמצפות להם כמה הפתעות, כמו למשל מצלמות חדשות שהותקנו בכל פינה.

עשרות אוניברסיטאות ברחבי סין ניצלו את הפגרה בלימודים כדי להצטייד במערכות טכנולוגיות משוכללות המבוססות על זיהוי פנים. באוניברסיטת המדע והטכנולוגיה של מחוז ליאונינג בצפון-מזרח סין למשל שילמו 62 אלף על מערכת מצלמות שמזהה את הסטודנטים ובודקות את החום שלהם מרחוק. המערכת יכולה לזהות את הסטודנטים אפילו עם מסכה והיא שומרת את נתוני חום הגוף של הסטודנטים למשך 30 יום.

באוניברסיטת נאנצ'אנג בדרום סין הוציאו סכום נמוך יותר של 23 אלף דולר על מערכת שעוקבות אחרי התנועה של הסטודנטים. מערכת נוספת שרכשה אוניברסיטת טיינג'ין מחייבת את הסטודנטים לדווח על מצבם מספר פעמים ביום. אפילו מקלחת הפכה למשימה לא פשוטה לסטודנטים, כשסבבים תכופים של חיטוי במקלחות יצרו עומס ותורים.

המצלמות אינן הבעיה היחידה של הסטודנטים הצעירים. בחודש מרץ הורה משרד החינוך הסיני לאוניברסיטאות לאסור על סטודנטים לצאת מהקמפוס ללא סיבה מוצדקת כחלק מצעדי המלחמה בקורונה. מאז המשרד אמנם הגמיש מעט את עמדתו ואיפשר לאוניברסיטאות הסיניות לקבוע מדיניות עצמאית, אך מוסדות אקדמיים רבים העדיפו לשמור על גישה זהירה במיוחד.

אוניברסיטאות מסוימות הסתפקו בהגבלת אירועים או בדרישה מסטודנטים שבאו מערים אחרות להיכנס לבידוד של שבועיים לפני שהם מגיעים לשיעורים. באוניברסיטאות אחרות הסטודנטים הורשו לצאת רק פעם אחת ביום מהקמפוס, כל עוד הם מודיעים לבית הספר מתי הם יוצאים ולאן. באוניברסיטת פקינג היוקרתית בבייג'ינג סטודנטים שנתפסים יוצאים בלי להודיע או באמתלה שקרית מקבלים אזהרה, ואחרי שתיים שלוש אזהרות יורחקו ל-15 יום מהלימודים.

ההגבלות הנוקשות האלו הזרימו לא מעט תמונות וסרטונים משעשעים לרשת, בהם נראים סטודנטים שמנסים להימלט מהקמפוס בדרכים יצירתיות - קפיצה מעל החומות המקיפות, זחילה מתחתן ולפעמים אפילו שייט בסירה באגם סמוך. רבים מהסטודנטים נמלטו כדי לאכול במסעדות בחוץ אחרי שמאסו בחדר האוכל. ההגבלות המחמירות גם הפרידו לא פעם בין זוגות אוהבים ובתמונה רומנטית במיוחד שנפוצה ברשת נראה זוג סועד יחד משני צידי גדר האוניברסיטה, הסטודנטית בפנים ובן זוגה בחוץ.

המורים יכולים לצאת משערי הקמפוס

מאז תחילת שנת הלימודים האקדמית השמיעו סטודנטים ביקורת נגד ההגבלות ברשת. טענה מרכזית של הסטודנטים הייתה כי האוניברסיטאות מתנהלות בסטנדרט כפול, כאשר הן מאפשרות למורים ולעובדי סגל לצאת ולהיכנס לקמפוס, בעוד הם עצמם חסומים. הביקורת גברה לקראת החג הלאומי הסיני, חופשה בת שמונה ימים שמתחילה ב-1 באוקטובר. הסטודנטים חוששים שיצטרכו לבלות גם אותה בקמפוס.

בין גולשי האינטרנט הסינים היו כאלה שלא הזדהו עם הסטודנטים והאשימו אותם בכך שהם פוגעים במלחמה בקורונה וצריכים להיענש, אך הרוב הראו סימפתיה למצבם. בסקר בעניין שערכה התקשורת הסינית, 93% מהמשיבים אמרו שהם לא מבינים מדוע התנועה של הסטודנטים מוגבלת ואילו אנשי הצוות מקבלים תנועה חופשית.

הביקורות האלה חלחלו בהדרגה לחלק מהרשויות. במחוז ג'יאנגשי במזרח סין רשויות החינוך ביקשו בשבוע שעבר מהאוניברסיטאות לאפשר לסטודנטים בעלי קוד ירוק תקין באפליקציית הבריאות וללא חום לצאת מהקמפוס.

במקביל גם משרד החינוך בבייג'ינג קרא לאוניברסיטאות להקל על היציאה של הסטודנטים לצורך התמחות, חיפוש עבודה וסיבות אחרות. לי יי, סגן מזכיר משרד החינוך בבייג'ינג, אמר כי "צריכה להיות יותר תקשורת והבנה הדדית בין הסטודנטים לצוות". באותה הנשימה משרד החינוך קרא להרחיב את הלימודים הפטריוטים לסטודנטים דרך הדגשת סיפורי גבורה של צוותי רפואה מול המגפה, כדי לחזק את רוח הלחימה שלהם.

גם באוניברסיטה ללימודים בינלאומיים בשיאן ההנהלה נסוגה במהירות בעקבות מופע הצעקות המתוזמן של הסטודנטים, שהם הבטיחו להמשיך להציג מדי יום. האוניברסיטה הודיעה כבר למחרת כי תפשט את הליך קבלת אישור יציאה וכניסה לקמפוס, אף שהסטודנטים עדיין מתבקשים להישאר בעיר. בקמפוס גם יוקם מרכז קניות שיהיה פתוח 24 שעות ביממה, והאוניברסיטה תפקח על הקפטריות שניצלו את המצב להעלות מחירים.

הרשויות בקמפוס ידאגו אפילו שהסטודנטים יוכלו לאסוף את החבילות שקנו באינטרנט בצורה נוחה ומסודרת בקמפוס. מי היה מאמין שאפילו בסין מחאה עוזרת לפעמים.

עיקרי ההגבלות באוניברסיטאות הסיניות
> איסור כניסה ויציאה חופשית מהקמפוס ללא סיבה מוצדקת
> פיזור מצלמות לזיהוי פנים ומדידת חום
> חובת בידוד של שבועיים על סטודנטים שחזרו מערים אחרות
> 15 יום הרחקה מהלימודים למי שהפר פעמיים את הכללים

עוד כתבות

בית משפט השלום - חיפה / צילום: פאול אורלייב

מתכונת חירום בבתי המשפט: יקיימו מחר דיונים דחופים בלבד

החל ממחר יפעלו בתי המשפט במתכונת מצומצמת ויתקיימו בהם הליכים דחופים בלבד ● בעליון יתקיימו רק מספר דיונים מול שופט יחיד, ובשאר הארץ יתקיימו הליכים בבתי משפט הכלולים ברשימה שעליה הודיעה הרשות השופטת

ממ''ד / צילום: דוברות משרד הביטחון

מצב חירום עד יום שני: ההנחיות החדשות של פיקוד העורף

הוכרז מצב חירום מיוחד בעורף, והשמים נסגרו לטיסות אזרחיות ● הוטלו מגבלות נרחבות על פעילות המשק, החינוך וההתכנסויות ברחבי הארץ ● מתי אפשר לצאת מהמרחב המוגן ואיך נערכים באתרי הבנייה?

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כמה זמן לוקח לכטב"מים להגיע מאיראן לישראל וכמה לטיל בליסטי?

איראן הודיעה כי גל של עשרות כטב״מים נמצא בדרכו לישראל ● כמה זמן ייקח להם להגיע, מה ההבדל בין סוגי הטילים השונים ומה כולל מערך ההגנה האווירית של ישראל? ● גלובס עושה סדר

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik

אכזבה ברבעון האחרון של באפט: הרווח התפעולי של ברקשייר נחתך בכ-30%

הרווח התפעולי של ברקשייר האת'ווי צנח בכמעט 30% ברבעון האחרון של באפט ● קופת המזומנים הדשנה של החברה הצטמצמה מעט ל-373 מיליארד דולר ברבעון האחרון

קרן שחר / צילום: רונן אקרמן

קרן שחר מכרה השבוע סדרה לאפל: "היו רגעים שחשבתי שזה לא יקרה"

היא חולשת על זרוע קשת אינטרנשיונל, חתומה על עסקאות גדולות מול ענקיות המדיה הגלובליות ונבחרה לאחת הנשים המשפיעות בתעשיית הטלוויזיה העולמית ● בראיון ראשון בתפקיד מספרת קרן שחר על מכירת הסדרה "הבת" לאפל שנסגרה השבוע, על הקשיים כחברה ישראלית בזמן המלחמה, ועל התחרות הגדולה בזמן שהתעשייה העולמית בתקופת קיצוצים

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

חלק ממאגרי הגז ומתקנים בבזן הושבתו, תחנות הכוח עוברות לדלק חירום

בהנחיית שר האנרגיה הופסקה זמנית הפקת גז מחלק מהמאגרים, ומשק החשמל נשען כעת על דלקי חירום ופחם ● בבזן צופים עלייה בפליטות בעקבות הדממת מתקנים ● היחידות הפחמיות בחדרה עשויות לפעול ללא מגבלת שעות במצב חירום

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: Reuters, Anadolu

למה טראמפ העדיף לתקוף דווקא בתזמון הזה?

בחינת התנהלותו של נשיא ארה״ב מצביעה על נטייה ברורה להכריז על צעדים נפיצים כשהבורסה סגורה ● מה עומד מאחורי ״אפקט סוף השבוע״ וכך תהנה ממנו הפעם גם ישראל

כבר לא "רוקי" ו"קראטה קיד": לספורטאים בקולנוע היום יש נקודות חולשה

מסימון ביילס ועד הקאמבק של אליסה ליו - מהפכת הספורטאיות של העשור האחרון לא נולדה על הפודיום, אלא בהחלטה לעצור ולחזור לתחרות בתנאים שהן מנסחות לעצמן ● התופעה לא פוסחת על המסך ההוליוודי, שמחליף את הפוקוס מהשאלה "איך הם מנצחים?" ל-"מה נשאר מהם אחרי הניצחון?"

בצלאל מכליס ואלי גליקמן / צילום: אסף שילה ישראל סאן, איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית

הישראליות בוול סטריט שיושפעו הכי הרבה מהמבצע נגד איראן

מחר יגיבו השווקים לראשונה לפעולה הצבאית הישראלית-אמריקאית נגד איראן ● על רקע המבצע, גלובס מסמן את הישראליות בוול סטריט שצפויות לבלוט בשבוע המסחר, וגם את אלו שעשו תנועות משמעותיות במהלך סוף השבוע החולף

איך תגיב הבורסה למלחמה מול איראן / צילום: Shutterstock

המומחים אופטימיים לגבי כיוון השווקים במלחמה. מה בכל זאת יכול לשבש את המצב?

מתן שטרית, הפניקס: "אחרי שהאבק שוקע, השווקים נוטים לחזור למגמה חיובית" ● מודי שפריר: "המגמה בתחילת המסחר תלויה בתוצאות שילכו ויתבהרו לגבי הצלחת המתקפה" ● אלדד תמיר: "בטווח הקצר מחירי האנרגיה יעלו, הדולר צפוי להתחזק והבורסות ירדו"

עשן בבחריין לאחר התקיפות מאיראן / צילום: Reuters

כטב"מים בבחריין, טילים בקטאר: איראן תוקפת בסיסים אמריקאיים במפרץ

המתקפה האיראנית מתרחבת מעבר לישראל, כשדיווחים מבחריין, קטאר ואיחוד האמירויות מצביעים על תקיפות לעבר בסיסים אמריקאיים, יירוטים והנחיות חירום לתושבים ● לפי הערכות קודמות, עשרות בסיסים של ארה”ב הפרושים במזרח התיכון היו צפויים להפוך ליעד במקרה של הסלמה, והאיומים האיראניים למקד פגיעה ב"נקודות התורפה" האמריקאיות מתממשים כעת בשטח

תור לקוםות בסניף של טיב טעם, הבוקר / צילום: באדיבות עובדי טיב טעם

הבהלה לנייר טואלט: התנפלות על רשתות השיווק. אלה המוצרים המבוקשים

בעקבות התקיפה באיראן והאזעקות הבוקר, נרשמה עלייה של מאות אחוזים בתנועת הלקוחות ברשתות הפתוחות בשבת עם זינוק בביקושים למים, שימורים ונייר טואלט ● ברשתות מדגישים כי אין מחסור וכי המלאים מלאים, בעוד שירותי המשלוחים המהירים הושבתו בהתאם להנחיות פיקוד העורף

שדה התעופה בדובאי לאחר פגיעת הטיל האיראני / צילום: ap, Altaf Qadri

"סוף עידן היציבות והשקט": מדינות המפרץ סופגות נזקים של מיליארדי דולרים

מדינות המפרץ, שניסו לשמור על ניטרליות יחסית במערכה, מוצאות עצמן בחזית האש -מאות שיגורים, עשרות פגיעות ישירות ונזק למלונות, מגדלי יוקרה ותשתיות תעופה ● ההסלמה מטלטלת את מנועי הצמיחה המרכזיים של המפרציות ומציבה סימן שאלה מעל המודל הכלכלי שבנו על יציבות, יוקרה וביטחון

נתב''ג / צילום: Shutterstock

המרחב האווירי נסגר: מה לעשות אם יש לכם טיסה בקרוב?

בעקבות מתקפת המנע באיראן המרחב האווירי של ישראל נסגר ל-48 שעות ● נעצרו המראות ונחיתות ● נוסעים ישראלים שנתקעו בחו"ל מתבקשים ליצור קשר עם חברות התעופה שלהם

כותרות העיתונים בעולם

הטיסה הדחופה והזעם בבית הלבן: כך קיבל טראמפ את ההחלטה לצאת למלחמה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: מה גרם לטראמפ להחליט לתקוף אתמול, נסיך הכתר הסעודי היה בין הדוחפים לתקיפה, ומי עשוי להחליף את חמינאי שחוסל • כותרות העיתונים בעולם

בניין שנפגע מטיל איראני בתל אביב / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המהנדס שטוען: "זו הסיבה שתל אביב הפכה למוקד פגיעות"

לדברי המהנדס ישראל דוד, הסכנה היא במיוחד לבניינים 60 עד 80 שנה, שנבנו "בלי מיגון ובלי חוסן קונסטרוקטיבי" ● וגם איפה הוא מעדיף להישאר בזמן אזעקה?

בית החולים סורוקה / צילום: Shutterstock

בתי החולים עוברים למרחבים המוגנים; הפעילות הלא דחופה נעצרה

לאחר שבועות של היערכות, אגירת ציוד רפואי ותרגיל גדול עם צה"ל, מערכת הבריאות העלתה כוננות לרמה הגבוהה ביותר ● בתי החולים ימשיכו לתת מענה למקרים דחופים, חלק מהטיפולים יבוטלו ● משרד הבריאות מסר כי בנק הדם במוכנות גבוהה, וצוותים תוגברו בדרום ● נכון לעכשיו טיפות החלב נותרות בשלב זה פתוחות

דפנה לוצקי / צילום: איל יצהר

העיתונאית דפנה לוצקי הלכה לעולמה

לוצקי, כיהנה בשורה של תפקידים משמעותיים בעיתונות הכלכלית ● היא שימשה בין היתר כסגנית עורכת גלובס וכעורכת בכירה בדה מרקר וכאן ● היא נפטרה ממחלה קשה בגיל 51

נמל התעופה בן גוריון ריק מנוסעים לאחר מבצע עם כלביא, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

לא יחזרו עד ה-7 במרץ לפחות: חברות התעופה הזרות שהתחילו לבטל טיסות

המרחב האווירי בישראל נסגר אמש בעקבות ההתפתחויות הביטחוניות, ונכון לעכשיו הסגירה מוגדרת עד יום שלישי ● עם זאת, חברות התעופה החלו להאריך את הביטולים מעבר למועד זה ● קבוצת לופטהנזה וחברת Wizz Air הודיעו כי טיסותיהן לישראל יושבתו עד 7.03 כולל

ד''ר אנג'לה עירוני / צילום: דוברות אסותא / עופר חג'יוב

המיילדת שהפכה למנהלת בית חולים והפרשה שהסעירה את המדינה

"לאחר שאח שלי עבר תאונת פגע וברח, שאילצה אותו לעבור ניתוח ראש מסובך, נולד החלום שלי להיות אחות בטיפול נמרץ נוירוכירורגי. לא היה מקום בתל השומר, אז התחלתי בגינקולוגיה" ● שיחה קצרה עם ד"ר אנג'לה עירוני, מנהלת בית החולים אסותא ראשון לציון והמרכז הרפואי אסותא רעננה