גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לסטודנטים בסין נמאס מריחוק חברתי. אז הם התחילו לתקוף את הממשלה

20 מיליון סטודנטים חזרו לקמפוסים בסין, וכחלק מהמלחמה בקורונה החליטו חלק מהאוניברסיטאות לכלוא את הסטודנטים בקמפוס בלי אפשרות לצאת ולהיכנס ● הסטודנטים הסינים טענו שהסגר פוגע בהם כלכלית ותזונתית ומחאה שהתארגנה במוסד אחד הובילה לשינוי

מצלמות לזיהוי פנים בשערי אוניברסיטת פקינג. עשרות אוניברסיטאות בסין הצטיידו במערכות כאלה כדי לנטר את הסטודנטים / צילום: רויטרס
מצלמות לזיהוי פנים בשערי אוניברסיטת פקינג. עשרות אוניברסיטאות בסין הצטיידו במערכות כאלה כדי לנטר את הסטודנטים / צילום: רויטרס

בסוף ינואר השנה, כאשר מגפת הקורונה הייתה עדיין בחיתוליה, כיכבו ברשתות החברתיות סרטונים מרגשים של תושבי העיר ווהאן הנצורים קוראים יחד קריאות עידוד מחלונות ביתם. ווהאן "ג'יה יו", מילולית "הוסיפו שמן" סוג של קריאת תמיכה סינית, צעקו התושבים הנצורים יחד במפגן של נחישות ופטריוטיות.

השבוע, שמונה חודשים מאוחר יותר ועמוק לתוך המגפה, כיכבו ברשת הסינית סרטונים מסוג אחר של קריאות מהחלון. הפעם היו אלו סטודנטים באוניברסיטה ללימודים בינלאומיים בעיר שיאן בצפון-מערב המדינה, שצעקו מחדרי המעונות שלהם במשך חצי שעה, מ-23:30 ועד חצות. במקום קריאות עידוד פטריוטיות, הסטודנטים התמקדו בצעקות "פתחו את הסגר" זועמות.

הסטודנטים הצועקים מחו על מדיניות העוצר שמנהיגה האוניברסיטה, שבמסגרתה נאסר עליהם לצאת ולהיכנס מהקמפוס. מלבד הגבלת התנועה המעיקה, הסטודנטים טענו שהתקנות הנוקשות פוגעות בהם תזונתית וכלכלית. איסור היציאה מחייב אותם לרכוש מזון רק בסופרמרקט או בקפטריות בתוך הקמפוס, שמוכרות למוצרים ברמה נמוכה ובמחיר מופקע. ואולי אפילו יותר חשוב, הסטודנטים האשימו כי הסגר מגביל את יכולתם לקבל חבילות שקנו דרך האינטרנט, השיטה הפופולרית ביותר לעשות שופינג בקרב צעירים סינים. סטודנטים סינים נחשבים בדרך כלל לצייתנים מאוד, אבל הפעם הגיעו מים עד נפש.

מצלמות בכל פינה שבודקות את החום

מגפת הקורונה אמנם החלה בסין, שהשתיקה אותה זמן ארוך מדי לפני שהודתה בבעיה, אך כיום סין היא אחת המדינות הנקיות ביותר מקורונה בעולם. המדינה מדווחת מדי יום על מספרי נדבקים נמוכים מאוד שרובם המכריע נדבקו בחו"ל ולא בתוך סין. למרות זאת, גם בסין מבינים שכל עוד המגפה ממשיכה לככב בשאר רחבי העולם, גם הם אינם חסינים מהתפרצות נוספת, והשבוע אמר בהרצאה ג'ונג וונחונג, מבכירי המומחים הסינים לקורונה, כי בלתי נמנע שסין תחווה גל שני של המגפה בחורף הקרוב.

בעקבות הירידה החדה במספר הנדבקים, רוב סין חזרה לשגרה מלאה והחיים מתנהלים כמעט כמו בעבר, ומרבית האנשים הפסיקו אפילו להקפיד על עטיית מסכות. אלא שבתוך סין האוניברסיטאות נותרו הגופים הזהירים ביותר, ששומרים על המגבלות הנוקשות ביותר בטיפול בקורונה, מחשש להתפרצות מחודשת בקמפוס. החשש אינו בלתי מבוסס כיוון שהסטודנטים במעונות גרים בצפיפות רבה, ארבעה ולפעמים שישה בחדר אחד, מה שהופך את הקמפוסים לסכנה פוטנציאלית בימי מגפה.

האוניברסיטאות הסיניות חזרו לפעול במתכונת לימודים רגילה בתחילת ספטמבר, אחרי שמאז פרוץ הקורונה הפעילו לימודים מרחוק. 20 מיליון הסטודנטים הסינים חזרו לקמפוסים שמחים ומאושרים לפגוש את החברים הישנים אחרי זמן ארוך בבית, אך הם גילו במהרה שמצפות להם כמה הפתעות, כמו למשל מצלמות חדשות שהותקנו בכל פינה.

עשרות אוניברסיטאות ברחבי סין ניצלו את הפגרה בלימודים כדי להצטייד במערכות טכנולוגיות משוכללות המבוססות על זיהוי פנים. באוניברסיטת המדע והטכנולוגיה של מחוז ליאונינג בצפון-מזרח סין למשל שילמו 62 אלף על מערכת מצלמות שמזהה את הסטודנטים ובודקות את החום שלהם מרחוק. המערכת יכולה לזהות את הסטודנטים אפילו עם מסכה והיא שומרת את נתוני חום הגוף של הסטודנטים למשך 30 יום.

באוניברסיטת נאנצ'אנג בדרום סין הוציאו סכום נמוך יותר של 23 אלף דולר על מערכת שעוקבות אחרי התנועה של הסטודנטים. מערכת נוספת שרכשה אוניברסיטת טיינג'ין מחייבת את הסטודנטים לדווח על מצבם מספר פעמים ביום. אפילו מקלחת הפכה למשימה לא פשוטה לסטודנטים, כשסבבים תכופים של חיטוי במקלחות יצרו עומס ותורים.

המצלמות אינן הבעיה היחידה של הסטודנטים הצעירים. בחודש מרץ הורה משרד החינוך הסיני לאוניברסיטאות לאסור על סטודנטים לצאת מהקמפוס ללא סיבה מוצדקת כחלק מצעדי המלחמה בקורונה. מאז המשרד אמנם הגמיש מעט את עמדתו ואיפשר לאוניברסיטאות הסיניות לקבוע מדיניות עצמאית, אך מוסדות אקדמיים רבים העדיפו לשמור על גישה זהירה במיוחד.

אוניברסיטאות מסוימות הסתפקו בהגבלת אירועים או בדרישה מסטודנטים שבאו מערים אחרות להיכנס לבידוד של שבועיים לפני שהם מגיעים לשיעורים. באוניברסיטאות אחרות הסטודנטים הורשו לצאת רק פעם אחת ביום מהקמפוס, כל עוד הם מודיעים לבית הספר מתי הם יוצאים ולאן. באוניברסיטת פקינג היוקרתית בבייג'ינג סטודנטים שנתפסים יוצאים בלי להודיע או באמתלה שקרית מקבלים אזהרה, ואחרי שתיים שלוש אזהרות יורחקו ל-15 יום מהלימודים.

ההגבלות הנוקשות האלו הזרימו לא מעט תמונות וסרטונים משעשעים לרשת, בהם נראים סטודנטים שמנסים להימלט מהקמפוס בדרכים יצירתיות - קפיצה מעל החומות המקיפות, זחילה מתחתן ולפעמים אפילו שייט בסירה באגם סמוך. רבים מהסטודנטים נמלטו כדי לאכול במסעדות בחוץ אחרי שמאסו בחדר האוכל. ההגבלות המחמירות גם הפרידו לא פעם בין זוגות אוהבים ובתמונה רומנטית במיוחד שנפוצה ברשת נראה זוג סועד יחד משני צידי גדר האוניברסיטה, הסטודנטית בפנים ובן זוגה בחוץ.

המורים יכולים לצאת משערי הקמפוס

מאז תחילת שנת הלימודים האקדמית השמיעו סטודנטים ביקורת נגד ההגבלות ברשת. טענה מרכזית של הסטודנטים הייתה כי האוניברסיטאות מתנהלות בסטנדרט כפול, כאשר הן מאפשרות למורים ולעובדי סגל לצאת ולהיכנס לקמפוס, בעוד הם עצמם חסומים. הביקורת גברה לקראת החג הלאומי הסיני, חופשה בת שמונה ימים שמתחילה ב-1 באוקטובר. הסטודנטים חוששים שיצטרכו לבלות גם אותה בקמפוס.

בין גולשי האינטרנט הסינים היו כאלה שלא הזדהו עם הסטודנטים והאשימו אותם בכך שהם פוגעים במלחמה בקורונה וצריכים להיענש, אך הרוב הראו סימפתיה למצבם. בסקר בעניין שערכה התקשורת הסינית, 93% מהמשיבים אמרו שהם לא מבינים מדוע התנועה של הסטודנטים מוגבלת ואילו אנשי הצוות מקבלים תנועה חופשית.

הביקורות האלה חלחלו בהדרגה לחלק מהרשויות. במחוז ג'יאנגשי במזרח סין רשויות החינוך ביקשו בשבוע שעבר מהאוניברסיטאות לאפשר לסטודנטים בעלי קוד ירוק תקין באפליקציית הבריאות וללא חום לצאת מהקמפוס.

במקביל גם משרד החינוך בבייג'ינג קרא לאוניברסיטאות להקל על היציאה של הסטודנטים לצורך התמחות, חיפוש עבודה וסיבות אחרות. לי יי, סגן מזכיר משרד החינוך בבייג'ינג, אמר כי "צריכה להיות יותר תקשורת והבנה הדדית בין הסטודנטים לצוות". באותה הנשימה משרד החינוך קרא להרחיב את הלימודים הפטריוטים לסטודנטים דרך הדגשת סיפורי גבורה של צוותי רפואה מול המגפה, כדי לחזק את רוח הלחימה שלהם.

גם באוניברסיטה ללימודים בינלאומיים בשיאן ההנהלה נסוגה במהירות בעקבות מופע הצעקות המתוזמן של הסטודנטים, שהם הבטיחו להמשיך להציג מדי יום. האוניברסיטה הודיעה כבר למחרת כי תפשט את הליך קבלת אישור יציאה וכניסה לקמפוס, אף שהסטודנטים עדיין מתבקשים להישאר בעיר. בקמפוס גם יוקם מרכז קניות שיהיה פתוח 24 שעות ביממה, והאוניברסיטה תפקח על הקפטריות שניצלו את המצב להעלות מחירים.

הרשויות בקמפוס ידאגו אפילו שהסטודנטים יוכלו לאסוף את החבילות שקנו באינטרנט בצורה נוחה ומסודרת בקמפוס. מי היה מאמין שאפילו בסין מחאה עוזרת לפעמים. 

עיקרי ההגבלות באוניברסיטאות הסיניות
> איסור כניסה ויציאה חופשית מהקמפוס ללא סיבה מוצדקת
> פיזור מצלמות לזיהוי פנים ומדידת חום
> חובת בידוד של שבועיים על סטודנטים שחזרו מערים אחרות
> 15 יום הרחקה מהלימודים למי שהפר פעמיים את הכללים

עוד כתבות

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא מתרסקת ב-10% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה החברה ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לישראל

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות