גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"ככל שישראל תהיה מדינה פתוחה וירוקה נצליח להחזיר את מספרי התיירים"

אביטל קוצר-אדרי ונירה פישר ייצגו עד לאחרונה את ישראל כמנהלות לשכות התיירות באיטליה ובשבדיה בהתאמה ● כעת, לאחר שגויסו למטה השיווק במשרד התיירות, השתיים מתמודדות עם אחד האתגרים המורכבים בקריירה המקצועית שלהן: החזרת האירופאים ארצה, ועדיף בכמויות שלפני המשבר

תיירות בים המלח לפני משבר הקורונה / צילום: Shutterstock
תיירות בים המלח לפני משבר הקורונה / צילום: Shutterstock

קדנציה של 6 שנים בתור מנהלת לשכת התיירות הישראלית במילאנו הסתיימה עבור אביטל קוצר-אדרי בארבעה חודשי סגר. מאז היא בארץ והרעיון של סגר כבר לא זר לה. קוצר-אדרי גויסה למשרד התיירות לפני 14 שנה כעובדת מקומית באיטליה, בתור מנהלת חשבונות. "לאחר ארבע שנים התקבלתי לקורס הצוערים של המשרד, ועד יציאתי לשליחות ב-2014, עבדתי שנתיים כיועצת מנכ"ל ושנתיים כמנהלת דסק גרמניה וצרפת באגף שיווק חו"ל, בנוסף לקידום פרויקטים שיווקיים ומותגיים שונים".

גם נירה פישר חזרה לאחרונה לישראל אחרי חמש שנות שירות בשבדיה כמנהלת לשכת התיירות של ישראל למדינות הנורדיות (שבדיה, דנמרק, פינלנד ונורבגיה). להבדיל מעמימתתה באיטליה, סגר היה משהו שבשבדיה לא הכירו ולמעשה היא עטתה לראשונה מסכה רק בשדה התעופה לפני הטיסה לישראל. פישר עובדת במשרד התיירת מזה עשור אחרי קריירה של 12 שנים בענף המלונאות.

עבור שתיהן, כמו גם עבור כלל התיירים, הקורונה באה בתזמון אומלל בהחלט, בתנופה של אופטימיות לקראת שבירת שיא של 5 מיליון תיירים בישראל בשנה. עם זאת, התמונה העגומה במפת התיירות העולמית לא משאירה את השתיים חסרות אופטימיות. כפי שסיכמה פישר, "מי שחי תיירות הוא אדם אופטימי, שעובד כשרע בשביל הטוב שיגיע אחרי. התעשייה לא מרימה ידיים גם אחרי שחוותה משברים". כיום הן עמלות במטה השיווק של משרד התיירות בארץ על אתגר התיירות לכשזו תוכל להתאושש.

תפסנו את השתיים לשיחה על האתגרים של לשווק מדינה כמו ישראל לתיירים והאתגרים הכפולים והמכופלים שיוצבו בפני מי שאמור "למכור" את ישראל לתיירים, ביום שאחרי הקורונה, בתקווה שיגיע במהרה.

"מוכרים את החלום שנקרא ישראל"

בשש השנים של קוצר-אדרי באיטליה התיירות מאיטליה לישראל צמחה ב-72%: "ישראל הפכה ליעד תיירותי מבוקש ולא רק יעד לתיירות דתית. ב-2019 הגיעו לישראל 190.7 אלף תיירים - צמיחה של 27% לעומת שנה קודמת. השנה הסתיימה עם תדירות מרשימה של 90 טיסות בשבוע מצפון וממרכז איטליה.

"אחד הנושאים ששמנו עליו את הדגש היה הנגב כמוצר תיירותי. השיווק של האיזור הזה לתיירים האיטלקים כלל בין השאר אירוח עיתונאים ומשפיענים, השיא היה במסגרת שיתוף פעולה עם שבועון הלייף סטייל Donna Moderna, בסדרת כתבות על הנגב שבהן השתתפו נשים איטלקיות שחיות בנגב, ממדענית ועד יוצרת ומנהלת ההפקה של המידברן. הפרויקט כלל מחנה אימונים לריצה ונבחרו חמש קוראות איטלקיות שהובאו לישראל כדי לרוץ 80 ק"מ בנגב במשך 4 ימים. קיבלנו יותר מ-20 מיליון חשיפות".

אביטל קוצר-אדרי. ישראל עבור האיטלקים היא לא רק יעד דתי / צילום: אלבום פרטי

במקביל מספרת קוצר-אדרי על חיזוק סגמנט חופשת "סיטי ברייק" לירושלים ולתל אביב באמצעות שיתופי פעולה עם רשתות מקומיות, דוגמת רשת חנויות ספרים.

התנופה הטובה הזו כללה גם "מתנה" בדמות אירוח מירוץ הג'ירו ד'איטליה בישראל ובדיוק כשהכול היה נראה טוב - הגיע הקורונה שהיכתה בעוצמה בארץ המגף. "לצערי איטליה הייתה אחת מהמדינות שנפגעו מאוד בתחילת התפרצות המגפה. תעשיית התיירות נכנסה לקיפאון. זה לא מנע מאיתנו להמשיך ולפעול כדי לשמור על ישראל בתודעה הציבורית והעסקית. קיימנו מפגשים ווובינרים בהשתתפות כ-1,300 מארגני תיירות, סוכנים וכמרים במהלכם הצגנו את ישראל על שלל גווניה, והצגת מוצרים מוכרים כמו המדבר, תיירות נגישה, תיירות יין ועוד".

את התפקיד של שליחי משרד התיירות בחו"ל היא מגדירה כ"מוכרים את החלום שנקרא ישראל. לייצר היצע של מוצרים ולגרום למשווקים לשים את ישראל על המדף, לייצר ביקוש דרך יח"צ ופרסום - מעבודה באירועים ובירידים ועד לשלוח עיתונאים לחוות את ישראל ולכתוב על כך".

ל"ניצי המכירות" הישראלים יש תחרות גם ממדינות אחרות שמשווקות את עצמן ומנסות למשוך את עיניי התיריים. הנגב, למשל, יכול להתחרות במוצר שמציעות ירדן או מצרים. "הנגב הוא משהו אחר, הוא מציע יותר מחול והרים ויש גם את ההיבט ההיסטורי. גם כשיש נציגות של מדינות אחרות, הבאנו לכך שעשרות מארגני תיירות יוסיפו את הנגב להיצע", אומרת קוצר-אדרי.

עד כמה מאתגר לשווק את ישראל עם התדמית הבעייתית, המשקולת הביטחונית ובעיקר יוקר המחייה?
"מי אמר שמשעמם לנו? ולמרות מה שאת אומרת הכפלנו את מספר התיירים. כשהגעתי לאיטליה באוגוסט 2014 האתגר עבורי היה כפול ומכופל. התחלתי ממינוס בעקבות הצניחה בתיירות אחרי מבצע צוק איתן אחרי שנת השיא של 2013. הייתה עבודה קשה ויומיומית ובניית קשרים אישיים. ברור שיותר קל למכור סופ"ש בברלין, אבל הצלחנו למצוא את המקום שהיה חסר. לגבי מחיר החופשה אנחנו מראש לא אומרים שישראל היא יעד לואו קוסט למרות שאפשר להגיע בטיסות לואו קוסט, אבל יש פתרונות זולים מהמזון ועד הלינה. גם לונדון יקרה וגם פריז וטוקיו. את הנושא הביטחוני אנחנו שמים מהתחלה על השולחן כדי שלא יישאר פיל לבן בחדר אבל מאז הפיגועים באירופה הנושא של טרור בישראל פחות מטריד את התיירים, הם מבינים שזה לצערנו כבר בכל מקום".

עד כמה משווקים את ישראל דרך תיירות הדת?
"במקרה של איטליה התנועה תיירותית נחלקת חצי לתיירות דת וחצי לתיירות חופשה ונופש, כשבסגמנט הזה הייתה עלייה משמעותית בתיירות המאורגנת. כל שנה הגענו ליותר תיירים חדשים. עבדנו קשה לגרום למארגני התיירות למכור את ישראל ולא רק את ה'הולי לנד'".

"יש קהל שנאמן לישראל"

האתגרים שעמדו בפני פישר במדינות הנורדיות שונים. התדמית של ישראל בזווית המדינית-פוליטית מייצרת עבודה קשה יותר. "נקודת הפתיחה היא אחרת", מודה פישר "האתגר הגדול הוא לשנות את התדמית של ישראל, בחלק מהמדינות לא רצו לשמוע על ישראל כיעד תיירותי. כשהגעתי אמרנו, אוקיי בואו נדבר על תל אביב - חופשת סיטי ברייק סופ"ש עם גיחה של יום לירושלים. שלחנו משפיענים, בלוגרים, שדרני רדיו ומובילי דעת קהל שריככו את הגישה האנטי ציבורית אחרי שהם חוו את ישראל. היכולת שלהם לדבר בחוגי החברה שלהם אפשרה את ההתחלה לשים את ישראל כיעד. פוליטיקה אגב לא מעניינת אותם כמו שישראלים שמטיילים בסקנדינביות לא יתעניינו בפוליטיקה המקומית".

נירה פישר / צילום: אלבום פרטי

"אתגר אחר הוא שבמדינות הללו פועלות מעט חברות בתחום התיירות למרות שהתייר הסקנדינבי טס לפחות פעמיים בשנה מחוץ לגבולות המדינה", מסבירה פישר. "הם לרוב מחפשים יעד קרוב עם מזג אוויר ואוכל טוב ואותנטיות עם דגש על מפגש עם מקומיים, וזה בדיוק מה שתל אביב מציעה. כששואלים את מי שביקר בתל אביב ממה הוא הכי נהנה, הרוב אומרים שהאוכל ומעבר לאוכל החוויה של האכילה, האווירה שכולם ביחד ולא השקט הסקנדינבי שכל אחד שקוע בצלחת שלו. עבור הסקנדינבים ישראל היא לא יעד יקר כל כך והם מוכנים לשלם עבור משהו טוב. השגרירים שעבדתי איתם במדינות אמרו לי שבדרך שפעלנו לחיזוק התיירות פתחת דלתות ושינינו שיח ברמה הדיפלומטית. בחמש שנות הפעילות שלי ראינו 40% עלייה במספר התיירים משבדיה ו-33% תוספת מכלל המדינות הנורדיות. הכפלנו את מספר הסיטונאים המוכרים את ישראל. ובעיקר יצרנו שיח אחר על ישראל. שיח שאינו פוליטי ושלילי אלא שיח על תרבות, חופשה, קולינריה וכו'".

בין הפעילויות לשיווק ישראל כיעד תיירותי מינפה פישר את האירוויזיון שהתארח בתל אביב. "את האירוויזיון העברנו בשידור חי בכיכר הגדולה ביותר בשטוקהולם בשיתוף עם עיריית שטוקהולם תוך חלוקת חומרים פרסומיים על ישראל למאות שהיו בכיכר", מספרת פישר. "הבאנו את דנה אינטרנשיונל להופיע בטקס פרסי אנשי השנה של הקהילה הגאה בשבדיה, טקס שמועבר בשידור חי בערוץ המסחרי הגדול במדינה. עם השקת טיסת החורף הישירה משטוקהולם לאילת באוקטובר 2017 בנינו ביתן המדמה את חופי אילת במרכז שטוקהולם בו אנשים יכלו להצטלם ולראות את עצמם על המסך הגדול ביותר בשבדיה. הקמנו מסעדת פופ-אפ ישראלית בדנמרק בה אירחנו בלוגרים ועיתונאים לארוחה ישראלית בשיתוף עם שף ישראלי שחי בקופנהגן ועוד".

איך אפשר יהיה לאושש את התיירות כשתותר כניסת תיירים לישראל?
"יהיה פה אתגר גדול, אבל צריך להבין שאי אפשר לעשות כלום עד שישראל תפסיק להיות אדומה", אומרת פישר ובאותה נשימה היא משוכנעת כי "יהיה רצון להגיע לישראל. יש לנו קהל שהוא נאמן לישראל בגלל מניעים היסטוריים ודתיים ויהיו תיירים שאם הם ייסעו לאנשהו - זה לישראל. אל תשכחי שיש קהל משמעותי של חברים ומשפחה יהודים ולאו דווקא ישראלים, ואפילו מתנדבים לשעבר בקיבוץ שמחכים שייפתחו הגבולות. ככל שישראל תהיה מדינה פתוחה וירוקה נצליח להחזיר את המספרים".

לפי קוצר-אדרי, "יש לישראל מקום שהוא קצת אחר אפילו בקבוצות מסוימות כמו התיירות הגאה, יש לנו מזג אוויר שמאפשר להיות בחוץ ולהיות במרחבים - אלו הדברים שימשכו את התיירות ביום שאחרי. ישראל יכולה להתאים לכל בקשה ולכל נישה תיירותית בניגוד למדינות אחרות. אנחנו עובדים מתחילת המשבר על שימור השם של ישראל בתודעה לצד בניית תכנים ושינוי הדגשים למגמות שיהיו בתיירות של אחרי הקורונה עם הרצון של מטיילים לטייל עצמאית או לבוא בקבוצה קטנה ולהסתדר לבד. אנחנו תמיד אומרים שהמצאנו את וויז אז בישראל אפשר להתמצא ויש פה שילוט באנגלית ובשפות אחרות. המוצר התיירותי הישראלי ערוך לכל סוג של גחמה תיירותית".

פישר מוסיפה כי: "התיירות תחזור לעצמה, זה מנוע כלכלי חשוב מאוד לישראל. נוכל לעשות דברים מהר יותר אם נקבל כלים ותקציבים. טיפלנו במספיק משברים לאורך השנים, עם הכלים הנכונים נוכל להביא לתודעה שישראל היא יעד בטוח ושגם המלונות והאתרים פה מוכנים".

קוצר אדרי מסכמת: "צריך להיות עם ראש פתוח ולזכור שהשמים הם הגבול, גם אם הם סגורים. כשהיינו ארבעה חודשים בסגר באיטליה, המשיכו לצלצל לשאול מתי פותחים את ישראל. החלום לטייל תמיד יישאר".

עוד כתבות

יהלי רוטנברג, החשכ''ל היוצא, בכנס גלובס השבוע / צילום: שלומי יוסף

בהסתדרות כועסים על דברי החשכ"ל היוצא יהלי רוטנברג בכנס תשתיות לעתיד של גלובס

דברי החשכ"ל היוצא יהלי רוטנברג בכנס תשתיות לעתיד של גלובס שהכעיסו את ההסתדרות ● גינדי גלובל עלתה בקמפיין נדל”ן חדש בלימסול בכיכובו של רון שחר ● ד”ר ציפי איסר־איציק מקימה משרד למשפט סביבתי ואקלים ● פקטורי 54 ומאיה קלרה-בהרב במכירה פומבית משותפת של יצירות אומנות ● וגם: מינויים חדשים בAT&T וב-iTalent ● אירועים ומינויים

עו''ד גיא אבני / איור: גיל ג'יבלי

פרשת "מוכר החלומות”: עו"ד גיא אבני ישלם 600 אלף שקל לארבעה משקיעים

ביהמ"ש קבע כי עו"ד גיא אבני, הנאמן של קבוצת בראשית, הפר את חובותיו כנאמן כאשר העביר כספי הלוואות לחברה מבלי לוודא את קיומן של ערבויות בנקאיות ● מדובר בפסק דין אזרחי נוסף נגד אבני, בשורה של תביעות שמנהלים משקיעים שאיבדו את כספם

תעריף הדלק עודכן / צילום: ap, Marta Lavandier

אחרי ההוזלה בינואר: מיום ראשון מחיר הדלק יעלה ב-3 אגורות לליטר

משרד האנרגיה הודיע כי מחירו המרבי של ליטר בנזין 95 יתעדכן בחצות הלילה שבין יום שבת לראשון ויעמוד בחודש פברואר 2026 על 6.88 שקלים בתדלוק בשירות עצמי ● מדובר בעלייה של 3 אגורות לעומת המחיר בינואר, שעמד על 6.85 שקלים לליטר אחרי הוזלה ניכרת של 26 אגורות

אפל / צילום: ap, Kathy Willens

אפל רוכשת חברת בינה מלאכותית ישראלית בכ־2 מיליארד דולר

חברת אפל רכשה את הסטארט-אפ הישראלי בעסקה המוערכת בכ־2 מיליארד דולר, כך לפי דיווח של הפייננשל טיימס ● Q.ai, שפיתחה טכנולוגיות מתקדמות לניתוח תקשורת והדמיה באמצעות למידת מכונה, מנוהלת בידי אביעד מייזלס, ובעברו חברה נוספת שנרכשה על ידי אפל- PrimeSense

מנכ''ל אפל, טים קוק / צילום: ap, Godofredo A. Vásquez

אפל מכה את התחזיות ומציגה מכירות שיא של מכשירי האייפון

הכנסות החברה היו 143.8 מיליארד דולר והרווח היה 2.84 דולר למניה, מעל לצפי ● הציגה תוצאות חזקות במיוחד בסין, כולל טייוואן והונג קונג שזינקו באזור ב-38% ● הכנסות אפל ממכירות האייפון הגיעו לשיא כל הזמנים של 85.3 מיליארד דולר ברבעון, הרבה מעל תחזיות האנליסטים ● המניה עולה במסחר המאוחר

הסטארט-אפים הביטחוניים גייסו מיליארד דולר / צילום: יח''צ החברות

מדד התעשיות הביטחוניות צנח היום ביותר מ-4%. אלו הסיבות

אחרי תשואות של מאות ואלפי אחוזים, המשקיעים מממשים רווחים ● האם זו הזדמנות קנייה או אזהרה? ● אנליסטים: "יציאת אוויר טבעית" ● הירידות החדות פסחו על אלביט, האם ייתכן שהסיבה מסתתרת באיזון מחדש במשקל של המניות במדד שיתבצע בעוד שבוע?

"יכולות קטלניות": הנשק האיראני שכבר מוכן למקרה של מלחמה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: בוול סטריט ג'ורנל מעריכים שלאיראן יש מספיק טילים כדי להגיב בחריפות על מתקפה נגדה, לפי דיווח של רויטרס שלב ב' ברצועת עזה יכלול רכישה מסיבית של כלי נשק של חמאס, והמחאה העצובה של משפחות המפגינים שנהרגו באיראן • כותרות העיתונים בעולם

המוסדיים מסתערים של מניות אנרגיה / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

כשהמוסדיים מוצפים בכסף, מיליארדים זורמים למניות האלה

בצל הביקושים הגדלים בשוק האנרגיה, הגופים המוסדיים ביצעו בחודשים האחרונים השקעות של מיליארדים בחברות ובפרויקטים בתחום ● גורם בשוק: "זה תחום השקעה סולידי שהלקוח המרכזי שלו זו המדינה, והיא תמיד רוצה עוד חשמל" ● וגם: אילו חברות ייכנסו למדד חדש שיאגד את מניות האנרגיה בת"א, שחלקן כבר עלו במאות אחוזים?

צילומים: מארק ישראל סלם/הג'רוזלם פוסט, יעל טל

שר הכלכלה מציע עוד פיקוח מיותר, הפעם על מצות

ברקת רוצה עוד מחיר מפוקח ● בסופר-פארם הגזימו עם הקמפיין ● ותרומת כליה, מלבד המצווה הראויה, חוסכת הון ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אילוסטרציה: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא זינקה בכ-10%, מיקרוסופט נפלה ב-9%

נעילה מעורבת באירופה, בורסת פרנקפורט נפלה במעל 2% ● הדולר מתאושש מעט ● מחירי הנפט מזנקים, על רקע דיווחים על תקיפה אמריקאית אפשרית באיראן ● הפדרל ריזרב השאיר את ריבית ארה"ב ללא שינוי, ולא סיפק רמזים לגבי ההמשך ● אפל תדווח היום את תוצאותיה הכספיות לאחר נעילת המסחר

צלפית מיחידת הלוחמות הכורדיות בסוריה / צילום: Reuters, Thomas Noonan / Hans Lucas

נפט, בגידה אמריקאית וצמות גזורות: מאחורי קריסת המובלעת הכורדית בסוריה

לאחר עשור של שותפות, ארה"ב מאמצת את התפיסה כי תפקיד הכורדים בסוריה הסתיים ומאפשרת לטורקיה ולבעלי בריתה להשתלט על מזרח הפרת ● המשמעות: מעבר רובן של עתודות הנפט הסורי לידי משטר חסות של ארדואן, וחיסול יחידות הלוחמות שהכניעו את דאעש

האוצר משיק פיילוט למערכת תשלומים מבוססת ''אסימונים דיגיטליים'' / איור: Shutterstock

האוצר משיק: פיילוט תשלומים חדש לספקים ממשלתיים

לפני ארבעה חודשים הכריז החשכ"ל על כוונתו להקים מערכת שתחליף את העברות הכספים המסורתית לגופים ציבוריים וספקיהם ● כעת, לאחר שנבחרו שלושה פתרונות, בחודש הבא יתחילו הפיילוטים ברשויות המקומיות

שמעון גולדברג, בעל השליטה בסלייס ועמית גל, הממונה על שוק ההון / איור: גיל ג'יבלי

סלייס: ביהמ"ש דחה את עתירת גולדברג נגד הזרמת 71 מיליון שקל

הממונה על שוק ההון דרש מבעל השליטה בחברת הגמל להזרים את הסכום לצורך כיסוי הגרעון והשלמת ההון העצמי ● גולדברג התנגד, אך ביהמ"ש דחה את טענותיו. באי כוחו של גולדברג: "פסק הדין כולל קביעות שגויות"

הפרויקט ברמת אפעל / הדמיה: viewpoint

לא רק דירות: גינדי מציעה תנאי תשלום 20־80 על משרדים ותשואה של 8%

חברת גינדי החזקות מבטיחה לשלם לקונים 8% על סכום המקדמה למשך 3 שנים, ואחר־כך על התשלום הכולל למשך עוד שנתיים ● החסרונות: התשואה הכוללת לשנים אלה אינה גבוהה, והמשקיע חייב להביא בחשבון תקופות אי־תפוסה, וכן דמי ניהול וארנונה ● מאחורי המבצעים, מדור חדש 

עפולה / צילום: Shutterstock

דווקא בפריפריה: מכרזי הקרקעות נסגרים במחירים גבוהים משמעותית מהשומות

השבוע נסגרו מספר מכרזים של רמ"י ברחבי הארץ, והתמונה ברורה: בפריפריה הם גבוהים משמעותית מהשומות, ואילו במרכז נמוכים יותר ● באשדוד מקימים מרכז חדשנות לאומי בתחום הבנייה ● וארכימדס מימון נדל"ן, יחד עם מגדל חברה לביטוח, מעמידות מסגרת אשראי לפרויקט מגורים של סלע איסתא נדל"ן ● חדשות השבוע בנדל"ן

סיור באלנבי בעקבות כנס תשתיות לעתיד של גלובס / צילום: כפיר זיו

"רחוב אלנבי לא בתקופה הכי זוהרת שלו": כך משפיעות עבודות התשתית על תל אביב

משתתפי כנס תשתיות לעתיד של גלובס, זכו לסיור ברחוב אלנבי בתל אביב, שהציג את האתגרים הנגרמים מהעבודות על רשת הרכבות הקלות והמטרו ● הסיור הדגיש את הצורך לאזן בין שיפור איכות החיים והתשתיות, לבין שמירה על הצביון, הפעילות והמורכבות שמגדירות את העיר עצמה

סיור בשוק הכרמל / צילום: שלומי יוסף

כיצד תשתיות במרכזי ערים נדרשות להתמודד עם המציאות המשתנה


משתתפי כנס תשתיות לעתיד של גלובס, זכו לסיור עירוני שיצא מאזור הבורסה והתקדם ברגל דרך רחוב גרוזנברג, נחלת בנימין ועד לשוק הכרמל ● הסיור הדגיש עד כמה קיים הצורך לאזן בין שיפור איכות החיים והתשתיות, לבין שמירה על הצביון, הפעילות והמורכבות שמגדירות את העיר עצמה

שטרות דולרים / צילום: Shutterstock

מה יקרה לתיק ההשקעות אם הדולר יירד ל-2.5 שקלים? לכלכלן הזה יש תשובה מפתיעה

ברקע היחלשות הדולר, במיוחד מול השקל, הכלכלן הראשי של קבוצת הפניקס משחרר צפירת הרגעה: "לא צריך לנהל את ההשקעה לפי תנודות המטבע. זה מייצר הרבה רעש בטווח הקצר" ● ומה יקרה אם נראה נפילה חדה עוד יותר של המטבע האמריקאי?

לסחור בשוק ההון מהבית / צילום: GEMINI-AI

"התחלתי לפני 16 שנה והיום יש לי בית פרטי בהרצליה": האנשים שמתפרנסים ממסחר במניות

הם עזבו משרות אטרקטיביות כדי לשבת בבית ולתת לשוק ההון לעבוד בשבילם ● עכשיו הם יכולים להשקיע במשפחה ובתחביבים ובעיקר לנהל את הזמן של עצמם: "זה החופש האמיתי" ● העליות בבורסה אולי מסבירות את ההייפ, אבל מומחים מזהירים: "רבים מהם יישאר בלי כסף במפולת הבאה"

דולר שקל / אילוסטרציה: Shutterstock

טיפ מהסולידית: כך תוכלו להרוויח מירידת הדולר

על רקע השפל בשער הדולר, כיצד תוכלו לנצל את ירידת הערך של ההשקעות במט"ח לצמצום חבות המס? ● גלובס עושים סדר