גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מדוע שוק ההון מעדיף את הטווח הקצר על פני הארוך?

האם ההשקעה לטווח ארוך מתה? לשינויים שהתחוללו בשנים האחרונות בדפוסי השקעתם של המשקיעים האמריקאים, יש יותר מסיבה אחת

רצפת המסחר בבורסת ניו יורק / צילום: רויטרס
רצפת המסחר בבורסת ניו יורק / צילום: רויטרס

במשך שנים רבות שלטה בכיפת השווקים הפיננסיים התיאוריה של שוק משוכלל, שוק יעיל, שוק רציונלי. ואולם, מחקרים שנערכו ב-20 השנים האחרונות הראו שאין זה בדיוק כך - ובעיקר, שהחלטות השקעה (ולא רק) שאנחנו מקבלים, לוקות בעודף של התנהגות אמוציונלית, ולעתים קרובות באי-רציונליות.

אחרי שורה של מחקרים שנעשו, ובכלל זה של הפרופ' הישראלי פרופ' דניאל כהנמן (שערך את מחקריו יחד עם פרופ' עמוס טברסקי), חתן פרס נובל בכלכלה, התבררה עוצמת ההשפעה של הגורמים הפסיכולוגיים על התנהגותם של המשקיעים. בעידן של טכנולוגיה חדשנית ושל אינטרנט זמין למשקיעים, ההשפעה רק גברה. המחקרים האלה יצרו דיסציפלינה חדשה, המכונה "כלכלה התנהגותית".

מאמר שפורסם לפני כמה שנים ב"ניו-יורק טיימס", פרי עטו של גרצ'ן מורגנסון, הוכתר בכותרת "מותה של ההשקעה לטווח ארוך". הכותב מתבסס על מחקר שנעשה על ידי חברת סנפורד ברנסטיין, והוא הצביע על כך שבשנת 1990, 46% מכלל המניות הרשומות למסחר בבורסת ניו יורק, החליפו ידיים במהלך השנה, ואילו ב-1999 השיעור הזה קפץ כבר ל-79%. המצב היה חמור הרבה יותר בבורסת נאסד"ק, שמארחת את מרבית מניות חברות הטכנולוגיה המלהיבות את הציבור, שם השיעור ב-1990 עמד על 88%, והוא נסק ל-200% ב-1999. אכן, תחלופה מהירה ביותר.

מה שנגזר מזה הוא שתקופת ההחזקה האופיינית למשקיעים במניות ב-1990 הייתה כשנתיים, ושבשנת 1999, עשור לאחר מכן, היא כבר ירדה ל-8 חודשים. ובאשר לתקופת ההחזקה של המשקיעים בקרנות הנאמנות - זו התקצרה באותו פרק זמן בקצב מהיר יותר, מ-11 שנים ל-4 שנים, ועדיין מדובר בתקופת החזקה לא קצרה.

יתרה מכך, כבר לפני כ-20 שנה, ב-1999, תקופת ההחזקה הממוצעת ב-50 המניות הסחירות ביותר בנאסד"ק עמדה על 3 שבועות בלבד - פועל יוצא של הטירוף שאחז אז במשקיעים, רגע לפני הנפילה הגדולה, עם התפוצצות בועת הדוט-קום. מאז 1999 התקצרה תקופת ההחזקה אף הרבה הרבה יותר. כל זה עומד בניגוד גמור לאופן שבו התנהלו הדברים בעבר היותר רחוק.

הגישה של באפט יוצאת דופן

בראשית/אמצע המאה ה-20, היה זה מקובל מאוד אצל משקיעים אמריקאים לרכוש מניות ולהחזיק בהן שנות דור. יתר על כן, מניות שנרכשו על ידי אב או אם המשפחה, עברו בירושה לילדיהם ומהם לנכדיהם. אלה היו בעיקר מניות של חברות מ"אריות" התעשייה האמריקאית - מה שמכונה כיום "הכלכלה הישנה", עם דגש על חברות ערך שמחלקות דיבידנדים באופן קבוע.

בהקשר זה, נוסיף כי המשקיע האגדי וורן באפט, ששורשי השקעותיו נעוצות עוד במחצית השנייה של המאה ה-20, הינו חסיד ההשקעה ארוכת טווח, בסגנון Buy & Hold, והוא כיום מהווה בהחלט תופעה יוצאת דופן, גם אם, כמובן, לא יחידה. אין זה גם מקרה שבאפט ידוע כמי שמתנזר ממניות חלום וממרבית המניות של חברות הטכנולוגיה החדשניות, למעט בשנה האחרונה - אפל.

מדוע שוק ההון האמריקאי עבר ממודל של השקעה לטווח ארוך להשקעה לטווחים קצרים מאוד? והרי, הרבה מאוד מחקרים מצביעים דווקא על עדיפות ההשקעה לטווח ארוך על פני הטווח הקצר במונחי תשואה. נביא דוגמא אחת קטנה מני רבות.

במחקר שנערך בשנות ה-90 על ידי פרופ' ברד ברבר וטרנס אודין, הם בדקו והשוו בין התשואות שהשיגו עשרות אלפי משקיעים שפעלו דרך ברוקר שהציע עמלות נמוכות. חלקם פעלו בתדירות גבוהה, וחלקם פעלו בתדירות נמוכה. הפער בתשואה נטו היה 18.5% לעומת 11.4% לטובת אלה שפעלו בתדירות נמוכה.

הפער המובהק הזה נבע, בין השאר, ממיסוי גבוה יותר על רווחים לטווח קצר, שמומשו בתוך פחות משנה, מאשר על רווחים שמומשו בפרקי זמן ארוכים יותר. חלק אחר מהסיבה לפער נבע מעלויות המסחר הגבוהות יותר בשל ריבוי פעולות, וחלק נבע גם מחולשות אנושיות. מתברר, באופן לא מפתיע, שמשקיעים מעדיפים למכור מניות שיש עליהן רווח מאשר מניות שהם הפסידו בהן, והם "נתקעים" עם המניות הפחות טובות.

אם זה כך, מדוע עבר שוק ההון ממודל של השקעה לטווח ארוך, להעדפה של השקעה לטווח קצר? והרי, היינו מצפים בדיוק להיפך. במידה רבה, התופעה הזו היא חלק מתופעה הרבה יותר רחבה שנוגעת לכל חיינו. "תרבות האינסטנט", הצורך בגירויים, הצורך בהשגת סיפוקים מהירים, כל אלה השתלטו על חיינו. מעבר לכך, יש שורה של גורמים שכמעט כולם נעוצים במהפכה הטכנולוגית.

ראשית, אופי השוק השתנה. יש כיום הרבה יותר משקל לחברות הטכנולוגיה מאשר בעבר. מהירות השינויים שחלים בתעשייה הטכנולוגית הרבה יותר גדולה מאשר בחברות המסורתיות. חברות קמות וחברות נופלות, חברות צומחות במהירות וחברות דועכות במהירות, חברות עונות על ציפיות המשקיעים - וחברות מאכזבות אותם. עובדות אלה לכשעצמן מחייבות לא פעם שינויי פוזיציה בתדירות גבוהה מצד המשקיעים.

שנית, החדשנות הטכנולוגית, ובעיקר צמיחתו של האינטרנט, משפיעה בעוד כמה אופנים, ובאותו כיוון. האינטרנט מנגיש לנו כמשקיעים שפע של מידע ו"בזמן אמת". האינטרנט גם מאפשר לנו להגיב בזמן אמת ב"לחיצת כפתור". המידע הזה, שהוא לא תמיד מדויק או מלא, מהווה טריגר למשקיעים להגיב באופן מיידי, בדרך כלל באופן לא מושכל, אלא אמוציונלי ומוטעה.

גם שמועות ושתילת ידיעות כוזבות באינטרנט עושים את שלהם. הדוגמא האופיינית ביותר היא זו של סחרני היום. אלה האחרונים הם "עבדי האדרנלין", והצירוף של שוק המניות והאינטרנט מעניק להם את זה - ובשפע. זה התחיל בארה"ב סביב 1999-1998, כאשר אנשים שהיו ערב פרישה לפנסיה, וגם צעירים יותר, נטשו את עבודתם והתמסרו לניהול השקעות יומיומי ותוך-יומי מחדר העבודה שלהם בביתם, בתקווה להתעשרות מהירה - מה שנגמר, כצפוי, רע מאוד.

הגרסה העכשווית של המסחר מהבית היא זו של הדור החדש של "משקיעים" שנולד עם הקורונה. דור של עשרות מיליוני אנשים שפוטרו מעבודתם או שנשלחו לחל"ת, ופיתחו "תחביב" של קניית מניות ומכירתן בתוך פרק זמן קצר. דפוס הפעולה האופייני להם הוא רכישה של מניות רק כי הן ירדו בשיעור תלול מאוד והן "זולות", ו/או רכישה דווקא של מניות שעולות חזק - מניות "מומנטום", ובעיקר מניות שנהנות מסגר הקורונה.

האלגוריתם מאפיל על המסחר האנושי

והיבט נוסף: הטכנולוגיה המתקדמת ייצרה גם תוכנות לפעילות בשוק המניות שמבוססות על אלגוריתמים שפותחו לצורך זה, והנוכחות שלהם במסחר היא גדולה מאוד ומאפילה על הפעילות האנושית. יש להן, למכונות, יתרון עצום במהירות התגובה שלהן לעומת בני אנוש, והן תופסות כיום, לפי הערכות, כ-80% ממחזורי העסקאות בשוקי המניות בארה"ב - וכנראה, כ-50% בישראל.

אותה טכנולוגיה חדשנית גם תרמה רבות להפחתה דרמטית בעמלות שנגבות על ביצוע עסקאות - מה שמקל מאוד על ריבוי עסקאות ושינויים תכופים בפוזיציות בעלויות נמוכות מאוד. גם הגידול הדרמטי במכשירים מחקי מדד/ETF, הן במספר המוצרים, הן בגיוון שלהם, ובעיקר בהיקף הנכסים שלהם, גורם בהגדרה לריבוי פעולות - פחות באופן ישיר מצד המשקיעים, ויותר, באופן אוטומטי ומתבקש, מצד מנהלי המוצרים האלה, שמונעים על ידי הכספים שנכנסים או יוצאים מהם על בסיס יומי ותוך-יומי.

עם זאת, צריך להתייחס לנתונים האלה בזהירות, שכן בכל הקשור בארה"ב, המכונות השתלטו על המסחר ודחקו את בני האנוש. בדיקה של רמת הפעילות של משקיעי הריטייל האנושיים הייתה מראה, מן הסתם, שאמנם הנטייה להשקיע לטווחים קצרים אכן גברה מאוד בהשוואה לעבר, בגין כל הסיבות שמניתי בטור זה, אבל לא במידה שמשתקפת מהנתונים שהבאנו.

זה מה שקרה למשקיע האמריקאי ולדפוסי ההשקעה שלו לאורך זמן. ומה עם המשקיע הישראלי? על כך בטור הבא. 

הכותב הוא מבעלי בית ההשקעות מיטב דש. אין לראות באמור המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הזמנה לבצע רכישה או השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול שינויי שוק

עוד כתבות

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: Reuters

"אתם גיבורים": שורדי השבי פגשו את טראמפ בבית הלבן

דוברת ראש הממשלה לתקשורת הזרה אמרה כי בישראל ישנה ציפייה שהאמריקאים ישמרו על היתרון האיכותי של צה"ל, למרות העסקה הצפויה עם הסעודים ● בדרך לסבב נוסף בלבנון? העלייה בהיקף התקיפות, והחשש בישראל ● חודשו החיפושים אחר החללים החטופים: משלחת חמאס חצתה את הקו הצהוב ● משרד החוץ הצרפתי גינה את התקיפות הישראליות בדרום לבנון ● עדכונים שוטפים

מימין: שרונה ודורון בלוגולובסקי, אסף פז, יינות של ויתקין / צילום: בועז לביא ושני צדיקריו

היקב האיכותי שעובר מתחת לרדאר: ויתקין הצליח להוציא יין מצוין אפילו מהכרמים של יין קידוש

שני גיסים שחלקו חיבה עמוקה ליין ולחקלאות החליטו ללכת בעקבות החלום ● יקב ויתקין שהקימו לא נולד כהעתק של מודלים זרים, אלא כיקב מקורי שמעמיק בשאלת הזהות של היין הישראלי

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית / צילום: יוסף יהושע

דוחות התעשייה האווירית: צמיחה בכל היבשות, שיאים חדשים

דוחות הרבעון השלישי של התעשייה האווירית מצביעים על צבר ההזמנות הגדול ביותר אי פעם - 26.5 מיליארד דולר ● סך כל ההכנסות צמחו ב-18%, כאשר שליש מהן הגיעו מישראל ● תזרים המזומנים, לעומת זאת, היה שלילי

BitMine, שבין משקיעיה גם פיטר ת'יל, צנחה 35% בחודש האחרון / צילום: Reuters, IMAGO/Hanno Bode

סוגרים פוזיציות "מתחת למים": העסקאות הממונפות בקריפטו הפכו לבור הפסדים

הנפילות לאחרונה בשוק מטבעות הקריפטו בהובלת הביטקוין, חשפו את ריבוי ההימורים המסוכנים המוצעים כיום למשקיעים הפרטיים על ידי וול סטריט וחברות התחום ● "השבועיים האחרונים היו קשים מאוד עבור רבים", כשסך הסגירות של פוזיציות בבורסות קריפטו זינקו לשיא חדש

גם זה קרה פה / צילום: נועם מושקוביץ דוברות הכנסת

משהו לא טוב עובר על אחת הכלכלות הגדולות במזרח, וההשלכות לא ייעצרו שם

שוב פותרים משבר בלי לתכנן הלאה ● מה פרסם האוצר בלי להתכוון ● ואיתותים מדאיגים מיפן ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אסדת הגז לוויתן / צילום: Lev Radin/Si

תחרות לגז הישראלי? ארה"ב תייצא גז למצרים ב-4 מיליארד דולר

"הארטרי פרטנרס" האמריקאית תייצא למצרים גז בשווי 4 מיליארד דולר בתצורת גז טבעי מונזל ● וזאת לאחר שמצרים כבר חתמה עם שותפות "לוויתן" על עסקת יצוא בשווי 35 מיליארד דולר ● ברגע האחרון, במשרד האנרגיה החליטו לעכב את היתר היצוא הסופי

צילום: Shutterstock

מה גורם לעלייה בסרטן המעי הגס? מחקר חדש מציע אפשרות לא צפויה

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מחקר שפורסם בכתב-העת הרפואי המוביל "לנסט" הראה עלייה בשיעור המקרים של סרטן המעי הגס בקרב צעירים בני פחות מגיל 50 ● הסיבות עשויות להיות קשורות לאורח החיים, אך מחקר אחר טוען כי הסיבה עשויה להיות רעלן

בכמה נמכר פנטהאוז ענק בעפולה / צילום: אנגלו סכסון עפולה

עסקה תוך שלוש שעות: בכמה נמכר פנטהאוז ענק בעפולה?

ברובע יזרעאל בעפולה נמכר פנטהאוז בן חמישה חדרים, בשטח בנוי של 190 מ"ר, תמורת 2.7 מיליון שקל ● מחיר השיווק של הפנטהאוז עמד על 2.8 מיליון שקל והוא עמד כשלוש שעות בלבד על המדף ● השכונה נחשבת למבוקשת עם אוכלוסייה צעירה, חילונית ודתית ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

ליטל לשם / צילום: באדיבות Protego

בילדות היא נדדה בין בסיסי צה"ל. היום היא מובילה קרן לחברות ביטחוניות

"החודש קרביין נמכרה ב–625 מיליון דולר. למרות שאני כבר לא שם, האקזיט משמעותי מאוד מבחינתי, כי לא מכרתי את המניות שלי בניגוד לאחרים" ● שיחה קצרה עם ליטל לשם, מייסדת קרן פרוטגו להשקעה בטכנולוגיות ביטחוניות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

באוצר מציגים הצעה למס חדש על הבנקים: כך הוא יעבוד

צוות משותף של משרד האוצר ובנק ישראל, לבחינת הטלת מס מיוחד על הבנקים, פירסם היום את מסקנותיו להערות הציבור ● החלופה המומלצת היא למס רווח דיפרנציאלי על רווחים של הבנקים העולים על 50%, בהשוואה לממוצע הרווחיות שלהם בשנים בהן סביבת הריבית הייתה נמוכה

לובי הבניין. אולם עצום ומרשים באורך 88 מטר שחוצה את הבניין עד מדיסון אווניו / צילום: Reuters, Anthony Behar

המגדל החדש של ג'יי.פי. מורגן צ'ייס: גורד שחקים עם נשמה אנושית

הבניין החדש של הבנק בפארק אווניו במנהטן, בעיצובו של משרד האדריכלים נורמן פוסטר, נבנה בעלות של כ־3 מיליארד דולר ● הוא מוסיף נופך מרהיב לקו הרקיע של ניו יורק ומשלב רגישות אנושית והתחשבות בשכונה, חרף ממדיו האדירים

וול סטריט / צילום: ap

וול סטריט ננעלה בעליות; שער הביטקוין עומד על כ-84 אלף דולר

לאחר יום מסחר תנודתי - נעילה מעורבת באירופה ● הביטקוין ממשיך בדעיכה ויורד מתחת ל-84 אלף דולר למטבע ● המסחר באסיה נסגר בירידות חדות: הקוספי צלל ב-3.8% והנייקי ירד ב-2.3% ● אמש, וול סטריט ננעלה בירידות, למרות מיני ראלי בתחילת המסחר ● שער הדולר עומד כעת על 3.29 שקלים

יאן לקון. זכה בפרס טיורינג הנחשב / צילום: Reuters, Ron Sachs - CNP

40 שנה הוא צדק לגבי הבינה המלאכותית. עכשיו הוא חושב שכולם טועים

יאן לקון המציא רכיבי בסיס רבים של ה-AI המודרני ● כעת האיש החריג במטא משוכנע שרוב השחקנים בתחום מסונוורים ממודלי שפה גדולים כמו ChatGPT ושבתוך חמש שנים לכל היותר, הם יעלמו: "אף אדם שפוי לא ישתמש בהם יותר"

התחדשות עירונית בירושלים. משהו נסדק / צילום: Shutterstock

1,450 דירות ב-3 מיליון שקל בסה"כ: העסקה שחושפת את מצבו של הענף

בשנים האחרונות, למעלה מאלף יזמים רכבו על טרנד ההתחדשות העירונית, כשהפיתוי הכלכלי ברור ● החברות רצו לבורסה וביצעו שלל רכישות, אבל כש–1,450 "דירות לשיווק" עולות 3 מיליון שקל, די ברור שמשהו כבר לא עובד

ביל אקמן / צילום: ענבל מרמרי

ביל אקמן שוקל הנפקות בו זמנית של חברה וקרן חדשה

המיליארדר ביל אקמן, מתכנן להנפיק את חברת ניהול קרנות הגידור שלו, פרשינג סקוור לציבור כבר בתחילת השנה הבאה, במקביל לקרן סגורה חדשה

רפיח / צילום: ap, Jehad Alshrafi

המחבלים שיצאו מהמנהרות ברפיח ללוחמים: "יצאנו החוצה כי אין לנו מים ואוכל"

חוליית מחבלים יצאה ממנהרה מעבר לקו הצהוב - וחוסלה מהאוויר, כוחות צה"ל פועלים להשמיד את התוואים התת-קרקעיים במרחב ● בחמאס סבורים שישראל מחכה להזדמנות להביא לקריסת ההסכם, ולכן הם מעכבים את המשך העברת החללים ● שני פלסטינים נפצעו בתקיפת פורעים יהודים ליד חברון ● טראמפ נפגש עם שורדי שבי בבית הלבן: "אתם לא חטופים - אתם גיבורים" ● עדכונים שוטפים

המעבר הגדול של צה''ל לדרום / איור: גיל ג'יבלי

צה"ל מתחיל להעביר את אגפי המודיעין והתקשוב לנגב, ללא פתרונות תחבורה או דיור

18 שנה לאחר החלטת הממשלה, המעבר של אגפי המודיעין והתקשוב לנגב יתחיל בהדרגה בחודש הבא ● במסגרתו, אלפי חיילים ואנשי קבע יחלו לשרת בדרום, ומאות דונם במרכז יפונו לטובת מסחר ומגורים ● אלא שהתקציבים לפתרונות תחבורתיים ולדיור נותרו על הנייר או טרם יושמו בשטח, ובדרום מזהירים: אנו רחוקים מלהיות מוכנים

כריך במשק בולדס / צילום: רינת בין יח''צ

במושב עלום ליד חדרה מצאנו פודטראק עם כריכים מושחתים שיצאו ממעשנה

עגלת קפה שמגישה טוסט כמהין, תערוכה שממשיכה פרויקט אמנות מיתולוגי מלפני 50 שנה, מסלולון בין עצי תות וחרוב וסנדוויץ' בשר חלומי ● ביקור במועצה אזורית מנשה

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

היקף המכירות ירד בכ־33%: דוחות דמרי ממחישים את המשבר העמוק בענף המגורים

בדוחות לרבעון השלישי ציינה דמרי כי מכרה כ־51% מהדירות "בתנאי מימון מיטיבים" – אך היקף המכירות מתחילת השנה הסתכם ב־536 דירות, לעומת 805 בתקופה המקבילה אשתקד • ולמרות זאת, הרבעון השלישי הוא המוצלח ביותר של החברה השנה מבחינת היקף מכירות, וגם הרווח הנקי הוסיף לעלות

גבינות בסופרמרקט / צילום: שירה ספיר

האוצר פרסם את התוכנית לייבוא גבינות. במשרד החקלאות תקפו: "אובססיה"

משרד האוצר פרסם היום (ה') את התוכנית לפיה יגדילו פי 3 את יבוא הגבינות במכסות פטורות ממכס ● במשרד החקלאות תקפו במילים קשות: "משרד האוצר הפך אובססיבי לענף החלב, כאילו הוא המקור ליוקר המחיה"