גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התביעה של לינוי בר גפן היא רק הסדק הראשון: כך מופקר הגולש הישראלי מול הרשתות החברתיות הגדולות

בישראל 2020 עוד לא התקבל אפילו פסק דין סופי אחד המטיל אחריות בלשון הרע ופיצוי על פייסבוק או טוויטר בשל פרסום פוגעני של גולשים ● לינוי בר גפן תבעה את טוויטר ויצרה סדק בחומת ההגנה של הרשתות החברתיות ● מומחים אומרים שהדרך להטיל עליהן אחריות מורכבת, אבל אפשרית

ב-2017 העלתה עצמאית בתחום הקולינריה פוסט בעמוד הפייסבוק האישי שלה בנושא פרשת "החייל היורה" אלאור אזריה וכינתה את אזריה "מטונף". בתגובה העלה יואב אליאסי ("הצל") פוסט שבו ביקש מקוראיו "לפרגן" לאותה עצמאית "באיזה תגובה מהלב ואיזה כוכב בודד שידעו איזו נשמה טובה עומדת מאחורי האוכל שהיא מוכרת".

התוצאה הייתה עשרות פרסומים מכפישים בעמוד הפייסבוק העסקי של העצמאית מתחום הקולינריה על פעילותה העסקית. בין היתר, נכתב עליה שהיא עושה "אוכל מזוויע לחלוטין", שיש לה "ידיים מטונפות של אישה", ועוד התבטאויות מכפישות שונות. בתגובה הגישה העצמאית תביעה בגין לשון הרע לבימ"ש השלום בתל אביב נגד פייסבוק, אליאסי ונגד 9 גולשים שהיו מעורבים בהכפשתה.

בתביעה טענה העצמאית, בין היתר, שהיא פנתה לפייסבוק בבקשה להסיר את התכנים שהכפישו אותה, אך הפרסום לא הוסר ושפייסבוק "עודדה באופן פאסיבי" את המשך המתקפה עליה וכי היא אחראית ללשון הרע. "טרור אינטרנטי" הגדירה העצמאית מתחום הקולינריה את הפרסומים נגדה.

ואולם, באוגוסט 2020 דחה השופט אילן רונן את התביעה נגד פייסבוק. השופט קבע כי לא הוכח שאותה עצמאית פנתה לפייסבוק להסיר את הפרסומים וכי "על פניו" הפרסומים לא אסורים ונראים "כביקורת שאין לפייסבוק הכלים ואף אין זו סמכותה לבחון אם יש בהם ממש או לאו". התביעה התקבלה נגד המשתמשים שכתבו את הפרסומים והם חויבו בתשלום פיצוי. גם התביעה נגד אליאסי נדחתה ונפסק שהוא לא התכוון בדבריו לגרום ללשון הרע (ת"א (שלום ת"א) 39830-09-17).

ההצלחה בתביעה של בר גפן

העצמאית מתחום הקולינריה לא לבד. הרשתות החברתיות הפכו מזמן לחלק מרכזי בחיינו. הן מחזיקות בכוח עצום, מאפשרות לכל אדם להביע דעה, גם בוטה, באופן חופשי, ללא כל מאמץ ולהפיץ אותה בתפוצה רחבה. היד הקלה על הדק הפרסום, מביאה גם לפרסומים פוגעים, מכפישים, המהווים לעיתים לשון הרע, הטרדה מינית, פגיעה בפרטיות, הסתה ועוד.  הרשתות פועלות מיוזמתן להסיר תכנים אסורים על ידי הפעלת מנגנונים שפיתחו.

מי שנחלה לאחרונה הצלחה יותר רבה משל אותה עצמאית במאבק נגד פרסום מכפיש נגדה, היא העיתונאית לינוי בר גפן. תחילת הפרשה בציוץ מיני בוטה באופן יוצא דופן שצויץ נגד בר גפן ובן זוגה בן זליכה. הציוץ הוא כה בוטה עד כי בית המשפט הוציא עליו צו איסור פרסום, מתוך הכרה בזה שעצם הציטוט שלו מהווה הטרדה מינית.

בר גפן פנתה לטוויטר מספר פעמים בדרישה להסיר את הציוץ אולם נענתה במענה אוטומטי כי הציוץ איננו מפר את כללי השימוש. בר גפן לא ויתרה ופנתה לעוה"ד גיא אופיר וליבי שוד אלדר, שאיימו על טוויטר בתביעה, ורק לאחר פנייתם הציוץ הוסר וחשבון הצייצן המכפיש הושהה באופן זמני.

בר גפן לא הסתפקה בכך ותבעה פיצוי מטוויטר. ואולם, מאחר ומדובר בתאגיד בינלאומי שאיננו תחת ריבונות ישראלית, נדרש לכך אישור מבית המשפט. ואכן בית המשפט קבע כי התביעה תתקיים בארץ.

בניסיון לבטל את האישור טענו בטוויטר באמצעות משרד עוה"ד הרצוג, פוקס, נאמן טענות שנויות במחלוקת. לטענתם אם המותקפת השתמשה בעבר בשפה בוטה או שיש לה ניסיון מיני, אפשר להצדיק את ההתקפה עליה. הגישה של טוויטר הצליחה כנראה להרגיז מאוד את השופט גלעד הס שקבע שהתביעה תתקיים בישראל ושבינתיים טוויטר תשלם הוצאות גבוהות במיוחד לבר גפן.

השופט גלעד הס / צילום: שלומי יוסף

"אני סבור כי בקשה כוללת טענות סרק, אשר מוטב היה שלא היו נטענות", כתב השופט הס והוסיף כי "אודה ולא אבוש כי הופתעתי מהתנהגות זו של המבקשות (טוויטר). סברתי לתומי כי הימים בהם הקורבן הופך לאשם, בפרט כאשר מדובר בעבירות מין, חלפו מהעולם. אין מקום כי בעלי הרשת הפופולרית טוויטר במסגרת תביעה אשר הוגשה לגבי ציוץ שעל פניו יש בו משום לשון הרע ואף הטרדה מינית במקום לעסוק בנושא עצמו, יבחרו לפרוס על פני עמודים רבים טענות בדבר עברה המיני הנטען של המשיבה, וזאת באופן בוטה, קיצוני, ולטעמי משפיל".

בסופו של דבר, ביהמ"ש חייב את התאגיד הבינלאומי לשלם לבר גפן הוצאות בגובה 20 אלף שקל. ואולם, מדובר רק בשלב ביניים. ההליך המשפטי העיקרי עודנו נמשך.

התביעה שהגישה לינוי בר גפן נגד טוויטר, וההצלחה שנחלה ובצדק בהליך המקדמי מדגימה את הקשיים העומדים בפני המשתמש הישראלי המעוניין לתבוע את הרשת החברתית.

התפתחות הרשתות החברתיות יצרו שאלות שהמחוקק בישראל לא נתן להן עדיין תשובה מפורשת והדרך להכרה באחריות רצופת קשיים. עד היום לא התקבלה בישראל החלטה המחייבת את פייסבוק או טוויטר לפצות משתמש על פרסום פוגע ברשת.

סמכות השיפוט ותחולת הדין הישראלי

בשנת 2020 הדרך של גולש ישראלי לנהל נגד הרשתות החברתיות תביעה, רצופה במהמורות וקשיים. ראשית, עצם ההחלטה לתבוע גופי ענק כאלה, שמצוידים במיטב עורכי הדין בעולם ושיש להם משאבים בלתי נגמרים כמעט, היא החלטה מורכבת.

אם גולש החליט להגיש תביעה, המהמורה הראשונה בדרך לניהול תביעה נגד טוויטר פייסבוק או דומיהן, היא קבלת אישור מבית המשפט לקיים את הדיון בישראל. פייסבוק וטוויטר הם תאגידים בינלאומיים מחוץ לריבונות ישראלית. על כן, אם רוצים להגיש תביעה נגדן בארץ, יש לקבל לצורך כך מבית משפט "אישור המצאה לחו"ל", הקבוע בתקנות סדר הדין האזרחי. בין היתר, יש להוכיח כי הנזק נגרם בישראל.

החל משנת 2016 פייסבוק הסכימה כי תביעות יתקבלו בכתובת המייל שלה ועל כן אין צורך יותר באישור מבית המשפט. במקרה של טוויטר עדיין נדרש אישור.

בעבר כפרה פייסבוק בתחולת הדין במקום מגורי המשתמש. בתנאי השימוש (TOS) של פייסבוק נכתב, כי כל עילה לתביעה נגדה "תתברר בבית משפט מדינתי או פדרלי במחוז סנטה קלרה בארצות הברית וכי המשתמש מסכים להשלים עם החלת הסמכות של בתי המשפט הממוקמים במחוז סנטה קלרה". המצב השתנה ב-14 ביולי 2018 אז שינתה פייסבוק את תנאי השימוש שלה כך שצרכנים רשאים לדון עמה במדינה בה הם מתגוררים ולפי תנאי מדינתם.

לטענת עו"ד גיא אופיר המתמחה בתביעות תאגידים בינלאומיים ומי שמייצג את בר גפן, תנאי זה, לפיו ישראלים שנפגעו מפעולות פייסבוק יצטרכו להתדיין בארצות הברית נועד להקשות על הציבור ו"לזכות בהגנות שמעניק הדין האמריקאי לאתרי אינטרנט".

עוד קודם לשינוי בתנאי השימוש של פייסבוק, ב-31 במאי 2018, פסק ביהמ"ש העליון כי תביעות של ישראלים המוגשות נגד חברת פייסבוק יתבררו בבתי המשפט בארץ. זאת, למרות שבהסכם ההצטרפות לאתר קובע שהם יתבררו בקליפורניה. בכך, התקבלה עמדת היועמ"ש כי הסעיף "הקליפורני" בהסכם ההצטרפות לפייסבוק הוא תנאי מקפח בחוזה אחיד ולפיכך דינו להתבטל.

עם זאת, שופטי העליון קבעו כי התביעות יתבררו בארץ לפי הדין האמריקאי. כאמור, ביולי 2018 שינתה גם פייסבוק את תנאי השימוש שלה כך שקבעה שצרכנים רשאים לדון במחלוקות עמה, במדינה בה הם מתגוררים ולפי חוקי מדינתם.

לדברי עו"ד אופיר, פייסבוק העבירה את השליטה באיחוד האירופי ובישראל מפייסבוק אירלנד לפייסבוק ארה"ב וכי "מטרת השינוי הינה והייתה לחמוק מתחולה של אוסף הוראות מחייבות החל על מדינות האיחוד האירופי ונועדו להגן על מידע אישי של אנשים פרטיים".

באוגוסט האחרון חלה התפתחות מעניינת כשהשופט רחמים כהן מבית המשפט המחוזי בתל אביב קבע כי גם בעלי עמודים עסקיים בפייסבוק ייחשבו כ"צרכנים", והחיל עליהם את הדין הישראלי בתביעות מול פייסבוק. "אי השוויון בין פייסבוק לבין המשתמשים הוא כה משמעותי, עד אשר יש בו כדי לטשטש את ההבדלים, אם קיימים, בין משתמשים שלהם פרופיל אישי בלבד לבין משתמשים שלהם גם 'עמודים' עסקיים. שניהם מצויים בעמדת נחיתות ביחס לפייסבוק ושניהם ראויים להגנות החקיקה הצרכנית", נפסק. (ת"צ 1393-01-07).

לעומת זאת, בתנאי השימוש של טוויטר עדיין מצוין כי ניתן לתבוע אותה רק בקליפורניה ולפי הדין בקליפורניה. תנאי זה נועד להדוף תביעות ולהקשות על המבקשים לתבוע. כאמור בית המשפט העליון כבר פסק בהקשר של פייסבוק כי שליחתם של הצרכנים הישראלים לתבוע בארה"ב היא תניה המקפחת אותם הנימוקים יפים ונכונים גם לטוויטר. בעניינה של בר גפן, כאמור, ניתנה החלטה המאפשרת לקיים את הדיון נגד טוויטר.

הדוקטרינה המשפטית של "הודעה והסרה" 

אם צלחת את השלב הראשון ובית המשפט אישר לקיים את הדיון בישראל לפי הדין הישראלי, עוברים לשאלה המהותית שבה יצטרך בית המשפט להכריע והיא האם הרשת החברתית צריכה לשאת באחריות לפרסום לפי המשפט בישראל?

לפי הדין, ככלל, האחריות הישירה לפרסומים היא של המשתמש/גולש שפרסם את התוכן הפוגע ברשת החברתית והרשתות לא נושאות באחריות לפרסומים של המשתמשים בהן. זה קורה, בין היתר, כי החוק בישראל לא מזכיר את הרשתות החברתיות והחוקים הרלוונטיים חוקקו לפני שהרשתות החלו לפעול.

עם זאת, בתי המשפט בישראל קבעו דוקטרינה משפטית, המכונה "הודעה והסרה", המאפשרת להטיל אחריות על פלטפורמה כטוויטר או פייסבוק בגין תוכן שפרסם צד שלישי. הרשתות החברתיות מאפשרות לגולשים לדווח להן על פרסומים ולבקש להסירן. אם הרשת לא הסירה את הפרסום היא אינה חסינה מאחריות לגבי פרק הזמן שלא הסירה על פרסומים.

הדוקטרינה אומצה בישראל על ידי בתי המשפט השלום והמחוזי אבל הרשתות ממשיכות לטעון כי הן לא מחויבות לה בהיעדר הסדרה בחוק. כך נטען במקרה של בר גפן.

בתי המשפט קבעו כי על מנת שתוטל אחריות על הרשת יש להוכיח כי הרשת יודעת בפועל על הפרסום וכי הפרסום "פוגע באופן חד משמעי וניכר על פניו". עובד הרשת יידרש להחליט בזמן אמת איפה עובר הגבול בין פרסום פוגע שיש להסירו לבין פרסום המהווה הבעת דעה לגיטימית.

לדברי עו"ד ליעד ורצהיזר, העוסקת בין היתר בתביעות לשון הרע, "תחושה סובייקטיבית של הגולש כי הוא נפגע לא מספיקה, צריך להראות שהפרסום פוגע על פניו, באופן חד משמעי ואובייקטיבי". ובמלים אחרות, לדברי ורצהיזר, "הפלטפורמה לא אמורה לקיים בירור בשאלה אם הפרסום מהווה לשון הרע או לא, בעיקר משום שאין לה את הכלים לעשות את זה".

מי  יכול למנוע את הנזק?

יצוין כי הטלת אחריות על הרשתות החברתיות עשויה להוביל לפגיעה קשה בחופש הביטוי, לצנזור יתר על מנת להימנע מתביעות, כך שגם התבטאויות לגיטימיות יימחקו.

במקרה של העצמאית מתחום הקולינריה, פייסבוק טענה כי אפילו אם הייתה מוטלת עליה חובה להסיר את הפרסומים, החובה מתייחסת אך ורק לפרסומים פוגעניים ואסורים באופן חד משמעי, מצב שלא קיים במקרה הנוכחי". כאמור, בית המשפט קיבל את עמדתה בנקודה זו וקבע כי לא יכלה לדעת שלא מדובר בביקורת לגיטימית.

עו"ד ורצהיזר מסבירה כי "בתי המשפט לא ממהרים להטיל אחריות מהסוג הזה על רשתות חברתיות, ויש בכך הרבה היגיון, בעיקר משום שמדובר ב'כיכר העיר' החדשה, וכחברה יש לנו אינטרס לא ליצור תמריץ לפיקוח מוגזם, שעלול ליצור אפקט מצנן, ולהביא בסופו של יום לצנזורה פרטית ולפגיעה בחופש הביטוי".

"מאידך, הרשתות החברתיות עצמן הן 'מונעות הנזק' היעילות ביותר, והעלייה בכוחן הביאה לכך שקשה להימנע מהשימוש בהן. דוקטרינת ה'הודעה והסרה' מהווה איזון ראוי בין שני האינטרסים המנוגדים האלה, בייחוד היום נוכח האופי המונופוליסטי של הרשתיות החברתיות וענקיות האינטרנט".

לדעת עו"ד ורצהיזר, "טוב תעשה הכנסת אם תפעל לעיגון העניין בחוק, ולו על מנת למנוע מנתבעים להעלות טענות מסוג זה".

בארצות הברית, לעומת זאת, קיימת חסינות מוחלטת לרשתות החברתיות לפי החוק. כל הפלטפורמות חסינות מפני הטלת אחריות בשל פרסומים שביצעו גולשים. לדברי פרופ' מיכאל בירנהק, מומחה לדיני פרטיות מהפקולטה למשפטים באוניברסיטת תל אביב, "האמריקאים מייחסים חשיבות רבה לחסינות של הרשתות וסבורים כי יש לחסינות תפקיד עצום, המאפשר לאינטרנט להיות 'מה שהוא'. גישה זו נובעת מהחשיבות הרבה שמייחסים שם לחופש הביטוי, ומתפיסה קפיטליסטית ליברטנית לפיה אין להתערב בפעילות השוק".

באירופה המצב דומה לישראל. קיים מנגנון של הודעה והסרה והרשתות יזכו לחסינות אם יפעלו בהתאם למנגנון. אם הרשת החברתית לא מחקה את הפרסום הפוגע תוך זמן סביר, לא תעמוד לה החסינות. התובע יצטרך להוכיח בנוסף, איזו עוולה ביצעה הרשת בהתאם לחוק הישראלי.

אם לחזור לסיום לתביעה של העצמאית מתחום הקולינריה, פייסבוק טענה ש"אין לה אחריות לפרסומים הנעשים על ידי גולשים ואין לה אחריות במצב שבו מי מהגולשים ביצע כלפי אחר עוולה של הוצאת לשון הרע בפרסום שעשה. כך כאשר פעילות פייסבוק איננה בגדר פעילות של אמצעי תקשורת". טענה זו חזרה על עצמה במהלך השנים האחרונות בתביעות שונות.

לדברי עו"ד אופיר, "חוק איסור לשון הרע חוקק בשנות ה-60 של המאה ה-20. לכן הוא מפגר לחלוטין אחרי הטכנולוגיה. בתי המשפט מקדמים אותו בפסיקות תקדימיות ומתאימים אותו למצב הנוכחי".

לסיכום, הרשתות החברתיות מחזיקות בכוח עצום במתן הפלטפורמה לפרסומים וביכולתן להסיר פרסומים פוגעניים במקרים המתאימים. לגולשים יש אפשרות לתבוע את הרשתות בישראל אם הם ביקשו מהן להסיר פרסומים פוגעניים, אך הם לא הוסרו ונגרם להם נזק באי הסרת הפרסום. התביעות צריכות להיות נגישות לכל אדם ולכן המגמה אותה מובילים בתי המשפט בארץ היא לאפשר לקיים את הדיונים המשפטיים נגד טוויטר, פייסבוק, ודומיהן, בארץ.

ובשנת 2020, הגיע הזמן שגם המחוקק הישראלי יביע סוף-סוף, את עמדתו בעניין באופן מפורש ויסדיר את אחריות הרשתות החברתיות בחוק.

הצעת החוק שהטילה אחריות על רשתות חברתיות נפלה בכנסת

בחוק איסור לשון הרע יש התייחסות מפורשות לאחריות של "עורך אמצעי תקשורת" לפרסומים שמהווים לשון הרע. עם זאת, החוק לא מתייחס לאחריות רשתות חברתיות.

ב-2015 הגישה הח"כית לשעבר רויטל סויד הצעת חוק פרטית לשנות את נוסח חוק איסור לשון הרע. על פי ההצעה, אתרי האינטרנט והרשתות החברתיות יצוינו באופן מפורש כאחראיות לפרסומים המהווים לשון הרע במידה ולא הוסרו. התיקון נועד להתאים את החקיקה בישראל לרוח הזמן.

רויטל סויד / צילום: כדיה לוי, גלובס

"ראוי כי נוכח התמורות שחלו בשוק התקשורת ונוכח העובדה כי רשת האינטרנט הפכה לכלי תקשורת עצמאי ולאמצעי פרסום, תוגדר זו בחקיקה ראשית כאמצעי תקשורת כך שעל עורכי אמצעי התקשורת והאחראים על האמצעי במרחב הווירטואלי תוטל אחריות בהתאם", נכתב בדברי ההסבר להצעת החוק. 

ההצעה לא עברה את ועדת השרים לחקיקה ושם הסתיים הניסיון היחיד עד כה לקבוע בחקיקה את אחריותן של הרשתות לעוולת לשון הרע.

היעדרה של חקיקה מפורשת לא מונע את הטלת האחריות על הרשת, אבל הוא מקשה על התובע וגורם לחוסר וודאות משפטית. על התובע להוכיח עוולה בהתאם לחוקים הקיימים. "יש קושי לתבוע את הרשתות החברתיות, ומי שיבקש להטיל עליהן אחריות משפטית לתוכן פוגעני של גולשים, יצטרך לבנות טיעון משפטי שאינו מובן מאליו", אומר פרופ' מיכאל בירנהק.

עוד כתבות

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

ביקור שר החוץ האמריקאי, אנתוני בלינקן, בישראל / צילום: אמיל סלמן-הארץ

דיווח: ארה"ב לא תטיל סנקציות על גדוד נצח יהודה

לפי ה-ABC, על היחידות ש"הפרו זכויות אדם" לא יוטלו סנקציות כמו אי העברת נשק אמריקני ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● כל העדכונים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

אחרי הדוחות: מניות גוגל ומיקרוסופט "מקפיצות" את הנאסד"ק ואת S&P 500

אינטל נופלת במסחר המוקדם לאחר שהחמיצה את הציפיות למכירות ברבעון הראשון של 2024 ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?