גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גם יד ימינו של אלשטיין לא עשה חיל: שולם לפידות נוטש את מישורים

מנכ"ל אי.די.בי לשעבר העביר את מניותיו בחברת הנדל"ן לבעל השליטה, אלכס שניידר, כפירעון הלוואה שהועמדה לו לרכישתן ● מאז הרכישה נחתך שווי המניות ביותר מחצי לעומת המחיר שבו נרכשו

שולם לפידות / צילום: יונתן בלום
שולם לפידות / צילום: יונתן בלום

כשנה לאחר החבירה של שולם לפידות, מנכ"ל אי.די.בי לשעבר, לאלכס שניידר, במהלך השתלטותו על חברת הנדל"ן מישורים, כעת השניים נפרדים. זאת, עם העברת מניותיו של לפידות במישורים לשניידר, במהלך שמשקף הפסד גדול "על הנייר" למיליארדר הקנדי.

העברת מניותיו של לפידות לשניידר נעשית כפירעון הלוואה שהעניק שניידר ללפידות לרכישת המניות לפני כשנה. מאז אותה רכישה, שבוצעה במסגרת מאבק השליטה במישורים , נחתך שווי השוק של המניות ביותר מחצי לעומת המחיר שלפיו נרכשו.

מדובר ב-2.6% מהונה של מישורים (קרוב ל-904 אלף מניות), שהיו עד כה בידי לפידות והועברו לשניידר, כך שהמיליארדר הקנדי מחזיק כעת ב-44.5% ממניות מישורים, בשווי שוק נוכחי של כ-80 מיליון שקל, וזאת כששווייה של מישורים עומד על כ-180 מיליון שקל.

את הנתח שלו במישורים רכש לפידות בספטמבר 2019 תמורת כ-10 מיליון שקל, כחלק מעסקה משותפת שביצע עם שניידר, שבמסגרתה רכשו השניים מידי קבוצת הביטוח והפיננסים הראל את החזקותיה במישורים (כ-8%). את המניות רכשו לפידות ושניידר לפי מחיר מניה של יותר מ-11 שקלים - שהיה אז גבוה כמעט ב-40% ממחיר המניה של מישורים בעת הרכישה - שנע סביב כ-8 שקלים.

כיום, אחרי צלילה של כ-45% שמציגה מניית מישורים מתחילת השנה, מחירה עומד על קצת יותר מ-5 שקלים, כך ששווי ההחזקות של לפידות המועברות לשניידר עומד על פחות מ-5 מיליון שקל, כאמור - פחות ממחצית סכום ההשקעה שביצע לפידות ברכישה, באמצעות כספו של שניידר.

במסגרת ההשקעה המשותפת אשתקד עדכנו שניידר ולפידות, כי "החל ממועד הרכישה יש לראות בהם מחזיקים יחד", כך ששיעור החזקותיהם המשותף בחברה הגיע לכ-45% - עיקרם בידי שניידר.

אותן מניות, שנרכשו מידי הראל, היוו מעין "לשון מאזניים" בין שניידר ומייסד מישורים, גיל בלוטרייך, שהסתכסכו במסגרת השותפות שלהם בחברה, ובעקבות רכישתן ביסס שניידר את אחיזתו במישורים אל מול בלוטרייך, שנותר להחזיק כ-38% ממניות החברה (שיעור דומה לזה שהיה בידי שניידר טרם העסקה המשותפת עם לפידות).

זמן קצר לאחר העסקה המשותפת של שניידר ולפידות נודע, כי את מניותיו רכש לפידות באמצעות הלוואה שקיבל משניידר, וכי ההסכם שנחתם בין השניים מאפשר לשניידר, בין היתר, "לדרוש פירעון מלא או חלקי" של ההלוואה, "בכל זמן החל מתום 12 חודשים מיום 11 בספטמבר 2019".

את עסקת רכישת מניות מישורים ביצע לפידות זמן קצר לאחר שעזב את תפקידו כמנכ"ל קבוצת דסק"ש-אי.די.בי פיתוח, שם נהנה מתגמולים מפנקים למדי, חלק ניכר מהן כרכיב מנייתי. עלות העסקתו של לפידות, שנחשב ליד ימינו של בעל השליטה אלשטיין, עמדה בשלוש שנים על כמעט 30 מיליון שקל - רובה בתגמול הוני. עם סיום תפקידו בקבוצה,  שהייתה עד לאחרונה בשליטת אדוארדו אלשטיין, אושר ללפידות מענק פרישה של כחצי מיליון שקל.

פגיעה קשה יותר בפעילות סקייליין

אחרי סכסוך ארוך בין שניידר ובין בלוטרייך, שנחשף לראשונה כמעט לפני שנתיים, ספג בחודש שעבר בלוטרייך מכה עם החלטת ביהמ"ש המחוזי בתל אביב, שדחה את תביעתו נגד שניידר, וקבע כי הסכם השליטה במישורים בוטל כדין.

עוד טרם לכך, ולאחר עסקת הרכישה המשותפת של שניידר ולפידות, במהלך השנה שעברה מכר בלוטרייך את עיקר החזקותיו במישורים, בתמורה כוללת של קרוב ל-70 מיליון שקל, ובמחירים גבוהים משמעותית משווי המניה הנוכחי.

המכירות, שנעשו בתחילת חודש פברואר, טרם משבר הקורונה שטלטל את השווקים, נעשו לפי מחירי מניה שנעו סביב כ-11 שקלים - שווי שהיה דומה למחיר השוק שלה באותה עת (ויותר מכפול לעומת המחיר הנוכחי של המניה). בסך הכול מכר אז בלוטרייך כ-17.5% מהונה של מישורים, וכיום נותרו בידיו כ-15% ממניות החברה, בשווי שוק של פחות מ-30 מיליון שקל. 

מישורים פועלת בתחום הנדל"ן המניב בישראל ובארה"ב, וכן בתחום המלונאות בקנדה ובארה"ב באמצעות החברה הבת סקייליין.

בעוד שבחברה, שסיכמה את המחצית הראשונה של השנה בהפסד של 38 מיליון שקל, העריכו כי הפגיעה ממשבר הקורונה בדמי השכירות שלה בנכסיה המניבים בישראל ובארה"ב תהיה מתונה, הרי שהפגיעה בפעילותה של החברה הבת סקייליין, בתחום המלונאות, משמעותית יותר.

זאת לאחר שמוקדם יותר השנה נסגרו חלק מאתרי הנופש של סקייליין בקנדה, ומנייתה צללה ביותר מ-60% מתחילת השנה, כך שהיא משקפת לחברה שווי נוכחי דומה לזה של מישורים (כ-180 מיליון שקל).

עוד עדכנה כעת מישורים על החלטתה להגדיל את הסכום המירבי של רכישות עצמיות של ני"ע החברה (מניות ואג"ח) ב-20 מיליון שקל, אחרי שבחודש מרץ קיבלה החלטה על רכישות עצמיות בהיקף דומה, שבוצעה עד כה כמעט במלוא הסכום. 

עוד כתבות

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

פעילות יחידת מגלן במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

בכיר בחמאס ל-AFP: אין בעיות מהותיות עם ההצעה לעסקה שהוצגה לנו


דיווח: מצרים הזמינה בכירים ישראלים לקהיר, במקביל להגעת משלחת חמאס • הבית הלבן: הנשיא ביידן שוחח עם ראש הממשלה נתניהו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי, שר החוץ הורה להיערך ל"גל אנטישמי" • שרים איימו בהפלת הממשלה, גורם מדיני: עסקה לא תפגע במטרות המלחמה • עדכונים בולטים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?