גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אחרי הבנקים: גם חברות כרטיסי האשראי רוקמות עם בנק ישראל מתווה לדחיית החזרי הלוואות צרכניות

אצל חברות כרטיסי האשראי מדובר ככל הנראה בתקופת דחייה של 3 חודשים, כשלחברות תינתן הזכות להחליט פרטנית אם הן מאריכות בעוד 3 חודשים

לאחר שבחרו שלא להצטרף למתווה של הבנקים לדחיית החזרי הלוואות בשל הסגר השני שקורה בשל משבר הקורונה המתמשך, שלוש חברות כרטיסי האשראי ישראכרט, כאל ומקס מסכמות עם הפיקוח על הבנקים בבנק ישראל על מתווה ייעודי להן לדחיית החזרים בהלוואות צרכניות בהיקף של עד 100 אלף שקל. במסגרת זו דנים הפיקוח וכל אחת מהחברות, בנפרד, על מתווה שבמסגרתו מדיניות וולנטרית שכל חברה נוקטת בעצמה כלפי לקוחות שלה שפונים אליה תהיה אחידה לכל השלוש. לפי שעה הצדדים טרם הגיעו לסיכום על מתווה אחיד כאמור, כשככל הידוע מדובר על שלבים מתקדמים של מגעים לקראת הסכמה על מתווה אחיד שאולי אף תושג כבר בשעות הקרובות .

דבר המגעים למתווה דחיית החזרים מוסכם שיכלול את חברות כרטיסי האשראי פורסם יום לאחר שפורסם מתווה אחיד לבנקים, שככל הידוע חברות כרטיסי האשראי בחרו שלא לקחת בו חלק - למרות שדבר זה הוצע להן על ידי בנק ישראל. בחברות כרטיסי האשראי ובבנק ישראל מזהים מאפיינים שונים של חברות כרטיסי האשראי ביחס לבנקים ולכן מקיימים עתה מגעים למתווה מוסכם ייעודי, כאמור.

כיצד יראה המתווה האחיד לדחיית הלוואות בחברות כרטיסי האשראי?

כך, על פי ההסכם המתהווה - והלא סופי עדיין - בעוד שבבנקים מדובר על דחייה של 6 חודשים, שבהלוואות צרכניות שלא לדיור אף יכולה להתארך בעוד 3 חודשים לסך הכל 9 חודשים, הרי שאצל חברות כרטיסי האשראי מדובר ככל הנראה בתקופת דחייה קצרה יותר, של 3 חודשים כשלחברות תינתן הזכות להחליט פרטנית אם הן מאריכות בעוד 3 חודשים.

ככל הנראה ההסכם הנרקם כולל גם הסכמות שלפיהן הדחייה היא ללא עמלה ובריבית הנקובה בהלוואה המקורית, כשהתקופה להגשת בקשה לדחייה היא עד סוף השנה כשרק הלקוחות ששילמו כנדרש את ההלוואה (ללא הפרה) יהיו זכאים לדחייה. פריסת ההלוואות לאחר תום תקופת הדחייה תהיה לפי "יכולות טכניות" של החברות.

בסוף הרבעון השני השנה עמד היקף תיק האשראי של שלוש חברות כרטיסי האשראי עמד על 17.3 מיליארד שקל, כש-86% מהסכום נזקפים לאשראי ללקוחות פרטיים, והיתרה לבתי עסק. בנטרול אשראי לרכישת רכבים (תיק שהולך וקטן) תיק האשראי הצרכני "לכל מטרה" של חברות כרטיסי האשראי עומד על 13.6 מיליארד שקל.

מבחינת חברות כרטיסי האשראי מדובר במנוע צמיחה משמעותי עבור שלוש החברות, שמשקיעות משאבים רבים לצמוח בו, אך בהיקף מזערי ביחס להיקפי האשראי של הבנקים. עם זאת, בשל משבר הקורונה היקף תיק האשראי של חברות כרטיסי האשראי הצטמק בכ-4% ברבעון השני, דבר שרומז על כך שכל שלוש החברות שמו רגל על דוושת הברקס בפעילות מתן האשראי החדש.

הלינקג' הקיים בין הבנקים לחברות כרטיסי האשראי קרה מוקדם יותר השנה גם ביחס לקרנות הסיוע בערבות המדינה שבתחילה היו פתוחות רק לבנקים. חברות כרטיסי האשראי הביעו תרעומת ודרשו גם הן לקבל מכסות בקרנות בערבות המדינה. זה קרה. ואולם, לא כל חברות כרטיסי האשראי עשו בזה שימוש.

על כל פנים, חברות כרטיסי האשראי ישראכרט ומקס הפכו בשנה שעברה לחברות עצמאיות שמתחרות במערכת הבנקאית, וזאת בעוד שכאל נותרה בבעלות הבנקים דיסקונט (בעל השליטה בה) והבינלאומי. שלוש החברות האלה מפוקחות כמו הבנקים אצל הפיקוח על הבנקים שבבנק ישראל, בעוד שיתר גופי האשראי החוץ בנקאי מפוקחים על ידי רשות שוק ההון.

כבר בגל הראשון הוצע לחברות כרטיסי האשראי להצטרף למתווה עם הבנקים. כבר אז אמרו בחברות כרטיסי האשראי כי יש צורך בדחיית החזרים ללקוחות, אבל היה לחברות סייג שלפיו אין צורך בדחייה גורפת לכל הלקוחות ושיש לקוחות עם רמות סיכון כה גבוהה שאין מקום לאפשר להם דחייה - אלא אולי עדיף להביא אותם למקום שבו יחזירו אשראי עתה ולא ירחיבו את החוב שלהם. עם זאת, הן מבחינת חברות כרטיסי האשראי והבנקים מדובר בפיתרון שיכול לסייע לחלק גדול מהקהל. בימים האחרונים הנושא שב לראש סדר היום, עם הכניסה לסגר השני. כך, בצל המתווה שסוכם עם הבנקים נעשתה בקשה מבנק ישראל לחברות כרטיסי האשראי שיהיה מתווה אחיד גם עם חברות כרטיסי האשראי.

כך או כך, המתווה השלישי לדחיית החזרי הלוואות שבנק ישראל סיכם עם הבנקים, ושפורסם אתמול, נועד לתת חלון זמנים ללווים שנקלעו לקשיים תזרימיים ניכרים בעקבות משבר הקורונה. המתווה הראשון סוכם כבר בתחילת מאי, לאחר כמה הטבות פרטניות שבהן נקטו בנקים מיוזמתם. באמצע יולי פורסם מתווה נוסף שמשמעותו הייתה הארכת תקופת הדחייה המוסכמת, שבמסגרתה הציבור רשאי לבקש דחייה בהחזרי ההלוואות ללא שזה ייחשב כחדלות פירעון. כאמור, אתמול פורסם עוד מתווה אחיד ומוסכם לכל הבנקים, שלישי במספר.

חלק ניכר מהציבור ביקש לדחות החזרים, בכמעט 740 אלף הלוואות, כשבמסגרת זו נדחו עד כה תשלומי החזר בהיקף כולל של כ-9.5 מיליארד שקל. עם זאת, בחלוף הזמן קטן מספר הלקוחות שדוחים החזרים, כשעדיין יש ציבור ניכר שנזקק לדחיית ההחזרים - דבר שמלמד על פגיעה אדירה ביכולת ההחזר של ישראלים רבים, ושעלול לבשר על זינוק בחדלויות הפירעון במשק ביום שאחרי סוף תקופת דחיית ההחזרים.

על כל פנים, לדחייה של החזרים יש משמעות כלכלית ניכרת. אמנם אין עמלות בגין דחיית החזרים, אבל, ההחזרים לבנקים לא קטנים או מבוטלים אלא רק נדחים וישולמו במלואם, כולל צבירת ריבית נוספת על הריבית שלא שולמה לבנק במועדה. על כן, אין לראות בדחייה כמתנה אלא כחלופה שיש לה מחיר, כמו לקיחת הלוואה חדשה מהבנק, ולפיכך יש לבחון את עלותה מול תועלתה לפני שמבצעים דחייה כאמור.

עוד כתבות

אלונה בר און, מו''ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און, מו"ל גלובס: "עיתונות כלכלית מביאה נתונים ולא דעות פוליטיות"

"אנחנו מנסים לעשות עיתונות אחרת", כך אמרה הבוקר אלונה בר און, מו"ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוסיפה בר און, כי "המטרה שלנו היא לספק לאזרחים מידע מהימן ומדויק לו הם זקוקים לצורך תפקודם בחברה החופשית"

חברות הביטוח מוזילות את הביטוח המקיף לרכב / צילום: Shutterstock

מחירי הביטוח לרכב הוזלו בעיקר בדגמים הללו. האם הם יירדו עוד?

שבוע לדד–ליין של רשות שוק ההון, מרבית החברות צפויות להגיש תעריפים מוזלים על פי דרישתו — אחרת ייאסר עליהן לשווק פוליסות חדשות ● גורם בענף: "מרבית החברות הפנימו את המסר" ● על פי בדיקת גלובס, בשנה האחרונה ירדו מחירי הביטוח המקיף לרכב ב–17%

מיכה קאופמן, מנכ''ל ומייסד פייבר ואור עופר, מייסד ומנכ''ל סימילרווב / צילום: יואב הורנונג, איל יצהר

שתי הישראליות שנופלות בוול סטריט אחרי פרסום הדוחות

סימילרווב אכזבה את השוק עם התחזיות שפרסמה בדוחותיה, והמניה נופלת בחדות במסחר המוקדם ● פייבר סיפקה תוצאות מעורבות, וגם המניה שלה מגיבה בירידות ● מנכ"ל פייבר: "אנו נמצאים בעיצומו של שינוי משמעותי באופן שבו ארגונים מאמצים AI"

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון על מחירי הדיור: "כופר בזה שיש עליות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר יהודה מורגנשטרן כי ההסכם המתגבש עם קריית שמונה הוא חלק מתוכנית השקעות של עשרות מיליארדי שקלים בצפון • עם זאת הוא התריע ש"אנחנו מאבדים את הצפון", וקרא להציב יעד ממשלתי ברור לאזור

תנובה / צילום: שלומי יוסף

המחוזי: תנובה עשתה דין לעצמה והחזיקה בשטח שאינו בבעלותה

ביהמ"ש קבע כי תנובה אינה בעלת זכויות בשטח בבאר שבע שהחזיקה במשך עשרות שנים ● בנוסף נמתחה ביקורת על התנהלות החברה: איך תאגיד עתיר-משאבים, המלווה ביועצים משפטיים צמודים, שוכח לחתום על הסכם לקבלת מקרקעין?

חיים כצמן, מייסד ומנכ''ל ג'י סיטי / צילום: אריק סולטן

בשוק מנסים להבין: למה מניית ג'י סיטי יורדת?

מניית חברת הנדל"ן המניב של חיים כצמן משלימה נפילה של 20% מתחילת החודש ● בשוק חוששים מפני אזהרת רווח שתגיע, אך מנגד יש מי שחושבים שכצמן רוצה לנצל את נפילת המניה כדי לקנות מניות נוספות בחברה ● בחברה לא נותרו אדישים והגיבו: "אין ברשות החברה כל מידע מהותי ביחס למצב החברה שטרם דווח לציבור"

אשקלון. ''אנשים רוצים איכות חיים טובה'' / צילום: Shutterstock

הבטיחו לישראלים שהנטו שלהם יגדל אם יעברו לפריפריה, אז למה הם לא באים

בנק ישראל פרסם לאחרונה מחקר שהראה כי הטבות המס שניתנו לפריפריה עלו למדינה מאות אלפי שקלים לכל תושב, ולא שינו דרמטית את מאזן ההגירה ● החוקרת עדי פינקלשטיין: "ההטבות האלה לא מספיקות כדי למשוך אנשים ליישובים החלשים באמת"

כביש 90 לקריית שמונה / צילום: Shutterstock

תוכניות ענק, ביצוע חלקי: למה שיקום הצפון נגרר מהחלטה להחלטה

הממשלה הקצתה תקציב משמעותי לשיקום יישובי קו העימות בצפון, אך בפועל ההחלטות נגררות בין משרדים, מטות היישום לא מאוישים, והתוכניות הרב־שנתיות עוד לא גובשו ● דוחות רשמיים מגלים קצב התקדמות איטי, שספק אם בכוחו לשקם את האזור או להצמיח אותו

נושאת המטוסים ג'רלד פורד, עמוסה במטוסי קרב ובכלי טיס אחרים / צילום: Reuters, Christopher Drost/ZUMA Press Wire

עם 75 מטוסים ו-4,500 חיילים: זה כלי המלחמה היקר ביותר בעולם והוא בדרך לכאן

במקביל להתנהלות המו"מ בין ארה"ב לאיראן, ספינת המלחמה ג'רלד פורד - שתג המחיר שלה עומד על 13.3 מיליארד דולר - עושה את דרכה למרחב הים התיכון ● גלובס עושה סדר בכל הקשור ליכולות, תפעול ועלויות נושאת המטוסים המתקדמת של ארה"ב

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

עליות בוול סטריט; הישראלית שמזנקת, וזו שנופלת ב-35%

אנבידיה תספק למטא מיליוני יחידות עיבוד גרפי ● מחירי הנפט מזנקים, הדולר מתחזק מול סל המטבעות ● מניית גלובל אי מזנקת בעקבות הדוחות, סולאראדג' נופלת ● סקר של בנק אוף אמריקה: מספר שיא של משקיעים סבור כי ההשקעות ב-AI מופרזות

ריצ'רד פרנסיס, מנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

אחרי זינוק של 80% במניית טבע: המנכ"ל פרנסיס מוכר מניות בכ-50 מיליון שקל

נשיא ומנכ"ל טבע ריצ'רד פרנסיס צפוי למכור מניות שקיבל כחלק מתוכנית התגמול שלו, תוך שהוא נהנה מהזינוק במחיר המניה בשנה החולפת ● לאחרונה קיבל מניות נוספות בשווי של 50 מיליון דולר ● בכך, חגיגת המימושים בבורסה נמשכת: 20 מיליארד שקל זרמו לכיסי בעלי עניין בת"א בשנת השיא

רחפנים של חברת אקסטנד / צילום: אקסטנד

חברת הרחפנים שמגיעה לוול סטריט וממחישה עד כמה התחום לוהט

כניסתה הצפויה של אקסטנד הישראלית לנאסד"ק לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר אינה אירוע נקודתי ● תחום הרחפנים עובר מתמחור של טרנד חם לתמחור של תשתית אסטרטגית גלובלית

דני מירן, תושב יסוד המעלה ואביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

דני מירן: "מה שהמדינה נותנת לשורדי השבי לא מספיק"

"לא רק לשבים יש בעיות כלכליות, גם למשפחות החטופים, ולא רק במעגל הראשון אלא גם במעגל השני והשלישי" - כך סיפר דני מירן, אביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי מי שחזר לקריית שמונה זו אוכלוסייה שצריכה חיזוק, עידוד ותמיכה

כנס שמים את הצפון במרכז

שמים את הצפון במרכז: איך אפשר לשקם את הכלכלה?

הכנס, שמתקיים זו השנה השלישית בשיתוף בנק לאומי ושטראוס, עוסק בנושא כלכלת הצפון: תעשייה, עסקים מקומיים, בנייה ותשתיות ● בכירים ברגולציה ובשוק לצד נציגי הקהילות המקומיות דנים בפתרונות האפשריים

"האזור מת כלכלית": הקשיים אצל השכנה של ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: ארה"ב רוצה לצמצם את כמות הנפט שאיראן מוכרת לסין, מתיחות בגבול לבנון, ואיך נראות חגיגות הרמדאן בעזה • כותרות העיתונים בעולם

שוקי ניר, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: באדיבות סולאראדג'

"עוברים להתקפה": סולאראדג' ממשיכה להציג שיפור בתוצאות

לאחר שמניית חברת הטכנולוגיה לתחום האנרגיה הסולארית זינקה ב-120% בשנה האחרונה, היא מציגה עלייה של 71% בהכנסות הרבעון וצמצום ההפסד ● המנכ"ל: "נתמקד בצמיחה רווחית"

נתב''ג / צילום: Shutterstock

לקראת סגירת השמיים? הוכרז סכסוך עבודה בענף התעופה

הסכסוך יחול על למעלה מ-11 אלף עובדים בחברות התעופה אל על, ארקיע, ישראייר ואייר חיפה וכן על רשות שדות התעופה ● הרקע לסכסוך הוא הכוונה להקים בסיס פעילות של וויזאייר בישראל ללא היוועצות עם נציגות הכובדים בענף התעופה

צוללת של טיסנקרופ / צילום: Associated Press, TARA TODRAS-WHITEHILL

לראשונה: רכיבים לצוללות של גרמניה ייוצרו בישראל

אלביט וחברת טיסנקרופ מערכות ימיות הגרמנית חנכו קו ייצור חדש בישראל לייצור רכיבי מבנה תת־ימיים לצוללות ● כחלק משיתוף־הפעולה אלביט תקים מתקן ייצור חדש לרכיבי GRP תת־ימיים ● בתוך כך הודיעה אלביט על מספר חוזים נוספים בהיקף של מאות מיליוני דולרים

ביל גייטס, וורן באפט, ביל אקמן, קתי ווד / צילום: ap, Brendan McDermid, Richard Brian,  Andres Kudack, Nati Harnik,

משקיעי העל חושפים את ההשקעות שלהם, לפחות על מניה אחת הם חלוקים

וורן באפט ודיויד טפר מכרו את אמזון, וביל אקמן כהרגלו חושב אחרת ● מגמות סותרות נרשמו גם במניות אלפאבית, אך על מטא נרשמה הסכמה גורפת ● קת'י ווד לא מפסיקה להאמין בקריפטו ● ומי שוב רוכש מניות של עיתון?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה חיובית בת"א; מניות הטכנולוגיה והביטחוניות בלטו לטובה

מדדי ת"א 35 עלה ב-0.8% ● חוקרי רשות ני"ע ביצעו חיפוש במשרדי ארית עקב חשד לעבירות מידע פנים; מניית החברה ירדה ● ג'י סיטי יורדת בכ-10% ● הראל: בהחלטות הבאות, הריביות בישראל, בארה"ב ובסין יישארו ללא שינוי ● סקר של בנק אוף אמריקה: מספר שיא של משקיעים סבור כי ההשקעות ב-AI מופרזות ● האזהרה של אילון מאסק וטים קוק: זה המשבר הבא, וזה הולך ומתקרב