גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שוק הקריפטו מתקרר? המסחר בביטקוין צנח לשפל של שנתיים

יתרות הביטקוין בבורסות הקריפטו בעולם צנחו בספטמבר לרמות הנמוכות ביותר מאז נובמבר 2018 ● מנגד, שתי החברות הוותיקות בתחום בישראל מדווחות על עלייה בהיקפי המסחר בביטקוין בחודשים האחרונים

אפליקציה של Kucoin – בורסת הקריפטו מסינגפור שנפרצה  / צילום: shutterstock, שאטרסטוק
אפליקציה של Kucoin – בורסת הקריפטו מסינגפור שנפרצה / צילום: shutterstock, שאטרסטוק

שוק המטבעות הדיגיטליים סיכם את ספטמבר בירידות שערים משמעותיות. שוויו המצרפי של כלל השוק בסוף ספטמבר נאמד ב-345 מיליארד דולר - נמוך ב-11.7% מהשווי בסוף אוגוסט, לפי נתוני חברת Nomics האמריקאית, המספקת מידע על שוק הקריפטו. ביטקוין תפס בסוף ספטמבר נתח של 57% מכלל השוק - עלייה של כ-3% בהשוואה לסוף אוגוסט.

מחירו הדולרי של הביטקוין ירד בחודש החולף 13.6% - ושערו הממוצע הגיע ל-10,712 דולר בסוף ספטמבר. הבוקר (ה'), עם פתיחת חודש אוקטובר, נסחר הביטקוין במחיר של 10,815 דולר, לפי נתוני Nomics. את'ר, המטבע של פלטפורמת הבלוקצ'יין את'ריום (ETH), שהוא השני בשווי השוק שלו אחרי ביטקוין, סיכם את ספטמבר עם ירידה חודשית של כ-19% במחירו. המטבע XRP של פלטפורמת הבלוקצ'יין ריפל, הניצב במקום הרביעי בשווי השוק שלו אחרי המטבע "היציב" צמוד-הדולר Tether, איבד בחודש האחרון כ-16% מערכו הדולרי. את המקום החמישי בצמרת שוק הקריפטו חולקים שני מטבעות: ביטקוין קאש (BCH), שגם מחירו ירד בספטמבר בכ-19%, ולצדו בייננס קוין (BNB), המטבע של בורסת הקריפטו Binance, שמחירו דווקא זינק ב-22% בחודש האחרון.

אחד האירועים הדרמטיים בשוק הקריפטו בספטמבר, קרה בסוף השבוע שלפני יום הכיפורים, כאשר בורסת הקריפטו KuCoin מסינגפור דיווחה כי זיהתה "משיכות גדולות" מהארנק "החם" שלה, שהתחילו ביום שישי בערב. הבורסה לא מסרה מהו הסכום שנגנב ממנה, אבל על פי הערכות של מומחים בתחום, מדובר באחת הפריצות הגדולות לבורסות קריפטו בשנים האחרונות. חברת Elliptic הבריטית, המתמחה בניתוח פעילויות בבלוקצ'יין, העריכה השבוע כי בפריצה נגנבו מ-KuCoin מטבעות קריפטו מסוגים שונים (בעיקר ביטקוין, את'ר ומטבעות Tron ו-Stellar) בשווי של יותר מ-280 מיליון דולר. בעקבות הפריצה הקפיאה הבורסה את פעילותה, והשבוע לא אפשרה ללקוחותיה לבצע הפקדות או משיכות מחשבונותיהם.

ירידת יתרות הביטקוין התחילה במרץ

הירידה בשוויים של מטבעות הקריפטו המובילים והפריצה החמורה לבורסת KuCoin אינן הסיבות היחידות לדאגה בשוק הקריפטו בחודש החולף. ממחקר של חברת Glassnode השווייצרית, שממצאיו פורסמו השבוע באתר Coindesk האמריקאי, עולה כי יתרות הביטקוין בבורסות הקריפטו הגדולות בעולם צנחו בספטמבר לרמותיהן הנמוכות ביותר מאז נובמבר 2018. הירידה ביתרות הביטקוין המוחזקות בבורסות, על פי Glassnode, התחילה כבר באמצע מרץ, כשמחיר הביטקוין צנח לשפל שנתי. בסוף ספטמבר הסתכמו היתרות של 14 בורסות הקריפטו הגדולות בפחות מ-2.6 מיליון ביטקוינים, בהשוואה לכ-2.9 מיליון ביטקוינים ב-15 במרץ השנה - ירידה כמותית של כ-10% בתוך כחצי שנה.

נזכיר כי בנובמבר 2018 סימן השפל ביתרות הביטקוין בבורסות הקריפטו את תחילתה של תקופת שפל של כ-6 חודשים בשוק, שזכתה לכינוי "חורף הקריפטו". עם זאת, יתרות נמוכות של ביטקוין בבורסות לא בהכרח מצביעות על מגמה דובית בשוק. על פי האנליסטים של Glassnode, המצב הנוכחי משקף דווקא ציפיות שוריות של מחזיקי הביטקוין, שעוברים לאסטרטגיה של החזקה ארוכת טווח בביטקוין.

חברת המחקר הקוריאנית CryptoQuant העריכה כי השפל ביתרות הביטקוין שהוחזקו בבורסות בחודש החולף, נבע מכך שמספר גדל והולך של מחזיקי ביטקוין נמנעים ממכירת ההחזקות שלהם בבורסות, מתוך ציפייה לעלייה במחיר הביטקוין. לעומת זאת, בחברת המחקר האמריקאית Chainalysis אמרו השבוע ל-Coindesk כי ירידת יתרות הביטקוין בבורסות מצביעה על מגמת היחלשות של שוק מטבעות הקריפטו.

הסבר נוסף למגמה הועלה על ידי החוקרים של חברת Arcane Research הנורבגית. לדבריהם, ניתן לייחס חלק מהירידה ביתרות הביטקוין המוחזקות בבורסות להתגברות הפעילות בתחום המימון המבוזר (DeFi), הכולל פעילות ענפה של אשראי והלוואות במטבעות דיגיטליים. על פי Arcane, מאז 15 במרץ זרמו יותר מ-100 אלף ביטקוינים לפלטפורמות Defi, המבוססות על הבלוקצ'יין של את'ריום.

באתר Coindesk ציינו כי עוד גורם לקיטון ביתרות הביטקוין בבורסות הקריפטו עשוי להיות הצטרפותו של זרם חדש של משקיעים לשוק מאז התפרצות וירוס הקורונה במרץ. אותם משקיעים, שמגיעים בעיקר משווקים פיננסיים מסורתיים, עשויים להעדיף לנהל את החזקותיהם באמצעות קרנות השקעה ולא לסחור בבורסות.

ביטס אוף גולד: "עלייה עקבית בנפחי המסחר"

ובינתיים, בשוק הקריפטו הישראלי הקטן למדי, נראה כי דווקא נרשמת באחרונה מגמה חיובית. שתי החברות הוותיקות הפועלות בתחום בישראל מדווחות על עלייה משמעותית במסחר בביטקוין בחודשים האחרונים. חברת Bits of gold דיווחה על עלייה של 147% במחזורי העסקאות אצלה באוגוסט, לעומת התקופה המקבילה ב-2019, ואילו בורסת הקריפטו המקומית Bit2c דיווחה על גידול של 103% במחזורים אצלה באותה תקופה.

גם לעומת חודש יולי האחרון גדלו מחזורי העסקאות באוגוסט - עלייה של 50% בביטס אוף גולד, ושל 58% בביטוסי. העליות נמשכו גם בספטמבר - עלייה של 118% מהחודש המקביל אשתקד במחזורים של ביטס אוף גולד, ועלייה של 54% במחזורים של ביטוסי.

יובל רואש, מנכ"ל ומייסד שותף של Bits of Gold , אמר ל"גלובס" כי "בורסות קריפטו מאפשרות מסחר מהיר מאוד במטבעות דיגיטליים, אבל ההחזקה של מטבעות בבורסות, ככלל, אינה מומלצת, מכיוון שרבות מהן נפרצות והן מהוות יעד למתקפות חוזרות ונשנות של האקרים. לכן, מי שלא מתכנן לסחור באופן מיידי במטבעות, יעדיף להעביר את המטבעות לאחסון אישי, שבו הוא שולט במטבעות, ולא בורסה. לאור העלייה העקבית בנפחי המסחר אצלנו בחודשים האחרונים, אנחנו מעריכים כי משמעות הירידה ביתרות הביטקוין בבורסות היא דווקא רצון לשמור על המטבעות במקום בטוח מתוך ציפייה לעליות. כלומר, המחזיקים רואים את הטרנד של העלייה בשימוש, במסחר וברכישת ביטקוין על ידי גופים גדולים, והם מעדיפים לשבת בצד ולתת לשער הביטקוין לעלות - ורק אז לחזור למסחר. מעבר לכך, מדובר בירידה של היצע הביטקוין הזמין לקנייה בשוק - מה שיכול לרמז על אותו הכיוון בדיוק".

עוד כתבות

פרופ' יצחק פריד / צילום: רמי זרנגר

אחד מחוקרי המוח המובילים בעולם מקים מרכז מחקר חדש בישראל: "בעוד 20 שנה העולם יופתע ממה שעושים היום במעבדה"

פרופ' יצחק פריד גויס על ידי אוניברסיטת רייכמן כדי לעמוד בראש מכון מחקר שיתמקד בממשק שבין המוח האנושי לבינה מלאכותית ● בראיון לגלובס הוא מדבר על רצון חופשי, על הבעיה עם עודף מידע והאפשרות לתת לחולי דמנציה עוד כמה שנות זיכרון ● על המיזם החדש הוא אומר: "אני מקווה שימנע עזיבת מדענים"

מה משמעות שם הסדרה Pluribus? / צילום: צילום מסך

מה משמעות שם הסדרה Pluribus?

באיזה מדינה מלבד גרמניה נבחר פוליטיקאי בשם אדולף היטלר, באיזו סדרת ספרים נוהגים ללכת אל "פונדק שלושת המטאטאים" ואיזה נהר מפריד בין מקסיקו לארצות הברית? ● הטריוויה השבועית

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, ושר המשפטים יריב לוין / צילום: יונתן זינגל/פלאש 90, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

נשיא העליון במתקפה חסרת תקדים על לוין: "פוגע בציבור"

נשיא בית המשפט העליון השתתף בכנס בחיפה והזהיר מפני ההתנהלותו של יריב לוין ● "המתקפה על מערכת המשפט נמשכת במלוא עוזה", האשים עמית ● הוא התייחס ל"חרם" מצד שר המשפטים ואמר: "אני הושטתי לו יד, הוא מפרק את מה שנבנה פה בעשרות שנים" ● שר המשפטים השיב: "אני מפרק את מבצר השקר שאתה יושב בו" ● אהרן ברק הזהיר מפני דיקטטורה: "ראש הממשלה ישלוט לבדו במדינה, אנחנו נתינים"

סיכום שווקים שבועי / צילומים: שאטרסטוק, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המניות בת"א שזינקו ביותר מ-100% – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בבורסה בת"א מעריכים כי לאחר שנת שיא בשוק המניות המקומי, משקיעים עשויים לנצל את דצמבר למימוש רווחים ● הכלכלנית שממליצה להגדיל החזקות מעבר לים ● מבט על גוגל ואנבידיה מגלה דינמיקה חדשה בשוק ● והאם בשנה ששום דבר בה לא התנהג כרגיל, "ראלי סנטה קלאוס" ייחגג כהלכתו?

חוזרים הביתה / צילום: Shutterstock

לשכת רה"מ: משלחת יצאה לקהיר במטרה להביא להשבה מיידית של החלל החטוף האחרון

רס"ל רן גואילי הוא החלל החטוף האחרון שנותר ברצועת עזה ● חוסל יאסר אבו שבאב, מנהיג המיליציה העזתית ששיתף פעולה עם ישראל ● אחרי התרעת הפינוי: חיל האוויר החל לתקוף מטרות של חיזבאללה בדרום לבנון ● צה"ל מאשר: חוסלו מג"ד מזרח רפיח, סגנו ומפקד פלוגה בחמאס ● המתווך טוען: חמאס מוכן להתפרק מנשקו ● עדכונים שוטפים

חדשות ההייטק / צילום: Shutterstock

ניו יורק טיימס: כלי רכב אוטונומיים מעורבים ב-91% פחות תאונות

לפי דו"ח חדש, כלי הרכב האוטונומיים של ווימו מעורבים בעשרות אחוזים פחות תאונות, ורופאים קוראים למהפכה רגולטורית ● במהלך מימון אסטרטגי מהגדולים שיצאו מישראל, צ'ק פוינט מגייסת עד שני מיליארד דולר בהנפקת אג"ח להמרה ● טיקטוק תשקיע כ-37 מיליארד דולר באחד מפרויקטי התשתית הגדולים בדרום אמריקה ● וגם: מייסד PerimeterX חושף סטארט־אפ חדש ● חדשות ההייטק

השגרה החדשה של צו 8 / צילום: Associated Press, Tsafrir Abayov

המדרון החלקלק של צו 8: כך הפך גיוס החירום לשגרה שצה"ל התאהב בה

שנתיים אחרי 7 באוקטובר, צו 8 כבר מזמן אינו כלי חירום אלא מנגנון הגיוס היחיד של צה"ל ● ההישענות עליו יצרה שגרה יקרה, לא מפוקחת ולעיתים גם מנוצלת לרעה, עם סבבים מתמשכים ופערים גדלים בין החוק למציאות ● ניסיון החקיקה להסדרת המילואים נפל והצבא השלים עם הסיטואציה שנוחה לו, בעוד שבאוצר מזהירים: מיליארדי שקלים מתבזבזים

טקס חנוכת סוללת החץ 3, ברנדנבורג / צילום: אגף דוברות וקשרי ציבור במשרד הביטחון

היציע החשאי והתודה הגרמנית: מאחורי הקלעים של טקס מסירת החץ

סוללה ראשונה של המערכת הישראלית נפרסה בעומק יערות ברנדנבורג, בעסקה הביטחונית הגדולה ביותר בין המדינות אי פעם ● בטקס ההשקה החגיגי הישראלים מצאו עצמם מזכירים לגרמנים איך נראית לוחמה מודרנית - כשצילה של ההיסטוריה מלווה את המעמד

אוניית תובלה של צים / צילום: Craig Cooper

מבעלי השליטה ועד לתגובת המניה: ההצעה לרכישת צים שנחשפה בגלובס מסעירה את המשקיעים

בענף הספנות הבינלאומית מפנים תשומת לב רבה להתפתחויות בנוגע להתעניינות הרחבה של ענקיות הספנות בצים, שהרי עסקאות בסדר גודל שכזה לא מדוברות באופן שגרתי בתחום המסורתי ● כל זה מתרחש בעת שבהשפעת הזינוקים האחרונים במניה, שווי החברה הנוכחי עומד על כ־2.46 מיליארד דולר ● יו"ר ועד העובדים: "רכישת צים ע"י הפג לויד, שנשלטת בידי קטאר וסעודיה, היא סכנה ישירה לביטחון המדינה"

מודעת גיוס בסנט פטרסבורג / צילום: ap, Dmitri Lovetsky

נשים ברוסיה מתחתנות עם גברים שהן בקושי מכירות. מה עומד מאחורי הטרנד?

במאמץ לגייס לוחמים מבטיחה רוסיה מענק של 200 אלף דולר למשפחות נופלים ● אלא שיש מי שרקמו מזה משימה זדונית במיוחד: נשים שנישאות להם - במטרה להרוויח ממותם ● ברשתות קמו עשרות קבוצות שמסייעות להן בחיפוש אחר גברים משרתים, והרשויות מדווחות על מעורבות של כנופיות פשע

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בוול סטריט; הדיווח שהקפיץ את מניית מטא

S&P 500 ונאסד"ק ננעלו בעליות בציפייה לפגישת הפדרל ריזרב בשבוע הבא ● מטא זינקה לאחר דיווחים על צמצום המשאבים המוקצים ליוזמות המטא-וורס של החברה ● תשואת האג"ח בארה"ב התחזקו ● הביטקוין נסחר ביציבות סביב מחיר של 92.4 אלף דולר ● עלייה במחירי הנפט

קיארה פראני בתצוגת אופנה עם עורך ווג הבריטי אדוארד אנינפול ועורכת ווג המיתולוגית אנה וינטור. תעשייה של אישה אחת / צילום: Reuters, Moda Milano/IPA/Sipa USA

אם-כל-המשפיעניות עלולה להיכנס לכלא על הטעיית צרכנים. איך יגיב הענף?

קיארה פראני הפכה את השילוב בין תוכן, אופנה ויזמות דיגיטלית למודל עסקי מצליח ● ואז הגיעו טענות להונאה מחמירה מצידה, שגררו קנס של יותר ממיליון אירו וכעת גם הליך פלילי שעלול לגרור עונש מאסר ● גם בישראל ניצבות משפיעניות במרכזה של ביקורת ציבורית

נטפליקס / צילום: Shutterstock, wutzkohphoto

כל מה שצריך לדעת על העסקה ההיסטורית בין נטפליקס לוורנר ברדרס

עבור נטפליקס מדובר בהימור מחושב על עתיד תעשיית הבידור ● במשך שנים החברה התבססה על רכישת תוכן מאולפנים אחרים ועל בניית הפקות מקור, אך לא החזיקה בבעלות מלאה על סטודיו גדול ● רכישת וורנר ברדרס מעניקה לה גישה ישירה לקטלוג עצום, לכוח יצירתי מוכר ולמותגים בעלי ערך ● וורנר ברדרס נכנסה למהלך המכירה מתוך רצון למקסם ערך עבור בעלי המניות על רקע שינוי עמוק בתעשייה

ג'אקו 8 / צילום: יח''צ

שבעה מקומות וטווח חשמלי חריג: האם המכונית ההיברידית הזו מצדיקה את המחיר?

ג'אקו 8, הקרוס־אובר של ג'אקו, מציע עיצוב מרשים, אבזור שופע, מערכת הנעה מתוחכמת וטווח חשמלי ארוך ● יש מרווחים ממנו, אבל ברמת המחיר יש לו מעט מתחרים

השימוש בתקנות חירום האמיר בתקופת הקורונה / צילום: Shutterstock

מדינת ישראל נמצאת במצב חירום תמידי. אלו המשמעויות

מאז הקמתה, הכנסת מכריזה מדי שנה על מצב חירום, דבר שאין לו אח ורע בעולם הדמוקרטי ● הדבר מאפשר לממשלה להתקין תקנות מיוחדות, וגם שומר על תוקפם של חוקים מסוימים ● וכך בג"ץ הגדיר את מגבלות הכוח בשעת חירום

המייסדים: יונתן פסס, נדב שץ, יהלי סער, תום להט וגל שלזינגר / צילום: MNG

הם פרשו מהלימודים והקימו אתר שביקש לחולל מהפכה. זה הפך אותם למכונת מזומנים

טיילור ברנדס סיפקה לעסקים קטנים פתרונות מיתוג, וחלקה את השוק עם ענקיות כמו וויקס ופייבר ● שינוי כיוון כשברקע מהפכת ה-AI הביא אותה לתחום ביורוקרטי בארה"ב - שמייצר לה בשנה 100 מיליון דולר בהכנסות ו-40% צמיחה במכירות ● המנכ"ל יהלי סער: "הצלנו את העצמאים משעמום"

אתי אלישקוב מנכלית ליברה / צילום: אבי מועלם

כשהחברה שייסדה צנחה בבורסה היא לקחה הלוואות כדי לקנות עוד מניות. ואז הגיע קאמבק של 760%

כשמניית הביטוח ליברה צנחה בכמעט 90% מהשיא, מספרת המנכ"לית ומייסדת החברה אתי אלישקוב: "לקחתי הלוואות וקניתי עוד מניות" ● היום החזקותיה בחברה שוות כ־370 מיליון שקל ● בפודקאסט כוחות השוק של גלובס, אלישקוב מדברת על מחירי הביטוח הגבוהים: "אחיינית שלי רצתה לקנות קיה פיקנטו. אמרתי לה 'בשום פנים ואופן לא'" ועל התוכניות להיכנס לשוק הפנסיה

האלופה יפעת תומר-ירושלמי / צילום: דובר צה''ל

הפצ"רית לשעבר שוחררה מביה"ח לאחר חודש באשפוז

יפעת-תומר ירושלמי שוחררה מאיכילוב לאחר שנטלה כדורים ואיבדה את ההכרה ● תנאי המעצר שלה הסתיימו, המשטרה צפויה לבקש להחמיר אותם ● גורמים המעורבים בחקירה: "היא תזומן לחקירה - ותעומת עם עדויות וגילויים חדשים בפרשה"

מנה בקפה נחשון / צילום: טל בדרק

100 אלף בקבוקים בשנה: היקב הישראלי שירגיש לכם כמו ביקור בצרפת

קפה עם מאפים מושחתים וגרניטה, סיור יין טבעוני, מיני-גולף בהשראת שבעת המינים וארוחה כורדית-תימנית במרפסת של בית ● יש מה לעשות ביישובי עמק איילון ● חגית אברון תופרת יום

מגמות סוף השנה בבורסות / צילום: Shutterstock

מה יעשו הדואליות מחר בתל אביב, וההחלטה הגורלית של הפד השבוע

חודש דצמבר נפתח באווירה חיובית בשווקים, ומחר מניות השבבים צפויות לעלות בת"א ● נטפליקס תרכוש את וורנר ברדרס ופעילות הסטרימינג שלה, ולפי דיווחים יוון אישרה עסקת ענק עם אלביט ● ומה צפוי בהחלטת הריבית ביום רביעי הקרוב?