גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פרופ' רוני גמזו: "40% מהמאומתים – בחברה החרדית"

בתדרוך לתקשורת, ציין פרויקטור הקורונה גמזו כי "בשלב הזה אנחנו מצפים להפחתה של התחלואה אחרי שיא של תחילת סגר" ● לטענתו, הסגר אפקטיבי: "רואים בצורה ברורה פחות תנועה ומגעים" ● "אם אדלשטיין יבקש ממני להישאר אחרי ה-1 בנובמבר, אני אשקול את זה"

פרופ' רוני גמזו / צילום: Sebastian Scheiner, Associated Press
פרופ' רוני גמזו / צילום: Sebastian Scheiner, Associated Press

"אנחנו כשבועיים ימים מתחילת הסגר השני, ובשלב הזה אנחנו מצפים להפחתה של התחלואה אחרי שיא של תחילת סגר", כך אמר היום פרויקטור הקורונה פרופ' רוני גמזו בתדרוך לתקשורת. גמזו ענה לשאלות בנוגע לחזרתו לאיכילוב בראשית נובמבר, הסביר את הסיבה לכמות הבדיקות החיוביות היום, ואמר כי העלייה בהיקף התחלואה במגזר החרדי מדאיגה את משרד הבריאות. לפי גמזו, מספר הבדיקות המבוצעות ביום ילך ויעלה, ויגיע בזמן הקרוב לכדי 80-90 אלף בדיקות ביום.

"קמנו הבוקר עם 9,000 מקרים מאומתים. זה לא הפתיע אותי. הדגימות שבוצעו יום לאחר כיפור, 70 אלף בדיקות, מסכמות את סוף השבוע ויום הכיפורים. צריך להסתכל על המספר הזה בראייה של ארבעה ימים אחורה. גם את היום הזה נסיים ביותר מ-70 אלף בדיקות, ונראה רמה כזו של מאומתים. נצטרך לבדוק לפי כל ימי החג, את המגמה המסתמנת", אמר גמזו. 

באשר לכניסה לסגר ומדידת האפקטיביות שלו, הסביר גמזו כי "חציית ה-R והרמת הדגל של בתי החולים חייבו אותנו להטיל סגר. הסגר אפקטיבי, אנחנו רואים בצורה ברורה פחות תנועה ומגעים, ובמקומות שהיו התקהלויות - ירידה. אנחנו רואים את זה לפי מדדים. האם נגיע לירידה של עוצר פסח? לא, אנחנו לא שם, אבל ההבדלים הם לא כאלו גדולים. נתנו בסבב הזה איזונים לחופש האזרח, אנחנו צריכים לשמור על הסגר כדי לייצר אפקט".

בהקשר לדבריו של ראש הממשלה אמש, באשר לכך שיציאה מהסגר יכולה לקחת גם חצי שנה, אמר גמזו: "תנו לי לנשום ולראות נתונים. כל אמירה של אורך הסגר ללא נתונים וללא הסתכלות על ה- R , היא לא ודאית. היות שמדובר בפרנסה וחופש של אנשים, אני רוצה למדוד את הירידה בשבוע הבא - שבוע גורלי".

"אני מתחייב לאחידות במדינת ישראל"

על פיזור התחלואה בחברה הישראלית, אמר גמזו: "כ-40% מהיקף המאומתים הם מהמגזר החרדי. זה מטריד אותנו, גם בשיעור החולים מעל גיל 60 בחברה החרדית. נעשה מה שניתן כדי לחזק אותם, ולתת להם את ההבנה לגבי התחלואה גבוהה ויכולה להוביל לחולים במצב קשה. גם באוכלוסייה הכללית והערבית יש לנו מורכבויות, ואנחנו עם אצבע על הדופק".

על הפרות הסגר והיעדר אכיפה בבתי הכנסת ובישיבות, אמר גמזו כי "אין ספק שההפרות הללו מאריכות את הסגר וגורמות לנו קושי רב במדינת ישראל. מי שחושב שכשנסיים את החגים נסיים את הסגר ואפשר להתקהל - אז לא. זה לא הזמן לסכן את כולנו. הייתי רוצה שבתוך בתי הכנסת תהיה יותר משמעת ופחות אכיפה של המשטרה. כל מוסדות הלימוד צריכים לעמוד בהוראות וכל חריגה מסכנת אותנו בחריגה הולכת וגדלה".

לאחר שאתמול אמר מנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' חזי לוי, שלמרות התחלואה הגבוהה במגזר החרדי שוקל המשרד להחזיר את לימודי הישיבות בעוד שהחינוך הכללי סגור, אמר גמזו: "לימודים - כולם מתקהלים במקום סגור, אם זה תיכון או ישיבה קטנה או גדולה. ההחלטה תצטרך להתקבל עם כל הגורמים, עם הרבה מאוד רגישות. אני מתחייב לאחידות במדינת ישראל".

מתי יחלו הקלות בסגר? על כך, אמר גמזו: "אני לא בטוח שהתעקשות על מספרים זה דבר נכון. אתמול בקבינט שמנו יעד של 2,000, אבל היעדים תלויים גם בירידה במקדם ההדבקה למתחת ל-1, ולא רק בכמות המאומתים. אפשר לדבר על שחרור כאשר מקדם ההדבקה ירד, גם ב-2,000 נדבקים ביום".

"אם יחליטו שבר סימן טוב יהיה הפרויקטור הבא, אני רק אשמח"

על המערך לקטיעת שרשראות ההדבקה בפיקוד העורף והפרסומים על כך שהצבא איננו עומד במשימה שהוטלה עליו, אמר גמזו: "פיקוד העורף, על פי החלטתי בגיבוי הדרג הפוליטי, קיבל את המנדט להקים מערך מאוד מורכב. ככל שהוא מורכב יותר ועם יותר מאומתים, זה יותר קשה. כרגע, אנחנו עושים לא רק כמות גדולה של בדיקות בקופות החולים, אלא גם באמצעות פקע"ר שפורס את עצמו בהמון מקומות. אם הם לא היו, זה לא היה קורה. זה שינוי משמעותי. אנחנו יכולים באופן הזה לצמצם פערים ביישובים שלא היו נדגמים אחרת. לקחת את כל החוקרים ולגבש את כולם במסגרת אחת עם מערכת מחשוב שנבנית ושהשדרוג שלה יצא לדרך בשבוע הבא, יאפשר להגדיל את שיעורי הקטיעה. זה מתעצם והולך, צריך להיות יותר סבלניים. זה לוקח יותר מ-5 שבועות. יש יותר מ-3,500 חקירות של המאומתים בפיקוד העורף כרגע, ונגיע ליותר מזה".

האם גמזו יסכים להישאר בתפקיד הפרויקטור, ומה דעתו על הטענה לפיה הוצע למשה בר סימן טוב, מנכ"ל משרד הבריאות הקודם, להחליפו? "יולי אדלשטיין לקח את התפקיד הקשה ביותר וכפוי הטובה בתקופה הזו. יש בו חריצות, מנהיגות ויושר. הוא אומר את האמת לציבור. אם הוא יבקש ממני להישאר אחרי ה-1 בנובמבר, אני אשקול את זה", אמר גמזו. "אני כן רוצה לחזור לאיכילוב. לגבי בר סימן טוב, אנחנו חברים, אנחנו מכירים מעל עשור. אם יחליטו שהוא יהיה הפרויקטור הבא, אני רק אשמח. משה הוא אדם ראוי, וצריך בתפקיד הזה אדם חזק שיודע לעמוד בהרבה לחצים".

עוד כתבות

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר ועד העובדים בכללית מזהיר: "אם משרד הבריאות ימנה מנהל מטעמו - כל העובדים ישבתו"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד