גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אנחנו מתכננים חשיפה ככל שניתן פה ואצלכם. אלה לא תוכניות לטווח קצר"

ד"ר טאריק בין הינדי, מנכ"ל משרד ההשקעות באבו דאבי שחולש על הקשרים העסקיים הבינלאומיים של המדינה, בטור מיוחד ל"גלובס" ● ההון קיים אצלנו, אבל הוא יושקע במקומות שבהם תהיה לנו מעורבות עמוקה, ובסופו של יום גם רווח ולאו דווקא כלכלי ●  המדריך למשקיע באמירויות, פרויקט מיוחד

מפגש בכירים מישראל ואיחוד האמירויות באבו דאבי לפני חודש בתיווך ג'ארד קושנר. רוצים ללמוד / צילום: רויטרס
מפגש בכירים מישראל ואיחוד האמירויות באבו דאבי לפני חודש בתיווך ג'ארד קושנר. רוצים ללמוד / צילום: רויטרס

במהלך השבועות האחרונים התחיל גל גדול של משלחות וקשרים מצד ישראל, ותגובה דומה מצידנו. זה היה מפתיע ומשמח. כשישבנו בשבועות הללו עם עמיתים מישראל, החלפת המידע והסקרנות היו הדדיים לגמרי וגילינו המון מהמשותף. התברר לנו שבעצם כמעט ואין על מה להתווכח, ויש הרבה רצון לעבוד יחד. זה היה מעשיר ופוקח עיניים.

 

בשיחה עם דויד לפלר (מנכ"ל משרד הכלכלה), סיפרתי לו שכשלמדתי באוניברסיטת קולומביה הפרופסור החביב עליי היה ישראלי בשם אמיר זיו. לפלר קפץ ואמר שזיו למד איתו בתיכון והם היו חברים טובים. צילמתי את שנינו ושלחתי את התמונה לאמיר, שעמו אני בקשר עד היום. הסיפור הזה ממחיש את ההזדמנויות שמזמנים לנו ההסכם והיחסים המתהווים בין המדינות. הקשר קיים, רק צריך היה לאפשר לו לצאת. אנחנו כל כך מחוברים, גם מבלי שידענו. זה גרם לי להיות גאה שאני חלק מהמהלך הגדול הזה ולרצות להצליח ולממש את הפוטנציאל.

אני רואה כמשימת חיי להותיר את המקום הזה טוב יותר עבור בניי, בני החמש ושבע.  ראו כיצד העולם התהפך בתשעת החודשים האחרונים בגלל הקורונה. זה מעיד על כך שעלינו לפעול שעלינו לוודא שאנו בונים יחד איזור יציב, בר קיימא לטווח ארוך, שיכול להתמודד עם אתגרים כמו זה שמציבה הקורונה, תוך טיפול בכל הפיסות המרכיבות את האזור, ואת מימוש שאיפות של העמים השונים ובהם הפלסטינים.

בין הינדי / צילום: HE DR Tariq Bin Hendi

גשרים לפי חזון שמעון פרס

כיצד נוכל לבנות זאת ביחד? אם נפעל במישור הכלכלי והאנושי, נמצא גשרים שיעשו טוב לכלל העמים, נפתח יזמות וחדשנות, וזה יוביל אחריו את השאר. המשימה היא שכל אחד במשוואה, ייצא מהמצב החדש עם תועלת גם עבורו. שיתוף כמה שיותר גורמים באזור בפוטנציאל הכלכלי המתפתח, יביא לתוצאות חיוביות לטווח הארוך. זו המומחיות שלנו. אנחנו לא מכינים תוכניות לטווח הקצר, אלא מביטים קדימה. וכאן אני רוצה לצטט את שמעון פרס ז"ל: "רק אנשים בעלי פנטזיות יוכלו לעשות דברים פנטסטיים". ומה שהנהגות שתי המדינות עשו, עונה לגמרי על הגדרתו.

והפוטנציאל עצום. קחו למשל את תחום הגז. ישראל גילתה מרבצים גדולים בים התיכון, אנחנו פועלים בתחום כבר עשרות שנים, עם הגז שבתחומנו. יש לנו טכנולוגיה, ידע, ניסיון רב ועוד שנוכל לחלוק עימה. או החקלאות למשל. ישראל עשתה דברים פנטסטיים בתחום, עם טכנולוגיות מתקדמות ואת כל זה אנחנו רוצים ללמוד. הרשימה ארוכה: בינה מלאכותית, טכנולוגיות רפואיות, שירותים פיננסיים דיגיטליים ועוד.

וזה לא רק עניין של סקטורים. ישראל הצליחה לא מעט בזכות הצבא, לאפשר לצעיריה לקחת סיכונים, להתפתח, ליזום לחשוב מחוץ לקופסה. זה בדיוק מה שהחזון שלנו מבקש להשיג. יצירת אקוסיסטם, שיאפשר לצעירים, ליזמים למי שרואה רחוק ולא חושש לקחת סיכונים, לעשות בדיוק את זה. ובכל התחומים. אבו דאבי רוצה להשקיע בזה את ההון שלה. לקחת סיכונים כדי לפתח ולהתפתח. זו הסיבה שפתחנו את אבו דאבי לעולם כולו, זו הסיבה שאצלנו מספר החותמות בדרכונים הוא הגדול בעולם. גם ישראל כזו, ויחד עם הסכמי שיתוף הפעולה, נתקדם יחד. אנחנו עדיין לומדים את ישראל, מנסים להבין את הצרכים והכיוונים.

 

לעלות על דרך שייח' זאיד

ובאופן מעשי, משרד ההשקעות של אבו דאבי, הוא מוקד פעילות מרכזי ונקודת עצירה הכרחית בדרך לעשיית עסקים במדינה. אנחנו לא מתחרים באף אחת מהאמירויות האחרות, אנחנו מדינה אחת, ולכל אחת מהאמירויות היתרונות שלה, ואנו יכולים להכווין כל אחד למקום הנכון. יש לנו מומחים ויועצים שיכולים להביא לכל איש עסקים, חברה או משקיע, את הדרך הסיוע והכיוון שהוא זקוק להם. דרך שייח' זאיד היא הכביש המחבר בין כל האמירויות ומסמלת את החיבור הזה.

העולם הכלכלי כאן ייחודי, ומותאם לתרבות שלנו. יש כאן הרבה מאוד פעילות של השוק הפרטי, של יזמות עצמאית, שחלקה במסגרת משפחתית. אבל לצידה מעורבות ממשלתית שמטרתה הכוונת המשאבים מבפנים ומבחוץ ליעדים המתאימים ביותר להם, למען התועלת של המשקיע ושל המדינה כולה ואזרחיה. 

נקודה מעניינת בתחום הזה היא מעורבות הנשים בכל תחומי החיים. רוב המהנדסים, המנהלים ואנשי המקצוע בתוכנית החלל שלנו, הם נשים. בכל דירקטוריון של חברה תמצא נשים, לא רק בגלל החוק המחייב, אלא כי זה קורה באופן טבעי. האמיריויות מתקדמות מאוד במובן הזה, בחוקים שמקדמים נשים, אשתי, בנות דודי וכל קרובות המשפחה שלי עובדות, רבות מהן בתפקידים בכירים. זה מקום טוב לנשים ולבני אדם בכלל. וזה נכון גם לעובדים הזרים. יש לנו חוקים המחייבים תנאים הוגנים לעובדים שפרושים בכל התחומים מעבודות צווארון כחול, ועד למשרות הניהול הבכירות ביותר. יש לנו קשר הדוק עם המדינות שמהן באים עיקר העובדים ואנו מתאמים איתם את החקיקה והרגולציה.

היעדים שלנו הם בין השאר להביא לזרימה דו-צדדית של הון ושל ידע, השקעות לצד טכנולוגיות ותוצרי מחקרים. אבו דאבי נחשבת מדינה שיודעת להשקיע נכון. ההון קיים כאן, אבל הוא יושקע במקומות שבהם תהיה לאבו דאבי מעורבות עמוקה, ובסופו של יום, רווח ולאו דווקא הוני. ההיבט של חילופי הידע חשוב במיוחד, אנחנו רוצים ללמוד, ונשמח לשתף במה שלמדנו עד כה בעצמנו.

אפקט הקורונה: צריך לגוון בכלכלה

אנחנו בשלב הראשון של התפתחות המגעים, ולכן היעד בתחילה לפחות הוא סחר משותף בילטרלי. שתי המדינות זהות בגודלן, ובכמה מהפרמטרים המרכזיים כמו אתגר אספקת המזון, גידולים חקלאיים במדבר ועוד. אנחנו מייבאים בערך 90% מהמזון, והצריכה של מוצרי מזון עלתה ב-80% בעשר השנים האחרונות. אם כך, למה שחברה ישראלית המתמחה בגידולים חקלאיים במדבר לא תגיע ותבנה לנו חוות חקלאיות תוך שימוש בטכנולוגיות ישראליות מתקדמות?

תשעת החודשים של הקורונה אפשרו לנו לחשוב מחדש, לבחון את התנהלותנו, לעשות התאמות, אבל עדיין לדבוק בחזון ארוך הטווח שלנו. הקורונה חיזקה את מחויבותינו להפוך את הכלכלה שלנו למגוונת הרבה יותר, לכזו שלא תלויה בדבר אחד או שניים.

הישראלים שפגשתי עד כה התאפיינו בהרבה שאפתנות. כולם רצו לוודא שהם יהיו הישראלים הראשונים שעושים עסקים בתחום שלהם...וזה טוב, כי זה מעיד על רצון עז להתקדם. הישראלים סקרנים ולרוב מופתעים ממה שהם מגלים כאן. ועוד דבר, בכל המגעים עד כה גיליתי הרבה כבוד שניתן משני הצדדים, וזה חשוב לבניית האמון.

סחר במיליארדים תוך כמה שנים

קיבלנו כבר פניות רבות מכמה חברות ישראליות גדולות, ואנחנו מתכננים חשיפה ככל שניתן פה ואצלכם. בין השאר מתוכננים כנסים דיגיטליים, וובינרים (סמינרי רשת) וביקורים הדדיים. אני מאוד רוצה להגיע לביקור כדי ללמוד ולהכיר. ומי שיבוא, יגלה כי הדברים פה לא מסובכים מדי. להיפך, הביורוקרטיה פשוטה יחסית ואנו עושים מאמצים גדולים להפוך הכל כאן לנוח מאוד, עסקית ובכלל. אנחנו המדינה שהכי קל לקבל אליה אשרת כניסה, ומי שרוצה לעבוד או לעשות עסקים, יכול להגיע בקלות, ולשהות תקופות זמן שונות.

כמה מהמגעים הבשילו להתקדמות של ממש, ונראה שכבר בקרוב יהיו הסכמים מעשיים שיצאו לאור. אני מעריך כי הפוטנציאל של הסחר הוא בהיקפי ענק של מיליארדי דולרים בטווח של שנים ספורות.

חמי פרס אמר לי פעם כי הישראלים מלאי סבלנות, אבל תמיד לא מרוצים. וזה מצחיק אבל מעניין. אני מאמין, שהתכונות ה"ישראליות" והנכונות האמירתית יביאו לתוצאות מעולות. ככלל, אני אופטימי חסר תקנה, שמאמין ביצור האנושי מכל מקום. אני חצי אמריקני וחצי אמירתי, אשתי חצי דנית וחצי מרואנדה, מה שהופך אותי להיות אופטימי בהכרח. 

הכותב הוא מנכ"ל משרד ההשקעות אבו דאבי. המשרד הוא גוף ממשלתי החולש על הקשרים העסקיים הבינלאומיים של המדינה. הוא משמש כגוף ישומי של החלטות כלכליות על ידי הכוונת השקעות ושיתופי פעולה עסקיים עם גורמים בינלאומיים. בעקבות חתימת הסכמי השלום, בין הינדי הודיע על פתיחת סניף בינלאומי ראשון של משרדו בתל אביב

עוד כתבות

אלונה בר און, מו''ל גלובס בכנס TECH IL / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און: אנחנו משתדלים להציף גם סוגיות שלא מסוקרות ולראות גם את הדברים הטובים, ויש כאלה

בפתח כנס TECH IL של גלובס, הציגה מו"ל העיתון את העשייה של מדור הטק שלו וכן ציינה את השאיפה להציע לקוראים "מזון בריא למוח" ● בר און הציגה גם את תהליך דירוג 10 הסטארט־אפים המבטיחים של גלובס, המבוסס על בחירות של קרוב ל־90 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בענף ההייטק הישראלי

גיל שויד / צילום: גלובס

גיל שויד על הפרישה מתפקיד מנכ"ל צ'ק פוינט: "לא מתחרט על כלום, רוצה לבנות את המוצר הבא"

"אני גאה שצ'ק פוינט תמיד הייתה יציבה, לא הייתה שנה אחת שלא הרווחנו", כך אומר גיל שויד, מנכ"ל חברת הסייבר צ'ק פוינט ב-31 השנים האחרונות, בשיחה עם עורך ההייטק של גלובס, אסף גלעד, בכנס TECH IL של גלובס ● על השפעות המלחמה אומר שויד כי "הנזק המקומי הוא לא הבעיה, אלא הנזק שייגרם לטווח רחוק"

צילומים: מארק ישראל סאלם (ג'רוזלם פוסט), (AP (Jacquelyn Martin, רויטרס, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אפילו סעודיה עזרה: כך פעלה הברית שסייעה לישראל מול איראן

מזה כמה עשורים, ארה"ב מובילה מאמץ לטובת הידוק הקשרים הצבאיים בין ישראל ליריבותיה הערביות הוותיקות, כדי להתמודד עם האיום המשותף מצד איראן ● המאמץ הזה לא נבדק בקרב, עד שטהרן שיגרה את מטח הטילים והמזל"טים נגד ישראל ● כך הוא נראה מאחורי הקלעים

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

סנקציות במקום תגובה צבאית ישראלית: זו התוכנית של אירופה להתמודד עם המשבר במזה"ת

מדינות המערב מנסות בימים האחרונים לגבש בקדחתנות עיצומים חדשים על הרפובליקה האסלאמית ● המטרה: לשלוח מסר מאוחד, אבל בעיקר לשכנע את ישראל למתן את תגובתה הצבאית ● השאלה העיקרית: האם אחרי עשורים של סנקציות טהרן תחדל להעביר כסף לטרור

ערן רביד, CIO, מקורות / צילום: כדיה לוי

ערן רביד, CIO במקורות: "המשכנו לספק מים גם למוצבים בצפון שנפגעו קשות בלחימה"

בחברת המים הלאומית מקורות מספקים מים, גם בשעות משבר ● ערן רביד CIO במקורות, הוצנח לתפקיד יממה אחרי פרוץ המלחמה ● במהלך כנס TECH IL של גלובס הוא הציג את דרכי ההיערכות הטכנולוגית של החברה לזמני משבר

דני בן עטר, מנכ''ל משותף אינטל ישראל, אורי פרנק, סגן נשיא להנדסה, Google Cloud, עמית קריג, מנהל מרכז הפיתוח של אנבידיה בשיחה עם אסף גלעד / צילום: תמר מצפי

העתיד, השכר והאם מדובר בבועה? מנהלי חברות השבבים הגדולות מדברים על התחום הלוהט

דני בן עטר מאינטל ישראל, אורי פרנק מגוגל קלאוד ועמית קריג מאנבידיה, שוחחו בכנס TECH IL של גלובס על תפקידה של ישראל במפת תעשיית השבבים העולמית ובתחום ה-AI ● איך הם מתווכים את המלחמה להנהלות הגלובליות, איך מטפחים טאלנטים מקומיים ואיך מצמצמים את הדומיננטיות של המזרח הרחוק, כדי להימנע ממשבר כמו זה שפרץ בקורונה?

שרית פירון, ראש קרן ההשקעות Team8 capital וחמוטל מרידור, שותפה בקרן וינטג' בשיחה עם מיטל ויזברג / צילום: תמר מצפי

"הסנטימנט העולמי לא לטובתנו": שתי משקיעות ההייטק הבולטות בישראל מסבירות איך לגייס כסף באמצע המלחמה

שרית פירון, ראש קרן ההשקעות Team8 Capital, וחמוטל מרידור, שותפה בקרן וינטג', התייחסו בכנס TECH IL של גלובס לירידה בהיקף ההשקעות בהייטק בצל המלחמה ● פירון: "לאורך השנה-שנתיים הקרובות יש סיכוי שנראה משקיעים יוצאים מכאן" ● מרידור: "יש גם קולות בעדנו, משקיע אמר לי שהחברות הישראליות הן הכי טובות בפורטפוליו שלו"

כנס TECH IL / צילום: תמר מצפי

הסטארט־אפים הישראלים ממשיכים להוביל קדימה

כנס TECH IL של גלובס התקיים בהצלחה, בהשתתפות בכירים רבים מהתעשייה, ממשרדי הממשלה ורגולטורים מובילים ● הכנס הוכיח שדווקא בימים מאתגרים אלו, קהילת ההייטק הישראלית ממשיכה לשגשג, ליזום ולהוביל קדימה

שיחה משותפת בין אילנית אדסמן, ר' נבחרת ביטוח ופינטק, KPMG, לבין עופר גולן, מנהל תחום תשלומים, ניהול סיכונים וציות, KLMG / צילום: תמר מצפי, כדיה לוי

הבנקים המרכזיים מול השוק הפרטי: מי ינצח במרוץ על המטבע הדיגיטלי?

במסגרת כנס TECH IL של גלובס, אילנית אדסמן ועופר גולן, שני בכירים מפירמת KPMG, דנו במאבק החם על שוק התשלומים העתידי, שכולל מגוון הזדמנויות לצד לא מעט סכנות ● השניים שוחחו על היתרונות והחסרונות של מטבעות דיגיטליים בהנפקת בנקים מרכזיים

מטוס של חברת איזי ג'ט / צילום: מיכל רז חיימוביץ

איזי ג'ט בהודעה דרמטית: מבטלת את הטיסות לישראל עד סוף אוקטובר

אתמול הודיעה איזי ג'ט על השהיה זמנית של הפעילות לתל אביב וממנה עד 21 באפריל, אולם כבר אמש באתר החברה לא היה ניתן להזמין כרטיסים עד אוקטובר. כעת הגיע האישור הרשמי ● וגם: אילו חברות זרות מחדשות את הטיסות לישראל?

מנהלי חברות השבבים הגדולות על במה אחת: כנס TECH IL יוצא לדרך

כנס TECH IL של גלובס, שמתקיים היום, מאגד על במה אחת את היזמים, האנג'לים, קרנות ההשקעה והסטארט-אפים הבולטים בענף ההייטק המקומי ● מה חושבים מנהלי חברות השבבים הגדולות בעולם, העצות של המשקיעות הבולטות בישראל ואיך למקסם את החיבור בין חדשות ותעשיות ביטחוניות?

מפגינה באיסטנבול מניפה דגלי פלסטין בהפגנה למען עזה. בציבור הטורקי גוברות הקריאות לניתוק הקשרים הכלכליים עם ישראל / צילום: ap, Khalil Hamra

"מרמרה 2" ודיונים על הרחבת החרם: בטורקיה מחריפים את הטון נגד ישראל

ההחלטה של טורקיה לפגוע קשות בסחר עם ישראל נובעת גם מהאיסור הישראלי להצניח סיוע בעזה, אבל בעיקר מהדרתה מדיוני השיקום של עזה, שעשויים להכניס הרבה כסף למקורביו של ארדואן ● מהלומה נוספת לסחר עלולה להיגרם ממשט מתוכנן לרצועת עזה, שטורקיה תיטול בו חלק

מייסדי חברות Ermetic, Snappy ו-Pecan, שדורגו בעבר / צילומים: איל יצהר, אלעד מלכה

רווח במקום צמיחה: תובנות מהסטארט־אפים המבטיחים של השנים הקודמות

לקראת חשיפת 10 חברות הסטארט־אפ המבטיחות של גלובס לשנת 2024 ביום חמישי הקרוב, בדקנו מה אפשר ללמוד מחברות שדורגו פה בעבר וכעת מתמודדות עם מציאות שונה בחוץ ● "המשקיעים נוהרים להשקעה במספר מצומצם יותר של חברות, אך בעלות איכות גבוהה יותר"

רינת זילברשטיין, סגנית נשיא ומנכ''לית מרכז המו''פ של AT&T בישראל, בכנס TECH IL / צילום: כדיה לוי

סגנית נשיא AT&T העולמית: שלושה אנשים יושבים בחדר וממציאים מוצר שנוגע במיליוני אנשים - זה התבלין הסודי שלנו בישראל

רינת זילברשטיין, סגנית נשיא ומנכ"לית מרכז המו"פ של AT&T בישראל, אמרה בכנס TECH IL של גלובס כי מה שייחודי בדנ"א של ההייטק הישראלי הוא "הפיוז'ן שקיים פה בין סטארט-אפים לחברות גדולות, החינוך לטכנולוגיה, המיקס של חוש הישרדות ומנהיגות שמפתחים בצבא"

גל בר דעה, מנכ''ל בנק ONE ZERO בכנס TECH IL / צילום: כדיה לוי

גל בר דעה, מנכ"ל ONE ZERO: "רוצים להיות בנק גדול. טכנולוגיה היא הדרך היחידה לתת ייעוץ לכולם"

מנכ"ל ONE ZERO אמר בכנס TECH IL של גלובס כי על הבנקים לקחת אחריות לעתיד הכלכלי של הלקוחות שלהם, להוציא אותם ממינוס ולאפשר להם לשפר את האשכול הסוציו-אקונומי שלהם ● על וואן זירו אמר: "בנקאות זה מרתון, אנחנו מתכוונים להיות בנק גדול ומשמעותי במערכת הישראלית"

מסמך סודי חושף: תפקידה של איראן בתדלוק ההפגנות נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: האופוזיציה האיראנית חשפה מסמך לפיו איראן עומדת מאחורי הפגנות אנטי-ישראליות ברחבי העולם, ביקרות על התפקוד של גנץ, גלנט ונתניהו והצעד הבא שארה"ב צריכה לעשות אחרי המתקפה האיראנית ● כותרות העיתונים בעולם 

רחוב כנפי נשרים 24 בירושלים / צילום: דוברות עיריית ירושלים

רשות המסים שכרה מקומות חניה ל-17 עובדים. כמה היא משלמת?

מאז פרצה המלחמה, רשות המסים שוכרת חניה ל־17 עובדים ותשלם כ־180 אלף שקל עד סוף 2024 ● "העובדים הועסקו במוקד למתן מענה לצורכי המלחמה. עובדים אלו נדרשו להגיע בשעות הבוקר המוקדמות וסיימו את עבודתם בשעות הערב המאוחרות" ● נכון להיום רשות המסים שוכרת חניות מבעלי חניונים פרטיים ב־48 חניונים ברחבי הארץ

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

הבורסה ננעלה בירידות; מדד הבנקים ירד ב-1.2%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.3% ● התנודתיות החריגה בשווקים לאור המתיחות בין איראן לישראל ממשיכה, וגם בשאר העולם אי הוודאות מורגשת ● אי.בי.אי מתייחסים לזינוק באגרות החוב הממשלתיות: "ניתן לנצל את עליית התשואות להארכה הדרגתית של מח"מ התיק" ● מדד המחירים לצרכן הפתיע לרעה, והסיכויים להפחתת ריבית הולכים ומתרחקים ● לאומי: "התנודתיות תימשך, בגלל רגישות מחיר הנפט למתיחות באזור"

שר המשפטים יריב לוין, יו''ר הוועדה לבחירת שופטים / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המערכת קורסת תחת העומס, אבל הוועדה לבחירת שופטים לא מינתה שופטים

למרות שהייתה אמורה למנות שופטים לבתי המשפט המחוזיים בתל אביב, מרכז ולבית משפט השלום בירושלים, הוועדה לבחירת שופטים התכנסה אך לא בחרה שופטים חדשים ● השופטים בישראל דנים בעשרות ומאות תיקים בו זמנית, ובינתיים בתי המשפט נותרים במחסור גדול של שופטים וקורסים תחת העומס, כך שהציבור נפגע

נתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

המתקפה האיראנית יצרה "פקק" בנתב"ג: זה הפתרון של משרד התחבורה

בימי שגרה אין המראות מנתב"ג בשעות הלילה המאוחרות ● בליל המתקפה האיראנית המרחב האווירי של ישראל נסגר, ולמרות ביטולי הטיסות הרבים, עם חידוש הטיסות לישראל וממנה נוצר פקק ● במשרד התחבורה הנחו על פתרון ליומיים הקרובים