גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התוכנית של האמירויות: להפוך למוקד ספורטיבי עולמי

בלי תשתיות ספורט והיסטוריה ספורטיבית אבל עם הזרמת הון מסיבית, מנסות החברות הגדולות באיחוד האמירויות לבסס את מעמדן בענף ● מלבד יחסי ציבור טובים, מדובר עבורן גם בשער כניסה לפרויקטים עסקיים ונדל"ניים ● המדריך למשקיע באמירויות, פרויקט מיוחד 

מרוץ הפורמולה 1 באבו דאבי. האמירתים השקיעו במסלול כ-1.3 מיליארד דולר / צילום: Luca Bruno, Associated Press
מרוץ הפורמולה 1 באבו דאבי. האמירתים השקיעו במסלול כ-1.3 מיליארד דולר / צילום: Luca Bruno, Associated Press

החודש זכה הרוכב הסלובני טאדיי פוגצ'אר בטור דה פראנס, לאחר מהפך דרמטי בקטע האחרון של המרוץ. למרות שמדובר בילד בן 21 שמנצח במרוץ כל כך יוקרתי, חלק מהכותרות הוקדשו דווקא ל"ניצחון ההיסטורי" של רוכב שמשתייך לקבוצה מאיחוד האמירויות. מה הקשר לאיחוד האמירויות ולקבוצה שכל הרוכבים שהתחרו תחתיה במרוץ הם מאירופה? לא הרבה. חוץ מכסף, כמובן.

 

כמו במקרים קודמים, גם כאן הצליחה המדינה שאין בה תשתיות ספורט והיסטוריה ספורטיבית לזנק לפסגת הספורט העולמי, באמצעות הזרמת הון. לפני שלוש שנים החליטו באמירויות לפרוץ גם לשוק הרכיבה העולמי, ולשם כך לקחו חסות על קבוצת אופניים אירופית מרוסקת כלכלית - שיטה שקצת מזכירה השתלטות על שלד בורסאי. לתוך הקבוצה הוזרמו עשרות מיליוני דולרים באמצעות הסכמי חסות שנחתמו עם חברת התעופה הלאומית אמירייטס ועם בנק FAB ( First Abu Dhabi Bank ). אחרי שלוש שנים, כאמור, הכסף השיג את מטרתו הסופית.

זה אולי לא הדבר הכי יפה ומקובל בספורט, שתומך בתהליכי עבודה ארוכי טווח, סמל, מסורת של קבוצות ואוהדים, אבל עם המעבר של הספורט לבעלות פרטית החלו גם באמירויות לקצר תהליכים. ואין כמו הספורט להשיג קצת יחסי ציבור טובים.

אחרי שנים של גישושים יצא ב-2008 לדרך הניסוי הגדול הראשון - קבוצת הכדורגל מנצ'סטר סיטי נרכשה על ידי זרוע השקעות פרטית שבבעלות שייח' מנצור בין זאיד אל נאיאן, ממשפחת המלוכה מאבו דאבי, תוך הבטחה להפוך את סיטי ל"אחת מהקבוצות המשפיעות בעולם". זו נשמעה בשעתו כמו בדיחה טובה: סיטי הייתי קבוצה שלא ראתה אליפות מאז 1968.

ההמשך ידוע: הכסף סגר פערים של עשרות שנים בתוך שלוש שנים בלבד. מאז השקיעה משפחת המלוכה לפי פרסומים כ-1.4 מיליארד ליש"ט במועדון, שהחל לזכות באליפויות בשרשרת, והפך למוקד משיכה לשחקנים מובילים בעולם. בהמשך השתלטה זרוע ההשקעות מאבו דאבי על קבוצות כדורגל נוספות מניו יורק, מלבורן, מונטבידאו, לומל (בלגיה), סיצ'ואן, יוקוהמה ומומבאי.

מה התועלת בהחזקת בקבוצות כדורגל ברחבי העולם? בחלק מהמקומות מדובר בשער כניסה לפרויקטים אחרים. הכניסה למנצ'סטר הובילה, למשל, לקשרי נדל"ן בעיר, שבמסגרתם הפכה החברה מאבו דאבי שותפה בבניית פרויקט של 6,000 יחידות דיור בחלק המזרחי של מנצ'סטר, שהוא גם, במקרה או שלא, האזור שבו ממוקם האצטדיון הביתי של מנצ'סטר סיטי. אצטדיון איתיחד, כמובן.

טאדיי פוגצ’אר, זוכה טור דה פראנס. הסלובני ייצג את האמירויות / צילום: ASO via ABACAPRESS, רויטרס

תופסים במה עם חסויות

רכישת קבוצות היא זרוע אחת לכניסת האמירויות לשוק העולמי. זרוע מרכזית נוספת היא הזרמת כספים לקבוצות או גופי ספורט דרך הסכמי חסות, בעיקר באמצעות שתי חברות התעופה הלאומיות - אמירייטס ואיתיחד איירווייז, כאשר גם הבנקים הגדולים באמירויות לוקחים את חלקם בעוגה.

מנצ'סטר סיטי "שייכת" לאיתיחד, שמפרסמת על חזית החולצה כנותנת חסות ראשית; ריאל מדריד, פריז סן ז'רמן, ארסנל, בנפיקה, מילאן ואולימפיאקוס נהנות מחסות של אמירייטס. ההסכם של ריאל, למשל, עומד על 280 מיליון אירו - 70 מיליון לעונה כפול 4 עונות, כאשר החוזה מסתיים ביוני 2022. אמירייטס גם מפרסמת בטורנירי גולף, וחתומה כנותנת חסות רשמית מאז 2016 של קבוצת הבייסבול לוס אנג'לס דודג'רס.

השיטה של תמיכה בקבוצות ספורט באמצעות הסכמי חסות מהאמירויות החלה ב-1987, אז נחתמה עסקה של אמירייטס למרוץ סירות בדובאי. ב-2001 נעשה הגישוש הראשון בכדורגל העולמי עם חסות בין אמירייטס לצ'לסי האנגלית, וכמה שנים לאחר מכן החליטה חברת התעופה של האמירויות ללכת בכל הכוח על ספורט, כשחתמה על הסכם חסות עם ארסנל בסך 100 מיליון ליש"ט מ-2006 עד 2021. מאז הוא שודרג והוארך עד 2024, כאשר היקפו נאמד בכ-200 מיליון ליש"ט.

הסכמי חסות הם הנקודה שבה יכול שוק הספורט הישראלי למצוא את עצמו נהנה מההסכם שנחתם לאחרונה בוושינגטון. הרעיון השיווקי של חברות התעופה מהאמירויות הוא חתימת עסקאות עם קבוצות שממוקמות ביעדים שהחברה טסה אליהם, וכמובן, בענפים שמשודרים ונחשבים לבעלי משיכה בקרב צופי טלוויזיה. השקת קו תעופה לישראל, עם קצת עזרה מצד גורמים מדיניים, עשויה בהחלט להניב גם עסקה מעניינת לקבוצה ישראלית או לגוף ספורט מקומי.

 

טובים באירוח תחרויות, פחות בהשתתפות

מה קורה בתוך האמירויות? כאן צריך להפריד בין שני דברים: אירועי ספורט בינלאומיים שמתקיימים שם בהשקעות אדירות, לצד הספורט הרעוע שמתקיים במדינה, ושבו אין לא כסף ולא הצלחות גדולות.

אירועי הדגל שמתקיימים באמירויות ומושכים את טובי הספורטאים בעולם מתקיימים בשלושה ענפים מרכזיים: פורמולה 1, קריקט וטניס. במסלול הגרנד פרי שנבנה על אי מלאכותי באבו דאבי, אשר מארח את מרוץ הלילה המסיים של עונת הפורמולה, השקיעו האמירתיים על פי פרסומים כ-1.3 מיליארד דולר.

לצד המרוץ מתקיימים טורנירים גדולים של טניס, שהביאו את טובי השחקנים בעולם בזכות פרסים כספיים נדיבים ואירוח גרנדיוזי. הראשון הוא טורניר בדובאי שמתקיים מאז 1993 (והיה אחד מאירועי הספורט המשמעותיים הראשונים שאירחו באמירויות), והשני הוא הטורניר שמתקיים באבו דאבי מאז 2009.

במסגרת הניסיון להכניס אייקונים בינלאומיים מתחום הספורט לאמירויות, נחתם ב-2012 הסכם עם ריאל מדריד להקמת עיר נופש על אי מלאכותי באחת מערי המדבר, בהשקעה של מעל מיליארד דולר. הרעיון היה לחזק את הקשר השיווקי למועדון. בסופו של דבר הוא לא יצא אל הפועל, אבל הכוונה ברורה.

אלא שהניסיון להפוך את האמירויות ל"מוקד של הספורט העולמי" לא באמת מצליח. בעיקר כי את המשבצת/גימיק של מפרצית שמארחת אירועי ספורט ענקיים בסכומי כסף גדולים כבר תפסה קטאר. אחרי סאגת הזכייה של אירוח מונדיאל 2022 בקטאר, ושרשרת האירועים והשחיתויות שהובילו לזכייה של מדינה ללא תשתית ספורט באירוע, נראה שיידרשו עוד שנים ארוכות כדי שאירוע בסדר גודל כזה, או אפילו שמתקרב אליו, יגיע למפרץ.

לגבי הספורט שמתקיים במדינה - כמו שהכסף זורם החוצה מהאמירויות לקבוצות כדורגל באירופה ולהסכמי חסות, כך נותר הספורט במדינה פנימה מדולדל ונטול הצלחות. הבעיה העיקרית היא מיעוט ב"חומר מקומי" - 88% מהתושבים באמירויות הם זרים, וההיצע המקומי של ספורטאים הוא דליל ולא איכותי מספיק. לפני שנתיים העבירו באמירויות חוקים שנועדו להקל על האזרוח, בין היתר כדי לאפשר לשחקנים זרים להשיג דרכון מקומי ולשחק בנבחרות המקומיות. אבל הרמה המקומית עדיין נמוכה מאוד.

ליגת הכדורגל, שהיא הענף הפופולרי במדינה, לא מתרוממת. הליגה הבכירה מונה 14 קבוצות, ומשחקים בה זרים מהדרג הנמוך, בעיקר ברזילאים. היא לא פופולרית מספיק ולא מפותחת מספיק, גם לא בהשוואה לרמה של ליגות באסיה, וכשכוכבים כבר נוטשים את אירופה הם מעדיפים את הכסף שמשולם בסין. בעונה האחרונה עמד מממוצע הקהל למשחק על 2,300 צופים, וזו הייתה שנה טובה - שנה לפני כן עמד ממוצע הקהל על 464 צופים בלבד.

גם בבמה האולימפית אין במדינה תשתית שמביאה הישגים, ומה שנותר הוא הבאת ספורטאים מחו"ל שיתחרו תחת דגל האמירויות. השיטה הזאת הובילה לאחרונה הצלחה: במשחקי ריו 2016 גרפה המדינה מדליית ארד, המדליה השנייה אי פעם במשחקים בתולדות האמירויות. גם כאן הכסף הוא שהביא אותה: את המדליה השיג הג'ודוקא ממולדובה סרג'יו טומה, ש"יובא" לאמירויות שלוש שנים לפני המשחקים. 

עוד כתבות

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים