גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

15 מיליון שקל על מלונות יוקרה: לאן הלך הכסף של החברה שהבטיחה מזור לאוטיזם?

בין החייבים שעבדו בחברת רונית גלפו בע"מ, גם טובה אלעזר, לשעבר מנהלת חברות מנפאואר בישראל ● לדברי השופט, החייבים שכנעו הורים לאוטיסטים להעניק להם הלוואות גישור אך הכספים שימשו ל"נהנתנות ובזבזנות שלא ידעה שובע"

אולם בית משפט / אילוסטרציה: shutterstock, שאטרסטוק
אולם בית משפט / אילוסטרציה: shutterstock, שאטרסטוק

"בפרשה שלפניי - אֵין תוֹם - וְאֵין לֵב. במקרה שלפניי - כָּבָה הָאוֹר" - כך כתב שופט בית המשפט המחוזי בתל אביב עודד מאור, שדחה בקשות של שלושה חייבים מחברת "רונית גלפו בע"מ" לטיפול בילדים עם אוטיזם ובעיות נוספות להכריז עליהם כפושטי רגל.

ארבעת החייבים הם המנכ"לית טובה אלעזר, לשעבר מנהלת תשע החברות של מנפאואר ישראל, שנגדה הוגשו 48 תביעות חוב בסכום כולל של מעל 21 מיליון שקל; תמר רום-גרינשטיין, שעבדה בחברה ופעלה לגיוס כספים, והוגשו כנגדה 21 תביעות חוב בסכום כולל של כ-5 מיליון שקלים; וסיגל נוי, שעבדה גם היא בחברה ופעלה לגיוס כספים והוגשו כנגדה 147 תביעות חוב בסכום כולל של כ-48 מיליון שקל. הרביעי הוא חן אופיר, בן זוגה של סיגל נוי, שעבד בחברה ופעל לגיוס כספים, והוגשו כנגדו 136 תביעות בסכום של כ-40 מיליון שקל.

מאור החליט לבטל את הליך פשיטת הרגל של אלעזר, נוי ואופיר, אך אישר את ההליך ביחס לתמר רום-גרינשטיין.

"ההבטחות פרחו יחד עם מיליוני השקלים"

גלפו שהוגדרה כ"גורו" הגתה רעיון שנועד לשיטתה "להציל" ילדים, נוער וצעירים מלקויות למידה, הפרעות קשות והיפראקטיביות, דיכאון, התמכרויות ואוטיזם - באמצעות "תקשור רוחני".

השופט עודד מאור כתב בפתח פסק הדין כי "מדובר בפרשה עגומה בה אנשים משכילים, מוכשרים, כריזמתיים, בעלי אינטליגנציה גבוהה, ניצלו את טוב ליבם של אנשים תמימים ואת כמיהתם של הורים לילדים עם אוטיזם, שמוכנים לעשות הכול, ואפילו להביא לילדיהם אבנים מהירח, כמאמר השיר, כדי להפוך את העולם לפחות מבולבל עבורם. להבטחות לא היה כיסוי, וכך נעלמו ופרחו להן, יחד עם מיליוני השקלים שקיבלו החייבים".

לדברי מאור, כספי "הלוואות הגישור" שגייסו הארבעה שימשו ל"נהנתנות ובזבזנות שלא ידעה שובע; ההלוואות לא הושבו, והחייבים הותירו שובל של חובות בסכומי עתק, ונושים רבים שנאלצים להתמודד עם חסרון כיס, צורך להתמודד מול החזר כספים ועוגמת נפש".

"מעבר לאמירות כלליות וסתמיות, הצהרות ריקות מתוכן על הצלחות ורעיונות לתוכניות כלל עולמיות", כתב מאור, "החייבים לא הציגו מסמך שיש בו כדי ללמד על ‘מחקרים’ או פעולות שעשתה החברה כדי לפתח את ‘הקוד’ או את ‘קוד האוטיזם’ או לשווקו. הרי אותו רעיון של ‘קוד האוטיזם’ מבוסס אך ורק על יכולותיה הרוחניות של רונית גלפו, כך שלא ברורים אילו מחקרים יש לבצע, אך זו אינה השאלה היחידה שנותרה סתומה בפרשה זו", אמר השופט מאור.

15 מיליון שקל על לינה במלונות בארה"ב

המנהלת המיוחדת, עו"ד אלונה בומגרטן, הכינה תסקיר מפורט עניינם של כל אחד מהחייבים. מתוך המסמכים עולה כי גלפו הוציאה בין השנים 2015-2012, לא פחות מ-15 מיליון שקל מכספי החברה עבור הוצאות לינה בלבד בבתי מלון מפוארים בארצות הברית. אולם עשרות מיליוני שקלים נוספים שהגיעו כאמור מהלוואות של אנשים פרטיים נעלמו, ואף אחד לא יודע מה עלה בגורלם.

בתגובתם טענו אלעזר ויתר החייבים שהכסף שימש למחקר ולפגישות עם משקיעים. החייבים טענו כי החברה קרסה והם נקלעו לחדלות פירעון רק בשל העובדה כי בפברואר 2015 הוגשה תביעה כספית בסך 1.7 מיליון שקלים כנגד החברה, בעלי מניותיה וחלק מהחייבים, ולצידה בקשה להטלת עיקול זמני, זאת "רגע לפני קטיפת הפירות שעבדנו עליהם כל כך הרבה שנים".

השופט מאור מעלה פקפוק רב בטענות החייבים, זאת בין היתר לאור העובדה כי סעד זמני במעמד צד אחד לא ניתן וזמן קצר לאחר מכן ניתן צו עיקול זמני בהסכמת כל הנתבעים. עוד כתב מאור כי "מדובר בשנת 2015, שלוש שנים לאחר שהחלו החייבים לגייס מיליוני שקלים מהלוואות. הכספים היו בידיהם ולכאורה מצבה של החברה היה אמור להיות משופר, החייבים לא הבהירו, אם כן, מה השימוש שנעשה בכספים, היכן הכספים, ואיך נעלמו".

השופט עודד מאור / צילום: איל יצהר, גלובס

הנושים שהעידו בהליך טענו כי הופעל עליהם לחץ בלתי סביר להעביר הלוואות בסכומי עתק. "מההתנגדויות שהוגשו עלתה תמונה עגומה כי רונית גלפו והחייבים - כולם - ניצלו לרעה את התלות הרגשית של מי מבין הנושים, ואת האמון המלא והעיוור שרחשו להם ולרעיון, ניצלו את מצוקתם הרגשית של הנושים, שחלקם הורים לילדים עם אוטיזם או בעלי קשיים התנהגותיים אחרים, ולחצו עליהם שיעמידו לטובת פעילות החברה הלוואות, ונשמעו קולות על ידי הנושים שהחייבים לא בחלו באמצעים והפעילו לחץ בלתי סביר וקיצוני כלפיהם".

חלק מן הנושים העידו בדמעות על העוול שנעשה להם. אולם לדברי השופט מאור, לא נראה כי הדבר גרם לחרטה אצל המנכ"לית אלעזר. "את הדברים הקשים שמעו גם החייבים ונותרו שווי נפש; שמעה אותם טובה אלעזר בפנים קפואות ובמבט קר, כאילו הדברים נוגעים לאחר".

לדברי מאור, "התרשמתי מאישה רהוטה, שבחרה ביודעין ובכוונת מכוון, שלא לספר את האמת ולא לגלות את העובדות. אלעזר עמדה בבית המשפט ואך הפריחה לאוויר סיסמאות חלולות וריקות מתוכן, תוך שהיא בוחרת שלא לענות עניינית על אף שאלה שנשאלה. התרשמותי היא כי החייבת טובה אלעזר ביקשה להוליך את בית המשפט בכחש ובנפתולי המלל הריק. התרשמתי שהיא הבינה גם הבינה את מעשיה, עשתה את המעשים ביודעין ובעיניים פקוחות ולא בחלה לרדוף אחר הכסף למטרה עלומה, אולי רק כדי לרצות את רונית גלפו".

טובה אלעזר מסרה בתגובה: "לצערנו הרב, פסק הדין שגוי ומתבסס על חלקי שמועות וסיפורים של אנשים, שלא נבדקו ולא נחקרו, ובמחי יד מוחק עשייה אמיתית ורצינית של שנים רבות שהביאה מענה למצוקות של ילדים ונוער. כמו כן, פסק הדין מוחק חיים של אנשים ששמו את כל רכושם וזמנם כדי ליצור כלים שמאפשרים שינוי. אנחנו מצטערים שהשמועות היו חזקות יותר מהאמת. כמובן שאנחנו לומדים את פסק הדין ושוקלים לערער עליו, כך שהאמת המשפטית תהיה זהה לאמת העובדתית". 

עוד כתבות

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים