גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לקראת הכרעת ביהמ"ש: הדרכים של רונאל פישר לנסות למחוק את האישום בעבירות כלכליות

הדיונים במשפט, שבו מואשמת גם פרקליטת מחוז ת"א לשעבר, רות דוד, מתנהלים כבר חמש שנים וחצי ● כעת צריך השופט להחליט בבקשת פישר לבטל את האישומים בעבירות הכלכליות נגדו בטענה לאכיפה בררנית, זאת לעומת שותפו לעבירה, רפ"ק ערן מלכה, שהפך לעד מדינה נגדו

רונאל פישר/ צילום : רפי קוץ
רונאל פישר/ צילום : רפי קוץ

בית המשפט יצטרך להכריע בקרוב בשתי בקשות של עו"ד רונאל פישר במסגרת משפטו, שהדיונים בהן נמשכים למעלה משנה. האחת, בקשת פישר להורות לתביעה לבטל את האישומים הכלכליים נגדו בנימוק שהעמדתו לדין מפלה אותו לרעה ביחס לשותפו המרכזי לעבירות לכאורה, קצין המשטרה לשעבר ערן מלכה, שמשמש כעד מדינה נגדו; והשנייה, בקשת הפרקליטות לאפשר לה לחקור מחדש את האחים הקבלנים אביב ויוסי נחמיאס.

חלפו כבר יותר מחמש שנים וחצי מאז שהוגש כתב האישום נגד עו"ד רונאל פישר ב-14 במאי 2015, ומשפטו של פרקליט הצמרת, שהיה גם כוכב תקשורת (ומושעה מתפקידו), עדיין רחוק מלהסתיים. הדיונים במשפט שבו מואשמים גם רות דוד, לשעבר פרקליטת מחוז ת"א, הקבלן יאיר ביטון ושי ברס, לשעבר מנכ"ל נתיבי ישראל, מתקיימים אמנם פעמיים בשבוע אך קצב התקדמות המשפט איטי.

פרשת התביעה שבמסגרתה ניתנות העדויות קרובה לסיום. אחד מעדי התביעה האחרונים הוא ראש צוות החקירה, רפ"ק דובי שרצר, מהמחלקה לחקירת שוטרים (מח"ש), שנחקר במשך כ-20 ישיבות על ידי ההגנה וחקירתו עדיין לא הסתיימה. השבוע בוטלו הדיונים בתיק לאחר שמערכת המשפט הקדימה את פגרת סוכות המתוכננת והתאימה את עצמה להחמרות שהוטלו על הציבור במסגרת הסגר.

ערן מלכה / צילום: רפי קוץ

"היטיבו עם מלכה בניגוד להסכם"

פישר מואשם בהלבנת הון ובכך שביצע פעולות בכספי שוחד בהיקף של מאות אלפי שקלים. בכתב האישום נטען כי פישר ביצע בכספים פעולות בכוונה להסתיר ולהסוות את מקור הכספים. בתחילת ההליך תפסה המדינה את כל רכושו של פישר, אך בשנת 2017 שוחרר הרכוש וכעת תפוסים 2.5 מיליון שקל ורישום על דירה בת"א. התפיסה נועדה לאפשר לחלט את הרכוש אם יורשע.

פישר טוען כי התביעה ויתרה למלכה על הרשעתו בעבירות הלבנת הון אף שלא הוסכם על כך בהסכם עד המדינה. לטענתו, הותרת עבירות הלבנת ההון המיוחסות לו מפלה אותו לרעה אל מול מלכה ולכן יש להורות לתביעה למחוק אותן.

לטענת הפרקליטות, הסכם עד המדינה כלל הסכמה למחיקת עבירות הלבנת ההון למלכה ולכן אין כאן הפליה פסולה. לדבריה, לא ניתן להשוות בין נאשמים שהאחד מהם עד מדינה וקיבל הטבה במסגרת זו. הצדדים חלוקים על פרשנות הסכם עד המדינה, שבו נכתב כי לא יינקטו נגד מלכה "אמצעי אכיפה וחילוט כלכליים לרבות אכיפת דיני מס". פישר טוען כי הביטוי "אמצעי אכיפה כלכליים" מתייחס להטבה ממונית בלבד ולא למחיקת עבירות. הפרקליטות טוענת כי עבירות הלבנת ההון הן אמצעי אכיפה כלכליים ובהתאם להסכם מלכה לא הורשע בהן.

עוד טוען פישר כי המשא ומתן עם מלכה וסנגוריו לחתימה על הסכם עד המדינה לא תועד ובכך מנעה ממנו המדינה אפשרות להוכיח את טענתו. "המדינה מנעה מאיתנו להוכיח את האכיפה הבררנית. מדוע אין לי האפשרות? כי פשוט לא תיעדו כלום, אפס, חוץ מהסכם עד המדינה", טענו עורכי הדין של פישר מהסנגוריה הציבורית עמית בר ועו"ד אלי פרי בדיון.

הפרקליטות השיבה גם כי מעשיו של פישר חמורים מאלו של מלכה מבחינת היקף הלבנת ההון ונסיבותיה. "פישר לקח את הכספים והטמיע בעסק שלו בצורה מתוחכמת", טענו בדיון. במסגרת כתב האישום מואשם פישר בכך שקיבל סכומי כסף כשכר טרחה מאלו שרימה אותם, הוציא חשבוניות פיקטיביות וערבב את הכספים שקיבל מביצוע העבירה עם הכספים הלגיטימיים במשרדו. מלכה קיבל סכומים נמוכים הרבה יותר.

הטענה לאכיפה בררנית נטענת במסגרת טענות מקדמיות שאמורות להישמע בתחילת המשפט. הטענות הועלו רק לפני שנה, השופט דחה את הדיון בהן ועתה הוא צפוי להכריע.

רות דוד/ צילום: שלומי יוסף

בקשה לחקור את האחים נחמיאס מחדש

השופט סובל צפוי להכריע בקרוב גם בבקשת הפרקליטות לשקול מחדש את החלטתו מספטמבר 2019, שלא לאפשר חקירה משלימה במשטרה לאחים הקבלנים אביב ויוסי נחמיאס.

האחים נחמיאס הואשמו יחד עם פישר בכתב האישום ובפברואר 2019 הגיעו להסדר טיעון. לפי ההסדר בוטל האישום נגד אביב ויוסי הודה בשיבוש מהלכי משפט בלבד לאחר שאישום השוחד נמחק. יוסי נדון לחודשיים עבודות שירות וקנס.

הפרקליטות ביקשה לזמן את האחים להעיד מטעם התביעה נגד פישר. היא לא הסתפקה בתצהיר שמסר יוסי, שכלל את פרטי העובדות בהן הודה, והחליטה בצעד חריג לזמן את האחים לעדות נוספת במח"ש בטרם עדותם בבית המשפט, מפני שחשבה שיוכלו לספק פרטים חדשים בתיק.

האחים פנו בבהילות לבית המשפט שיורה על ביטול זימונם. עו"ד ליה פלוס, שייצגה אותם, טענה ש"עקרון סופיות הדיון מצדיק להרפות מהם. בשים לב שמסרו כל שידעו לרשויות ואין להם מה להוסיף על כך". סנגוריו של פישר התנגדו אף הם למהלך זה.
סובל, בצעד חסר תקדים, אסר על הפרקליטות לבצע את החקירה בנימוק שהפרקליטות לא הביאה מידע חדש ולא הצדיקה את הסטייה מהמדיניות הנהוגה. סובל שאב את סמכותו להחלטה זו מ"דוקטרינת הביקורת המנהלית בפלילית", שלפיה בית המשפט בוחן את התנהלות הרשות ומתערב בהחלטותיה.

כעבור שמונה חודשים, במאי 2020, ניתנה החלטה על ידי בית המשפט העליון בעניינו של רפי רותם, עובד רשות המיסים (רע"פ 7052/18). השופט נעם סולברג קבע כי אין מקום בדין הפלילי בישראל ל"דוקטרינת הביקורת המנהלית" וכי למשפט הפלילי כלים אחרים מספקים לבחון את התנהלות הרשות. החלטה זו שינתה את האקלים המשפטי וערערה את הבסיס להחלטה של סובל. לאור השינוי במצב המשפטי הגישה הפרקליטות לפני חודשים רבים בקשה לסובל לבחון מחדש את החלטתו, אך סובל נמנע ממתן החלטה עד היום. כעת, כשהפרקליטות מבקשת להעיד כעדי תביעה את האחים נחמיאס, הוא יצטרף לקבל החלטה.

הפרשה שלא נגמרת | חן מענית

פרשת רונאל פישר התפוצצה ביולי 2014. פישר, עיתונאי בכיר לשעבר, אדם מוכשר כשד, "סלב" ועורך דין מוכר ומקושר, נעצר בחשד לשוחד ולמירמה. בין היתר נחשד כי הציע לאלון חסן, לשעבר יו"ר ועד עובדי נמל אשדוד שאותו ייצג, לסגור נגדו את התיק הפלילי בפרשת נמל אשדוד, תמורת 150 אלף דולר שיועברו לאנשי משטרה. פישר שהה 71 ימים במעצר, ולמעלה מ-400 יום במעצר בית בפיקוח אלקטרוני. ב-28 באוגוסט 2016 הוא השתחרר גם מהאזיק האלקטרוני.

כתב האישום בתיק הוגש ב-14 במאי 2015. פישר מואשם כי קשר עם רב פקד מלכה קשר מושחת, שבמסגרתו העביר קצין המשטרה לפישר מידע מחקירות סמויות וגלויות על לקוחות ומכרים של פישר. לפי האישום, מידע זה הועבר בחלקו לצדדים שלישיים בעבור תשלום, שבו התחלקו פישר ומלכה, או בתמורה לכך שישכרו את שירותיו של פישר.

בחלק מהמקרים הציגו פישר ומלכה מצגי שווא בפני נחקרים פוטנציאלים בדבר חקירות שכביכול מתנהלות בעניינם. כתוצאה מכך, נטען, נפגעו חקירות אחרות.

מלכה הודה בביצוע המעשים וחתם על הסכם עד מדינה, שבמסגרתו הסכים למסור עדות נגד פישר ונשלח לשבע שנות מאסר שקוצרו לארבע. לצידו של פישר הועמדה לדין עו"ד רות דוד, לשעבר פרקליטת מחוז ת"א.

דוד נאשמת בעבירה של שיבוש מהלכי משפט בנוגע לשתי פרשיות, וכן בעבירה של קבלת נכסים שהושגו בפשע. נאשמים נוספים בפרשה הם יאיר ביטון, לשעבר בעל השליטה בחברת הבנייה "ב. יאיר"; ושי ברס, לשעבר מנכ"ל נתיבי ישראל. (ת.פ. 28759-05-15).

***חזקת החפות. רונאל פישר, רות דוד, יאיר ביטון ושי ברס הם בגדר נאשמים בלבד. הם לא הורשעו, ועל כן הם זכאים ליהנות מחזקת החפות

פרשת רונאל פישר ורות דוד

● פישר הואשם בקשר מושחת עם קצין המשטרה מלכה, שהעביר לו מידע מחקירות על לקוחותיו
● המידע הועבר לצדדים שלישיים בעבור תשלום, שבו התחלקו פישר ומלכה
● השניים הציגו מצגי שווא בפני נחקרים פוטנציאלים בדבר חקירות שמתנהלות בעניינם
● רות דוד נאשמת בעבירה של שיבוש מהלכי משפט, וכן בקבלת נכסים שהושגו בפשע
● בפרשה נאשמים הקבלן יאיר ביטון ושי ברס, לשעבר מנכ"ל נתיבי ישראל

עוד כתבות

עפרי ביבס, אחותו של החטוף ירדן ביבס, בהפגנה למען שחרור החטופים בהאג, בשבוע שעבר / צילום: ap, Martin Meissner

דיווחים על הסכמות במו"מ בין ישראל לחמאס, גורם מדיני: "ניכנס לרפיח, עם הפוגה או בלי"

מקור בכיר בחמאס: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה • גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות • במקביל לדיווחים, המלחמה בעזה נמשכת - מטוסי קרב תקפו תשתית טרור בחאן יונס שבה זוהה שיגור לעוטף • בלינקן לראש ממשלת קטאר: לסלק את בכירי חמאס מדוחה אם ימשיכו להתנגד לעסקה • עדכונים בולטים

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח