גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לקראת הכרעת ביהמ"ש: הדרכים של רונאל פישר לנסות למחוק את האישום בעבירות כלכליות

הדיונים במשפט, שבו מואשמת גם פרקליטת מחוז ת"א לשעבר, רות דוד, מתנהלים כבר חמש שנים וחצי ● כעת צריך השופט להחליט בבקשת פישר לבטל את האישומים בעבירות הכלכליות נגדו בטענה לאכיפה בררנית, זאת לעומת שותפו לעבירה, רפ"ק ערן מלכה, שהפך לעד מדינה נגדו

רונאל פישר/ צילום : רפי קוץ
רונאל פישר/ צילום : רפי קוץ

בית המשפט יצטרך להכריע בקרוב בשתי בקשות של עו"ד רונאל פישר במסגרת משפטו, שהדיונים בהן נמשכים למעלה משנה. האחת, בקשת פישר להורות לתביעה לבטל את האישומים הכלכליים נגדו בנימוק שהעמדתו לדין מפלה אותו לרעה ביחס לשותפו המרכזי לעבירות לכאורה, קצין המשטרה לשעבר ערן מלכה, שמשמש כעד מדינה נגדו; והשנייה, בקשת הפרקליטות לאפשר לה לחקור מחדש את האחים הקבלנים אביב ויוסי נחמיאס.

חלפו כבר יותר מחמש שנים וחצי מאז שהוגש כתב האישום נגד עו"ד רונאל פישר ב-14 במאי 2015, ומשפטו של פרקליט הצמרת, שהיה גם כוכב תקשורת (ומושעה מתפקידו), עדיין רחוק מלהסתיים. הדיונים במשפט שבו מואשמים גם רות דוד, לשעבר פרקליטת מחוז ת"א, הקבלן יאיר ביטון ושי ברס, לשעבר מנכ"ל נתיבי ישראל, מתקיימים אמנם פעמיים בשבוע אך קצב התקדמות המשפט איטי.

פרשת התביעה שבמסגרתה ניתנות העדויות קרובה לסיום. אחד מעדי התביעה האחרונים הוא ראש צוות החקירה, רפ"ק דובי שרצר, מהמחלקה לחקירת שוטרים (מח"ש), שנחקר במשך כ-20 ישיבות על ידי ההגנה וחקירתו עדיין לא הסתיימה. השבוע בוטלו הדיונים בתיק לאחר שמערכת המשפט הקדימה את פגרת סוכות המתוכננת והתאימה את עצמה להחמרות שהוטלו על הציבור במסגרת הסגר.

ערן מלכה / צילום: רפי קוץ

"היטיבו עם מלכה בניגוד להסכם"

פישר מואשם בהלבנת הון ובכך שביצע פעולות בכספי שוחד בהיקף של מאות אלפי שקלים. בכתב האישום נטען כי פישר ביצע בכספים פעולות בכוונה להסתיר ולהסוות את מקור הכספים. בתחילת ההליך תפסה המדינה את כל רכושו של פישר, אך בשנת 2017 שוחרר הרכוש וכעת תפוסים 2.5 מיליון שקל ורישום על דירה בת"א. התפיסה נועדה לאפשר לחלט את הרכוש אם יורשע.

פישר טוען כי התביעה ויתרה למלכה על הרשעתו בעבירות הלבנת הון אף שלא הוסכם על כך בהסכם עד המדינה. לטענתו, הותרת עבירות הלבנת ההון המיוחסות לו מפלה אותו לרעה אל מול מלכה ולכן יש להורות לתביעה למחוק אותן.

לטענת הפרקליטות, הסכם עד המדינה כלל הסכמה למחיקת עבירות הלבנת ההון למלכה ולכן אין כאן הפליה פסולה. לדבריה, לא ניתן להשוות בין נאשמים שהאחד מהם עד מדינה וקיבל הטבה במסגרת זו. הצדדים חלוקים על פרשנות הסכם עד המדינה, שבו נכתב כי לא יינקטו נגד מלכה "אמצעי אכיפה וחילוט כלכליים לרבות אכיפת דיני מס". פישר טוען כי הביטוי "אמצעי אכיפה כלכליים" מתייחס להטבה ממונית בלבד ולא למחיקת עבירות. הפרקליטות טוענת כי עבירות הלבנת ההון הן אמצעי אכיפה כלכליים ובהתאם להסכם מלכה לא הורשע בהן.

עוד טוען פישר כי המשא ומתן עם מלכה וסנגוריו לחתימה על הסכם עד המדינה לא תועד ובכך מנעה ממנו המדינה אפשרות להוכיח את טענתו. "המדינה מנעה מאיתנו להוכיח את האכיפה הבררנית. מדוע אין לי האפשרות? כי פשוט לא תיעדו כלום, אפס, חוץ מהסכם עד המדינה", טענו עורכי הדין של פישר מהסנגוריה הציבורית עמית בר ועו"ד אלי פרי בדיון.

הפרקליטות השיבה גם כי מעשיו של פישר חמורים מאלו של מלכה מבחינת היקף הלבנת ההון ונסיבותיה. "פישר לקח את הכספים והטמיע בעסק שלו בצורה מתוחכמת", טענו בדיון. במסגרת כתב האישום מואשם פישר בכך שקיבל סכומי כסף כשכר טרחה מאלו שרימה אותם, הוציא חשבוניות פיקטיביות וערבב את הכספים שקיבל מביצוע העבירה עם הכספים הלגיטימיים במשרדו. מלכה קיבל סכומים נמוכים הרבה יותר.

הטענה לאכיפה בררנית נטענת במסגרת טענות מקדמיות שאמורות להישמע בתחילת המשפט. הטענות הועלו רק לפני שנה, השופט דחה את הדיון בהן ועתה הוא צפוי להכריע.

רות דוד/ צילום: שלומי יוסף

בקשה לחקור את האחים נחמיאס מחדש

השופט סובל צפוי להכריע בקרוב גם בבקשת הפרקליטות לשקול מחדש את החלטתו מספטמבר 2019, שלא לאפשר חקירה משלימה במשטרה לאחים הקבלנים אביב ויוסי נחמיאס.

האחים נחמיאס הואשמו יחד עם פישר בכתב האישום ובפברואר 2019 הגיעו להסדר טיעון. לפי ההסדר בוטל האישום נגד אביב ויוסי הודה בשיבוש מהלכי משפט בלבד לאחר שאישום השוחד נמחק. יוסי נדון לחודשיים עבודות שירות וקנס.

הפרקליטות ביקשה לזמן את האחים להעיד מטעם התביעה נגד פישר. היא לא הסתפקה בתצהיר שמסר יוסי, שכלל את פרטי העובדות בהן הודה, והחליטה בצעד חריג לזמן את האחים לעדות נוספת במח"ש בטרם עדותם בבית המשפט, מפני שחשבה שיוכלו לספק פרטים חדשים בתיק.

האחים פנו בבהילות לבית המשפט שיורה על ביטול זימונם. עו"ד ליה פלוס, שייצגה אותם, טענה ש"עקרון סופיות הדיון מצדיק להרפות מהם. בשים לב שמסרו כל שידעו לרשויות ואין להם מה להוסיף על כך". סנגוריו של פישר התנגדו אף הם למהלך זה.
סובל, בצעד חסר תקדים, אסר על הפרקליטות לבצע את החקירה בנימוק שהפרקליטות לא הביאה מידע חדש ולא הצדיקה את הסטייה מהמדיניות הנהוגה. סובל שאב את סמכותו להחלטה זו מ"דוקטרינת הביקורת המנהלית בפלילית", שלפיה בית המשפט בוחן את התנהלות הרשות ומתערב בהחלטותיה.

כעבור שמונה חודשים, במאי 2020, ניתנה החלטה על ידי בית המשפט העליון בעניינו של רפי רותם, עובד רשות המיסים (רע"פ 7052/18). השופט נעם סולברג קבע כי אין מקום בדין הפלילי בישראל ל"דוקטרינת הביקורת המנהלית" וכי למשפט הפלילי כלים אחרים מספקים לבחון את התנהלות הרשות. החלטה זו שינתה את האקלים המשפטי וערערה את הבסיס להחלטה של סובל. לאור השינוי במצב המשפטי הגישה הפרקליטות לפני חודשים רבים בקשה לסובל לבחון מחדש את החלטתו, אך סובל נמנע ממתן החלטה עד היום. כעת, כשהפרקליטות מבקשת להעיד כעדי תביעה את האחים נחמיאס, הוא יצטרף לקבל החלטה.

הפרשה שלא נגמרת | חן מענית

פרשת רונאל פישר התפוצצה ביולי 2014. פישר, עיתונאי בכיר לשעבר, אדם מוכשר כשד, "סלב" ועורך דין מוכר ומקושר, נעצר בחשד לשוחד ולמירמה. בין היתר נחשד כי הציע לאלון חסן, לשעבר יו"ר ועד עובדי נמל אשדוד שאותו ייצג, לסגור נגדו את התיק הפלילי בפרשת נמל אשדוד, תמורת 150 אלף דולר שיועברו לאנשי משטרה. פישר שהה 71 ימים במעצר, ולמעלה מ-400 יום במעצר בית בפיקוח אלקטרוני. ב-28 באוגוסט 2016 הוא השתחרר גם מהאזיק האלקטרוני.

כתב האישום בתיק הוגש ב-14 במאי 2015. פישר מואשם כי קשר עם רב פקד מלכה קשר מושחת, שבמסגרתו העביר קצין המשטרה לפישר מידע מחקירות סמויות וגלויות על לקוחות ומכרים של פישר. לפי האישום, מידע זה הועבר בחלקו לצדדים שלישיים בעבור תשלום, שבו התחלקו פישר ומלכה, או בתמורה לכך שישכרו את שירותיו של פישר.

בחלק מהמקרים הציגו פישר ומלכה מצגי שווא בפני נחקרים פוטנציאלים בדבר חקירות שכביכול מתנהלות בעניינם. כתוצאה מכך, נטען, נפגעו חקירות אחרות.

מלכה הודה בביצוע המעשים וחתם על הסכם עד מדינה, שבמסגרתו הסכים למסור עדות נגד פישר ונשלח לשבע שנות מאסר שקוצרו לארבע. לצידו של פישר הועמדה לדין עו"ד רות דוד, לשעבר פרקליטת מחוז ת"א.

דוד נאשמת בעבירה של שיבוש מהלכי משפט בנוגע לשתי פרשיות, וכן בעבירה של קבלת נכסים שהושגו בפשע. נאשמים נוספים בפרשה הם יאיר ביטון, לשעבר בעל השליטה בחברת הבנייה "ב. יאיר"; ושי ברס, לשעבר מנכ"ל נתיבי ישראל. (ת.פ. 28759-05-15).

***חזקת החפות. רונאל פישר, רות דוד, יאיר ביטון ושי ברס הם בגדר נאשמים בלבד. הם לא הורשעו, ועל כן הם זכאים ליהנות מחזקת החפות

פרשת רונאל פישר ורות דוד

● פישר הואשם בקשר מושחת עם קצין המשטרה מלכה, שהעביר לו מידע מחקירות על לקוחותיו
● המידע הועבר לצדדים שלישיים בעבור תשלום, שבו התחלקו פישר ומלכה
● השניים הציגו מצגי שווא בפני נחקרים פוטנציאלים בדבר חקירות שמתנהלות בעניינם
● רות דוד נאשמת בעבירה של שיבוש מהלכי משפט, וכן בקבלת נכסים שהושגו בפשע
● בפרשה נאשמים הקבלן יאיר ביטון ושי ברס, לשעבר מנכ"ל נתיבי ישראל

עוד כתבות

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו / צילום: ap, Eric Risberg

הבניין בסן פרנסיסקו התנדנד ועבר שיפוץ. מה קרה למחירים?

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו עבר שיפוץ יסודי בשווי 100 מיליון דולר, לאחר שהחל לשקוע זמן קצר לאחר שהושק • אלא שלמרות הצלחת השיפוץ, מחיר הדירות בו ירדו ביותר מ־20%

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה לרדת מחר"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית מחר (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה מחר עומד על 65%

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר ועד העובדים בכללית מזהיר: "אם משרד הבריאות ימנה מנהל מטעמו - כל העובדים ישבתו"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון