גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לקראת הכרעת ביהמ"ש: הדרכים של רונאל פישר לנסות למחוק את האישום בעבירות כלכליות

הדיונים במשפט, שבו מואשמת גם פרקליטת מחוז ת"א לשעבר, רות דוד, מתנהלים כבר חמש שנים וחצי ● כעת צריך השופט להחליט בבקשת פישר לבטל את האישומים בעבירות הכלכליות נגדו בטענה לאכיפה בררנית, זאת לעומת שותפו לעבירה, רפ"ק ערן מלכה, שהפך לעד מדינה נגדו

רונאל פישר/ צילום : רפי קוץ
רונאל פישר/ צילום : רפי קוץ

בית המשפט יצטרך להכריע בקרוב בשתי בקשות של עו"ד רונאל פישר במסגרת משפטו, שהדיונים בהן נמשכים למעלה משנה. האחת, בקשת פישר להורות לתביעה לבטל את האישומים הכלכליים נגדו בנימוק שהעמדתו לדין מפלה אותו לרעה ביחס לשותפו המרכזי לעבירות לכאורה, קצין המשטרה לשעבר ערן מלכה, שמשמש כעד מדינה נגדו; והשנייה, בקשת הפרקליטות לאפשר לה לחקור מחדש את האחים הקבלנים אביב ויוסי נחמיאס.

חלפו כבר יותר מחמש שנים וחצי מאז שהוגש כתב האישום נגד עו"ד רונאל פישר ב-14 במאי 2015, ומשפטו של פרקליט הצמרת, שהיה גם כוכב תקשורת (ומושעה מתפקידו), עדיין רחוק מלהסתיים. הדיונים במשפט שבו מואשמים גם רות דוד, לשעבר פרקליטת מחוז ת"א, הקבלן יאיר ביטון ושי ברס, לשעבר מנכ"ל נתיבי ישראל, מתקיימים אמנם פעמיים בשבוע אך קצב התקדמות המשפט איטי.

פרשת התביעה שבמסגרתה ניתנות העדויות קרובה לסיום. אחד מעדי התביעה האחרונים הוא ראש צוות החקירה, רפ"ק דובי שרצר, מהמחלקה לחקירת שוטרים (מח"ש), שנחקר במשך כ-20 ישיבות על ידי ההגנה וחקירתו עדיין לא הסתיימה. השבוע בוטלו הדיונים בתיק לאחר שמערכת המשפט הקדימה את פגרת סוכות המתוכננת והתאימה את עצמה להחמרות שהוטלו על הציבור במסגרת הסגר.

ערן מלכה / צילום: רפי קוץ

"היטיבו עם מלכה בניגוד להסכם"

פישר מואשם בהלבנת הון ובכך שביצע פעולות בכספי שוחד בהיקף של מאות אלפי שקלים. בכתב האישום נטען כי פישר ביצע בכספים פעולות בכוונה להסתיר ולהסוות את מקור הכספים. בתחילת ההליך תפסה המדינה את כל רכושו של פישר, אך בשנת 2017 שוחרר הרכוש וכעת תפוסים 2.5 מיליון שקל ורישום על דירה בת"א. התפיסה נועדה לאפשר לחלט את הרכוש אם יורשע.

פישר טוען כי התביעה ויתרה למלכה על הרשעתו בעבירות הלבנת הון אף שלא הוסכם על כך בהסכם עד המדינה. לטענתו, הותרת עבירות הלבנת ההון המיוחסות לו מפלה אותו לרעה אל מול מלכה ולכן יש להורות לתביעה למחוק אותן.

לטענת הפרקליטות, הסכם עד המדינה כלל הסכמה למחיקת עבירות הלבנת ההון למלכה ולכן אין כאן הפליה פסולה. לדבריה, לא ניתן להשוות בין נאשמים שהאחד מהם עד מדינה וקיבל הטבה במסגרת זו. הצדדים חלוקים על פרשנות הסכם עד המדינה, שבו נכתב כי לא יינקטו נגד מלכה "אמצעי אכיפה וחילוט כלכליים לרבות אכיפת דיני מס". פישר טוען כי הביטוי "אמצעי אכיפה כלכליים" מתייחס להטבה ממונית בלבד ולא למחיקת עבירות. הפרקליטות טוענת כי עבירות הלבנת ההון הן אמצעי אכיפה כלכליים ובהתאם להסכם מלכה לא הורשע בהן.

עוד טוען פישר כי המשא ומתן עם מלכה וסנגוריו לחתימה על הסכם עד המדינה לא תועד ובכך מנעה ממנו המדינה אפשרות להוכיח את טענתו. "המדינה מנעה מאיתנו להוכיח את האכיפה הבררנית. מדוע אין לי האפשרות? כי פשוט לא תיעדו כלום, אפס, חוץ מהסכם עד המדינה", טענו עורכי הדין של פישר מהסנגוריה הציבורית עמית בר ועו"ד אלי פרי בדיון.

הפרקליטות השיבה גם כי מעשיו של פישר חמורים מאלו של מלכה מבחינת היקף הלבנת ההון ונסיבותיה. "פישר לקח את הכספים והטמיע בעסק שלו בצורה מתוחכמת", טענו בדיון. במסגרת כתב האישום מואשם פישר בכך שקיבל סכומי כסף כשכר טרחה מאלו שרימה אותם, הוציא חשבוניות פיקטיביות וערבב את הכספים שקיבל מביצוע העבירה עם הכספים הלגיטימיים במשרדו. מלכה קיבל סכומים נמוכים הרבה יותר.

הטענה לאכיפה בררנית נטענת במסגרת טענות מקדמיות שאמורות להישמע בתחילת המשפט. הטענות הועלו רק לפני שנה, השופט דחה את הדיון בהן ועתה הוא צפוי להכריע.

רות דוד/ צילום: שלומי יוסף

בקשה לחקור את האחים נחמיאס מחדש

השופט סובל צפוי להכריע בקרוב גם בבקשת הפרקליטות לשקול מחדש את החלטתו מספטמבר 2019, שלא לאפשר חקירה משלימה במשטרה לאחים הקבלנים אביב ויוסי נחמיאס.

האחים נחמיאס הואשמו יחד עם פישר בכתב האישום ובפברואר 2019 הגיעו להסדר טיעון. לפי ההסדר בוטל האישום נגד אביב ויוסי הודה בשיבוש מהלכי משפט בלבד לאחר שאישום השוחד נמחק. יוסי נדון לחודשיים עבודות שירות וקנס.

הפרקליטות ביקשה לזמן את האחים להעיד מטעם התביעה נגד פישר. היא לא הסתפקה בתצהיר שמסר יוסי, שכלל את פרטי העובדות בהן הודה, והחליטה בצעד חריג לזמן את האחים לעדות נוספת במח"ש בטרם עדותם בבית המשפט, מפני שחשבה שיוכלו לספק פרטים חדשים בתיק.

האחים פנו בבהילות לבית המשפט שיורה על ביטול זימונם. עו"ד ליה פלוס, שייצגה אותם, טענה ש"עקרון סופיות הדיון מצדיק להרפות מהם. בשים לב שמסרו כל שידעו לרשויות ואין להם מה להוסיף על כך". סנגוריו של פישר התנגדו אף הם למהלך זה.
סובל, בצעד חסר תקדים, אסר על הפרקליטות לבצע את החקירה בנימוק שהפרקליטות לא הביאה מידע חדש ולא הצדיקה את הסטייה מהמדיניות הנהוגה. סובל שאב את סמכותו להחלטה זו מ"דוקטרינת הביקורת המנהלית בפלילית", שלפיה בית המשפט בוחן את התנהלות הרשות ומתערב בהחלטותיה.

כעבור שמונה חודשים, במאי 2020, ניתנה החלטה על ידי בית המשפט העליון בעניינו של רפי רותם, עובד רשות המיסים (רע"פ 7052/18). השופט נעם סולברג קבע כי אין מקום בדין הפלילי בישראל ל"דוקטרינת הביקורת המנהלית" וכי למשפט הפלילי כלים אחרים מספקים לבחון את התנהלות הרשות. החלטה זו שינתה את האקלים המשפטי וערערה את הבסיס להחלטה של סובל. לאור השינוי במצב המשפטי הגישה הפרקליטות לפני חודשים רבים בקשה לסובל לבחון מחדש את החלטתו, אך סובל נמנע ממתן החלטה עד היום. כעת, כשהפרקליטות מבקשת להעיד כעדי תביעה את האחים נחמיאס, הוא יצטרף לקבל החלטה.

הפרשה שלא נגמרת | חן מענית

פרשת רונאל פישר התפוצצה ביולי 2014. פישר, עיתונאי בכיר לשעבר, אדם מוכשר כשד, "סלב" ועורך דין מוכר ומקושר, נעצר בחשד לשוחד ולמירמה. בין היתר נחשד כי הציע לאלון חסן, לשעבר יו"ר ועד עובדי נמל אשדוד שאותו ייצג, לסגור נגדו את התיק הפלילי בפרשת נמל אשדוד, תמורת 150 אלף דולר שיועברו לאנשי משטרה. פישר שהה 71 ימים במעצר, ולמעלה מ-400 יום במעצר בית בפיקוח אלקטרוני. ב-28 באוגוסט 2016 הוא השתחרר גם מהאזיק האלקטרוני.

כתב האישום בתיק הוגש ב-14 במאי 2015. פישר מואשם כי קשר עם רב פקד מלכה קשר מושחת, שבמסגרתו העביר קצין המשטרה לפישר מידע מחקירות סמויות וגלויות על לקוחות ומכרים של פישר. לפי האישום, מידע זה הועבר בחלקו לצדדים שלישיים בעבור תשלום, שבו התחלקו פישר ומלכה, או בתמורה לכך שישכרו את שירותיו של פישר.

בחלק מהמקרים הציגו פישר ומלכה מצגי שווא בפני נחקרים פוטנציאלים בדבר חקירות שכביכול מתנהלות בעניינם. כתוצאה מכך, נטען, נפגעו חקירות אחרות.

מלכה הודה בביצוע המעשים וחתם על הסכם עד מדינה, שבמסגרתו הסכים למסור עדות נגד פישר ונשלח לשבע שנות מאסר שקוצרו לארבע. לצידו של פישר הועמדה לדין עו"ד רות דוד, לשעבר פרקליטת מחוז ת"א.

דוד נאשמת בעבירה של שיבוש מהלכי משפט בנוגע לשתי פרשיות, וכן בעבירה של קבלת נכסים שהושגו בפשע. נאשמים נוספים בפרשה הם יאיר ביטון, לשעבר בעל השליטה בחברת הבנייה "ב. יאיר"; ושי ברס, לשעבר מנכ"ל נתיבי ישראל. (ת.פ. 28759-05-15).

***חזקת החפות. רונאל פישר, רות דוד, יאיר ביטון ושי ברס הם בגדר נאשמים בלבד. הם לא הורשעו, ועל כן הם זכאים ליהנות מחזקת החפות

פרשת רונאל פישר ורות דוד

● פישר הואשם בקשר מושחת עם קצין המשטרה מלכה, שהעביר לו מידע מחקירות על לקוחותיו
● המידע הועבר לצדדים שלישיים בעבור תשלום, שבו התחלקו פישר ומלכה
● השניים הציגו מצגי שווא בפני נחקרים פוטנציאלים בדבר חקירות שמתנהלות בעניינם
● רות דוד נאשמת בעבירה של שיבוש מהלכי משפט, וכן בקבלת נכסים שהושגו בפשע
● בפרשה נאשמים הקבלן יאיר ביטון ושי ברס, לשעבר מנכ"ל נתיבי ישראל

עוד כתבות

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים? / צילומים: Shutterstock, AP, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים?

בית המשפט העליון בארה"ב קבע כי הנשיא טראמפ חרג מסמכותו, ועל כן מרבית המכסים הבינלאומיים שהטיל פסולים ● כעת, לא ברור מה יעלה בגורל 175 מיליארד דולר שכבר נגבו מיבואנים ● מה היו הטיעונים המרכזיים של השופטים, כיצד הגיב טראמפ ומה עלול להדאיג את השווקים?

עופר זרף, מבעלי חברת יסודות איתנים / צילום: אולפני חובב

יזם הנדל"ן שמספר בגילוי לב: "לקוחות באים ובאים, ולא סוגרים"

עופר זרף, יו"ר דירקטוריון חברת יסודות איתנים הבונה פרויקטים רבים בצפון, מספר על המציאות הנוכחית בגבול עם לבנון: "חזרנו לבנות מיד עם הפסקת האש, אבל יש קשיים לא קטנים והכול לוקח יותר זמן" ● הוא דורש מהמדינה להתערב ומצהיר: "אין לי שום כוונה לשלם פיצוי לדיירים על איחורים"

מה שהתקיים רק בראש העובד נעשה ממוסד / אילוסטרציה: Shutterstock

אנשים חוששים שה-AI תגזול את עבודתם, אבל היא כבר גוזלת את מה שיש להם בראש

השאלה אינה האם AI תחליף את העובדים - השאלה היא מי ישלוט בידע שהחברות אוספות מהם ● בעולם של בינה מלאכותית ארגונית, גם כשעובד עוזב את העבודה, הוא משאיר את הידע ואת הניסיון שלו מאחור - לבוט או למי שיחליף אותו, אם יהיה צורך במחליף בכלל

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

בתחילת השבוע ההסתברות להורדת ריבית בישראל הייתה 80%. המצב השתנה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית בשני הקרוב ● עד לפני יומיים ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

רשת הקשרים של ג'פרי אפשטיין במוקדי הכוח של אירופה / צילום: ap

סדקים בכתר ובקבינט: רשת הקשרים של ג'פרי אפשטיין במוקדי הכוח של אירופה

"אתה אדם טוב בצורה יוצאת דופן", כתב דיפלומט נורבגי בכיר לאפשטיין, והוא לא לבד ● ממסדרונות השלטון בפריז ועד למעצרו ההיסטורי של הנסיך הבריטי לשעבר: השערוריות המביכות בצמרת הופכות לחשד לפלילים ● המחיר הוא פגיעה אנושה באמון הציבור במוסדות היבשת

קרקע חקלאית בגדרה. מה האינטרס הציבורי? / צילום: תמר מצפי

לפי הייעוד, בזמן החכירה או בהפקעה? הקרקע שהובילה למחלוקת של מיליוני שקלים

המדינה הפקיעה 35 דונם בגדרה מבעלי קרקע פרטיים וביקשה לשלם להם 1.6 מיליון שקל בהתאם לשווי הקרקע לפי הייעוד שבו רכשו את הקרקע ● אלא שבעלי הקרקע דרשו פיצוי של 24.5 מיליון שקל לפי הייעוד של הקרקע בזמן המכירה – תעשייה ומסחר ● מה קבע ביהמ"ש?

פתיחת שולחן של ניני הא'צי / צילום: אפיק גבאי

המסעדה הכשרה שנותנת תמורה מעולה בפחות ממאה שקלים

ניני האצ'י לא ממוקמת באזור עסקים, וכדי להביא סועדים לצהריים הגיעו שם לפיצוח: פתיחת שולחן נדיבה, ססגונית ומוצלחת ב–39 שקל

אילוסטרציה: Shutterstock, Quality Stock Arts

סל הבריאות ל-2026: תרופות נגד השמנה בפנים, ומה בחוץ?

יותר מ־600 תרופות וטכנולוגיות התמודדו על תקציב של 650 מיליון שקל ● תרופות ההרזיה למבוגרים ותרופות חדשות לאלצהיימר נותרו מחוץ לסל ● יותר ממחצית התקציב הוקצה לטיפולי סרטן

רחובות טהרן / צילום: ap, Vahid Salemi

"משהו גדול בדרך": האתר שמנסה לחזות מתי תהיה תקיפה באיראן

StrikeRadar, פלטפורמה ניסיונית מבוססת בינה מלאכותית שפיתח מנהל מוצר ישראלי, הציגה היום תנודתיות חדה במדד הסיכון לתקיפה אמריקאית באיראן, שהגיע עד ל-49%

עמית אסרף / צילום: עומר הכהן

הילדות בטורקיה, החלום שהתנפץ ואקזיט הענק שרשם השבוע לפני גיל 30

"ישבנו בבית קפה ועלה הרעיון ליצור תוסף זדוני. עשר דקות אחרי ההתקנה מאות ארגונים בעולם רצו שנעזור להם. חברות ענק ביקשו את המוצר. OpenAI הפכה ללקוח הראשון" ● שיחה קצרה עם עמית אסרף, מייסד-שותף ומנכ"ל סטארט-אפ הסייבר KOI

קיה ספורטאז' ''לונג'' הייבריד / צילום: יח''צ

החל מ-190 אלף שקל: הרכב שלא מפסיק להשתדרג

הספורטאג' הוותיק, קיה ספורטאז' "לונג" הייבריד, מקבל חיים חדשים בזכות עיצוב עדכני ● הוא משמר את מערכת ההנעה ההיברידית החסכונית שלו ויש לו תא נוסעים שלא נופל מזה של מותגי פרימיום. לא בטוח שזה יעזור מול הסיניות בטווח הארוך

ד''ר ירון דניאלי / צילום: גבריאל בהרליה

"הרוכשים איראנים לשעבר, והיה חיבור": האקזיט של חברת המכשור הרפואי מישראל

חברת האבחון הישראלית Metasight נמכרה ב59 מיליון דולר עם אופצייה ל-90 מיליון דולר נוספים ● הרוכשת  גארדנט הלת' שהוקמה ע"י יזמים איראנים, תהפוך את מרכז הפיתוח של מטאסייט ברחובות לאתר שלה בישראל

ספינות במהלך תרגיל ימי משותף של איראן ורוסיה בדרום איראן / צילום: ap, Masoud Nazari Mehrabi/Iranian Army

עם 33 אלף כלי שיט: אם תגיע, המערכה בין איראן וארה"ב לא תתרחש רק באוויר

צי משמרות המהפכה ערך השבוע תרגיל צבאי במצר הורמוז, וסגר חלק מהנתיב שבו עוברים כ־30% מהסחר העולמי בנפט ● למול הנוכחות האמריקאית הגוברת באזור, בטהרן פועלים לחיזוק כוחות מעל ומתחת לפני הים באמצעות משמר מתנדבים, צוללות ננסיות ואוניות סוחר לאיסוף מודיעין

מערכת של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

התעשייה האווירית יוצאת למכרז לרכישת 2,500 מכוניות. ומי לא יוכל להשתתף?

בצל עבודת מטה במערכת הביטחון לבחינת סיכוני מידע ברכבים חכמים, הועברה לספקיות הליסינג המשתתפות במכרז של התעשייה האווירית הנחיה לא רשמית להימנע מהצעת דגמים מתוצרת סין ● המשמעות: סינון רוב דגמי הפלאג־אין והחשמליות בקבוצות המחיר הרלוונטיות והסטת הביקוש להיברידיות יפניות וקוריאניות ● במקביל, באירופה מקודמת רגולציה להוצאת "ספקים בסיכון גבוה" משרשראות האספקה • השבוע בענף הרכב

משרדי גוגל בארה''ב / צילום: ap, Jeff Chiu

מצבא איראן לחברת ענק: פרשת ריגול חמורה נחשפת

כתב אישום הוגש בסוף השבוע, נגד שלושה איראנים שחיו בעמק הסיליקון, עבדו בחברות ענק והדליפו על פי החשד סודות לאיראן ● התובעים טוענים כי שלושת הנאשמים ניצלו את תפקידיהם בחברות טכנולוגיה מובילות המפתחות מעבדי מחשב ניידים כדי להשיג מאות קבצים סודיים, כולל חומרים הקשורים לאבטחת מעבדים וקריפטוגרפיה

צפרדע חץ / צילום: Shutterstock

יותר מתוחכם ויותר אכזרי: הצפרדע שחיסלה את נבלני הייתה פעם תקוותו של עולם המדע

הכותרות דיווחו כי בגופו של מנהיג האופוזיציה הרוסי נמצאו עקבות אפיבטידין – רעלן קטלני שמקורו בצפרדעי חץ זעירות מאקוודור ● בעבר מדענים קיוו שזו תהיה תרופת הפלא של המאה ה-21, אך גילו שהמרחק בין מינון מרפא לקטלני הוא זעיר באופן מסוכן

הגפנים. המשפחה היא הציר של הסיפור / צילום: ענת אגמון

אורנה לב נותנת שיעור בהתמדה, דיוק ותשוקה לעשייה

הקצינה ב–8200 שיצאה לגמלאות ממש לא פנטזה על ייננות, ורק לפני כעשור נטעה משפחת לב את הגפנים ברמת צבאים ● מדי שנה מייצרת לב ביקב אדם 4,000 בקבוקים בסך הכול, שבהם טמונים הקשר שלה לאדמה, ההיכרות עם הכרם ועבודת הכפיים

ישראלים במקלט בזמן ירי טילים. מותר לעבור דרך חצר השכנים רק במצב חירום / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מצב חירום? מותר לעבור בחצר השכנים רק בזמן אזעקה

המפקח על המקרקעין דחה תביעה של שכנים שביקשו להיכנס למקלט דרך החצר של שכניהם: מותר עד עשר דקות לאחר האזעקה

מבצע ההעברה. 263 פילים הוסעו במשאיות כ–400 ק''מ / צילום: ap, Thoko Chikondi

עשרות הרוגים וציד בלתי חוקי: מבצע להצלת פילים באפריקה הסתיים באסון

פרויקט שימור טבע על הגבול בין זמביה למלאווי השתבש קשות ● ניסיון להקל את צפיפות הפילים הביא לרמיסתם של עשרות אנשים למוות, להריסה של גידולים בשווי 4.5 מיליון דולר ולהתעוררותו של ציד בלתי חוקי ● כך ניצת אחד הסכסוכים הקטלניים בין בני אנוש לחיות בר באפריקה זה עשורים