גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לקראת הכרעת ביהמ"ש: הדרכים של רונאל פישר לנסות למחוק את האישום בעבירות כלכליות

הדיונים במשפט, שבו מואשמת גם פרקליטת מחוז ת"א לשעבר, רות דוד, מתנהלים כבר חמש שנים וחצי ● כעת צריך השופט להחליט בבקשת פישר לבטל את האישומים בעבירות הכלכליות נגדו בטענה לאכיפה בררנית, זאת לעומת שותפו לעבירה, רפ"ק ערן מלכה, שהפך לעד מדינה נגדו

רונאל פישר/ צילום : רפי קוץ
רונאל פישר/ צילום : רפי קוץ

בית המשפט יצטרך להכריע בקרוב בשתי בקשות של עו"ד רונאל פישר במסגרת משפטו, שהדיונים בהן נמשכים למעלה משנה. האחת, בקשת פישר להורות לתביעה לבטל את האישומים הכלכליים נגדו בנימוק שהעמדתו לדין מפלה אותו לרעה ביחס לשותפו המרכזי לעבירות לכאורה, קצין המשטרה לשעבר ערן מלכה, שמשמש כעד מדינה נגדו; והשנייה, בקשת הפרקליטות לאפשר לה לחקור מחדש את האחים הקבלנים אביב ויוסי נחמיאס.

חלפו כבר יותר מחמש שנים וחצי מאז שהוגש כתב האישום נגד עו"ד רונאל פישר ב-14 במאי 2015, ומשפטו של פרקליט הצמרת, שהיה גם כוכב תקשורת (ומושעה מתפקידו), עדיין רחוק מלהסתיים. הדיונים במשפט שבו מואשמים גם רות דוד, לשעבר פרקליטת מחוז ת"א, הקבלן יאיר ביטון ושי ברס, לשעבר מנכ"ל נתיבי ישראל, מתקיימים אמנם פעמיים בשבוע אך קצב התקדמות המשפט איטי.

פרשת התביעה שבמסגרתה ניתנות העדויות קרובה לסיום. אחד מעדי התביעה האחרונים הוא ראש צוות החקירה, רפ"ק דובי שרצר, מהמחלקה לחקירת שוטרים (מח"ש), שנחקר במשך כ-20 ישיבות על ידי ההגנה וחקירתו עדיין לא הסתיימה. השבוע בוטלו הדיונים בתיק לאחר שמערכת המשפט הקדימה את פגרת סוכות המתוכננת והתאימה את עצמה להחמרות שהוטלו על הציבור במסגרת הסגר.

ערן מלכה / צילום: רפי קוץ

"היטיבו עם מלכה בניגוד להסכם"

פישר מואשם בהלבנת הון ובכך שביצע פעולות בכספי שוחד בהיקף של מאות אלפי שקלים. בכתב האישום נטען כי פישר ביצע בכספים פעולות בכוונה להסתיר ולהסוות את מקור הכספים. בתחילת ההליך תפסה המדינה את כל רכושו של פישר, אך בשנת 2017 שוחרר הרכוש וכעת תפוסים 2.5 מיליון שקל ורישום על דירה בת"א. התפיסה נועדה לאפשר לחלט את הרכוש אם יורשע.

פישר טוען כי התביעה ויתרה למלכה על הרשעתו בעבירות הלבנת הון אף שלא הוסכם על כך בהסכם עד המדינה. לטענתו, הותרת עבירות הלבנת ההון המיוחסות לו מפלה אותו לרעה אל מול מלכה ולכן יש להורות לתביעה למחוק אותן.

לטענת הפרקליטות, הסכם עד המדינה כלל הסכמה למחיקת עבירות הלבנת ההון למלכה ולכן אין כאן הפליה פסולה. לדבריה, לא ניתן להשוות בין נאשמים שהאחד מהם עד מדינה וקיבל הטבה במסגרת זו. הצדדים חלוקים על פרשנות הסכם עד המדינה, שבו נכתב כי לא יינקטו נגד מלכה "אמצעי אכיפה וחילוט כלכליים לרבות אכיפת דיני מס". פישר טוען כי הביטוי "אמצעי אכיפה כלכליים" מתייחס להטבה ממונית בלבד ולא למחיקת עבירות. הפרקליטות טוענת כי עבירות הלבנת ההון הן אמצעי אכיפה כלכליים ובהתאם להסכם מלכה לא הורשע בהן.

עוד טוען פישר כי המשא ומתן עם מלכה וסנגוריו לחתימה על הסכם עד המדינה לא תועד ובכך מנעה ממנו המדינה אפשרות להוכיח את טענתו. "המדינה מנעה מאיתנו להוכיח את האכיפה הבררנית. מדוע אין לי האפשרות? כי פשוט לא תיעדו כלום, אפס, חוץ מהסכם עד המדינה", טענו עורכי הדין של פישר מהסנגוריה הציבורית עמית בר ועו"ד אלי פרי בדיון.

הפרקליטות השיבה גם כי מעשיו של פישר חמורים מאלו של מלכה מבחינת היקף הלבנת ההון ונסיבותיה. "פישר לקח את הכספים והטמיע בעסק שלו בצורה מתוחכמת", טענו בדיון. במסגרת כתב האישום מואשם פישר בכך שקיבל סכומי כסף כשכר טרחה מאלו שרימה אותם, הוציא חשבוניות פיקטיביות וערבב את הכספים שקיבל מביצוע העבירה עם הכספים הלגיטימיים במשרדו. מלכה קיבל סכומים נמוכים הרבה יותר.

הטענה לאכיפה בררנית נטענת במסגרת טענות מקדמיות שאמורות להישמע בתחילת המשפט. הטענות הועלו רק לפני שנה, השופט דחה את הדיון בהן ועתה הוא צפוי להכריע.

רות דוד/ צילום: שלומי יוסף

בקשה לחקור את האחים נחמיאס מחדש

השופט סובל צפוי להכריע בקרוב גם בבקשת הפרקליטות לשקול מחדש את החלטתו מספטמבר 2019, שלא לאפשר חקירה משלימה במשטרה לאחים הקבלנים אביב ויוסי נחמיאס.

האחים נחמיאס הואשמו יחד עם פישר בכתב האישום ובפברואר 2019 הגיעו להסדר טיעון. לפי ההסדר בוטל האישום נגד אביב ויוסי הודה בשיבוש מהלכי משפט בלבד לאחר שאישום השוחד נמחק. יוסי נדון לחודשיים עבודות שירות וקנס.

הפרקליטות ביקשה לזמן את האחים להעיד מטעם התביעה נגד פישר. היא לא הסתפקה בתצהיר שמסר יוסי, שכלל את פרטי העובדות בהן הודה, והחליטה בצעד חריג לזמן את האחים לעדות נוספת במח"ש בטרם עדותם בבית המשפט, מפני שחשבה שיוכלו לספק פרטים חדשים בתיק.

האחים פנו בבהילות לבית המשפט שיורה על ביטול זימונם. עו"ד ליה פלוס, שייצגה אותם, טענה ש"עקרון סופיות הדיון מצדיק להרפות מהם. בשים לב שמסרו כל שידעו לרשויות ואין להם מה להוסיף על כך". סנגוריו של פישר התנגדו אף הם למהלך זה.
סובל, בצעד חסר תקדים, אסר על הפרקליטות לבצע את החקירה בנימוק שהפרקליטות לא הביאה מידע חדש ולא הצדיקה את הסטייה מהמדיניות הנהוגה. סובל שאב את סמכותו להחלטה זו מ"דוקטרינת הביקורת המנהלית בפלילית", שלפיה בית המשפט בוחן את התנהלות הרשות ומתערב בהחלטותיה.

כעבור שמונה חודשים, במאי 2020, ניתנה החלטה על ידי בית המשפט העליון בעניינו של רפי רותם, עובד רשות המיסים (רע"פ 7052/18). השופט נעם סולברג קבע כי אין מקום בדין הפלילי בישראל ל"דוקטרינת הביקורת המנהלית" וכי למשפט הפלילי כלים אחרים מספקים לבחון את התנהלות הרשות. החלטה זו שינתה את האקלים המשפטי וערערה את הבסיס להחלטה של סובל. לאור השינוי במצב המשפטי הגישה הפרקליטות לפני חודשים רבים בקשה לסובל לבחון מחדש את החלטתו, אך סובל נמנע ממתן החלטה עד היום. כעת, כשהפרקליטות מבקשת להעיד כעדי תביעה את האחים נחמיאס, הוא יצטרף לקבל החלטה.

הפרשה שלא נגמרת | חן מענית

פרשת רונאל פישר התפוצצה ביולי 2014. פישר, עיתונאי בכיר לשעבר, אדם מוכשר כשד, "סלב" ועורך דין מוכר ומקושר, נעצר בחשד לשוחד ולמירמה. בין היתר נחשד כי הציע לאלון חסן, לשעבר יו"ר ועד עובדי נמל אשדוד שאותו ייצג, לסגור נגדו את התיק הפלילי בפרשת נמל אשדוד, תמורת 150 אלף דולר שיועברו לאנשי משטרה. פישר שהה 71 ימים במעצר, ולמעלה מ-400 יום במעצר בית בפיקוח אלקטרוני. ב-28 באוגוסט 2016 הוא השתחרר גם מהאזיק האלקטרוני.

כתב האישום בתיק הוגש ב-14 במאי 2015. פישר מואשם כי קשר עם רב פקד מלכה קשר מושחת, שבמסגרתו העביר קצין המשטרה לפישר מידע מחקירות סמויות וגלויות על לקוחות ומכרים של פישר. לפי האישום, מידע זה הועבר בחלקו לצדדים שלישיים בעבור תשלום, שבו התחלקו פישר ומלכה, או בתמורה לכך שישכרו את שירותיו של פישר.

בחלק מהמקרים הציגו פישר ומלכה מצגי שווא בפני נחקרים פוטנציאלים בדבר חקירות שכביכול מתנהלות בעניינם. כתוצאה מכך, נטען, נפגעו חקירות אחרות.

מלכה הודה בביצוע המעשים וחתם על הסכם עד מדינה, שבמסגרתו הסכים למסור עדות נגד פישר ונשלח לשבע שנות מאסר שקוצרו לארבע. לצידו של פישר הועמדה לדין עו"ד רות דוד, לשעבר פרקליטת מחוז ת"א.

דוד נאשמת בעבירה של שיבוש מהלכי משפט בנוגע לשתי פרשיות, וכן בעבירה של קבלת נכסים שהושגו בפשע. נאשמים נוספים בפרשה הם יאיר ביטון, לשעבר בעל השליטה בחברת הבנייה "ב. יאיר"; ושי ברס, לשעבר מנכ"ל נתיבי ישראל. (ת.פ. 28759-05-15).

***חזקת החפות. רונאל פישר, רות דוד, יאיר ביטון ושי ברס הם בגדר נאשמים בלבד. הם לא הורשעו, ועל כן הם זכאים ליהנות מחזקת החפות

פרשת רונאל פישר ורות דוד

● פישר הואשם בקשר מושחת עם קצין המשטרה מלכה, שהעביר לו מידע מחקירות על לקוחותיו
● המידע הועבר לצדדים שלישיים בעבור תשלום, שבו התחלקו פישר ומלכה
● השניים הציגו מצגי שווא בפני נחקרים פוטנציאלים בדבר חקירות שמתנהלות בעניינם
● רות דוד נאשמת בעבירה של שיבוש מהלכי משפט, וכן בקבלת נכסים שהושגו בפשע
● בפרשה נאשמים הקבלן יאיר ביטון ושי ברס, לשעבר מנכ"ל נתיבי ישראל

עוד כתבות

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

תל אביב / צילום: Shutterstock

פס"ד דרמטי מציע גישה חדשה לחישוב היטל השבחה בפינוי־בינוי, שתעלה הרבה כסף ליזמים

פסק דינו של השופט גלעד הס מציג נוסחה לחישוב היטל השבחה בפרויקטים של פינוי־בינוי, שמעלה את שווי המצב החדש של הנכס ● המשמעות היא תוספת עלות מהותית ליזם, שעלולה לפגוע בהיתכנות הכלכלית של פרויקטים מהסוג הזה

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

רחובות טהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

הקשיים של איראן בתחום הנפט והחשמל עשויים לזרז הסכם גרעין

הסכם גרעין חדש שיבטל עיצומים יעמיד את טהרן בפני ירידה במחיר הנפט, התפתחות שלילית מבחינתה, אבל זינוק ביצוא צפוי לפצות על כך ויותר ● בנוסף, למשטר יש צורך דחוף בסיוע אמריקאי בפרט ומערבי ככלל בשדרוג תשתיות

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

אינטל חיפה. / צילום: Shutterstock

גל הפיטורים באינטל ישראל החל: מאות עובדים יזומנו לשימוע בימים הקרובים

עשרות עובדי אינטל ישראל קיבלו במהלך היום הזמנות לשימוע ● לפי ההערכה אינטל צפויה לפטר בין 15% ל-20% מעובדי חטיבת הייצור שלה בעולם ועוד אלפים רבים של עובדי מחקר ופיתוח ● אינטל מציעה חבילות פרישה מוגדלות לפורשים מרצון

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת בתל אביב לקראת החלטת הריבית; מניית אמות משילה 5%, אלוט מזנקת ב-10%

ת"א 35 יורד ב-0.2% ● ירידות באסיה ובחוזים בוול סטריט ● בנק הפועלים: הפחד מפספוס הזדמנויות מניע עתה את בורסת ת"א ● בנק ישראל לצפוי להותיר היום את הריבית ללא שינוי, אך עיני השוק נשואות לתחזיות ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט ● וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

אורי יוניסי, בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

ראש חטיבת המשכנתאות של לאומי, אורי יוניסי, פורש מהבנק

יוניסי היה אחראי למדינות המשכנתאות הדי אגרסיבית שנבלמה לאחרונה ● מי שצפוי להחליפו בתפקיד הוא ראש אגף השירות של לאומי מתן סמיש, שנבחר בשנה שעברה לנבחרת 40 הצעירים המבטיחים של גלובס

בנייני משרדים בתל אביב. מסתמנת בעת האחרונה מגמה חדשה בשוק / צילום: Shutterstock

חברות ההייטק הגדולות נוטשות את השכירות ובוחרות בבעלות

מאנבידיה עד קופת חולים מאוחדת: חברות גדולות במשק עוברות בעת האחרונה ממודל של השכרת שטחי משרדים לרכישתם ● מה עומד מאחורי המגמה?

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

נאייקס מפטרת קרוב ל-6% מעובדיה, רובם בישראל

חברת הפינטק תפטר כ-70 עובדים, רובם בישראל ● לפי החברה, הרכישות האחרונות שביצעה יצרו חפיפות בתפקידים מסוימים ● מניית החברה זינקה בכ-53% מאז השפל האחרון באפריל על רקע מלחמת הסחר

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: נתן ווייל, לע''מ

היועמ"שית: הליך הדחתי על־ידי הממשלה בלתי חוקי ופוליטי לגמרי

גלי בהרב־מיארה הגישה את עמדתה באשר לעתירות שהוגשו לבג"ץ נגד החלטת הממשלה לקדם את הליך פיטוריה, וקבעה כי מדובר במהלך בלתי־חוקי בעליל

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים אישרו את הצעת החוק להחלשת היועמ״שים במשרדי הממשלה

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת