גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התחזית לשוק הרכב: ירידה של 20% במסירות ומבצעים אגרסיביים

הקורונה מטלטלת את יבואני הרכב ולקראת סוף השנה הם עלולים להיתקע עם מלאים גדולים וגם התחזית ל-2021 לא אופטימית בלשון המעטה • היבואנים מנסים לגוון את מקורות ההכנסה שלהם ולהתייעל • ואם זה לא מספיק, הגרעון עלול להוביל להעלאת המיסוי על הרכב

מגרש רכבים חדשים / צילום: תמר מצפי, גלובס
מגרש רכבים חדשים / צילום: תמר מצפי, גלובס

ספטמבר ואוקטובר נחשבים בדרך כלל ל"ישורת האחרונה" של שנת המכירות בשוק הרכב בישראל, רגע לפני דעיכת המכירות הבלתי נמנעת של הרבעון האחרון, בשל ההמתנה של הלקוחות הפרטיים והמוסדיים לשנת הדגם החדשה.

2020 רחוקה מלהיות שנה כתיקונה וגרף מכירות הרכב נראה בינתיים כמו ים גלי וסוער. אחרי רבעון ראשון חזק יחסית, צנחו המכירות לקרקעית במהלך הסגר הראשון ואז רשמו התאוששות מרשימה ברבעון השלישי. נתוני המכירות של ספטמבר צפויים לנוע סביב 17-19 אלף מסירות, בדומה לשנה שעברה, בזכות מבצעי מכירות אגרסיביים, ולהביא את מכירות הרכב לכ-180 אלף יחידות.

כבר עכשיו אפשר לקבוע, שהמומנטום החיובי הסתיים וגרף המכירות של 2020 נמצא בדרך לצניחה נוספת. גם בשגרה, הרבעון האחרון מרכז בממוצע כ-15% מכלל המכירות השנתיות אבל השנה נכנסים לתמונה גם הסגר השני, שסופו לא נראה באופק, ונתוני המאקרו הקודרים, שחומרתם מתחילה לחלחל בהדרגה לתודעת הציבור ושוק ההון. בשורה התחתונה אפשר להתחיל לסכם את שנת המכירות 2020.

מחיקה ריאלית של כרבע מהשוק

בהנחה שהחודשים ינואר-ספטמבר יסתיימו עם כ-180 אלף מסירות רכב חדש, כלל המכירות ב-2020 יתקשו, להערכתנו, לחצות את רף ה-200 אלף. זה יהיה נכון גם אם הסגר יסתיים מיד אחרי החגים או יוחלף בסגר הדוק פחות. המשמעות היא ירידה של כ-20% במסירות בהשוואה ל-2019 וחזרה לנתונים דומים לאלו שנרשמו בתחילת העשור.

האמת היא שהשוואה לתחילת העשור אינה מדויקת. בעשור החולף נרשם גידול משמעותי באוכלוסיה ובמספר הנהגים בישראל, רמת החיים עלתה וכך גם היקף הנסועה. לפיכך הנפח "הטבעי" של שוק הרכב הישראלי, בניכוי תנודות, נע סביב כ-280 אלף מכירות בדומה לנתונים של השנים 2016-2017. כלומר השוק התכווץ השנה ריאלית בכמעט רבע.

להכחדת כרבע מהשוק יש שתי משמעויות מרכזיות. ברמה הפיסקאלית המשבר הביא לירידה של כ-8% בהכנסות המדינה ממס קנייה על ייבוא, מע"מ ואגרות רכב בהשוואה ל-2019, כך על פי נתוני ינואר-אוגוסט של משרד האוצר. לכך אפשר להוסיף ירידה של 13% בהכנסות ממיסוי דלק באותה תקופה, שגם היא נגזרת בעקיפין מהתכווצות שוק הרכב. קיבלנו מחיקה של קרוב ל-3.5 מיליארד שקל מהכנסות המדינה בחישוב שנתי.
אלה לא מספרים זניחים, ותחת משטר של סגר מתמשך, העמקת המיסוי בשוק הרכב והדלק היא צעד פיסקאלי מתבקש במיוחד לאור קשיחות הביקוש לרכב פרטי כתוצאה מהפגיעה הקשה באיכות ובזמינות של התחבורה הציבורית בישראל.

אבל הטלת מסים חדשים היא צעד רגיש מבחינה פוליטית, במיוחד עבור שר האוצר הנוכחי, שיש לו שאיפות פוליטיות מרחיקות לכת. בינתיים הצליח השר ישראל כ"ץ לנטרל את המלצות הדרג המקצועי שלו להגביר את הגבייה משוק הרכב.

מנגד התקציב ניצב על סף גירעון דו-ספרתי ואם על הכף תעמוד הורדה של דירוג האשראי הבינלאומי של ישראל עשוי האוצר לעמוד בפני לחץ בינלאומי כבד לאמץ משטר תקציבי הדוק, כולל העלאת מסים. אם השר כץ לא ישלוף פתרון קסמים תקציבי, נראה שצעדי מיסוי חדשים על רכב ודלק הם כמעט בלתי נמנעים.

ישראל כ"ץ / צילום: אמיל סלמן-הארץ

יבואני הרכב מפזרים סיכונים

למחיקה של כרבע משוק הרכב ב-2020 יש גם משמעויות עסקיות: המשבר מציב כיום כמה קבוצות ייבוא רכב ב"מבחן לחץ". אמנם הדימוי הציבורי של ענף הרכב הוא של ענף נזיל ועתיר במשאבים אבל לא לכל קבוצות ייבוא הרכב יש משאבים בלתי מוגבלים, שמאפשרים להם "להביא כסף מהבית" כדי לכסות על הפסדי עתק. חלק מהקבוצות כבר ממונפות ורובן מפעילות מערכים לוגיסטיים ושיווקיים כבדים ויקרים, שתוכננו עבור שוק גדול וצומח.

נזכיר שחלק מקבוצות ייבוא הרכב נאלצו לתמוך השנה בחובות ובאשראי בהיקף של מאות מיליוני שקלים של חברות ליסינג גדולות כדי למנוע תסריט של "פירצה בסכר", שבו קריסה של חברת ליסינג גדולה תגרום פאניקה של משקיעים, שיטפון של חדלות פירעון וקריסת ערכי הגרט (הפיקטיביים) של הרכב המשומש.

לפיכך לא נופתע אם נראה ב-2021 שינויים במבנה הענף. ההשפעה הראשונה תהיה מן הסתם "דיאטה" בכוח האדם ובמערך השיווק והתפעול תוך הסתמכות גוברת על שיווק דיגיטלי. במקביל סביר להניח, שנראה מיזוגים והכנסת שותפים חיצוניים ואולי גם פיזור סיכונים באמצעות התרחבות אופקית לתחומים חדשים או התרחבות אנכית לענף הרכב בחו"ל.

התהליך החל לפני הקורונה. כך, למשל, לפני שנתיים רכשה דלק רכב את חברת ורידיס, שעוסקת בניהול משאבי מים, פסולת ואנרגיה. המהלך נתפס בזמנו כהימור עסקי מסוכן אך בפועל השנה הוא הפך להיות חגורת הצלה עסקית שמאפשרת לדלק רכב לצוף.

שנת 2021 מאתגרת, בלשון המעטה

בטווח הזמן המיידי הבעיה העיקרית שניצבת בפני ענף הרכב היא גיבוש תחזיות ותכנון מלאי לשנת 2021. גם בלי משבר הקורונה והסגרים 2021 אמורה הייתה להיות שנה מאתגרת. כך, בינואר 2021 ייכנסו לתוקף שלושה מהלכי מס שהם עדכון המס הירוק על כלל כלי הרכב, עלייה של 5% במס הקניה של מכוניות היברידיות (ל-50%) ועלייה של 5% במס על מכוניות פלאג-אין (ל-30%).

המהלכים הללו היו אמורים, תיאורטית, להעניק ליבואנים מוטיבציה להקדים את הייבוא והשחרור מהמכס של מלאים גדולים של דגמים רלוונטיים לפני ההתייקרות בינואר. אלא שהמשבר מגדיל כעת את הסיכון להיתקע עם מלאי. המכוניות ההיברידיות, למשל, היו עד כה המצרך המבוקש ביותר בשוק הליסינג, אבל בינתיים רוב שוק הליסינג מחובר למכונת הנשמה פיננסית והרכישות שלו דלילות.

מנגד אם המשבר ידעך בפתאומיות, כתוצאה מהצלחה בהשתלטות על הפצת הנגיף בישראל או בזכות חיסון, עשוי השוק לבצע "ריבאונד" חזק ברבעון הראשון והשני, כך שיבואנים ללא מלאי ימצאו את עצמם מחוץ לתחרות. לגורמי אי הוודאות אפשר להוסיף גם את הערפל העסקי בו שרויים כיום חלק מיצרני הרכב, במיוחד באירופה ובארצות הברית, כתוצאה מהמשבר ומהדרישות הסביבתיות, שהולכות ומחמירות.

ראוי לציין, שבשל שני הסגרים לא מעט יבואנים צפויים למצוא את עצמם ברבעון האחרון עם מלאים משמעותיים שמתיישנים במהירות, שבקרוב ימלאו 12 חודשים לייצורם ולפיכך רמת הלחץ לשחרר אותם תהיה גבוהה וכך גם הזהירות בהזמנת מלאים חדשים. אפשר לצפות בתום הסגר ללחץ כבד להורדת מחירים ריאלית באמצעות מבצעי ה"אפס קילומטרים" ובאמצעות מבצעי מכירות אגרסיביים. עם זאת, בענף מודעים היטב לכך שלקראת סוף השנה קשה לשכנע את הציבור הרחב לרכוש רכב חדש ולכן אפשר לצפות להנחות עמוקות במיוחד אצל חלק מהיבואנים ובחלק מהדגמים.

ועוד לא דיברנו על "הפיל שבחדר" - הנטייה של תעשיית הרכב להקצות משאבים משמעותיים לייצור כלי רכב חשמליים ו"מחושמלים", על חשבון רכבי בנזין ודיזל. השינוי הזה תופס את שוק הרכב הישראלי בלתי מוכן הן מבחינת "החינוך" של לקוחות והן מבחינת תשתית הטעינה. התהליך כבר מתגלגל והרבעון הראשון של 2021 צפוי להיפתח עם מבחר של שישה עד שמונה דגמים MASS חשמליים, לפחות שלושה מהם סינים. הוסיפו לכך תנודתיות בשערי המטבע וקיבלתם תחזית סוערת. עם או בלי קורונה. 

עוד כתבות

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

מגמה חיובית באירופה; ענקית מוצרי היוקרה הצרפתית קרינג צוללת ב-10%

מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים יוסי ושלומי אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק לבעלי המניות מהציבור בסכום הנע בין 146-232 מיליון שקל

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

גבול לבנון / צילום: ap, Hassan Ammar

בלבנון מדווחים על עשרות מטרות שהותקפו בבת-אחת בדרום המדינה

פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף • צה"ל: סוכל פיגוע ליד חברון, מחבלת חוסלה אחרי שהסתערה עם סכין לעבר כוח • פגיעה ישירה בלול במרגליות; חיזבאללה: "שיגרנו עשרות קטיושות" • תיעוד מהתקיפה הלילית בלבנון: מחבל ירד מאופנוע, נכנס למבנה וחוסל מהאוויר • אלפי בני אדם מחו יחד עם משפחות החטופים מחוץ לקריה בת"א • עדכונים שוטפים

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל