גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תוסס בקוקה קולה: כך משבר הקורונה מטלטל גם את ענקית המשקאות מספר אחת בעולם

המסעדות, הברים ובתי הקולנוע מהווים בשגרה כמחצית מהכנסות קוקה קולה העולמית • המשבר הביא לסגירה או לצמצום פעילותם במדינות רבות, וזה מורגש בתוצאות • ובישראל? בנוסף לסגר השני, הזכיינית המקומית מתמודדת עם גל של יבוא מקביל שדוחף לקרב מחירים ברשתות

בקבוקי קוקה קולה / צילום: Gene J. Puskar, Associated Press
בקבוקי קוקה קולה / צילום: Gene J. Puskar, Associated Press

אחד הסימפטומים המוכרים ביותר שמלווים את מחלת הקורונה הוא אובדן טעם וריח. הסיסמה המוכרת שמלווה את המותג קוקה קולה מזה שנים היא טעם החיים. כך, אין פלא שמשבר הקורונה פוגע גם בקבוצת קוקה קולה ישראל (החברה המרכזית), שמייצרת ומפיצה בישראל את משקאות קוקה קולה תחת זיכיון ארוך שנים.

אחד העוגנים הגדולים של מותגי קוקה קולה בעולם הינו מה שנקרא השוק המוסדי, או השוק הקר. מדובר במסעדות, בתי קולנוע, מלונות, ברים, אולמות אירועים, קייטרינג, ואפילו טיסות ושדות תעופה ועוד. ככלל, המכירות הללו לצריכה מחוץ לבית, מהוות כמחצית מההכנסות של הקבוצה העולמית.

המשותף לכל התחומים הללו, הוא הפגיעה המשמעותית שהם חוו בכל העולם מאז פרוץ משבר הקורונה, ובעיקר בשל מאמצי ההתגוננות חסרי התקדים שנקטו כמעט כל הממשלות בעולם. העצירה, או לכל הפחות הפגיעה, בפעילויות אלה מתבטאת בצריכה של המשקאות של קוקה קולה, כמו גם של מתחרותיה. המכה הזו הגיעה במפתיע ובמלוא העוצמה, בעיצומן של שנים מאתגרות גם כך עבור חברות המשקאות המוגזים הממותקים ותחליפיהם, בשל מגמת הבריאות.

ההשפעות הללו ניבטות גם מתוצאותיה של חברת קוקה קולה העולמית שבדוחותיה הכספיים לרבעון השני של 2020 רשמה ירידה בהכנסות של 28% לסך של כ-7 מיליארד דולר. הרווח התפעולי של החברה צנח ב-34%. הפגיעה הזו נרשמה על רקע נתח השוק המשמעותי של קוקה קולה במכירות בערוצים הללו שמוגדרים על ידה כ"מחוץ לבית" (Away-From-Home).

קוקה קולה אף מציינת במצגת למשקיעים כי התוצאות שלה בכל שוק ברחבי העולם בו היא פועלת, הושפעו משני וקטורים מרכזיים: עוצמת הסגר והימשכותו בכל שוק נתון, והנתח של המכירות שלה לצריכה מחוץ לבית באותו שוק, לעומת המכירות לצריכה ביתית. ככל שההגבלות על הפעילות בכל שוק היו חמורות, כך גם המכירות שלה נפגעו בצורה דרסטית.

בניגוד לחברת מזון אחרות, שנפגעו גם הן מסגירת עסקים שפועלים לצריכה מחוץ לבית, יצרניות המשקאות, וקוקה קולה בראשן, נפגעות הרבה יותר, כיוון שהחשיפה שלהן לשווקים הללו אדירה, והן למעשה מתבססות גם על הרווחיות הגבוהה יותר מהם היא נהנית באותם שווקים. זה לא סוד שביציאות של פנאי ובילוי, בקולנוע או במסעדה, הציבור פחות רגיש למחיר, ומוכן לשלם הרבה יותר מאשר בסופרמרקט.

ונחזור לישראל, שבשונה מרוב העולם, הוטלו בה שני סגרים. על רקע המגבלות החריפות שהוטלו בארץ וההחלטה להטיל סגר שני נוסף על המשק, ישראל היא אחד השווקים בהם המכירות של הזכיינית המקומית חטפו מכה חזקה, שלמעשה מהדהדת (בעוצמה נמוכה בהרבה) את המכה האנושה שחוות כעת התעשיות להן היא מספקת סחורה בשגרה.

עם הטלת הסגר הראשון וחוסר הוודאות שהיה סביבו, המכירות ברשתות הסופרמרקטים זינקו בסדרי גודל שלא נראו בעבר - צמיחה של 40%. התפיסה הרווחת היא אמנם שכל שוק המזון נהנה מהקורונה, אבל בפועל המציאות מורכבת יותר. הנהנות הגדולות מהגידול בצריכה הביתית היו רשתות המזון הגדולות, בייחוד אלה שפועלות בשכונות ובמרכזי ערים, וגם חברות מזון שיש להן חשיפה נמוכה לשוק המוסדי, ומספקות בעיקר לרשתות קמענאות המזון, שנהנו מגידולים חסרי תקדים במכירות. אלא שבמקרה של החברה המרכזית, המכירות שלה לשוק הקר, מהוות מעל 40% מסך ההכנסות שלה.

בתקופת הסגר המסעדות ובתי הקפה חווים ירידה של 90% בהכנסות, כשלצידם מלונות, ברים ואולמות אירועים חווים ירידה של 100%.

על הפגיעה האדירה שחוות שתי החברות שמספקות לשווקים הללו משקאות קלים ואלכוהול, אפשר ללמוד גם מהדוחות של ספקית המשקאות המתחרה טמפו: מדוחותיה לרבעון השני של 2020 עולה כי היקף המכירות שלה הצטמצם ברבעון בכ-18% ביחס לרבעון המקביל אשתקד.

החובות האבודים של הברים

אבל הפגיעה בתוצאות של החברות הללו באה לידי ביטוי לא רק בשורת ההכנסות, אלא גם במה שנקרא חובות אבודים. כמויות הולכות וגדלות מסעדות וברים שאין ביכולתם לשלם עבור סחורה שכבר קיבלו ומבקשים פריסת תשלומים או דחייה, בתי קפה או ברים שנסגרו בשל הסגר ומחזירים סחורה מכיוון שלא יוכלו למכור אותה, או מסעדות שקורסות ואין ביכולתן לשלם עבור סחורה שסופקה להם.

כך, בדוחותיה מציינת טמפו כי היא חשופה לסיכוני גבייה מוגברים בגין הפסקת פעילותם של לקוחות השוק הקר, כשהיא מציינת: "נכון למועד אישור הדוחות הכספיים ישנם חשבונות שאינם משולמים על ידי הלקוחות האמורים ובשלב זה אין החברה יכולה להעריך את היקף התופעה".

הספקים: בסוף התור של הנושים

גם המצב של החברה המרכזית אינו שונה. בענף מעריכים כי החובות האבודים שיצטברו אצל כל אחת מהחברות הללו, יגיעו גם לעשרות מיליוני שקלים. ולא מדובר על עשרות מיליונים שיגרעו משורות ההכנסות, אלא מהשורה התחתונה: מדובר בסחורה שכבר יוצרה, נארזה, וכבר שונעה לבית העסק, כך שהנזק הוא מלא - ישירות מהשורה התחתונה.

בנוסף, ישנם עסקים שלא מצליחים לשלם על סחורה שסופקה להם עוד בינואר והייתה אמורה להיות משולמת בסוף מרץ. חברות המשקאות הללו, כמו גם ספקים נוספים של אלכוהול ומזון, מתבססים על אותם עסקים, וזקוקים להם. מסעדות שכבר קרסו, ונקלעו לפשיטת רגל, נדרשות לשלם לפי החוק קודם כל לעובדים, אחר כך לרשויות המס, ורק לאחר מכן לספקים, כך שברבים מהמקרים מדובר בחובות אבודים. בענף מעריכים שחלקם לא יתרוממו.

למרות שמדובר על חברות חזקות ואיתנות פיננסית, עם כיסים עמוקים ועם רווחיות גולמית גבוהה מאוד, ההשפעה על החברה המרכזית וטמפו ניכרת גם במצבת כוח האדם שלהן. החברה המרכזית פיטרה כ-200 עובדים בעקבות הסגר הראשון, קיצצה בשכר עובדיה, והוציאה לחל"ת מאות נוספים, ולפי שעה נמנעה מצעדים נוספים בסגר השני. טמפו הסתפקה בחל"ת בסגר הראשון, אך המשיכה גם בסגר השני והוציאה לפחות עשרות עובדים לחל"ת.

אגב, בדומה לאסטרטגיה של החברה העולמית להקים פיילוטים של פלטפורמות מכירה ישירה לצרכן, ולייצר ערוצי מכירה אלטרנטיביים כדי להגיע ישירות לצרכן, משבר הקורונה דחף גם את החברה המרכזית להקים פלטפורמת מכירה ישירה באונליין תחת אתר ייעודי שהיא מפעילה. אחת המטרות בטווח הקצר היא לפצות על הפגיעה בערוצים שנסגרו בתקופה הזו.

בכל אופן, במקביל לטלטלה האדירה הזו שחווה החברה המרכזית, בשבועות האחרונים היא מתמודדת עם כאב ראש נוסף שמגיע דווקא בזירה של רשתות המזון - יבוא מקביל במחירים מוזלים. בשבועות האחרונים ניתן היה למצוא בנקודות מכירה מסוימות מארזי פחיות של קוקה קולה המיובאות ביבוא מקביל מיעדים כמו פולין או אוקראינה. אחת מהיבואניות הייתה וילי פוד, אך היא לא הייתה היחידה.

יבוא מקביל מוזל, שמגיע בכמויות קטנות של פחיות אינו נגיש עבור רוב הצרכנים, אלא רק לצרכנים שנתקלים בו במקרה. אבל, יש לו כוח אחר: הפעלת לחץ על היצרן, במקרה הזה החברה המרכזית, כדי להוריד מחירים. החברה המרכזית תעדיף לשחוק מעט את הרווחיות שלה במבצעים נקודתיים או ממושכים, כדי להתחרות במחיר המוזל של היבוא המקביל.
את המענה לכך ניתן לראות בהנחה יוצאת דופן בימים האחרונים על מוצרי קוקה קולה ברשת ויקטורי, כשבאופן חריג מנכ"ל הרשת אייל רביד אף פרסם והצהיר כי מדובר ב"קוקה קולה תוצרת כחול לבן", כלומר סחורה שיוצרה על ידי החברה המרכזית, כסוג של מענה לתחרות מצד היבוא המקביל.

כך או כך, החברה המרכזית שבבעלות דודי ורטהיים נתפסה לאורך כאחת החברות העשירות והרווחיות ביותר בענף, והיא כנראה גם תמשיך להיות כזו גם בעתיד. ואולם, גם היא לא חומקת ממשבר הקורונה וזאת כמו חברות רבות מענפים אחרים, ולמרות שתחום המזון דווקא זוכה לעדנה בתקופה הזו.  

עוד כתבות

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?