גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המדביק, המדביק מאוד ומפיץ העל: למה חלק מהאנשים הרבה יותר מדבקים בקורונה

מדוע אנשים מסוימים שחלו בקורונה מדבקים הרבה יותר מאחרים, מה הקשר בין כמות הנגיף שנמצאת בגוף לחומרת המחלה שמתפתחת והאם גם חולים ללא תסמינים יכולים לפתח נוגדנים לקורונה • כך הפך העומס הוויראלי לאחד התחומים החמים היום במחקר של וירוסים

בין המדביק, המדביק מאוד ומפיץ העל / איור: איל אונגר, גלובס
בין המדביק, המדביק מאוד ומפיץ העל / איור: איל אונגר, גלובס

אדם שאינו אפידמיולוג או חוקר של מחלות זיהומיות עשוי לחשוב לתומו שאם הוא פגש בווירוס, הוא ודאי נדבק, ואם נדבק, הוא ודאי יפתח מחלה. עד כמה תהיה המחלה קשה? זה כבר תלוי במערכת החיסון שלו ובטיפול הרפואי שיקבל. אלא שבמציאות, מפגש עם וירוס אינו אירוע בינארי דווקא. זאת הסיבה שבשבועות האחרונים אנחנו שומעים יותר ויותר את המונח "עומס ויראלי", משתנה שהרפואה החלה להביא בחשבון בבואה לדבר על מגפת הקורונה. בסופו של דבר, כשמדברים על קורונה, הכול עניין של כמות.

העומס הוויראלי של אנשים שאנחנו פוגשים משפיע על הסיכוי שנידבק מהם. אותה סיטואציה יכולה להיות לא מידבקת, אם המפגש הוא עם חולה שיש לו עומס ויראלי נמוך, או מידבקת אם יש בה חולה עם עומס ויראלי גבוה. אדם יכול להיות עמיד בפני כמות מסוימת של הנגיף, ולהיות פחות עמיד בפני כמות גדולה יותר שלו.

מה גורם לכך שאנשים מסוימים מפתחים עומס ויראלי גבוה, איך מזהים אותם, איך מבודדים אותם ואיך מטפלים בהם? כל אלה נושאים שהמדע חוקר ברגעים אלה ממש. התשובות לא תמיד אינטואיטיביות.

הדבקה: אוספים וירוסים מכמה אנשים

"הדבקה של תא בודד היא כן אירוע בינארי", אומר ד"ר תומר הרץ מהמחלקה למיקרוביולוגיה, אימונולוגיה וגנטיקה, וחבר במכון הלאומי לביוטכנולוגיה באוניברסיטת בן גוריון. "כאשר הגוף שלנו פוגש וירוס, יש לנו כל מיני מנגנונים ראשוניים שיכולים למנוע ממנו מלהגיע לתאים ולהתחבר אליהם. אם המנגנונים האלה קורסים, הווירוס נכנס והתא נדבק. אבל אם הדבקנו רק תא אחד, הווירוס מתרבה לאט. מערכת החיסון מתחילה להילחם בו, ועד שהוא מתחיל להתרבות ברצינות, היא כבר יצרה יחס כוחות שהוא לטובתה. במקרה כזה המחלה תהיה יותר קלה.

ד"ר תומר הרץ, המכון לביוטכנולוגיה / צילום: איל יצהר, גלובס

"לעומת זאת, אם כמה וכמה תאים נדבקו באותו זמן, כי הגוף הותקף על ידי כמות גדולה של וירוס, אז הוא מתרבה ומגיע לכמות גדולה לפני שמערכת החיסון מספיקה להתגונן, ואז המחלה תהיה יותר עוצמתית ויותר קטלנית".

לדברי הרץ, המנגנון הזה נכון לא רק לקורונה, אלא למגוון סוגים של וירוסים. לדוגמה, שפעת. "ידוע שלכל וירוס שפעת יש את ה-'Lethal Dose 50' שלו, המנה שאם ניתן אותה, היא תהיה קטלנית ל-50% מחיות המעבדה. זה לא משנה אם החיה בריאה, צעירה וחזקה. יש כמות של וירוס שפעת שתהרוג אותה".

רובנו מדמיינים אירוע של הידבקות בקורונה כאירוע שבו אדם אחד נושם לנו לתוך הפרצוף לאורך זמן. במציאות אין הרבה אירועים כאלה, ובכל זאת אנשים נדבקים. כנראה אחת הסיבות לכך היא שבמפגש עם אדם בעל עומס ויראלי גבוה מספיקה חשיפה קצרה יותר כדי להזדהם בעצמך.

הדבקה יכולה להתרחש גם בעקבות מפגש עם כמה חולים, שאצל כל אחד מהם העומס הוויראלי אינו בהכרח גבוה. מתברר שאנחנו יכולים "לאסוף" וירוסים מכמה אנשים. אם אנחנו בחדר סגור שיש בו כמה חולי קורונה, ושוחחנו עם אחד, ואחר כך נעמדו ליד אחר בבופה, ופגשנו חולה שלישי בתור לשירותים, הגוף שלנו עלול לצבור את הווירוסים מכולם. אם המפגשים האלה מתרחשים בסמיכות זמנים, הכמות יכולה לעבור את הסף ולגרום זיהום. לעומת זאת, אם היינו נחשפים לכל אחד מהאנשים הללו ביום אחר, ייתכן שלא היינו נדבקים. עדיין לא ידוע כמה זמן בדיוק נדרש לנו "להתנקות" ולהתחיל את האיסוף מחדש, מאפס.

בחדר לא מאוורר הסיכוי להידבקות עולה. אם האדם שמשוחח איתכם חולה, הוא עלול להוציא לכיוונכם עוד ועוד מנות נגיף. במקרה כזה, גובר הסיכוי שהמחלה שלכם תהיה חמורה יותר.

לדברי פרופ' מנפרד גרין, ראש בית הספר לבריאות ציבורית באוניברסיטת חיפה, "כמות הווירוס הדרושה להדבקה בקורונה היא יחסית נמוכה לעומת מחלות ויראליות אחרות. המנה הדרושה להדבקה היא יותר גבוהה מחצבת, אבל יותר נמוכה משפעת".

פרופ' מנפרד גרין, אוניברסיטת חיפה / צילום: דוברות אוניברסיטת חיפה

בכל מקרה, מסכה יכולה לשנות את סיכויי ההדבקה. "מצטברות העדויות שמסכה מגינה גם מפנינו וגם עלינו", אומר הרץ. "אם אנחנו נמצאים בסיטואציה שבה וירוסים רבים תוקפים אותנו, המסכה יכולה לעכב את הכניסה של חלקם לפחות, ואז גם אם היא לא תמנע את המחלה, היא לפחות יכולה לגרום לה להיות קלה יותר. אם שני הצדדים עוטים מסכה, ואנחנו עומדים במרחק סביר זה מזה ולא במשך שעות, זה כמעט מאפס את הסיכוי שנידבק במחלה חמורה. והנה, באירופה כבר החזירו את הטיסות. אם כל מי שטס משתמש במסכת פה ואף לאורך כל הטיסה, הסיכון הוא סביר".

שני מחקרים שנערכו בדטרויט שבארה"ב ובאיטליה הראו שבאדוות התחלואה שהגיעו אחרי הבום הראשון, העומס הוויראלי הממוצע היה נמוך יותר, וגם שיעורי התמותה בין הנדבקים היו נמוכים יותר. עד כה יוחסו שיעורי התמותה הנמוכים יותר במדינות שהגל הראשון בהן היה קשה לכך שמערכת הבריאות הייתה פחות עמוסה ויותר מנוסה בטיפול בחולי הקורונה. אולם ייתכן שגם עומס ויראלי נמוך יותר בממוצע תרם לשיפור הנתונים.

מדוע ירד העומס הוויראלי הממוצע? לכך יכולים להיות כמה הסברים. האחד הוא שלאחר הגל הראשון של המחלה, החל הציבור לנקוט אמצעי זהירות כמו עטיית מסכה. כך, גם אם הייתה הדבקה דרך המסכה, החשיפה הייתה לכמות קטנה יותר של וירוס. הסבר נוסף הוא שבגל הראשון שנחת על המדינות הללו בלי הכנה, חלק מהחולים אולי נחשפו ליותר ממקור הדבקה אחד וצברו כמות גדולה של וירוס, בעוד שבגל השני הם נחשפו אולי רק למקור אחד. הסבר שלישי הוא שקיבולת הבדיקות עלתה בתקופה הזאת, וייתכן שאנשים רבים יותר עם עומס ויראלי נמוך מזוהים כחולים.

תחלואה: קושי גדול לזהות את מפיצי העל

עומס ויראלי נמוך צפוי להוביל למחלה קלה יותר, אבל זה לא נכון תמיד. אם מערכת החיסון לא מגיבה מהר מספיק, ממגוון סיבות שקשורות באותו חולה, אפילו סיבות נפשיות, העומס הוויראלי ההתחלתי הקטן עלול להפוך לגדול.

בין שהעומס הוויראלי הגבוה נוצר בגלל חשיפה לכמות גדולה של הנגיף ובין שהוא נוצר בגלל מערכת חיסונית שלא עצרה את התרבות הווירוס, הכלל הוא אותו כלל לגבי רוב הווירוסים המוכרים לרפואה: עומס ויראלי רב מוביל למחלה קשה יותר.

במחקר שפורסם באוגוסט האחרון בכתב העת The Lancet, נבדק העומס הוויראלי בקרב 1,145 חולים כמה פעמים, לאורך חודשיים. לאחר מכן החוקרים השוו בין רמות התמותה המנובאות לאותם חולים בהתאם למחלות הרקע שלהם בלבד לבין רמות התמותה בפועל, בשקלול העומס הוויראלי. ממצאי המחקר היו שבקרב חולים עם עומס ויראלי גבוה, רמת התמותה הייתה גבוהה מזו שנובאה לפי מחלות הרקע בלבד. לעומת זאת, חולים עם עומס ויראלי נמוך שרדו בסבירות גבוהה יותר מכפי שניבאו מחלות הרקע.

"זה לא חד משמעי", מסייג הרץ. "כמה מחקרים מדאיגים הראו שלחולים עם תסמינים ובלעדיהם יש כמות דומה של עומס ויראלי. זה אחד הנושאים הכי חמים היום במחקר קורונה ובמחקר ויראלי בכלל. מה גורם לכך שאדם מסוים לא מפתח תסמינים אף שהעומס הוויראלי בגופו הוא גבוה? האם זה האדם שמערכת החיסון שלו חזקה מאוד? או אולי דווקא זה שמערכת החיסון שלו חלשה ולא עובדת כל כך טוב?".

לאנשים עם עומס ויראלי גבוה שמפתחים תסמינים קלים בלבד עד בלתי קיימים כבר יש שם: אלה "מפיצי העל". מפיץ על כזה, שהוא גם אדם חברותי במיוחד ולא אוהב לעטות מסכה בחללים סגורים וצפופים, עלול להדביק עשרות אנשים. חולה קורונה ממוצע ידביק אדם אחד או שניים, ורבים אינם מדביקים אפילו חולה אחד (בעיקר אם הם שומרים על כללי הבידוד). אם מפיץ העל ידביק רבים, ואלה בתורם ידביקו כל אחד אדם אחד או שניים, נקבל עץ הדבקה שיכול לשתק עיר שלמה.

הבעיה עם מפיצי העל היא שאין לנו שום דרך לדעת מי הם, לא בדיעבד ובעיקר לא בזמן אמת. ככלל, העומס הוויראלי במחלת הקורונה הוא גבוה ביותר דווקא יום אחד לפני הופעת התסמינים, כך שמפיץ העל יכול להיות אדם שהמחלה שלו תתפתח להיות קשה, אבל הוא עוד לא יודע את זה. לכן ההנחיה לעטות מסכות. כך, אם אחד מאיתנו הוא במקרה מפיץ על, נמנע הדבקה או לפחות נדביק אחרים במחלה קלה יותר.

נוגדנים: האם חייבים לסבול כדי לפתח חיסוניות

אם הסיוט שלנו הוא שנתגלה כמפיצי על, החלום שלנו הוא לגלות יום אחד שהמחלה חלפה עלינו בלי שהרגשנו אבל יצרה נוגדנים. האם תרחיש כזה אפשרי, או שהדרך לפיתוח נוגדנים חייבת לעבור בתגובה חריפה של מערכת החיסון, שמתבטאת בתסמינים?
גם במקרה הזה, הדברים עדיין לא ברורים. הרץ סבור שייתכנו מקרים שבהם אדם מפתח זיכרון חיסוני אחרי חשיפה לווירוס גם ללא תחושת מחלה. אנחנו רק לא יודעים באילו מקרים.

גרין חוזר להיסטוריה, אל האבעבועות השחורות. הוא מספר שלפני שהיה למחלה חיסון, ובגלל הסיכון הגבוה בתחלואה לא מבוקרת, נהוג היה להדביק ילדים במנות קטנות מאוד של הווירוס כדי ליצור מחלה קלה, שבכל זאת תוביל לפיתוח נוגדנים. בניגוד לחיסון המבוסס על וירוס מומת או על וירוס חי מוחלש, זה היה וירוס חי מאוד, אבל בכמות קטנה. הגישה הזאת לא תמיד הצליחה, והיו ילדים שפיתחו מחלה חמורה, אבל היא לעתים קרובות יותר כן הצליחה, וכך עלה שיעור השורדים באותה תקופה. כלומר, הילדים פיתחו תגובה חיסונית חזקה מספיק גם אחרי גרסה קלה של המחלה.

"תיאורטית, יכול גם להיות שנראה אדם חיובי למחלה, אך ברמה שאפילו לא תגרה מספיק את מערכת החיסון, והוא לא יפתח נוגדנים", הוא אומר. "כלומר, לא בהכרח כל מי שחלה, מוגן. וכדי לסבך את התמונה עוד יותר, יכול להיות שלמישהו יהיו נוגדנים, שיוכלו לעמוד בפני חשיפה למנה קטנה של וירוס, אבל לא בפני חשיפה למנה גדולה".

לדברי הרץ, במעבדה שלו עורכים ממש בימים אלה מחקר בנושא הזה, והוא נולד עוד לפני הקורונה. "במהלך עונת החורף אנחנו נעקוב אחרי אנשים ונבקש מהם דגימת רוק בכל חודש במשך תשעה חודשים, כדי לדעת במה הם חלו, ואיך פרופיל הנוגדנים שלהם נראה ביחס למה שהם הרגישו פיזית. אנחנו נבדוק פאנל רחב של נגיפים. אולי נגלה כי גם לשפעת יש חולים א-סימפטומטים רבים".

היית ממליץ לפתח בדיקה שאומרת גם מה הכמות של הווירוס ולא רק חיובי או שלילי?
הרץ: "הבדיקות הקיימות היום כבר אומרות את זה, אך זה לא מה שמדווח לציבור".

מדוע? הרי אולי היה אפשר לומר לאנשים, 'אתה חולה אבל לא עד כדי כך מסוכן, ואתה חולה מאוד מסוכן וכדאי להיזהר ממך במיוחד'.
"לא, כי זה לא עובד בדיוק ככה. הכול מאוד לא חד משמעי. עדיין דרושים מחקרים נוספים". 

עוד כתבות

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר ועד העובדים בכללית מזהיר: "אם משרד הבריאות ימנה מנהל מטעמו - כל העובדים ישבתו"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות