גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

230 שנה, 58 בחירות לנשיאות: מה לוחשת ההיסטוריה על 2020

1948 מזכירה שהכול יכול לקרות, גם ההיפך מן הציפיות הטבעיות ● 1896 מלמדת שהאליטות מנצחות אפילו כשהן יושבות במרפסת ● 1860 אומרת שתיזהרו לכם ● 1876 מזכירה שהעסק עלול להסתבך מאוד ● המדריך לטראמפיסט, פרויקט מיוחד

המנצח הארי טרומן אוחז בעיתון “שיקגו טריביון”, שהכריז עליו באותו הבוקר כמפסיד: ״דיואי מביס את טרומן״ / צילום: Byron Rollins, Associated Press
המנצח הארי טרומן אוחז בעיתון “שיקגו טריביון”, שהכריז עליו באותו הבוקר כמפסיד: ״דיואי מביס את טרומן״ / צילום: Byron Rollins, Associated Press

הניסיון להבין את ההווה באמצעות העבר אינו תרגיל אקדמי. לא כאשר שיטת שלטון קיימת זה 230 שנה, ללא הפסקה, אפילו ללא הפוגה קטנה; כאשר היא חוזרת ובוחרת נשיא אחת לארבע שנים יהיו הנסיבות אשר יהיו (אפילו כאשר הדי ארטילריה של צבא מורד נשמעו בעיר בירתה; אפילו כאשר מיליונים מאזרחיה לחמו באיים נידחים באוקיאנוס השקט ובשדות הקטל של אירופה); כאשר דפוסי המשטר הדו-מפלגתי שלה עומדים ללא שינוי זה 164 שנה; כאשר תקדימים ותובנות מן העבר, לפעמים העבר הרחוק, אופפים את התהליך הפוליטי. העבר מזין את ההווה, אם באמצעות אסוציאציות, אם באמצעות לקחים, אם באמצעות קריצות או אזהרות. 

 

אז לפני שנציע לכם ללמוד בעל פה את שמותיהם של כל נשיאי ארה"ב (הנה אני מדקלם אותם...), הבה נקפוץ לביקור אצל ארבעה מהם, כדי להתבשם בניסיונם ולתהות אם כל מה שדומה עומד להסתיים באותו האופן.

המועמדים להפסיד מצדיעים לך

נתחיל ב-1948. זו אגב השנה שבה הרבה טוענים לכהונה בכירה אוהבים להתחיל, אם הסקרים נוטים לרעתם. אפילו אהוד ברק דיבר עליה בתחילת 2001, כאשר הסקרים חזו לו תבוסה ניצחת מידי אריאל שרון (הם דייקו).

בשנה ההיא התמודד הנשיא הלא-נבחר הארי טרומן על תקופת כהונה שניה. הוא היה סגנו של פרנקלין רוזוולט במשך חודשיים, ב-1945, כאשר רוזוולט מת פתאום. או בעצם לא כל כך פתאום, רק שאיש לא ידע, כולל טרומן, עד כמה אנושה מחלתו. היסטוריונים מסכימים כיום, שטרומן היה נשיא גדול, ואפשר להגיד עליו שהוא הציל את הדמוקרטיה המערבית מידי הקומוניזם הסובייטי (וגם היה הראשון שהכיר בישראל). אבל הוא היה לא פופולרי מאוד: משבר כלכלי, סכסוכי עבודה ועייפות החומר. הדמוקרטים היו בשלטון זה 16 שנה.

סיכוייו לחזור ולהיבחר ב-1948 נחשבו מבוטלים. כה מבוטלים, עד שסוקרי דעת הקהל כיבו את האור והלכו הביתה חודש לפני ההצבעה. בעיתונים היה אפשר למצוא דיווחים עניינים על "הנשיא המיועד תומס דיואי". דיואי, המועמד הרפובליקאי, שהיה מושל ניו יורק, לא טרח לנהל מסע בחירות.

טרומן טרח גם טרח. הוא קבע תקדים, שיורשיו מחקים עד עצם היום הזה: הוא עלה על רכבת, וחרש חלקים של אמריקה. הוא עצר בכל תחנה, ונשא נאומים בגרון ניחר באוזני קהל שהצטופף לצד הרציף. עיתונאים שמו לב, שיותר ויותר אנשים מתקבצים ברציף להאזין לו. הוא תקף ללא רחם את האליטות של החוף המזרחי, והבטיח להיות הנשיא של "האדם הפשוט" (מונח שרוזוולט טבע).

במוצאי יום הבחירות טרומן אכל כריך גבינה, והקדים לעלות על יצועו. גם עורכי ה'שיקגו טריביון' רב ההשפעה הקדימו לעלות על יצועם. לפני שעלו, הם מרחו כותרת ענקית לרוחב העמוד הראשון, "דיואי מביס את טרומן". ב-4 לפנות בוקר, עוזרי הנשיא העירוהו, כדי להודיע לו שהוא ניצח. גליון ה'שיקגו טריביון' הפך לאחד העמודים הראשונים המפורסמים (והנלעגים) ביותר בהיסטוריה. טרומן הצטלם בחיוך רחב כשהוא מניף אותו לעומת המצלמות. המעמד ההוא הונצח לימים על בול דואר של ארה"ב.

טרומן הפך למלאך הפטרון של כל הפוליטיקאים, הלהוטים להתכחש לסקרים. קשה לחשוב על בחירות שבהן נשיא מכהן היה להוט להתכחש להם יותר מדונלד טראמפ. השבוע בלבד ראינו שני סקרים חשובים ונחשבים, המעמידים את פיגורו של טראמפ לעומת ג'ו ביידן על 14 עד 16 אחוז. את יציאתו מסוויטת הקורונה בבית החולים הצבאי וולטר ריד, הוא ציין בציוץ, שהאשים את ה'פייק ניוז' בפירסום של "פייק-סקרים".

היכולה 1948 לחזור? אולי, אבל בוודאי לא באותו האופן. הציפייה לתבוסת טרומן היתה מיוסדת על צירוף של חדשות ישנות ושל אינטואיציה, ולא הועמדה במבחן הסקרים בשבועות האחרונים של המערכה. הפעם הסקרים נפלטים לפעמים פעמיים או שלוש ביום. נשיא, שיצליח להיחלץ מפיגור כה גדול 25 יום לפני הבחירות, יהיה רשאי לטעון לא רק למנדט פוליטי, אלא למנדט אלוהי.

האנושות על "צלב של זהב"

פופוליזם ויראת שמיים אפיינו את הבחירות המשונות של 1896. מאז מלחמת האזרחים, 30 שנה קודם, הרפובליקאים היו מפלגת השלטון הטבעית של אמריקה. המועמד הדמוקרטי היה מלכתחילה מעוט סיכוי. הוא היה צעיר המתמודדים בהיסטוריה של ארה"ב: בן 36, רק שנה אחת מעל המינימום הנדרש בחוקה. שמו היה ויליאם ג'נינגז בריאן. שנים רבות אחר כך הוא נודע לעולם החיצון כעד העיקרי ב"משפט הקופים", שבו נשפט מורה בבית ספר על העזתו ללמד את תורת האבולוציה. בריאן ירא-השמיים העיד נגד הקופים.

ב-1896, בריאן ניהל מסע צלב לכל דבר נגד האליטות. הימים היו ימי משבר כלכלי חמור ודיפלאציה. הוא העמיד במרכז מערכת הבחירות שלו את ההבטחה לנתק את הדולר מתקן הזהב, כדי שיהיה אפשר להכניס דולרים רבים חדשים למחזור. "לא תצלבו את המין האנושי על צלב של זהב", קרא בריאן באולם הוועידה בשיקגו, בחום עצום (הרבה לפני שהומצא מיזוג האוויר), בלי מיקרופון (שעדיין לא פותח).

בריאן היה בעצם המועמד הראשון לנשיאות שניהל מערכת בחירות אישית אינטנסיבית. עד זמנו, מועמדים לא נהגו לנסוע, או לשאת נאומים על פני כל אמריקה. ב-1896 עצמה, המועמד הרפובליקאי ויליאם מקינלי ניהל את מלוא מסע הבחירות שלו מן המרפסת של ביתו בעיר קנטון, במדינת אוהיו. משלחות היו מגיעות אליו להביע תמיכה, אבל הוא לא הוציא את חוטמו מחוץ לאוהיו, שהוא היה אז המושל שלה. הוא ניצח בקלות, ופתח עידן ארוך של בכורה רפובליקאית.

הקונפדרציה - ו"צבא טראמפ"

שתי בחירות נוספות הראויות להיזכר הן אלה של 1860 ושל 1876. זו של 1860 הניבה את הטראומה הלאומית הגדולה ביותר בתולדות אמריקה. מדינות הדרום סירבו לקבל את תוצאותיה, פרשו מארצות הברית, והקימו את "ארצות הקונפדרציה". חמישה חודשים לאחר הבחירות התחילה מלחמת האזרחים, שארכה חמש שנים, קרעה את אמריקה לגזרים, עלתה בחיי 700 אלף חיילים, וצלקותיה לא הגלידו עד עצם היום הזה.

הנשיא אברהם לינקולן. הדרום פרש  / צילום: ויקמדיה

האסוציאציות עם 1860 מפחידות למדי, בייחוד הימנעותו המופגנת של הנשיא טראמפ מלהתחייב שיקבל את תוצאות הבחירות, וקריאתו לתומכיו להתגייס ל"צבא טראמפ" כדי לפעול נגד "זיוף גדול". השבוע התפרסם מאמר ב"ניו יורק טיימס", שקרא לארה"ב לבקש את עזרת האו"ם בהשגחה על כשרות הבחירות שלה. הגיעו נא בנפשכם.

הבחירות של 1876 היו המסובכות ביותר והשנויות במחלוקת ביותר. המפסיד, סמיואל טילדן, דמוקרט, זכה ברוב מוחלט של הקולות; אבל עסקה מפולפלת, שבועות רבים לאחר ההצבעה, העניקה למועמד הרפובליקאי ניצחון זעיר, בהפרש של קול אחד, בחבר האלקטורים. בזמן המתוח להפליא בין ההצבעה לבין ההכרעה התעורר חשש מפני אלימות, שחייב את הנשיא היוצא לעבות את כוחות הצבא בוושינגטון.

1876 שולחת רמזים על מה שעלול לקרות אם הבחירות האלה יסתיימו בלי הכרעה ברורה, או שאחד הצדדים ידחה את ההכרעה. מנסחי החוקה של 1787 חזו אפשרות כזאת, וקבעו כי אז הבחירה תימסר לידי בית הנבחרים. אבל הם יצרו מכניזם משונה, שבו נדרש רוב לא של הצירים הנוכחים אלא של המדינות המיוצגות. לקליפורניה, עם 53 מושבים בבית הנבחרים, יהיה אותו משקל שיש לווייאומינג, עם מושב אחד ויחיד. ענן של חוסר לגיטימיות יעיב אז על המערכת הפוליטית.

הנשיא רתפורד הייז. קומבינה פוליטית / צילום: ויקמדיה

 מצננים אחד את השני 

החוקה האמריקאית נוצרה בצלמם של אנשים מתונים. הם לא רצו מלך או דיקטטור; והם יצאו מגדרם לפתח מערכת של ריסון ואיזון.

מסופר כי בשנה הראשונה של נשיאותו, ג'ורג' וושינגטון הסב לארוחת בוקר עם תומס ג'פרסון, מזכיר המדינה הראשון של ארה"ב ומנסח הכרזת העצמאות שלה. ג'פרסון תהה מדוע וושינגטון נתן את ידו להקמת קונגרס עם שני בתים, סנאט ובית נבחרים. הנוסחה הזו עמדה לסבך אולי ללא תקנה כל תהליך חקיקה, מפני שהיא העניקה לכל אחד משני הבתים את היכולת להטיל וטו על חקיקה מן הבית השני.

"מדוע אתה יוצק את התה שלך אל הצלוחית?", שאל וושינגטון. "כדי לצנן אותו", השיב ג'פרסון. "כיוצא בזה אנחנו יוצקים את חוקי בית הנבחרים אל הצלוחית של הסנאט כדי לצנן אותם", התריס וושינגטון.

אמריקה כנראה היתה יוצאת נשכרת מחוכמה צרופה כזאת בימים האלה, כאשר עכבות נעלמות, יצרים מתלהטים, וקיטוב הוא הוראת השעה.

מי יצנן את גבורות אמריקה? מי יודע.

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/yoavkarny
ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: אנחנו צריכים להתכונן לתרחיש עלטה מקומי

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?