גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

במקום להגיב לפרובוקציות של טראמפ, אירופה פשוט ממתינה שיוחלף

בעיני מנהיגי אירופה, טראמפ נחשב לאיום גיאו־פוליטי ובעיני האזרחים שלהם הוא נחשב לסדין אדום ● הוא עלב בהם, איים עליהם והקדיש את השנתיים הראשונות של כהונתו להרס הברית הטרנס־אטלנטית ● לאירופאים לקח זמן רב להבין כיצד להתמודד איתו ● עכשיו הם ממתינים בנשימה עצורה

טראמפ ומרקל בפגישתם בוועידת נאט”ו בלונדון / צילום: KEVIN LAMARQUE, רויטרס
טראמפ ומרקל בפגישתם בוועידת נאט”ו בלונדון / צילום: KEVIN LAMARQUE, רויטרס

קשה להעריך את כמות הדוחות החשאיים שנכתבו בוודאי בבירות אירופה, בניסיון להסביר את אישיותו של נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ. המוצא המשפחתי מכפר קטן בדרום גרמניה, האם הסקוטית, הלוואות העתק מדויטשה בנק - פרטים ביוגרפיים הקשורים לאירופה ואינטרסים פוליטיים ככל הנראה נותחו עד דק, כדי לנסות ולהסביר מדוע פתח הנשיא האמריקאי מספר רב כל כך של חזיתות מול האיחוד, ואיך להגיב אליהן בצורה הנכונה.

 

אחרי שורה של כישלונות, האירופאים ויתרו. במקום תגובות נדהמות וציטוטים דרמטיים, במקום לבכות את עתיד היחסים הטרנס-אטלנטיים, הם עברו למדיניות המומלצת על ידי גננות ברחבי העולם: אם תתעלמו מהפרובוקציות שלו, הוא יפסיק.

במידה רבה, כך אכן היה. את השנתיים הראשונות של כהונתו הקדיש טראמפ להרס שיטתי של הברית הטרנס-אטלנטית - הכוח המעצב של המערב מאז תום מלחמת העולם השנייה. הוא הטיל מכסים ותעריפים על פלדה ועל יצוא אירופי אחר בשם הביטחון הלאומי ("חשבנו שאנחנו שותפים להגנה על ביטחון ארה"ב", התלונן נשיא הנציבות האירופית); הטיל תעריפים ומכסים נוספים בשם טענות על חוסר הוגנות בסחר; איים להטיל מכס גבוה על יינות צרפתיים אם פריז תטיל מס על פייסבוק, ועל גבינות איטלקיות בשם התחרות של איירבאס עם בואינג.

הוא איים להטיל מכסים נוספים על כלי רכב גרמניים ("אני לא רוצה לראות מרצדס אחת בשדרה החמישית", צוטט פעם), ביקר באופן פומבי את מדיניות הפליטים של האיחוד, התערב בבחירות בבריטניה, והתלונן על כך שגוש האירו שומר באופן מלאכותי על ערך מטבע נמוך, כדי להמשיך וליצור עודף סחר ענק מול ארה"ב.

כל זה לווה ברטוריקה קיצונית. כשנשאל בראיון נינוח מיהו האויב הכי גדול של ארה"ב, השיב טראמפ בלי למצמץ כי זהו האיחוד אירופי, כי "מה שהם עושים לנו עם הסחר הוא נורא"; את המדיניות של ראש הממשלה הבריטית לשעבר, תרזה מיי, הגדיר כ"מטומטמת" בשיחה עמה, לפי דיווחים; ואת מדיניות הפליטים שהובילה קנצלרית גרמניה, אנגלה מרקל, הגדיר פעמים רבות כ"שגויה" באופן פומבי (ולפי דיווחים ניסה להוציא את מרקל משלוותה באמצעות התקפות אישיות בטלפון). הוא גם איים שוב ושוב לפרק את נאט"ו אם מדינות אירופה לא יוציאו יותר על ביטחון, וניצל ביקורים באירופה, בפסגות נאט"ו ובפסגות 7G כדי להשתלח ביבשת הישנה.

אפילו ראש ממשלת בריטניה הנוכחי, בוריס ג'ונסון, שטראמפ תמך בו לאורך כל ההפיכה במפלגה השמרנית שהעלתה אותו לשלטון בשם הברקזיט, נאלץ לשמור ממנו מרחק במהלך פסגת נאט"ו, שהתקיימה בדצמבר 2019, שבועות לפני הבחירות. בשביל המנהיגים האירופאים, טראמפ הוא אולי איום גיאו-פוליטי, אבל בשביל רוב התושבים באירופה הוא "סדין אדום".

בוריס ג’ונסון / צילום: רויטרס

אפקט הסכסוך עם סין

כאמור, לקח לאירופה זמן רב לנסות ולהבין כיצד להתמודד עם טראמפ. כבר בפסגת נאט"ו במאי 2017, אחרי פגישתם הראשונה, אמרה מרקל בנאום שהפך למכונן כי "הזמנים שבהם יכולנו לסמוך לגמרי על אחרים הולכים ומסתיימים... על האירופאים לקחת את גורלם בידיהם". אבל הקנצלרית לא יישמה את התובנה המהירה שאליה הגיעה. בהתחלה, אירופה נחרדה לגורל היחסים הטרנס-אטלנטיים. גינויים זרמו מפריז, ברלין ובריסל על כל צעד אנטי-אירופי, על כל הכרזה נגד גרמניה. שגרירים נקראו לבירורים. שגרירים אחרים התראיינו בתקשורת, ורק הגביהו את הלהבות.

אבל בשנתיים האחרונות המדיניות התעדנה: האירופאים פשוט שותקים מול כל התבטאות טראמפית. הם נמנעים מתגובות חריפות ומעימותים פומביים. בעצם, הם מושכים זמן. החוקים הישנים שלפיהם התנהל המערב אינם תקפים, תיאוריות שלמות על יחסים בינלאומיים אינן רלוונטיות. הגישה המאוחדת באירופה בשנה האחרונה היא אחת: להמשיך להתעלם מדברי טראמפ, ולקוות שהוא ייעלם בבחירות הקרובות. בניגוד למצב בגני ילדים, למדיניות הזו יש מחיר, אבל האירופאים מקווים להתחמק ממנו.

מה שעוד עזר להנמיך את הלהבות בין הצדדים הייתה ככל הנראה ההבנה של טראמפ שהוא צריך לרכז את מירב המאמצים בחזית מלחמת הסחר עם סין. מתישהו במחצית כהונתו, אירופה הושיטה יד לחקלאים של מרכז ארה"ב, שנתקעו עם סחורה רבה שסין הפסיקה לקנות. האיחוד הגביר את יבוא הסויה, ויחד עם ארה"ב הקים ועדה משותפת לבחינת יחסי הסחר. זה הקנה לאירופים שקט תעשייתי בחזית אחת, לפחות.

מאז, מעשים אמריקאים נתקלים בתגובה מתונה. אפילו ההחלטה לטרפד באופן אקטיבי את צינור הגז "נורד-סטרים 2" - פרויקט שבו הושקעו כ-10 מיליארד אירו - עוברת בגרמניה בלי שום התבטאות פוליטית חמורה, בלי שבירת כלים. האירופאים מקווים שעמדת האיש החזק בעולם תאויש החל מינואר הקרוב בדמות אחרת.

"אירופאים רבים אומרים כי כמו הירייה בבובי יואינג ב'שושלת', הם מקווים להתעורר ב-5 בנובמבר ולגלות שארבע השנים האחרונות היו חלום רע, וכי היחסים צפויים לחזור לנורמליות תחת הנשיא ביידן", כתב מכון Carnegie Endowment for International Peace, וציין כי דיפלומטים אירופאים תמימי דעים שהיחסים הטרנס-אטלנטיים נמצאים ב"שפל של כל הזמנים, גרוע יותר אפילו מהמצב במלחמה בעיראק ב-2003".

"לא נשאר שום דבר ממערכת היחסים בין ארה"ב לאירופה, מלבד הטעם המר של מנהיגים אירופאים שבזבזו שלוש שנים בניסיון לגרום לנשיא האמריקאי לאמץ את הרעיון של ברית טרנס-אטלנטית", נכתב ב"פוליטיקו" האירופי השבוע. "למנהיגים אין שום אשליה שטראמפ עומד להשתנות. השאלה היחידה היא האם הוא יזכה בנובמבר".

הדילמות לא יתחלפו

כדי להמחיש את ההתעלמות, פרשנים רבים מזכירים את העובדה שמרקל דחתה את הזמנתו של טראמפ להשתתף בפסגת ה-7G שתוכננה להתקיים בארה"ב, בזמן מגפת הקורונה. לפי חלקם, זו הייתה הסיבה לכך שטראמפ החליט לזרז את הוצאתם של יותר מ-10,000 חיילים אמריקאים שהיו מוצבים בגרמניה, ולהעביר את חלקם למדינות אירופיות ידידותיות יותר לארה"ב, כמו פולין. "דחיית ההזמנה שולחת לטראמפ מסר ברור: או שנראה אותך בצד השני של הבחירות, או - מה שעדיף מבחינתנו - שלא נראה אותך בכלל", כתב אנליסט מ"Center for American Progress" בוושינגטון.

אך למעשה, גם אחרי הבחירות האירופאים ימצאו עצמם בפני אותן דילמות. דיבוריו של ביידן על "קניית תוצרת אמריקאית בלבד", והעימות הבלתי ניתן להתחמקות עם סין, יציבו אותם בפני בעיות דומות. "האירופאים מוצאים את עצמם בבעיה כפולה", נכתב השבוע בסקירה של המועצה האירופית ליחסי חוץ. "מצד אחד הם עדיין תלויים בארה"ב כדי להחזיק את הסדר הגלובלי... ומצד שני היריבות בין סין לארה"ב (המתבטאת בין השאר בנסיגה אמריקאית מאזור הבלקן והמזרח התיכון) משפיעה על הסדר האזורי בסביבה".

האירופאים, באמצעות הקמת מסגרת צבאית משותפת, מגיבים אמנם לשורה התחתונה של "העולם תחת טראמפ" - הכוח מעצב את המציאות, ולא חוקים או בריתות ישנות - אבל זהו תהליך אטי שנתקל בקשיים רבים. אזהרתה של מרקל עדיין מהדהדת, האיחוד האירופי צריך להפסיק להסתמך על הכוח האמריקאי כדי להבטיח את שגשוגו. האירופאים פשוט מקווים שאחרי ה-5 בנובמבר (אז כנראה יתפרסמו התוצאות הסופיות) יהיה בצד השני של האוקיינוס האטלנטי נשיא שאתו הם יוכלו לדבר, בעודם עוברים את התהליך הזה. 

עוד כתבות

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

אנתוני בלינקן / צילום: Associated Press, Evelyn Hockstein

בלינקן לראש ממשלת קטאר: לסלק את בכירי חמאס מדוחה אם ימשיכו להתנגד לעסקה

הערכה: ישראל קרובה להסכם עם חיזבאללה שיביא לסיום ההסלמה בגבול הצפוני ● דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח • החות'ים מאיימים: נפגע בכל ספינה ישראלית - גם בים התיכון • לפני יציאת המשלחת לקהיר - חמאס בהצהרה רשמית: "נחושים להגיע להסכם - שיכלול את נסיגת הכוחות ועסקה רצינית" • עדכונים בולטים

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?