גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הבורסה בת"א מקרטעת? מבול של תשקיפי הנפקה ראשונית – רובם של חברות טכנולוגיה

לא פחות מ-28 טיוטות תשקיף הוגשו לרשות ני"ע, בהן בולט חלקן של חברות הפועלות בתחומי האנרגיה הירוקה, האגרו-טק, המכשור הרפואי, הפוד-טק והאינשור-טק ● "כמות התשקיפים שהוגשה ברבעון הנוכחי גבוהה יותר מבכל שנה אחרת בחמש השנים האחרונות"

הבורסה בתל אביב. מבול של תשקיפי הנפקה ראשונית / צילום: Baz Ratner , רויטרס
הבורסה בתל אביב. מבול של תשקיפי הנפקה ראשונית / צילום: Baz Ratner , רויטרס

שורה של הנפקות הראשוניות (IPO) מוצלחות בתקופה האחרונה, והעדנה שלה זוכות מניות טכנולוגיה בשוקי ההון, בעיקר בארה"ב, הכשירו את הקרקע לגל הנפקות כמותו לא זוכרים בבורסה בת"א זה יותר מעשור.

ל"גלובס" נודע, כי ברבעון הנוכחי (הרביעי של השנה) יטופלו כ-28 טיוטות תשקיפי IPO ברשות ניירות ערך - "כמות יוצאת דופן אשר, ככל הנראה, לא הייתה כמוה מאז גל ההנפקות של 2005-2008", לדברי גורמים מעורים. 

כל טיוטות התשקיפים שהוגשו הן על בסיס הדוחות הכספיים למחצית הראשונה של 2020, והחברות המגישות מעוניינת להשלים את ההנפקה עד סוף נובמבר. עם זאת, צריך להדגיש כי הגשת טיוטת התשקיף אינה מבטיחה קבלת היתר הנפקה ולא את הצלחת ההנפקה עד למועד זה.

עיקר ההנפקות שבצנרת הן של חברות טכנולוגיה, עם דגש על כאלה הפועלות בתחום האנרגיה המתחדשת. ככל הידוע, 19 מהתשקיפים שמטופלים עתה במחלקת תאגידים ברשות ניירות ערך לקראת הנפקה ראשונית של מניות - יותר משני שלישים מהתשקיפים שבטיפול - הם תשקיפים של חברות טכנולוגיה מתחומי הפעילות שהפכו לחביבי המשקיעים מאז פרץ משבר הקורונה. זאת, בזכות העמידות הגבוהה שהפגינו בפעילותן העסקית במהלך המשבר, ופוטנציאל הצמיחה הגלום בהן, גם בזכותו.

■ ב-2021 ההייטק הישראלי סוף סוף יציף את הבורסה בתל-אביב

לדברי גורם מעורה, חברות הטכנולוגיות שמתכוונות להצטרף לבורסה המקומית בקרוב הן בעיקר בתחומי האנרגיה הירוקה והאגרו-טק, ולצדן חברות מכשור רפואי, פוד-טק, אינשור-טק ועוד. לצדן יש בטיפול עוד ארבעה תשקיפים של חברות בתחום הנדל"ן היזמי, שתי חברות בתחום הכימייה ועוד שלוש חברות מתחומי משק מסורתיים אחרים. "כמות התשקיפים שהוגשה רק ברבעון הנוכחי גבוהה יותר מבכל שנה אחרת בחמש השנים האחרונות", אומר גורם מעורה אחר.

נציין כי גיוסי ההון הראשוניים המרובים והמוצלחים שנעשו עד כה השנה בבורסה בתל אביב, עיקרם מאז חודש יוני, בולטים במיוחד בצל חוסר היציבות הקיצוני שאפיין את המסחר בשווקים עד לאחרונה, וביצועיו הדלים של ת"א-35, שאיבד כ-20% מתחילת השנה.

אך לא רק זאת, מדובר בעדנה שבאה אחרי שנים של יובש בשוק ההנפקות הראשוניות. בהקשר זה נזכיר, כי ב-2015 היו שתי הנפקות ראשוניות, ב-2016 כבר היו שלוש וב-2017 המספר תפח ל-17. ב-2018 ירד מספר ה-IPO פה ל-11 וב-2019 הוא עלה לשבע.

מספר הנפקות המניות הראשוניות (IPO) בבורסה בעשור האחרון

הנפקדת ביומד ראשונה אחרי עשור

גל ההנפקות שבדרך צפוי לצאת לדרך לאחר שבימים האחרונים השלימה שותפות המו"פ אלמדה ונצ'רס, שמוביל החתם צחי סולטן, גיוס הון ראשוני של כ-70 מיליון שקל בבורסה, ובכך הפכה להנפקת ההון הראשונית ה-13 המתבצעת בבורסה מתחילת השנה, מרביתן החל מחודש יוני.

הנפקות המניות הראשוניות (IPO) הבולטות העומדות על הפרק

אלמדה, המשקיעה בתחומי הבריאות הדיגיטלית והמכשור הרפואי, היא ככל הידוע שותפות המו"פ הראשונה בבורסה בתחום מדעי החיים, והנפקתה נעשית אחרי עשור כמעט ללא הנפקות ביומד משמעותיות בבורסה המקומית.

החברה שככל הנראה תהיה המצטרפת הבאה לגל מנפיקות האקוויטי בתל אביב היא חברת הטכנולוגיה אקווריוס מנועים, שבשבוע שעבר קיבלה התחייבות עקרונית מכמה גופים מוסדיים להשקעה, על מלוא כספי ההנפקה שהיא מתכננת לבצע - כ-60 מיליון דולר, לפי שווי חברה של כ-900 מיליון שקל (כ-260 מיליון דולר).

ככל הידוע, עם הגופים המוסדיים האמורים נמנים מגדל, הפניקס, כלל ופסגות, והסגירה מולם נעשתה במקביל לסגירה סופית של תשקיף שעליו עומלת אקווריוס, הצפוי להתפרסם בזמן הקרוב, שעל בסיס הטיוטות הראשוניות שלו התקבלו ההתחייבויות להשתתפות בהנפקה.

אקווריוס מנועים הוקמה ב-2014 והיא פועלת בפיתוח מנועים חסכוניים ויעילים, כך שהם מגדילים את ניצול האנרגיה שלהם משמעותית ביחס למנועים קיימים.

עם מייסדי החברה נמנים המנכ"ל אריאל גורפונג, סמנכ"ל הטכנולוגיות שאול יעקובי והיו"ר גל פרידמן, ועם בעלי המניות שלה נמנים מריוס נכט, ממייסדי חברת הטכנולוגיה צ'ק פוינט, ואיש העסקים ליאון רקנאטי באמצעות גלנרוק, חברת ההשקעות הפרטית שבבעלותו.

"לא זוכר התנפלות כזו על השוק"

לאור כל זאת השנה הנוכחית עשויה לשבור שיא של עשור בהנפקות ראשוניות בבורסה, לאחר שכבר עברה את מספר ההנפקות האקוויטי הראשוניות שבוצעו ב-2019 ופעיל ותיק בשוק החיתום אמר באחרונה, כי "אני לא זוכר התנפלות כזו על השוק ב-20 השנים האחרונות, גם בתקופות הטובות".

חלק ניכר מהצלחתן של הנפקות 2020, גם בעת הגיוס וגם לאחר תחילת המסחר בהן, טמון בשינוי שיטת ההנפקה, שבאמצעותה נעשו מרבית גיוסי ההון השנה. שיטת ההנפקה ההולכת והופכת לדומיננטית יותר ויותר עם ההתקדמות בזמן היא "הצעה לא אחידה", וזאת על חשבון דרך ההנפקה המסורתית של מכרז, שבאמצעותה בוצעו יתר ההנפקות השנה.

"שוק ההון מוכיח כי גם בתקופת משבר הקורונה הוא מקור אשראי שיכול להוות מנוע להנעת השוק", אומר גורם בשוק, שמציין כי "מודל השימוש של הצעה לא אחידה נראה עד כה מודל מוצלח, שגם הביא משקיעים זרים".

לדברי אותם גורמים, מציאות זו משנה את תפיסת הבורסה בעיני חברות, ובהן גם כאלה מתחום הטכנולוגיה - שלאורך שנים התרחקו מהבורסה המקומית. זה קורה גם הודות למהלכים נוספים שמובילה הרגולציה בישראל, החל מצעדים של רשות ניירות ערך, דרך מהלך עידוד השקעות המוסדיים שמובילה רשות החדשנות, שלה שותפה גם רשות שוק ההון.

המספר הגבוה של חברות שרוצות להנפיק את מניותיהן בבורסה המקומית, בדגש על חברות טכנולוגיה, מאפשר ליו"רית רשות ניירות ערך ענת גואטה להתחיל ו"לסמן וי" על אחת מהמטרות שהצהירה עליהן בעבר: להנגיש את השוק המוסדי לקהלי יעד חדשים, ובראשם חברות ההייטק, ככלי לפיתוח הבורסה וגם לחיבור חברות הטכנולוגיה להשקעות הציבור.

בהקשר זה היא הצהירה בעבר כי "החיבור בין שוק ההון להייטק הישראלי הוא חיבור תשתיתי שצפוי ומיועד לאפשר בסופו של יום לציבור בישראל להיות שותף להצלחת ההייטק הישראלי, שמהווה עורק ראשי בכלכלת ישראל". 

עוד כתבות

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

את עקרונות הניהול הוא למד מהכדורגל בשכונה. היום יש לו אלפי עובדים בעולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם