גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

למרות חוסר הוודאות ומשכנתאות הענק: הזוגות הצעירים נאחזים במחיר למשתכן

הצעירים ממשיכים להסתער על דירות מחיר למשתכן, ובכל חודש יותר מ-2,000 משפחות ממשיכות להירשם לתוכנית הממשלתית, גם במחיר של מימון בהיקף גבוה ● ככה זה כשלא רואים תוכנית חלופית ולא רואים דיור בהישג יד

תוכנית המחיר למשתכן והצעירים / איור: עומר הופמן
תוכנית המחיר למשתכן והצעירים / איור: עומר הופמן

"מחיר למשתכן מתה. ראינו את זה עם ליצמן, שבינתיים עזב ואולי יחזור בקרוב, אבל אין יותר תוכנית. אמרנו לעצמנו שאם נחכה - לא נוכל לקנות דירה", מספר מיכה (שם בדוי) שרכש לאחרונה דירה מוזלת במסגרת התוכנית.

אף שהמשק נפגע קשה ממשבר הקורונה - שיעור האבטלה גבוה והצמיחה נמוכה - ושחוסר הוודאות גבוה, אומרים הוא ורוכשים אחרים שחרף הסיכון, אם ירדו מהרכישה יישארו בלי שום סיכוי לקנות דירה.

מיכה (34), עורך דין בשירות הציבורי ודלית (32), מורה, הם הורים לשני ילדים. "נרשמנו לתוכנית ב-2017 ומאז ועד היום לא קיבלנו שום דבר. חשבנו שכבר לא זכינו בכלום, עד שלפתע קיבלנו הודעה שמישהו שזכה לפנינו בדירה במודיעין - ביטל את הזכייה", מספר מיכה. "נכנסנו לאתר וראינו דירת 5 חדרים של 150 מ"ר, עם מרפסת ומחסן ושתי חניות ב-1.9 מיליון שקל. בדקתי במדלן ובאתר רשות המסים וראינו שההנחה מגיעה ל-700-800 אלף שקל. בנוסף, בגלל האיחור בזכייה, הבניין נמצא בהקמה, עם אכלוס צפוי של פחות משנה ואין חשש שיהיה כאן סיפור אלדד פרי".

השניים מודעים לסיכון הכרוך ברכישת דירות בתקופת הקורונה. דלית למשל הייתה נותנת גם שיעורים פרטיים, אבל בעקבות הקורונה הפסיקה כמעט לגמרי לעבוד כמורה פרטית, מה שמקטין את ההכנסה החודשית של המשפחה. מצד שני, אומר מיכה, "הריביות היום מאוד נמוכות וזה עוזר, ונעזרנו גם בהורים".

גם אלכס ועדי גורביץ, שניהם בני 35 והורים לשני ילדים, רכשו לאחרונה דירת מחיר למשתכן. הם קנו דירת 5 חדרים בפרויקט של חברת שגראווי ברעננה, ב-1.93 מיליון שקל.

"הקורונה היא עניין קצר טווח, ורכישת הדירה היא נושא ארוך טווח. אף שכבר בסגר הראשון הרגשנו את הסכנה הכלכלית הגדולה - החלטנו לקנות את הדירה", אומר אלכס, מהנדס מערכות במקצועו.

בני הזוג זכו בדירה לפני שנתיים, ואחד הגורמים העיקריים שהביאו אותם לממש את הזכייה היה ההנחה שקיבלו במחיר הדירה, שלהערכתם יכול להגיע לחצי מיליון שקל ויותר. "התקופה היא תקופה קשה, אבל החלטנו שלא לעצור", מסכם גורביץ.

למעשה, הקורונה הפכה את עולם הנדל"ן הישראלי על ראשו. בעוד שציבור אמיד שיכול להרשות לעצמו לרכוש דירות יקרות מתפוגג, הצעירים - ששיעורם בקרב המובטלים גבוה יותר, והשכר הממוצע שלהם נמוך יותר - אחראים ליותר מ-50% מרכישת הדירות שמתבצעות במדינה.

פרויקט אביסרור למשתכן בגדרה. בין 2,000 ל־3,000 נרשמים לתוכנית בכל חודש    / צילום: S.A צילום אויר

אין תוכנית חלופית, המכרזים נמשכים

בין חודש אפריל לחודש יולי השנה (חודשי הקורונה) רכישת הדירות של הזוגות הצעירים ירדה ב-15% לעומת התקופה המקבילה אשתקד, שרובם ככולם מוסברים בסגר הראשון. זה נשמע הרבה, אבל משפרי הדיור הקטינו את הרכישות שלהם באותה תקופה ב-23%.

הסימן המובהק ביותר לשליטה הצעירה בשוק, היא הפופולריות שלה זוכה תוכנית מחיר למשתכן. מאפריל ועד יולי נמכרו 4,600 דירות במסגרת התוכנית, ומספר הנרשמים לזכאות לתוכנית נע בין 2,000 ל-3,000 בחודש. שר השיכון המתפטר ליצמן אמנם הודיע שהתוכנית לא תוארך, ואף הציג תוכנית חלופית (שלא נמצאו לה מקורות תקציביים), אולם בינתיים הוא התפטר, עתידה של התוכנית החלופית לוט בערפל, ומכרזי מחיר למשתכן ממשיכים להתפרסם. ב"צנרת" של התוכנית יש עוד אלפי דירות שטרם הוגרלו.

הכלכלנית הראשית העריכה בדוח שלה, כי ריבוי העסקאות נובע בעיקר מיוני-יולי שבהם החיים שבו למסלול כמעט מלא, ושלא בטוח שהצעירים היו מחליטים לרכוש דירה לקראת תקופת הסגר השני. קשה יהיה לבדוק את השאלה הזו, כי הסגר השני נפל בדיוק על החגים, תקופה רדומה גם כך. ואולם מנתוני בנק ישראל עולה כי באוגוסט נלקחו יותר משכנתאות מאשר בחודש יולי. וכזכור בחודש הזה כבר ברור היה שאנחנו בגל השני של הקורונה, מה שבא לידי ביטוי בעלייה בהיקף דחיית המשכנתאות.

המשכנתאות גדלות, שיעור המימון עולה

"ייצגתי עכשיו רוכשי דירות בשלושה פרויקטים בחריש, באשקלון וברעננה, וגם ייצגתי רוכשים שרכשו לאחרונה דירה ללא הגרלה", מספר עו"ד ליאור לוי, המתמחה בייצוג רוכשי דירות במחיר למשתכן. "בניגוד למה שחושבים, לא תמיד הדירות שנמכרות ללא הגרלה הן גרועות. לפעמים קורה שזוכים החליטו לוותר והדירה חזרה לשוק.

"יתרון נוסף הוא שאם אתה נכנס בשלב הזה, אתה רוכש דירה שנמצאת בתהליכים מתקדמים של בנייה, בניגוד לרוב הדירות במחיר למשתכן. ועוד יתרון הוא שמחיר דירה צמוד למדד עד 20 חודשים ממועד קבלת הקרקע, ולאחר מכן ההצמדה נעצרת. אז אם חתמת 30 חודשים לדוגמה אחרי מסירת הקרקע, על עשרת החודשים האחרונים אתה לא משלם מדד, כך שאתה נמצא גם במציאות כלכלית הרבה יותר ודאית".

עו"ד ליאור לוי / צילום: כדיה לוי, גלובס

נוסף לכל הדברים האלה, לוי מזכיר את הריבית הנמוכה, שמשפיעה על שני הכיוונים - גם האפשרות לקחת משכנתה זולה וגם על אפשרויות החיסכון המצומצמות.

"זוגות צעירים חושבים על רווחה כלכלית. הריביות על משכנתאות היום נמוכות במיוחד, וכשהם מסתכלים חמש-עשר שנים קדימה, ושואלים מהיכן תגיע האפשרות להתקדם בעתיד, אז זה בטח לא מהשכר או מקרן ההשתלמות".

הבעיה היא שתחושת הייאוש הזו באה לידי ביטוי גם בעליית גובה המשכנתאות שנוטלים הצעירים כדי למהר ולרכוש את הדירות לפני שהתוכנית נקברת סופית.

ניתן לראות כי ככל שהזמן חולף, הצעירים לוקחים משכנתאות גבוהות יותר - ובשיעור מימון גבוה יותר. אם במרץ 2019 עמדה משכנתה ממוצעת של זוכי מחיר למשתכן על כ-600 אלף שקל, ובאוגוסט אשתקד אף ירדה לכ-500 אלף שקל, באוגוסט האחרון היא כבר הגיעה ל-720 אלף שקל.

הקפיצות הבולטות נרשמו בחודשי הקורונה, שבהם גם הוקמה הממשלה הנוכחית, ששריה - במיוחד שר האוצר ישראל כ"ץ ושר השיכון המתפטר, שאולי ישוב - יעקב ליצמן, הודיעו כי התוכנית לא תחודש.

"המדינה לא עוזרת והמצב נהיה רק יותר רע. הזוגות הצעירים שעימם אני מדבר מגיעים למסקנה שהנדל"ן זו הדרך היחידה שלך להתקדם בחיים. וכרגע מחיר למשתכן מציעה אפשרות לקנות דירות מוזלות", מסכם לוי. 

בינתיים בשוק היוקרה: ירידה חדה בעסקאות

משבר הקורונה אולי הגדיל את שיעור הרוכשים שהם זוגות צעירים, אבל הפיל לגמרי את שוק הדירות היקרות: בשמונת החודשים הראשונים של השנה נמכרו בארץ 40 דירות במחיר של 10 מיליון שקל ויותר. זאת, לעומת 180 עסקאות שבוצעו בשנה שעברה, 167 עסקאות ב-2018 ו-161 עסקאות ב-2017. אם השנה תמשיך להיראות כפי שנראתה עד כה, היא תרשום שפל של עשור לפחות בענף הנדל"ן היוקרתי.

בדוח שפרסמה בשבוע שעבר על ענף הנדל"ן למגורים ברבעון השני של השנה, הכלכלנית הראשית באוצר שירה גרינברג אמנם מצאה כי כלל הנדל"ן למגורים רשם ירידה במספר העסקאות, אך "הירידה בולטת במיוחד באזורי הביקוש במרכז הארץ, ובמידה פחותה בפריפריה. כך, באזורי נתניה, תל אביב והמרכז נרשמה ירידה בשיעורים של 32%-35% (בהשוואה לרבעון השני של 2019, א"מ), ובאזור תל אביב נרשמה רמת העסקאות הנמוכה ביותר לפחות מאז תחילת שנות האלפיים". כלומר, מספר העסקאות בתל אביב נמוך אף מזה שנרשם בתקופת האינתיפאדה השנייה.

שירה גרינברג / צילום: איל יצהר, גלובס

"על רקע ממצאים אלו יש לציין כי דווקא בשני הרבעונים הקודמים נרשמה עלייה במספר העסקאות באזור תל אביב, לעומת הרמה הארצית ומרבית האזורים, שבהם נרשם רצף ירידות במספר העסקאות החל מהרבעון הרביעי אשתקד. יש בממצאים אלו כדי לרמז כי פגיעתו הראשונית של המשבר הייתה בעוצמה גבוהה יותר בשוק היוקרה".

הכלכלנית לא מרחיבה בנושא, ואולם הממצאים סותרים הנחה שיכולה הייתה לעלות, כאילו שוק היוקרה היה ממילא בסימנים של ירידה. ההיפך הוא הנכון - כאמור, בשלוש השנים האחרונות גדל מספר עסקאות היוקרה משנה לשנה, ואילו מספר העסקאות במחוז תל אביב רשם עלייה אף הוא. רק הקורונה יכולה להסביר את המכה שקיבל השוק הזה. 

עוד כתבות

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● "לעובדים היה קשה לתפקד דווקא כשהבינה המלאכותית התפוצצה"

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באסיה; הניקיי צולל ב-2%

ההנג סנג עולה ב-0.2% ● החוזים העתידיים בארה"ב יורדים ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה