גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נבצרות מהותית בהכרזת היועמ"ש: רעיון שדגל שחור מתנוסס מעליו

הדחת רה"מ באמצעות הכרזתו כנבצר על ידי היועמ"ש, ללא הסמכה חוקית מפורשת, כאשר גם הממשלה וגם הכנסת סבורים אחרת, היא טאבו ● בהחלטה אחת ישים עצמו היועמ"ש מעל העם ומעל הרשויות הנבחרות ללא מילת הסמכה אחת בחוק - אין לכך אח ורע בעולם הדמוקרטי

אביחי מנדלבליט /  צילום: שלומי יוסף
אביחי מנדלבליט / צילום: שלומי יוסף

לאחרונה נשמע היועמ"ש, ד"ר אביחי מנדלבליט, מהרהר ברעיון הנבצרות המהותית של רה"מ בנימין נתניהו. תמצית הרעיון היא שאם יחשוב היועמ"ש שרה"מ מנצל את מעמדו להשפעה על משפטו הפלילי, יכריז עליו כמי שנבצר ממנו למלא את תפקידו. מאחר והכרזת נבצרות משמעה בפועל הדחתו של רה"מ, קשה לחשוב על קונספט משפטי מופרך ומסוכן יותר.

חוק יסוד: הממשלה קובע את הכללים ביחס לנבצרות רה"מ (סעיפים 16 ו-20). עילות הנבצרות אינן מוגדרות בחוק. עם זאת, ברור למשל שבעיית בריאות עלולה להוות בסיס לנבצרות. בנוסף, התיקון האחרון בענין ממשלת חילופים מכיר, במשתמע, באפשרות של נבצרות על רקע לא-בריאותי. אולם הבעיה ברעיון הנבצרות המהותית אינה טמונה בהכרח בשאלה עד כמה רחבות העילות שעשויות להקים אותה. הבעיה היא בשאלה מיהו הגורם שבסמכותו להכריז על הנבצרות .

חוק היסוד לא נותן לכך תשובה מפורשת, אך ברור שהכרזת הנבצרות מסורה בראש ובראשונה לבעל התפקיד עצמו, כלומר לרה"מ. זהו הדין גם, למשל, ביחס לנשיא ארה"ב על פי תיקון 25 לחוקה האמריקאית. נראה שכך גם סבר היועמ"ש בעתירה בעניינו של אולמרט (בג"ץ 6231/08). הקושי עולה כשלמנהיג אין יכולת או רצון להכריז על נבצרותו - למרות שמבחינה אובייקטיבית זהו מצב הדברים. היועמ"ש סבור שבנסיבות אלה סמכות הכרזת רה"מ כנבצר היא בידיו, אף שחוק היסוד כלל לא מזכירו בהקשר זה וממילא לא מעניק לו כל סמכות. מהם המקורות מהם שואב לכאורה היועמ"ש סמכות זו לטעמו?

רעידת אדמה בליבת הדמוקרטיה

המקור הראשון הוא היותו של היועמ"ש הפרשן המוסמך של הדין כלפי הממשלה. טענה זו היא מניפולציה לא ראויה של כללי הפרשנות. ראשית, פרשנות "מהותית" לא יכולה להקנות ליועמ"ש עצמו סמכות בסוגיות מדיניות הרות גורל, מקום שהחוק שותק לגבי זהותו של בעל הסמכות. אם החוק היה שותק בשאלה מיהו הגוף המוסמך להכריז מלחמה, היש מי שיטען שבשל היותו פרשן מוסמך של דיני המלחמה כלפי הממשלה, היועמ"ש הוא בעל הסמכות להכריז מלחמה?

שנית, הדחת ראש ממשלה היא אירוע מכונן, בבחינת רעידת אדמה בליבת הדמוקרטיה. אמנם הורגלנו כי המילה 'מהותית' היא "שרביט קסמים" משפטי-ישראלי. רעיונות ללא אחיזה בחוק, ולעיתים בניגוד למילותיו, הופכים יש מאין לנורמה מחייבת בעזרת מילת קסם זו. אולם בעוד שהמשפטנות המהותית ה"רגילה" עיוותה לעיתים את רצון המחוקק - נציג הריבון, הרעיון המסוכן של נבצרות מהותית בהכרזת היועמ"ש מעוות ומבטל את רצון העם - הריבון עצמו. פרשנות, אפילו מהותית, אינה כסות לשינוי סדרי בראשית בדמוקרטיה.

המקור השני שעשוי לבסס את סמכותו של היועמ"ש להכריז על רה"מ נבצר הוא פסיקת בג"ץ בעניין אולמרט. גם זו טעות. פסק הדין הקצרצר עסק בנבצרות זמנית לצורך חקירת רה"מ ולא בנבצרות קבועה שנועדה להדיחו. שופטי בג"ץ הדגישו שלא פסקו הלכה בדבר סמכות היועמ"ש להכריז על נבצרות זמנית, אלא רק הזכירו את האפשרות הזו כתיאורטית, מבלי להכריע. אלא שאפילו יחליט עתה בג"ץ שהיועמ"ש מוסמך להכריז על נבצרות, החלטה שכזו תהא לטעמנו בחוסר סמכות. טענה זו ודאי תדהים את אלו שמתקשים להעלות על דעתם את צירוף המילים "בג"ץ חרג מסמכותו".

ואולם התפיסה לפיה קיים מוסד אנושי שאינו מסוגל, אף תיאורטית, לחרוג מסמכותו, היא תפיסה דוגמטית-תיאולוגית כמעט, ולא-משפטית. אלו המסכימים כי אפילו סמכויותיו של בג"ץ אינן אינסופיות, צריכים לשאול עצמם ביושר שאלה פשוטה: באלו נסיבות, חריגות שבחריגות, תחשב פסיקת בג"ץ לחסרת סמכות, ומה דינה. זוהי שאלה קשה. איננו מתיימרים לענות עליה כאן. נאמר רק כי כשם שברור שללא הוראת חוק מסמיכה, פסק דין שמבטל את הבחירות להלכה מהווה חריגה מסמכות, כך גם פסק דין שמבטלם למעשה. בג"ץ איננו מעל לשלטון החוק גם כמגינו העיקרי של עקרון זה. בג"ץ אינו חופשי ליצור לעצמו או ליועמ"ש סמכות יש מאין להדחת ראש ממשלה. גם לא בעזרת פרשנות "מהותית".

המקור השלישי עשוי להיות ניסיון העבר. כשרה"מ שרון נפל לתרדמת, נבצרותו הזמנית נקבעה בשיחה טלפונית בין ממלא מקומו אולמרט, מזכיר הממשלה והיועמ"ש. גם אם נניח שהיועמ"ש מזוז הוא אשר "החליט" על כך באותה שיחה, מקרה נבצרותו של שרון שונה ואין ללמוד ממנו דבר לענייננו. בענין שרון לא היתה הדחה של רה"מ, שכן לא היתה מחלוקת בדבר נבצרותו. לעומת זאת, כיום, שוקל היועמ"ש להדיח את רה"מ בהחלטה שבליבת המחלוקת בעם. יתרה מכך, הרהורי היועמ"ש מנדלבליט להכריז על נבצרות רה"מ נתניהו נעוצים בעילה שהוא עצמו יצר, כלומר משפט פלילי אותו יזם ואותו הוא מנהל כמאשימו. אין ניגוד עניינים ברור מזה. בלתי נתפס שגורם אחד גם ייצור את הנסיבות שיוצרות לכאורה נבצרות, וגם ייטול לעצמו את הסמכות להכריז עליה.

רק הממשלה והכנסת יכולות להכריז על נבצרות אובייקטיבית

אם לא היועמ"ש ולא בג"ץ מוסמכים להכריז על נבצרות אובייקטיבית, מי כן? לטעמנו התשובה לכך היא ברורה: רק נבחרי הציבור - הממשלה, הכנסת או שתיהן. הממשלה היא הגוף הנבחר לנהל את הרשות המבצעת, יש לה סמכות שיורית בכל דבר שאין רשות אחרת מוסמכת לעשותו והיא גם בעלת הסמכות למנות ממלא מקום משהוכרז ראש ממשלה כנבצר. לממשלה יש את המידע הטוב ביותר על מצבו ותפקודו של רה"מ, על צרכי המדינה, ועל מידת ההלימה בין השניים. בה בעת, הממשלה מכהנת מאמון הכנסת, אחראית כלפיה ושריה חייבים להופיע בפניה על-פי דרישתה. בהחלט ניתן לטעון כי בשל תפקידה וסמכויותיה אלו של הכנסת, ובמשתמע מיכולתה להביע אי אמון ברה"מ, היא רשאית לקבל החלטה גם על דבר נבצרותו. ההכרעה בין אפשרויות אלו ודרך מימושן רחבה ממידותיו של טור זה. כפרשן של הדין, ודאי אפשר שדעתו של היועמ"ש בענין זה תישמע (ובלבד שלא יפרש את סמכותו הפרשנית כסמכות הכרזת הנבצרות עצמה).

ואם בכל זאת יתערב רה"מ בניהול משפטו תוך ניצול מעמדו, אך לא יוכרז נבצר על ידי הכנסת או הממשלה? כל מעשה והחלטה של רה"מ ממילא כפופים לביקורת רחבה. אם יבצע רה"מ מהלך בלתי חוקי על ידי ניצול תפקידו, כי אז בית המשפט, הכנסת ומבקר המדינה יתנו על כך את הדעת והוא יתן על כך את הדין. אבל אז תהא זו ביקורת על חוקיות או תקינות המעשה של רה"מ, ולא החלטה על תוקף כהונתו. נבצרות איננה סנקציה. איום בהדחה במשטר דמוקרטי איננו אמצעי ריסון שיכול להפעיל הדרג המשפטי על נבחר ציבור.

נטילת סמכות להדחת ראש ממשלה תהפוך את היועמ"ש לריבון-על

סיום כהונתו של ראש ממשלה נבחר יכול שיקרה אך ורק באחת משתי דרכים: בבחירות או מכוח חוק מפורש, למשל בהצבעת אי אמון או בשל פסק דין חלוט המרשיעו בעבירה שיש בה קלון. הדחת רה"מ באמצעות הכרזתו כנבצר על ידי היועמ"ש, ללא הסמכה חוקית מפורשת, כאשר גם הממשלה וגם הכנסת סבורים אחרת, היא טאבו. נטילת סמכות שכזו תהפוך את היועמ"ש לריבון-על. בהחלטה אחת ישים עצמו היועמ"ש מעל העם ומעל הרשויות הנבחרות ללא מילת הסמכה אחת בחוק. אין לכך אח ורע בעולם הדמוקרטי. אם יקרה הדבר, הרי שישראל אינה עוד דמוקרטיה, אלא היא "מונרכיה" משפטית-פרלמנטרית. למרבה האירוניה, דווקא במונרכיה החוקתית של אנגליה, המלכה מוסמכת להדיח את רה"מ, אך אלו הן סמכויות פורמליות שהמלכה מודעת היטב לכך שבאופן 'מהותי' אין לה. היועמ"ש הישראלי, מסתבר, הוא מלך חזק בהרבה: אין לו סמכויות פורמליות אבל 'מהותית' הוא סבור שיש לו.

דרג לא-נבחר שינסה להדיח ראש ממשלה שלא על פי מילותיו הברורות של חוק היסוד ותוך עקיפת המוסדות הנבחרים, שולל בפועל מהעם את זכותו הדמוקרטית הבסיסית. הוא מפרק את עקרון הבסיס של המבנה המשטרי הדמוקרטי לפיו מנהיגים נבחרים ומוחלפים על ידי העם או נציגיו. הוא כופר בשלטון החוק באמצעות מניפולציה פרשנית בחוקי יסוד, באצטלה של מגינו של שלטון החוק. זוהי שבירה של כללי המשחק הדמוקרטים והיא עלולה חלילה להסתיים בכאוס. מי שיוציא החלטה כזו מתחת ידו, יוציא לכן החלטה שדגל שחור מתנוסס מעליה. זו החלטה משוללת סמכות ולכן אין לה תוקף.

נותר רק לקרוא ליועמ"ש לחדול מהרהוריו. עצם השעשוע הפומבי ברעיון ההדחה הוא משחק בגפרורים בפתח מאגר נפיץ. מדינה שתחווה מעין ניסיון הפיכה משפטי, עלולה לחוות פיצוץ. פיצוץ מהותי ונורא.

 ד"ר רפאל ביטון הוא מרצה בכיר בביה"ס למשפטים, מכללת ספיר. ד"ר אלון כהן הוא מומחה למשפט וכלכלה. האמור בטור זה אינו מייצג את עמדת מכללת ספיר או כל גוף אחר ומשקף את עמדת הכותבים בלבד.

עוד כתבות

שבוע הספר בתל אביב / צילום: כדיה לוי

האלמותיות של קפקא, היד של גרוסמן: ארבע המלצות טובות במיוחד לשבוע הספר

הפרט הקפקאי הקטן שהופך הכל למסויט, החיבור של גרוסמן לריצה, השעטנז המרגש של יהודית רותם וההפתעה של צבי בן מאיר: כמה הצעות לאלה שנערכים עם רשימות קנייה לשבוע הספר העברי, שייפתח בשבוע הבא

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

הערכות בשוק: אלטשולר שחם רכש מניות מבנה ב-200 מיליון שקל

אחרי שדיבר על הורדת החשיפה למניות ישראליות, בשוק מעריכים כי בית ההשקעות אלטשולר שחם רכש מניות של חברת הנדל"ן המניב מידי חברת כלל ביטוח ● מניית מבנה ירדה ב-18% מתחילת השנה, מה שעשוי להוות הזדמנות לרוכשים

חוק הרבנים חוזר לכנסת / צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

חוק הרבנים חוזר לדיונים בוועדת החוקה של הכנסת

החוק יאפשר למנות עוד משרות רבות של רבנים, ויעניק לשר הדתות ולרבנות שליטה כמעט מלאה בתהליך על חשבון הרשויות המקומיות ● מהו חוק רבני הערים שהקואליציה מנסה לקדם, ולמה הוא חשוב לש"ס?

לוחמי צה''ל סמוך לגבול עם רצועת עזה / צילום: Reuters, Amir Cohen

ישראל נקלעה למלחמת התשה בכל הגזרות, ואף אחד לא יודע כמה זה יעלה לה

שמונה חודשים אל תוך המלחמה, אורך הנשימה הכלכלי והצבאי של ישראל מצטמצם, כשבאופק לא נראית הכרעה ● בינתיים, בשווקים מתקשים לתכנן תחזיות והעצימות בצפון מתגברת ● מוטי בסר, לשעבר היועץ הכספי לרמטכ"ל: "יום לחימה מול חיזבאללה צפוי להיות יקר יותר"

נשיא צרפת, עמנואל מקרון / צילום: Associated Press, christophe Simon

שלטים גדולים יאסרו על כניסת ישראלים: כך נראה החרם הצרפתי על ישראל

החלטת בית משפט בצרפת לאסור באופן גורף על כניסת חברות ישראליות לתערוכת הנשק יורוסאטורי, מסמנת שפל חסר־תקדים ביחסים המסחריים בין שתי המדינות ● על פניו, צרפת עדיין מחויבת להצהרות בנוגע לסיום שלטון חמאס בעזה ולשחרור החטופים - אך בפועל, המעשים שלה מציבים את ישראל מחוץ לגבול הלגיטימיות

אריק פרישמן, מנכ''ל פייבוקס / צילום: אילן בשור

שופרסל השלימה את מכירת חלקה בפייבוקס לדיסקונט תמורת 77 מיליון שקל

האחים אמיר מסיימים את הרומן של שופרסל עם פייבוקס: הערב הושלמה מכירת יתרת החזקות רשת הסופרמרקטים באפליקציית התשלומים (49.9%) לידי בנק דיסקונט המחזיק ביתרת המניות

יוליה שמאלוב-ברקוביץ' / צילום: שלומי יוסף

עיתונאי חדשות 13 הכריזו על סכסוך עבודה. מה המשמעות?

סכסוך העבודה הוכרז בעקבות מינויה של יוליה שמאלוב-ברקוביץ' למנכ"לית חדשות 13 ● הכרזה על סכסוך עבודה היא שלב ראשון בשורת צעדים שיכולים לנקוט עובדים במקום עם יחסי עבודה קיבוציים ● האם צעדים אלה יכולים לכלול גם התפטרות קולקטיבית, ומה הדין לגבי פיטורים של מי שמתנגד כעת למינוי?

עבודות של חברת החשמל / צילום: איל יצהר

בהיקף של 22 מיליארד שקל: רשות החשמל הציגה את תוכנית פיתוח הרשת

התוכנית החדשה באה לפתור מספר בעיות, כשאחת המרכזיות שבהן היא אמינות אספקת החשמל • סוגיה משמעותית נוספת שהתוכנית מיועדת לפתור היא הטעמת האנרגיות המתחדשות

ד''ר שי מרצקי, מנכ''ל ומייסד בונוס ביוגרופ / צילום: עופר וקנין

התביעות הייצוגיות נגד מייסד בונוס ביוגרופ סביב החקירה הפלילית בעניינו נדחו

שי מרצקי, בעל השליטה ומנכ"ל חברת הביומד בונוס ביוגרופ, רכש לפני שנתיים 166 אלף מניות של החברה, ערב עדכון מדדי הבורסה ● הבקשות לתביעות ייצוגיות הוגשו בשנת 2022, ושנתיים לאחר מכן רשות ניירות ערך פתחה בחקירה גלויה בעניין

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

במסגרת מכירת אסקימו, קיבלו בעלי המניות לשעבר תשלום נוסף של 20 מיליון דולר

ועדה מייעצת של ה-FDA, אישרה תרופה של של אלי לילי לטיפול באלצהיימר ● פרופ' סיגל סדצקי, מצטרפת לחברת הסטארט אפ בריאה (Briya) ● וגם: ב-2023 חברות השקיעו במחקרים בישראל את הסכום הנמוך ביותר שנמדד מאז 2014

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

עזבו את היורדים מהארץ ותתחילו לדאוג מהכסף הענק שבורח מכאן

הישראלים מעבירים לקרנות הפנסיה החדשות כ-5 מיליארד שקל להשקעה מדי חודש, רובם המוחלט מוזרם לחו"ל ● ברמת החוסך, מתבקש לפזר סיכונים, אולם זו הסיבה המרכזית להיכחדות התעשייה הישראלית, ולכך שמי שקונה נייר בתל אביב עלול להיתקע איתו כשירצה למכור

נשיא טורקיה, רג'פ טאייפ ארדואן / צילום: ap, Khalil Hamra

ההתבטאות המקוממת החדשה של נשיא טורקיה נגד ישראל

נשיא טורקיה רג'פ טאייפ ארדואן אמר כי הוא מקווה שיוכל לחנוך את כיפת הסלע בירושלים כפי שחנך את מסגד איה סופיה באיסטנבול ● התבטאות זו היא אחת מבין רבות שממחישה את ההסתה הטורקית הנרחבת כנגד ישראל מאז פרוץ המלחמה

קובי מימון / איור: גיל ג'יבלי

קובי מימון רוצה להתקרב למאגר תמר: אקויטל הגישה הצעת רכש ל-23% ממניות נפטא

הצעת הרכש, ככל שתתקבל על ידי בעלי המניות, עשויה להוביל את אקויטל להחזיק ב-90% מנפטא ובעתיד לפעול למחיקתה מהבורסה ● עלות ההצעה לאקויטל – 439 מיליון שקל והפרמיה בהצעה עומדת על 8%

נחתים אמריקאים בתרגיל. התאמנו בסביבת טייוואן לפחות שנה / צילום: Reuters, EyePress News

חיל הנחתים האמריקאי כבר התחיל להתכונן למלחמה שתפתח סין

חיילי הנחתים של ארה"ב מוטסים במסגרת תרגילים צבאיים למקומות מרוחקים שמהם הם עשויים יום אחד להילחם בסין ● הכוחות לומדים איך לעכב את הסינים כדי לקנות זמן לתגבורת אמריקאית, לומדים איך לתקשר ביניהם ולהישאר מוסווים ויודעים איך ליצור הסחה: "כל חיישן שסין מגייסת כדי לחפש כוח של חיל הנחתים, הוא חיישן שלא מחפש מטרה אחרת" ● חזית סין-טייוואן, פרויקט מיוחד

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: איל יצהר

היועמ"שית: "לא ניתן להעלות את גיל הפטור למילואמינקים מבלי לצמצם את חוסר השוויון"

עו"ד בהרב-מיארה הודיעה לממשלה כי קיימת מניעה משפטית להאריך את גיל הפטור ממילואים, לנוכח אי-צמצום הפער בשוויון בסוגיית גיוס החרדים ● עם זאת, היא ציינה כי ניתן להאריך לתקופה קצרה נוכח התחייבות גלנט למצות את פוטנציאל הגיוס ● ועדת השרים לחקיקה אישרה היום להאריך את הוראת השעה בשלושה חודשים - בהתאם לעמדת היועמ"שית

היקף המשכנתאות זינק / אילוסטרציה: Unsplash

שוק הנדל"ן מוסיף לזנק: היקף המשכנתאות בחודש מאי - הגבוה מאז ספטמבר 2022

בחודש מאי, נלקחו משכנתאות בהיקף של 7.8 מיליארד שקל - עלייה של 19% בהשוואה לחודש המקביל בשנה שעברה ● נראה כי במהלך החודש, בוצעו משכנתאות על עסקאות שנידחו עקב חג הפסח, אולם עדיין, המגמה מראה על עלייה בהיקפי העסקאות

יוליה שמאלוב-ברקוביץ' ולן בלווטניק, בעל השליטה ברשת 13 / צילום: איל יצהר, טים בישופ

המינוי השנוי במחלוקת של מנכ"לית חדשות 13: מה הסיכוי שבג"ץ יתערב?

בעקבות ההכרזה על מינויה של יוליה שמאלוב-ברקוביץ' למנכ"לית חדשות 13, החליטו עיתונאי החברה לפנות ליועצת המשפטית לממשלה לקראת עתירה לבג"ץ ● הטענות העיקריות עוסקות בסבירות המינוי ובניגוד העניינים לכאורה שבו מצויים חברי הדירקטוריון

מיכה כתראן / צילום: תמונה פרטית

מיכה סטוקס: היוטיובר שהפך לתופעה וממליץ להתרחק ממניות ישראליות

עד לפני עשור מיכה כתראן היה בכלל הייטקיסט עם משרה מבטיחה ובכירה בנייס ● אבל אז הוא החליט לשנות כיוון, עבר לניו ג'רזי, הקים אולפן ביתי בחדר האורחים והחל לשדר לפחות פעמיים ביום לייב פיננסי ביוטיוב ● עם קצת הומור והרבה אינטראקציה עם הקהל, הוא צבר תאוצה ועשרות אלפי עוקבים ● מה המודל הכלכלי שלו, למה הוא מתרחק מהבורסה הישראלית, ואיזו מניה שברה עבורו את כל הכללים?

תל אביב / צילום: Shutterstock

חרף המלחמה: הציבור מסתער על הדירות והמחירים עולים בקצב שנתי של 12%

עליית מחירי הדירות ב־2024 הגיעה לקצב שנתי דו־ספרתי, למרות המלחמה, הריבית הגבוהה והמצב הכלכלי הבעייתי ● אנליסטים ומומחים בתחום מסבירים את התופעה בביקושים כבושים שנוצרו במהלך השנה, בה נרשם מספר העסקאות הנמוך ביותר ב־20 השנים האחרונות

בני לנדא / צילום: Miguel Gutierrez

בגיל 78, היזם הסדרתי שמספק הצצה ל"בונקר" הסודי שלו

16 שנה אחרי שהוקמה, מכירות חברת הדפוס של בני לנדא הגיעו בשנה האחרונה להיקף של 100 מיליון דולר, ואם שואלים אותו, פוטנציאל השוק שלה עומד על 35 מיליארד ● וזה רק טיפה בים בממלכה של היזם הסדרתי ● כעת הוא חושף טפח מהאימפריה שבנה, מסביר מה מפריע לו במשקיע הישראלי, ובטוח שהאיום האמיתי לא נמצא באיראן: "אם הכלכלה שלנו תקרוס, גם ההגנה תקרוס"