גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ישראל מהמובילות בעולם במדד המאבק בשחיתות בעסקאות בינלאומיות

ארגון "שקיפות בינלאומית" דירג בפעם השנייה ברציפות את ישראל בדירוג הטוב ביותר במדד, לצד ארה"ב, בריטניה ושוויץ ● בין השנים 2016-2019 נפתחו בישראל עשר חקירות בחשד לשחיתות בינלאומית, ושלושה תיקים הסתיימו בהטלת סנקציות

נילי ארד, ראש הסניף הישראלי של ארגון "שקיפות בינלאומית" / צילום: רפי קוץ, גלובס
נילי ארד, ראש הסניף הישראלי של ארגון "שקיפות בינלאומית" / צילום: רפי קוץ, גלובס

ארגון "שקיפות בינלאומית" (Transparency International) העוסק במאבק העולמי נגד שחיתות, דירג בפעם השנייה ברציפות את ישראל בדירוג הטוב ביותר במדד "המאבק בשחיתות בעסקאות בינלאומיות". יחד עם ישראל נמצאות בקבוצת הדירוג הגבוה ביותר שלוש מדינות נוספות בלבד - ארה"ב, בריטניה ושוויץ. בדו"ח נבדקו 47 מדינות.

בארגון חברות מעל 100 מדינות. בראש הסניף הישראלי עומדת נשיאת בית הדין הארצי לעבודה לשעבר, השופטת בדימוס נילי ארד. העמותה, בשיתוף פעולה עם המחלקה למשפט פלילי בייעוץ וחקיקה במשרד המשפטים, הציגה בפני קובעי הדירוג בארגון העולמי את הצעדים הננקטים בישראל בתחום המאבק בעבירת השוחד לעובדי ציבור זרים.

חקירות נגד שטיינמץ, שיכון ובינוי וטבע

הדוח הכיר במאמצים שישראל נוקטת לאכיפת השחיתות הנודעות לעסקאות בינלאומיות. בין השנים 2016-2019 נפתחו בישראל עשר חקירות. במהלך שנים אלו הוגש כתב אישום אחד ושלושה תיקים הסתיימו עם הטלת סנקציות.

כתב האישום היחיד והראשון מסוגו הוגש בישראל באופן תקדימי בדצמבר 2016, נגד חברת אן.אי.פי שהואשמה כי קידמה את עסקיה בממלכת לסותו בדרום אפריקה באמצעות תשלום שוחד של יותר מ- 500 אלף דולר. כתב האישום הוגש לאחר שנוספה עבירה חדשה לחוק העונשין לפיה מתן שוחד לעובד ציבור זר מחוץ לישראל מהווה עבירה בישראל. עם הגשת כתב האישום הוצג הסדר טיעון והחברה הודתה ושילמה 4.5 מיליון שקל קנס למדינה.

אחת החקירות המתנהלות היא נגד בני שטיינמץ. החקירה נפתחה בדצמבר 2016 בחשד למתן שוחד לעובדי ציבור זרים בגינאה ולביצוע עסקה פיקטיבית בשנת 2009 ברומניה שכללה העברת כספים לטובת תשלומי שוחד. נגד שטיינמץ הוגש כתב אישום בשוויץ בגין פרשת השוחד בגינאה. באישום צוין כי סכום השוחד עמד על 10 מיליון דולר על פי כתב האישום.

גם ברומניה הואשם שטיינמץ בפרשת קרקעות יחד עם יועץ התקשורת טל זילברשטיין והשניים זוכו ב-2019. לצד זאת, ממשלת גינאה חזרה בה מטענותיה כלפי שטיינמץ בתחילת 2019 וחברת BSGR של שטיינמץ הגיעה להסכמה עם נשיא גינאה שהצדדים ייסוגו מהטענות לשחיתות ותבוטל הבוררות ביניהם בסוגיית פרויקט עפרת הברזל סימנדו.

פרשה מרכזית המוזכרת בדוח היא פרשת שיכון ובינוי, ששרי אריסון הייתה בעלת השליטה בה עד 2018. החקירה חשפה חשד למתן שוחד במיליארדים לעובדי ציבור זרים לאורך שנים ארוכות על ידי בכירי ועובדי חברת שיכון ובינוי בע"מ וחברות בנות שלה.

לאחרונה הורה בית המשפט המחוזי בתל אביב על הארכת תפיסת רבע מיליארד שקל וקבע שקיימת תשתית ראייתית מבוססת לחשדות. בית המשפט קבע "שתרבות תשלום שוחד לעובדי ציבור זרים במדינות בהן פעלה החברה הבת הייתה מושרשת בקבוצה ונוהלה כפעילות עסקית של ממש מחד גיסא, תוך הסתרה מכוונת שנועדה להסוות את העבירות מגורמי הרגולציה ואכיפת החוק, וכפועל יוצא גם ממשקיעים בחברה".

בתיק זה צפויה הפרקליטות להגיש כתב אישום בכפוף לשימוע.

חקירה נוספת שנסגרה ומוזכרת בדוח היא פרשת שפיר הנדסה, שנחקרה בחשד לשוחד והלבנת הון. בספטמבר 2019 דיווחה שפיר הנדסה לבורסה על סגירת תיק החקירה נגדה ונגד ארבעה בעלי השליטה ללא הגשת כתב אישום. שפיר הנדסה נחשדה כי כספי החברה הועברו כשוחד לפקיד ציבור ברומניה בתמורה לזכייתה במכרז לביצוע פרויקטים של מגורים בהיקף של 10 מיליון שקל עבור רשות מקומית שם. לצד הסגירה, נערך הסדר חילוט אזרחי בהיקף של 4.3 מיליון שקל.

פרשת נוספת קשורה לחברת טבע, שנחשדה בהעברת תשלומים מושחתים לעובדי ציבור ברוסיה, אוקראינה ומקסיקו. התיק נסגר וטבע שילמה למדינה עיצום כספי בסכום של 75 מיליון שקל וקנס בארה"ב בסכום של כחצי מיליארד שקל.

פרשת מעורבותו של בנק הפועלים בחשד לשוחד לבכירי ארגון הכדורגל הבינלאומי FIFA מוזכרת גם בדוח. במסגרת פרשה זו שילם הבנק 30 מיליון שקל ו-874 מיליון דולר כדי לסיים את חלקו בפרשת העלמת המסים של לקוחות אמריקאים.

יחידה מיוחדת מטפלת בעבירות

הטיפול בנושא שוחד לעובדי ציבור זרים מוסדר בהנחיות היועץ המשפטי לממשלה ומתואם במסגרת צוות בין-משרדי בראשות המשנה לפרקליט המדינה (אכיפה כלכלית), וחברים בו נציגי פרקליטות, ייעוץ וחקיקה, משטרת ישראל, רשות המסים ורשות לאיסור הלבנת הון.

הדו"ח מציין לחיוב את הנחיות פרקליט המדינה מאוקטובר 2019, אשר מתוות את מדיניות התביעה בשיקולי העמדה לדין של תאגיד ובגיבוש עמדתה ביחס לדרכי הענישה של תאגידים.

תיקי חקירה בעבירה זו נחקרים ע"י מחלק מיוחד שהוקם לשם כך ביחידה הארצית לחקירות הונאה שבלהב 433, חלקם בשיתוף עם הרשות לני"ע, והתיקים מטופלים על ידי פרקליטות מיסוי וכלכלה.

ממשרד המשפטים נמסר כי "ישראל רואה באכיפה יעילה של האיסור על מתן שוחד לעובד ציבור זר נדבך חשוב במאבק ליצירת אקלים בינלאומי נקי משחיתות, התורם אף לחיזוק השמירה על טוהר המידות בישראל פנימה".

***חזקת החפות. החקירה בעניינו של בני שטיינמץ בישראל טרם הסתיימה. הוא מכחיש את המיוחס לו, ועומדת לו חזקת החפות. החשודים בפרשת שיכון ובינוי לא הורשעו בכל עבירה, ועל כן עומדת להם חזקת החפות.

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לישראל

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא מתרסקת ב-10% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה