גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מסלול לימודים חדש יכשיר את הרופאים לבית החולים של העתיד

המועצה להשכלה גבוהה אישרה לאחרונה תואר ראשון בטכנולוגיות של רפואה דיגיטלית במכון הטכנולוגי חולון ● בוגריו יוכלו להשתלב בהמשך בלימודי רפואה במסלול ארבע-שנתי בכמה אוניברסיטאות בארץ ובחו"ל • ד"ר רפי ברכאן, מייסד התוכנית: "כיום הרופאים יוצאים מהתואר עם מטען ידע לא מעודכן"

מחלקת הקורונה בבית החולים וולפסון / צילום: בית חולים וולפסון
מחלקת הקורונה בבית החולים וולפסון / צילום: בית חולים וולפסון

הרפואה הדיגיטלית, שעשתה קפיצה אדירה בימי הקורונה, עשויה לקבל דחיפה נוספת עם כניסתה למערכת ההשכלה הגבוהה. לאחרונה אושר מסלול לתואר ראשון, תלת-שנתי, בתחום הבריאות הדיגיטלית, במכון הטכנולוגי חולון (HIT), והוא צפוי לצאת לדרך כבר בשנת הלימודים האקדמית הקרובה. הלימודים עצמם יימשכו שלוש שנים. 

זו לא הפעם הראשונה שאוניברסיטאות ומכללות פועלות להכשרת כוח אדם על התפר שבין רפואה לטכנולוגיה, אבל עד היום התמקדו התארים בעיקר ביזמות לרופאים ובהנדסה ביו-רפואית, עם פחות דגש על מדעי המידע. בטכניון ובמכללת ספיר קיימים אמנם קורסים בתחום הבריאות הדיגיטלית, אך לא תואר מלא.

היום, האנשים שמקימים חברות סטארט-אפ בתחום הרפואה הדיגיטלית הם בדרך כלל בעלי רקע טכנולוגי שמעוניינים להסב את הידע שלהם למיזם מועיל לסביבה, או צוות משולב, של רופא או מהנדס רפואי לצד איש אלגוריתמיקה. לעומת זאת, בבתי החולים ובקופות החולים מי שמנהלים את מערכי ניתוח המידע הם לרוב רופאים שהעמיקו בתחום הזה - בין שמתוך סקרנות ובין שמתוך הבנת הצורך. הם מגלמים את שני תחומי הידע באדם אחד. במכון הטכנולוגי בחולון מאמינים שדרושים יותר אנשי מקצוע כאלה.

"הרפואה מבוססת המידע שינתה למעשה את פני מקצוע הרפואה בשנים האחרונות", אומר ד"ר רפי ברכאן, ראש רשות המחקר ב-HIT ומייסד התוכנית. "לצערנו, אין לכך כמעט עדויות בתוכניות הלימוד לתוארי הרפואה, והרופאים יוצאים מהתואר עם מטען ידע לא מעודכן מבחינה טכנולוגית. אנחנו רואים הבדל בין מי שהגיעו ללימודי רפואה מיחידות טכנולוגיות בצבא, והם באמת כבר נדבקו בחיידק במידע, לבין מי שמגיע ללא הרקע הזה, נחשף לכך רק בשיא הלחץ ובעצם מתקשה להפנים את היסודות של התחום. המדינה מפסידה משאב יקר של רופאים עם הבנה טכנולוגית מספקת, שגם עשויה לאפשר להם להפוך ליזמים ולתרום לבניית מנוע הצמיחה של הבריאות הדיגיטלית".

ברכאן עצמו הוא דוגמה למי שרכש את הידע הזה בשנים ארוכות ומפרכות של לימודים. הוא רופא עם התמחות בנוירולוגיה, דוקטור לחקר המוח וגם בעל תואר ראשון במחשבים. "אני מאמין שאת הרקע שלי אפשר לתת היום לרופאים בצורה יותר קלה ונכונה", הוא אומר.

אם המידע הוא חלק מרפואת המאה ה-21, מדוע התוכניות הללו לא שולבו בתארים ברפואה?
"כל אחת מהמחלקות בלימודי הרפואה נלחמת על השעות שלה בתוכנית הלימודים - האנטומיה, הפיזיולוגיה, הביוכימיה. מאוד קשה להכניס לתוכנית השש-שנתית הקלאסית תכנים חדשים. קיימים גם המסלולים הארבע-שנתיים, למי שעשה תואר ראשון במדעי הרפואה, תואר בביולוגיה עם דגש על גוף האדם. התואר הזה משופע ב'מעבדות רטובות', שהתועלת שלהן מוטלת בספק למי שרוצה להמשיך למסלול קליני ולא מחקרי". אל הרופאים במסלול הארבע-שנתי שמגיעים עם רקע חזק בביולוגיה, אפשר לצרף רופאים המגיעים עם רקע חזק יותר במידע, אומר ברכאן. "אנחנו מלמדים אותם מהם נתונים רפואיים, איך אוספים אותם, איך מנתחים אותם ואיך מגיעים מכל זה לתובנות, תוך חשיפה לכלי ניתוח מידע מתקדמים מאוד".

ד"ר רפי ברכאן / צילום: אלי כהן

"רופאים שלא בורחים מרובוטים"

המסלול מיועד למעשה לאתחל אחת משתי קריירות: האחת היא רופאים לעתיד והאחרת היא איש מידע במוסד רפואי בחברת סטארט-אפ בתום הרפואי, בחברת תרופות או מכשור רפואי, או בחברת ביטוח.

התוכנית מכשירה בוגרים שיוכלו להמשיך לתואר ד"ר ברפואה, M.D, במסלול ארבע-שנתי. כיום בארץ זה אפשרי באוניברסיטאות תל אביב, בר אילן (קמפוס צפת) ואריאל. אין כיום מסלול כזה באוניברסיטה העברית, בטכניון ובאוניברסיטת בן גוריון, אך פרופ' זאב רוטשטיין, מנכ"ל הדסה, התבטא פומבית יותר מפעם אחת ואמר שהוא יקים בהדסה מסלול ארבע-שנתי ייעודי לבוגרי התוכנית, משום חשיבותה.

בשיחה עם "גלובס", אמר רוטשטיין: "בוגרי התואר יהיו הרופאים המתאימים לשנת 2050. עוד לפני הקורונה חשבנו כך, אך השנה האחרונה הפכה את בתי החולים במהירות למאוד דיגיטליים, וגם את רפואת הקהילה. אנחנו משוועים לרופא שלא בורח ממחשבים, או מרובוטים".

במכון הטכנולוגי פועלים עכשיו גם לסגירת הסכמים עם בתי ספר לרפואה באירופה ובארה"ב, שיקבלו את בוגרי התוכנית אליהם.

"HIT ובתי החולים השותפים לתוכנית (איכילוב, רבין, שיבא, הדסה, רמב"ם, וולפסון, יצחק שמיר, מעייני הישועה ובקרוב גם אסותא אשדוד) יחבקו את הלומדים בחו"ל כך שהם יוכשרו היטב לקראת הבחינה הממשלתית כשיסיימו את לימודיהם ויחזרו לארץ לשמש כרופאים בעלי הבנה עמוקה בדיגיטל", אומר ברכאן. "הכוונה היא ליצור דור של רופאים ישראלים שלא הולכים לאיבוד אחרי 6-7 שנות לימוד באירופה".

איש מידע במוסד רפואי או בחברה שעוסקת בתחום זה בעצם תפקיד חדש?
"לא, כל המקומות האלו כבר החלו להעסיק אנשי ניתוח מידע. אלא שאנשים שמקצועם הוא "מדען מידע" הם לרוב מאוד יקרים, עם הכשרה מאוד מקיפה, אפילו דוקטורט. מי שהגיע מהפריפריה של המקצוע, נדרשת לפחות שנה כדי להכשיר אותו לעבודה הזו. אנחנו צריכים את האמצע.

"80% מהעבודה הם עבודה מחקרית - לנסח את שאלות המחקר, להבין איך לפנות למאגר המידע כדי לקבל תשובה, לאחד מידע ממאגרים שונים כך שאפשר יהיה לכרות את התשובה מכולם יחד. לפעמים אלה מקורות מידע שונים מאוד אלה מאלה, כמו תמונות הדמיה, נתוני חיישנים, בדיקות מעבדה. מצד אחד צריך להבין היטב את השאלה הרפואית, ומצד שני להכיר טוב מאוד את מאגרי המידע ולהפעיל כלים סטטיסטיים, ואז לבחון את התוצאה ולראות אם היא הגיונית".

כרגע התחום הזה הוא חדש, אבל האם בעתיד הלא רחוק לא יהיו זמינים כלי מחקר מהמדף, שבהם כל אדם יכול להשתמש, בלי ידע טכנולוגי מיוחד, כפי שקרה בסקטורים אחרים?
"החזון הוא שבעתיד הרחוק תונגש סביבת מידע ומחקר שתאפשר למשתמש להפעיל כלים אנליטיים שונים על מידע רפואי, במגבלות המתחייבות, ובאופן שיאפשר לו לקבל תובנות קליניות על בריאותו ובריאות הסובבים החשובים לו. אולם הדרך לשם ארוכה.

"מידע רפואי הוא מידע עשיר, מורכב ורועש. ישנם גם חסמים רגולטוריים שונים. לדוגמה, למי שייך המידע הרפואי ומה אסור או מותר לעשות בו. עם זאת, הניצנים כבר כאן. קופות החולים כבר מנגישות למבוטחיהן כלים מתוחכמים המאפשרים להם לנצל ידע רפואי, שנצבר על סמך אנליזה של נתוני עתק (ביג-דאטה), לטובת סיוע באבחון ואף בהמשך הטיפול".

פרופסור זאב רוטשטיין / צילום :איל יצהר

"המידע מקרב בין הרופא למטופל"

איך נחלק התואר בין לימודי רפואה לטכנולוגיה?
"50%-50%. ברפואה אנחנו לומדים אנטומיה ופיזיולוגיה ותחומים קליניים אחרים שבהם הטכנולוגיה דומיננטית. אנחנו לא מסתפקים בזה, אלא מקווים לקבל בקרוב הכרה בתואר שני במדעי הנתונים ברפואה".

נשיא האוניברסיטה, פרופ' אדוארד יעקבובוב, מוסיף: "יו"ר הוועדה במל"ג שבחנה את התואר אמר שבמהלך כל כהונתו במל"ג הוא לא ראה תוכנית כל כך יצירתית. באוניברסיטאות יותר קשה ליצור תוכניות חדשות, אבל אנחנו רגילים לפרויקטים מהסוג הזה".

ד"ר ענת אנגל, מנכ"לית בית החולים וולפסון, שיהיה שותף בתוכנית, מסמנת את הכיוון של הרפואה הדיגיטלית לעתיד. "היא תומכת ברופאים ובצוות המטפל ולא מחליפה את הקשר והקרבה. האבחנה לא יכולה להתקבל בלי ללמוד את המטופלים. טעות לחשוב שהמערכות הדיגיטליות בהכרח מרחיקות בין הרופא לבין החולה.

ד"ר ענת אנגל, מנכ"לית וולפסון / צילום: איל יצהר, גלובס

"ראינו בתקופת הקורונה שלפעמים דווקא המערכות הטכנולוגיות אפשרו את התקשורת באופן שבודד אותה מרעשי רקע. אמנם לא היה מרחב פיזי משותף אבל היה ריכוז, והטכנולוגיה גם יכולה להעצים את המטופל, לשתף אותו במידע רב יותר ובהחלטות, וכך לאפשר לו לקבל אחריות על הטיפול. לכן אנחנו חושבים שהרופא הטכנולוגי של העתיד הוא לאו דווקא רופא שמסתיר את המטופל באמצעות מידע, אלא כזה שמשתמש בו כדי להתקרב אליו". 

עוד כתבות

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שיודע אילו מילים בוטים רוסיים אוהבים

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי