גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חיות עושה סדר ב"ניכור הורי": נוהל אחיד וזירוז הטיפול בבקשות

טענות שילדים מתנכרים להוריהם זינקו בצורה קיצונית בתיקי גירושים בשנים האחרונות • האם ההסדר החדש יקטין את מספר ההבקשות והן יפסיקו לשמש כלי ניגוח בתיקים?

נשיאת בית המשפט העליון, השופטת אסתר חיות / צילום: אורן בן חקון, פול
נשיאת בית המשפט העליון, השופטת אסתר חיות / צילום: אורן בן חקון, פול

בסוף השבוע, בערב חג שמחת תורה, פרסמה נשיאת בית המשפט העליון השופטת אסתר חיות נוהל חדש ל"טיפול בתי המשפט לענייני משפחה בהליכים דחופים, שעניינם חשש לפגיעה במוגנותם של ילדים והבטחת הקשר בין הורים לילדיהם". הכותרת הארוכה של הנוהל מתייחסת לתופעה המכונה "ניכור הורי" - מצב שבו ילד מסרב לקיים עם ההורה קשר שוטף או רופף עד כדי סירוב מלא.

לרוב הניכור הוא תוצר של הדינמיקה המשפחתית והסביבתית, אגב הגירושין. המקרים בתיקים הללו קשים. הם כוללים ילדים בכל הגילאים, שלא מוכנים להיפגש עם אחד ההורים במשך שבועות, חודשים ואפילו שנים. במקרים רבים הניתוק הזה מלווה בטענות מצד אחד ההורים על כך שההורה המנוכר אלים מילולית או פיזית כלפי הילד וטענות מהצד השני על הסתה של הילדים נגד ההורה המנוכר.

בשנים האחרונות חלה עלייה ניכרת בשימוש במושג "ניכור הורי" בסכסוכי גירושין ובפסקי דין של בתי המשפט בישראל. לפי מחקר של מרכז המידע והמחקר של הכנסת, בתוך עשור זינק השימוש במונח זה בפסיקת ביהמ"ש פי 20, משניים-שלושה פסקי דין בשנה - נכון ל-2008, לכמעט 40 פסקי דין בסוף 2019.

חוסר אחידות בין בתי המשפט

הנוהל שפורסם יוצר כללי טיפול אחידים בתיקים בהם עולה טענת "ניכור הורי", בעיקר באמצעות יצירת מנגנון טיפול מהיר בבקשות דחופות בעניין, בתוך 14 יום, במקום לוחות הזמנים הארוכים יותר, שבהם מתנהלים עניינים אחרים המגיעים לביהמ"ש. הרעיון הוא לבחון את המצב במהירות כדי למנוע הסלמה וניתוק ממושכים בין הורה לילד.

הנוהל פורסם על רקע חוסר האחידות בטיפול בתיקי "ניכור הורי" בבתי המשפט לענייני משפחה, אשר עוררו ויכוח בנוגע לשאלה איך צריך לטפל בתיקים הללו. כל בית משפט בחר בדרך טיפול משלו.

כך, בבית המשפט לענייני משפחה בת"א הוחל נוהל שעל פיו במצב שבו מוגשת בקשה בגין אי-קיום ביקורים אצל אחד ההורים, היא תועבר ל"שופט מוקד", שיקבע דיון בתוך 10 ימים. המתנגדים לנוהל טענו, כי הוא עומד בניגוד לעיקרון של "משפחה אחת-שופט אחד", וכי הניסיון להגיע לפתרון מהיר על ידי שופט שלא מכיר את מכלול הסכסוך המשפחתי, עלול להוביל לתוצאות קשות לילדים ומעודד נקיטת צעדים קיצוניים כמו הוצאת הילד מביתו.

במקביל, גובש מודל שונה במחוז המרכז של בתי המשפט, שבמסגרתו נדרשו הצדדים למלא שאלון והתיק מנותב בהתאם לתשובות.

חוסר האחידות בין המחוזות עוררה ביקורת ונשיאת בית המשפט העליון הקימה פורום ארצי של סגני הנשיאים לענייני משפחה, לטובת גיבוש נוהל כלל-ארצי לטיפול בתיקי "ניכור הורי".

מלבד קיצור לוח הזמנים לטיפול בבקשות בתחום "ניכור הורי", נקבע כי שופטים ייחודיים יקבלו הכשרה מיוחדת לטפל בתחום. בנוסף, מחויבים השופטים בחובות דיווח תקופתי על עמידתם בלוח הזמנים שנקבעו בנוהל, ונשיאת העליון עצמה תקבל דיווח מדי שישה חודשים על שופטים שאינם עומדים בו.

לשים את טובת הילד במרכז

האם הנוהל יפתור את כל הבעיות בתחום, ובין היתר יתן מענה לשאלה המקדמית מה זה בכלל ניכור הורי? האם רק מצב שבו הילד מוסת על ידי הורה אחד נגד ההורה האחר ייחשב לניכור הורי או גם מצב שבו הילד מתרחק מאחד ההורים מיוזמתו?

לדברי עו"ד יהודית מייזלס, מומחית לדיני משפחה, "המשימה הקשה של בית המשפט לענייני משפחה היא לזהות אלו מן התביעות לניכור הורי הן אותנטיות ואילו הן חלק מאסטרטגיית ניהול תיק, שמסתירות אינטרס אחר, כמו אי-תשלום מזונות להורה האחר עבור הילד, או אי-לקיחת אחריות על ידי ההורה שהילד כועס עליו מסיבה מוצדקת.

"הבעיה היא שכחלק מהכותרת 'ניכור הורי' נעשה לעיתים שימוש לרעה בטענה הזו. העלייה המטאורית של תביעות שנושאות את צמד המילים הזה היא לא פרופורציונלית למספר המקרים שבהם דורשים פתרון מיוחד. לכן, בירור מהיר הוא הכרחי. במובן זה הנוהל נכון, שכן הטיפול במקרים שיש בהם חשש לניכור הורי אמיתי מטופלים במהירות שיא ביחס לסדרי דין אזרחיים אחרים.

"הנשיאה אמרה 'שימו לב, יש כאן משהו שדורש טיפול', אך עם זאת היא העדיפה את הטיפול הפרטני של כל שופט ושופט בכל משפחה ומשפחה, שזה תמיד דבר חיובי ונכון יותר, בעיקר לתחום רגיש כמו דיני המשפחה".

בנוסף, אומרת מייזלס, העובדה שהנוהל מטיל על השופטים חובת דיווח שמגיעה עד לשולחנה של נשיאת העליון, הוא חידוש או לכל הפחות נוהל נדיר, שמשקף את החשיבות הרבה שהנהלת בתי המשפט מייחסים לתופעת הניכור ההורי. ישנו מסר מהותי לשופטים שמדובר בתופעה שאין להקל בה ראש.

כלי ניגוח נגד נשים?

הנוהל החדש לא נטול בעיות. לדברי מייזלס, "לצד היתרון בהכשרת שופטים מסוימים לטיפול בנושא הניכור ההורי, יש בצידה גם חיסרון. כשהקימו את בתי המשפט לענייני משפחה אימצו לחוק את העיקרון 'משפחה אחת, שופט אחד'. אם שופט אחד מטפל באותה משפחה, קל לו יותר לזהות אם מניעים זרים חודרים לתוך תביעה כזו".

לדברי פרופ' רות הלפרין-קדרי, ראשת מרכז רקמן לקידום מעמד האשה בפקולטה למשפטים, אונ' בר-אילן, "בשנים האחרונות אנחנו עדות למגמה מדאיגה של עלייה בשימוש בטענות של פגיעה בקשר הורה-ילד במסגרת סכסוכי גירושין, כאשר פעמים רבות טענות אלה משמשות כלי ניגוח נגד נשים המעלות או מציפות טענות של אלימות נגדן או נגד הילדים. כמעט כל טענה של אם על פגיעה בילדים נענית בטענה נגדית של ניכור הורי והתייחסות לאם כמסיתה או מנכרת, תוך הכחשת האלימות.

"טיעונים בדבר ניכור הורי מופיעים כיום ביותר ויותר תיקים של קונפליקט גבוה, והסכסוכים הולכים ומסלימים. על רקע זה החלו להתגבש נהלים שונים ברחבי הארץ, אלא שחוסר האחידות בהם רק הרע את המצב. קביעת נוהל אחיד לעניין הייתה לפיכך מהלך מתבקש ונחוץ, וטוב עשתה הנשיאה חיות שנקטה בדרך זו.

"יש התפתחות חיובית בנוהל החדש של הנשיאה, ששם דגש על מוגנות הילד וטובתו. הנוהל מכיר בצורך להגן על ילדים ועל ביטחונם הפיזי והנפשי, וברור ממנו שזהו שיקול ראשון שקודם לכל שיקול אחר. אלא שעל מנת שהדברים אכן ייושמו בצורה נכונה בשטח, וייעצר הסחף של התעלמות מאלימות במשפחה שאנו עדות לו, יש להבטיח שאימוץ הנוהל ילווה בהכשרה המקצועית השיפוטית המתאימה לאיתור ולזיהוי אלימות משפחתית, שעל פי רוב קשה לזיהוי".

יד קלה על הדק 

עו"ד דלית יניב מסר, מומחית בדיני משפחה, מוסיפה, כי "ניכור הורי הוא אחד הנושאים הקשים והכאובים בקרב זוגות מתגרשים. מטרת הנוהל לתת מענה מהיר למצב בו קיים חשש לפגיעה בקשר בין ילד לבין אחד מהוריו, בדומה לטיפול בבקשה למתן צווי הגנה.

הנוהל החדש נועד ליצור הסדרי עבודה אחידים לבתי המשפט לענייני משפחה בכל הארץ, אשר יבטיחו מתן מענה ראשוני, יעיל ומהיר להליכים דחופים בסוגיית הקשר, או היעדרו, בין הקטין למי מהוריו".

עם זאת, לדבריה ישנן בעיות שהנוהל אינו נותן להן מענה. "קיימת כיום תחושה שהיד קלה על ההדק בכל הנוגע לטענות לגבי 'ניכור הורי'. הורים רבים משתמשים בטענה זו בעת הגשת כתבי הטענות, על מנת להשיג יתרון בהליך המשפטי, גם אם התופעה אינה בהכרח מתקיימת. עצם קיומו של הנוהל, אינו מונע הצפת בקשות למתן סעד דחוף ושיפוי לצד הנפגע במידה ויתברר כי אלה הוגשו בזדון ובטענות שווא.

"מן הראוי הוא, כי הנוהל הכלל ארצי יחייב את מגיש הבקשה להפקיד ערבות אישית, כפי שנהוג בהגשת בקשות למתן צווי הגנה, על מנת למנוע ניצול לרעה של הליך זה ועל מנת להבטיח פיצוי למי שנפגע מטענות השווא ולמנוע בזבוז של זמן שיפוטי". 

עיקרי נוהל טיפול בתיקי "ניכור הורי"

מה זה?
מצב שבו ילד מסרב לקיים קשר עם אחד מהוריו. לרוב זה קשור לגירושים

המטרה
יצירת אחידות בטיפול בבין ביהמ"ש ומתן מענה מהיר שימנע פגיעה בילדים והסלמה במצב

לוחות זמנים
עד 14 יום לקביעת דיון בבקשה דחופה להבטחת קשר הורה-ילד. במקרים חריגים של סיכון לילד או להורים ההחלטה עצמה תתקבל בתוך 14 יום

דיווח תקופתי
שופטים יחויבו לדווח על אי-עמידה בזמנים לסגן הנשיא לענייני משפחה. כל חצי שנה נשיא ביהמ"ש לענייני משפחה ידווח לנשיאת העליון על החריגים

עוד כתבות

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר היצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון", אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר