גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רויאל קריביאן בה מחזיק איל עופר נפלה על רקע הכוונה לגייס מיליארד דולר

המיליארדר הישראלי מחזיק בכ-5.3% ממניות ענקית ספינות הנופש בשווי 684 מיליון דולר – ירידה של 55% מהשיא בינואר • "קורבן" נוסף של המשבר בתעשיית הקרוזים הוא מיקי אריסון, שאיבד כמעט 5 מיליארד דולר "על הנייר" במניות קרניבל

אייל עופר/ צילום רורי לינדסי
אייל עופר/ צילום רורי לינדסי

אחת התעשיות שנפגעו בצורה הקשה ביותר ממגפת הקורונה היא תעשיית הקרוזים - הפלגות הנופש, והדבר בא לידי ביטוי במניות החברות הנסחרות בוול סטריט, שאיבדו עשרות אחוזים מאז השיאים שאליהם נסקו באמצע ינואר האחרון.

בעוד שבשנה שעברה נשברו שיאים במספר הנופשים בקרוזים והצפי ל-2020 היה אופטימי, מגפת הקורונה שינתה את התמונה לחלוטין. כעת, כשאחת החברות הבולטות בתחום - Royal Caribbean, שבין בעלי מניותיה נמצא המיליארדר הישראלי אייל עופר, המשמש כדירקטור בחברה, נדרשת לגיוס כסף נוסף, היא מספקת נתונים לא פשוטים גם לעתיד הקרוב. החברה מתכננת לגייס עוד מיליארד דולר - מחצית מהסכום בהנפקת מניות והיתר בהנפקת אג"ח להמרה. 

בתגובה לדיווחים על הגיוסים הצפויים, מניית רויאל קריביאן נפלה בבורסת ניו יורק ב-13.2%, ומניות החברות המתחרות - Carnival ו-Norwegian Cru ise Line, שגם הן נסחרות בניו יורק, איבדו 7.8% ו-8.4%, בהתאמה. מהשיא של אמצע ינואר, מניית רויאל קריביאן איבדה 55% מערכה, והמתחרות איבדו יותר - 72%-73%.

בין הנפגעים מנפילת המניות נמצא כאמור אייל עופר (אחיו של עידן עופר, בעלי החברה לישראל) שמחזיק במניות רויאל קריביאן, וכן מיקי אריסון (אחיה של שרי אריסון, לשעבר בעלת השליטה בבנק הפועלים), שמחזיק במניות קרניבל ומכהן כיו"ר החברה. עופר מחזיק באמצעות חברת Osiris בכ-5.3% ממניות רויאל קריביאן בשווי של 684 מיליון דולר - ירידה "על הנייר" של 825 מיליון דולר מהשיא של חודש ינואר; ואריסון מחזיק בשיעור דו-ספרתי ממניות קרניבל, בשווי נוכחי של למעלה מ-1.75 מיליארד דולר, ירידה "על הנייר" של 4.7 מיליארד דולר מינואר.

הפסידה כ-3 מיליארד דולר במחצית

רויאל קריביאן עדכנה לקראת הגיוס כי ההזמנות לשנת 2021 אמנם משופרות ביחס לחודשיים האחרונים, אך הן עדיין ברמה נמוכה לעומת התקופה שלפני מגפת הקורונה, והתמחור דומה לתמחור של השנה שעברה. לפי העדכון נכון לסוף יוני 2020, לחברה היו 1.8 מיליארד דולר בפיקדונות של לקוחות, והנתון אמור להיות דומה גם בסוף ספטמבר. כ-50% מהלקוחות שההזמנות שלהם בוטלו כבר ביקשו החזר כספי.

הדיווח של רויאל קריביאן מעדכן כי גוף בשם "פאנל להפלגה בריאה" (HSP) שהקימה יחד עם המתחרה Norwegian Cruise Line, הכולל מומחים מתחומי האפידמיולוגיה והרגולציה, העביר ל-CDC (המרכז האמריקאי למניעת מחלות) המלצות הנוגעות לשמירה על בריאות הנופשים בהפלגות.

ההנפקה הצפויה של המניות, בהיקף של חצי מיליארד דולר, יוצאת לדרך עם שורה של חתמים בראשות מורגן סטנלי ובנק אוף אמריקה (ולצידם סיטיגרופ, DNB, גולדמן זאקס, HSBC, ג'יי.פי מורגן ו-SEB). לחתמים ניתנת אופציה לרכישת מניות ב-75 מיליון דולר נוספים במחיר ההנפקה לתקופה של 30 יום.

הנפקת האג"ח להמרה גם היא בהיקף של 500 מיליון דולר עם אפשרות לגדול ב-75 מיליון דולר נוספים. מדובר באג"ח לפירעון בשנת 2023, והחברה מתכוונת להשתמש בחלק מכספי ההנפקה לשלם חלק מאיגרות החוב שלה בריבית 2.65% שמיועדות לפירעון בשנה זו.

לפי התשקיף, החברה מחזיקה ב-62 ספינות, שיכולות להכיל קרוב ל-140 אלף איש וששטות ליותר מ-1,000 יעדים ברחבי העולם. בשנת 2019, טרום המגפה, החברה רשמה הכנסות של 11 מיליארד דולר, רווח נקי של 1.9 מיליארד דולר ו-EBITDA מתואם (רווח בנטרול ריבית, מס, פחת והפחתות) בגובה 3.4 מיליארד דולר - עלייה בכל הפרמטרים בהשוואה לשנת 2018.

עם זאת, תוצאות המחצית הראשונה של 2020 משקפות את הפגיעה של הקורונה: ההכנסות הסתכמו ב-2.2 מיליארד דולר לעומת 5.2 מיליארד דולר בתקופה המקבילה, והחברה עברה להפסד נקי של 3.1 מיליארד דולר.

"נקטנו צעדים משמעותיים להפחית את ההוצאות התפעוליות שלנו במהלך השעיית פעילות הקרוזים", נכתב בתשקיף. בין היתר מוזכרים צמצום כוח האדם והוצאות הנוגעות לדלק, מזון וביטוחים (משום שההפלגות ממילא לא יוצאות) וכן הורדת הוצאות שיווק. כמו כן הוצאות הוניות (CAPEX) בגובה 4.4 מיליארד דולר נדחו מ-2020-2021.

התשקיף מצביע על הצורך הגדול של החברה בגיוס. החברה מציינת שמפברואר האחרון היא פעלה לשיפור הנזילות שלה, ובין היתר הגדילה ב-600 מיליון דולר קו אשראי קיים, חתמה על הסכם הלוואה פוטנציאלי של 2.35 מיליארד דולר, הנפיקה ניירות ערך בסך 3.3 מיליארד דולר ועוד. נכון להיום, החוב שיגיע לפי רעון ב-2020 עומד על 300 מיליון דולר, וב-2021 הסכום הוא 1.3 מיליארד דולר. מדי חודש החברה "שורפת" מזומנים בגובה כ-250-290 מיליון דולר, כל עוד פעילותה מושעית.

התייחסות מעניינת לחברות הקרוזים התקבלה אתמול (ג') מהפרשן הכלכלי האמריקאי הפופולרי ג'ים קריימר, שאמר בתוכניתו mad money : "למה ציפיתם? חברות הקרוזים זקוקות לכסף". עם זאת הוא אמר שלא חשוב עד כמה החברות טובות, "האמת היא שנכון לעכשיו הן לא מורשות להפליג בגלל המגפה. תקראו לי משוגע, אבל אני מסרב להמליץ על עסק שמנוע חוקית מלעשות ביזנס. למה שתרצו להחזיק במניה של חברה שלא יכולה לפעול?".

קריימר התייחס בדבריו ל"משקיעים צעירים" שרואים לדבריו בחברות הקרוזים הזדמנות רכישה בדיסקאונט. "מניות הקרוזים לא דומות למניות אחרות שאתם משחקים איתן", הדגיש. "הן צריכות כסף, והן שמחות לקחת את הכסף שלכם ברכישת כרטיסים או ברכישת מניות". 

עוד כתבות

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל