גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משרד האוצר ממשיך לקדם את חלוקת התשלום על ימי הבידוד בין העובדים, המעסיקים והמדינה

משרד האוצר פרסם להערות הציבור את תזכיר חוק למרות התנגדות ארגוני המעסיקים במשק וארגוני העובדים השונים ● יו"ר נשיאות המגזר העסקי דובי אמיתי: "95% מהמדינות בעולם לקחו את התשלום הזה על עצמן, כמו שבישראל משלמים על ימי מילואים, וככה זה צריך להיות"

בדיקות קורונה בדרייב אין, תל אביב / צילום: Sebastian Scheiner, Associated Press
בדיקות קורונה בדרייב אין, תל אביב / צילום: Sebastian Scheiner, Associated Press

למרות ההתנגדויות של ארגוני המעסיקים במשק, לצד ארגוני עובדים שונים, משרד האוצר ממשיך לקדם את החקיקה הקובעת כי עלות ימי הבידוד תתחלק בין העובדים, המעסיקים והמדינה, ועל חשבון ימי המחלה של העובד.

אתמול (ג') פרסם משרד האוצר להערות הציבור תזכיר חוק התוכנית לסיוע כלכלי (נגיף הקורונה החדש) שמטרתו להסדיר את עלות ימי הבידוד. בתזכיר החוק מוצע לקבוע הוראת שעה, לפיה החל מיום פרסום הוראת השעה ועד ל-30 ביוני 2021, עובד שנעדר מעבודתו עקב היותו בבידוד לפי צו בריאות העם, יהיה זכאי להשתמש בימי המחלה שצבורים לטובתו אצל המעסיק.

עוד נקבע בתזכיר החוק כי התשלום בעבור ימי המחלה יהיה בהתאם לקבוע בחוק: תשלום של 0% מערך יום מחלה על היום הראשון, 50% מערך יום מחלה על היום השני, 50% מערך יום מחלה על היום השלישי ו-100% החל מהיום הרביעי לבידוד. המדינה והמעסיקים יחלקו את עלות הבידוד הנותרת שווה בשווה.

כמענה לעובדים שאין ברשותם מכסת ימי מחלה - כלומר: עובדים שניצלו את מלוא ימי המחלה שלהם השנה - נקבע כי עובדים אלו יקבלו תשלום עבור ימי הבידוד, בהתאם לחלוקה הבאה: 0% מהשכר על היום הראשון, 50% מהשכר על היום השני, 50% מהשכר על היום השלישי, ו-70% החל מהיום הרביעי והלאה. העלות במקרה זה תמומן במלואה על-ידי המדינה. כך, לעמדת האוצר, יימנע התמריץ השלילי בדבר הימנעות מבידוד ויוסר החשש כי עובדים יגיעו לעבודה למרות שהיו חייבים לשהות בבידוד.

דורשים שהמדינה תיקח אחריות מלאה

הרקע לחקיקה הנה פסיקת בג"ץ מיולי האחרון לפיה "בידוד אינו מחלה", ולכן לא ניתן להמשיך להשית על המעסיקים במשק את התשלום הגורף עבור ימי הבידוד. בג"ץ ביטל את תעודות המחלה הגורפות שהוציא משרד הבריאות לעובדים שנאלצים לשהות בבידוד, ושלח את המדינה למצוא תשובה לשאלה מי יישא בעלות ימי הבידוד. הביטול של תעודות המחלה היה אמור להיכנס לתוקף ב-30 לספטמבר, אך המדינה הגישה בקשה לדחיית המועד בכחודש לצורך חקיקה ההסכמות שהושגו בינה לבין המעסיקים לכאורה.

על פי ההסכמות אז, ימי הבידוד ירדו ממכסת ימי המחלה של העובד, כאשר התשלום עבור הימים ימשיך, כקבוע בחוק, להתחלק בין העובד למעביד (לפי מספר ימי המחלה שנוצלו). יחד עם זאת הוסכם, כי המדינה תשפה את המעסיקים בסכום של 50% מגובה עלות ימי הבידוד למעסיק. בנוסף נקבע כי עובד אשר ניצל את מלוא ימי המחלה שלו יהיה זכאי לימים נוספים לצורך הבידוד והמדינה תישא לבדה בעלויות ימים אלה.

ההסכם, שעומד בבסיס החקיקה ונחתם בין משרד האוצר, ההסתדרות ונשיאות המעסיקים והעסקים בישראל, עורר סערה בקרב ארגוני מעסיקים רבים, שטענו כי מדובר בהסכם שפוגע בזכויות המעסיקים במשק. במקביל, גם ארגוני עובדים מתחו ביקורת על ההסכם אשר לטענתם פוגע גם בזכויות העובדים. כל המתנגדים דרשו דבר אחד: שהמדינה תיקח אחריות מלאה ותישא בעצמה בעלות כל ימי הבידוד.

גם לאחר שבג"ץ העניק למשרד האוצר את האורכה המבוקשת לצורך עיגון ההסכמות בחוק, המשיכו ארגוני מעסיקים, בהם התאחדות המלאכה והתעשייה, איגוד חברות הניקיון, לה"ב ואחרים לדרוש כי האוצר יפתח את המשא ומתן מחדש וישב גם איתם על שולחן הדיונים, אך באוצר לא שעו לבקשות ותחת זאת פרסמו את תזכיר החוק המעגן את חלוקת עלות ימי הבידוד בין העובדים, המעסיקים והמדינה.

המעסיקים שילמו למעלה מ-3.5 מיליארד שקל על ימי בידוד

אתמול נערך דיון סוער בוועדת המשנה של ועדת הכלכלה לקידום עסקים קטנים ובינוניים, בראשות ח"כ קרן ברק, בנושא ההשלכות של ההסכמות בעניין תשלום ימי הבידוד של העובדים במשק, מתוך מכסת ימי החלה, על העסקים הקטנים והבינוניים.

ח"כ ברק פתחה את הדיון ואמרה כי המתווה שסוכם בין האוצר להסתדרות והמעסיקים לא תואם עם נציגי בעלי העסקים הקטנים והבינוניים. בתום הדיון אמרה ח"כ ברק כי ועדת המשנה קוראת לאוצר לדון עם נציגי העצמאים בתוך שבוע, ולהציג מתווה מעודכן.

ח"כ ברק הגישה הצעת חוק שונה מהצעת האוצר, לפיה ימי הבידוד ישולמי על ידי המוסד לביטוח לאומי, כמו ימי מילואים. לדבריה, ההסכם שהושג בין האוצר, להסתדרות והמעסיקים הגדולים לא לקח בחשבון את העסקים הקטנים והבינוניים.

גם יו"ר נשיאות המגזר העסקי, דובי אמיתי, הביע התנגדות לחקיקה שמקדם האוצר ואמר כי הסיכום שנעשה נועד לעקוף את החלטת בג"ץ. עוד ציין, כי המעסיקים שילמו למעלה מ-3.5 מיליארד שקל לעובדים על ימי בידוד. "היינו בדיון אחר באוצר ואמרנו שזה גדול על המגזר העסקי ואנחנו לא יכולים לעמוד בזה. לא יכול להיות שעובדים יפרו הנחיות וישתתפו בחתונות, הפגנות והתקהלויות והמעסיקים ישלמו. 95% מהמדינות בעולם לקחו את התשלום הזה על עצמן, כמו שבישראל משלמים על ימי מילואים, וככה זה צריך להיות", אמר.

נשיא לה"ב, רועי כהן, אמר כי נציגי העצמאים והעסקים הקטנים לא הסכימו ולא מסכימים למתווה הזה. "סבתא בישלה לכולם את הדייסה, נתנו לשכירים, לעובדי המדינה ורק לעצמאים לא נשאר. כל חבר כנסת שירים את ידו בעד פגיעה בעסקים הקטנים נזכור לו את זה לעולם. ההסכם שהושג בין האוצר, להסתדרות והמעסיקים הגדולים לא לקח בחשבון את העסקים הקטנים והבינוניים, את המסעדה, המוסך או את חנות הרחוב. לא יכול להיות שעובדים שיפרו הנחיות וישתתפו בחתונות, הפגנות והתקהלויות והמעסיקים ישלמו בצ'ק פתוח למדינה. רוב מהמדינות בעולם לקחו את התשלום הזה על עצמן, כמו שבישראל משלמים על ימי מילואים, וככה זה צריך להיות. אני בדעה שגם העובד לא צריך לשאת בעלות ימי המחלה שברשותו כי ברגע שכן יצטרך את ימי המחלה ייתכן ולא יהיה לזכותו ימי מחלה".

מייסד קבוצת "אני שולמן", אביר קארה, אמר כי השיטה של המדינה היא להשית על המעסיקים מה שהיא לא יכולה לשלם בעצמה. "אנחנו לא אשמים בקורונה ואין סיבה שעסקים יישאו בתשלום ימי בידוד. אם לא תטפלו בזה בסוף לא יהיה כאן עסקים שיצליחו לשלם מסים כדי לממן את כל מה שקורה כאן", אמר.

מנכ"לית התאחדות בעלי המלאה, רוית גרוס, סיפרה כי בעל מספרה שנאלץ לסגור ולשלוח עובדים לבידוד, בשל ביקור של לקוחה חולה, היה צריך לשלם 55 אלף שקל בעוד שמהמדינה הוא לא קיבל שקל.

בהתאחדות המלאכה והתעשייה ביצעו אומדן עלות נזק בגין ימי בידוד לעסק קטן בענפי התעשייה והמלאכה ומצאו כי העלות המצטברת לעסק בענפי טיפוח היופי האישי, המעסיק 3 עובדים, בגין ימי הבידוד, מסתכמת בסכום של 55.2 אלף שקל והנזק המצטבר בגין ימי בידוד לעסק המעסיק 7 עובדים בתחומי התעשייה, וש-3 מעובדיו נכנסו לבידוד, נאמד בסך של 111,332 שקל.

לדברי ורוניקה רוזנברג, מנכ"לית ארגון חברות הניקיון בישראל, "ההסדר המוצע הוא בבחינת לעג לרש בעבור מעסיקים שבמשך 8 חודשים הוציאו מאות מיליוני שקל, על מימון ימי בידוד שהממשלה בורחת מאחריותה להם. נמשיך להיאבק על מנת שנטל תשלום ימי הבידוד, גם אלו שהיו עד עכשיו וגם אלה שיהיו מעתה, לא יהיו בבחינת מעמסה נוספת על מגזר עסקי שגם כך מתמודד עם מציאות קשה ומאתגרת".

רכז התעסוקה באגף התקציבים באוצר, איציק דניאל, הגיב לטענות המעסיקים אתמול במהלך הדיון בוועדת העסקים הקטנים ואמר כי המענה לעסקים בא לידי ביטוי בחל"ת ובמענקים, וכי ברוב המדינות בעולם הלכו למודל של תשלום דמי מחלה בימי הבידוד. הוא הוסיף כי המתווה יובא לאישור הכנסת כבר בשבוע הבא. זמן קצר לאחר סיום הדיון התפרסם תזכיר החוק, המעניק לציבור חמישה ימים להביע את התנגדותו, ולאחר מכן יועבר לאישור הממשלה.

גם סגן הממונה על התקציבים באוצר, אסף וסרצוג, הגן על הסכם של האוצר ואמר כי המדינה יכלה גם שלא להתערב במחלוקת בין העובדים למעסיקים, קרי: לא לשלם דבר.

עוד כתבות

מיינה הודית בפארק הירקון בתל אביב / צילום: י.ש

פחות פרפרים, יותר מינים פולשים: המצב המדאיג של הטבע בישראל

מיני הטבע בישראל נמצאים תחת מתקפה רב חזיתית: פולשים, זיהום, צמצום שטח, אקלים ועוד. גם המלחמה כנראה לא עוזרת ● תמר דיין, יו"ר מוזיאון הטבע: "מספר קטן של ממצאים חיוביים מראה שכשמתאמצים אז יש תוצאות"

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

הפתיעה אפילו את עצמה: דוחות טובים לוויקס


מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם • וויקס עקפה את הציפיות הן בהכנסות והן ברווח; מעדכנת את התחזיות כלפי מעלה • מדור חדש

רסול סעדה, ד''ר ספא אבורביעה, מוחמד ח'לאילה, רנין מרדי ושאדי חדאד, בפאנל בין פשיעה לצמיחה / צילום: תמר מצפי

"יש בחברה הערבית 30% צעירים, זה הון אנושי עצום"

בפאנל שעסק בפשיעה בחברה הערבית, שוחחו מומחים ודנו בשורשי הבעיות במגזר ובמניעים לצמיחה ● "ארגוני הפשיעה מעניקים משמעות ותחושת שייכות"

צוות חיפוש אחר נשיא איראן, איברהים ראיסי / צילום: ap, Azin Haghighi

המעורבות הטורקית בחיפוש המסוק האבוד וההשפעה על ישראל

התרסקות המסוק האיראני שהובילה למותו של נשיא איראן איברהים ראיסי, עשוי להצביע על בשורה מדאיגה עבור ישראל: מכירת טכנולוגיות צבאיות טורקיות לאיראן

דרור מרמור, גורי נדלר, רות שוורץ, ארז קמיניץ וענאיה בנא, בפאנל בנייה, דיור והתחדשות עירונית כמנוע צמיחה / צילום: תמר מצפי

בנייה עירונית במרכזי יישובים ערביים גדולים כמפתח לצמיחה

בכנס גלובס שוחחו בכירים בפאנל על האתגרים בתכנון ובנייה בחברה הערבית ● עוד נידונה השאלה: האם נכון להמשיך לבנות יישובים מגזריים? המשתתפים הסכימו כי הגיע הזמן לשינוי

חברות המזון הפרטיות. האם תהיה שקיפות? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בג"ץ מאותת: חברות מזון ייאלצו לחשוף רווחיות של מוצרים

ויסוצקי, אסם, שטראוס, קימברלי קלארק, סוגת, יוניליוור, סנו והחברה המרכזית למשקאות קלים עתרו לבית המשפט העליון במטרה להימנע מחשיפת נתוניהן ● מסתמן כי העתירות יידחו, והרכב השופטים קבע: למפקח על המחירים יש סמכות לדרוש את הנתונים

ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ׳ / צילום: חיים צח-לע''מ

מחירי הטיסות עולים בחדות ומתדלקים את האינפלציה

מחירי הטיסות עלו באפריל בשיעור דו־ספרתי והכבידו על מדד המחירים לצרכן ● החדשות הרעות: הצפי הוא שהמצב רק יחמיר ● וגם: למה הריבאונד בנתוני הצמיחה מעלה סיבה לדאגה

צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

היורש, הכלכלה המקומית וההשלכות על הנפט: איראן נערכת ליום שאחרי ראיסי

התרסקות המסוק שהובילה למותו של נשיא איראן אברהים ראיסי הכניסה את המדינה לטלטלה ● מי שיתפוס את מקומו עד לקיום בחירות חדשות הוא סגנו, מוחמד מוחבר, שנהנה מקרבה למנהיג העליון חמינאי ● כיצד תושפע הפקת הנפט ומה הסיכויים של הנשיא הבא לחלץ את איראן מהמשבר הכלכלי הגדול שלה?

נשיא איראן, איברהים ראיסי / צילום: ap, Vahid Salemi

קיצוני אפילו במונחים של איראן וכזה ששלח אלפים למותם. הכירו את הנשיא שנהרג בהתרסקות מסוק

מסוקו של איברהים ראיסי התרסק אתמול בגבול עם אזרבייג'ן, ולאחר דיווחים סותרים, באיראן הודיעו הבוקר רשמית על מותו, יחד עם שר החוץ האיראני ● הוא נחשב מהקשים שבין השמרנים האיראנים, לאחד מגדולי שונאי ישראל ומי שזוהה כאחד מהמועמדים הבולטים לרשת את המנהיג העליון עלי חמינאי עם מותו

גל הרשקוביץ / צילום: תמונה פרטית

היועץ שהוביל את מכירת הדואר עונה לביקורות: "הערכות השווי תואמות למחיר שהושג"

ראש אגף התקציבים לשעבר ומי שייעץ לרשות החברות בהליך הפרטת הדואר, גל הרשקוביץ, נחוש בדעתו כי תוצאות המכרז מיטיבות עם הציבור ● בריאיון לגלובס הוא מרגיע מפני החשש לעליות מחירים ומתייחס לניסיונות ההדחה של היו"ר מישאל וקנין

בענף הבנייה נרשמת מצוקת עובדים ניכרת / צילום: Shutterstock

הביקוש לעובדים ממשיך לעלות, אך רק למשרות במיומנות נמוכה

שיעור התעסוקה על פי נתוני הלמ"ס המשיך לעלות בחודש החולף ● על פי הנתונים בניכוי העונתיות לחודש אפריל, ישנם 137 אלף משרות פנויות - לעומת 134 אלף בחודש מרץ ● יחד עם זאת, בענף הבנייה נרשמת מצוקת עובדים ניכרת

זוהר לוי, בעלי סאמיט / צילום: באדיבות סאמיט

זוהר לוי בדרך להפוך לאיש החזק בדירקטוריון פז: רכש מניות ב-247 מיליון שקל

הרכישה נעשתה באמצעות חברת הנדל"ן המניב סאמיט שבשליטת לוי ● בעקבות העסקה היא תגיע להחזקה של 16% ממניות פז – צעד שיקנה ללוי את העמדה החזקה בדירקטוריון של רשת תחנות הדלק

רקפת רוסק עמינח / צילום: רון קדמי

התפקיד החדש של רקפת רוסק עמינח בחברת השבבים הישראלית

רוסק עמינח, מנכ"לית בנק לאומי לשעבר, מונתה ליו"ר סטארט-אפ השבבים היילו לאחר פטירתו של היו"ר הקודם והמשקיע הראשון בחברה, זהר זיסאפל ● במרץ האחרון הרחיבה היילו את סבב הגיוס שלה שהחל ב-2021 לפי שווי של 1.13 מיליארד דולר

מחשב העל Israel-1 של אנבידיה

העולם נכנס לעידן ה-ChatGPT, איך יכול להיות שלישראל אין מחשב על?

התוכנית להקמת מחשב־על לאומי עברה גלגולים רבים מאז שנכללה בהמלצות ועדת הבינה המלאכותית ב־2021, וטרם נבחר זכיין או מיקום ● זאת בזמן שהצרכים והדרישה לתשתיות מחשוב רק הולכים ומתעצמים בעידן ה־ChatGPT ● בינתיים, לוואקום הממשלתי נכנסים יזמים פרטיים

סין שורפת את כל הגשרים עם ישראל, וחמאס מתחזק ביהודה ושומרון

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: איך תיראה איראן אחרי מותו של ראיסי, היחסים של ישראל וסין במשבר ולמה חמאס מתחזק ביהודה ושומרון ● כותרות העיתונים בעולם 

דב קוטלר, המנכ''ל היוצא של בנק הפועלים / צילום: כדיה לוי

ברקע מכתב המפקח: הפועלים עם רווח של 1.9 מיליארד שקל ויחלק 40% כדיבידנד

שבועיים אחרי שמנכ"ל הבנק דב קוטלר הודיע על פרישה, הפועלים מפרסם דוחות ומגלה תשואה להון של 14.6% ברבעון הראשון של השנה ● בתיאום עם בנק ישראל יחלק הפועלים דיבידנד של 775 מיליון שקל, ימים ספורים אחרי שהמפקח על הבנקים קרא לחלוקת רווחים שקולה על רקע המלחמה

חנן מור / צילום: אייל טואג

אחרי חצי שנה: ביהמ"ש אישר את הסדר החוב בחנן מור

עיקרי הצעת ההסדר הם השלמת פרויקטים של בנייה, מכירה ואכלוס של מאות יחידות דיור, מה שיאפשר פירעון חובות לחלק מהנושים ● כחלק מההליך ידוללו חנן מור ושותפו מאור לאחוזים בודדים בחברה הציבורית ● ביהמ"ש: "המרת החוב להון תאפשר לקבוצה לצאת לדרך חדשה תחת מינוף מוקטן"

מוחמד מוחבר, צפוי להיות ממלא מקום הנשיא באיראן / צילום: Reuters, Pacific Press

מפעילות גרעינית ועד טילים בליסטיים: הכירו את הנשיא הזמני של איראן

כאשר נשיא מת או אינו כשיר למלא את תפקידו, החוק באיראן קובע כי ממלא מקומו יהיה הסגן הראשון ● עם מותו של איברהים ראיסי מונה סגנו הראשון מוחמד מוחבר ● בחירות לנשיאות יש לקיים תוך פרק זמן מקסימלי של 50 יום

בנק דיסקונט ובנק הפועלים / צילומים: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הרווח ירד, הדיבידנד גדל והמס החדש נכנס לפעולה: מאחורי דוחות הפועלים ודיסקונט

שני הבנקים הגדולים, שדיווחו על תוצאותיהם לרבעון הראשון של 2024, מלמדים על כמה מגמות בולטות במערכת הבנקאית ● התמתנות האינפלציה והתקררות בשוק ההלוואות העיבו על ההכנסות, ההפרשות להפסדי אשראי הצטמקו, והדיבידנד גדל במאות מיליוני שקלים

סטודנטים מאוניברסיטת גרנדה בספרד מפגינים נגד המלחמה בעזה / צילום: Reuters, Arsenio Zurita

החרם האקדמי על ישראל מתרחב לספרד, ובקמפוסים בבריטניה "מבינים" את חמאס

שתי אוניברסיטאות בספרד החליטו לנתק את הקשרים עם מוסדות בישראל, ולעזור לפלסטינים ● סקר בבריטניה: כמעט מחצית מהסטודנטים במדינה רואים במתקפת 7 באוקטובר "פעולה מובנת"