גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החיים בבועה: ב-NBA יצאו למבצע חסר תקדים כדי להמשיך לפעול למרות הקורונה

במשך יותר משלושה חודשים הוכנסו 270 שחקני ליגת ה־NBA לבועה סגורה באורלנדו ●היא עלתה 170 מיליון דולר, מנעה הידבקות בקורונה, והשבוע, עם סיומה, הוכרזה כהצלחה מסחררת ● אז למה בכל זאת אין סיכוי שנראה עוד בועות כאלה בעולם הספורט?

לברון ג'יימס, לוס אנג'לס לייקרס / צילום: AP - Mark J. Terrill
לברון ג'יימס, לוס אנג'לס לייקרס / צילום: AP - Mark J. Terrill

אחרי שלברון ג'יימס קטף השבוע את אליפות ה-NBA הרביעית שלו, הפעם במדי לוס אנג'לס לייקרס, הוא יכול היה סוף סוף להמריא לביקור ראשון בבית אותו לא ראה יותר משלושה חודשים. כ-100 ימים שהה ג'יימס בבועה שהותקנה עבור שחקני הליגה באורלנדו במה שהפך לאחד מהניסויים הלוגיסטיים המורכבים שנעשו אי פעם בספורט העולמי.

אחרי כמה שבועות במהלך חודש מרץ שבהם ליגות הספורט הושבתו בזו אחר זו העלה הקומישינר של ה-NBA, אדם סילבר, רעיון שנראה אז מופרך: יצירת מתחם סטרילי ב"דיסניוורלד" שבאורלנדו שבו תמשיך הליגה לשחק את יתרת העונה עד להכרעה וקביעת האלופה. 170 מיליון דולר השקיעה ה-NBA ביצירת הבועה מתוך חישוב כלכלי קר: בליגה שמגלגלת מחזור שנתי של 9 מיליארד דולר, ושנשענת על הכנסות מהסכמי טלוויזיה בהיקפי ענק, עדיף להשקיע את הסכום הזה - לשחק ללא קהל, בבידוד, תחת בדיקות קורונה יומיות לשחקנים ולדרוש משחקנים להיפרד לחודשים מהמשפחה - מאשר לעצור את העונה.

כשהתפזרה השבוע הבועה התבררו ממדי ההצלחה האפידמיולוגיים שלה: כ-270 שחקנים היו שותפים למשחקים ואימונים עתירי מגע וזיעה, אבל לא נרשם אף מקרה אחד של הדבקה. כל הבדיקות של השחקנים - כאמור, בדיקות יומיות לכל שחקן - יצאו שליליות. וכל זה מתרחש במדינה שרשמה יותר 220 אלף מתים מהנגיף ו-8 מיליון נדבקים - יותר מכל מדינה אחרת בעולם.

קצת אחרי שהסתיים המשחק האחרון בסדרת הגמר החלה מסכת ציוצים בטוויטר שעסקה בבועה לא פחות מבאלופה החדשה, גם על רקע הבחירות המתקרבות לנשיאות. אחד מהאוהדים כתב כי "אדם סילבר צריך להוביל את כוח המשימה של ג'ו ביידן במאבק בקורונה. כל מי שיכול לגרום לחבורה של שחקני NBA להאמין שהם יכולים להקריב את עצמם כדי למנוע את המגפה, יכול לשכנע את שאר המדינה להקריב". אחר כתב ש"סילבר עשה לקורונה את מה שטראמפ לא מצליח לעשות חודשים". ואוהד נוסף צייץ שאחרי "שמונה השנים של ביידן בבית הלבן, סילבר יוכל להיבחר".

הקומישינר ידע להכיר תודה על חצי העונה האחרונה, וממש כמו הנשיא הנוכחי הודיע השבוע על מענק של 1,000 דולר שתעביר הליגה לכל אחד מאלפי העובדים שלה, לטובת חג ההודיה שיחול בעוד כמה שבועות.

אבל האם הניסוי הגדול שהוכתר בהצלחה הוא הדרך של עולם הספורט להתמודד עם מציאות של "חיים לצד הקורונה"? טוב, זה כבר לא כל כך פשוט.

"רעיון טוב לשעתו"

במקביל לסדרת הגמר של ה-NBA התקיים בפריז טורניר ה"רולאן גארוס" בטניס. לכאורה, המצב בפריז היה פשוט בהרבה - טורניר של שבועיים בלבד מצריך הרבה פחות לוגיסטיקה כדי לשמור על בידוד של השחקנים. גם שם הוכרזה בועה שזכתה לכינוי המקל יותר "Safe Zones".

רפאל נדאל / צילום: AP - Michel Euler

אבל בפועל שחקנים הופתעו מהאופן שבו בודדו. בשונה מאוד מטורניר ה"יו.אס אופן", טורניר בעל מעמד דומה בטניס, שהתקיים כמה שבועות קודם לכן בארה"ב, ויצר בועה יחסית סטרילית, בפריז התברר לשחקנים שבשני המלונות שלהם נמצאים גם אורחים שלא קשורים לטורניר, וחלק מעובדי המלון המשיכו לנהל חיים רגילים של יציאה הביתה בתום יום עבודה. העיתונאים שסיקרו את הטורניר היו תמימי דעים ש"הבועה בפריז היא הכל חוץ מבועה".

הטניסאי האמריקאי סם קווארי שהגיע ל"רולאן גארוס" אמר שכדי "ליצור בועה אמיתית, שבה ניתן יהיה לשכן את כולם לתקופת הטורניר ולהשאיר אותם באותו מתחם, ממנקים ועד שפים, היו דרושים - גם בפריז וגם ביו.אס אופן - 10,000 חדרי מלון". הבעיה היא שלא כולם מוכנים להשקעה כספית כזאת.

וכך, בעצם, כל ליגה או טורניר שפועלים כגוף עצמאי יצרו לעצמם פרוטוקול לבועה כפי שהם מבינים אותה - והוא בעיקר מושפע מהכסף שהם מוכנים להקצות לפרויקט. עד כמה הפרוטוקולים שונים אפילו בתוך אותם ענפים? הנה דוגמה קטנה: ביו.אס אופן הורשו השחקנים לשכור בתים ולא להסתגר במלון, אבל הם נדרשו לשכור גם אנשי אבטחה שימנעו כל אפשרות לחיכוך בינם לבין אנשים שאינם בבועה.

נסיונות נוספים לקיים בועות נעשו בליגת ההוקי קרח (NHL) שבשלבי ההכרעה של העונה התפצלה לשתי בועות בקנדה - אחת בטורונטו ואחת באדמונטון. ליגת הכדורגל האמריקאית (MLS) יצרה בועה שהתבררה כבעייתית מבחינה ספורטיבית אחרי שנאלצה לסלק ממנה קבוצה שהתגלו בה מקרי תחלואה רבים של שחקנים. גם בליגת הנשים בכדורסל (WNBA) יצרו בועה למשחקים.

שחקן הוקי בלייטינג ברוינס / צילום: AP - Winslow Townson

ב-NBA יצרו כמובן את הפרוטוקול המחמיר ביותר - והירידה פרטים הגיעה עד לכדי "קו חם" שעודד דיווח על שחקנים שהפרו את הוראות הבידוד. עם זאת, השחקנים הסכימו למהלך של היעדרות וניתוק מהבית רק לאחר מו"מ עיקש עם הליגה שבסופו הוחלט כי הבועה היא וולונטרית: לא ניתן יהיה לחייב שחקן להתייצב בבועה ולנטוש את משפחתו, ולא ניתן יהיה לזרוק מהקבוצה שחקן שיסרב לקחת בכך חלק. ואכן, מספר שחקנים בחרו באופציה של אי-הופעה.

ואפילו ב-NBA, המקום ששיכלל את הבועה לכדי אמנות, כבר הודיעו כי הרעיון היה טוב לשעתו, כלומר, כשהיה צורך חירום לסיים את העונה שכבר החלה ולמנוע משבר כלכלי גדול. בעונה הקרובה, שתיפתח בעוד כמה שבועות, תחזור הליגה לפורמט משחקים די רגיל, וקבוצות יטוסו ממקום למקום.

מחיר כלכלי ונפשי

ברור לכולם כי ליגות שנמשכות עונה שלמה לא יכולות ליצור בועות כענין שבשגרה. אבל אולי הפתרון הוא אחר? אולי אפשר לקצר את הליגות וכך לאפשר בועות? זו מחשבה נחמדה אבל אין לה זכות קיום מסיבה אחת פשוטה: כסף.

באופן קבוע, מתוך 100 התוכניות הנצפות בשנה בארה"ב, למעלה מ-85 הן משדרי ספורט. עם כל הכבוד לאילוצי תחלואה, אף אחד מהזכיינים לא רוצה לפגום במוצר שבשיאו מביא את המפרסמים לשלם 5.25 מיליון דולר עבור פרסומת של 30 שניות.
אם העונות יתקצרו, הזכיינים יבקשו להקטין את החלק שהם משלמים על התוכן הטלוויזיוני, ועבור הליגות מדובר בהפסדים גדולים: ליגת הפוטבול האמריקאית (NFL) למשל מקבלת מהסכמי טלוויזיה 6 מיליארד דולר בכל שנה.

ויש עוד עניין שמסרבל את יצירת הבועות: זכויות השחקנים. הליגות שהלכו נגד בועה הסבירו זאת בעיקר בעניין האישי ובזכויות הפרט. אי אפשר לנתק אנשים ממשפחותיהם לתקופות כה ארוכות - וכשעושים זאת יש לזה מחיר משמעותי.

שחקנים ב-NBA אמרו בתום תקופת הבועה כי לא יסכימו לעבור את הניסוי הזה פעם נוספת. חלקם השתמשו במונח "כלא בתנאים טובים" כדי לתאר את התחושה, ואחרים חשפו כי לבידוד מהסביבה הטבעית ומהמשפחה היה מחיר נפשי כבד: "אני רוצה להביא לתשומת הלב את נושא הבריאות הנפשית", אמר ג'יילן בראון, כדורסלן אורלנדו מג'יק, במסיבת עיתונאים אחרי אחד מהמשחקים. "להיות כאן בבועה הזאת זה עניין מאתגר מאוד להרבה שחקנים".

ויש גם את העניין הפרקטי. מה שעובד בקבוצת כדורסל המונה 12 שחקנים ושלושה מאמנים בלבד, לא יכול לעבוד בקבוצת פוטבול המונה יותר מ-50 שחקנים ולמעלה מעשרה מאמנים. גם המשחק הוא שונה: בכדורסל אין בעיה לשחק כל יומיים, אפילו יום אחרי יום. בפוטבול המגבלה הפיזית מובילה לכך שהשחקנים יכולים לשחק רק אחת לשבוע. מה הם יעשו במשך שבוע שלם, בין המשחקים, כשהם כלואים בבידוד?

עם הפנים לאולימפיאדה

מצד שני, עם כל הכבוד לבעיות של הבועה, גם לתחלואה והדבקה בספורט יש מחיר כבד: בריאותי וכלכלי. ליגות שלא הלכו על בועה רואות כעת את הבעיות של ניהול תחרות ממושכת תחת מקרים של הידבקויות. כך קרה בליגות הבייסבול והפוטבול בארה"ב שהלו"ז שלהן שובש לחלוטין, וכך קרה גם כאן, בישראל.

בחודש שעבר התמודדה מכבי ת"א מול רד בול זלצבורג האוסטרית על העפלה לליגת האלופות. משחק שעבור מכבי המשמעות הכספית שלו היא הכנסה מיידית של 60 מיליון שקל, רק עבור העפלה (ועוד עשרות מיליונים נוספים שייכנסו בהמשך). בסופו של דבר נאלצה הקבוצה הישראלית להתייצב למשחק ללא חלק מהשחקנים המובילים שלה שהתגלו חיוביים לקורונה - הפסידה בשני המשחקים והודחה.

האתגר של הקבוצות המקצועניות במהלך השנה הזאת יהיה לשמור על השחקנים שלהן ככל הניתן כדי שיעמדו לרשותן בכל משחק, ויממשו עבורן את הפוטנציאל הכלכלי והמסחרי.

עד כמה זה אפשרי? עם גל תחלואה שני שמתרחש ברחבי אירופה ובעולם כולו, אולי לא נראה שוב בועה כמו זו שהתקיימה ב-NBA, אבל כן יהיו הרבה מאוד פרוטוקולים שיידרשו משחקנים ומספורטאים לחיות בסביבה שתוגבל פחות או יותר למשולש: בית-מתחם אימונים-משחק.

ואולי זה גם יהיה הפתרון לאולימפיאדת טוקיו שמשחקיה נדחו לקיץ 2021. אף אחד לא רוצה לכלוא ספורטאים אולימפיים במשך כמה שבועות, אבל ייתכן שזו הדרך היחידה שתאפשר להוציא לדרך את המשחקים, שעל פי נתונים רשמיים היפנים כבר השקיעו בהם כ-12.6 מיליארד דולר (ובפועל, הרבה יותר).

עוד כתבות

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?