גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בלי תכנון ובעיקר טיסות קצרות: הרגלי הצריכה החדשים של תיירי הקורונה

למה לחברות לואו קוסט יש יתרון במשבר הנוכחי, מי הם התיירים שיעירו את הענף, ומה יקרה לתיירות העסקית? ● מאז חודש מרץ, ובאמצעות מחקרים שכללו עשרות אלפי גולשים, בחן האתר סקיי סקאנר את התנהגות התיירים בתקופת הקורונה ● אלו הם עשרת הממצאים העיקריים שלו

נתב"ג בימי קורונה / צילום: שלומי יוסף, גלובס
נתב"ג בימי קורונה / צילום: שלומי יוסף, גלובס

מזה יותר מחצי שנה שענף התיירות העולמי מדמם. איש לא חזה את המגפה שתחולל מהפכה בענף, שנהנה משגשוג, שהמספרים בו הלכו וגדלו והמשקיעים נהרו בהמוניהם. עם סגירת הגבולות בשל המגפה, סדרי עולם השתנו.

מאז מרץ, ובאמצעות מחקרים שכללו עשרות אלפי גולשים, בחן ובדק האתר סקיי סקאנר (Skyscanner) את התנהגות התיירים ואת הקשיים שניצבים בפני הענף הזה. ממצאי המחקר מגלים דפוסי התנהגות חדשים, כך למשל העדפת טיסות קצרות טווח, האפשרות לשלב טיסות ותחבורה יבשתית במקום לבלות בנמלי תעופה, הזמנות קצרות מועד וחשיבות הגמישות בכרטיס הטיסה. מה מאפיין את התייר של היום ומי יהיו התיירים שיאוששו את הענף? ממצאי המחקר בתמצית.

1. עלייה בטיסות לכיוון אחד

בחודש מרץ זיהו בסקיי סקאנר שחל גידול דרמטי במספר החיפושים אחר טיסות לכיוון אחד. זאת כפועל יוצא מכך שתיירים חיפשו טיסות בכדי לחזור למדינתם מיעדים שונים בעולם. חצי שנה לאחר מכן ממוצע החיפוש לטיסות בכיוון אחד נשאר גבוה - בעיקר בקרב גולשים מאוסטרליה, איטליה ודרום קוריאה.

2. גידול בטיסות פנים

באופן טבעי בימי השיא של המשבר והעוצר העולמי חל גידול בחיפושים אחר טיסות פנים או טיסות מקומיות (למשל בתוך אירופה).

יש מדינות שטרנד החיפוש אחר טיסות הפנים ממשיך להיות בווליום גבוה מהרגיל גם כעת. כך, למשל, ביפן, בספרד, באיטליה ובברזיל החיפוש אחר טיסות פנים עלה מאז מאי. לעומת זאת, היקף החיפוש לטיסות הפנים בארצות הברית דווקא ירד ביוני-יולי.

ומה באשר לטיסות בינלאומיות? מאז חודש אוגוסט שיעור החיפוש לטיסות בין מדינות נמצא במגמת עלייה עולמית.

3. טיסות מיידיות

הנוסעים עברו מתכנון ארוך טווח לתכנון בטווח המיידי. חוסר הוודאות והשינויים התכופים במדיניות, הובילו לכך שרוב הגולשים מתעניינים בטיסות בטווח של כשבוע - המגמה הזו בלטה במיוחד בחודשים מרץ-אפריל, התמתנה מעט בחודשים מאי-יוני ובאוגוסט היא חזרה לשקף את רצון הגולשים, שמתנהלים באי ודאות.

גם חברות התעופה הישראליות מדווחות כי הנוסעים שינו את הרגלי הצריכה שלהם וההזמנות נעשות לטווח קצר, כלומר ימים ספורים לפני טיסה. הרגל זה מקשה על החברות בתכנון ארוך טווח והוא מאתגר גם לנוכח השינויים שמונחתים על הענף, דוגמת האיסור לטוס בשבועיים האחרונים בישראל, שבוטל ב-16.10.

4. עתיד מעורפל בעיקר לתיירות העסקית

תעשיית התיירות היא אחת מהתעשיות שנפגעו קשה ביותר ממשבר הקורונה. למעשה, רבים סבורים שפני התעשייה לא ישובו למה שהם היו לפני כן, כל עוד התיירות פועלת תחת חובת בידוד במדינות רבות, איסור ההתקהלות ומגבלות הכניסה של אזרחים ממדינות שונות למדינות אחרות.

גם בתחום העסקי, לרבות תיירות הכנסים, חלו שינויים מהותיים - את המינגלינג ואת שלל האירועים והכנסים החליפו המסכים. עבור חלק מחברות התעופה, שהתבססו בעיקר על התיירות העסקית, מדובר במכה גדולה אף יותר.

בגרף שבחן את מטרת הנסיעה של הגולשים באתר בולטת ירידה חדה בנימוק של נסיעה עסקית ומנגד חלה עלייה בנימוק "חופשה" לטובת הטיסה. המנהל המסחרי של סקיי סקאנר, סטיוארט מידלטון, סבור שהתאוששות של הסגמנט העסקי תימשך מספר שנים, וגם לאחר מכן היא תשתנה, בין השאר בשל שיקולים כלכליים של חברות. "חברות תעופה שנסמכו על מכירות מושבים במחלקות עסקים, שהיוו נתח עיקרי מהרווחיות שלהן, יצטרכו לחשב מסלול מחדש בכל הנוגע למחירים, לחוויה ולכל חבילת הנוסע העסקי שכולל את הביטחון הרפואי שהנוסעים מחפשים כיום, גם בסגמנט הפנאי".

5. הראשונות להתאושש - חברות הלואו קוסט

לפי סקיי סקאנר, חברות הלואו קוסט יהיו הראשונות להתאושש לאור הביקוש לטיסות פנים ולטיסות "אזוריות". יתרה מזאת, המודל העסקי של חברות הלואו קוסט, שפועל תחת מודל ההתייעלות, מוכיח את עצמו יותר מתמיד לטובת החברות, שידעו למקסם את התפוסות במטוסים כשהן לא בוחלות באמצעים כולל שחיקת מחיר למינימום.

בנוסף, המודל הרזה של חברות הלואו קוסט פועל לטובתן בכל הנוגע להתייעלות מחויבת המציאות בענף כיום. עוד פועלת לזכות חברות הלואו קוסט היכולת שלהן להגיב מהר למציאות המשתנה - למשל עם השקת קווים חדשים המותאמים לביקוש.

מנגד, לנוסעים של היום חשוב לא רק מחיר: כיום הנוסעים יחפשו גם פרמטרים של היגיינה וניקיון ומעל הכול - גמישות בביטול או בשינוי כרטיס, מה שחברות תעופה, כולל חברות הלגאסי (מסורתיות) כבר הצליחו להפנים וליישם מהר בתקופה האחרונה, כאשר חלקן אף מציעות ביטוח מותאם לתקופה או בדיקות קורונה.

6. הדחף להכיר מקומות חדשים - התרופה לתיירות

בענפי התיירות והתעופה מקווים שהדחף של בני האדם להיחשף למקומות חדשים ולפרוץ גבולות, תרתי משמע, יעזור לאושש את הענף.

בשנים האחרונות המספרים הצומחים של התיירים בעולם פתחו אופקים למטיילים בכל הגילאים. את הדחף הזה קשה למחוק וזה גם עשוי להיות המסר השיווקי של מדינות, שנשענות על ענף התיירות ושירצו להשיב אליהן את התיירים במהרה.

7. מי הם התיירים שיעירו את הענף?

לפי נתוני סקיי סקאנר, על סמך מחקר בין עשרות אלפי גולשים מכל העולם, 65% מבין הנשאלים בגילאי 18 עד 24 הזמינו או מוכנים להזמין טיסה. בקרב בני ה-25 עד 34 מדובר ב-76% מהנשאלים. 55% מהנשאלים שיש להם ילדים השיבו שהם נכונים להזמין טיסה.

בקרב מי שחושש או מתלבט האם לטוס השיקול העיקרי היה המצב הכלכלי האינדיווידואלי, לאחר מכן הזכירו הגולשים את הסיכון הבריאותי והיו כאלה שהתייחסו לשיקול אתי: "מה יחשבו עליי מכרים אם אסע לטייל בחו"ל בעת הזו".

8. הזדמנות לשינוי

ערים שסבלו מתיירות יתר (כמו ונציה וברצלונה) הפכו מיותמות מתיירים. לתושבים זה אולי נעים יותר, אבל לעסקים פחות. ההתאוששות ההדרגתית תאפשר למתן את מספר התיירים ביעדים המבוקשים - כך גם מההיבט שהתיירים עצמם לא ירצו לשהות במקומות הומי אדם.

סוגיה אחרת שלפני המשבר הייתה בדרך לפריצה תודעתית היא הנזק הסביבתי, וכך יתאפשר בתיירות שאחרי הקורונה לשים דגש על תיירות מתחשבת סביבתית, כזו שגם התיירים רוצים ושואפים למצוא. הקורונה האיצה תהליכים שיאפשרו זאת, למשל עם צמצום ציי מטוסים ופרידה ממטוסים ישנים ומזהמים.

9. שיתופי פעולה בין מדינות יאפשרו לאושש את התיירות

סינגפור והונג קונג חתמו ביניהן על הסכם הדדי לפיו שתיהן יהפכו ל"בועות תיירות" אחת עבור שנייה. הסכמים מעין אלה עוזרים לשמור על אזורים ירוקים יותר מקורונה ולעודד תיירות בצורה הדדית.

לישראל אין הסכמי הדדיות. בשעה שעשרות אלפי ישראלים נופשים ביוון - ליוונים (המעטים שהיו רוצים לבוא), כמו גם לשאר הזרים, אין כניסה לישראל.

10. ביטחון רפואי

צעד חשוב להחזרת התיירות היא בהשבת האמון ובהענקת תחושת הביטחון הרפואי לנוסע. מהמחקר של סקיי סקאנר עולה כי 85% מהגולשים היו מוכנים לטוס למדינות שבהן יש אפשרות לבצע בדיקת קורונה בשדה התעופה.

גם רשימות, שמשרדי הבריאות ברחבי העולם מגבשים, מעניקות ביטחון לנוסעים כמדינות שאליהן בטוח לנסוע. אחרי שבאוגוסט בריטניה הוסיפה את פורטוגל לרשימת המדינות הבטוחות, זיהו בסקיי סאנר זינוק של 2,000% בהיקף ההזמנות מהאי הבריטי לפורטוגל.

עוד כתבות

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

בזכות ה-AI: קמטק מציגה תוצאות שיא בדוחותיה הרבעוניים

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● אורמת הציגה גידול מרשים בשורת הרווח וההכנסות ואופטימית גם לגבי ההמשך ● איי סי אל דיווחה על ירידה במחירי האשלג והדשנים אך עקפה את התחזיות המוקדמות ● קמטק הציגה דוח מרשים בעקבות הביקוש לתחום ה-AI ● מניית טאואר קופצת לאחר דוח חזק ● ונובה הפתיעה את האנליסטים עם תחזיות חזקות ● מדור חדש

וולבו EX30 TWIN MOTOR / צילום: יח''צ

החל מ-234 אלף שקל: הרכב שמצליח לעורר סערה

רכב הפנאי החשמלי הקומפקטי של וולבו מצליח לשלב ביצועים רציניים מאוד עם טווח נסיעה שימושי ושלדה אירופית ● יש כמה מוזרויות בתא הנוסעים, אך החבילה הכוללת מרשימה מאוד

מרפסות מלון מפונים בקיבוץ גינוסר. ''שבר את המבנה הקהילתי'' / צילום: Associated Press, Ariel Schalit

המחקר שמגלה את עומק הפגיעה במפוני הצפון

סקר של הטכניון, שנערך בקרב 340 תושבים מגבול הצפון, משרטט תמונה עגומה בתחומי התעסוקה והחינוך וגם בפן הנפשי והמשפחתי של מי שפוזרו במאות נקודות ברחבי הארץ ● "המציאות שנוצרה סימנה להם - הממשלה לא מכירה בסיפור שלכם, אפשר בלעדיכם", אומרת פרופ' מירב אהרון–גוטמן

שוק הנדל''ן מתאושש אך עדיין נמצא ברמות נמוכות מהממוצע / צילום: Shutterstock

הכלכלן הראשי: שוק הנדל"ן מתאושש אך עדיין נמצא ברמות נמוכות מהממוצע

ברבעון הראשון של השנה נמכרו הכי הרבה דיורת מאז הרבעון השני 2022 ● עם זאת, הנתונים נמוכים בכ-17% מהמוצע חודשי רב שנתי של רכישת דירות, והדרך להתאוששות הענף עוד רחוקה ● וגם, כמה דירות רכשו תושבי חוץ?

ערן כהן, מנכ''ל אלסטום ישראל / צילום: אלסטום

מנכ"ל אלסטום בישראל לא חושב שצפויה בריחת משקיעים: "הפן הכלכלי קובע"

ערן כהן, מנכ"ל אלסטום ישראל, תאגיד התשתיות הצרפתי, מסביר כי פעילות החברות הזרות לא נפגעה, למרות המלחמה: "מה שמוביל זה האינטרס העסקי" ● בראיון לגלובס הוא מתייחס לראשונה לטענות על עיכוב בקו האדום ולעזיבת החברה הספרדית שבנתה את הרכבת הקלה בירושלים

בנימין נתניהו. להחריש את האבדות / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

הדרך לניצחון המוחלט עוברת בעצימת עיניים

ראש הממשלה שוכח את האבידות בדרך לניצחון הגדול ● עורכי הדין חונקים את המערכת עם עתירות חסרות תכלית ● ומה מלמדים הרגלי הצריכה של אנשי המילואים ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק 

בניין חברת טבע / צילום: Shutterstock, Cineberg

האנליסטים מרוצים מטבע: "השוק עוד לא עיכל את שינוי ה-DNA בחברה"

טבע פרסמה אתמול דוחות ואשררה את התחזית השנתית, כשבמקביל דיווחה על תוצאות חיוביות בניסוי קליני בתרופה מקורית לטיפול בסכיזופרניה ● האנליסטים מעריכים כי התרופה תוכל להימכר במאות מיליוני דולרים ואף למעלה ממיליארד דולר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

רכיב ההשקעה שנמצא בשיא: איפה רוב הישראלים שמים את הכסף

מה קרה במגמות ההשקעה של הציבור בשני העשורים האחרונים, האם התהפוכות בשווקים הפיננסיים או לחלופין אירועים מקומיים השפיעו על העדפותיו ושינו את טעמו ● ומה גורם בעיקר למשקיעים לחפש הזדמנויות בשוקי חו"ל

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בורסת ת"א סוגרת שבוע ירוק: המדדים המובילים זינקו ביותר מ-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.9% ● הבורסה פרסמה את סיכום המסחר השבוע: מדדי הטכנולוגיה הובילו את העליות ● עליות שערים אפיינו גם את מדדי איגרות החוב המקומיות, בדומה לאגרות בארה"ב ● מניות קמטק, טאואר ונובה זינקו היום בעקבות הדוחות

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP(Kin Cheung), Shutterstock

רדיקלים מוסלמיים מנצחים בבחירות מקומיות באנגליה ופוטין מתקרב אל פטר הגדול

מוסלמים מנצחים בבחירות מקומיות באנגליה עם דגלים פלסטיניים ועם כרזות לטובת עזה ● אדאני (מנמל חיפה) הופך לכדור משחק בבחירות בהודו ● פוטין, תקופת כהונה חמישית, משתווה לסטאלין ● חדשות משפטיות טובות לטראמפ ● אורנגאוטן חובש את הפצע

צילום: איל יצהר

38 שופטים חדשים נבחרו לבתי משפט השלום. הרשימה המלאה

הוועדה לבחירת שופטים מינתה היום 38 שופטים חדשים לבתי משפט השלום בתל אביב ובמחוז מרכז, בהם עורכי דין מהמגזר הפרטי בתחום האזרחי והפלילי, פרקליטים ורשמים בכירים ● מחצית מהשופטים החדשים - נשים

הפגנה בירושלים נגד הקו הירוק / צילום: ap, Matt Rourke

התפרעויות נגד הקו הירוק: נזק של מאות מיליוני שקלים וחצי שנה עיכוב

בשבוע שעבר הוצתה מכונת קידוח בפרויקט ההקמה של הרכבת הקלה בבירה ● גורמים המעורבים בפרויקט חושדים כי היא הוצתה על ידי קומץ חרדים שמתנגדים להקמת הקו, וזה לא המקרה הראשון

דורון טאובמן / צילום: אמנון חורש

זה עורך הדין שייצג את הממשלה בבג"ץ חוק הגיוס

בחודש שעבר אישרה היועמ"שית לממשלה לקבל ייצוג נפרד בבג"ץ חוק הגיוס ● מי שהסכים לקחת את המשימה הוא עו"ד דורון טאובמן, שותף במשרד רם כספי, בעל ניסיון בייצוג בבג"צים המציגים עמדה שמרנית ● בין היתר מייצג טאובמן את הרבנים הראשיים בבג"ץ מתווה הכותל

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

רשות החברות דורשת להקפיא את הליך מינוי מנכ"ל נת"ע

דרישה מאחד מחברי ועדת האיתור לפרוש, גרמה למ"מ רשות החברות ינקי קוינט להקפיא את הליך בחית המנכ"ל "מחשש לתקינות ההליך" ● אך לגלובס נודע כי והבה לא השתתף בניקוד המועמדים ● ומי המועמדים המובילים לתפקיד?

חוסיין סלאמי, מפקד משמרות המהפכה / צילום: Associated Press, Vahid Salemi

עם למעלה מ-30 אלף חיילים: האיום החדש של איראן על ישראל

חוסיין סלאמי, מפקד משמרות המהפכה, התייחס לסוגיה של פעילות ימית באגן הים התיכון, לצורך הידוק ההתקפה על ישראל ● זוהי לא הפעם הראשונה שמתייחסים באיראן לסוגיה זו, ולפני חודשים ספורים הוקם בסיג' ימי, משמר מתנדבים שיכלול לפי טהרן כ־55 אלף איש על כ־33 אלף כלים

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

איור: גיל ג'יבלי

תל אביב 125 מול S&P 500: איזה מדד יציג תשואה עודפת השנה?

אחרי שנה בה בורסת תל אביב השתרכה הרחק מאחורי וול סטריט, מדד תל אביב 125 מתחיל לצמצם את הפער מול S&P 500, והתחזיות לתשואה עודפת במדד הישראלי הולכות ומצטברות ● דודי רזניק מבנק לאומי אופטימי לגבי השוק המקומי, אבל מזהיר: אם תהיה הסלמה במלחמה, התמונה תתהפך ● מדור חדש

השופט בדימוס אורי שהם, נציב תלונות הציבור על שופטים היוצא / צילום: ליאור מזרחי

נציב השופטים פורש ללא מחליף נוכח התנגדות לוין למנות שופט עליון בדימוס

שר המשפטים יריב לוין מבקש לשנות את השיטה הקיימת ולמנות לתפקיד נציב התלונות שופט מחוזי בדימוס - ולא שופט עליון בדימוס כפי שהיה ב-20 השנים האחרונות ● מ"מ נשיא העליון עוזי פוגלמן מתנגד לכך ● הנציב הפורש אורי שהם כתב ביקורת קשה על כך שטרם מונה לו מחליף: "פעילות הנציבות נגדעת עתה במחי יד וללא כל הצדקה"

נשיא טורקיה, ארדואן / צילום: Shutterstock, Mr. Claret Red

ישראל מנעה מארדואן מרחב הכחשה, וטורקיה נסוגה מההקלות בסחר - בינתיים

משרד המסחר הטורקי שלח מכתבים למפעלים בענף הבניין המקומי ועדכן אותם על אישור זמני לחדש את האספקות לישראל - אך הפרסומים בתקשורת הישראלית וההודעה החריפה של שר החוץ ישראל כ"ץ בנושא שברו את הכלים 

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

השר ברקת: "הצעד של ארדואן יפגע בעיקר בתדמית הכלכלה הטורקית"

לפי נוכחים בכנס מכון היצוא בנושא קשרי הסחר של ישראל עם טורקיה אמר שר הכלכלה ניר ברקת כי תגובה לטורקיה תפגע ביוקר המחיה ● אך לא כולם מסכימים, יעל רביע־צדוק, סמנכ"לית כלכלה במשרד החוץ אמרה כי "צריך לצמצם את היקפי הסחר עם טורקיה"