גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"היזמים הגדולים כמעט לא בונים דירות": הכירו את יזם הנדל"ן איציק תשובה, האחיין של

כמו דודו יצחק תשובה, גם איציק תשובה התחיל את דרכו כקבלן בנתניה • מאז הוא התרחב לתל אביב ולערים נוספות, ומפרויקטים למגורים למגדלי משרדים יוקרתיים ● כיום הוא מאמין נלהב בעירוב שימושים: "יש ביקוש לדירות קטנות ליד מקומות העבודה"

איציק תשובה / צילום: איל יצהר, גלובס
איציק תשובה / צילום: איל יצהר, גלובס

לפני שש שנים וחצי, כשראיינתי את יזם הנדל"ן איציק תשובה, הוא כבר היה אחד הקבלנים הגדולים בנתניה, אך בתל אביב היה רק בתחילת דרכו. מאז, הוא עבר מנתניה לערים תל אביב, חיפה וירושלים, מפרויקטים ממוצעים ליוקרתיים; וממגורים לפרויקטים של משרדים ומסחר, אם במתכונת קבוצות רכישה ואם במתכונת של יזמות.

בתל אביב יש לתשובה פרויקטים בנווה צדק, ברחוב רמז וברחוב קפלן. זה האחרון הוא פרויקט שימור ותוספת שנעשה בבית הסופר ההיסטורי. חזיתו של בניין המגורים תשמר את מבנה בית הסופר, אשר שימש בעבר כמקום מפגש לסופרים, לאנשי רוח ולעיתונאים (המבנה צמוד לבית סוקולוב, הלוא הוא בית העיתונאים), וכן לקיום אירועים ספרותיים.

תשובה רכש את המתחם ב-2015 מקבוצת העיר החדשה. בסיום השיפוץ המחמיר, ימשיך המבנה לשמש את אגודת הסופרים, וכן יוקם בו מוזיאון לתולדות הספרות העברית. "זה פרויקט שביקשנו עליו היתרים כבר לפני חמש שנים", מספר תשובה, "ובקרוב נקבל אותם. התחלנו שם עם קבוצת רכישה ועברנו ליזמות. ההיתרים התעכבו, עצרנו את השיווק, ונמשיך אחרי שנקבל היתר".

הפרויקט כולל 23 דירות, בהן פנטהאוזים גדולים בשטח של 350 מ"ר, לצד דירות קטנות של 50 מ"ר. פרויקט שני, ביהודה הלוי בכניסה לנווה צדק, של 17 דירות, כבר מאוכלס. השלישי, ברחוב רמז, הוא פרויקט הריסה ובנייה של שני בניינים, בהמתנה להיתרים.

בירושלים מקדם תשובה פרויקט פינוי בינוי בשכונת קטמון, במסגרתו יוקמו שני בניינים של 100 דירות כל אחד, ופרויקט נוסף הוא מבנה לשימור, צמוד למגרש הרוסים, שישמש למלונאות ולמגורים. בחיפה יש לו פרויקט יוקרתי ברחוב הכי יפה בעיר, יפה נוף, המשקיף על כל המפרץ.

אז אני מבינה מהפרויקטים האלה, שאתה לא שותף למחשבה שבעקבות הקורונה אנשים ייצאו מהערים ליישובים כפריים.

"יש אצל חלק מהאנשים רצון לרדת מהמגדלים לבתי קרקע, גם כאן וגם בניו יורק. יש התעניינות גדולה בצמודי קרקע, ובדירות, יש דרישה לשטחים גדולים, לדירות גן, לדירות עם מרפסות. אבל זה זמני".

החשד בפרשת פיירברג: התיק נסגר

תשובה הוא בנו של הקבלן הנתנייתי אברהם תשובה, אחיו של יצחק תשובה, בעל השליטה בדלק, שבעצמו החל את דרכו העסקית כקבלן בנתניה. הוא נולד בנתניה, גדל שם, וגם כיום הוא מתגורר באחד הפרויקטים שלו בעיר ימים בנתניה, ומשרדו ממוקם באחד מבנייני המשרדים שלו.

לפני כמה שנים נחשד תשובה במתן שוחד לראשת העיר נתניה, מרים פיירברג, לכאורה תמורת קידום מיזמי הנדל"ן הענפים שלו בעיר. לפני כשנתיים הודיעו המשטרה והפרקליטות על סגירת התיק נגדו, וכחצי שנה לאחר מכן נסגר התיק גם נגד פיירברג.
לעומת זאת, נגד סגנה, שמעון שר, הוחלט להגיש כתב אישום בכפוף לשימוע, בשל קבלת שוחד לכאורה מיזמי נדל"ן.

תשובה אינו מעוניין כיום להתייחס לפרשה, והוא ממשיך קדימה. מבחינתו, גולת הכותרת של עבודתו כיום היא בניין באזור התעשייה החדש של נתניה, פרויקט מטרופולין. כרגע מדובר בחמש קומות משרדים מעל קומת מסחר, ובהמשך תשובה מתכנן לבקש אישור לסביב 40 קומות. "זה עומד להיות הפרויקט הכי גדול והכי יוקרתי בנתניה", הוא אומר.

פרויקט אחר, שכבר נמצא בביצוע, הוא "מגדל החלוצים" בשטח של 25 אלף מ"ר משרדים ומסחר, שייבנה ליד בית המשפט בכניסה לנתניה.

אתה מרגיש קושי לשווק משרדים עכשיו, אחרי הקורונה?
"בנתניה אין ירידה. את פרויקט מגדל החלוצים שיווקנו במלואו - 14 קומות, ועכשיו אנחנו מגישים בקשה לאשר לנו עוד שש קומות. לעומת זאת, בפרויקט שלנו בראשון לציון יש האטה".

מדובר בפרויקט מסחר ועסקים בשם בוסטון ביזנס סנטר שיוקם במערב ראשון, ליד הסינמה סיטי, על מגרש בשטח 9 דונם. בפרויקט, בתכנונו של האדריכל אילן פיבקו, יושקעו 250 מיליון שקל. את הקרקע רכש תשובה מיגאל ומשה גינדי, יחד עם חברת בר-אב ועם משקיעים מבוסטון, תמורת 60 מיליון שקל. באחרונה החלה הקבוצה לשווק את הפרויקט, ותשובה סבור שהשיווק איטי בגלל הקורונה.

"אנשים מחכים לראות מה יהיה", הוא מסביר. אפשר שגם ההיצע הגדול של משרדים במערב ראשון לציון משפיע על קצב השיווק.

בוסטון ביזנס סנטר במערב ראשון לציון. בפרויקט יושקעו 250 מיליון שקל הדמיה: 3DVision / הדמיה: 3DVision

מה להערכתך יקרה בתחום המשרדים?
"בתקופה הקרובה תמשיך להיות האטה, אחרי הקורונה אנשים לא יוכלו להמשיך לעבוד מהבית, ויחזרו למשרדים".

ובמסחר?
"במסחר ייקח זמן להתאושש".

אחד הפרויקטים היותר מעניינים של הקבוצה, הוא פרויקט של עירוב שימושים, שאותו מקימה קבוצת תשובה בשיתוף עם פרשקובסקי וטריגו נדל"ן, בהרצליה פיתוח. שלושת השותפים זכו בשנה שעברה בהתמחרות שנערכה על הקרקע - בשטח של 7.3 דונם, הממוקמת צמוד לקמפוס מיקרוסופט החדש. השותפים רכשו 55% מהקרקע, לפי שווי של 380 מיליון שקל.

זהו למעשה הפרויקט הראשון שיכלול משרדים ומגורים בהרצליה פיתוח, ותשובה מציין שליזמים נוספים יש כבר פרויקטים דומים בקנה. הפרויקט, שתוכנן על ידי האדריכל משה צור, יכלול קומת מסחר, 19 קומות משרדים ו-10 קומות מגורים. הוא שווק ברובו, וכיום נמצא בשלב חפירה ודיפון.

למה לדעתך עירוב השימושים יתפוס?
"בעירוב שימושים יש בדרך כלל דירות קטנות ויש לזה ביקוש מאוד גדול בקרב צעירים, שנוח להם לגור באזור העבודה".

האם הדירות בעירוב שימושים הן בעיקר מצד רוכשים שמתגוררים בהן או מצד משקיעים?
"הרוכשים הם גם משקיעים וגם צעירים שעובדים באזור ומחפשים קרבה למקום העבודה".

מה המורכבות בשיווק?
"המורכבות היא לא בשיווק של פרויקטים מסוג זה, אלא בשלב האישורים מול הרשות המקומית".

"פינוי בינוי הוא המדיניות הנכונה"

עיקר הפרויקטים שלו עדיין מתרכזים בנתניה, שם הוא מקדם כ-20 מתחמים של פינוי בינוי. אחד מהם, במרכז השוק של נתניה, פרויקט של עירוב שימושים, שיכלול כ-100 אלף מ"ר משרדים ומסחר. בנתניה יצא עד היום לדרך רק פרויקט אחד של פינוי בינוי, ועוד אחד אושר לאחרונה, כך שאפשר להניח שמדובר בפרויקטים לטווח ארוך מאוד.

תמ"א 38 תימשך, או שמעכשיו נראה רק פינוי בינוי?
"זה יילך וייפסק. המדיניות היא לאפשר מתחמים גדולים, כי אין היגיון בכך שיש בניין אחד שנראה טוב ולידו בניינים ישנים שנראים רע. המדיניות היא לאחד שבעה-שמונה בניינים לבניין אחד, וזו גם המדיניות הנכונה, כלפי העירייה, הדיירים והיזם".

יש עיריות שהיית אומר שיותר קל לפעול בהן?
"היום בכל העיריות פרק הזמן להוצאת היתר למגורים ארוך מדי. מאוד מקשים, משלב רכישת הקרקע ועד תחילת הבנייה, בעוד שלמסחר ומגורים הרבה יותר פשוט ומהיר (משום שהעיריות מעדיפות את הארנונה הגבוהה של המשרדים והמסחר). בפועל זה צריך להיות הפוך, כי משרדים לא צריך כל כך הרבה, ובמגורים תמיד יש צורך".

יש לכם גם קבוצות רכישה.
"סיימנו שבע קבוצות רכישה, לא חרגנו מהתקציב ואפילו החזרנו כסף לרוכשים".

אתה חושב שנראה כאן האטה בתחום קבוצות הרכישה, בעקבות פרשת אלדד פרי?
"יש חשש, אבל מארגן טוב יכול לסיים פרויקט בתקציב המקורי. קבוצות רכישה זה כלי מצוין שיכול להוזיל עלויות. הדבר היחיד שגרם נזק לקבוצות רכישה זו דווקא הרגולציה - העלאת הדרישה להון עצמי של 50% במקום 20%. זה פטיש חמישה קילו, שפגע בעיקר בצעירים, כי ההון העצמי שלהם נמוך. זה היקשה עליהם את החיים והוציא אותו מהמשחק".

מה יהיה בכלל בתחום של המגורים להערכתך?
"מחירי הדירות ימשיכו לעלות. אין בכלל היצע. היזמים הגדולים כמעט ולא בונים, אין כמעט מסחר בקרקעות, אין התחלות בנייה. יזמים בונים כרגע הרבה פחות, ובתוך חודשים ספורים יהיה מחסור. את עליות המחירים נראה לדעתי בטווח הארוך יותר, אולי בסיום הקורונה".

יש האטה בביקוש לדירות יוקרה?
"לגבי דירות שמשווקות במחיר של מעל 3 מיליון שקל, יש כמעט עצירה. דירות במחירים של עד 3 מיליון שקל עדיין נמכרות, ולדירות הזולות, במחיר של מתחת ל-2 מיליון שקל, יש ביקוש גדול מאוד".  

עוד כתבות

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבנקים רוצים לחלק יותר דיבידנד ושני בעלי שליטה ייהנו מכך במיוחד

עם עודפי הון של 27 מיליארד שקל, הבנקים מעוניינים שבנק ישראל יעלה את שיעור הדיבידנד המשולם לבעלי המניות מדי רבעון מ־40% ל־50% ● מהם הנימוקים בעד ונגד המהלך, מהי עמדת המפקח על הבנקים והאם ומתי הוא ייצא לפועל?

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים אישרו את הצעת החוק להחלשת היועמ״שים במשרדי הממשלה

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בת"א לקראת החלטת הריבית; מניית אמות משילה 5%, אלוט מזנקת ב-10%

ת"א 35 יורד ב-0.2% ● ירידות באסיה ובחוזים בוול סטריט ● בנק הפועלים: הפחד מפספוס הזדמנויות מניע עתה את בורסת ת"א ● בנק ישראל לצפוי להותיר היום את הריבית ללא שינוי, אך עיני השוק נשואות לתחזיות ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט ● וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שעלתה לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

השותפים בקרן רד דוט קפיטל (מימין למעלה: אטד פלד, יניב שטרן, ברק סלומון, מימין למטה: דניאל ארדון ברץ, יורם אורון) / צילום: עומר הכהן

אחרי מכירת פאראגון: זו הקרן שמגייסת 320 מיליון דולר

קרן ההון סיכון הישראלית רד דוט, אותה הקימו הקימו יורם אורון ויניב שטרן ומאחוריה מספר אקזיטים בולטים, מגייסת קרן שלישית להשקעות בחברות בוגרות ● על פי הערכת גלובס, הקרן הראשונה של רד דוט שהיקפה כ-150 מיליון דולר, החזירה למשקיעים המוגבלים בקרן פי 5 על ההשקעה

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

הבורסה בשנזן, סין / צילום: Shutterstock

מניית טסלה יורדת ב-7% בטרום מסחר לאחר שאילון מאסק הודיע על השקת מפלגה פוליטית

מגמה מעורבת באירופה בעקבות החדשות בנוגע למכסים של טראמפ ● ירידות בחוזים העתידיים בוול סטריט ● טראמפ: מאסק ירד מהפסים ● שר האוצר סקוט בסנט אמר אתמול כי המכסים ייכנסו לתוקף ב־1 באוגוסט עבור מדינות שלא יגיעו להסכם ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט • וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

נאייקס מפטרת קרוב ל-6% מעובדיה, רובם בישראל

חברת הפינטק תפטר כ-70 עובדים, רובם בישראל ● לפי החברה, הרכישות האחרונות שביצעה יצרו חפיפות בתפקידים מסוימים ● מניית החברה זינקה בכ-53% מאז השפל האחרון באפריל על רקע מלחמת הסחר

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

איראן רוצה לרכוש מטוסי קרב, וישראל מבקשת מסין: "תרסני אותה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ישראל חוששת מזה שסין תמכור מטוסים מתקדמים לאיראן, מה עמד מאחורי החלטה של סין לא להתערב לטובת איראן בזמן המלחמה והעיתונאית הלבנונית שקוראת לנורמליזציה בין לבנון וישראל ● כותרות העיתונים בעולם

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים