גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הצעת החוק הקובעת כי עלות ימי הבידוד תתחלק בין העובדים, המעסיקים והמדינה - עברה לוועדת השרים לחקיקה

משרד האוצר תקצב את המהלך (העלות למדינה) בסך של 500 מיליון שקל בלבד ● ארגוני המעסיקים זועמים ואומרים כי "העובדה שמשרד האוצר בוחר לתקצב אירוע של חמישה מיליארד בסכום מצחיק של 500 אלף שקל - מראה יותר מכל את רמת הציניות של האוצר וכוונתו להשית את העלות על המעסיקים"

עצמאים דורשים סיוע מהמדינה בהפגנה בתל אביב  / צילום: שלומי יוסף, גלובס
עצמאים דורשים סיוע מהמדינה בהפגנה בתל אביב / צילום: שלומי יוסף, גלובס

על רקע הדיונים על קיצור ימי הבידוד לעשרה ימים בלבד, במקום 14 יום, משרד האוצר ממשיך לקדם את הצעת החוק הקובעת כי עלות ימי הבידוד תתחלק בין העובדים, המעסיקים והמדינה, ותהיה על חשבון ימי המחלה של העובד.

הבוקר (א') העביר משרד האוצר את הצעת החוק שגובשה בנושא לוועדת השרים לענייני חקיקה, תוך שהוא מתקצב את המהלך (העלות למדינה) בסך של 500 מיליון שקלים בלבד. זאת, בשעה שלטענת ארגוני המעסיקים במשק, עלות ימי הבידוד למעסיקים הגיעה עד כה לכ-4 מיליארד שקלים. החקיקה מקודמת חרף התנגדות עזה מצד ארגוני מעסיקים שונים במשק, ובהם נשיאות המגזר העסקי, לה"ב, התאחדות המלאכה והתעשייה, איגוד חברות הניקיון ועוד.

על פי הצעת החוק של משרד האוצר, החל מיום פרסום הוראת השעה ועד ל-30 ביוני 2021, עובד שנעדר מעבודתו עקב היותו בבידוד לפי צו בריאות העם, יהיה זכאי להשתמש בימי המחלה שצבורים לטובתו אצל המעסיק.

עוד נקבע בתזכיר החוק כי התשלום בעבור ימי המחלה יהיה בהתאם לקבוע בחוק: תשלום של 0% מערך יום מחלה על היום הראשון, 50% מערך יום מחלה על היום השני, 50% מערך יום מחלה על היום השלישי ו-100% החל מהיום הרביעי לבידוד. המדינה והמעסיקים יחלקו את עלות ימי הבידוד שווה בשווה.

כמענה לעובדים שאין ברשותם מכסת ימי מחלה - כלומר: עובדים שניצלו את מלוא ימי המחלה שלהם השנה - נקבע בהצעת החוק, כי עובדים אלו יקבלו תשלום עבור ימי הבידוד בהתאם לחלוקה הבאה: 0% מהשכר על היום הראשון, 50% מהשכר על היום השני, 50% מהשכר על היום השלישי, ו-70% החל מהיום הרביעי והלאה. העלות במקרה זה תמומן במלואה על-ידי המדינה. כך, לעמדת האוצר, יימנע התמריץ השלילי בדבר הימנעות מבידוד ויוסר החשש כי עובדים יגיעו לעבודה למרות שהיו חייבים לשהות בבידוד.

עוד מוצע בהצעת החוק לתקן את חוק הביטוח הלאומי, כך שהמידע שיגיע למוסד לביטוח לאומי בנוגע לעובדים ולימי הבידוד יהיה רלבנטי ומדויק יותר. על פי דברי ההסבר להצעת החוק, "המוסד לביטוח לאומי מקבל דיווחים שונים אודות העובדים, הנחלקים לדיווח חודשי ודיווח חצי שנתי או שנתי. מהניסיון המצטבר במוסד עולה כי מרבית המעסיקים במשק עומדים בחובת הדיווח התקופתי המקוון והדבר משפר את המידע הקיים במוסד לביטוח לאומי אודות נתוני העובדים. ביחס לדיווח החודשי, המוסד מקבל דיווח מן המעסיקים באופן מקוון או באמצעות טפסים ידניים. המידע המדווח בדיווח החודשי הינו כוללני בלבד, ואינו מאפשר למוסד לדעת 'בזמן אמת' אודות ההכנסות והנתונים בדבר עבודת העובדים, דבר שיש לו השפעות משמעותיות הן בנוגע לזכאות לגמלה, והן בנוגע לחישוב דמי הביטוח".

הדרישה: שהמדינה תישא בעלות לבדה

הרקע לחקיקה הנה פסיקת בג"ץ מיולי האחרון לפיה "בידוד אינו מחלה", ולכן לא ניתן להמשיך להשית על המעסיקים במשק את התשלום הגורף עבור ימי הבידוד. בג"ץ ביטל את תעודות המחלה הגורפות שהוציא משרד הבריאות לעובדים שנאלצים לשהות בבידוד, ושלח את המדינה למצוא תשובה לשאלה מי יישא בעלות ימי הבידוד. הביטול של תעודות המחלה היה אמור להיכנס לתוקף ב-30 לספטמבר, אך המדינה הגישה בקשה לדחיית המועד בכחודש לצורך חקיקה ההסכמות שהושגו בינה לבין המעסיקים לכאורה - וקיבלה.

על פי ההסכמות אז, ימי הבידוד ירדו ממכסת ימי המחלה של העובד, כאשר התשלום עבור הימים ימשיך, כקבוע בחוק, להתחלק בין העובד למעביד (לפי מספר ימי המחלה שנוצלו). יחד עם זאת הוסכם, כי המדינה תשפה את המעסיקים בסכום של 50% מגובה עלות ימי הבידוד למעסיק. בנוסף נקבע כי עובד אשר ניצל את מלוא ימי המחלה שלו יהיה זכאי לימים נוספים לצורך הבידוד והמדינה תישא לבדה בעלויות ימים אלה. הסכמות אלה עוגנו בהצעת החוק.

ההסכם, שעומד בבסיס החקיקה ונחתם בין משרד האוצר, ההסתדרות ונשיאות המעסיקים והעסקים בישראל, עורר סערה בקרב ארגוני מעסיקים רבים, שטענו כי מדובר בהסכם שפוגע בזכויות המעסיקים במשק. במקביל, גם ארגוני עובדים מתחו ביקורת על ההסכם אשר לטענתם פוגע גם בזכויות העובדים. כל המתנגדים דרשו שהמדינה תיקח אחריות מלאה ותישא בעצמה בעלות כל ימי הבידוד.

"מס ימי הבידוד"

בארגוני המעסיקים זועמים כעת על ההתעלמות מדרישותיהם לדון מחדש במתווה התשלום בעבור ימי הבידוד, ולא להטיל כל עלות על גב המעסיקים, ואף על גב העובדים. בנוסף, הקצאת 500 מיליון שקל בלבד לטובת השתתפות המדינה בעלות הבידוד מעוררת תרעומת בקרב המעסיקים, לאחר שלטענתם כאמור העלויות של הבידוד הגיעו עד כה למיליארדי שקלים.

רוית גרוס: התאחדות המלאכה והתעשייה מתנגדת בתוקף לתזכיר חוק שהציע משרד האוצר ומתכוונת להילחם על שינויו בוועדת הכספים, ולהביא להסדר חקיקה אשר לא יחייב את בעלי העסקים הקטנים והבינוניים לשלם בעבור ימי הבידוד.

לדברי נשיא התאחדות המלאכה והתעשייה, יוסי אלקובי, מדובר במהלך שמוכיח כי "הניתוק נמשך. השבע לא רואה את הרעב. המדינה מתעלמת ממצבם הקשה של העסקים, בפרט הקטנים והבינוניים בעקבות משבר הקורונה. הטלת תשלום, אפילו חלקי, בגין הבידוד על המעסיקים מהווה נטל כלכלי נוסף וקשה בימים הקשים של הקורונה, בהם העסקים הקטנים והבינוניים נסגרים חדשות לבקרים ובקושי מסוגלים לשרוד את המשבר ולשלם את שכר העובדים שלא יצאו לבידוד. בסקר שערכה ההתאחדות עלה כי אחד מכל חמישה בעלי עסקים נדרשו לסגור את העסק למשך ימי הבידוד. מדובר בנזק כפול ומכופל - גם הפסדים בגין סגירת העסק, וגם תשלום לעובד שבבית.

עוד הוסיף אלקובי, כי "גם אם יוחלט שעבור עסקים קטנים המדינה תשפה את ההוצאות של בעל העסק בגין תשלום הבידוד, בעל העסק יאלץ לשלם מ'האין' של הכנסותיו, ועד שהוא יראה מהמדינה או הביטוח לאומי שיפוי של הסכומים שהוציא בעבור הבידוד של העובדים - הוא יקרוס לחלוטין ויהיה פתוח לתביעות של הבנקים ושל נושים אחרים. לא יתכן כי עסק קטן יהווה בתקופת משבר קשה זאת בנק עבור המדינה, בו הוא 'משלם' ומחכה להחזר. המתווה פגום ולא נסכים לקבלו בשום פנים ואופן, עד שלא ישונה".

באשר לתקציב שיועד לטובת ימי הבידוד, אמר אלקובי כי "על פי אומדן התאחדות המלאכה והתעשייה עלות ימי הבידוד לעסקים הקטנים בלבד מפרוץ הנגיף ועד ה-30 לספטמבר מסתכמת בסך של 570 מיליון שקל. על פי נתוני המגזר העסקי, העלות לכלל המשק עומדת על ארבעה מיליארד שקל. גם לשיטתה העקומה של המדינה - 500 מיליון שקל בלבד הם לעג לרש".

לדברי עו"ד רועי כהן נשיא להב, "לא מספיק שסגרו לנו את העסקים בימים אלו בסגר לא מידתי, ממשלת ישראל שוב מפגינה אטימות כלפיי המגזר העסקי ומשיתה עלינו מס חדש: מס ימי בידוד. כל זאת בעוד ההוצאות הקבועות ממשיכות בלי מענה אמתי של פיצוי".

עוד לדברי כהן, התקציב שיועד לתשלום בעבור ימי הבידוד אינו מספק. "עכשיו מסתבר שהאוצר גם מראש מתקצב בהצעת החוק זאת בחסר את העלות האמתית מבלי להתייחס לעובדה שהעלות עד כה למעסיקים עמדה על כ-3.5 מילארד שקלים. המדינה היא זו שקובעת את ימי הבידוד ואת אופן הכניסה ומשך הזמן , אז מן הדין שימי הבידוד יישולמו על ידי המדינה באמצעות המוסד לביטוח לאומי, כמו ימי מילואים".

יו"ר נשיאות המגזר העסקי, דובי אמיתי הוסיף, כי "ועדת שרים לחקיקה מתכוונת לאשר היום הטלת מס חדש על העסקים בישראל תחת הכותרת 'חוק לסיוע כלכלי' בניסיון להשתיק את הציבור. המעסיקים מימנו לבד יותר מ-1.6 מיליון ימים! ושילמו מכיסם 3.5 מיליארד שקל בטעות. טעות שבג"צ עצר בקביעה שימי בידוד אינם ימי מחלה ושהצו בלתי חוקי. ומה עושים במדינת ישראל כדי לתקן את הטעות שבג"צ עצר? מכשירים את השרץ בחוק עוקף בג"צ".

אמיתי הוסיף עוד, כי "העובדה שמשרד האוצר בוחר לתקצב אירוע של 5 מיליארד עד יוני 21, בסכום מצחיק של 500 אלף שקל - מראה יותר מכל את רמת הציניות של האוצר וכוונתו האמיתית להשית את מלא עלויות הבידוד על המעסיקים בניגוד לרציונל שנקבע בבג"צ.

"העסקים בישראל בסחרור! 50 אלף עסקים ייסגרו עד סוף השנה ואנחנו עוד לא רואים את הסוף של המשבר. בשביל זה הקימו ממשלה פריטטית?? אם למדינה יש נתוני צמיחה והאצה שאנחנו לא מכירים שיואילו לעדכן את הציבור - שיביאו את הסיבה שגרמה להם להטיל עלינו מס חדש! אם זה "חוק לסיוע כלכלי" כפי שהם מכנים אותו, אז למה הם לא עושים מסיבת עיתונאים? שיתייצבו בלי פחד ויספרו לעסקים בישראל על המס החדש שהם הולכים להטיל עלינו השבוע!".

עוד כתבות

רשות המסים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי; צילומים: איל יצהר, shutterstock

ביהמ"ש לענייני משפחה חשד בהלבנת הון, ונתן לרשות המסים מסמכים חסויים

ביהמ"ש לענייני משפחה הורה להעביר את כל המסמכים בסכסוך משפטי בין שני אחים לעיונה של רשות המסים לטובת בחינת פתיחה בחקירה פלילית, לאחר שעלו חששות להלבנת הון דרך חשבונות של האחים בשווייץ ● נקבע: הצורך לבחון האם בוצעו עבירות מס ע"י האחים, גובר על חיסיון ההליך ועל זכותם לפרטיות

צעדת ''אחים לנשק'' במחלף שער הגיא / צילום: אביב אטלס

חסימות כבישים ומעצרים עם פתיחת מושב הקיץ של הכנסת: ימי השיבושים חוזרים

המחאה נגד הממשלה הוציאה לפועל שיירות רכבים הנוסעות במהירות איטית מהצפון, מהדרום ומהמרכז ● עימותים בין שוטרים למפגינים שניסו לחסום את כביש 1, 12 מוחים נעצרו ● בין מובילי ההפגנה ישנן משפחות נרצחים וחטופים, והיא צפויה להמשיך בערב למעון ראש הממשלה ברחוב עזה בירושלים

נשיא איראן, איברהים ראיסי / צילום: ap, Vahid Salemi

קיצוני אפילו במונחים של איראן וכזה ששלח אלפים למותם. הכירו את הנשיא שנהרג בהתרסקות מסוק

מסוקו של איברהים ראיסי התרסק אתמול בגבול עם אזרבייג'ן, ולאחר דיווחים סותרים, באיראן הודיעו הבוקר רשמית על מותו, יחד עם שר החוץ האיראני ● הוא נחשב מהקשים שבין השמרנים האיראנים, לאחד מגדולי שונאי ישראל ומי שזוהה כאחד מהמועמדים הבולטים לרשת את המנהיג העליון עלי חמינאי עם מותו

יובל זילבר ז''ל / צילום: באדיבות המשפחה

קרן חדשה להנצחת קצין שנפל במלחמה תסייע לחיילי מילואים בעלי עסקים

"הקרן של יובל", להנצחת יובל זילבר ז"ל, הוקמה ע"י אפרת פלד, יו"ר ומנכ"לית אריסון השקעות, שבנה היה חברו הטוב מילדות ● כעת מבקשים בקרן לגייס עוד חצי מיליון שקל להלוואות לעצמאים ● ישראל מתגייסת

בניין עיריית תל אביב־יפו / צילום: Shutterstock

חשד לשחיתות בהיקף מאות מיליוני שקלים, במעורבות משפחות פשע: עובדים בעיריית ת"א נעצרו

13 חשודים, בהם עובדי אגף התברואה בעיריית ת"א, נעצרו בחשד לעבירות שחיתות ציבורית, הלבנת הון וקיזוז חשבוניות פיקטיביות ● מהחקירה עולה כי עובדים בחברות ניקיון המספקות שירותים לעירייה פעלו להטיית מכרזים, תוך מתן שוחד וטובות הנאה לעובדי אגף התברואה ולמקורביהם

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

האם נתניהו וגלנט לא יוכלו לטוס לחו"ל? כל המשמעויות של ההחלטה הדרמטית המסתמנת

התובע של בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג הגיש היום בקשה להוצאת צווי מעצר נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון יואב גלנט ● מה המשמעות של צווי המעצר, מי יכריע בבקשה ומה הסיכוי שהיא תתקבל? ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: Shutterstock

איך הפכו מניות השירותים לתחום שמדליק את השוק האמריקאי

מניות שירותי התשתיות - חשמל, גז ומים, שנחשבות שנים להשקעה אפרורית אך מניבת תשואה בטוחה - לוהטות מתחילת השנה ● זאת בעיקר על רקע הצורך האינסופי של יישומי הבינה המלאכותית בחשמל ● אולם כמו כל מגזר שהופך רותח, גם כאן אפשר להיכוות

שלמה פילבר / צילום: יוסי זמיר

עורך דינו של נתניהו החל לייצג את עד המדינה פילבר בשימוע; הפרקליטות: "ניגוד עניינים"

עו"ד עמית חדד, המיצג את נתניהו בתיק 1000, הודיע לצוות התביעה כי הוא ייצג את עד המדינה שלמה פילבר בשימוע ● בתגובה הודיע צוות התביעה כי לעמדתם מדובר ב"ניגוד עניינים מובהק, העומד בניגוד גמור לכללי האתיקה המחייבים של לשכת עורכי הדין" ● חדד דחה את הטענה: "עדותו הסתיימה לפני שנתיים, אין לו השפעה על ההליך והאינטרסים שלו ושל פילבר אינם מנוגדים"

מוחמד מוחבר, צפוי להיות ממלא מקום הנשיא באיראן / צילום: Reuters, Pacific Press

מפעילות גרעינית ועד טילים בליסטיים: הכירו את הנשיא הזמני של איראן

כאשר נשיא מת או אינו כשיר למלא את תפקידו, החוק באיראן קובע כי ממלא מקומו יהיה הסגן הראשון ● עם מותו של איברהים ראיסי מונה סגנו הראשון מוחמד מוחבר ● בחירות לנשיאות יש לקיים תוך פרק זמן מקסימלי של 50 יום

חנן מור / צילום: אייל טואג

אחרי חצי שנה: ביהמ"ש אישר את הסדר החוב בחנן מור

עיקרי הצעת ההסדר הם השלמת פרויקטים של בנייה, מכירה ואכלוס של מאות יחידות דיור, מה שיאפשר פירעון חובות לחלק מהנושים ● כחלק מההליך ידוללו חנן מור ושותפו מאור לאחוזים בודדים בחברה הציבורית ● ביהמ"ש: "המרת החוב להון תאפשר לקבוצה לצאת לדרך חדשה תחת מינוף מוקטן"

מבצעי האשראי שמציפים את שוק הדיור/ צילומים: דרור מרמור, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חברות יפשטו רגל ומה יקרה למחירי הדירות: התחזית של כלכלני S&P מעלות

איך משפיעים מבצעי ה־80/20 על התזרים של חברות הנדל"ן למגורים, ועד כמה ההתחדשות העירונית משמעותית ● רגע לפני עונת הדוחות, כלכלני S&P מעלות בחנו את הנושאים הבוערים בשוק

צוות חיפוש אחר נשיא איראן, איברהים ראיסי / צילום: ap, Azin Haghighi

המעורבות הטורקית בחיפוש המסוק האבוד וההשפעה על ישראל

התרסקות המסוק האיראני שהובילה למותו של נשיא איראן איברהים ראיסי, עשוי להצביע על בשורה מדאיגה עבור ישראל: מכירת טכנולוגיות צבאיות טורקיות לאיראן

מוחמד בן סלמאן, השליט בפועל של סעודיה / צילום: Reuters, HANS LUCAS

ארה"ב: התקדמות משמעותית במגעים לנורמליזציה בין סעודיה לישראל

צה"ל תקף מטרות בדרום לבנון • התרעת צבע אדום הופעלה הבוקר בשדרות, לא דווח על נזק או על נפגעים • היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב נפגש עם נתניהו, הרצוג, גלנט, הנגבי ודרמר - כדי לדון על המלחמה בעזה • גלנט: "מזהים את השפעת המבצע ברפיח, יודעים איפה בכירי האויב. מחויבים להרחבת הפעולה הקרקעית" • כל העדכונים

נשיא איראן איברהים ראיסי שנהרג בתאונת מסוק / צילום: Reuters

"תזמון רגיש במיוחד": כך סיקרו בעולם את מותו של נשיא איראן

הידיעה על התרסקות המסוק בה נהרגו איברהים ראיסי ושר החוץ האיראני תפסה את הכותרות הראשיות במרבית אתרי החדשות הזרים ● "איראן נותרה ללא שניים ממקבלי ההחלטות החשובים ביותר שלה, במהלך זמנים מטלטלים", נכתב בניו יורק טיימס ● וגם: כך הגיבו מנהיגי העולם למות הנשיא האיראני

מרכז נתניה / צילום: איל יצהר

מעל 3.5 מיליון שקל לדירת 4 חדרים: העיר הגדולה שמתברגת בצמרת המחירים, מיד אחרי תל אביב

מחיר ממוצע של דירה שנרכשה ברבעון הראשון היה גבוה בכ–130 אלף שקל מהמחיר ברבעון השלישי אשתקד לפני המלחמה, כשהעליות נרשמו גם בצפון ובדרום ● תל אביב נשארת הכי יקרה, אם כי שם מחיר דירת 4 חדרים דווקא ירד בחצי השנה האחרונה ● הרצליה היא העיר הגדולה הבאה בתור, עם 3.65 מיליון שקל לדירה. ומי העיר היחידה שבה נרשמו ירידות?

מירן פחמן, יוזם תחרות גרנות / צילום: טרלן בן אבי

בצל המלחמה: תחרות הפרסום העצמאית גרנות תתקיים השבוע

בעקבות המלחמה ייערכו כמה שינויים באירוע, אך לא כל משרדי הפרסום הגדולים בטוחים בנחיצותו ● איש הפרסום מירן פחמן, מיוזמי התחרות: "האירוע יתייחס ברגישות למצב"

כרים חאן, התובע הראשי בבית הדין הפלילי הבין-לאומי / צילום: AP-Mary Altaffer, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המסר המסוכן של האג: אין הבדל בין מנהיג טרור למנהיג דמוקרטי

כרים חאן, התובע הכללי של בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג, התייצב בפני המצלמות והודיע לראשונה בראיון ל-CNN על כוונתו להעמיד לדין את ראשי חמאס מחד ואת נתניהו וגלנט מאידך ● הניסיון ליצור השוואה בין הצדדים הוא מסוכן למעמד הדמוקרטיה

מיינה הודית בפארק הירקון בתל אביב / צילום: י.ש

פחות פרפרים, יותר מינים פולשים: המצב המדאיג של הטבע בישראל

מיני הטבע בישראל נמצאים תחת מתקפה רב חזיתית: פולשים, זיהום, צמצום שטח, אקלים ועוד. גם המלחמה כנראה לא עוזרת ● תמר דיין, יו"ר מוזיאון הטבע: "מספר קטן של ממצאים חיוביים מראה שכשמתאמצים אז יש תוצאות"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת בוול סטריט; מיקרוסופט משיקה מחשבים חדשים עם שבבי AI של קוואלקום

הנאסד"ק עולה ב-0.6% ● רכישה משמעותית לסייברארק ● ריינאייר עקפה את ציפיות האנליסטים, הרווח השנתי זינק ב-9% ● פאלו אלטו תדווח היום לאחר הנעילה, צים תדווח מחר - מה צפוי בדוחות? ● מותו של נשיא אירן עלול להשפיע שוק הנפט • וויקס: הרווח הנקי זינק ב-50%, מעדכנת כלפי מעלה את התחזיות ● אופנהיימר: "החולשה במניית נייס היא הזדמנות השקעה אטרקטיבית"• יוליוס בר: "ביקוש אסייתי חזק דוחף את מחירי הזהב והכסף כלפי מעלה"

זוהר לוי, בעלי סאמיט / צילום: באדיבות סאמיט

זוהר לוי בדרך להפוך לאיש החזק בדירקטוריון פז: רכש מניות ב-247 מיליון שקל

הרכישה נעשתה באמצעות חברת הנדל"ן המניב סאמיט שבשליטת לוי ● בעקבות העסקה היא תגיע להחזקה של 16% ממניות פז – צעד שיקנה ללוי את העמדה החזקה בדירקטוריון של רשת תחנות הדלק