גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כמעט 11 מיליארד דולר בגיוסי IPO: "אנחנו בעיצומו של מפץ גדול של גיוסי הון בביוטק"

מתחילת השנה גייסו 57 חברות ביוטק 10.7 מיליארד דולר בהנפקות ראשוניות בוול סטריט, לעומת 35 חברות שגייסו 4 מיליארד דולר באותה תקופה ב-2019 ● מנהל בנקאות ההשקעות של לייפסיי קפיטל: "הכסף בורח מתעשיות שנפגעות מהמגפה. המשקיעים מחפשים חלופות, ומאמינים שתחום הבריאות ירוויח מהקורונה בטווח הרחוק"

חברות הביומד עובדות על מוצרים חדשים לפיתוח חיסון לקורונה / צילום: shtterstock, Reuters
חברות הביומד עובדות על מוצרים חדשים לפיתוח חיסון לקורונה / צילום: shtterstock, Reuters

עד כה הייתה 2020 שנה מצוינת עבור חברות הביומד הנסחרות בוול סטריט. אמנם מגפת הקורונה הסיטה תשומת לב ומשאבים לפתרונות לטיפול בחולים ולמניעת המחלה על חשבון כמה מהתחומים האחרים, ואמנם בתקופת הסגר התעכבו ניסויים קליניים רבים, אבל עדיין התחום כולו צמח, כולל חברות שאינן קשורות באופן ישיר או עקיף לווירוס הקורונה.

מדד נאסד"ק ביומד היכה השנה את מדדי המניות הכלליים, ככל הנראה, בעקבות העלייה בעניין בתחום הרפואה באופן כללי, וגם הערכה כי תחום זה יכול לגדר השקעות אחרות בעת משבר כלכלי בתחומים המוטים על ידי צריכה פרטית. 

מדד נאסד"ק ביוטק רשם מתחילת השנה תשואה של 16%, וגם שוק ההנפקות היה פתוח. מתחילת השנה 57 חברות בתחום גייסו 10.7 מיליארד דולר בהנפקות ראשוניות (IPO), לעומת 35 חברות שגייסו 4 מיליארד דולר באותה תקופה ב-2019, שגם היא נחשבה לשנה מוצלחת עבור המגזר. רק כ-9% מגיוסי ההון היו לחברות שמפתחות מוצרים לקורונה, והשאר למוצרים בתחומים אחרים.

מדד הנאסדק ביוטק מול ה SP 500

המגמה החיובית השנה לעומת 2019 נרשמה גם בהיקף הממוצע של כל הנפקה ראשונית - 188 מיליון דולר בממוצע להנפקת ביומד ב-2020, לעומת 111 מיליון דולר בממוצע ב-2019. עם זאת, ביצועי המניות המונפקות היו נמוכים יותר השנה: תשואה של 48% בממוצע ב-2020, לעומת 71% ב-2019.

"רואים גידול משמעותי בכמות ההנפקות"

לדברי האני עוודאלה, מנהל בנקאות ההשקעות בקבוצת לייפסיי קפיטל (Lifesci Capital), "אנחנו בעיצומו של מפץ גדול של גיוסי הון בביוטק. הכסף בורח מתעשיות שנפגעות מהקורונה, והמשקיעים מחפשים חלופות, ומאמינים שתחום הבריאות ירוויח מהקורונה בטווח הרחוק. פעם חברות היו משקיעות בחברות הביומד הגדולות, אבל כיום הם מחפשים גם את החברות בשלב הקליני, כי יש בהן פוטנציאל לעליות דרמטיות.

"אנחנו רואים גידול משמעותי בכמות ההנפקות, וגם בהיקף ההנפקה הממוצע. כשההנפקות האלה מצליחות, המשקיעים מוציאים חלק מהרווח ומחפשים עוד הנפקה", אומר עוודאלה. "העלייה הממוצעת אחרי ההנפקה ב-2020 היא אולי מתונה יותר לעומת שנה שעברה, אם כי עדיין מרשימה, אבל השנה חברות רבות נכנסות לבורסה אחרי סבב פרטי מקדים, כך שהחברה מרוויחה מהיציאה להנפקה פעמיים - גם את עליית הערך בין הסבב הפרטי האחרון לסבב הגישור, וגם את העלייה בין סבב הגישור לבין ההנפקה.

הנפקות הביומד בוול סטריט צמחו

"הנפקות הגישור הן בעצם מגמה שהתחילה להיות פופולרית ב-4-5 שנים האחרונות. קרנות הגידור גדלו עם השנים, אז הן בעצם נוגסות שתי נגיסות בתפוח - פעם אחת עם קרן להשקעות גישור, ופעם אחת עם קרן להשקעות ציבוריות. בכך הן מאותתות לשוק שהן בחנו את החברה ומצאו אותה כדאית להשקעה, וכיום השוק כמעט דורש את זה מחברות שיוצאות להנפקה. ככל שהשוק חם יותר, חברות רבות יותר מנסות להיכנס והמשקיעים מחפשים את הגופשנקה".

עוודאלה מוסיף כי "זה חשוב במיוחד עבור חברה לא אמריקאית - בעיקר אם היא עדיין פחות מוכרת בשוק, אלא אם היה לה אירוע שמוכיח את ערכה, כמו הסכם מסחור משמעותי עם חברת פארמה גדולה או תוצאות מדהימות בניסוי קליני משלב II ומעלה, אבל אלה הדוגמאות החריגות. אפשר לומר שהדלת להנפקות פתוחה, אבל היא פתוחה למי שיש לו את כל הצ'קליסט שהמשקיעים האמריקאים מחשפים, כולל השקעת גישור בהשתתפות גופים שהם סומכים עליהם".

חלק מהחברות מגיעות לשוק עוד לפני הניסויים הקליניים, אבל זה לא יקרה לכל החברות. "התיאבון לחברות בשלבים המוקדמים הוא בעיקר בתחומי הסרטן והתרפיה התאית", אומר עוודאלה. "אלה באמת תחומים שבהם חברה בשלב מוקדם יכולה גם להימכר שנה עד שנה וחצי מההנפקה. זה לא נכון לגבי חברות דרמטולוגיה, או מחלות זיהומיות".

ובתחום המחלות הזיהומיות דווקא לא?

"קורונה כמובן כן, וגם מחלות בפרופיל גבוה כמו צהבת נגיפית. אבל חברות בתחום הזיהום החיידקי, למשל, לרוב יונפקו רק אחרי תוצאות טובות בניסויים בבני אדם. לחברות בשווקים גדולים מאוד, כמו סוכרת או מחלות לב, קשה במיוחד להנפיק למרות פוטנציאל השוק הגבוה, כי הרגולטורים דורשים מהן ניסויים קליניים ארוכים מאוד באלפי משתתפים, אפילו 5,000-10,000 משתתפים, לעומת כמה מאות בסרטן. הסיכון גדול, כי אלה ניסויים יקרים מאוד, ואין לדעת אם לחברה בכלל יש מוצר שניתן להביא לשוק לפני שהניסוי נערך. לכן, המשקיעים בבורסה לרוב יהססו להשקיע בחברות כאלה. המוצרים לתחומים האלה יפותחו לרוב על ידי חברות הפארמה הגדולות".

בתחום הקורונה, לדברי עוודאלה, "יש כל מיני חברות - חלקן עם פיתוחים לגיטימיים שיש להם פוטנציאל אמיתי. מעבר לחברות המפתחות תרופות או חיסונים לקורונה, נהנות מהמגמה חברות העוסקות ברפואה מרחוק והפחתת אשפוז בבתי חולים".

למרות החדשות הטובות עד כה, עוודאללה ממליץ על זהירות: "כבר פגשתי השנה משקיעים שאמרו לי 'השקעתי בכל ההנפקות, כי הכל טוב'. ואכן, מי שעשה זאת עד כה, הרוויח, אם כי זה כמובן יכול להשתנות בכל רגע. אם פתאום אחת החברות המאוד מדוברות תקרוס, משקיעי המומנטום יהיו הראשונים לצאת". לדבריו, גם הבחירות לנשיאות בארה"ב בעוד כשבועיים צפויות להשפיע דרמטית על שוק ההון כולו, ולכן גם על התחום. 

עוד כתבות

מפעל סוגת בקרית גת / צילום: יח''צ

מותגים שחוזרים לתקופת המנדט הבריטי ועסקה עם שרי אריסון: הדרך של אחת החברות הוותיקות בישראל להנפקת ענק

כשהיא חמושה בשורה של מותגי מזון שמוכרים בכל בית, מניית סוגת נחתה על שולחנם של המשקיעים בת"א ● עם נתחי שוק משמעותיים במלח, סוכר, אורז ושמן, היא מחפשת להמשיך להתרחב ● ובזמן שהמשקיעים מסתערים, יש מי שחושש מעליות מחירים עתידיות: "יודעים מה קורה לחברה שמנפיקה ורוצה לחלק דיבידנדים"

שוק ההון והשקעות / צילום: Shutterstock

"רוטציה סקטוריאלית גדולה": ההזדמנות הבאה בוול סטריט

סימני הספקנות סביב תחום ה-AI הולכים ומתרבים ובתי ההשקעות הגדולים אומרים ללקוחות שלהם להוריד את החשיפה לענקיות הטכנולוגיה ● לדידם, ההזדמנויות הן בתחומים שאינם תחת הפנס ● "המשקיעים כבר לא ירדפו רק אחרי מיקרוסופט ואמזון - ההשקעה הולכת ומתרחבת לשאר השוק"

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

ביטול פיטורי היועמ"שית: "פסק הדין של בג"ץ היה צפוי ומתבקש"

בג"ץ ביטל היום בפסק דין דרמטי את החלטת הממשלה להדיח את היועמ"שית גלי בהרב-מיארה וכן את החלטת הממשלה ששינתה את המנגנון להפסקת כהונתה ● פרופ' יניב רוזנאי: "פסק הדין נכון ומוצדק" ● עו"ד רז נזרי: "לא בכדי גם השופטים שמוגדרים שמרנים הצטרפו לפסק הדין; שמרנות אין משמעה הפקרות"

ד''ר שי מרצקי, מנכ''ל ומייסד בונוס ביוגרופ / צילום: עופר וקנין

פרשת בונוס ביוגרופ: התיק נגד המנכ"ל והיו"ר הועבר לפרקליטות

רשות ני"ע העבירה את תיק החקירה נגד בכירי חברת בונוס ביוגרופ, שמפתחת שתלי עצם, לפרקליטות מיסוי וכלכלה ● לפי החשד, המעורבים ביצעו מספר פעולות שנועדו להגדיל את שווי החברה, כדי שהמניה תמשיך להיכלל במדדי ת"א 90 ו-125

ביג פאשן בת ים / צילום: ענת גרוס

תודה למטרו: BIG בת ים יקבל תוספת שטח בשווי של כ-25.5 מיליון שקל

תמ"א 70 שנכנסה לתוקף מאפשרת הגדלת זכויות בנייה סמוך לתחנות המטרו ● בהתאם לכך, ועדת המשנה המחוזית אישרה תוספת של כ־10,200 מ"ר תעסוקה במתחם BIG בת ים שבבעלות ביג ואשטרום ● התוספת תאפשר הקמת מגדל משרדים בן 20 קומות סמוך לתחנת המטרו המתוכננת ● שווי הזכויות שאושרו מוערך בכ־25.5 מיליון שקל

40 עד 40 2026

ההרשמה לפרויקט 40 הצעירים המבטיחים של גלובס יוצאת לדרך

לנבחרת 40 הצעירים המבטיחים עד גיל 40 ל־‏2026, שמתפרסמת זו השנה ה־21, אנחנו מחפשים נשים וגברים מכל קצות החברה הישראלית שמובילים שינוי ויוזמה, בעלי עשייה מרשימה מוכחת ואופק מבטיח ● אם אתם רואים עצמכם מתאימים או מכירים אנשים ראויים, מוזמנים להגיש מועמדות ● ההרשמה תיסגר ב־31 בדצמבר

האם התסריט הגרוע ביותר עבור ישראל בעזה בדרך להתממש?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: היום שאחרי הפיגוע הקטלני באוסטרליה, 25 מדינות צפויות לדון מחר בשליחת כוחות בינלאומיים לעזה ואנטישמיות בחגיגות החנוכה באמסטרדם ● כותרות העיתונים בעולם

האחים אבי, רפי וג'ו נקש / צילום: יח''צ

האחים נקש יישארו בנמל אילת? הממשלה תיאלץ להכריע בקרוב

שרי האוצר והתחבורה יודיעו עד סוף החודש אם יוארך זיכיון האחים נקש בנמל שהסב להם רווחים במאות מיליונים ● בממשלה סבורים שהם לא עמדו בתנאים, אולם פרסום מכרז חדש כעת אינו מהלך פשוט

יו''ר דירקטוריון צים יאיר סרוסי והמנכ''ל אלי גליקמן / צילום: איל יצהר, don-monteaux

דירקטוריון צים מקבל רוח גבית במאבק מול בעלי המניות מישראל

לגלובס נודע כי חברת הייעוץ האמריקאית לגופים המוסדיים Glass Lewis ממליצה ללקוחותיה לתמוך בדירקטורים שהציע דירקטוריון צים ● יו"ר צים, יאיר סרוסי: "לבעלי המניות יש אישור חיצוני ברור שהדירקטוריון עצמאי, מוסמך ופועל לטובת כלל בעלי המניות"

האם התרופה תתאים לחתולים? / צילום: Shutterstock

ניסוי "מיאו-1" יוצא לדרך: האם טיפול בהשמנת יתר אצל בני אדם יכול לעזור גם לחתולים?

בעוד וטרינרים רושמים לפציינטים הפרוותיים שלהם אוזמפיק של בני אדם כתרופה להשמנת יתר עם ביסוס מחקרי מועט על חתולים, חברת התרופות הווטרינריות Okawa יוצאת בניסוי קליני בתרופה ממשפחת ה-GLP-1 אך בעלת חומר פעיל שונה, בתקווה שתהיה מותאמת יותר לחברים החתוליים

מימין: ראסל אלוונגר, אילן טוויג, דייוויד קוסטמן / צילום: ענבל מרמרי, באדיבות נאבן, נועם גלאי

הישראליות שנפלו בעקבות החששות מבועת AI, וזו שזינקה במעל 10%

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● טאואר, נובה וקמטק הדואליות נפלו כחלק מהמגמה הרוחבית של ירידות במניות השבבים וה-AI ● נאבן עלתה לאחר שדיווחה על חוזה חדש מול חברת המדיה האירופית Axel Springer ● וטידס (לשעבר אאוטבריין) קפצה לאחר שהודיעה על תוכנית ארגון מחדש

חנות לולו למון בלונדון / צילום: Shutterstock

המנכ"ל התפטר, המניה קפצה ב־10% ביום אחד: האם לולולמון בדרך לקאמבק?

מניית לולולמון, קמעונאית הלבשת הנשים שחוללה מהפכה בתחום, נחתכה במחצית מערכה בתוך פחות משנתיים ● בעקבות הביצועים החלשים, המנכ"ל קלוין מקדונלד הודיע על סיום תפקידו - והשוק הגיב באופטימיות ● האם מדובר בשינוי עומק של החברה?

זירת הפיגוע בסידני, אוסטרליה / צילום: ap, Mark Baker

פיגוע ירי המוני בחגיגות חנוכה: 11 בני אדם נרצחו, בהם ישראלי אחד

לפחות 11 בני אדם נהרגו ועשרות נפצעו בפיגוע ירי באירוע הדלקת נרות של הקהילה היהודית בחוף בונדי שבמזרח סידני, אחד מהם הוא המחבל • בין ההרוגים: הרב אלי שלנגר, שליח חב"ד במדינה • בתיעודים קשים מהזירה נראה מחבל יורה מגשר, ובסרטון נוסף אזרח משתלט על אחד היורים • גורם ישראלי תקף: "העברנו לאוסטרלים התרעות, הם לא עשו מספיק"

הפגנת חוסכי סלייס מחוץ לביהמ''ש הבוקר / צילום: עמירם גיל

ביהמ"ש על פרשת סלייס: הליך פלילי יכול היה לסייע להשבת הכסף

בדיון לאישור הסדר החוב בחברת הגמל שקרסה, השופטת סיגל יעקבי רמזה לקיום חקירה סמויה במישור הפלילי ואמרה: "אני אופטימית ומאמינה בצדק ושאנשים יקבלו בסוף את הכסף. ברור לי ששנתיים זה מעבר להרי החושך למישהו שצריך תרופות" ● בין הנושאים שעלו: התביעות המתגבשות נגד בעלי השליטה בסלייס ודיון עתידי בבג"ץ על ערבות מדינה לחוסכים

התחדשות עירונית בתל אביב / צילום: דיויד לוין

הקשיש מת? משרד המשפטים: הזכויות בפרויקט פינוי בינוי שיעברו בירושה

המשנה ליועמ"שית, עו"ד כרמית יוליס, פרסמה חוות-דעת העוסקת בסוגיית העברת התמורות הייחודיות המוקנות לבעלי דירות קשישים, במסגרת עסקאות התחדשות עירונית ליורשיהם ● בין היתר נקבע כי קבלת התמורות הייחודיות של הקשיש תיחשב כנכס מנכסי העיזבון שעובר בירושה ליורשיו

עבודות המטרו בתל אביב / צילום: בר לביא

שאלת המעורבות הסינית בתשתיות של ישראל חוזרת לשולחן

מכרז התשתיות הגדול בתולדות המדינה, בעלות של 65 מיליארד שקל, נפתח כשעדיין לא גובשו קווים מנחים לגבי השתתפות חברות סיניות ● בלחץ אמריקאי גובר, לצד דעיכת עניין מצד חברות אירופיות וצמצום התחרות המקומית, שאלת המעורבות הסינית חוזרת למרכז הזירה

זירת הפיגוע בסידני, אוסטרליה / צילום: ap

דיווח: המחבל השני שהשתתף בטבח בסידני - אזרח לבנוני ממוצא פלסטיני

משרד החוץ הצרפתי פרסם את שמו של דן אלקיים, תושב צרפת, שנרצח בפיגוע באוסטרליה ● בישראל בודקים אם הפיגוע ההמוני יצא לפועל בהכוונה של איראן או ארגון טרור ● משרד החוץ האיראני פרסם "גינוי", וטען כי "טרור והרג בני אדם בכל מקום בו בוצעו נדחים ומגונים"

חורף ביטקוין? / אילוסטרציה: Shutterstock

חורף ביטקוין? ההיסטוריה מלמדת מה קורה אחרי שהמטבע צולל ב־30%

המטבע המבוזר רחוק בעשרות אחוזים מהשיא האחרון, אבל האם יש סיבה לדאגה? הביטקוין ראה צניחות כאלו 7 פעמים בעשור האחרון, וכמעט אחרי כולן הוא הצליח להתאושש ● זה לא בהכרח אומר שגם הפעם הזינוק קרב, אבל החזאים כרגיל משתדלים להיות אופטימיים

דירת שלושה חדרים בטלביה, ירושלים / צילום: דוד דוד, רימקס

רווח של 400 אלף שקל בשבוע: הדירה בירושלים שנמכרה פעמיים

הדירה בנויה על קרקעות שהיו שייכות לכנסייה בשכונת טלביה בירושלים, והפער במחירים עומד על מאות אלפי שקלים ● הבתים במתחם הוקמו בין שנות ה-50 לתחילת שנות ה-60 במאה הקודמת. חלקם מבני רכבת וחלקם מבנים רגילים, וכולם בני 4 קומות

המשקיעים הזרים הכפילו את החשיפה לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בבורסה לא ראו מעולם נהירה כזו של משקיעים זרים. האם זו רק ההתחלה?

גופי ההשקעות הזרים הזרימו מתחילת השנה מעל 2.3 מיליארד דולר לשוק המניות בת"א, והחזקותיהם בו נמצאות בשיא ● רוב ההחזקות - במניות בנקים, ביטוח ונדל"ן - באמצעות מדדים ● בבורסה מעריכים שהמעבר למסחר בימי שישי יתמוך בהמשך המגמה ● וגם: אילו גופים בולטים מחו"ל משקיעים בת"א