גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כמעט 11 מיליארד דולר בגיוסי IPO: "אנחנו בעיצומו של מפץ גדול של גיוסי הון בביוטק"

מתחילת השנה גייסו 57 חברות ביוטק 10.7 מיליארד דולר בהנפקות ראשוניות בוול סטריט, לעומת 35 חברות שגייסו 4 מיליארד דולר באותה תקופה ב-2019 ● מנהל בנקאות ההשקעות של לייפסיי קפיטל: "הכסף בורח מתעשיות שנפגעות מהמגפה. המשקיעים מחפשים חלופות, ומאמינים שתחום הבריאות ירוויח מהקורונה בטווח הרחוק"

חברות הביומד עובדות על מוצרים חדשים לפיתוח חיסון לקורונה / צילום: shtterstock, Reuters
חברות הביומד עובדות על מוצרים חדשים לפיתוח חיסון לקורונה / צילום: shtterstock, Reuters

עד כה הייתה 2020 שנה מצוינת עבור חברות הביומד הנסחרות בוול סטריט. אמנם מגפת הקורונה הסיטה תשומת לב ומשאבים לפתרונות לטיפול בחולים ולמניעת המחלה על חשבון כמה מהתחומים האחרים, ואמנם בתקופת הסגר התעכבו ניסויים קליניים רבים, אבל עדיין התחום כולו צמח, כולל חברות שאינן קשורות באופן ישיר או עקיף לווירוס הקורונה.

מדד נאסד"ק ביומד היכה השנה את מדדי המניות הכלליים, ככל הנראה, בעקבות העלייה בעניין בתחום הרפואה באופן כללי, וגם הערכה כי תחום זה יכול לגדר השקעות אחרות בעת משבר כלכלי בתחומים המוטים על ידי צריכה פרטית. 

מדד נאסד"ק ביוטק רשם מתחילת השנה תשואה של 16%, וגם שוק ההנפקות היה פתוח. מתחילת השנה 57 חברות בתחום גייסו 10.7 מיליארד דולר בהנפקות ראשוניות (IPO), לעומת 35 חברות שגייסו 4 מיליארד דולר באותה תקופה ב-2019, שגם היא נחשבה לשנה מוצלחת עבור המגזר. רק כ-9% מגיוסי ההון היו לחברות שמפתחות מוצרים לקורונה, והשאר למוצרים בתחומים אחרים.

מדד הנאסדק ביוטק מול ה SP 500

המגמה החיובית השנה לעומת 2019 נרשמה גם בהיקף הממוצע של כל הנפקה ראשונית - 188 מיליון דולר בממוצע להנפקת ביומד ב-2020, לעומת 111 מיליון דולר בממוצע ב-2019. עם זאת, ביצועי המניות המונפקות היו נמוכים יותר השנה: תשואה של 48% בממוצע ב-2020, לעומת 71% ב-2019.

"רואים גידול משמעותי בכמות ההנפקות"

לדברי האני עוודאלה, מנהל בנקאות ההשקעות בקבוצת לייפסיי קפיטל (Lifesci Capital), "אנחנו בעיצומו של מפץ גדול של גיוסי הון בביוטק. הכסף בורח מתעשיות שנפגעות מהקורונה, והמשקיעים מחפשים חלופות, ומאמינים שתחום הבריאות ירוויח מהקורונה בטווח הרחוק. פעם חברות היו משקיעות בחברות הביומד הגדולות, אבל כיום הם מחפשים גם את החברות בשלב הקליני, כי יש בהן פוטנציאל לעליות דרמטיות.

"אנחנו רואים גידול משמעותי בכמות ההנפקות, וגם בהיקף ההנפקה הממוצע. כשההנפקות האלה מצליחות, המשקיעים מוציאים חלק מהרווח ומחפשים עוד הנפקה", אומר עוודאלה. "העלייה הממוצעת אחרי ההנפקה ב-2020 היא אולי מתונה יותר לעומת שנה שעברה, אם כי עדיין מרשימה, אבל השנה חברות רבות נכנסות לבורסה אחרי סבב פרטי מקדים, כך שהחברה מרוויחה מהיציאה להנפקה פעמיים - גם את עליית הערך בין הסבב הפרטי האחרון לסבב הגישור, וגם את העלייה בין סבב הגישור לבין ההנפקה.

הנפקות הביומד בוול סטריט צמחו

"הנפקות הגישור הן בעצם מגמה שהתחילה להיות פופולרית ב-4-5 שנים האחרונות. קרנות הגידור גדלו עם השנים, אז הן בעצם נוגסות שתי נגיסות בתפוח - פעם אחת עם קרן להשקעות גישור, ופעם אחת עם קרן להשקעות ציבוריות. בכך הן מאותתות לשוק שהן בחנו את החברה ומצאו אותה כדאית להשקעה, וכיום השוק כמעט דורש את זה מחברות שיוצאות להנפקה. ככל שהשוק חם יותר, חברות רבות יותר מנסות להיכנס והמשקיעים מחפשים את הגופשנקה".

עוודאלה מוסיף כי "זה חשוב במיוחד עבור חברה לא אמריקאית - בעיקר אם היא עדיין פחות מוכרת בשוק, אלא אם היה לה אירוע שמוכיח את ערכה, כמו הסכם מסחור משמעותי עם חברת פארמה גדולה או תוצאות מדהימות בניסוי קליני משלב II ומעלה, אבל אלה הדוגמאות החריגות. אפשר לומר שהדלת להנפקות פתוחה, אבל היא פתוחה למי שיש לו את כל הצ'קליסט שהמשקיעים האמריקאים מחשפים, כולל השקעת גישור בהשתתפות גופים שהם סומכים עליהם".

חלק מהחברות מגיעות לשוק עוד לפני הניסויים הקליניים, אבל זה לא יקרה לכל החברות. "התיאבון לחברות בשלבים המוקדמים הוא בעיקר בתחומי הסרטן והתרפיה התאית", אומר עוודאלה. "אלה באמת תחומים שבהם חברה בשלב מוקדם יכולה גם להימכר שנה עד שנה וחצי מההנפקה. זה לא נכון לגבי חברות דרמטולוגיה, או מחלות זיהומיות".

ובתחום המחלות הזיהומיות דווקא לא?

"קורונה כמובן כן, וגם מחלות בפרופיל גבוה כמו צהבת נגיפית. אבל חברות בתחום הזיהום החיידקי, למשל, לרוב יונפקו רק אחרי תוצאות טובות בניסויים בבני אדם. לחברות בשווקים גדולים מאוד, כמו סוכרת או מחלות לב, קשה במיוחד להנפיק למרות פוטנציאל השוק הגבוה, כי הרגולטורים דורשים מהן ניסויים קליניים ארוכים מאוד באלפי משתתפים, אפילו 5,000-10,000 משתתפים, לעומת כמה מאות בסרטן. הסיכון גדול, כי אלה ניסויים יקרים מאוד, ואין לדעת אם לחברה בכלל יש מוצר שניתן להביא לשוק לפני שהניסוי נערך. לכן, המשקיעים בבורסה לרוב יהססו להשקיע בחברות כאלה. המוצרים לתחומים האלה יפותחו לרוב על ידי חברות הפארמה הגדולות".

בתחום הקורונה, לדברי עוודאלה, "יש כל מיני חברות - חלקן עם פיתוחים לגיטימיים שיש להם פוטנציאל אמיתי. מעבר לחברות המפתחות תרופות או חיסונים לקורונה, נהנות מהמגמה חברות העוסקות ברפואה מרחוק והפחתת אשפוז בבתי חולים".

למרות החדשות הטובות עד כה, עוודאללה ממליץ על זהירות: "כבר פגשתי השנה משקיעים שאמרו לי 'השקעתי בכל ההנפקות, כי הכל טוב'. ואכן, מי שעשה זאת עד כה, הרוויח, אם כי זה כמובן יכול להשתנות בכל רגע. אם פתאום אחת החברות המאוד מדוברות תקרוס, משקיעי המומנטום יהיו הראשונים לצאת". לדבריו, גם הבחירות לנשיאות בארה"ב בעוד כשבועיים צפויות להשפיע דרמטית על שוק ההון כולו, ולכן גם על התחום. 

עוד כתבות

עיצוב: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock

מה קורה בגוף בזמן השינה - ואיך זה מאפשר לנבא 130 מחלות

OpenAI תשיק גרסה ייעודית של ChatGPT למענה על שאלות רפואיות. המחיר: ויתור על הפרטיות ● חוקרים מאוניברסיטת סטנפורד מראים שלילה אחד של שינה יכול לנבא עשרות מחלות ברמות דיוק של 80% ומעלה ● באייר מקימה בישראל מעבדה שתדמה מתקפות סייבר על מפעלי תרופות, וחברות ישראליות מציגות פריצות דרך – מטיפול ואבחון סרטן ועד "אינקובטור חיבוק" לפגים ● השבוע בביומד

עמי לוטבק / צילום: עומר הכהן

בסמוך ליקב בנימינה: מייסד WIZ השלים רכישת מגרשים ב־28 מיליון שקל, כולל ההשבחה

לגלובס נודע כי בעסקה המרכזית, שבה רכש עמי לוטבק מחצית ממגרש שפוצל ואושרה בו תוכנית ל־4 קוטג'ים, התחייב הרוכש לשלם גם את היטל ההשבחה שחל על המוכר ● בסך הכול רכשו לוטבק ואשתו רות שני מגרשים צמודים שעליהם שלושה בתים, במסגרת שלוש עסקאות שנמשכו יותר משנתיים

הפגנת תמיכה במחאה האיראנית במדריד / צילום: Reuters

המעורבות של מאסק והגיבוי הטורקי המפתיע: הגורמים שעשויים להכריע לאן תלך המחאה באיראן

עם 52% אינפלציה, יותר מ-2,000 נרצחים וניתוק מוחלט של התקשורת, משטר האייתוללות נלחם על חייו ● בזמן שטראמפ מאיים לתקוף ומאסק מסייע בהפצת התמונות בעולם, אנקרה מתייצבת במפתיע לצד חמינאי ● האם הפעם זה ייגמר אחרת מגל המחאה הקודם?

ח''כ דוד ביטן / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

שכחתם לממש את התווים? המאבק על החוק שאמור להזכיר לכם

לאחר דיון בוועדת הכלכלה, ראש הוועדה דוד ביטן בוחן דחייה של יישום הרגולציה החדשה על שוברי מתנה ותווי קנייה, לאחר שכבר אושרה, ומסר כי הוא מוכן לשקול ארכה באורך של כ-4.5 חודשים ● בענף מזהירים מעלויות של מיליונים, חוסר בהירות וחשיפה לתביעות ייצוגיות

האשפה נערמת ברחובות הוואנה, קובה / צילום: ap, Ramon Espinosa

קובה כבר נמצאת על סף קריסה, והדחתו של מדורו דוחפת אותה לשם

הדחת נשיא ונצואלה מאיימת לנתק את קובה ממקור הנפט המרכזי שלה, בעיצומו של משבר כלכלי וחברתי חריף ● הפסקות חשמל, הגירה המונית וקריסת שירותים בסיסיים מעמידות את המשטר הקומוניסטי בפני מבחן קשה, והקובנים תוהים: האם ממשלתם תהיה הבאה שתיפול?

פייסבוק / צילום: Shutterstock

הונאות ההשקעה ברשת עולות מדרגה - זו ההודעה המחשידה

נוכלים פתחו פרופילים מזויפים בפייסבוק ובמסנג'ר והתחזו לכתב שוק ההון ולמגיש פודקאסט "כסף בקיר" של גלובס, בניסיון לקדם קבוצות השקעה פיקטיביות ● בתגובה ראשונית לפניית העיתון, קבעה מטא כי אין הפרה של כללי הקהילה

שוק ההון והשקעות / צילום: Shutterstock

פירצה בגדר: כל אחד יכול לפתוח קרן גידור, ועשרות מיליארדים מתנהלים ללא פיקוח

קרנות הגידור בישראל מושכות בשנים האחרונות עוד ועוד משקיעים, למרות דמי הניהול הגבוהים והיעדר השקיפות של פעילותן ● כך קורה שאפיק ההשקעה המתוחכם, שקורץ למיליונרים, מנהל כבר יותר מ-70 מיליארד שקל ללא פיקוח של הרגולטור ● רשות ני"ע: "הקרנות רשאיות לפעול במסגרת הפטורים שקבע המחוקק"

כיצד לאזן נכון משאבים בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

ברוטו או נטו אחרי מס? כיצד לאזן נכון משאבים בזמן גירושים

המגמה הכללית בפסיקה הינה איזון על בסיס ברוטו של הנכסים בין בני זוג, אך יש דרכים נוספות שיכולות להועיל לשני הצדדים

פרופילים מזויפים ואזהרות מנוכלים. ההונאות ברשת לא מפסיקות להשתכלל

המהלך של רשות ניירות ערך למאבק בתופעת ההונאות הפיננסיות ברשת

הונאות ההשקעה תפסו תאוצה בשנה האחרונה, כאשר מתחזים לשמות כמו אמיר ירון וגילעד אלטשולר שטפו את הרשתות ● לגלובס נודע כי רשות ני"ע בדרך לקידום חקיקה שתקנה לה סמכות להסיר תכנים כוזבים ● החשש: המהלך עלול להיתקע עם הכניסה לשנת בחירות

הטכנולוגיה שתשנה את חייכם ב-2026 / צילום: AP

הטכנולוגיה שתשנה את חייכם ב-2026

בדרך אליכם: אייפונים מתקפלים, רובוטים ביתיים, טכנולוגיה לקריאת מחשבות ומכוניות־על חשמליות, לצד אתגרים שמציבה הבינה המלאכותית בתחומי הבריאות והסייבר

גלעד שיינר / צילום: שלומי יוסף

"בשוק כבר מבינים שהמשקל של אנבידיה טמון בקישוריות - שנולדת בישראל"

הוא חולש על הסגמנט הצומח ביותר בחברה, מנהל את הקשר מול מאסק ואלטמן ומוביל את "החפיר" ששומר על ענקית השבבים בצמרת ● גלעד שיינר, סגן נשיא בכיר באנבידיה, מסביר לגלובס איך הפכה ישראל ללב המערכת של הואנג ● וגם: כך נסגר המעגל עם העובד שחזר מהשבי, אבינתן אור: "הבטחנו לו שהכיסא שלו במשרד שמור" ● החזיתות של אנבידיה, פרויקט מיוחד 

המדריך ל-2026 / צילום: Shutterstock

שמש בעשרות אלפי שקלים לשנה: כיצד תהפכו את הגג לאפיק השקעה

מהשנה מי שיבנה בית פרטי מחויב להתקין פאנלים סולאריים ● למעשה ניתן להרוויח מהם לא מעט: רשות החשמל משלמת סכומים משמעותיים על חשמל בגגות ביתיים

קוטג' עם 7 חדרים בקריית גת

תושב חוץ קנה בית בקריית גת במחיר גבוה במיוחד

קוטג' בעל 7 חדרים בשכונת כרמי גת בקריית גת נרכש תמורת 5.18 מיליון שקל ● זוהי העסקה השנייה בגובהה בעיר, ולגלובס נודע כי הרוכש הוא תושב חוץ מארה"ב ● "יש ביקושים לצמודי קרקע בקריית גת, אבל בני המקום לא משלמים מחירים בסדרי גודל כאלה"

התותח הישראלי החדש שיודע להתמודד עם האיום האיראני

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: מגזין אמריקאי טוען שהתותח החדש של אלביט יכול לתת מענה לטילים מאיראן, האם המחאה באיראן יכולה להפיל את המשטר, וישראל וחמאס בדרך לעימות נוסף • כותרות העיתונים בעולם

כורדים סורים מפגינים נגד המשטר בחסכה, השבוע / צילום: Reuters, Orhan Qereman

המחאות באיראן עלולות לפגוע באינטרסים הישראליים בסוריה

בעוד שהקשב הבינלאומי מופנה לאיראן ולוונצואלה, טורקיה שולחת כוחות צבאיים לשטח מדינת החסות סוריה - והמיעוט הכורדי מבין שזהו חלון הזדמנויות מסוכן ● המונים התקבצו היום בשערי בסיס אמריקאי בחיפוש אחר הגנה מפני ארדואן, אך וושינגטון שומרת בינתיים על שתיקה

מהרן פרוזנפר / צילום: דוברות משרד האוצר

סוף לסאגת המינויים באוצר: פרוזנפר מונה לממונה על התקציבים, עבאדי-בויאנג'ו לחשבת הכללית

אישור הממשלה מביא לסיום סאגה ארוכה, שהשאירה את אגף התקציבים ללא ממונה בראשו בתקופה רגישה של העברת תקציב המדינה לשנת 2026

מנכ''ל ולנס יורם זלינגר / צילום: ולנס סמיקונדקטור

בלילה אחד: ציוץ אנונימי הקפיץ את מניית האוטוטק מהוד השרון ב־60%

מניית ולנס לא ראתה יום כזה מאז שהחלה להיסחר: עם מחזור גבוה פי 30 מהרגיל, המניה זינקה ב־60% בן־לילה ● זאת, בשל עסקה גדולה עם יצרנית רכב וציוץ אנונימי שטוען כי השוק כולו טועה בנוגע להיקף המלאים של החברה ● האנליסטים מעריכים: יש לה עוד מקום לעליות

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Carlos Barria

יו״ר הפד חשף: "נפתחה נגדי חקירה פלילית"

בסרטון שפרסם ברשת X, חשף ג׳רום פאוול כי משרד המשפטים האמריקאי החל בחקירה פלילית נגדו ● הסיבה הרשמית: העדות שמסר בקונגרס על שיפוץ מטה הפד ● יו"ר הפד האשים כי הסיבה האמיתית היא שלא יישר קו עם הנשיא בנוגע לריבית: "צעד חסר תקדים" ● ואיך הגיבו בשווקים?

הבנקאי האפל שהלבין הון לצפון קוריאה / צילום: ap, Vladimir Smirnov ,Gavriil Grigorov

כיצד סייע לכאורה בנקאי חמקמק לזרימת הכסף הלא חוקי אל צפון קוריאה

ה- FBI מציע פרס של 7 מיליון דולר עבור תפיסתו של סים היון סופ. עבודתו, על פי גורמים אמריקאים, חיונית למשטרו של קים ג'ונג און

ייצור באנרגיה מתחדשת / אילוסטרציה: Shutterstock

"לא הגענו לשיא": במזרחי טפחות בטוחים שיש הזדמנות במניות האלו

מדדי האנרגיה זינקו בעשרות אחוזים ב־2025, ובמזרחי טפחות סבורים כי ראלי האנרגיה רחוק ממיצוי ● בבנק מצביעים על יציבות שותפויות הגז, דיבידנדים גבוהים וביקושי שיא לחשמל – וממליצים על חברות נבחרות בארץ ובעולם