גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כמעט 11 מיליארד דולר בגיוסי IPO: "אנחנו בעיצומו של מפץ גדול של גיוסי הון בביוטק"

מתחילת השנה גייסו 57 חברות ביוטק 10.7 מיליארד דולר בהנפקות ראשוניות בוול סטריט, לעומת 35 חברות שגייסו 4 מיליארד דולר באותה תקופה ב-2019 ● מנהל בנקאות ההשקעות של לייפסיי קפיטל: "הכסף בורח מתעשיות שנפגעות מהמגפה. המשקיעים מחפשים חלופות, ומאמינים שתחום הבריאות ירוויח מהקורונה בטווח הרחוק"

חברות הביומד עובדות על מוצרים חדשים לפיתוח חיסון לקורונה / צילום: shtterstock, Reuters
חברות הביומד עובדות על מוצרים חדשים לפיתוח חיסון לקורונה / צילום: shtterstock, Reuters

עד כה הייתה 2020 שנה מצוינת עבור חברות הביומד הנסחרות בוול סטריט. אמנם מגפת הקורונה הסיטה תשומת לב ומשאבים לפתרונות לטיפול בחולים ולמניעת המחלה על חשבון כמה מהתחומים האחרים, ואמנם בתקופת הסגר התעכבו ניסויים קליניים רבים, אבל עדיין התחום כולו צמח, כולל חברות שאינן קשורות באופן ישיר או עקיף לווירוס הקורונה.

מדד נאסד"ק ביומד היכה השנה את מדדי המניות הכלליים, ככל הנראה, בעקבות העלייה בעניין בתחום הרפואה באופן כללי, וגם הערכה כי תחום זה יכול לגדר השקעות אחרות בעת משבר כלכלי בתחומים המוטים על ידי צריכה פרטית. 

מדד נאסד"ק ביוטק רשם מתחילת השנה תשואה של 16%, וגם שוק ההנפקות היה פתוח. מתחילת השנה 57 חברות בתחום גייסו 10.7 מיליארד דולר בהנפקות ראשוניות (IPO), לעומת 35 חברות שגייסו 4 מיליארד דולר באותה תקופה ב-2019, שגם היא נחשבה לשנה מוצלחת עבור המגזר. רק כ-9% מגיוסי ההון היו לחברות שמפתחות מוצרים לקורונה, והשאר למוצרים בתחומים אחרים.

מדד הנאסדק ביוטק מול ה SP 500

המגמה החיובית השנה לעומת 2019 נרשמה גם בהיקף הממוצע של כל הנפקה ראשונית - 188 מיליון דולר בממוצע להנפקת ביומד ב-2020, לעומת 111 מיליון דולר בממוצע ב-2019. עם זאת, ביצועי המניות המונפקות היו נמוכים יותר השנה: תשואה של 48% בממוצע ב-2020, לעומת 71% ב-2019.

"רואים גידול משמעותי בכמות ההנפקות"

לדברי האני עוודאלה, מנהל בנקאות ההשקעות בקבוצת לייפסיי קפיטל (Lifesci Capital), "אנחנו בעיצומו של מפץ גדול של גיוסי הון בביוטק. הכסף בורח מתעשיות שנפגעות מהקורונה, והמשקיעים מחפשים חלופות, ומאמינים שתחום הבריאות ירוויח מהקורונה בטווח הרחוק. פעם חברות היו משקיעות בחברות הביומד הגדולות, אבל כיום הם מחפשים גם את החברות בשלב הקליני, כי יש בהן פוטנציאל לעליות דרמטיות.

"אנחנו רואים גידול משמעותי בכמות ההנפקות, וגם בהיקף ההנפקה הממוצע. כשההנפקות האלה מצליחות, המשקיעים מוציאים חלק מהרווח ומחפשים עוד הנפקה", אומר עוודאלה. "העלייה הממוצעת אחרי ההנפקה ב-2020 היא אולי מתונה יותר לעומת שנה שעברה, אם כי עדיין מרשימה, אבל השנה חברות רבות נכנסות לבורסה אחרי סבב פרטי מקדים, כך שהחברה מרוויחה מהיציאה להנפקה פעמיים - גם את עליית הערך בין הסבב הפרטי האחרון לסבב הגישור, וגם את העלייה בין סבב הגישור לבין ההנפקה.

הנפקות הביומד בוול סטריט צמחו

"הנפקות הגישור הן בעצם מגמה שהתחילה להיות פופולרית ב-4-5 שנים האחרונות. קרנות הגידור גדלו עם השנים, אז הן בעצם נוגסות שתי נגיסות בתפוח - פעם אחת עם קרן להשקעות גישור, ופעם אחת עם קרן להשקעות ציבוריות. בכך הן מאותתות לשוק שהן בחנו את החברה ומצאו אותה כדאית להשקעה, וכיום השוק כמעט דורש את זה מחברות שיוצאות להנפקה. ככל שהשוק חם יותר, חברות רבות יותר מנסות להיכנס והמשקיעים מחפשים את הגופשנקה".

עוודאלה מוסיף כי "זה חשוב במיוחד עבור חברה לא אמריקאית - בעיקר אם היא עדיין פחות מוכרת בשוק, אלא אם היה לה אירוע שמוכיח את ערכה, כמו הסכם מסחור משמעותי עם חברת פארמה גדולה או תוצאות מדהימות בניסוי קליני משלב II ומעלה, אבל אלה הדוגמאות החריגות. אפשר לומר שהדלת להנפקות פתוחה, אבל היא פתוחה למי שיש לו את כל הצ'קליסט שהמשקיעים האמריקאים מחשפים, כולל השקעת גישור בהשתתפות גופים שהם סומכים עליהם".

חלק מהחברות מגיעות לשוק עוד לפני הניסויים הקליניים, אבל זה לא יקרה לכל החברות. "התיאבון לחברות בשלבים המוקדמים הוא בעיקר בתחומי הסרטן והתרפיה התאית", אומר עוודאלה. "אלה באמת תחומים שבהם חברה בשלב מוקדם יכולה גם להימכר שנה עד שנה וחצי מההנפקה. זה לא נכון לגבי חברות דרמטולוגיה, או מחלות זיהומיות".

ובתחום המחלות הזיהומיות דווקא לא?

"קורונה כמובן כן, וגם מחלות בפרופיל גבוה כמו צהבת נגיפית. אבל חברות בתחום הזיהום החיידקי, למשל, לרוב יונפקו רק אחרי תוצאות טובות בניסויים בבני אדם. לחברות בשווקים גדולים מאוד, כמו סוכרת או מחלות לב, קשה במיוחד להנפיק למרות פוטנציאל השוק הגבוה, כי הרגולטורים דורשים מהן ניסויים קליניים ארוכים מאוד באלפי משתתפים, אפילו 5,000-10,000 משתתפים, לעומת כמה מאות בסרטן. הסיכון גדול, כי אלה ניסויים יקרים מאוד, ואין לדעת אם לחברה בכלל יש מוצר שניתן להביא לשוק לפני שהניסוי נערך. לכן, המשקיעים בבורסה לרוב יהססו להשקיע בחברות כאלה. המוצרים לתחומים האלה יפותחו לרוב על ידי חברות הפארמה הגדולות".

בתחום הקורונה, לדברי עוודאלה, "יש כל מיני חברות - חלקן עם פיתוחים לגיטימיים שיש להם פוטנציאל אמיתי. מעבר לחברות המפתחות תרופות או חיסונים לקורונה, נהנות מהמגמה חברות העוסקות ברפואה מרחוק והפחתת אשפוז בבתי חולים".

למרות החדשות הטובות עד כה, עוודאללה ממליץ על זהירות: "כבר פגשתי השנה משקיעים שאמרו לי 'השקעתי בכל ההנפקות, כי הכל טוב'. ואכן, מי שעשה זאת עד כה, הרוויח, אם כי זה כמובן יכול להשתנות בכל רגע. אם פתאום אחת החברות המאוד מדוברות תקרוס, משקיעי המומנטום יהיו הראשונים לצאת". לדבריו, גם הבחירות לנשיאות בארה"ב בעוד כשבועיים צפויות להשפיע דרמטית על שוק ההון כולו, ולכן גם על התחום. 

עוד כתבות

נשיא חברת טבע העולמית, ריצ'רד פרנסיס / צילום: סיון פרג'

מניות בעשרות מיליוני דולרים: התגמול לבכירי טבע על הקפיצה הגדולה

מניית טבע קפצה בקרוב ל-60% בשנה החולפת ובכירי החברה זוכים לתגמול על הביצועים החזקים ● חמישה בכירים יזכו לתגמול בסך 68 מיליון דולר

עוני / צילום: תמר מצפי

דוח העוני: בישראל שני מיליון עניים; עלייה בשיעור הילדים מתוכם

לפי הביטוח הלאומי שיעור העוני בישראל שומר על יציבות בשנים האחרונות למרות העלייה בקו העוני ● ערן וינטרוב, מנכ"ל ארגון לתת: "עדיין לא באות לידי ביטוי במלואן השלכות המלחמה ויוקר המחיה המשקפות מצב חמור הרבה יותר בשטח"

הסטארט-אפים הביטחוניים גייסו מיליארד דולר / צילום: יח''צ החברות

מדד התעשיות הביטחוניות צנח היום ביותר מ-4%. אלו הסיבות

אחרי תשואות של מאות ואלפי אחוזים, המשקיעים מממשים רווחים ● האם זו הזדמנות קנייה או אזהרה? ● אנליסטים: "יציאת אוויר טבעית" ● הירידות החדות פסחו על אלביט, האם ייתכן שהסיבה מסתתרת באיזון מחדש במשקל של המניות במדד שיתבצע בעוד שבוע?

דוחא, קטאר / צילום: ap, Alex Brandon

המדינה המפתיעה שהחליטה לנקום באיראן על מתקפת טילים

UVISION הישראלית ממשיכה להגיע להישגים משמעותיים בשוק האמריקאי ● היעדרות איראנית חריגה מתערוכה ביטחונית יוקרתית בדוחא על רקע המתיחות האזורית ● חשיפת רחפנים וטכנולוגיות חדשות מצד רוסיה והשקעות עתק של סין ביכולות קוונטיות צבאיות ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' מליאת הכנסת, 28.01.26 / צילום: יצחק קלמן

סמוטריץ' לא לבד: שרי האוצר שדחקו בנגיד להוריד ולהעלות ריבית

שר האוצר הכריז שיש להאיץ את הורדות הריבית, ולא בפעם הראשונה ● אבל כשרואים איך באמת מתקבלות ההחלטות על גובה הריבית, מבינים שזה לא עניין של מה בכך ● ועדיין, המתיחות בין שר אוצר לנגיד הבנק המרכזי לא נולדה בתקופת סמוטריץ', ואפילו לא בישראל

תעשיית הביומד מתאוששת / אילוסטרציה: Shutterstock

משרות נפתחות, המדד בעלייה: זה השוק הישראלי שמתחיל להתעורר

בוול סטריט ההתאוששות של תעשיית הביומד ניכרת מאז הקיץ האחרון, ומה קורה בישראל? ● מתעסוקה ועד המדד המקומי - בחודשיים האחרונים נראה שהביומד המקומי לאט־לאט יוצא מהקיפאון

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Harun Ozalp

דיווח: טראמפ הכריע - זה האיש שיעמוד בראש הפד

הנשיא דונלנד טראמפ אמר כי יודיע היום רשמית מי יעמוד בראשות הבנק המרכזי ● בוול סטריט ג׳ורנל מדווחים כי הוא בחר בקווין וורש, חבר פד לשעבר שהפך במרוצת השנים לאחד ממבקריו המרכזיים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

יציבות בבורסת תל אביב; נקסט ויז'ן נופלת ב-5%, טאואר עולה ב-2.5%

המניות הדואליות עולות ● הירידות במניות החברות הבטחוניות נמשכות ● השקל נחלש הבוקר, 3.09 שקלים ● אפל וסנדיסק עקפו את הצפי בדוחות, האחרונה מזנקת ב-20% במסחר המוקדם ● מטא זינקה אתמול ב-8%, בג'פריס אומרים שזאת רק ההתחלה ונותנים לה מחיר יעד של 1,000 דולר

בנימין נתניהו, דונלד טראמפ, עלי חמינאי / עיבוד: AP

"הדולר עשוי לרדת לרמות של 2 שקלים": 4 תרחישים במקרה של עימות עם איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● המתיחות בין ארה"ב לאיראן מגיעה לשיא עם השלמת פריסת הכוחות האמריקאים במזרח התיכון ● מומחים משרטטים כיצד יושפעו שוק ההון בישראל ושער הדולר־שקל ● ליאו ליידרמן, לשעבר ראש חטיבת המחקר בבנק ישראל: "ייתכנו שערי חליפין הרבה יותר נמוכים ממה שראינו עד עכשיו"

אתר בנייה בישראל / צילום: שלומי יוסף

אף אחד לא רוצה ללכלך את הידיים: הכשל שמותיר את ענפי הבנייה והתעשייה עם מחסור בעובדים

העדפת השכלה אקדמית על פני הכשרה מקצועית, לצד צמיחת ההייטק והיעדר עובדים פלסטינים בעקבות המלחמה, יצרו מחסור חריג בעובדי כפיים בישראל ● גם כשהמעסיקים בשטח מציעים שכר יותר גבוה ותנאים משופרים, הבעיה נותרת ללא שינוי ● בכירים במשק מזהירים: "כל עוד לא יהיה שינוי עמוק יותר, המחסור יהפוך לבעיה אסטרטגית לכלכלה"

טראמפ וחמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

כוננות שיא לתקיפה: משחתת אמריקנית נוספת הגיעה לאזור

לפי הדיווח, נשיא ארה"ב שוקל לתקוף באיראן כדי להצית מחדש את המחאות ● בכיר במערכת הביטחון: נתניהו סירב 11 פעמים לחסל את סינוואר ● האיחוד האירופי צפוי להגדיר את משמרות המהפכה באיראן כארגון טרור ● יועצו של חמינאי: כל תקיפה של ארה"ב באיראן תיענה בתגובה לת"א ● "מתקפה אנטישמית": אדם התנגש עם רכבו בבית כנסת של חב"ד בברוקלין ● עדכונים שוטפים

שמעון גולדברג, בעל השליטה בסלייס ועמית גל, הממונה על שוק ההון / איור: גיל ג'יבלי

סלייס: ביהמ"ש דחה את עתירת גולדברג נגד הזרמת 71 מיליון שקל

הממונה על שוק ההון דרש מבעל השליטה בחברת הגמל להזרים את הסכום לצורך כיסוי הגרעון והשלמת ההון העצמי ● גולדברג התנגד, אך ביהמ"ש דחה את טענותיו. באי כוחו של גולדברג: "פסק הדין כולל קביעות שגויות"

אביעד מייזלס / צילום: צילום מסך יוטיוב

יתחלקו ב-2 מיליארד דולר: היזם שמכר לאפל חברה פעמיים והקרן הישראלית

אביעד מייזלס עומד מאחורי אקזיט ענק: מכירת הסטארט-אפ Q.ai לאפל בכמעט 2 מיליארד דולר ● מייסדי החברה והעובדים יתחלקו בכמיליארד דולר, בעוד משקיעים עיקריים בחברה צפויים לרשום החזרים של מאות מיליונים ● העסקה, השנייה בגודלה בתולדות אפל, מדגישה את ההימור שלה על בינה מלאכותית מבוססת ראייה ושמיעה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה שלילית בתל אביב; המניות הביטחוניות ירדו ב-5%, מניות הביטוח עלו ב-2%

מדד ת"א 35 ירד בכ-0.1% ● השקל נחלש לקראת הנעילה, 3.095 שקלים לדולר אחד● מחירי הזהב והכסף ממשיכים לנפץ שיאים חדשים ● דוחות ענקיות הטכנולוגיה מיקרוסופט, מטא וטסלה יצאו אתמול - אפל תדווח היום לאחר נעילת המסחר ● וגם: בג'פריס שוריים על מניית Plus500

ירון קסטנבאום, מנכ''ל  קרן תשתיות ישראל / צילום: איל לייבל

האקזיט של קרן תש"י בזפירוס: הרוויחה 700 מיליון שקל ממכירתה לדוראל

דוראל תשלם מיליארד שקל על המניות של זפירוס שהיא רוכשת, לפי מחיר של 27.75 שקל למניית זפירוס ● זפירוס, תהווה רגל אירופאית חדשה לדוראל שעיקר פעילותה כיום הוא בישראל ובארה"ב

יהלי רוטנברג, החשכ''ל היוצא, בכנס גלובס השבוע / צילום: שלומי יוסף

בהסתדרות כועסים על דברי החשכ"ל היוצא יהלי רוטנברג בכנס תשתיות לעתיד של גלובס

דברי החשכ"ל היוצא יהלי רוטנברג בכנס תשתיות לעתיד של גלובס שהכעיסו את ההסתדרות ● גינדי גלובל עלתה בקמפיין נדל”ן חדש בלימסול בכיכובו של רון שחר ● ד”ר ציפי איסר־איציק מקימה משרד למשפט סביבתי ואקלים ● פקטורי 54 ומאיה קלרה-בהרב במכירה פומבית משותפת של יצירות אומנות ● וגם: מינויים חדשים בAT&T וב-iTalent ● אירועים ומינויים

אפל / צילום: ap, Kathy Willens

אפל רוכשת חברת בינה מלאכותית ישראלית בכ־2 מיליארד דולר

חברת אפל רכשה את הסטארט-אפ הישראלי בעסקה המוערכת בכ־2 מיליארד דולר, כך לפי דיווח של הפייננשל טיימס ● Q.ai, שפיתחה טכנולוגיות מתקדמות לניתוח תקשורת והדמיה באמצעות למידת מכונה, מנוהלת בידי אביעד מייזלס, ובעברו חברה נוספת שנרכשה על ידי אפל- PrimeSense

אסף רפפורט, מייסד וויז / צילום: נתנאל טוביאס

עסקת וויז-גוגל בסכנה? שורת ארגונים באירופה מתנגדים למיזוג

רשות ההגבלים של האיחוד האירופי צפויה לקבל עד 10 בפברואר החלטה אם לאשר את עסקת גוגל-וויז ● שורה של ארגונים אזרחיים פנו בימים האחרונים לאיחוד בבקשה לפתוח בחקירת הגבלים עסקיים שתברר לעומק את העסקה ● החשש המרכזי: ניצול הגישה שתקבל גוגל לוויז לטובת חיסול מתחרים בשוק הענן והסייבר

דולר שקל / אילוסטרציה: Shutterstock

טיפ מהסולידית: כך תוכלו להרוויח מירידת הדולר

על רקע השפל בשער הדולר, כיצד תוכלו לנצל את ירידת הערך של ההשקעות במט"ח לצמצום חבות המס? ● גלובס עושים סדר

טסלה S וטסלה X / צילום: באדיבות היצרן

רובוטים במקום מכוניות: טסלה תפסיק את ייצור דגמי היוקרה שלה

שני דגמי היוקרה של טסלה חוו בשנים האחרונות ירידה משמעותית במכירותיהם בעולם, בין השאר בשל התחרות הקשה מצד תעשיית הרכב הסינית ● אילון מאסק צייץ כי החברה עתידה להסב את שטח הייצור  בקליפורניה למפעל לייצור הרובוט דמוי האדם Optimus