גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מטבע דיגיטלי של בנק מרכזי: התפתחות טבעית בתולדות הכסף

מטבע דיגיטלי ריבוני עשוי להקטין עלויות של העברות הכספים, להגביר תחרות במערכת הפיננסית ולצמצם את היקפי הכלכלה השחורה ● עם זאת, יש להביא בחשבון סיכונים לפגיעה בפעילות הבנקים המסחריים וגם סיכוני סייבר ופגיעה בפרטיות

ביטקוין והאיחוד האירופי / צילום: שאטרסטוק
ביטקוין והאיחוד האירופי / צילום: שאטרסטוק

במאה ה-11 הייתה סין המדינה הראשונה שעשתה שימוש בכסף "פיאט" (fiat) - כסף שערכו קיים מתוקף חוק מדינה. אחרי סין באו עוד מדינות רבות - והשימוש בכסף פיאט נפוץ ברחבי העולם. גם כיום, במאה ה-21, נראה כי סין מובילה שינוי בהיסטוריה של הכסף.

באחרונה התחיל הבנק המרכזי של סין בפרויקט פיילוט של הנפקת CBDC (קיצור של Central Bank Digital Currency - מטבע דיגיטלי של בנק מרכזי), ואף פירסם עמדה שלפיה על סין להיות המדינה הראשונה שתנפיק CBDC. ב-9 באוקטובר, כפי שדווח ב"גלובס", פירסמה קבוצת בנקים מרכזיים מובילים בעולם לראשונה דוח משותף המגדיר את עקרונות היסוד ומאפייני הליבה של CBDC (הדוח אינו קובע עמדה בנוגע להנפקת CBDC על ידי המדינות).

לאורך ההיסטוריה, הכסף לבש והחליף צורות רבות. אמצעי התשלום התפתחו בהתאם לטעמים, לאילוצים ולצרכים המשתנים של האנושות ובהתאם להתפתחויות של הטכנולוגיות. בעבר, המטבעות ששימשו כסף היו בעלי ערך עצמי בהתאם למתכות היקרות הטבועות בהם, ואילו כסף פיאט הנהוג כיום הוא מטבע או נייר (שטר) חסרי ערך, שערכו קיים מתוקף חוק מדינה. הכסף לובש את מאפייני התקופה - וערכו נגזר מרמת האמון שיש בו.

העובדה שכיום מרבית העסקאות בעולם מבוצעות באמצעות העברת מידע אלקטרוני ומגוון אמצעי התשלום הדיגיטליים המוצעים לציבור, מלמדת שכבר עשינו צעד נוסף בהתפתחות של הכסף העתידי, ושכיום הרכיב החפצי כלל לא נדרש כאמצעי תשלום.

קיימת שונות מהותית בין CBDC להעברות הדיגיטליות המבוצעות כיום, וגם בינו לבין מטבעות הקריפטו. CBDC הוא כסף דיגיטלי שהבנק המרכזי במדינה מנפיק במקום להדפיס שטר, והוא נבדל מהכלכלה הדיגיטלית של ימינו: ראשית, בדומה למזומן, CBDC מהווה התחייבות של הבנק המרכזי במדינה (ולא של הבנקים המסחריים שבהם מופקדים כיום הכספים); ניתן להפקידו בארנק דיגיטלי ולשלם באמצעותו ללא חשבון בבנק מסחרי כפי שמתחייב כיום; התשלום באמצעותו הוא מיידי וסופי; ניתן להשתמש בו ללא חיבור לאינטרנט (במצב לא מקוון); וכן, ניתן להגדיר רמות שונות של אנונימיות למשתמשים בו (לעומת היעדר אנונימיות מוחלט בהעברות הדיגיטליות המבוצעות כיום).

אין עדיין אפיון מוסכם ל-CBDC

CBDC נבדל מהמטבעות הדיגיטליים הפרטיים כמו ביטקוין או ליברה (המטבע הדיגיטלי שמפתח ארגון בהובלת פייסבוק), שכן מטבעות אלה אינם מונפקים על ידי בנק מרכזי ואינם זוכים לגיבוי של בנק מרכזי במדינה, שיערוב לערכם הנקוב ולשימור האמון בהם. ברוב מדינות העולם, מטבעות דיגיטליים פרטיים כאלה אינם מטבע המהווה הילך חוקי - ואין חובה לקבלם כתמורה (בישראל נחשבים מטבעות קריפטו ל"נכס").

בדוח המשותף שפורסם באחרונה על ידי קבוצה של בנקים מרכזיים, הוגדרו עקרונות היסוד להנפקת CBDC: דו-קיום עם מזומן וסוגי כסף אחרים במערכת תשלומים גמישה וחדשנית; כל השקה צריכה לתמוך ביעדי מדיניות רחבים יותר ולא לפגוע ביציבות המוניטרית והפיננסית; וכן שתכונותיו צריכות לקדם חדשנות ויעילות.

מלבד זאת, אין עדיין אפיון מוסכם ל-CBDC - וההנחה היא שיהיו הבדלים בין המטבעות שיונפקו על ידי המדינות השונות (ככל שיונפקו), שישקפו את הערכים והתרבות של כל מדינה. כך למשל, עשויה להיות שונות בנגישות של המטבע - לציבור כולו (Retail CBDC) או רק למוסדות פיננסיים (Wholesale CBDC); במידת האנונימיות בשימוש במטבע; בשיטת ההנפקה של המטבע - הנפקה על ידי בנק מרכזי (CBDC), או מטבע דיגיטלי "סינטטי" שיונפק על ידי גופים פרטיים ויגובה ויפוקח על ידי הבנק המרכזי (sCBDC); ביחס ההמרה שלו למטבע הפיאט הקיים; בשאלה האם יישא ריבית ואם לאו, ועוד.

להנפקה השלכות רגולטוריות ומשפטיות

הנפקת CBDC מציעה לבנקים מרכזיים הזדמנות להקטין את עלויות הנפקת המזומנים, להגביר את התחרות במערכת הפיננסית תוך שיתופי פעולה עם תעשיית הפינטק, לאפשר לציבור העברות כספים מהירות בעלויות נמוכות ולצמצם את היקפי הכלכלה השחורה והלבנות ההון.

עם זאת, בהנפקת CBDC טמונים גם סיכונים שונים, ובהם סיכון לפגיעה בהיקף הפיקדונות בבנקים המסחריים וצמצום האשראי, סיכוני סייבר ופגיעה בפרטיות.

הנפקת CBDC מחייבת חקיקה ורגולציה מתאימה, ברמת המדינה וברמה הבינלאומית, שיגדירו את מאפייניו של המטבע הדיגיטלי, יסדירו את כללי הסליקה ואת הדרישות הטכנולוגיות ואבטחת המידע של המערכות, ויבטיחו פיקוח על השחקנים השונים במערכת.

אחת השאלות המשפטיות המרכזיות שתשפיע על עיצוב ה-CBDC היא רמת האנונימיות של המשתמשים במטבע, כשנדרש למצוא את נקודת האיזון שתאפשר מקסימום אנונימיות ומינימום פגיעה בפרטיות. אנונימיות מוחלטת תאפשר כלכלה שחורה והלבנת הון, ואילו היעדר אנונימיות יפגע בפרטיות ויאפשר אבחנה פסולה.

כשסין, הכלכלה השנייה בגודלה בעולם, מובילה הנפקת מטבע דיגיטלי על ידי בנק מרכזי - יריית הפתיחה כבר נורתה. הנפקת CBDC נראית כהתפתחות טבעית של ההיסטוריה של הכסף, וייתכן כי הגענו לנקודת שינוי היסטורית, שבה המדינות מקדמות הנפקת CBDC, תוך ניטרול הסיכונים באמצעות מערכות טכנולוגיות, חקיקה ורגולציה מתאימה, שיבטיחו קבלת אמון מהציבור והפיכת הקובץ הדיגיטלי לכסף.

הכותבת היא שותפה במחלקת הבנקאות והמימון במשרד עוה"ד הרצוג פוקס נאמן

עוד כתבות

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות באירופה; המניות הבטחוניות הובילו את אסיה לעליות חדות

מדד ניקיי מזנק במעל 3% ● עליות קלות בחוזים בוול סטריט, עליות במניות הבטחוניות באסיה • ירידה קלה במחירי הנפט, הזהב והכסף מזנקים, הדולר מתחזק בעולם אך נחלש מול השקל • בוול סטריט מתגבש קונצנזוס אופטימי לשוק ב-2026, אך האנליסטים מקפידים לסייג

תחנת כוח / אילוסטרציה: יוסי וייס

שני מתקני ייצור החשמל שהממשלה אישרה - וזה שלא

לבקשת עיריית בית שמש, הממשלה עיכבה הקמת תחנת כוח של פאוורג'ן ושמיר אנרגיה ● שתי תחנות כוח אחרות - בעמק חפר ובעוטף עזה - יעברו כעת לאישור הוות"ל

מכה הרסנית: איך משפיעה לכידתו של מדורו על איראן?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: נפילתו של נשיא ונצואלה היא מכה גם לאיראן, מה צפוי במזרח התיכון ב-2026, ומה אפשר ללמוד מהמעשים של ראש עיריית ניו יורק ביום הראשון שלו בתפקיד • כותרות העיתונים בעולם

שגיא דקל בקמפיין של מזרחי טפחות / צילום: צילום מסך מתוך הקמפיין

"בקמפיין עם שגיא דקל חן אין ציניות אלא תקומה ותקווה"

בשבוע שעבר עלה בנק מזרחי טפחות בפרסומת בכיכובו של שגיא דקל חן - קמפיין מסחרי ראשון שבמרכזו נמצא שורד שבי. הביקורות לא איחרו לבוא ● בראיון בלעדי לגלובס מסבירה סמנכ"לית ומנהלת חטיבת השיווק תרי ישכיל את הרציונל מאחורי המהלך, ומגיבה למקטרגים

אילוסטרציה: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק ב-4.6% בנובמבר. וכמה מרוויחים בהייטק?

עפ"י הלמ"ס, השכר הממוצע למשרה של עובד ישראלי בחודש נובמבר 2025 עומד על 13,587 שקל ● בסך-הכול שוק העבודה ממשיך להיות חזק והדוק למדי, עם ביקוש ניכר לעובדים

שלומי בן חיים, בצלאל מכליס / צילום: ג'ייפרוג, אסף שילה/ישראל סאן

המניה הביטחונית הישראלית שזינקה בכ-45%, וזו שעלתה לשיא כל הזמנים

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך סוף השבוע ● אלביט מערכות פתחה את 2026 עם עלייה לשיא חדש של כל הזמנים ● יצרנית מערכות ההגנה לרחפנים פאראזירו זינקה בכ-45%, לאחר שקיבלה הזמנה ראשונה מגוף ביטחוני ישראלי ● וג'יי פרוג סיכמה שנה עם תשואה תלת־ספרתית

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

עליות חדות בת"א; קמטק מזנקת ב-9%, נובה ב-8%

מניות השבבים המקומיות בארביטרז' חיובי ●  אחה"צ, בנק ישראל צפוי להותיר את הריבית ללא שינוי, בשוק מחכים לתחזיות ● עליות קלות בחוזים בוול סטריט, עליות במניות הבטחוניות באסיה ● ירידה קלה במחירי הנפט, הזהב והכסף מזנקים, הדולר מתחזק בעולם אך נחלש מול השקל

אושר כהן / צילום: ויקיפדיה

הדירה החדשה של אושר כהן בקריית ביאליק

הזמר אושר כהן רכש דירה בפרויקט המגורים החדש UPTOWN בקריית ביאליק ● איגוד הכדורסל מעמיק את שיתוף־הפעולה עם ארגון נכי צה"ל והמרכז לאימפקט יהודי ● במוזיאון ת"א לאמנות נפתחה תערוכת "שנת אפס" לציון 80 שנה לתום מלחמת העולם השנייה ● וזו הסמנכ"לית החדשה בתנובה ● אירועים ומינויים

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

באיראן מודים: המשטר נדחק למצב הישרדותי בגלל המחאות

ישראל וסוריה יחדשו מחר את המו"מ על הסכם ביטחוני בגבול ● שני אזרחים ישראלים חצו בשוגג את הגבול לירדן ● בישראל סבורים שהמבצע באמריקה הלטינית יהדהד גם במזרח התיכון ● BBC מפצה ב-120 אלף שקל משפחה ישראלית מהעוטף: "טעות בתום לב" ● צה"ל תקף בצפון רצועת עזה והשמיד פיר ובו משגר רקטות טעון ומוכן לשיגור לעבר דרום הארץ ● עדכונים שוטפים

מסירות כלי רכב / צילום: יח''צ

מי הדגם שהוביל את טבלת מסירות הרכב ב-2025?

דוח מסירות הרכב לשנת 2025 מצביע על שנת שיא לדגמים מסין, עם נתח כולל של מעל שליש מהמסירות ● התופעה הבולטת של השנה היא מספר שיא של רכבי "אפס ק"מ" ● ג'אקו 7 מבית קבוצת צ'רי הוא הדגם שמוביל את המסירות, ומי עוד ברשימה?

תעשיית הקרנות בשיא / אילוסטרציה: Shutterstock

מהפך שלא נראה 4 שנים: זה האפיק הכי פופולרי ל־2025 בשוק הקרנות

בצל הזינוקים במדדי המניות המקומיים תעשיית הקרנות המקומית מסכמת שנת שיא, במהלכה זרמו אליה כ-73 מיליארד שקל ● אחרי 3 שנים קשות הקרנות המנוהלות חוזרות למרכז הבמה ● וגם: איזה אפיק זכה לאמון מחודש מצד המשקיעים?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר החדש בבורסה מתחיל: מה צפוי למשקיעים

רגע היסטורי: החל מהיום, שבוע המסחר בבורסה עובר לימים שני עד שישי, כמו הבורסות המקבילות במערב ● מאז שהוקמה הבורסה ב-1953, המסחר התנהל בה בימים ראשון עד חמישי ● ככל שמניות הבורסה בתל אביב ייכנסו בסופו של דבר למדדי מניות גדולים בעולם, המשמעות היא הגדלת מחזורי המסחר בתל אביב

סמלי האפליקציות של גרוק, ג'מיני, קלוד וצ'אט GPT / צילום: Shutterstock

העדכון החדש של X מעורר סערה: גרוק אפשר יצירת תוכן מיני של נשים וקטינים

צרפת, הודו ומלזיה פתחו בבדיקות דחופות נגד X (טוויטר לשעבר), לאחר שמודל הבינה המלאכותית גרוק אפשר למשתמשים ליצור תוכן מיני פוגעני ע"י עריכת תמונות של נשים וקטינים בפלטפורמה ● בין היתר על הפרק: סנקציות משפטיות

השופט בני שגיא / צילום: דוברות הרשות השופטת

בני שגיא, נשיא ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע, נהרג בתאונת אופנוע

שגיא, בן 54 במותו, היה הצעיר מבין נשיאי בתי המשפט המחוזיים בישראל ● בהנהלת הרשות השופטת הוא זכה להערכה רבה, בין היתר בשל יכולתו להביא לסיומם של תיקים פליליים מורכבים באמצעות הסדרי טיעון יעילים ● שר המשפטים לוין ספד לו: "הוא יחסר מאוד למערכת המשפט"

5 הערות על השנה ששברה את כל השיאים בשוק הגמל / צילום: Shutterstock

"שוק ההון התנתק מהכלכלה": האם אחרי שנה פנטסטית הגיע הזמן להקטין חשיפה למניות?

2025 הייתה השנה הכי טובה שראו החוסכים בישראל זה 16 שנה, אבל מסלול אחד פופולרי במיוחד אכזב את המשקיעים ● את טבלת התשואות הובילו שתי חברות ביטוח עם אהדה להשקעות בארץ ● ואיפה ממליצים המומחים לשים את הכסף ב־2026?

אלביט תספק את חליפות ההגנה העצמית שלה למדינה החברה בנאט''ו / צילום: אלביט

חוזים בשווי 150 מיליון דולר: אלביט תמכור מערכות הגנה למדינה באירופה

במסגרת החוזה הראשון, תצייד אלביט את צי המטוסים של מדינה באירופה בטכנולוגיית ה-DIRCM המתקדמת שלה, המספקת שכבת הגנה נוספת לפלטפורמות אוויריות ● ההזמנות הנוספות כוללות אספקת מערכות DIRCM לציי מטוסי התובלה של מדינות אירופאיות החברות בנאט"ו

עבודות על המטרו בשכונת כפר גנים בפתח תקווה / צילום: דרור מרמור

פרויקט המטרו מתקרב לשוק ההון: נת"ע בוחנת גיוס חוב בבורסה

בנת"ע מקדמים הנפקת אג"ח כדי לגשר על פערי עיתוי בין הוצאות העתק של פרויקט המטרו לבין ההכנסות ממסים ● המהלך זוכה לתמיכה ברשות החברות, אך ממתין להכרעת החשכ"לית הבאה

מי מוכן לקחת משכנתא בריבית דו־ספרתית / צילום: Shutterstock

מי מוכן לקחת משכנתא בריבית דו־ספרתית

סקטור המשכנתאות החוץ־בנקאיות עדיין מהווה אחוזים בודדים בלבד משוק ההלוואות לדיור, אך צומח במהירות, כשעוד ועוד חברות ממהרות להיכנס אליו ● בענף מעריכים כי בתוך שנים יגיע לנתח של עשרות אחוזים - אלא שבשוק שבו ליועצים תפקיד מרכזי והפיקוח עדיין חלקי, עולות גם שאלות של סיכון והסדרה ● למי זה מתאים, מהם הסיכונים - ואיך המדינה מנסה לצמצם את הפרצות?

התקנת גג סולארי ביתי / צילום: Shutterstock

יש לכם גג סולארי? אתם עומדים לקבל דרישת תשלום של אלפי שקלים

אחרי עיכוב של שנים ביישום הרגולציה, חברת החשמל החלה לחייב בעלי גגות סולאריים בעלויות ניהול מערכת על חשמל שנצרך בבית - כולל גבייה רטרואקטיבית של עד שנתיים ● החיוב, המבוסס לעיתים על הערכות ולא על נתוני צריכה בפועל, עלול להגיע לאלפי שקלים בשנה

המדריך ל-2026 / צילום: Shutterstock

למחפשי רכב חדש: האם "אפס ק"מ" מתאים לכם?

אחרי שנים של מחסור ורשימות המתנה, המלאים המצטברים של היבואנים מחזירים את השליטה אליכם ● זה מה שיעזור לכם לנצל את מלחמת המחירים בשוק הרכב