גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מטבע דיגיטלי של בנק מרכזי: התפתחות טבעית בתולדות הכסף

מטבע דיגיטלי ריבוני עשוי להקטין עלויות של העברות הכספים, להגביר תחרות במערכת הפיננסית ולצמצם את היקפי הכלכלה השחורה ● עם זאת, יש להביא בחשבון סיכונים לפגיעה בפעילות הבנקים המסחריים וגם סיכוני סייבר ופגיעה בפרטיות

ביטקוין והאיחוד האירופי / צילום: שאטרסטוק
ביטקוין והאיחוד האירופי / צילום: שאטרסטוק

במאה ה-11 הייתה סין המדינה הראשונה שעשתה שימוש בכסף "פיאט" (fiat) - כסף שערכו קיים מתוקף חוק מדינה. אחרי סין באו עוד מדינות רבות - והשימוש בכסף פיאט נפוץ ברחבי העולם. גם כיום, במאה ה-21, נראה כי סין מובילה שינוי בהיסטוריה של הכסף.

באחרונה התחיל הבנק המרכזי של סין בפרויקט פיילוט של הנפקת CBDC (קיצור של Central Bank Digital Currency - מטבע דיגיטלי של בנק מרכזי), ואף פירסם עמדה שלפיה על סין להיות המדינה הראשונה שתנפיק CBDC. ב-9 באוקטובר, כפי שדווח ב"גלובס", פירסמה קבוצת בנקים מרכזיים מובילים בעולם לראשונה דוח משותף המגדיר את עקרונות היסוד ומאפייני הליבה של CBDC (הדוח אינו קובע עמדה בנוגע להנפקת CBDC על ידי המדינות).

לאורך ההיסטוריה, הכסף לבש והחליף צורות רבות. אמצעי התשלום התפתחו בהתאם לטעמים, לאילוצים ולצרכים המשתנים של האנושות ובהתאם להתפתחויות של הטכנולוגיות. בעבר, המטבעות ששימשו כסף היו בעלי ערך עצמי בהתאם למתכות היקרות הטבועות בהם, ואילו כסף פיאט הנהוג כיום הוא מטבע או נייר (שטר) חסרי ערך, שערכו קיים מתוקף חוק מדינה. הכסף לובש את מאפייני התקופה - וערכו נגזר מרמת האמון שיש בו.

העובדה שכיום מרבית העסקאות בעולם מבוצעות באמצעות העברת מידע אלקטרוני ומגוון אמצעי התשלום הדיגיטליים המוצעים לציבור, מלמדת שכבר עשינו צעד נוסף בהתפתחות של הכסף העתידי, ושכיום הרכיב החפצי כלל לא נדרש כאמצעי תשלום.

קיימת שונות מהותית בין CBDC להעברות הדיגיטליות המבוצעות כיום, וגם בינו לבין מטבעות הקריפטו. CBDC הוא כסף דיגיטלי שהבנק המרכזי במדינה מנפיק במקום להדפיס שטר, והוא נבדל מהכלכלה הדיגיטלית של ימינו: ראשית, בדומה למזומן, CBDC מהווה התחייבות של הבנק המרכזי במדינה (ולא של הבנקים המסחריים שבהם מופקדים כיום הכספים); ניתן להפקידו בארנק דיגיטלי ולשלם באמצעותו ללא חשבון בבנק מסחרי כפי שמתחייב כיום; התשלום באמצעותו הוא מיידי וסופי; ניתן להשתמש בו ללא חיבור לאינטרנט (במצב לא מקוון); וכן, ניתן להגדיר רמות שונות של אנונימיות למשתמשים בו (לעומת היעדר אנונימיות מוחלט בהעברות הדיגיטליות המבוצעות כיום).

אין עדיין אפיון מוסכם ל-CBDC

CBDC נבדל מהמטבעות הדיגיטליים הפרטיים כמו ביטקוין או ליברה (המטבע הדיגיטלי שמפתח ארגון בהובלת פייסבוק), שכן מטבעות אלה אינם מונפקים על ידי בנק מרכזי ואינם זוכים לגיבוי של בנק מרכזי במדינה, שיערוב לערכם הנקוב ולשימור האמון בהם. ברוב מדינות העולם, מטבעות דיגיטליים פרטיים כאלה אינם מטבע המהווה הילך חוקי - ואין חובה לקבלם כתמורה (בישראל נחשבים מטבעות קריפטו ל"נכס").

בדוח המשותף שפורסם באחרונה על ידי קבוצה של בנקים מרכזיים, הוגדרו עקרונות היסוד להנפקת CBDC: דו-קיום עם מזומן וסוגי כסף אחרים במערכת תשלומים גמישה וחדשנית; כל השקה צריכה לתמוך ביעדי מדיניות רחבים יותר ולא לפגוע ביציבות המוניטרית והפיננסית; וכן שתכונותיו צריכות לקדם חדשנות ויעילות.

מלבד זאת, אין עדיין אפיון מוסכם ל-CBDC - וההנחה היא שיהיו הבדלים בין המטבעות שיונפקו על ידי המדינות השונות (ככל שיונפקו), שישקפו את הערכים והתרבות של כל מדינה. כך למשל, עשויה להיות שונות בנגישות של המטבע - לציבור כולו (Retail CBDC) או רק למוסדות פיננסיים (Wholesale CBDC); במידת האנונימיות בשימוש במטבע; בשיטת ההנפקה של המטבע - הנפקה על ידי בנק מרכזי (CBDC), או מטבע דיגיטלי "סינטטי" שיונפק על ידי גופים פרטיים ויגובה ויפוקח על ידי הבנק המרכזי (sCBDC); ביחס ההמרה שלו למטבע הפיאט הקיים; בשאלה האם יישא ריבית ואם לאו, ועוד.

להנפקה השלכות רגולטוריות ומשפטיות

הנפקת CBDC מציעה לבנקים מרכזיים הזדמנות להקטין את עלויות הנפקת המזומנים, להגביר את התחרות במערכת הפיננסית תוך שיתופי פעולה עם תעשיית הפינטק, לאפשר לציבור העברות כספים מהירות בעלויות נמוכות ולצמצם את היקפי הכלכלה השחורה והלבנות ההון.

עם זאת, בהנפקת CBDC טמונים גם סיכונים שונים, ובהם סיכון לפגיעה בהיקף הפיקדונות בבנקים המסחריים וצמצום האשראי, סיכוני סייבר ופגיעה בפרטיות.

הנפקת CBDC מחייבת חקיקה ורגולציה מתאימה, ברמת המדינה וברמה הבינלאומית, שיגדירו את מאפייניו של המטבע הדיגיטלי, יסדירו את כללי הסליקה ואת הדרישות הטכנולוגיות ואבטחת המידע של המערכות, ויבטיחו פיקוח על השחקנים השונים במערכת.

אחת השאלות המשפטיות המרכזיות שתשפיע על עיצוב ה-CBDC היא רמת האנונימיות של המשתמשים במטבע, כשנדרש למצוא את נקודת האיזון שתאפשר מקסימום אנונימיות ומינימום פגיעה בפרטיות. אנונימיות מוחלטת תאפשר כלכלה שחורה והלבנת הון, ואילו היעדר אנונימיות יפגע בפרטיות ויאפשר אבחנה פסולה.

כשסין, הכלכלה השנייה בגודלה בעולם, מובילה הנפקת מטבע דיגיטלי על ידי בנק מרכזי - יריית הפתיחה כבר נורתה. הנפקת CBDC נראית כהתפתחות טבעית של ההיסטוריה של הכסף, וייתכן כי הגענו לנקודת שינוי היסטורית, שבה המדינות מקדמות הנפקת CBDC, תוך ניטרול הסיכונים באמצעות מערכות טכנולוגיות, חקיקה ורגולציה מתאימה, שיבטיחו קבלת אמון מהציבור והפיכת הקובץ הדיגיטלי לכסף. 

הכותבת היא שותפה במחלקת הבנקאות והמימון במשרד עוה"ד הרצוג פוקס נאמן

עוד כתבות

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

האוניברסיטה שהפכה למוקד הפגנות פרו פלסטיניות סגרה את שעריה: "הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי"

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר שוטרים מסביב כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית ומתחילת השנה איבדה מניית אפל 10.7% ● למרות הכל, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

רס''ן דור זימל ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: מת מפצעיו רס"ן במיל' דור זימל, שנפצע מכטב"ם הנפץ בצפון

דור זימל שנפצע אנושות מהתפוצצות הכטב"ם בערב אל-עראמשה מת מפצעיו ● ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס למבוי הסתום בסוגית העסקה לשחרור חטופים ● השר בני גנץ תקף את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר והתייחס בדבריו לציוץ שלו שלשום ● חיל האוויר תקף יעדי טרור של חיזבאללה, מחבל חוסל ומבנים צבאיים הושמדו ● הקונגרס אישר חבילת סיוע של מיליארדי דולרים לישראל, גלנט בירך ● עדכונים שוטפים

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלו נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בתל אביב: מדד ת"א בנקים 5 זינק בכ-4%

מדד ת"א 35 קפץ ב-1.1% ות"א 90 הוסיף לערכו כ-1.4% ● הדולר חצה רף של 3.8 שקלים ונחלש חזרה בסוף השבוע ● S&P הודיעו על הורדת הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● הסיכויים להפחתת ריבית בישראל וארה"ב הולכים ומתרחקים ● בעוד שבישראל יתקיים שבוע מסחר מקוצר לרגל החג, בוול סטריט יפרסמו דוחות כמה מענקיות הטכנולוגיה המשתייכות לשבע המופלאות

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

המפקח על הביטוח עושה סדר וקובע כללים ברורים לבעלי שליטה לקבלת היתר אחזקה

עמית גל, ממלא מקום הממונה על שוק ההון, מציג מתווה שיאפשר לקרנות הזרות ששולטות בחברת הביטוח הפניקס למכור את השליטה בה בחלקים ● הקרנות סנטרברידג וגלאטין רכשו את אחזקותיהן בחברה ב-2019, ומאז הוכפל שווי הקבוצה

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

ג'רמי סוארד (משמאל) ועידו גונן, מייסדים משותפים Exodigo / צילום: Exodigo

עשרות יוצאי מודיעין ויחידות הנדסה התקבצו לסטארט-אפ אחד, כדי לפצח את הסוד

שירות מיפוי תת הקרקע של הסטארט-אפ הישראלי יכול לעלות מאות אלפי דולרים, אך הלקוחות מפחדים יותר מהלא נודע: "תמיד יש הפתעות באדמה" • אחרי שגלגלה מיליוני דולרים מהרנטגן התת קרקעי, אקסודיגו חולמת גם על התרחבות למיפוי אסטרואידים וירחים • וגם: איך מתפקדים כש-75% מעובדי החברה מגויסים למילואים, ולמה מדובר בעצם בשוק בלתי מוגבל? ● הסטארט-אפים המבטיחים

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל