גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם בנק ישראל יוריד היום את הריבית או שישלוף כרטיס אחר?

בצל נתוני שוק התעסוקה והצמיחה הקשים, הציפיות בשווקים מגלמות הסתברות של כ-50% להורדה לאפס של הריבית • הוועדה המוניטרית של הבנק אף עשויה לנקוט בצעדים אחרים של הרחבה מוניטרית כגון הגדלת היקף רכישות האג"ח הממשלתיות

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: Ronen Zvulun, רויטרס
אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: Ronen Zvulun, רויטרס

האם בנק ישראל יוריד את הריבית במשק היום (ההודעה ב-16:00) לשפל של כל הזמנים? לקראת החלטתה של הוועדה המוניטרית של הבנק הציפיות בשווקים מגלמות הסתברות של כ-50% להורדת ריבית בנק ישראל לאפס.

גם האנליסטים חצויים בין הצופים הסתברות גבוהה להורדת ריבית לבין הסבורים כי הוועדה תעדיף לנקוט בצעדים אחרים של הרחבה מוניטרית לפני שתחליט "לירות את הכדור האחרון שנשאר לה במחסנית בריבית". בין הכלים האחרים שעומדים לרשות הוועדה ונראים מתאימים נמנים הגדלת היקף רכישות האג"ח הממשלתיות או הוזלה נוספת של מקורות האשראי למערכת הבנקאית.

ההחלטה היום מעוררת עניין מיוחד משום שמדובר בהחלטה ראשונה מאז הסגר השני ולאור התממשות התרחיש הפסימי של הבנק לגבי המשק הישראלי. ריבית בנק ישראל עומדת כיום על 0.1%, לאחר שהוועדה המוניטרית של בנק ישראל הורידה אותה לשם באפריל, בעיצומו של הסגר הראשון על המשק.

האפשרות העומדת על הפרק כרגע היא הורדת הריבית לאפס. מחירי המק"מים והחוזים על ריבית התלבור, גילמו ביום שני ציפיות להורדת ריבית קרובה בהסתברויות שנעו בין 25% ל-75%.

לוועדה המוניטרית יש לא מעט אפשרויות

על רקע זה מעריכים אנליסטים כמו רפי גוזלן כלכלן ראשי בבית ההשקעות IBI כי "בנק ישראל לא יוכל להישאר אדיש להרעה במצב המשק" וכי "קיימת הסתברות גבוהה להפחתת ריבית לאפס בהחלטה הקרובה".

גם אלכס זבז'ינסקי הכלכלן הראשי של בית ההשקעות מיטב דש סבור "שיש סיכוי טוב שזה יקרה הפעם" לאור ההחמרה בנתונים. מודי שפריר האסטרטג הראשי של בנק מזרחי טפחות העריך ש"זה פיפטי-פיפטי".

כפי שמציין שפריר, נגיד בנק ישראל פרופ' אמיר ירון אמר עצמו בהופעה בפני הממשלה בחודש יולי כי "התפיסה שהובילה, ושממשיכה להוביל אותנו, היא שבמשבר מסוג זה, מוטב שהוועדה תנקוט יותר צעדים, ושהם יהיו יותר משמעותיים - גם אם בדיעבד הם יסתברו ככאלה שלא היו נדרשים, מאשר שהוועדה תנקוט צעדים מתונים שבדיעבד יסתבר שהם לא היו מספקים".

אלא שלצד הורדת ריבית עומדות בפני הוועדה המוניטרית לא מעט אפשרויות נוספות. מאז תחילת המשבר השיק הבנק מספר תוכניות שהמרכזיות שבהן הן תוכנית לרכישת אג"ח ממשלתי בהיקף של 50 מיליארד שקל, תוכנית לרכישת אג"ח קונצרניות ותוכנית לאספקת אשראי מוזל למערכת הבנקאית. מדובר בהלוואות בריבית של 0.1% לשלוש שנים הניתנות לבנקים בתמורה לכך שיגדילו את הקיפי האשראי שהם נותנים לעסקים קטנים וזעירים.

"אם הייתי בנק ישראל הייתי הולך יותר בכיוון של הרחבת תוכנית האג"ח הממשלתיות" אומר שפריר "אחד, כי בנק ישראל מתגאה ובצדק שהתוכנית עזרה להוריד את עלויות המימון גם לממשלה וגם לעסקים ושתיים, בקצב הרכישות הנוכחי התוכנית הזו הולכת להיגמר בסוף 2020 ושלוש היקף הרכישות של בנק ישראל בתוכנית הזו נמוך בהשוואה לתכניות של בנקים מרכזיים אחרים".

הבנק יפרסם תחזית מאקרו מעודכנת

שיקול נוסף שתומך לכאורה בהורדת ריבית הוא חוזקו של השקל, שנסחר ברמות שיא מול הדולר וסל המטבעות הזרים. אולם להערכת ד"ר גיל בפמן, הכלכלן הראשי של בנק לאומי, בבנק עצמו לא סבורים שמדובר בצעד אפקטיבי במיוחד מבחינת השפעתו של שער החליפין.

"כשמדובר בפערי ריבית של עשירית אחוז אני לא רואה איך זה משפיע לאורך זמן, מה גם שחוזקו של השקל מבוסס על השפעות ריאליות". בפמן מסביר כי ייצוא ההייטק שהמשיך לגדול במשבר (בעוד היבוא צונח בעשרות אחוזים) וההשקעות הזרות במשק שכבר מגיעות ל-20 מיליארד דולר מתחילת השנה תומכות בשער הנוכחי של השק.

בהקשר לצעדים הצפויים מציין בפמן את הערכתו של הכלכלן יונתן כץ מלידר, שמעריך כי הבנק יפעל להוזלה נוספת במקורות האשראי למערכת הבנקאית. על הפרק עומדת האפשרות להכריז על תוכנית דומה לזו של תכניות ה-TLTRO של הבנק המרכזי האירופי, במסגרתן הוא מסבסד את האשראי שהוא מזרים למערכת הבנקאית באירופה, כלומר גובה עליה בפועל ריבית שלילית.

במסגרת החלטת הריבית תפרסם חטיבת המחקר של בנק ישראל תחזית מאקרו כלכלית מעודכנת. זאת לאחר שבעדכון הקודם באוגוסט נקטה בצעד חריג ביותר ופרסמה שתי תחזיות, המבוססות על שני תרחישים בריאותיים שונים: תרחיש אופטימי של שליטה במגפה וחזרה לשגרת פעילות כלכלית בצל הקורונה, ותרחיש פסימי של גלי תחלואה שיובילו לסגרים בכל מספר חודשים.

חודשיים לאחר מכן, ובמציאות שבה רק התרחיש הפסימי נותר רלבנטי, צפויה חטיבת המחקר להודיע האם היא דבקה בהערכותיה כי המשק יתכווץ ב-2020 ב-7% ויצמח ב-2021 בלא יותר מ-3%.

להערכת בפמן התחזית שהציג בנק ישראל במסגרת התרחיש הפסימי ל-2020 פסימית מדי והצמיחה השלילית לא תגיע לסביבות מינוס 7% אלא תהיה באזור המינוס 5%. לגבי 2021 מעריך בפמן צמיחה שתנוע בין 5.8% ל-3.3%.

"בסך הכל ירידת התוצר של ישראל במחצית הראשונה של השנה הייתה יחסית מתונה", אומר בפמן. "בערך חצי ממה שראינו במדינות כמו בריטניה. זה קרה בגלל שייצוא שירותי ההייטק אצלנו המשיך לצמוח וגם הירידה בייצוא סחורות לא הייתה נוראית. זה מתקשר להחלטת הריבית כי הירידה בתחלואה יכולה לתת לבנק ישראל תקווה שלא צריך להשתמש בכל מה שנותר להם ושאפשר להמשיך בקו הנוכחי, תוך פעולות כמו הגדלת מסגרת רכישות האג"ח הממשלתיות או באפיק האשראי המכוון - כי זה מה שיעזור לתמוך בפעילות הכלכלית ובתעסוקה. כשאני מדבר עם גורמים בבנק ישראל הם אומרים לי בריבית של 'אפס-אחד' מה נוריד? עשירית אחת? זה לא יהיה אפקטיבי".

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

הבורסה בת"א ננעלה בעליות, מניות האנרגיה זינקו

ת"א 35 עלה בכ-0.7% לשיא ה-59 שלו השנה ● השקל תנודתי לאחר פרסום נתוני האינפלציה בארה"ב ● מניות התקשורת יורדות ומעיבות על השוק, מנגד אישור עסקת הגז תומכת בשוק ● אפקון גייסה 74 מיליון שקל ממשקיעים מוסדיים, מור תהפוך לבעלת עניין ● ה-ECB הותיר את הריבית ללא שינוי, בבריטניה הריבית ירדה ברבע אחוז כצפוי

מאגר לוויתן. בעיגול: עבד אל־פתאח א־סיסי, נשיא מצרים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

מי ירוויח ומה זה יעשה למחירי החשמל בישראל: כל מה שכדאי לדעת על עסקת הגז הענקית עם מצרים

עסקת הגז הגדולה בתולדות ישראל צפויה לצאת דרך, לאחר שמשרד האנרגיה אישר את היתר היצוא הסופי למאגר לוויתן ● מי ירוויח מהעסקה, מה זה יעשה למחירי החשמל, ואיך זה ישפיע על מצרים? ● גלובס עושה סדר

דימונה. המספרים לא פוגשים את הביקוש / צילום: Shutterstock

למה נתניהו הבטיח השבוע הגירה שלילית של 20 אלף תושבים לדימונה?

בפעם השנייה בתוך שבע שנים הבטיח בנימין נתניהו לדימונה הבטחות להקמת עשרות אלפי יחידות דיור ● אחרי שני הסכמים ויותר מ־10 מיליארד שקל על הנייר, ברור שהמבחן הוא מי באמת מגיע לגור שם

גיא נתן / צילום: תומר שלום

בגיל 27 הוא מנהל קרן גידור ויש לו 100 אלף עוקבים: "אנחנו נוביל את התעשייה. הבמה כבר לא שמורה רק למוסדיים"

חמוש בטריקו ושרשרת עם שור מזהב, הפך גיא נתן לגורו של משקיעי ריטייל, עם למעלה מ־100 אלף עוקבים באינסטגרם, פודקאסט מצליח וקרן גידור ● בראיון לגלובס הוא מספר איך פציעה בצבא שינתה לו את המסלול, מה מנהלי השקעות מסורתיים מפספסים: "כבר אין מנטליות של קח את הכסף וזהו", וממה הוא חושש: "אנשים יאבדו הרבה מאוד כסף וילמדו את השיעור הכי קשה של החיים"

זום גלובלי / צילום: AP

קרב אגרופים בפרלמנט הבולגרי ו"סדר חדש" בבוליביה

מנהל נאס"א הנבחר ובעל בריתו של אילון מאסק גורם לחשש בארה"ב ● בעקבות ירידה בילודה, בסין מטילים מס חדש על האוכלוסייה ● ובצד השני של העולם - ממשלת בוליביה מפסיקה לסבסד את הדלק אחרי 20 שנה ● זום גלובלי, מדור חדש 

הדמיה של הקמפוס / הדמיה: באדיבות אנבידיה

העיירה המנומנמת שתהפוך לאנבידיה-סיטי: עשרת אלפים עובדים בדרך לעיר הווילות של הצפון

ג'נסן הואנג, האיש שעומד מאחורי מהפכת ה־AI, הודיע רשמית כי קריית טבעון תהפוך לבית החדש של 10,000 עובדי אנבידיה ● הקמפוס החדש שיוקם בשטחה של המועצה המנומנמת, עשוי לשנות את הרכב היישוב הקטן בעל 20 אלף איש ● "יהיו כאלה שיעזבו", חוששים התושבים, "אבל מן הצד השני בעלי דירות ירוויחו מעלייה חדה במחירי הנדל"ן"

חיסכון בגמל / צילום: Shutterstock

התקרה בגמל להשקעה מתעדכנת: כמה ניתן יהיה להפקיד בשנה הבאה?

בקופות הגמל להשקעה ניתן כיום להפקיד סכום של עד 81.7 אלף שקל בשנה וליהנות מהטבת מס משמעותית ● החל מ-1 בינואר התקרה מתעדכנת בהתאם לאינפלציה

ויקטור בהר / צילום: ענבל מרמרי

הכלכלן הבכיר שמעריך: מחירי הדירות ימשיכו לרדת, עד לנקודה הזו

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● ויקטור בהר, הכלכלן הראשי של בנק הפועלים, בראיון לפודקאסט "כוחות השוק" של גלובס, מדבר על "החטא הקדמון" שרבים בשוק ההון מתעלמים ממנו: "הגירעונות גבוהים, אין ארוחות חינם", ועל המורשת החשובה שסיפקו לישראל "נערי האוצר" ● וגם: למה הורדת הריבית לא החזירה את הרוכשים לשוק הנדל"ן

מייקל ברי. הפך לנביא זעם

זה ייגמר רע: "ביג שורט" מצביע על הנתון המדאיג בוול סטריט

משקי הבית בארה"ב נוהרים לשוק המניות, ומייקל ברי מזהיר שבפעמים האחרונות שכך היה, זה נגמר רע מאוד ● הוא גם טוען כי שוק ה-AI הוא בועה, והימר על ירידות במניות אנבידיה ופלנטיר ● לעומת זאת, הוא מאמין גדול בענקית טכנולוגיה אחרת

היו”ר אילן בן ישי ועידן כץ, מנכ”ל ובעלים בנטו פיננסים / איור: גיל ג'יבלי

נטו פיננסים: למרות ביקורת מהמדינה, העליון אישר הליך גישור לפיצוי החוסכים

השופט גרוסקופף קבע כי הדיון בערעור שהגישו חוסכים על הפטור שקיבלו סוכני נטו מתביעות יידחה ל-2026 ● חלק מהחוסכים מתנגדים: "הגישור נועד לחפות על המחדלים וירחיק את הריפוי" ● בהסדר חוב נמכרה פעילות נטו לארבע עונות בכ-50 מיליון שקל

בעלי השליטה והמנכ''לים המשותפים, האחים צחי ועידו חג'ג', עם רותם סלע / צילום: Israel Hadari

שלוש דירות, 100 מיליון שקל: האחים חג'ג' חושפים את העסקאות בשדה דב

באירוע חגיגי האחים חג’ג’ חשפו את הדגם של פרויקט FIRST העתידי בשדה דב, הכולל מגדל בן 45 קומות ושלושה בנייני בוטיק בני 9 קומות ● מוזיאון ישראל קיבל תרומה נדירה מהאספן האמריקאי מרטין מרגוליס ● ובסאפיינס מתחיל סבב מינויים חדש לאחר המעבר לבעלות חדשה וההפיכה לחברה פרטית ● אירועים ומינויים

אביגדור קפלן / צילום: יונתן בלום

"אנחנו עם של בכיינים. רבים ממי שעוזבים היום, יחזרו": אביגדור קפלן מציג את הפתרונות לבעיות הכי בוערות בישראל

האיש שניהל את גופי הבריאות והביטוח מהגדולים במשק, החליט לחזור להיות סטודנט כדי להתמודד עם פצצה מתקתקת של החברה הישראלית: משבר הביטוח הסיעודי ● בראיון מיוחד הוא מנתח את הזינוק בעלויות המערכת ומציע רפורמה שתאחד את כלל תקציבי הטיפול תחת קורת גג אחת ● וגם: איך להישאר חיוני בגיל השלישי וכמה חשובה המלחמה בבדידות

כך טיפס מיקי פדרמן לצמרת  עשירי ישראל / צילום: AI

כך טיפס מיקי פדרמן לצמרת עשירי ישראל

בעשור האחרון קפץ שוויו של איש העסקים מיקי פדרמן מ-6 מיליארד שקל ל-35 מיליארד ● המלונאי שנכנס בעסקת מיזוג לתעשייה הביטחונית, כמעט במקרה, רכב על מרוץ החימוש הגלובלי - והתברג לצמרת הישראלים העשירים בעולם ● מיהו הטייקון המסתורי שמתעקש להישאר מתחת לרדאר?

בלי להיות כמעט באוויר: מי הגיעו לצמרת דירוג הזכורות והאהובות, ואיך זה קרה

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לדיסקונט והאהובה ביותר לביטוח 9, כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● סטטיק ושלישיית מה קשור מובילים את פרטנר למקום השני באהדה, וההשקעה הגדולה ביותר לפי נתוני יפעת שייכת ל–freesbe

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בעליות; אנבידיה ואורקל זינקו, נייקי נפלה ב-11%

אורקל הצטרפה לקבוצת משקיעים שאמורה להוביל את פעילות TikTok בארה״ב ● הדוח של נייקי: שיפור בארה"ב, ירידה חדה במכירות בסין ● בוול סטריט נערכים ליום פקיעת האופציות הגדול בהיסטוריה ● הבנק המרכזי של יפן החליט להעלות את הריבית במדינה ל-0.75%, הרמה הגבוהה ביותר מאז 1995 ● הבורסות באירופה ננעלו במגמה חיובית

חתימה על צוואה / אילוסטרציה: Shutterstock

ההורה לא מימש את זכויותיו ונפטר. האם יורש רשאי להגיש תביעה בשמו?

בת הגישה בשם אמה המנוחה תביעה נגד אחיה, בדרישה לבטל עסקת מתנה של מקרקעין שביצע אביהם המנוח ● הבת טענה כי מחצית מהזכויות במקרקעין שייכות לאם מכוח נישואי הוריהם, ולכן האב לא היה רשאי להעניק במתנה זכויות שאינן בבעלותו ● מה קבע ביהמ"ש?

השדות הסולאריים של חברת דוראל / צילום: תמר מצפי

מכרז החשמל האמריקאי ננעל על מקסימום והקפיץ את מניות האנרגיה הישראליות

הביקוש הגדול לחשמל בארה"ב מואץ בעיקר בשל בנייה מהירה של חוות שרתים ● היצרניות הישראליות הפועלות בארה"ב, כמו OPC שזכתה היום בחלקים ממכרז של רשת אספקה מרכזית, נהנות מהמצב בשוק באופן מובהק

עגבניות / צילום: עינת לברון

בדיקה שגרתית בנמל אשדוד גילתה: הפיקוח על העגבניות מאזרבייג'ן מזויף

משלוחי עגבניות שהוצגו כמגיעים מאזרבייג'ן לוו בתעודות מזויפות, ולעיתים אף הפנו לאתר אינטרנט מתחזה ● משרד החקלאות והיחידה המרכזית לאכיפה וחקירות בודקים ניסיון שיטתי לעקוף את מנגנוני הפיקוח על יבוא תוצרת חקלאית

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

הלמ"ס: מספר הדירות בבנייה ממשיך לעלות בקצב מהיר

ב-12 החודשים שבין אוקטובר 2024 לספטמבר 2025 החלה בנייתן של כ-81 אלף דירות - עלייה של 31.5% לעומת 12 החודשים הקודמים ● בתוך כך, נרשמה קפיצה חדה בהיקף הנפקת היתרי הבנייה ע"י הוועדות המקומיות

שכונת הדר יוסף / צילום: ויקיפדיה

השכונה הוותיקה בצפון ת"א משתנה: מגדלים עם הרבה פחות חניה

התחדשות עירונית רחבת־היקף מתקדמת בתל אביב וברמת גן עם מאות דירות חדשות, בהן דיור בהישג יד להשכרה וללא חניה בחלק מהמתחמים ● קטה גרופ נכנסת לשוק ההון עם גיוס אג"ח ראשון ● ורובי קפיטל והפניקס סגרו עסקת מימון בהיקף של יותר מחצי מיליארד שקל לפרויקט מגורים בירושלים ● חדשות השבוע בנדל"ן