גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לאחר שצמרת הפרקליטות נלחמה בדן אלדד: צוות בניהולו מקבל פרס הצטיינות ממש' המשפטים

צוות בניהולו של אלדד במחלקה הכלכלית בפרקליטות מקבל הכרה ממשרד המשפטים על ניהול תיק השחיתות בפרשת "ישראל ביתנו" • זאת, חודשים ספורים אחרי שמינויו למ"מ פרקליט המדינה נתקל בהתנגדות בפרקליטות

דן אלדד / צילום: כדיה לוי, גלובס
דן אלדד / צילום: כדיה לוי, גלובס

היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, ורוב צמרת הפרקליטות התנגדו נחרצות למינויו של עו"ד דן אלדד לממלא מקום פרקליט המדינה, ומאז העימות סביב מינויו נחשב עו"ד אלדד על ידי רבים בפרקליטות לסדין אדום. אולם כעת העבודה של אלדד דווקא מקבלת הכרה ממשרד המשפטים: צוות הפרקליטים שעובד תחת ניהולו של אלדד במחלקה הכלכלית בפרקליטות שאליה חזר אחרי כהונה קצרצרה כמ"מ פרקליט המדינה (פברואר-אפריל 2020), מקבל פרס הצטיינות ממשרד המשפטים.

הצוות מקבל את "פרס ההצטיינות הצוותית" על ניהול תיק 242, תיק "ישראל ביתנו", אחד מתיקי הדגל של הפרקליטות במלחמה בשחיתות הציבורית. מי שמוביל את הצוות של תיק 242 הוא עו"ד מאור אבן חן, סגנו של עו"ד אלדד במחלקה הכלכלית. עו"ד אבן חן הוא פרקליט ותיק ומוערך שהוביל תיקים רבים, בין היתר את משפטו של איש העסקים דני דנקנר. אלדד אמנם לא היה חלק מצוות 242, אבל הוא המנהל של הצוות, ליווה אותו לאורך כל הדרך בייעוץ וניהל את הליכי השימוע בתיק, פרט לזה של הנאשמת המרזית בתיק, פאינה קירשנבאום, לשעבר חברת כנסת וסגנית שר מטעם ישראל ביתנו.

ראש הצוות, מאור אבן חן / צילום: שלומי יוסף, גלובס

פרקליטים נוספים בצוות תיק 242 הם עו"ד ד"ר יונתן קרמר, שלקח חלק חשוב גם בצוות בפרקליטות שקיבל את ההחלטות בתיקי ראש הממשלה בנימין נתניהו, והפרקליטים, עוה"ד יעל שחף, משה עקירב, עמרי קופלר, ענבל לוי, וליאור אחרק.

בפברואר האחרון, החליט שר המשפטים דאז, אמיר אוחנה, למנות את עו"ד אלדד לממלא מקום פרקליט המדינה. זאת, למרות התנגדות חריפה של מנלדלבליט וצמרת הפרקליטות. העימות סביב המינוי השנוי במחלוקת של אוחנה גלש לפסים אישיים והפך לעימות שבין אלדד לבין המערכת שהוא פועל בתוכה.

תקציבים תמורת שוחד

ההחלטה להעניק לצוות הפרקליטים שמנהל את תיק 242 פרס הצטיינות, התקבלה על אף שהתיק שמתנהל בבית המשפט המחוזי בתל אביב בפני השופט ירון לוי, עדיין לא הסתיים. אמנם מרבית הנאשמים כבר הורשעו וחלקם נשלחו למאסר, אבל בעניינה של הנאשמת המרכזית, פאינה קירשנבאום לשעבר חברת כנסת וסגנית שר מטעם ישראל ביתנו, עדיין לא ניתנה הכרעת דין והיא צפויה להינתן בשבועות הקרובים.

תיק 242, תיק פרשת "ישראל ביתנו" נחשב תיק דגל של הפרקליטות במלחמתה בשחיתות ציבורית, והוא עוסק בהקצאות של כספי מדינה בתמורה לשוחד. לפי האישום המרכזי בתיק, קירשנבאום, ובכירים נוספים בשירות הציבורי, הקצו כספים קואליציוניים של ישראל ביתנו, לעמותות שאינן זכאיות למימון מהמדינה. זאת, בתמורה למתן טובות הנאה שונות להם ולמקורביהם.

הפרשה התפוצצה לפני בחירות 2015, ובמסגרתה נחקרו 110 חשודים באזהרה והוגשו 17 כתבי אישום. הפרשה נידונה בבית המשפט במהלך שלוש וחצי השנים האחרונות.

שורה של הסדרי טיעון

מאז הגיעה הפרשה לבית המשפט באמצע 2017, חתמה הפרקליטות על שורה ארוכה של הסדרי טיעון עם מרבית הנאשמים בפרשה, בהם גם "נותני השוחד" וגם "מקבלי השוחד". הסדר הטיעון הבולט ביותר היה זה שנחתם בעניינו של דוד (דאוד) גודובסקי, לשעבר ראש מטה מפלגת ישראל ביתנו. במסגרת ההסדר הורשע גודובסקי בקבלת שוחד ונשלח לשש שנות מאסר. עוד נחתם הסדר טיעון עם מי ששימש כיו"ר עמותת איילים, מתן דהן. האחרון הודה במתן שוחד לגודובסקי ונגזרו עליו 6 חודשי עבודות שירות.

שלושה נאשמים לא חתמו על הסדרי טיעון וניהלו הליך משפטי, בהם קירשנבאום, ורמי כהן, לשעבר מנכ"ל משרד החקלאות. בקרוב צפויות להתפרסם הכרעות הדין בעניינם. הנאשם השלישי שניהל משפט הוא יו"ר תנועת עזרא העולמית, דניאל אלינסון. הוא הורשע במתן שוחד לקירשנבאום, ונידון ל-9 חודשי עבודות שירות.

בין המצטיינים: סגנית מנהל המחלקה הפלילית בפרקליטות

משרד המשפטים מקיים אחת לשנה תהליך של בחירת העובדים, והצוותים המצטיינים ויקירי המשרד בשירות המדינה. בוועדת הבחירה של משרד המשפטים לעובדים וצוותים מצטיינים לשנת 2019 כיהנו, בין היתר, ירדנה תורג'מן-סרור, סמנכ"לית בכירה לניהול ההון האנושי במשרד המשפטים ששימשה כיו"ר הוועדה; מנהל בתי הדין השרעיים, הקאדי ד"ר איאד זחאלקה; ויו"ר ארגון העובדים, עו"ד אורית קורין.

בנוסף על הצוות שניהל את תיק 242 (פרשת "ישראל ביתנו") קיבלו אותות הצטיינות אישיים פרקליטים ועובדים ממחוזות ומאגפים שונים וגם מהסגל הבכיר. הפרקליטים הבכירים ביותר שקיבלו פרסי מצוינות אישית הם עו"ד נעמי גרנות, סגנית מנהל המחלקה הפלילית בפרקליטות המדינה; אריה ליס, ראש תחום אשכול אזרחי בפרקליטות המדינה; ליעד מאיר צדר, סגנו של השופט בדימוס דוד רוזן, נציב תלונות הציבור על מייציגי המדינה בערכאות; וכן גיל בלולו, סגן השמאי הממשלתי הראשי.

בין הפרקליטים שקיבלו פרסי הצטיינות אישית: עו"ד אביחי כהנא עוזרה של עו"ד אורית קוטב, המשנה לפרקליט המדינה לעניינים אזרחיים; ועורכי הדין נעמה תור זאבי ורועי רייס מפרקליטות מחוז מרכז (פלילי).

לפי הודעת שהוציאה הנהלת משרד המשפטים היא "רואה בהבעת ההערכה והכרת התודה על הישגים מיוחדים ותרומם המשמעותית של עובדי המשרד נדבך חשוב ומשמעותי, אשר מקדם את היחידה אליה הם משתייכים בדרך זו תורמים לקידום הארגון כולו".

לפי הנהלת משרד המשפטים, "בתהליך בחירת העובדים הצוותים המצטיינים ויקירי המשרד מופנית תשומת הלב של הנהלת משרד המשפטים כלפי אותם עובדים אשר נותנים מעצמם, מסורים לעבודתם, מקדמים תהליכים ויוזמים נושאים מעבר לתפקידם והגיעו להישגים מיוחדים ומרשימים. הבחירה בהם מהווה נדבך מרכזי בפיתוח ושימור ההון האנושי ועידוד השאיפה למצוינות מקצועית ואישית במשרד".

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות קלות לאחר החלטת הריבית; אינטל זינקה ב-11%, Wix ב-5%

כצפוי, הפד הותיר את הריבית בארה"ב ללא שינוי ● ASML, חברת השבבים ההולנדית, עקפה את הציפיות ומפיחה אופטימיות במניות השבבים ● אמזון מפטרת 16 אלף עובדים ● Wix הודיעה על רכישה עצמית של מניות בשווי 2 מיליארד דולר ● הדולר התאושש לאחר דברי שר האוצר בסנט: "מעוניינים בדולר חזק" ● מיקרוסופט, מטא וטסלה יפרסמו דוחות אחרי הנעילה

דיון בבית המשפט העליון בעתירות שעניינן החלטת הממשלה על סגירת גלי צה''ל / צילום: דוברות הרשות השופטת

בג"ץ דן בהחלטת הממשלה לסגור את גלי צה"ל: "למה זה כ"כ דחוף?"

השופטים רמזו לפגמים בהליך שהוביל להחלטת הממשלה לסגור את תחנת השידור עד 1 במרץ, כולל סביב זיקה לליכוד של חלק מחברי הוועדה הציבורית שהמליצה על המהלך ●  מנגד, השופט שטיין תהה "מה ההבדל בין סגירת התחנה לסגירת פלס"ר נח"ל"

אילוסטרציה: Shutterstock

"סערה מושלמת זה אנדר-סטייטמנט": הגורמים מאחורי צניחת הדולר

מדד הדולר האמריקאי, המשקף את כוחו מול סל המטבעות, הגיע לשפל של ארבע שנים בעידודו של הנשיא דונלד טראמפ ● היתרונות מבחינתו: שחיקה של החוב הגבוה, עידוד התעשייה המקומית ותמיכה בשורת הרווח של החברות הרב-לאומיות ● מי המפסידים הגדולים, ואיך זה קשור לנעשה ביפן וסין?

משרדי וויקס בתל אביב / צילום: איל יצהר

התגובה האגרסיבית של Wix לירידה במניה: תוכנית רכישה עצמית של מניות בסך עד 2 מיליארד דולר

במחיר הנוכחי של המניה, מדובר על רכישה של עד כ-40% מהון המניות של החברה ● מניית Wix איבדה מעל מחצית משוויה במהלך שנת 2025 ומתחילת השנה הנוכחית היא נחלשה בעוד 15.3% ● המניה מזנקת היום בוול סטריט

משה מזרחי, מייסד אינמוד / צילום: איל יצהר

מתחרה שלישית על אינמוד: קרן סטיל פרטנרס מציעה לרכוש 51% מהחברה

הקרן מציעה לרכוש 51% מהחברה ב-18 דולר למניה ● "פנינו להנהלה אבל לא זכינו לתגובה", נמסר מן הקרן, שמשקיעה בחברות תעשיה ונסחרת לפי שווי דומה לזה של אינמוד ● ההצעה מגיעה לאחר שבתחילת השבוע נחשף כי שתי מתחרות מעוניינות לרכוש את החברה כולה ולהפוך אותה לפרטית

יודפת אפק ארזי, יו''ר נת''ע

יו"ר נת"ע: "לא מרוצה מההתקדמות בקו הירוק, מצפה שהזכיין שמנהל יביא תוצאות יותר מהר"

יודפת אפק-ארזי, יו"ר נת"ע, אמרה בכנס תשתיות לעתיד של גלובס כי "המטרו הוא הכרח, לא לוקסוס - והתקציב קיים; הפרויקט יחסוך לישראל 34 מיליארד שקל בשנה" ● על הרכבת הקלה אמרה: "גם הקו הירוק ייפתח חלקית ב-2028, לא רק הסגול" ● וגם: האם הם חשבו להחליף את החברות בקו הירוק בגלל העיכובים?

מארק צוקרברג, מנכ''ל מטא / צילום: ap, Nic Coury

מטא עקפה את הצפי ומעלה תחזיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות מטא ברבעון הרביעי עמדו על כ-60 מיליארד דולר, עלייה של כ-25% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח עמד על 8.88 דולר למניה, מעל הצפי ● החברה מעלה את התחזיות מעל צפי האנליסטים ● תפטר כ־10% מעובדי חטיבת Reality Labs ● המניה מזנקת בכ-7% במסחר המאוחר

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

אירופה במהלך דרמטי: המכה החדשה שצפויה לנחות על איראן

לפי הדיווח, נשיא ארה"ב שוקל לתקוף באיראן כדי להצית מחדש את המחאות ● בכיר במערכת הביטחון: נתניהו סירב 11 פעמים לחסל את סינוואר ● האיחוד האירופי צפוי להגדיר את משמרות המהפכה באיראן כארגון טרור ● יועצו של חמינאי: כל תקיפה של ארה"ב באיראן תיענה בתגובה לת"א ● "מתקפה אנטישמית": אדם התנגש עם רכבו בבית כנסת של חב"ד בברוקלין ● עדכונים שוטפים

ניסים פרץ, מנכ''ל נתיבי ישראל, בכנס תשתיות לעתיד / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל נתיבי ישראל: "אנחנו במבוא לקרייסס של התחבורה בגוש דן"

בכנס תשתיות לעתיד של גלובס, מנכ"ל נתיבי ישראל, ניסים פרץ, הביע פסימיות גדולה באשר למצב התחבורה בישראל בשנים הבאות ● הוא לא מאמין שהמטרו יהיה מוכן ב-15 השנים הקרובות, וגם מעוניין לפרוש השנה, אחרי 10 שנים בתפקיד

עפולה / צילום: Shutterstock

דווקא בפריפריה: מכרזי הקרקעות נסגרים במחירים גבוהים משמעותית מהשומות

השבוע נסגרו מספר מכרזים של רמ"י ברחבי הארץ, והתמונה ברורה: בפריפריה הם גבוהים משמעותית מהשומות, ואילו במרכז נמוכים יותר ● באשדוד מקימים מרכז חדשנות לאומי בתחום הבנייה ● וארכימדס מימון נדל"ן, יחד עם מגדל חברה לביטוח, מעמידות מסגרת אשראי לפרויקט מגורים של סלע איסתא נדל"ן ● חדשות השבוע בנדל"ן

מיקי רביב, מנכ''ל כאף ישראל / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל כאף ישראל: "יש גורמים שיהיו מעוניינים לממן את הפרויקט לחיבור המסילה במפרץ עם ישראל"

מיקי רביב, מנכ"ל כאף ישראל, סיפר בכנס תשתיות לעתיד של גלובס כי החברה פועלת בסעודיה ובאמירויות והיא בהחלט רואה היתכנות להשלמת רשת הרכבות המפרצית ● "רק 200 קילומטר בירדן מפרידים בינינו לרשת הרכבות המפרצית"

אילון מאסק / צילום: ap, Brandon Bell

טסלה מאותתת, שוב: העתיד שלה כבר לא נמצא על הכביש

למרות ירידה שנתית ראשונה בהכנסות, אילון מאסק משקיע מיליארדים בחברת הבינה המלאכותית שלו xAI, ואפילו רומז כי טסלה עשויה להידרש בעתיד גם ליכולות ייצור שבבים עצמאיות ● המסר ברור מתמיד: טסלה רואה את עצמה בראש ובראשונה כחברת בינה מלאכותית ורובוטיקה, ורק אחר־כך כיצרנית רכב

נשיא ומנכ''ל חברת טבע, ריצ'רד פרנסיס / צילום: אלעד מלכה

טבע מציגה שנה שלישית של צמיחה, אז למה המשקיעים מאוכזבים?

ענקית התרופות דיווחה על הכנסות של 17.3 מיליארד דולר, המשקפות צמיחה שנתית של כ-4% ● עם זאת, תחזית ההכנסות שלה לשנת 2026 נמוכה מקונצנזוס האנליסטים ● מניית טבע יורדת בכ-3% במסחר המוקדם בוול סטריט

מרעומי פגזים שמייצרת ארית תעשיות / צילום: חזי שטרנליכט

מבקר במפעל בשדרות יתקשה להאמין שזו חברה בשווי של מעל 7 מיליארד שקל

מניית ארית תעשיות ממשיכה לשבור שיאים, כשהמרעומים אותם היא מייצרת זוכים לביקושי שיא ● לצד החשש כי התנפחה לשווי "בועתי", יש בשוק מי שטוען כי "ניסיון לתמחר חברות בענף בדרך קונבנציונלית חוטא למטרה" ● וכיצד היא מתכוונת להשתלט על 15% מהשוק העולמי?

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

מגמה מעורבת בתל אביב; טאואר מזנקת בכ-7%, מניות הקלינטק קופצות

מדד ת"א 35 עולה בכ-0.6% ● השקל לא עוצר, ונסחר מול הדולר מתחת לרף ה-3.09 שקלים - שיא מאז נובמבר 2021 ● מחירי הזהב והכסף ממשיכים לנפץ שיאים חדשים ● דוחות ענקיות הטכנולוגיה מיקרוסופט, מטא וטסלה יצאו אתמול - אפל תדווח היום לאחר נעילת המסחר ● וגם: בג'פריס שוריים על מניית Plus500

שטרות דולרים / צילום: Shutterstock

מה יקרה לתיק ההשקעות אם הדולר יירד ל-2.5 שקלים? לכלכלן הזה יש תשובה מפתיעה

ברקע היחלשות הדולר, במיוחד מול השקל, הכלכלן הראשי של קבוצת הפניקס משחרר צפירת הרגעה: "לא צריך לנהל את ההשקעה לפי תנודות המטבע. זה מייצר הרבה רעש בטווח הקצר" ● ומה יקרה אם נראה נפילה חדה עוד יותר של המטבע האמריקאי?

משה בן זקן, מנכ''ל משרד התחבורה והבטיחות בדרכים / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל משרד התחבורה: "לוויזאייר יש תיאבון, והם רוצים להביא כמה שיותר מטוסים. מאמין שייכנסו עוד חברות"

מנכ"ל משרד התחבורה, משה בן זקן, התייחס בכנס תשתיות לעתיד של גלובס לתוכניות להקים בסיס וויזאייר בנתב"ג ולאפשרות לכניסת אובר לפעילות בישראל ● "אני מאמין שוויז זו רק הסנונית הראשונה, וייכנסו עוד חברות. המטרה שלנו היא לראות את המחירים צונחים" ● "היוזמה להבאת אובר לארץ מתקדמת בקצב שלא היה אף פעם"

עו''ד ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: עופר עמרם

רשות ני"ע הכפילה תוך שנה את סכום הקנסות בשוק ההון

רשות ניירות ערך מדווחת על עלייה חדה בקנסות ב-2025: הוטלו 29 עיצומים בסכום מצטבר של יותר מ-6 מיליון שקל, לעומת 23 עיצומים בכ-3 מיליון שקל ב-2024 ● רוב הקנסות נגעו להפרות דיווח ולגילוי חסר למשקיעים

25 מניות אירופיות שעשויות לנצוץ השנה / צילום: Shutterstock

משבבים דרך אנרגיה ועד מותגי יוקרה: 25 מניות אירופיות שעשויות לנצוץ השנה

בזמן שהשוק האמריקאי מתייקר, בבנק אוף אמריקה מסמנים את היבשת הישנה כיעד חלופי מרכזי ● בניגוד לריכוזיות במדדים בארה"ב, אירופה מציעה שוק מגוון ובריא יותר ● איפה מחכות הזדמנויות צמיחה וחדשנות במגזרים מסורתיים שעוברים טרנספורמציה טכנולוגית

צבי סטפק / צילום: איל יצהר

צבי סטפק מסביר מה עומד מאחורי הנסיקה במתכות היקרות, ומזהיר: "המחירים נכנסו לסחרור מסוכן"

מחירי המתכות היקרות ממשיכים להמריא לשיאים חדשים ● הסיבות לכך: השימוש בכסף בתחומים מעבר לתכשיטים, ותפישת הזהב כגידור מפני אי־הוודאות הגאו־פוליטית ההולכת וגוברת ● אך סטפק גם מזהיר: "הנסיקה עשויה להימשך, אבל בדרך־כלל בשלב מסוים מגיע מימוש ואיתו הפסדים גדולים לחלק מהמשקיעים"