גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כשהמנהלים הם בעלי הבית החדשים: מה משמעות העידן החדש של חברות ענק ללא גרעין שליטה

המעורבות הגדולה של מנכ"ל רשת שופרסל איציק אברכהן במינוי היו"ר החדש היא עוד סנונית לעידן החדש בשוק ההון: חברות ללא גרעין שליטה • ההיסטוריה המקומית הקצרה מלמדת: זו לא תמיד סיבה לחגיגה 

איציק אברכהן / צילום: שלומי יוסף
איציק אברכהן / צילום: שלומי יוסף

מינויו של יקי ודמני לתפקיד יו"ר שופרסל מפנה את הזרקור לאופן שבו מנוהלות כיום חלק מהחברות הגדולות בישראל - ללא גרעין שליטה. הבורסה בת"א נחשבת באופן מסורתי לריכוזית במיוחד. עד לפני שנים אחדות הוחזקו כמעט כל החברות הגדולות הנסחרות כאן בידי בעלי שליטה, שמכוח החזקה ברוב המניות מינו את חברי הדירקטוריון ואת המנכ"ל, שבפועל היו כפופים לרצונותיהם ובמקרים רבים עושי דברם.

אלא שמצב זה משתנה. יותר ויותר חברות גדולות שמניותיהן נסחרות בבורסה המקומית, מתנהלות כיום בהתאם למודל האמריקאי, שבו אין בעל שליטה דומיננטי, אלא ריבוי מחזיקי מניות קטנים.

מודל החברות ללא גרעין שליטה הולך ותופס אחיזה בשוק המקומי, כתוצאה ממספר תהליכים שהתרחשו בו בשנים האחרונות, שהמרכזיים שבהם היו קריסת הטייקונים הממונפים, חוק שטרום להפרדת חברות כרטיסי האשראי מהבנקים הגדולים וחוק הריכוזיות, שחייב בעלי ההון גדולים להפריד החזקות פיננסיות מריאליות.

נכון להיום מתנהלים ללא גרעין שליטה הבנקים לאומי, הפועלים ודיסקונט ולצידם כמה מהחברות הבולטות בישראל - פז , ישראכרט, קבוצת מבנה, כלל ביטוח וכאמור שופרסל, שלאחרונה הפכה לכזו בעקבות מכירת מניות על ידי בעלת השליטה לשעבר - דסק"ש. מניותיהן של חברות אלה מפוזרות כיום אצל מספר רב של בעלי מניות, בעיקר הגופים המוסדיים, מנהלי הפנסיות של הציבור.

הגידול במספר החברות שמתנהלות ללא גרעין שליטה גם מבשר על עידן שבו השליטה דה פקטו עוברת לידי נושאי המשרה הבכירים בחברות הללו - היו"ר והמנכ"ל, שלעתים פועלים בהרמוניה ולעתים מתרחשים ביניהם מאבקים, כשגם בעלי המניות מנסים לא פעם לבחוש בקלחת. באיזו דרך יילכו יו"ר שופרסל הנכנס והמנכ"ל החזק של הרשת, איציק אברכהן, את זה נדע רק בעתיד. 

פז: השיטה של יונה פוגל

מה שהיה הוא לא בהכרח מה שיהיה

פרידתו של איש העסקים צדיק בינו מחברת האנרגיה פז ב-2016, כ-17 שנה לאחר שהפך בעל השליטה בה, נעשתה בצורה חלקה, כשעל הצד הניהולי המשיך להיות אמון המנכ"ל הוותיק יונה פוגל, שעמד בראשה של פז מאז 2007.

עם השלמת מכירת החזקותיו של בינו בפז, לאחר שנדרש להיפרד ממנה בשל חוק הריכוזיות והעדפתו לשמור על שליטתו בבנק הבינלאומי, הוא התפטר גם מתפקידו כיו"ר החברה.

יונה פוגל  / צילום: תמר מצפי

אלא שזמן לא רב לאחר מכן, החל מאבק שבו השתתפו מספר גופים מוסדיים המחזיקים במניות פז על הרכב דירקטוריון החברה ומי שיעמוד בראשו, תוך ניסיון להקטין את כוחו ואת הדומיננטיות של פוגל, שניהל ביד רמה במשך תקופה ארוכה את עסקיה של ענקית תחנות הדלק והזיקוק המקומית.

למעשה, המאבק בפז כלל גם כיפופי ידיים בין המוסדיים עצמם, סביב מי יהיה זה שיצליח להביא את המועמד המועדף עליו לתוך הדירקטוריון של פז.

בסופו של דבר, לאחר מאבק בין המשקיעים המוסדיים השונים, נבחר אברהם ביגר ליו"ר פז - במה שהוביל בסופו של דבר לסיום דרכו של פוגל בתפקיד המנכ"ל, והחלפתו על-ידי ניר שטרן, ששימש קודם לכן כמנכ"ל חברת התקשורת סלקום.

ככל הידוע, עיקר המחלוקות בין היו"ר הדומיננטי ביגר (שבעבר שימש בכמנכ"ל מכתשים אגן, יו"ר שופרסל וגם מנכ"ל פז) למנכ"ל פוגל נגעו, בין השאר, לאפשרות של פיצול בית הזיקוק של פז באשדוד, בעוד שהמאבק שהתפתח בין המוסדיים להשפיע על הרכב דירקטוריון החברה נרשם על רקע תשואה דלה שהניבה להם בשנים האחרונות.

אברהם ביגר / צילום: תמר מצפי

בשלב הנוכחי, למרות השינויים בהרכב הדירקטוריון והרכב ההנהלה, נראה כי מניית פז מתקשה להתאושש, וכמו מרבית יתר חברות האנרגיה המסורתית בארץ ובעולם, מתמודדת עם מציאות עסקית מאתגרת, על רקע ירידת מחירי הנפט עוד טרם משבר הקורונה, שהאיץ את הסנטימנט השלילי בענף.

פוגל מצידו, רופד עם פרישתו במצנח זהב מפנק. בסה"כ, צבר פוגל הון מרשים של כ-60 מיליון שקל ב-12 שנות כהונה כמנכ"ל פז, עיקרן עלויות שכר, מענקים ותגמול הוני. 

ישראכרט: הלקח של אייל דשא

לשוק אין סבלנות והוא מצפה לתוצאות מיידיות

בעקבות הוראות חוק שטרום, שהוביל להיפרדות חברות כרטיסי אשראי מהבנקים שהחזיקו בהן, החברה הגדולה בשוק המקומי, ישראכרט, נפרדה אשתקד מבנק הפועלים שהנפיק את רוב מניותיה בבורסה. המהלך הושלם סופית השנה עם מכירת יתרת ההחזקות של הפועלים.

בעקבות מהלכי היציאה של הבנק הפכה ישראכרט לחברה ללא גרעין שליטה, עם יו"ר ומנכ"ל שמונו עוד בימיה כחברה בת של הפועלים. באפריל 2020 הוביל המצב הזה למתיחות בין הנהלת החברה לבין כמה מבעלי מניות המיעוט בה, שלא היו מרוצים מתוצאותיה העסקיות ומביצועי המניה, שאיבדה עשרות אחוזים מההנפקה.

כך, החברה שהונפקה לפי שווי של 2.7 מיליארד שקל, נסחרת כיום בשווי של פחות משני מיליארד שקל. גם זאת, לאחר שחלה התאוששות ניכרת של כ-10% מאז שנודע על כוונתו של היו"ר אייל דשא לפרוש בקרוב. דשא מונה לתפקיד לפני כשלוש שנים על ידי ראשי בנק הפועלים (לאחר קדנציה ארוכה כמנהל הכספים של חברת התרופות טבע).

אותם בעלי מניות דרשו את החלפתו של היו"ר כשלב ראשון לשינוי מצב החברה, שלטענתם לא השכילה להתוות תחת הנהגתון דרך חדשה שתציף ערך בהשקעתם.
בשבועות האחרונים התברר שהמאמץ שלהם נשא פרי ודשא הודיע על פרישתו מתפקיד היו"ר, כנראה לאחר שהבין שבעלי המניות לא יתמכו בו בהצבעה על חידוש הכהונה שתיערך בקרוב. "כמו בספורט לעיתים צריך להחליף את המאמן", אמר אחד מבעליה מניות בחברה על רקע פרישתו של דשא.

אייל דשא / צילום: יונתן בלום

זה האחרון טען בראיון ל"גלובס", שנערך זמן קצר טרם פרישתו, כי "המשקיעים לא מרוצים אם המניה לא מתנהגת בהתאם לציפיות שלהם. זו זכותם וזה בסדר.
"אני חושב שצריך לתת להנהלה ולדירקטוריון שמפקח עליה קצת יותר זמן כדי לבנות באופן נכון חברה שהייתה 40 שנה בבעלות של הפועלים ורק עכשיו השתחררה".  

מבנה: השכר של דודו זבידה

מוסדיים מרוצים הם מוסדיים שמשלמים

חברת הנדל"ן המניב כלכלית ירושלים (הפועלת כיום תחת השם מבנה נדל"ן) הפכה לפני כמה שנים לכזו המתנהלת ללא גרעין שליטה, בעקבות קריסתו הכלכלית של איש העסקים אליעזר פישמן. פרידת פישמן מהשליטה בחברה נעשתה בשל חוסר יכולתו לעמוד בפירעון חובותיו לבנקים. זאת בתקופה בה עסקי כלכלית ירושלים והחברה הבת מבני תעשייה סבלו ממשבר כלכלי גדול ברוסיה וגם באוקראינה. הקשיים יצרו תקופה לא קצרה של חוסר ודאות לגבי עתיד כלכלית ירושלים, הובילו את בנק לאומי לקדם את מכירת עיקר מניותיו בחברה ולמינוי מנהלים מיוחדים לצורך כך.

זמן קצר לאחר מכן, החלה החברה, תחת ניהולו האקטיבי של המנכ"ל דודו זבידה, העומד בראשה מאז 2013, לנקוט צעדים פיננסיים אגרסיביים לשיפור מצבה, אגב הכנסת משקיעים חדשים. בעל המניות הבולט בחברה כיום הוא דוד פורר, עם כ-19%, כשלצידו שורה של גופים מוסדיים.

דודו זבידה / צילום: איל יצהר

זבידה, הוביל שורה של מהלכים פיננסיים ועסקיים שהוציאו אותה לדרך חדשה. כיום מניית מבנה נדל"ן, הנסחרת בשווי של 5.2 מיליארד שקל, נכללת במדד הדגל של הבורסה - ת"א 35, כשגם במשבר הקורונה היא מפגינה עמידות גבוהה יחסית.
בעלי המניות במבנה נדל"ן ידעו לגמול לזבידה והפכו אותו לאחד המנהלים המתוגמלים במשק. אשתקד אושרה לו חבילת תגמולים בהיקף של 18 מיליון שקל שכללה מענק מיוחד הכולל רכיב של 4 מיליון שקל במזומן, וכן אופציות לרכישת מניות החברה, שהוערכו ב־2 מיליון שקל. בנוסף, קיבל זבידה אופציות בשווי חשבונאי של 12 מיליון שקל. 

גילוי מלא: למשפחת בר און, מבעלות השליטה ב"גלובס", מניות מיעוט בחברת "מבנה"

כלל: השיעור של נוה את נוה

לפעמים הרגולטור נאלץ להתערב בוויכוחים פנימיים

כלל ביטוח, כמו שופרסל, הייתה בעבר חלק מקבוצת אי.די.בי, שהפכה לחברה ללא גרעין שליטה בעקבות קריסת הקונצרן (פעמיים). כתוצאה מכך התנהלה החברה במשך כמה שנים במודל שליטה לא שגרתי, משום שכבר בקיץ 2013 הוצאו זכויות השליטה בה מהידיים של קונצרן אי.די.בי והועברו לנאמן מטעם הפיקוח על הביטוח, משה טרי שהיה בעל הבית בפועל.

מאז שטרי מונה, החברה חוותה כמה שנים של יציבות בצמרתה, עם מנכ"ל דומיננטי, איזי כהן, ועם דני נוה כיו"ר שנתן לו "ספייס" לעבוד. עם זאת, כעבור כמה שנים ובצל תוצאות פושרות ביחס למתחרות, החל להיווצר מאבק בצמרת החברה, שבעקבותיו התפטר המנכ"ל זמן קצר לאחר שהאריך את כהונתו. הדירקטוריון בראשות היו"ר בחר ביורם נוה להחליפו.

דני נוה, יו"ר כלל ביטוח / צילום: שלומי יוסף, גלובס

לזמן מה נראה היה שיש הרמוניה בין נוה לנוה, ובדצמבר 2019 החברה הפכה רשמית לחברת הביטוח הראשונה והיחידה ללא גרעין שליטה. כחצי שנה לאחר מכן, כשכמה בעלי מניות בחברה הביעו מורת רוח מתוצאותיה, פעל היו"ר נוה מיוזמתו ובהתאם לשיקול דעתו להדחת המנכ"ל נוה. בכך הוא נתן את האות לתחילת מאבק מר ביניהם. 

מי שנכנס לנעלי בעל השליטה במקרה של כלל ביטוח הוא הרגולטור משה ברקת, הממונה על רשות שוק ההון, שלקח צד ובסופו של יום לא אפשר ליו"ר להוביל דיון בנוגע לעתיד המנכ"ל, דבר שהוביל לפרישתו של דני נוה. מנגד, המנכ"ל יורם נוה, נשאר בחברה, כשעד כה טרם התבהרה תמונת המצב בדירקטוריונים העיקריים בקבוצה. 

יורם נוה / צילום: כדיה לוי

הפועלים, לאומי ודיסקונט

משולש יחסים מובנה עם הרגולטור

לצד החברות המוזכרות יש כאמור עוד שלושה גופים גדולים ללא גרעין שליטה, מהמרכזיים בבורסה המקומית: הבנקים הפועלים, לאומי ודיסקונט.

שלושת הגופים הללו פועלים במסגרת הוראות הפיקוח על הבנקים, וכפופים לו, כך שהיחסים בין היו"ר והמנכ"ל מוכתבים מראש והדומיננטיות נחלקת, כשגם בעלי המניות רחוקים מלשלוט בפועל. כמו כן, בשלושת הבנקים הללו הוחלף מנכ"ל בשלהי 2019, על ידי הדירקטוריונים שעדיין מכהנים כך שיש הרמוניה ביניהם, עם חלוקת תפקידים רגולטורית ברורה ונהירה, שלא מותירה חלל רב למאבק על השליטה בפועל, כפי שחוק החברות מאפשר.  

עוד כתבות

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"