גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מניות הכלכלה הירוקה: איך להתמודד עם העליות בסקטור?

התמיכה הרגולטורית, התפתחות הטכנולוגיה וזרימת הכסף הגדולה לתחום הכלכלה הירוקה הזניקו את המניות בו לגבהים חדשים ● הנה שלושה כללי זהירות עבור המשקיע שרוצה להיחשף לפוטנציאל האדיר - אך חושש מהעליות החדות

טורבינות רוח / צילום: Shutterstock  א.ס.א.פ קריאייטיב
טורבינות רוח / צילום: Shutterstock א.ס.א.פ קריאייטיב

אי אפשר להתעלם השנה מהמגמה המרכזית בשוקי המניות בכל העולם: הנהירה למניות הטכנולוגיה. אך בניגוד למה שחושבים משקיעים רבים, טכנולוגיה זה לא רק מניות העבודה מהבית, מחשוב ענן וקניות אונליין, אלא גם כלכלה ירוקה.

המגמה הירוקה תפסה תאוצה בשנים האחרונות ממגוון סיבות, אך בזכות שיפורים טכנולוגיים היא הפכה נגישה יותר, זמינה יותר, זולה יותר ובעיקר התקדמה לנקודת זינוק טובה הרבה יותר. השילוב בין מגפת הקורונה, שעוררה אצל רבים בעולם את הצורך בשמירה על עולם טוב יותר לדורות הבאים, לבין הצעירה השבדית גרטה טוננברג, שהחלה בקמפיין עולמי נגד משבר האקלים, וההתחזקות של המועמד הדמוקרטי ג'ו ביידן בבחירות לנשיאות ארה"ב, הפכו את 2020 למקפצה לכל תחום הכלכלה הירוקה. הגורם האחרון היה קטליזטור מרכזי לנהירת משקיעים לאפיק, בעיקר על רקע התוכנית של ביידן להפניית משאבים בהיקף של 2 טריליון דולר במטרה להגיע לשימוש מלא באנרגיה ירוקה עד 2050.

כך, ראינו תשואות של עשרות אחוזים, ובמקרים מסוימים גם של מאות אחוזים ב-2020, במניות הפועלות בתחומים הירוקים. על רקע המומנטום החזק שממנו נהנות החברות, לעתים די בהודעה של חברה על כוונתה להיכנס להשקעות בתחום כדי להוביל לזינוק במניותיה. אחרי שהמכפילים זינקו, שהמניות המריאו ושווי החברות בשיא - מה צפוי הלאה בתחום הזה? הנה כמה הנחות עבודה ("עשה ואל תעשה") לכל מי שמתעניין בהשקעה בתחום הזה.

האנרגיה-ירוקה-וגם-הביצועים---אבל-זה-לא-כל-הסיפור

כלל 1: לא להמר רק על תחום ירוק אחד

חלק גדול מהכסף של המשקיעים זרם בעיקר לתחום הסולארי, שבו פועלות חברות רבות, ולכאורה, מבחינת המשקיעים לפחות, הוא גם קל יותר להבנה, כי כולנו רואים בכל מקום את הגגות והמשטחים הסולאריים. אין פלא כי אחת מקרנות הסל הפופולריות על תחום זה, TAN, זינקה השנה בכ-140%.

אנרגיה ירוקה זה לא רק סולאר. האפיק הזה כולל עוד רשימה ארוכה של דרכים חדשניות להפקת אנרגיה, כולל טורבינות רוח (והחברות שמייצרות אותן), ביו-דיזל, אנרגיה גיאותרמית (שם יש לנו נציגה עולמית - אורמת), תאי דלק, אחסון אנרגיה ותתי-סקטור נוספים. גם בסקטור זה זינקו החברות בעשרות אחוזים השנה. קרן הסל ICLN על סקטור הארגיה הירוקה עלתה בכ80% השנה.

אבל חשוב מאוד להבין שכלכלה ירוקה היא לא רק אנרגיה. מה עם חברות לטיהור מים, לדוגמה? אחד ממשאבי הטבע החשובים בעולם, מים נקיים לשתייה, נמצא על סף סכנה עולמית בשל שינוי האקלים. ידעתם ש-20 מדינות באירופה תלויות במדינות אחרות ביבשת באספקת יותר מ-10% מצריכת מי השתייה שלהן? ידעתם שמעל 75% מהמים לשתייה של מדינות כמו הולנד, הונגריה ורומניה מגיעים מנהרות שזורמים בכלל במדינות אחרות? בארה"ב, באזורים כמו לוס אנג'לס ומיאמי, יש סכנה ממשית, כי ההתחממות הגלובלית תפגע ביכולת האספקה של המים בשטחן.

כך גם לגבי חברות הפועלות בתחומי טיהור שפכים, פינוי וטיפול באשפה, שירותים ובקרת זיהומים סביבתיים - כולן פועלות למען עולם ירוק יותר ומזוהם פחות.

תחומים כמו מכונית אוטונומית ומכונית חשמלית, המונעות זיהום אוויר, נכללות גם הן בתחומי הכלכלה הירוקה. מכירות המכוניות בעולם אומנם רשמו ירידה חדה במהלך הרבעון השני בשל מגפת הקורונה, אך ההערכה היא כי ב-2020 המכירות של מכוניות חשמליות יצמחו ב-7%, בעיקר בזכות גידול חד במכירות באירופה ובסין.

בעוד שאירופה מקדמת רכישה של מכוניות חשמליות, סין נמצאת במהלך משמעותי של הקמת תחנות טעינה בכל המדינה - במה שצפוי לחזק את מעמדה כשוק הרכב החשמלי הגדול בעולם. לא סתם ראינו זינוקים חדים במניות הרכב החשמלי הסיניות כמו NIO (קפיצה של מעל 1,000% מאז מרץ), Xpeng Motors או LI Auto ועוד רבות אחרות. גם טסלה האמריקאית כמובן נהנית מהמגמה הזו.

מאחר שאנו בעיצומו של המרדף הירוק, לא ניתן עדיין כיום לקבוע מי יהיה תת-הסקטור שירוויח יותר מהאחרים, ולכן יש חשיבות רבה לפיזור ההשקעה על פני מגזרים ירוקים רבים עבור מי שמאמין כי המגמה הירוקה תוביל את השנים הקרובות בשוקי המניות.

כלל 2: לנצל את הנהירה לקרנות הסל

כמו כל תחום חדש עבור משקיעים רבים, אחת הדרכים הפופולריות הראשוניות שניתן להיחשף אליו בהן היא מוצרי השקעה פסיביים (קרנות סל, קרנות מחקות, ETF). מניתוח זרימת הכסף בעולם עולה שמתחילת 2020 זרמו לקרנות סל בעולם בתחומי הכלכלה הירוקה 18 מיליארד דולר, כפול מהסכום שהופנה אליהן ב-2019 כולה, לפי הערכות של בלקרוק.

היתרון הגדול של המוצרים הפסיביים הוא שהם מאפשרים למשקיע להיחשף לסל נרחב של חברות בתחום, אך החיסרון הוא, כי החשיפה היא קבועה ולא משתנה בהתאם לתמחור או למצב העסקי של החברות. הגורם הזה משמעותי כשמדובר במקרים רבים בחברות צעירות יחסית ובסכומי כסף עצומים שנכנסים לסקטור כולו, ומעלים את כל המניות, בלי קשר לביצועים ולנתונים הכספיים הספציפיים של כל חברה.

בעוד שבשוק המניות הגלובלי ההשקעות מתחלקות באופן דומה בין התחום הפסיבי לאקטיבי, מה שמקשה על יצירת עיוותים תמחוריים לאורך זמן, הרי שבתחום שבו עיקר פעילות המשקיעים היא פסיבית - עיוותים יכולים להמשיך להתקיים לאורך זמן, כך שמשקיעים אקטיביים יכולים לנצל זאת. מניות בעלות משקל נמוך במדדים ש"עלו על הגל", למשל, לא יבואו לידי ביטוי באופן מיידי בהשקעה פסיבית, בעוד שמי שמשקיע במניות באופן אקטיבי יוכל לנצל זאת.

כלל 3: זה אולי יקר - אבל יכול לעלות

התמחור של המניות הירוקות עשוי להרתיע. כשבוחנים את קרנות הסל הפופולריות על הסקטור מגלים כי מכפילי הרווח המגולמים בהן קפצו השנה מרמות של 26-30 לרמה של מעל 60. העלייה הזו דומה לזינוקים במכפילי הרווח שנרשמו בכל מדדי המניות בארה"ב. כך למשל המכפילים בנאסד"ק 100 זינקו מכ-20 במשבר לרמה של כמעט 40.

עליית המכפילים משקפת את הזינוק במניות בחצי השנה האחרונה, מאז החל התיקון בשווקים בסוף מרץ. היא במיוחד משקפת את המעורבות האגרסיבית של הבנק המרכזי האמריקאי, שבזכותו המניות ממריאות בעוד שהכלכלה עדיין לא התאוששה.

עם זאת, כמו שראינו במניות הטכנולוגיה הגדולות, שכובשות שיאים חדשות לבקרים, העובדה שהמניות בשיא היא כשלעצמה אינה סיבה מספקת לבלימת המומנטום החיובי בהן. הרבעונים האחרונים הוכיחו, לפחות בסקטור הטכנולוגיה, כי פעמים רבות השוק הקדים צמיחה חזקה בחברות רבות.

מהם בכל זאת הסיכונים במניות הכלכלה הירוקה? בעיקר סיכונים לטווח קצר. הסיכון המיידי הוא האפשרות שביידן לא ייבחר או שהדמוקרטים לא ינצחו בשני בתי הקונגרס (מה שימנע מביידן להעביר את החקיקה הירוקה). גם האפשרות שהתוצאות בבחירות לא יהיו מיידיות, ויהיו מחלוקות במדינות מסוימות, או על התוצאה הכללית, יכולה לפגוע בסקטור, אך גם בכל שוק המניות. 

הכותב הוא סמנכ"ל פיתוח עסקי בהראל פיננסים מקבוצת הראל ביטוח ופיננסים. הכותב ו/או חברות בקבוצת הראל ו/או בעלי עניין בהן ו/או בעלי השליטה בקבוצה, עשויים להחזיק ו/או לסחור, בעבור עצמם ו/או בעבור אחרים, בניירות הערך והנכסים הפיננסים המצוינים בכתבה זו, ו/או לנהל מכשירי השקעה בתחום הנזכר בכתבה זו שהשקעותיהם יכללו ניירות ערך ונכסים פיננסיים המצוינים בכתבה. אין לראות בכתבה משום שיווק השקעות או תחליף לשיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים האישיים והמיוחדים של כל משקיע

עוד כתבות

האם בסקנדינביה יותר מ-80% מהעובדים מאוגדים לעומת 20% בישראל?

מה מצב ההתאגדות בישראל לעומת סקנדינביה? לא מדהים, אך יש לכך סיבות ● המשרוקית של גלובס

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; אלקטרה צריכה עלתה בכ-6%, מדד הבנקים ירד ב-2.5%

ת"א 35 ירד ב-0.3% ● מדד הבנקים ירד בכ-2.5% ● חצי שנה פנומנלית בבורסה בת"א: 28 שיאי כל הזמנים, 9 הנפקות ראשוניות, ושני מדדים שכיכבו מעל כולם ● השקל נסחר ביציבות, הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים ● S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות ● גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

המיזוגים החדשים מצטרפים למגמת ההתאוששות הניכרת בחודשים האחרונים / אילוסטרציה: Shutterstock

משרד עוה"ד נשיץ ברנדס אמיר מתמזג עם משרד שלמה כהן המייצג קיבוצים

נשיץ ברנדס אמיר, המדורג בעשיריית המשרדים הגדולים בישראל, ימזג גם את משרדה של עו"ד ענבל דהן-שרון המתמחה בדיפנס-טק ובפיקוח על היצוא, וימנה בסה"כ 312 עורכי דין

שלמה אליהו, אהרון פרנקל, אלון עמרם / צילום: עמית באום מתוך ויקיפדיה, עינת לברון, תמר מצפי

האחים שמכרו מניות של חברת נדל״ן והבעלים שמימש אחרי זינוק של 80% בשנה: גל המימושים החריג בבורסה

עליות השערים החדות בבורסה הובילו בשבועיים האחרונים לגל מימושים ע"י בעלי שליטה ומנהלים, בעיקר בחברות נדל"ן ופיננסים ● האם מדובר באיתות למשקיעים הקטנים שהשוק עלה יותר מדי וגם להם כדאי לממש? לא כולם מסכימים: "גם בעלי עניין יכולים להיות מופתעים"

רמפייג / צילום: אלביט מערכות

הידידה הקרובה של ישראל רוצה לקנות מאיתנו טילים חדשים

כהפקת לקחים מהמלחמה עם פקיסטן, ההודים מפנימים כי הם צריכים טילי אוויר־קרקע מדוייקים לטווחים רחוקים ● אייר לורה, שפיתחו במפעל מל"מ של התע"א ייעודי לפגיעה באתרי טילים, בסיסים צבאיים ומערכות הגנה אווירית, מבלי לסכן את הטייסים והמטוסים

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

אירופה מוכנה להסכם סחר עם ארה"ב, אך לא ללא תמורה

האיחוד שואף שהסכם הסחר עם ארה"ב יכלול מכס אחיד של 10% על חלק נרחב מהיצוא האירופי, אך מבקש מהאמריקאים התחייבויות להפחתת מכסים בתחומים מרכזיים כמו תרופות, אלכוהול, שבבים ומטוסי נוסעים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

טראמפ הכריז על הסכם סחר עם וייטנאם, נאסד"ק עולה ב-0.8%; רובינהוד מזנקת ב-8%, טסלה ב-5%

מגמה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד מזנקות בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דד־ליין המכסים של טראמפ מתקרב, אך הסכמי הסחר שהובטחו לא נראים באופק

התקופה שהגדיר נשיא ארה"ב טראמפ למשא ומתן על הסכמי סחר מתקרבת לסיומה ללא תוצאות, והאיומים במכסים כבדים על שותפות כמו יפן והאיחוד האירופי מתחדשים ● בכירים בממשל מנסים לרכך את הדד־ליין שנקבע, ה־9 ביולי ● בינתיים, השווקים לא מתרגשים מהבאות

מנכ''ל בלקרוק, לארי פינק / צילום: בלקרוק

ענקית ההשקעות שממליצה: תשכחו מהטווח הארוך. הכללים בשווקים השתנו

בבלקרוק סבורים שקשה היום יותר מבעבר, לחזות את העתיד הכלכלי, בשל השינויים המבניים שמובילה ארה"ב ושינוי זה "מחייב גישה חדשה כלפי סיכון" ● במקום שבע המופלאות, ענקית ההשקעות ממליצה על יצרניות החומרה ועל מגזר שירותי התשתיות

אוטובוס בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מראים: "צדק תחבורתי" של מירי רגב הביאה לעלייה במחירי הנסיעה

במשרד התחבורה טוענים כי רפורמת "צדק תחבורתי" מקזזת את עליית המחירים ומיטיבה עם רוב אזרחי המדינה, אלא שבדיקת גלובס מגלה תמונה שונה ● גורמי מקצוע מתריעים: שיפור התדירות והשירות הוא הסוגיה החשובה ביותר

מיקרוסופט / צילום: Shutterstock

דיווח: מיקרוסופט מפטרת כ-9,000 עובדים, בסבב הרביעי מתחילת השנה

לפי CNBC, ענקית הטכנולוגיה הודיעה כי תקצץ פחות -4% מכוח העבודה הגלובאלי שלה, המונה כ-228 אלף עובדים, כאשר רק במאי האחרון, פוטרו כ-6,000 עובדים ● לפי שעה, עוד לא ברור איך המהלך ישפיע על עובדי החברה בישראל

אלעד טנא / צילום: איה אפרים

ידיעות אחרונות במגעים עם העורך הראשי של מקור ראשון לתפקיד בכיר בקבוצה

אחרי שעורך העל של הקבוצה, אבי משולם, הודיע על סיום תפקידו, בקבוצת התקשורת מנהלים מגעים עם אלעד טנא - העורך הראשי של מקור ראשון מקבוצת ישראל היום ● לטנא יש רקורד בתקשורת הישראלית ואף בידיעות אחרונות עצמה

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

הרשימה הרבעונית של ענקית ההשקעות: אלה המניות המבטיחות

הבנק האמריקאי מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה שצפויות לרכז עניין ברבעון השלישי של 2025 ● במקביל מפרסם הבנק שתי מניות שצפויות לרדת

החוסכים הישראלים מסכמים חצי שנה פנומנלית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

החודש ההיסטורי שסידר לחוסכים הישראלים את אחת התקופות הטובות אי פעם

המחצית הראשונה של שנת 2025 הייתה עמוסה בטלטלות בארץ ובעולם, ועדיין חוסכי הגמל והפנסיה צפויים ליהנות מתשואות שלא נראו כמותן זה שנים ● הסיבה המרכזית: הבורסה בתל אביב שהפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ובכל זאת, במסלול אחד ייצאו מאוכזבים

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap

טראמפ: אני אהיה תקיף ביותר מול נתניהו על עזה

טיל שוגר מתימן לישראל ויורט ● גורם המעורה במו"מ: "אפשרות לפריצת דרך בזמן הקרוב" ● איראן: מתקני הגרעין שלנו ניזוקו בצורה קשה, אין לפי שעה תאריך לחידוש שיחות הגרעין ● שרי החוץ של מדינות ה-G7: יש לפעול לחידוש המו"מ עם איראן על הסכם הגרעין ● נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, הסיר את הסנקציות מהמשטר בסוריה ● דיווחים ערביים: כוחות צה"ל פועלים באזור שכם ● 50 חטופים - 634 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

מטוס AIR ONE מאויש של חברת AIR / צילום: חברת AIR

השחקנית הישראלית שמנסה לרכוש מעמד בשוק הכטב"מים

יצרנית כלי הטייס האוויריים החשמליים AIR צפויה לפתוח מתקן ייצור בכפר יונה, בהשקעה של מיליוני שקלים ● השחקן בר ברימר משיק מותג אופנת גברים חדש בשם CABO, יחד עם קבוצת משקיעים ● והפדרציה היהודית של ניו יורק העניקה סיוע בהיקף של 200 אלף שקל לאלמנות צה"ל ● אירועים ומינויים

איור: גיל ג'יבלי

"המדינה שלנו זקוקה לאלטרנטיבה": הסכסוך בין טראמפ למאסק עולה שלב

איל ההון תקף ברשת החברתית X את חוק התקציב הענק והשנוי במחלוקת של הנשיא, ושוב איים בהקמת מפלגה מתחרה ● התגובה של טראמפ לא איחרה לבוא: "מאסק קיבל יותר סובסידיות מכל אדם אחר בהיסטוריה" ● החוק צפוי להגדיל את הגירעון האמריקאי ב־3.8 טריליון דולר

האלוף (מיל') תמיר הימן / צילום: המכון למחקרי ביטחון לאומי, אוניברסיטת ת''א

בשיתוף ארה"ב וסעודיה: הפרויקט השאפתני של ראש אמ"ן לשעבר

האלוף (במיל') תמיר היימן מקדם קרן מחקר למחשוב קוונטי ל"נטרול השאיפות הסיניות" בתחום ● התקציב לפעילות בגובה 200 מיליון דולר יאפשר לחברות ישראליות, שנחשבות מובילות בתחום, לקחת חלק בפרויקטים חדשניים ● היוזמה לקרן היא על רקע היעדרות ישראל מהסכמי הבינה המלאכותית שנחתמו בין ארה"ב לאמירויות ולסעודיה

בעלי סוכנות נטו פיננסים וקרן וולת'סטון, מימין: עידן כץ, אילן בן-ישי וירון פיטארו / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: תמר מצפי, אתר החברה, שאטרסטוק

רשות ני"ע מאשימה את בעלי וולת'סטון: "גייסו כסף במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל"

הרשות מאשימה את הבעלים של קרן ההשקעות בנדל"ן וולת'סטון, ירון פיטארו, אילן בן ישי ועידן כץ, בגיוס כספים במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל ● לפי החשד, השלושה הציעו השקעות בסיכון גבוה, שלא על־פי תשקיף, תוך הטעיית המשקיעים והצגת מצגי שווא באשר לניגוד העניינים בו היו מצויים

אלכסנדר ואנג, מייסד scale AI / צילום: ap, Jeff Chiu

ילד פלא, גאון מתמטי בלי תואר ומיליארדר: המינוי שהביא לצוקרברג שיא חדש

אלכסנדר ואנג בן ה־28, מייסד חברת הדאטה Scale AI ותופעה בעמק הסיליקון הוא המינוי שמטא מקווה שיביא לה את הניצחון במירוץ ה־AI ● מהדירה שחלק עם סם אלטמן ועד למעמד של אחד האנשים המקושרים בתעשייה: הכירו את האיש שצוקרברג מהמר עליו במיליארדים