גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ח"כ מרגי מאיים להחיל את הפיקדון על בקבוקים גדולים בתוך חודשיים

השרה להגנת הסביבה מבקשת מוועדת הכלכלה לדחות את יישום החוק בשנה כדי לאפשר למשק זמן התארגנות ● יו"ר הוועדה מרגי לא מוכן לאשר את הדחייה בלי תוכנית סדורה ליישום החוק והתחייבות שהמשקאות לא יתייקרו ● "גמליאל לא תצא הסביבתית ותדרוש ממרגי הפועל לדחות את היישום בשנה"

יו"ר ועדת הכלכלה, ח"כ יעקב מרגי  / צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת
יו"ר ועדת הכלכלה, ח"כ יעקב מרגי / צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת

לאחר שבתחילת השבוע הודיעה השרה להגנת הסביבה גילה גמליאל כי חוק הפיקדון יחול בעוד שנה, יו"ר ועדת הכלכלה יעקב מרגי מאיים להחיל את החוק בעוד חודשיים. לדבריו: "מצד אחד היא הסביבתית שהחליטה על הטלת הפיקדון על הבקבוקים הגדולים, ומצד שני מרגי הפועל שיעשה את העבודה השחורה וידחה את היישום בשנה. אם הפלטפורמה שהיא תייצר יהיה בה כדי ליישם מודל שיוביל ליעדים כפי שאני רואה אותם, אני מוכן להשבית את כל הדיונים האחרים כדי להשיג את התכלית הראויה. אם לא, לצערי הרב, השרה תצטרך להתמודד עם תוצאות ההחלטה שלה. בתוך חודשיים חוק הפיקדון ייכנס לתוקף".

חוק הפיקדון קובע כי אם חברות המשקאות לא עומדות ביעדי איסוף הבקבוקים כשם שקבע הרגולטור, בסמכות השרה להגנת הסביבה להודיע כי היא מרחיבה את החוק כך שפיקדון יוטל גם על בקבוקי משקה גדולים. אתמול פורסם ברשומות כי החברות לא עמדו ביעדי האיסוף העומדים על 55% מסך הבקבוקים שנמכרו בשנת 2016, ובכך נכנס לתוקפו סעיף 'הטייס האוטומטי' בחוק הפיקדון, הקובע שבתוך חודשיים יורחב החוק. ואמנם, בכדי לאפשר למשק זמן התארגנות למציאות החדשה, גמליאל תבקש מיו"ר ועדת הכלכלה לדחות בצו את יישום החוק בשנה. החלת החוק בטווח של חודשיים, עלולה להוביל למצב שבו תשתיות המחזור הקיימות לא תואמות את המציאות בשטח, ולפגוע במערך המחזור.

ח"כ מרגי זימן לפני כחודש את השרה גמליאל לדיון בוועדה בנושא חוק הפקידון, על רקע הבג"ץ שהגיש ארגון הסביבה אדם, טבע ודין נגד משרדה, על אי הרחבת החוק. בדיון, קרא מרגי לגמליאל ליישם מתווה שלא ישית עלויות נוספות על הציבור, ודן בחלופות השונות ליישום החוק. חלק מחברי הכנסת החברים בוועדה, התנגדו להרחבתו. בסופו של דבר, ביקש מרגי מגמליאל לעדכן את הוועדה בהחלטה בטרם הגשת התגובה לבג"ץ או קבלת החלטה בעניין.

לבסוף, גילה מרגי לתדהמתו מהתקשורת על החלטת השרה להרחיב את החוק ללא שיתופו בהליך, במהלכו של דיון אחר שניהל בוועדה. לדבריו, הוא איננו מתנגד להרחבת החוק גם לבקבוקי המשקה הגדולים, אך תשתיות המחזור הנוכחיות בישראל אינן טובות דיין והרחבת החוק כעת ללא הכנת תשתית רחבה שתגדיל את יכולת המחזור לצד אי השתת מלוא העלות על הצרכן, היא הכרחית חלק מקבלת החלטה על שינוי המצב הקיים. לפי מרגי, התערבותו בהחלטתה של גמליאל וחתימה על הארכה בשנה על ידי הוועדה מבלי שהוצגה בפניה תוכנית רחבה שיש בה 'סגירת קצוות' מלאה של כל החורים והבעיות שעלולות להתעורר, תוביל לכך שבסופו של דבר אם ייכשל המהלך, אצבע מאשימה תופנה גם כלפיו וכלפי הוועדה שבראשה הוא עומד.

"צריך למחזר במקסימום את מכלי המשקי הגדולים. אם הדרך היחידה היא פיקדון, אני אעשה הכל בשביל הפיקדון ולו רק שהמחיר לא יושת על הצרכן. אני מאוד אשמח להיות שותף להחלת חוק הפיקדון בלבד שעשיתי את כל ההגנות כדי שהצרכן לא יהיה זה שישלם. מי שמייצר את הזיהום - הוא זה שצריך לשלם על ההשלכות שלו. זה העיקרון שמנחה אותנו", הוא אומר ל"גלובס". "הגיע הזמן למחזר ולדאוג לזה שרוב המכלים הגדולים יגיעו לכדי מחזור. אנחנו בעידן אחר. רק חבל שאנחנו לא לומדים לקח בישראל, ותמיד מחכים לדקה ה-90, ליום של הבג"ץ כדי לקבל החלטה".

"אני לא אמרח זמן ואני אעשה הכל כדי שזה יצליח"

הרחבת החוק דורשת כאמור יצירת תשתיות מתאימות לקליטת הבקבוקים, הצבת מכונות אוטומטיות, וגם 'חינוך' מחדש של הצרכן. מדובר במערך מורכב, הדורש התארגנות רחבה. לפי מרגי, כיום, הצרכנים שבוחרים להפקיד את הבקבוקים בהם השתמשו למחזור, עושים זאת בתוך מערכת מסורבלת, כשהמרכולים לא אחת מערימים על הצרכנים קשיים, ובכך רבים מהם בוחרים להשליך את הבקבוקים לפח. במציאות הזו, 30 האגורות הנוספות לא מוחזרות לצרכן, וכעת ישנו סיכוי שהמחיר יתייקר והחברות לא ייספגו מרצונן החופשי את מלואו.

"אני מוכן לקדם את זה, ובלבד שיהיו תמריצים למחזור. המזהם צריך לשלם, וכולם יצטרכו לשאת בעלות המחזור. הצרכן, גם אם ישלם מעט, לא יישא לבד במלוא העלות. אני לא אתן לצרכן תמריץ לקנות, הוא גם ישלם קצת, אבל אל תמכרו לי את זה שהוא 'ימחזר'", אומר מרגי. "הרשתות היום לא פועלות ולא מעודדות למחזור. היצרנים ישלמו על הזיהום והחברה הישראלית תעבור על חינוך ותמריצים. אני לא אומר לא לעשות, אני אומר לעשות את זה מושלם, תוך טיפול בכלל הקשיים שעולים מכך, ובהם גם הסיכון שנעשיר ארגוני פשיעה שיאספו את הבקבוקים שהצרכן לא מחזיר".

מרגי מדגיש שיש לוודא שהחוק לא יהיה 'אות מתה', ולדאוג שמחזור בישראל יעבור מתיחת פנים, ויהפוך נגיש יותר. לאחר שהכריזה השרה על הרחבת החוק, אין בסמכותו לבצע שינויים החורגים מהצו - אלא רק לאשר את דחיית מועד ההחלה בשלב זה. ואולם, הוועדה יכולה להחליט להחיל את החוק גם בעוד מספר שנים, ולא בעוד שנה כפי שביקשה גמליאל. "אני לא רוצה לדחות לחמש שנים, אני רוצה לקבל לידיים, לעבד במקום. אני לא אמרח זמן ואני אעשה הכל כדי שזה יצליח", אומר מרגי.

ביטול החלטת גמליאל דורש פנייה להליך חקיקה לביטול חוק הפיקדון, שכן לא מדובר בחוק חדש, אלא ביישום מנגנון הקיים בחוק הנוכחי. אך פתח לשינויים, עם זאת, טמון בהליך שיתרחש במהלך השנה הקרובה; באם מרגי לא יממש את האיום שלא לדון בצו ואכן תאשר הוועדה את דחיית החלת הפיקדון לשנה הבאה, בכוונת המשרד להגנת הסביבה לקדם במהלך תקופת ההיערכות "מספר מהלכים אשר יטייבו את יישום החוק בטווח הקצר ובטווח הארוך", במסגרת תיקוני חקיקה. כאשר החוק ייפתח לתיקונים, תוכל ועדת הכלכלה לדון בו מחדש במלואו, ולתקנו כראות עיניה.

חיסכון של 60 מיליון שקל בשנה

לאחר עשור שבו חוק הפיקדון חל רק על בקבוקי משקה קטנים, הודיעה ביום ראשון כאמור השרה גמליאל על כוונתה להרחיבו, לאור אי העמידה של החברות ביעדי האיסוף.

כשכיהן זאב אלקין כשר להגנת הסביבה, הוא העדיף להטיל על החברות קנס של 49 מיליון שקל על אי העמידה ביעדים במקום להחיל את החוק, אך הקנס לא שולם, שכן החברות פנו לערכאות משפטיות. גם כעת, ישנה הערכה לפיה ייבחרו חברות המשקאות להגיש בג"ץ נגד החלטתה של גמליאל, ובכך לנצל את פרק הזמן הארוך שניתן להן כדי לפעול לביטול ההחלטה.

לפי המשרד להגנת הסביבה, החלת הפיקדון צפויה לחסוך לציבור צרכני המשקאות הממחזר קרוב ל-60 מיליון שקל בשנה (כתוצאה מספיגת חלק מעלות הפיקדון על ידי היצרנים והיבואנים, בעוד שצרכן ממחזר יקבל בחזרה את מלוא החזר הפיקדון), ולצמצם את התופעה של השלכת בקבוקי הפלסטיק במרחב הציבורי. כנגזרת של החלת החוק על הבקבוקים הגדולים, יעלו יעדי האיסוף באופן הדרגתי, עד לממוצע של מינימום 73% בשנה.

הצעד של גמליאל נתקל בהתנגדות רחבה: מחברות המשקאות, לקמעונאיות, תאגידי המחזור אלה ותמיר, וחלק מחברי הכנסת. בדיון שנערך בכנסת, אמרו חברות המשקאות כי חובת הפיקדון תעלה את מחירי הבקבוקים ב-70 אגורות, ותשית על הציבור עלות של 300-500 מיליון שקל. מנגד, מנכ"ל חברת פארטו שייעצה למשרד להגנת הסביבה, דורון לביא, אמר כי ניתן להעלות את אחוזי האיסוף ליותר מ-70% ולחסוך למשק 15 מיליון שקל בשנה. לדבריו, העלויות לקמעונאים יפחתו בחצי. פורום ה-15 אף הוא תמך בהרחבה ובירך את השרה על החלטה, שכן פינוי כלובי הבקבוקים יחסכו כסף ושטח לערים.

לא נמסרה תגובה מטעם השרה גמליאל. 

עוד כתבות

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"