גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הבחירה של מנהיגי העולם: תומס ג'פרסון או לואי ה-16?

ג'פרסון קבע שיש לטלטל מערכות פוליטיות כדי למנוע את ריקבונן ● ואכן, מאז המהפכה הצרפתית ב-1789, מתברר שמדינות המסרבות לתקן את עצמן מזמינות שינוי אלים עם פוטנציאל טוטליטרי מסוכן: צרפת, רוסיה, סין, קובה, איראן

תומס ג'פרסון. הנשיא השלישי של ארה"ב האמין בתועלתה של “מהפכה בכל דור ודור" / צילום: Associated Press
תומס ג'פרסון. הנשיא השלישי של ארה"ב האמין בתועלתה של “מהפכה בכל דור ודור" / צילום: Associated Press

היש קשר בין רחובות בנגקוק, מינסק, חברובסק, לאגוס, תל אביב, בישקק, פורלנד ומיניאפוליס? האומנם יש טעם לחפש מכנה משותף לתנועות מחאה, הקמות להילחם נגד ממסד פוליטי מקומי בקצוות מרוחקים של העולם?

לא בטוח, אם כי מפתה מאוד. לפחות זה 230 שנה, מאז המהפכה הצרפתית, הוגי דעות ופרשנים מבחינים בגלים כאלה, נותנים בהם סימנים ומנסים, בהצלחה מוגבלת, לחזות את בואם או את תוצאותיהם. בעיצומו של כל אחד מן הגלים, התפעמות נוטה לתפוס את מקומו של ההיגיון הצרוף.

"לפני 1789, רוב האירופים החזיקו בהשקפה סטטית, שעל פיה שינוי בסדר הפוליטי והחברתי יכול להיות לכל היותר מוגבל והדרגתי", כותב נורמן דייוויס בספרו "אירופה: היסטוריה". "לאחר 1789 הכול ידעו שאפשר להפוך את העולם על ראשו, שאנשים נחושים בדעתם יכולים לגייס את הכוחות החברתיים ואת המנועים הפסיכולוגיים, הנמצאים מתחת לפני השטח גם בחברות השקטות ביותר".

הדיבוק סירב לצאת

המהפכה הצרפתית של 1789 הייתה מרעישה ועוררה ציפיות משיחיות. רבע מאה אחריה, קואליציה אירופית אנטי-מהפכנית ניסתה להחזיר את צרפת אל מצב הדעת הטרום-מהפכני. מנהיגיה חשבו שיהיה אפשר להוציא את הדיבוק דווקא בעזרת האנשים שצָרוּת אופקיהם אפשרה לדיבוק להיכנס: המלכים של בית בורבון.

הבורבונים החזירו את הדגל המלוכני הלבן, והוציאו את ה"מרסלייז" אל מחוץ לחוק. הם האמינו שהם מייצגים את הרצון האלוהי. הם חשבו שהמהפכה הייתה תאונה מצערת ובת-תיקון. הם סירבו להבין שהיא שינתה את העולם מעיקרו, הוציאה את הפוליטיקה מידי העילית, והעניקה הבנה כללית ששום סטטוס-קוו אינו מקודש בחותם של נצחיות.
במובן הזה, תרבותנו הפוליטית בקעה מחלציהם של רעיונות שנבטו ברבע האחרון של המאה ה-18, מצפון אמריקה עד מערב אירופה. אני, אגב, אינני כותב כאן בשבח נלהב של המהפכה הצרפתית. היו לה צדדי זכות וצדדי חובה, והיא פתחה תיבות פנדורה, שאולי מוטב היה לנו אלמלא נפתחו.

"כמו סופות לעולם הגשמי"

אחד האבות המייסדים של ארה"ב, נשיאה השלישי תומס ג’פרסון, האמין בתועלתה של "מהפכה בכל דור ודור". הוא כתב: "אני סבור שמרד קטן, מפעם לפעם, הוא דבר טוב; חיוני לעולם הפוליטי כשם שסופות חיוניות לעולם הגשמי".

ג'פרסון אפילו יעץ ל"מושלי רפובליקות הגונים" שלא להחמיר מדי בהענשת מרידות כושלות, כדי שלא להניא מורדים מלחזור ולנסות בעתיד. "זו תרופה הנחוצה לבריאותה התקינה של הממשלה", התפלסף ג'פרסון.

משעשע, או בעצם מעציב, לצפות עכשיו בניסיונות השמאל הרדיקלי בארה"ב להפיל את פסלי ג'פרסון, להבאיש את ריחו, "לבטל" אותו ("תרבות הביטול"), מפני שהוא היה בעל עבדים. הוא אומנם היה, אבל הוא העניק השראה לשוחרי שינוי בעולם כולו.

אגב, אמריקה לא נשבתה בקסמו המהפכני של ג’פרסון. היא אומנם מתפארת בראשוניותה של "המהפכה האמריקאית", אשר הפילה את הכתר הבריטי, אבל היא התפתחה בכיוון לא-מהפכני. מחוץ למלחמת האזרחים לא היו "מרידות קטנות". שינויים באמריקה התחוללו רק דרך תיבת הקלפי, לאיטם, לפעמים הרבה יותר מדי לאט.

אבל בעינו עומד תוקפה של מחשבת ג’פרסון על הצורך לטלטל כל מערכת פוליטית, כדי למנוע את ריקבונה. מאז 1789 למדנו כי מערכות המסרבות לתקן את עצמן, מזמינות שינוי אלים עם פוטנציאל טוטליטרי מסוכן: צרפת, רוסיה, סין, קובה, איראן...

טריקולור בברלין

גלים מהפכניים תקפו את אירופה ב-200 השנה שלאחר המהפכה הצרפתית. מהירות התפשטותם הייתה מסחררת.

ב-1848, בתוך שישה שבועות מבריחתו של אחרון מלכי צרפת, גל מהפכני שטף את אירופה לכל רוחבה, ופקד את אוסטריה, את גרמניה (הלא-מאוחדת), את הונגריה (הלא-עצמאית), את פולין (הכבושה והמחולקת), את רומניה (הלא-מאוחדת), את בלגיה, את דנמרק ואת שוודיה.

חודש ופחות לאחר המהפכה בפריז, מלך פרוסיה והגנרלים שלו צעדו ברחובות ברלין כשהם עונדים את צבעי הטריקולור המהפכני של צרפת (כדי להרוויח זמן, כמובן).
כל זה הסתיים במפחי נפש. מחוץ לדנמרק, אף אחת מן המהפכות הדמוקרטיות לא עלתה יפה. כולן נקברו תחת נעליים מסומרות של דיכוי. אבל את עקבות המהפכות לא היה אפשר למחות. חלק ניכר של יעדיהן הושגו בתוך 25 שנה. הסטטוס קוו הוסיף להילחם על חייו עוד 70 שנה, עד שקרס תחת הריסות מלחמת העולם הראשונה.
לא היה כדבר הזה עד 1968, עם מרד הסטודנטים והפועלים של פריז, שהעניק השראה לתנועות מחאה באירופה וגם מעבר לה; אחר כך 1989, נפילת הרודנויות הקומוניסטיות של מזרח אירופה, שכמעט הגיעה עד סין; ולבסוף האביב הערבי הטרגי, שממנו בקעו בהצלחה רק תוניסיה וסודאן (אולי).

איך להחזיר את הפחד

הגל של 2020 אינו רק צירוף מקרים. ביסודו עומדות מאיסה בשחיתות ועייפות משימוש לרעה בכוח פוליטי וכלכלי. ברקע מרחף הצל של הקורונה. מלבה אותו אלימותם הלא-מבוקרת של אוכפי החוק ומאפשרת אותו השתחררות מפחד, אם כי הסינים העניקו שיעור מאלף בהחזרת פחד לאוכלוסיות פורקות עול, וממשלות בכל העולם לומדות ומפנימות.

בקירגיזסטן אפילו נפל המשטר, אבל בקירגיזסטן משטרים חוזרים ונופלים ברחובות. מבחנו של סתיו העמים הזה יהיה במקומות אחרים: בלארוס, למשל; או ניגריה, שבה דמוקרטיה נומינלית נעשתה ברבות השנים כלי של התעמרות בכבודו של היחיד ובגופו.
איך כל זה יסתיים? הילבשו העריצים הנבחרים את צבעי הטריקולור, לפחות למראת עין? היונפו תמונות ג’פרסון במליאות הפרלמנט ובחדרי הקבינט? או אולי העריצים יעשו מעשה לואי ה-16 ביום נפילת הבסטיליה. המלך האחרון של "המשטר הישן" כתב ביומנו ב-14 ביולי 1789: rien, זאת אומרת, היום לא קרה שום דבר.

עוד כתבות

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו שניים מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת שכוללת עשרות חברות, בעיקר בתחום הטלקום ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות של האחים, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אבל לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה", אומר אחד מהם

רס''ן דור זימל ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: מת מפצעיו רס"ן במיל' דור זימל, שנפצע מכטב"ם הנפץ בצפון

דור זימל שנפצע אנושות מהתפוצצות הכטב"ם בערב אל-עראמשה מת מפצעיו ● ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס למבוי הסתום בסוגית העסקה לשחרור חטופים ● השר בני גנץ תקף את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר והתייחס בדבריו לציוץ שלו שלשום ● חיל האוויר תקף יעדי טרור של חיזבאללה, מחבל חוסל ומבנים צבאיים הושמדו ● הקונגרס אישר חבילת סיוע של מיליארדי דולרים לישראל, גלנט בירך ● עדכונים שוטפים

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock, Ned Snowman

עליות באסיה; מדד ניקיי עלה ב-2.3%

מדד הנג סנג עולה ב-2% ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר צפוי להיפתח במגמה חיובית • דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● המניות הדואליות חוזרות עם פער חיובי ● טסלה פיספסה את התחזיות אך המניה זינקה במסחר המאוחר, תאיץ השקת דגמים מוזלים ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות" ● היום ומחר המסחר יינעל ב-14:30 ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה 

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

אמיר כהנוביץ' / צילום: ענבל מרמרי

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה