גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"המשטרה נמצאת במשבר הגדול ביותר שהיה לה. מישהו רוצה להשאיר אותה חלשה"

מאור צור, ראש דסק פלילים הנכנס ב"חדשות 13", מספר על השלכות הקורונה הכלכלית ● "הנה תחזית שלא לוקחים בחשבון: אנחנו עומדים בפני אלפי מובטלים שישארו בלי כסף מזומן, ייקחו הלוואות בשוק אפור שיגדיל את הנפח שלו בעשרות אחוזים, עבריינים שייגבו חובות"

מאור צור, ראש דסק הפלילים, חדשות 13 / צילום: איל יצהר, גלובס
מאור צור, ראש דסק הפלילים, חדשות 13 / צילום: איל יצהר, גלובס

"המשטרה זה ארגון ענק שיש בו טעויות ויש בו מחדלים אבל באיזה מקום זה לא קיים? בסוף יש שוטרים שמסכנים את החיים שלהם יום יום והם הדבר האחרון שמונע אנרכיה במדינה", כך אומר ראש דסק הפלילים הנכנס של חדשות רשת 13 מאור צור. צור הוא אורח המדור בתקופה בה המשטרה עומדת תחת מטח ביקורת ציבורית בצל התנהלותה במשבר הקורונה.

הזירה

השוק הישראלי: "שוק התקשורת בישראל הוא אחד מהתחרותיים והמרתקים שקיימים, הרי במה אני מתמחה ? במידע וידע. בתחום הפלילי מידע זה משהו שקיים בכל מקום בכל שעה ואתה צריך להשתמש בידע, בקשרים ובניסיון כדי להגיע דווקא לזה שמסתירים ולפעמים לסחור במידע שיש לך כדי להשיג אחר.

"היום עיתונאי הוא מעצמת תקשורת של איש אחד. עד לאחרונה היה לרשת שיתוף פעולה עם הרדיו האזורי ואני עבדתי ב'שלושה' כלי תקשורת שונים, טלוויזיה, אינטרנט, רדיו וכמובן רשתות חברתיות כמו טוויטר, פייסבוק ואינסטגרם.

"עם הזמן פיתחתי שיטות עבודה לכל מדיום ואיך להפוך את עומס של העבודה ליתרון. לפני כמה זמן הייתה לי הרצאה בפני אנשי קהילת המודיעין באחד מגופי הביטחון. הנושא היה עבודה מול מקורות והשגת מידע, אז הסברתי להם שסיפור שהיה מגיע אלי בבוקר בפרסום ראשון הייתי מפרסם באתר, הסיפור צובר נפח, תגובות, עולה כמו גל בכלל תוכניות האקטואליה, עד שבערב אני כבר מספר את הסיפור כולו במהדורה. לפעמים גם להיפך, מה שהתחיל בערב בטלוויזיה עבר בבוקר לרדיו ויום למחרת כבר יש לך פולואפ. הכל שאלה של עבודה נכונה עם המידע. צריך לזכור שבתחום הפלילי יש אפס מקום לטעויות, הכול עלול לצאת משליטה ברגע אחד. מצד שני יש דברים שאני אקח אותם גם לקבר"

החיים עצמם: "בתחום שלי אתה לומד מה חשוב בחיים, מה הפרופורציות הנכונות, הרי אני פוגש אנשים שעד לפני רגע היו אימפריות, חשבו שהם מסוגלים להכל - בין אם זה מיליארדר, פרופסור או ראש ארגון פשיעה - הם חשבו שהם חסינים וכל יכולים אבל החיים יותר חזקים מהכל, וברגע אחד הכל משתנה. זה לימד אותי להבין מה החשיבות של המשפחה, הילדים, הערכים, להיות עם רגליים על הקרקע ולא לשמור טינה לאף אחד. כמובן לא לעבוד עם אגו, זה הדבר הכי מסוכן. 'הבל הבלים' אמר קהלת החכם באדם: אם יש אנשים שחושבים שהם מעל אחרים והם ישארו ככה לנצח, אז יש לי חדשות בשבילם".

המתחרים: "התחום הפלילי הוא תמיד בווליום גבוה והמתחרים שלי עושים עבודה מצוינת. לכל קולגה שלי יש את היתרון שלו. האחד הוא חיית שטח, האחר שנים בתחום השלישי הוא עיתונאי מהזן הנדיר, שועל ותיק. אז אני בחברה טובה.

"הפלילי הוא תחום שתראה אותו לאורך היום בכלל תוכניות האקטואליה ולפחות ארבע פעמים בכל מהדורה כי הוא כולל את כל תחומי החיים. כך למשל גם בתקופת הקורונה, בין אם זה קשור לעבירות בגלל המצב הכלכלי, להפגנות שיש בהן עימותים עם שוטרים, שחיתות ציבורית ובכלל עבריינות רחוב. כך שלכולנו הרבה עבודה וההישג הוא להיות במקום הנכון בזמן הנכון, כל הזמן, גם כשהקולגות שלך מחכים לך מעבר לפינה (תרתי משמע). איך מישהו אמר לי פעם: "אם עולם הפשע היה כמו כדורגל הייתי קונה כרטיסים לכל המשחקים".

על הצופה הישראלי: "מצד אחד אנחנו חיים בעולם של רשתות חברתיות ופייק ניוז אבל כאשר הצופה הישראלי רוצה מידע אמין הוא מגיע אלינו, לתקשורת המסורתית - למרות שנדמה שמופנית כלפינו שנאה. ונתוני הצפייה בטלוויזיה בכלל ובתקופת הקורונה בפרט מעידים על כך. אני חושב שהצופים שלנו הם חכמים, מביני עניין ובעלי דעה בכל נושא אבל בסוף הם רוצים את האמת. אני מבין שאני צריך להיות מאוד מדויק, להתאמץ להביא משהו שעוד לא ראו. מבחינתי, זה מצוין כי זה גורם לי להשתפר כל הזמן".

פוליטי

מה דעתך על התנהלות המשטרה במשבר הקורונה - האלימות, אכיפת היתר והטענות לחד צדדיות?
"אני לא חושב שזה נכון. ראשית, משבר הקורונה זה דבר שטרם נראה עד היום. לקחו שוטרים שמערכת ההפעלה שלהם היא ברובה נגד פושעים ושמו אותם להתמודד כל היום עם אזרחים נורמטיבים, לא מפרי חוק, לא עבריינים אלא פשוט לבצע חיכוך יומיומי עם אנשים שרוצים לחזור לשגרה ולחיות. אני אומר לכולם בפשטות: שימו מסכה, אל תצאו מהבית, אל תגיעו להפגנה, אל תתפללו, זה משבש את כולם. המשטרה זה ארגון ענק שיש בו טעויות ויש בו מחדלים אבל באיזה מקום זה לא קיים?

"יש מורכבות שונה בכל אזור, בכל מגזר, בכל עיר ובכל שכונה. המשטרה היא גוף אחד שצריך לעבוד בכל אלו ולבצע אכיפה תחת הנחיות שממילא קשות ליישום ולא מדוייקות. המשטרה נמצאת במשבר אולי הגדול שהיה לה אי פעם, יש סקרים שמראים שאמון הציבור במשטרה פשוט בקריסה וזה מצב מאוד מסוכן, המשטרה מותקפת על ידי האזרחים, התקשורת, מפגינים, על ידי רבנים, על ידי אוכלוסיות שלמות, על ידי פוליטיקאים. מה אומרים לבני נוער, איזה מסרים זה מעביר לפורעי חוק, שהם בסדר והמשטרה זה הרעים. זה לא עובד ככה, בסוף יש שוטרים שמסכנים את החיים שלהם יום יום והם הדבר האחרון שמונע אנרכיה במדינה".

למה המדינה לא ממנה מפכ"ל? 
"נדמה לי שמישהו רוצה להשאיר את המשטרה חלשה, בלי דמות שמחזירה מלחמה. שיוכלו לטפס עליה מכל כיוון בערך כמו שאנחנו רואים עכשיו. הנה תחזית שלא לוקחים בחשבון: אנחנו עומדים בפני אלפי מובטלים שישארו בלי כסף מזומן, ייקחו הלוואות בשוק אפור שיגדיל את הנפח שלו בעשרות אחוזים, עבריינים שייגבו חובות, מעשי שוד של כסף מזומן, אנשים שיקרסו כלכלית וישימו קץ לחייהם. בין 2019 ל-2020 עבירות האלימות הפיזית ופגיעה בגוף עלו ב-40%. זה גל עכור מאוד שמתרומם מתחת לפני השטח, המשטרה עסוקה בקורונה ובהתגוננות. בינתיים מוטי כהן ממלא המקום עושה עבודה טובה בתקופה בלתי אפשרית אבל זה לא יכול להימשך".

אייטם שאתה ממש גאה בו: "אני חושב שכל נושא ההתעללות בגנים שנשאבתי אליו. אני לקחתי את זה כמשהו שצריך להיות על סדר היום ולא לוותר. זה לא ארגוני פשע, זה לא סקסי, אבל זה החיים. יש ילדים בפעוטונים שמרסקים להם את הגוף והנשמה בכל יום מבלי שאף אחד יודע, המדינה פשוט מפקירה אותם. זה נורא.

עוד תופעה שאני מוביל בסיקור שלה היא סמי האונס, והשקעתי בזה לא מעט. זה טירוף מוחלט ואף אחד לא יודע מה המימדים של התופעה. עשיתי פרוייקט גדול על העובדה שרק עכשיו הצליחו פעם ראשונה בישראל להרשיע על תקיפה מינית באמצעות סם האונס. כמה בנות צעירות יש שעברו חוויה נוראית והן להם הוכחה, אין למי לפנות והן מתמודדות עם זה לבד. יש לי ילדה בת 6 וכשהיא נולדה אני הבטחתי לעשות הכל כדי שהעולם שלה יהיה יותר בטוח. אני מתכוון לעמוד בזה".

משהו שהיית רוצה למחוק: "את הטוויטר מהנייד שלי. אני שם רק בגלל שזה כלי עבודה. זה מקום מלא שנאה, ריבים וויכוחים. העובדה שאין שם דיאלוג אמיתי וקשב בעייתית לדעתי. ולכן הסיכוי שתתפוס אותי בשרשור בלתי נגמר או בוויכוח עם מישהו, כמעט אפסי. עם זאת, אני מבין שזה חלק בלתי נפרד מהעבודה, אז אני שם".

אישי

הגלגול: "בגיל 23 התחלתי להיות מתדלק, לפני שהייתי מחלק את העיתון למכוניות הייתי מדפדף בו וזה התחיל לעניין אותי. לקחתי את הרגליים למקומון הקרוב למקום מגוריי בראשון לציון, פגשתי עורכת מקסימה בשם חגית מהלא והיא נתנה לי הזדמנות. אני תמיד אשמור לה מקום חם בלב. משם הכל היסטוריה".

דמות להערצה: "אמא שלי. כשהייתי בן 13 היא נפטרה מדום לב. ההורים שלי היו גרושים, היא הייתה גננת ונלחמה בשיניים בשבילי ובשביל האחים שלי, שלא אהיה ברחוב . היא לימדה אותי מוסר, עבודה קשה, טוב לב וערכים של משפחה. היו לה חיים מאוד קשים ובכל זאת היא נתנה לי הכל, בזכותה אני האדם שאני היום". 

על רגל אחת
תפקיד: עיתונאי, מסקר את תחום הפלילים בחדשות 13
גיל: 38
מצב משפחתי: נשוי עם שני ילדים, שי-לי בת 6 ולביא בן 4
ותק: כמעט 15 שנים בעיתונות
הישגים בולטים: בין היתר חשף צור את פרשת יו"ר הקואליציה לשעבר דוד ביטן וחובותיו לשוק האפור ואת פרשת אלנבי 40

המספרים מדברים
רייטינג ממוצע למהדורה: 10.3% צפייה
רייטינג שיא למהדורה ב-2020: 16.1% צפייה

עוד כתבות

אביגדור ליברמן, ישראל ביתנו פרסום ברשתות החברתיות, 07.11.25 / צילום: שלומי יוסף

לא מתגייסים, לא מצביעים? זה הלקח מהניסיון העולמי

בצרפת ובגרמניה אוסרים הצבעה בצו בית משפט, בנורווגיה ובאוסטרליה הזכות נשללת ממורשעים בבגידה ● מספר מדינות מגבילות משמעותית את זכות ההצבעה, וגם גופים בינלאומיים הכירו באפשרות הזאת ● אבל ההצעה של לפיד וליברמן הולכת הרבה יותר רחוק

לירן ליברמן / צילום: דוד גראב

הרבה מעבר לקוד קופון: כך צמח ענף המשפיענים בישראל ל-5 מיליארד שקל בשנה

הבינה המלאכותית הקפיצה את ביצועי שוק המשפיענים בשנה החולפת, וכיום כמעט כל המותגים הישראלים עובדים איתם ● לירן ליברמן, מנכ"ל יומנז הישראלית שבולטת בתחום, מספר בראיון איך השתמש בצ'אט GPT כדי להחליט איזו חברה לרכוש, מה השיעור שלמד בתחילת דרכו בגוגל, ואיך גורמים לחברה לצמוח ב-250% תוך שנה

גם זה קרה פה / צילום: נועם מושקוביץ דוברות הכנסת

משהו לא טוב עובר על אחת הכלכלות הגדולות במזרח, וההשלכות לא ייעצרו שם

שוב פותרים משבר בלי לתכנן הלאה ● מה פרסם האוצר בלי להתכוון ● ואיתותים מדאיגים מיפן ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מפעל סוגת - סוכר -  קרית גת / צילום: תמר מצפי

מלח הארץ וקפה נח'לה בדרך לבורסה: סוגת רוצה לגייס לפי שווי של 900 מיליון שקל

יצרנית ויבואנית המזון הגישה תשקיף ראשון לקראת הנפקה אשר צפויה לצאת לדרך עד סוף השנה ● החברה, המחזיקה בשורה ארוכה של מותגים פופולאריים, תתחיל להציג את פעילותה לגופי ההשקעות בשבוע הבא

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

באוצר מציגים הצעה למס חדש על הבנקים: כך הוא יעבוד

צוות משותף של משרד האוצר ובנק ישראל, לבחינת הטלת מס מיוחד על הבנקים, פירסם היום את מסקנותיו להערות הציבור ● החלופה המומלצת היא למס רווח דיפרנציאלי על רווחים של הבנקים העולים על 50%, בהשוואה לממוצע הרווחיות שלהם בשנים בהן סביבת הריבית הייתה נמוכה

צילום: Shutterstock

מה גורם לעלייה בסרטן המעי הגס? מחקר חדש מציע אפשרות לא צפויה

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מחקר שפורסם בכתב-העת הרפואי המוביל "לנסט" הראה עלייה בשיעור המקרים של סרטן המעי הגס בקרב צעירים בני פחות מגיל 50 ● הסיבות עשויות להיות קשורות לאורח החיים, אך מחקר אחר טוען כי הסיבה עשויה להיות רעלן

BitMine, שבין משקיעיה גם פיטר ת'יל, צנחה 35% בחודש האחרון / צילום: Reuters, IMAGO/Hanno Bode

סוגרים פוזיציות "מתחת למים": העסקאות הממונפות בקריפטו הפכו לבור הפסדים

הנפילות לאחרונה בשוק מטבעות הקריפטו בהובלת הביטקוין, חשפו את ריבוי ההימורים המסוכנים המוצעים כיום למשקיעים הפרטיים על ידי וול סטריט וחברות התחום ● "השבועיים האחרונים היו קשים מאוד עבור רבים", כשסך הסגירות של פוזיציות בבורסות קריפטו זינקו לשיא חדש

מחבלי חמאס לאחר הפסקת האש / צילום: ap, Jehad Alshrafi

חמאס מעכב במכוון את איתור החטופים החללים: "מנסה למשוך זמן"

חוליית מחבלים יצאה ממנהרה מעבר לקו הצהוב - וחוסלה מהאוויר, כוחות צה"ל פועלים להשמיד את התוואים התת-קרקעיים במרחב ● בחמאס סבורים שישראל מחכה להזדמנות להביא לקריסת ההסכם, ולכן הם מעכבים את המשך העברת החללים ● שני פלסטינים נפצעו בתקיפת פורעים יהודים ליד חברון ● טראמפ נפגש עם שורדי שבי בבית הלבן: "אתם לא חטופים - אתם גיבורים" ● עדכונים שוטפים

אלי גליקמן, נשיא ומנכ''ל צים / צילום: איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית

ירידה בתוצאות צים ברבעון השלישי; איך מתמודדים בחברה עם טענות בעלי המניות?

חברת התובלה הימית דיווחה על הכנסות בגובה 1.78 מיליארד דולר ועל רווח נקי של 123 מיליון דולר ● בימים האחרונים, נרשמו מאבקים בין החברה וחלק מבעלי המניות, באשר להרכב הדירקטוריון שלה ● יו"ר החברה יאיר סרוסי: "כל חברות הספנות נסחרות בדיסקאונט, אך עדיין, אנו ערים לנושאים של ערך החברה ורווחיות שלה"

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

הבורסה בת"א ננעלה הערב בירידות ומסכמת שבוע שלילי

מדד ת"א 35 ירד בכ-1% ו-2.2% השבוע ● מדדי הבנייה ורשתות השיווק בלטו השבוע לרעה ● מניית נייס השילה כרבע משוויה השבוע ● בלטו השבוע מניות נאייקס, בי קומיוניקיישנס ומבטח שמיר ● מניות האנרגיה ירדו בחדות ● פרוטוקולים של הפד חושפים: ייתכן כי ישנו רוב נגד הורדת ריבית בארה"ב בדצמבר

התחדשות עירונית בירושלים. משהו נסדק / צילום: Shutterstock

1,450 דירות ב-3 מיליון שקל בסה"כ: העסקה שחושפת את מצבו של הענף

בשנים האחרונות, למעלה מאלף יזמים רכבו על טרנד ההתחדשות העירונית, כשהפיתוי הכלכלי ברור ● החברות רצו לבורסה וביצעו שלל רכישות, אבל כש–1,450 "דירות לשיווק" עולות 3 מיליון שקל, די ברור שמשהו כבר לא עובד

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

החברה שהציגה זינוק של מעל 40% ברווח הנקי, וזו שהעלתה תחזית

גלובס מביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● עלבד דיווחה על זינוק של 42% ברווח הנקי ● ריט 1 הודיעה על עלייה של 8% ב-NOI והעלתה את תחזיתה ל-2025 ● וחילן דיווחה על עלייה של כ-14% ברווח הנקי המיוחס לבעלי המניות ● אלוט עקפה את תחזית הרווח של האנליסטים בפער, והמניה מזנקת

מרים פיירברג / צילום: תמר מצפי

הלכה לעולמה ראש עיריית נתניה מרים פיירברג-איכר

פיירברג ז"ל כיהנה כראש העיר יותר מ-26 שנים, והתמודדה בשנים האחרונות עם מחלה קשה • היא אותרה בביתה, שם נאלצו לקבוע את מותה • מלבד תפקיד ראש העיר שאותו מילאה, פיירברג ז"ל שימשה גם יו"ר איגוד ערים לכבאות ודירקטורית במגוון גופים, בהם מקורות ומד"א

יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ בפגישתם בבית הלבן היום / צילום: ap, Mark Schiefelbein

ערב הסעודית הציתה מרוץ אזורי חדש לגרעין אזרחי. האם לישראל יש סיבה לדאגה?

הכניסה הסעודית לתחום הגרעין האזרחי מסמנת שינוי עמוק במזרח התיכון ומקרבת את האזור לעידן שבו יותר שחקנים מחזיקים יכולות מתקדמות ● לצד הממלכה, גם טורקיה ומצרים מקדמות את תוכניות הגרעין שלהן ● כמה קצר המרחק בין העשרה אזרחית ליכולת צבאית, ומה ישראל יכולה לעשות בעניין?

שר המשפטים יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

לוין מינה רשמית את בן-חמו למפקח על חקירת הפצ"רית; בג"ץ הוציא צו שמעכב את המינוי

לפני יומיים הודיע שר המשפטים כי בכוונתו למנות את שופט המחוזי בדימוס לתפקיד, וזאת למרות שאינו עובד מדינה בכיר כפי שדרש בג"ץ ● ואולם, הנשיא עמית הוציא צו שמקפיא את המינוי בינתיים "מטעמי שימור המצב הקיים" ● לשכת עוה"ד הודיעה כי תעתור נגד המינוי לבג"ץ

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה אדומה בוול סטריט; נאסד"ק ירד ב-2.2%, אנבידיה ב-3%

"יש בועה, אבל אל תמכרו", אומר מייסד ברידג'ווטר, ריי דאליו ● וולמארט זינקה ב-6%, תצטרף למדד נאסד"ק בקרוב ● הפתעה במספר המועסקים החדשים בארה"ב, 119 אלף, אך שיעור האבטלה הוא 4.4%, שיא של כמעט ארבע שנים ● הביטקוין, נפל ביותר מ-4% וירד מתחת ל-87,000 דולר לראשונה מאז אפריל

גבינות בסופרמרקט / צילום: שירה ספיר

האוצר פרסם את התוכנית לייבוא גבינות. במשרד החקלאות תקפו: "אובססיה"

משרד האוצר פרסם היום (ה') את התוכנית לפיה יגדילו פי 3 את יבוא הגבינות במכסות פטורות ממכס ● במשרד החקלאות תקפו במילים קשות: "משרד האוצר הפך אובססיבי לענף החלב, כאילו הוא המקור ליוקר המחיה"

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

אודיטי טק העלתה את התחזית, והמניה קפצה במסחר המאוחר

חברת הטכנולוגיה לעולם היופי העלתה את תחזית ההכנסות השנתית שלה ל-806-809 מיליון דולר מ-799-804 מיליון דולר, עם רווחיות גולמית של 72.5% בהשוואה לתחזית קודמת ל-71% ● מנכ"ל אודיטי טקף אורן הולצמן: "אנחנו ממוצבים היטב לקראת סיום חזק של שנת 2025"

בורסת פרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

ירידות שערים קלות באירופה, הביטקוין ממשיך לצנוח

מדד הדאקס מאבד מערכו כ-0.5% ● הביטקוין ממשיך בדעיכה ועומד על כ-83 אלף דולר למטבע ● המסחר באסיה נסגר בירידות חדות: הקוספי צולל ב-3.8% והנייקי ירד בכ-2.3% ● החוזים העתידיים על וול סטריט עולים קלות ● אמש, וול סטריט ננעלה בירידות, למרות מיני ראלי בתחילת המסחר ● שער הדולר עומד כעת על 3.29 שקלים

מפעל סנו / צילום: שלומי יוסף

רשות התחרות סגרה את התיק נגד סנו בפרשת תיאום המחירים

עוד חוליה בפרשת תיאום המחירים נסגרת: סנו מצטרפת ליפאורה, ויליפוד, רמי לוי ואושר עד שקיבלו הודעה על סגירת תיק החקירה ● בינתיים כתבי אישום הוגשו נגד בכירים ברשתות ויקטורי, יוחננוף וסופר ברקת, ובעניינה של שופרסל טרם התקבלה הכרעה