גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"המשטרה נמצאת במשבר הגדול ביותר שהיה לה. מישהו רוצה להשאיר אותה חלשה"

מאור צור, ראש דסק פלילים הנכנס ב"חדשות 13", מספר על השלכות הקורונה הכלכלית ● "הנה תחזית שלא לוקחים בחשבון: אנחנו עומדים בפני אלפי מובטלים שישארו בלי כסף מזומן, ייקחו הלוואות בשוק אפור שיגדיל את הנפח שלו בעשרות אחוזים, עבריינים שייגבו חובות"

מאור צור, ראש דסק הפלילים, חדשות 13 / צילום: איל יצהר, גלובס
מאור צור, ראש דסק הפלילים, חדשות 13 / צילום: איל יצהר, גלובס

"המשטרה זה ארגון ענק שיש בו טעויות ויש בו מחדלים אבל באיזה מקום זה לא קיים? בסוף יש שוטרים שמסכנים את החיים שלהם יום יום והם הדבר האחרון שמונע אנרכיה במדינה", כך אומר ראש דסק הפלילים הנכנס של חדשות רשת 13 מאור צור. צור הוא אורח המדור בתקופה בה המשטרה עומדת תחת מטח ביקורת ציבורית בצל התנהלותה במשבר הקורונה.

הזירה

השוק הישראלי: "שוק התקשורת בישראל הוא אחד מהתחרותיים והמרתקים שקיימים, הרי במה אני מתמחה ? במידע וידע. בתחום הפלילי מידע זה משהו שקיים בכל מקום בכל שעה ואתה צריך להשתמש בידע, בקשרים ובניסיון כדי להגיע דווקא לזה שמסתירים ולפעמים לסחור במידע שיש לך כדי להשיג אחר.

"היום עיתונאי הוא מעצמת תקשורת של איש אחד. עד לאחרונה היה לרשת שיתוף פעולה עם הרדיו האזורי ואני עבדתי ב'שלושה' כלי תקשורת שונים, טלוויזיה, אינטרנט, רדיו וכמובן רשתות חברתיות כמו טוויטר, פייסבוק ואינסטגרם.

"עם הזמן פיתחתי שיטות עבודה לכל מדיום ואיך להפוך את עומס של העבודה ליתרון. לפני כמה זמן הייתה לי הרצאה בפני אנשי קהילת המודיעין באחד מגופי הביטחון. הנושא היה עבודה מול מקורות והשגת מידע, אז הסברתי להם שסיפור שהיה מגיע אלי בבוקר בפרסום ראשון הייתי מפרסם באתר, הסיפור צובר נפח, תגובות, עולה כמו גל בכלל תוכניות האקטואליה, עד שבערב אני כבר מספר את הסיפור כולו במהדורה. לפעמים גם להיפך, מה שהתחיל בערב בטלוויזיה עבר בבוקר לרדיו ויום למחרת כבר יש לך פולואפ. הכל שאלה של עבודה נכונה עם המידע. צריך לזכור שבתחום הפלילי יש אפס מקום לטעויות, הכול עלול לצאת משליטה ברגע אחד. מצד שני יש דברים שאני אקח אותם גם לקבר"

החיים עצמם: "בתחום שלי אתה לומד מה חשוב בחיים, מה הפרופורציות הנכונות, הרי אני פוגש אנשים שעד לפני רגע היו אימפריות, חשבו שהם מסוגלים להכל - בין אם זה מיליארדר, פרופסור או ראש ארגון פשיעה - הם חשבו שהם חסינים וכל יכולים אבל החיים יותר חזקים מהכל, וברגע אחד הכל משתנה. זה לימד אותי להבין מה החשיבות של המשפחה, הילדים, הערכים, להיות עם רגליים על הקרקע ולא לשמור טינה לאף אחד. כמובן לא לעבוד עם אגו, זה הדבר הכי מסוכן. 'הבל הבלים' אמר קהלת החכם באדם: אם יש אנשים שחושבים שהם מעל אחרים והם ישארו ככה לנצח, אז יש לי חדשות בשבילם".

המתחרים: "התחום הפלילי הוא תמיד בווליום גבוה והמתחרים שלי עושים עבודה מצוינת. לכל קולגה שלי יש את היתרון שלו. האחד הוא חיית שטח, האחר שנים בתחום השלישי הוא עיתונאי מהזן הנדיר, שועל ותיק. אז אני בחברה טובה.

"הפלילי הוא תחום שתראה אותו לאורך היום בכלל תוכניות האקטואליה ולפחות ארבע פעמים בכל מהדורה כי הוא כולל את כל תחומי החיים. כך למשל גם בתקופת הקורונה, בין אם זה קשור לעבירות בגלל המצב הכלכלי, להפגנות שיש בהן עימותים עם שוטרים, שחיתות ציבורית ובכלל עבריינות רחוב. כך שלכולנו הרבה עבודה וההישג הוא להיות במקום הנכון בזמן הנכון, כל הזמן, גם כשהקולגות שלך מחכים לך מעבר לפינה (תרתי משמע). איך מישהו אמר לי פעם: "אם עולם הפשע היה כמו כדורגל הייתי קונה כרטיסים לכל המשחקים".

על הצופה הישראלי: "מצד אחד אנחנו חיים בעולם של רשתות חברתיות ופייק ניוז אבל כאשר הצופה הישראלי רוצה מידע אמין הוא מגיע אלינו, לתקשורת המסורתית - למרות שנדמה שמופנית כלפינו שנאה. ונתוני הצפייה בטלוויזיה בכלל ובתקופת הקורונה בפרט מעידים על כך. אני חושב שהצופים שלנו הם חכמים, מביני עניין ובעלי דעה בכל נושא אבל בסוף הם רוצים את האמת. אני מבין שאני צריך להיות מאוד מדויק, להתאמץ להביא משהו שעוד לא ראו. מבחינתי, זה מצוין כי זה גורם לי להשתפר כל הזמן".

פוליטי

מה דעתך על התנהלות המשטרה במשבר הקורונה - האלימות, אכיפת היתר והטענות לחד צדדיות?
"אני לא חושב שזה נכון. ראשית, משבר הקורונה זה דבר שטרם נראה עד היום. לקחו שוטרים שמערכת ההפעלה שלהם היא ברובה נגד פושעים ושמו אותם להתמודד כל היום עם אזרחים נורמטיבים, לא מפרי חוק, לא עבריינים אלא פשוט לבצע חיכוך יומיומי עם אנשים שרוצים לחזור לשגרה ולחיות. אני אומר לכולם בפשטות: שימו מסכה, אל תצאו מהבית, אל תגיעו להפגנה, אל תתפללו, זה משבש את כולם. המשטרה זה ארגון ענק שיש בו טעויות ויש בו מחדלים אבל באיזה מקום זה לא קיים?

"יש מורכבות שונה בכל אזור, בכל מגזר, בכל עיר ובכל שכונה. המשטרה היא גוף אחד שצריך לעבוד בכל אלו ולבצע אכיפה תחת הנחיות שממילא קשות ליישום ולא מדוייקות. המשטרה נמצאת במשבר אולי הגדול שהיה לה אי פעם, יש סקרים שמראים שאמון הציבור במשטרה פשוט בקריסה וזה מצב מאוד מסוכן, המשטרה מותקפת על ידי האזרחים, התקשורת, מפגינים, על ידי רבנים, על ידי אוכלוסיות שלמות, על ידי פוליטיקאים. מה אומרים לבני נוער, איזה מסרים זה מעביר לפורעי חוק, שהם בסדר והמשטרה זה הרעים. זה לא עובד ככה, בסוף יש שוטרים שמסכנים את החיים שלהם יום יום והם הדבר האחרון שמונע אנרכיה במדינה".

למה המדינה לא ממנה מפכ"ל?
"נדמה לי שמישהו רוצה להשאיר את המשטרה חלשה, בלי דמות שמחזירה מלחמה. שיוכלו לטפס עליה מכל כיוון בערך כמו שאנחנו רואים עכשיו. הנה תחזית שלא לוקחים בחשבון: אנחנו עומדים בפני אלפי מובטלים שישארו בלי כסף מזומן, ייקחו הלוואות בשוק אפור שיגדיל את הנפח שלו בעשרות אחוזים, עבריינים שייגבו חובות, מעשי שוד של כסף מזומן, אנשים שיקרסו כלכלית וישימו קץ לחייהם. בין 2019 ל-2020 עבירות האלימות הפיזית ופגיעה בגוף עלו ב-40%. זה גל עכור מאוד שמתרומם מתחת לפני השטח, המשטרה עסוקה בקורונה ובהתגוננות. בינתיים מוטי כהן ממלא המקום עושה עבודה טובה בתקופה בלתי אפשרית אבל זה לא יכול להימשך".

אייטם שאתה ממש גאה בו: "אני חושב שכל נושא ההתעללות בגנים שנשאבתי אליו. אני לקחתי את זה כמשהו שצריך להיות על סדר היום ולא לוותר. זה לא ארגוני פשע, זה לא סקסי, אבל זה החיים. יש ילדים בפעוטונים שמרסקים להם את הגוף והנשמה בכל יום מבלי שאף אחד יודע, המדינה פשוט מפקירה אותם. זה נורא.

עוד תופעה שאני מוביל בסיקור שלה היא סמי האונס, והשקעתי בזה לא מעט. זה טירוף מוחלט ואף אחד לא יודע מה המימדים של התופעה. עשיתי פרוייקט גדול על העובדה שרק עכשיו הצליחו פעם ראשונה בישראל להרשיע על תקיפה מינית באמצעות סם האונס. כמה בנות צעירות יש שעברו חוויה נוראית והן להם הוכחה, אין למי לפנות והן מתמודדות עם זה לבד. יש לי ילדה בת 6 וכשהיא נולדה אני הבטחתי לעשות הכל כדי שהעולם שלה יהיה יותר בטוח. אני מתכוון לעמוד בזה".

משהו שהיית רוצה למחוק: "את הטוויטר מהנייד שלי. אני שם רק בגלל שזה כלי עבודה. זה מקום מלא שנאה, ריבים וויכוחים. העובדה שאין שם דיאלוג אמיתי וקשב בעייתית לדעתי. ולכן הסיכוי שתתפוס אותי בשרשור בלתי נגמר או בוויכוח עם מישהו, כמעט אפסי. עם זאת, אני מבין שזה חלק בלתי נפרד מהעבודה, אז אני שם".

אישי

הגלגול: "בגיל 23 התחלתי להיות מתדלק, לפני שהייתי מחלק את העיתון למכוניות הייתי מדפדף בו וזה התחיל לעניין אותי. לקחתי את הרגליים למקומון הקרוב למקום מגוריי בראשון לציון, פגשתי עורכת מקסימה בשם חגית מהלא והיא נתנה לי הזדמנות. אני תמיד אשמור לה מקום חם בלב. משם הכל היסטוריה".

דמות להערצה: "אמא שלי. כשהייתי בן 13 היא נפטרה מדום לב. ההורים שלי היו גרושים, היא הייתה גננת ונלחמה בשיניים בשבילי ובשביל האחים שלי, שלא אהיה ברחוב . היא לימדה אותי מוסר, עבודה קשה, טוב לב וערכים של משפחה. היו לה חיים מאוד קשים ובכל זאת היא נתנה לי הכל, בזכותה אני האדם שאני היום".

על רגל אחת
תפקיד: עיתונאי, מסקר את תחום הפלילים בחדשות 13
גיל: 38
מצב משפחתי: נשוי עם שני ילדים, שי-לי בת 6 ולביא בן 4
ותק: כמעט 15 שנים בעיתונות
הישגים בולטים: בין היתר חשף צור את פרשת יו"ר הקואליציה לשעבר דוד ביטן וחובותיו לשוק האפור ואת פרשת אלנבי 40

המספרים מדברים
רייטינג ממוצע למהדורה: 10.3% צפייה
רייטינג שיא למהדורה ב-2020: 16.1% צפייה

עוד כתבות

בנימין נתניהו, דונלד טראמפ, עלי חמינאי / עיבוד: AP

"הדולר עשוי לרדת לרמות של 2 שקלים": 4 תרחישים במקרה של עימות עם איראן

המתיחות בין ארה"ב לאיראן מגיעה לשיא עם השלמת פריסת הכוחות האמריקאים במזרח התיכון ● מומחים משרטטים כיצד יושפעו שוק ההון בישראל ושער הדולר־שקל ● ליאו ליידרמן, לשעבר ראש חטיבת המחקר בבנק ישראל: "ייתכנו שערי חליפין הרבה יותר נמוכים ממה שראינו עד עכשיו"

ישראל תחכיר 16 אלף דונם לארה''ב להקמת עיר טכנולוגית / אילוסטרציה: Shutterstock

מזכר הבנות חושף את התוכנית האמריקאית לנגב. על הפרק: הקמת כור גרעיני

ישראל וארה"ב הגיעו להבנות סביב הקמת מרכז לייצור שבבים ובינה מלאכותית בדרום הארץ, תחת ניהול אמריקאי ישיר ● על פי מסמך שהגיע לידי גלובס, ישראל תעניק לאמריקאים חוזה חכירה לקרקע ל־99 שנה, ועל השולחן עלתה גם אפשרות להקמת כור גרעיני באתר

קניון אם הדרך / צילום: בר - אל

קניון M הדרך עומד שוב למכירה, וזאת הסיבה

חברת אוסטרליה ישראל של האחים ניומן ושלומי עקריש העמידה למכירה את החזקותיה בקניון ובנכס מסחרי נוסף בעפולה ● על פי ההערכות, המכירה נובעת מרצון לנקות את החברה לקראת מיזוג אפשרי עם אספן, וכן למימון רכישת מניות השליטה בחברת הנדל"ן

ההפגנה על מצב החברה הערבית בארץ בסכנין / צילום: Reuters, Ammar Awad

האלימות בערים הערביות שוברת שיאים, והתושבים עוזבים. לאן הם עוברים?

האלימות גואה, תופעת הפרוטקשן משתוללת ורוב תיקי הרצח נשארים לא מפוענחים ● התוצאה: יותר ויותר תושבים עוזבים את הערים הערביות - אבל לאן הם עוברים? ● המשרוקית של גלובס עם המספרים מאחורי המחאה בחברה הערבית

היטל השבחה / איור: Shutterstock

העליון: פטור מהיטל השבחה בשכונות שיקום - גם בעת מכירת דירה בפרויקט התחדשות עירונית

הרכב של שלושה שופטים דחה את מרבית טענות עיריית תל אביב־יפו, ואת חוו"ד היועצת המשפטית לממשלה, וקבע כי כל עוד לא מדובר בבנייה חדשה – הפטור מהיטל השבחה תקף גם במכר ● השופט גרוסקופף אף קבע "עקרונות ליישום הוראת הפטור"

יואב אמתי המנכ''ל (מימין) ורועי קאשי, מהמייסדים ומנהל הטכנולוגיה הראשי צילום: דוד גראב / צילום: דוד גראב

"היינו בזמן הנכון עם המוצר הנכון": כך הפכה חברה קטנה מאור יהודה למניה שזינקה 1,000% בשנה באוסטרליה

מניית אלסייט, משרידיו האחרונים של גל הנפקות ישראליות בבורסת סידני, טסה בשנה האחרונה בעקבות התמקדותה בתחום התקשורת לרחפנים ● המנכ"ל: "השוק חווה התפוצצות משמעותית, גם בעולמות האזרחיים וגם בביטחוניים, ואנחנו היינו שם רגע לפני, עם הרבה שעות מנוע" ● וגם: האם היא עומדת בפני רכישה?

קמפיין של לוריאל

100 מיליון שקל על הכוונת: קבוצת לוריאל יוצאת למכרז פרסום ומדיה

תקציב הפרסום והמדיה של ענקית הטיפוח והיופי לוריאל הוא מהגדולים בשוק ומוערך בכ-100 מיליון שקל ● המכרז החדש הוא לשלוש שנים, כך נודע לגלובס ● כיום מטופל התקציב במקאן ת"א

החשב הכללי יהלי רוטנברג / צילום: תדמית הפקות

מתחת לצפי אך עדיין גבוה: יחס החוב לתוצר עמד על 68.6% ב-2025

יחס החוב לתוצר של הממשלה עמד ב-2025 על 68.6% - עלייה של 0.9% משנת 2024 ● העלייה, מטבע הדברים, מיוחסת להוצאות הכבדות של המלחמה, אך נראה כי הדרך לירידה משמעותית, גם בזמן הפסקת האש, עוד ארוכה ● נגיד בנק ישראל: "אנחנו לא ארה"ב ולא יכולים להתנהל עם חוב כפי שהם מתמודדים איתה"

פרופ' אסף מידני / צילום: עמית שטראוס

הרשות השנייה מינתה חמישה דירקטורים חדשים מטעם הציבור בערוצי הטלוויזיה

אילת אליאב ודניאל בוטוין מונו לדירקטורים בחדשות 13, פרופ' אסף מידני וד"ר מיכל שפירא מונו לדירקטורים בחדשות 12, ופרופ' אילן אבישר מונה לדירקטור בערוץ עכשיו 14

חדשות הביומד / צילום: יח''צ דליברז אייאיי, שאטרסטוק

בעקבות השקת גלולת הרזיה: חברת התרופות זינקה ב-22% בחודש

נובו נורדיסק סגרה חודש של עליות חדות בעקבות השקת גלולת ווגובי ● חברת Converge Bio, המפתחת פלטפורמת AI להאצת גילוי ופיתוח תרופות, השלימה סבב גיוס בהיקף של 25 מיליון דולר ● בריינסוויי רושמת עליות שיא ומקבלת המלצת קנייה ● ואם תסתובבו בבית החולים שיבא בתקופה הקרובה תוכלו לראות שלושה רובוטים ● השבוע בביומד

ד''ר יגאל מנשה, בנק ישראל, אריאלה רנדלשטיין, בנק הפועלים, מאיר וידר, וידר משכנתאות / צילום: דוברות בנק ישראל, ענבל מרמרי, יח''צ

המדד ששווה לכם הרבה כסף כשאתם לוקחים משכנתא

עסקת נדל"ן טובה מתחילה במימון זול: כך תשפרו את דירוג האשראי שלכם כדי למקסם את המינוף ולחסוך עשרות אלפי שקלים בריביות ● מומחי בנק ישראל ומומחים למשכנתאות מסבירים איך לבנות פרופיל לווה אופטימלי לעסקה הבאה

המבורגר של GDB / צילום: אנטולי מיכאלוב, ליאל סנד

"תשואה שמתקרבת ל-10% בשנה": איך הפכו המסעדות של ת"א לסחורה הכי חמה בשוק

שורה של עסקאות בתחום המסעדות, הכוללת השקעה של גופים מוסדיים לפי שווי של עשרות ומאות מיליוני שקלים, עומדת בניגוד מוחלט לסגירה של מרבית בתי העסק בתחום במהלך השנים ● גורמים בתחום מדברים על יתרונות לגודל, מיתוג והתוכניות להנפקה בבורסה: "כבר לא סיפור של אוכל טוב ושירות נחמד, אלא של מודל עסקי שניתן לשכפל"

מאיר שמיר / צילום: כדיה לוי

קבוצה הכוללת את מאיר שמיר מתמודדת על רכישת חברת האסתטיקה הרפואית אינמוד

חברת האסתטיקה הרפואית, שייסד משה מזרחי עומדת למכירה תמורת כמיליארד דולר, איבדה 85% מהשווי בשיא ● מלבד שמיר, שחבר למנהלי אינמוד ומשקיעים נוספים בניסיון רכישה, מתמודדת על רכישת אינמוד גם קרן השקעות מדרום קוריאה

הפנטהאוז ברחוב חושן 12 בנס ציונה

"ביקוש לשכונה": בכמה נמכר פנטהאוז בנס ציונה?

ברחוב חושן בשכונת הדגל בנס ציונה נמכר פנטהאוז בן 5 חדרים, בשטח של 127 מ"ר עם שתי מרפסות בקומה החמישית תמורת 5.4 מיליון שקל ● מחירי פנטהאוזים בבנייה רוויה בעיר מגיעים עד ל־6.5 מיליון שקל, אך שטחם גדול מבעסקה זאת

מי מגן על הקשישים? / צילום: Shutterstock

שבעה דברים שכדאי לוודא שעשינו - לקראת היום שבו נזדקק לטיפול סיעודי

תוחלת החיים מתארכת, ומספר המבוגרים הזקוקים למטפלים גבוה פי 20 מהערכות קודמות ● חברות הסיעוד, שנהנו מהבוננזה, נתקלות כעת בסטנדרטים חדשים של ביטוח לאומי, והזהירו מפני ירידה בהכנסות ● בינתיים, הקשישים נאבקים על זכויותיהם ונתונים לפגיעה וניצול ● כך תצליחו לנווט בסערה

כבלים תת ימיים / צילום: Shutterstock

דליה קיבלה רישיון לפריסת סיב תת-ימי מאשדוד לאירופה

משרד התקשורת העניק לחברת האנרגיה אישור להקמת תחנת עגינה לכבל אופטי תת-ימי במתחם אשכול ● דליה זקוקה גם לאישור ממינהל התכנון, שמעדיף פריסת סיבים בנקודות הקיימות, טירת כרמל ותל אביב

רכב צה''לי בדרך לכיוון הגבול עם עזה / אילוסטרציה: Associated Press, Ohad Zwigenberg

בעלי החברה הביטחונית הכי חשאית בת"א מכר מניות ב-345 מיליון שקל

דניאל בלום, בעל השליטה בחברת מוצרי המיגון פמס, ניצל את הזינוק במחיר המניה כדי למכור נתח מהחזקותיו  ● גם לאחר המהלך ימשיך בלום להחזיק במעל מחצית מהמניות ובשווי של 1.35 מיליארד שקל ● בחודשים ינואר-ספטמבר רשמה פמס רווח של 31 מיליון דולר

אורי אלון וטוני בלייר / צילום: תמונה פרטית

​ערב עם טראמפ ובלייר: יו"ר לאומי היה הישראלי היחיד במפגש המנהיגים העסקיים בדאבוס

במסגרת הפורום הכלכלי העולמי בדאבוס, שהתקיים בשבוע שעבר, ערך נשיא ארה"ב דונלד טראמפ מפגש סגור לכ–100 מבכירי המגזר העסקי הגלובלי - אורי אלון מלאומי היה הישראלי היחיד ● בכירי משק האנרגיה נפגשו באילת, והספריה הלאומית נחנכה סוף–סוף באופן רשמי ● אירועים ומינויים

מימין לשמאל: יובל פרחי, נועה לוטן־יעקבי ואורי עיני / צילום: יח''צ

מאמינים בצפון: קבוצת הפרסום אדלר־חומסקי פותחת שלוחה בגליל העליון

השלוחה החדשה של קבוצת הפרסום אדלר־חומסקי תפעל במרכז היזמות Hubayta של תנועת "הביתה חוזרים לגליל", הממוקם באגמון מרקט, ותתמקד בתחומי הקריאייטיב

בניין משרדים של חברת מבנה. ''סמוך לתחנה של הקו הירוק'' / הדמיה: אלכס לובימוב

2,600 חדרים בקו ראשון לים: מה מתוכנן במלונות של הרובע החדש של תל אביב

לצד 16 אלף דירות שחלקן כבר בתכנון מתקדם יהיו בשדה דב גם 3,000 חדרי מלון ● בעוד שבתחום המגורים המחירים מגוונים, בתחום המלונאות היזמים מכוונים רק לפלח היוקרה ולתיירות עסקית