גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"המשטרה נמצאת במשבר הגדול ביותר שהיה לה. מישהו רוצה להשאיר אותה חלשה"

מאור צור, ראש דסק פלילים הנכנס ב"חדשות 13", מספר על השלכות הקורונה הכלכלית ● "הנה תחזית שלא לוקחים בחשבון: אנחנו עומדים בפני אלפי מובטלים שישארו בלי כסף מזומן, ייקחו הלוואות בשוק אפור שיגדיל את הנפח שלו בעשרות אחוזים, עבריינים שייגבו חובות"

מאור צור, ראש דסק הפלילים, חדשות 13 / צילום: איל יצהר, גלובס
מאור צור, ראש דסק הפלילים, חדשות 13 / צילום: איל יצהר, גלובס

"המשטרה זה ארגון ענק שיש בו טעויות ויש בו מחדלים אבל באיזה מקום זה לא קיים? בסוף יש שוטרים שמסכנים את החיים שלהם יום יום והם הדבר האחרון שמונע אנרכיה במדינה", כך אומר ראש דסק הפלילים הנכנס של חדשות רשת 13 מאור צור. צור הוא אורח המדור בתקופה בה המשטרה עומדת תחת מטח ביקורת ציבורית בצל התנהלותה במשבר הקורונה.

הזירה

השוק הישראלי: "שוק התקשורת בישראל הוא אחד מהתחרותיים והמרתקים שקיימים, הרי במה אני מתמחה ? במידע וידע. בתחום הפלילי מידע זה משהו שקיים בכל מקום בכל שעה ואתה צריך להשתמש בידע, בקשרים ובניסיון כדי להגיע דווקא לזה שמסתירים ולפעמים לסחור במידע שיש לך כדי להשיג אחר.

"היום עיתונאי הוא מעצמת תקשורת של איש אחד. עד לאחרונה היה לרשת שיתוף פעולה עם הרדיו האזורי ואני עבדתי ב'שלושה' כלי תקשורת שונים, טלוויזיה, אינטרנט, רדיו וכמובן רשתות חברתיות כמו טוויטר, פייסבוק ואינסטגרם.

"עם הזמן פיתחתי שיטות עבודה לכל מדיום ואיך להפוך את עומס של העבודה ליתרון. לפני כמה זמן הייתה לי הרצאה בפני אנשי קהילת המודיעין באחד מגופי הביטחון. הנושא היה עבודה מול מקורות והשגת מידע, אז הסברתי להם שסיפור שהיה מגיע אלי בבוקר בפרסום ראשון הייתי מפרסם באתר, הסיפור צובר נפח, תגובות, עולה כמו גל בכלל תוכניות האקטואליה, עד שבערב אני כבר מספר את הסיפור כולו במהדורה. לפעמים גם להיפך, מה שהתחיל בערב בטלוויזיה עבר בבוקר לרדיו ויום למחרת כבר יש לך פולואפ. הכל שאלה של עבודה נכונה עם המידע. צריך לזכור שבתחום הפלילי יש אפס מקום לטעויות, הכול עלול לצאת משליטה ברגע אחד. מצד שני יש דברים שאני אקח אותם גם לקבר"

החיים עצמם: "בתחום שלי אתה לומד מה חשוב בחיים, מה הפרופורציות הנכונות, הרי אני פוגש אנשים שעד לפני רגע היו אימפריות, חשבו שהם מסוגלים להכל - בין אם זה מיליארדר, פרופסור או ראש ארגון פשיעה - הם חשבו שהם חסינים וכל יכולים אבל החיים יותר חזקים מהכל, וברגע אחד הכל משתנה. זה לימד אותי להבין מה החשיבות של המשפחה, הילדים, הערכים, להיות עם רגליים על הקרקע ולא לשמור טינה לאף אחד. כמובן לא לעבוד עם אגו, זה הדבר הכי מסוכן. 'הבל הבלים' אמר קהלת החכם באדם: אם יש אנשים שחושבים שהם מעל אחרים והם ישארו ככה לנצח, אז יש לי חדשות בשבילם".

המתחרים: "התחום הפלילי הוא תמיד בווליום גבוה והמתחרים שלי עושים עבודה מצוינת. לכל קולגה שלי יש את היתרון שלו. האחד הוא חיית שטח, האחר שנים בתחום השלישי הוא עיתונאי מהזן הנדיר, שועל ותיק. אז אני בחברה טובה.

"הפלילי הוא תחום שתראה אותו לאורך היום בכלל תוכניות האקטואליה ולפחות ארבע פעמים בכל מהדורה כי הוא כולל את כל תחומי החיים. כך למשל גם בתקופת הקורונה, בין אם זה קשור לעבירות בגלל המצב הכלכלי, להפגנות שיש בהן עימותים עם שוטרים, שחיתות ציבורית ובכלל עבריינות רחוב. כך שלכולנו הרבה עבודה וההישג הוא להיות במקום הנכון בזמן הנכון, כל הזמן, גם כשהקולגות שלך מחכים לך מעבר לפינה (תרתי משמע). איך מישהו אמר לי פעם: "אם עולם הפשע היה כמו כדורגל הייתי קונה כרטיסים לכל המשחקים".

על הצופה הישראלי: "מצד אחד אנחנו חיים בעולם של רשתות חברתיות ופייק ניוז אבל כאשר הצופה הישראלי רוצה מידע אמין הוא מגיע אלינו, לתקשורת המסורתית - למרות שנדמה שמופנית כלפינו שנאה. ונתוני הצפייה בטלוויזיה בכלל ובתקופת הקורונה בפרט מעידים על כך. אני חושב שהצופים שלנו הם חכמים, מביני עניין ובעלי דעה בכל נושא אבל בסוף הם רוצים את האמת. אני מבין שאני צריך להיות מאוד מדויק, להתאמץ להביא משהו שעוד לא ראו. מבחינתי, זה מצוין כי זה גורם לי להשתפר כל הזמן".

פוליטי

מה דעתך על התנהלות המשטרה במשבר הקורונה - האלימות, אכיפת היתר והטענות לחד צדדיות?
"אני לא חושב שזה נכון. ראשית, משבר הקורונה זה דבר שטרם נראה עד היום. לקחו שוטרים שמערכת ההפעלה שלהם היא ברובה נגד פושעים ושמו אותם להתמודד כל היום עם אזרחים נורמטיבים, לא מפרי חוק, לא עבריינים אלא פשוט לבצע חיכוך יומיומי עם אנשים שרוצים לחזור לשגרה ולחיות. אני אומר לכולם בפשטות: שימו מסכה, אל תצאו מהבית, אל תגיעו להפגנה, אל תתפללו, זה משבש את כולם. המשטרה זה ארגון ענק שיש בו טעויות ויש בו מחדלים אבל באיזה מקום זה לא קיים?

"יש מורכבות שונה בכל אזור, בכל מגזר, בכל עיר ובכל שכונה. המשטרה היא גוף אחד שצריך לעבוד בכל אלו ולבצע אכיפה תחת הנחיות שממילא קשות ליישום ולא מדוייקות. המשטרה נמצאת במשבר אולי הגדול שהיה לה אי פעם, יש סקרים שמראים שאמון הציבור במשטרה פשוט בקריסה וזה מצב מאוד מסוכן, המשטרה מותקפת על ידי האזרחים, התקשורת, מפגינים, על ידי רבנים, על ידי אוכלוסיות שלמות, על ידי פוליטיקאים. מה אומרים לבני נוער, איזה מסרים זה מעביר לפורעי חוק, שהם בסדר והמשטרה זה הרעים. זה לא עובד ככה, בסוף יש שוטרים שמסכנים את החיים שלהם יום יום והם הדבר האחרון שמונע אנרכיה במדינה".

למה המדינה לא ממנה מפכ"ל?
"נדמה לי שמישהו רוצה להשאיר את המשטרה חלשה, בלי דמות שמחזירה מלחמה. שיוכלו לטפס עליה מכל כיוון בערך כמו שאנחנו רואים עכשיו. הנה תחזית שלא לוקחים בחשבון: אנחנו עומדים בפני אלפי מובטלים שישארו בלי כסף מזומן, ייקחו הלוואות בשוק אפור שיגדיל את הנפח שלו בעשרות אחוזים, עבריינים שייגבו חובות, מעשי שוד של כסף מזומן, אנשים שיקרסו כלכלית וישימו קץ לחייהם. בין 2019 ל-2020 עבירות האלימות הפיזית ופגיעה בגוף עלו ב-40%. זה גל עכור מאוד שמתרומם מתחת לפני השטח, המשטרה עסוקה בקורונה ובהתגוננות. בינתיים מוטי כהן ממלא המקום עושה עבודה טובה בתקופה בלתי אפשרית אבל זה לא יכול להימשך".

אייטם שאתה ממש גאה בו: "אני חושב שכל נושא ההתעללות בגנים שנשאבתי אליו. אני לקחתי את זה כמשהו שצריך להיות על סדר היום ולא לוותר. זה לא ארגוני פשע, זה לא סקסי, אבל זה החיים. יש ילדים בפעוטונים שמרסקים להם את הגוף והנשמה בכל יום מבלי שאף אחד יודע, המדינה פשוט מפקירה אותם. זה נורא.

עוד תופעה שאני מוביל בסיקור שלה היא סמי האונס, והשקעתי בזה לא מעט. זה טירוף מוחלט ואף אחד לא יודע מה המימדים של התופעה. עשיתי פרוייקט גדול על העובדה שרק עכשיו הצליחו פעם ראשונה בישראל להרשיע על תקיפה מינית באמצעות סם האונס. כמה בנות צעירות יש שעברו חוויה נוראית והן להם הוכחה, אין למי לפנות והן מתמודדות עם זה לבד. יש לי ילדה בת 6 וכשהיא נולדה אני הבטחתי לעשות הכל כדי שהעולם שלה יהיה יותר בטוח. אני מתכוון לעמוד בזה".

משהו שהיית רוצה למחוק: "את הטוויטר מהנייד שלי. אני שם רק בגלל שזה כלי עבודה. זה מקום מלא שנאה, ריבים וויכוחים. העובדה שאין שם דיאלוג אמיתי וקשב בעייתית לדעתי. ולכן הסיכוי שתתפוס אותי בשרשור בלתי נגמר או בוויכוח עם מישהו, כמעט אפסי. עם זאת, אני מבין שזה חלק בלתי נפרד מהעבודה, אז אני שם".

אישי

הגלגול: "בגיל 23 התחלתי להיות מתדלק, לפני שהייתי מחלק את העיתון למכוניות הייתי מדפדף בו וזה התחיל לעניין אותי. לקחתי את הרגליים למקומון הקרוב למקום מגוריי בראשון לציון, פגשתי עורכת מקסימה בשם חגית מהלא והיא נתנה לי הזדמנות. אני תמיד אשמור לה מקום חם בלב. משם הכל היסטוריה".

דמות להערצה: "אמא שלי. כשהייתי בן 13 היא נפטרה מדום לב. ההורים שלי היו גרושים, היא הייתה גננת ונלחמה בשיניים בשבילי ובשביל האחים שלי, שלא אהיה ברחוב . היא לימדה אותי מוסר, עבודה קשה, טוב לב וערכים של משפחה. היו לה חיים מאוד קשים ובכל זאת היא נתנה לי הכל, בזכותה אני האדם שאני היום".

על רגל אחת
תפקיד: עיתונאי, מסקר את תחום הפלילים בחדשות 13
גיל: 38
מצב משפחתי: נשוי עם שני ילדים, שי-לי בת 6 ולביא בן 4
ותק: כמעט 15 שנים בעיתונות
הישגים בולטים: בין היתר חשף צור את פרשת יו"ר הקואליציה לשעבר דוד ביטן וחובותיו לשוק האפור ואת פרשת אלנבי 40

המספרים מדברים
רייטינג ממוצע למהדורה: 10.3% צפייה
רייטינג שיא למהדורה ב-2020: 16.1% צפייה

עוד כתבות

צבי אלון, יו''ר ומנכ''ל טיגו אנרגיה / צילום: Tigo

עם מנכ"ל ישראלי: המתחרה הקטנה של סולאראדג' שקפצה 70% ביומיים

מאז השפל של אפריל שעבר זינקה מניית טיגו, המייעלת ייצור אנרגיה סולארית, ביותר מפי 4 ● מנכ"ל החברה הוא הישראלי צבי אלון, שייסד את ספקית האינטרנט נטוויז'ן

הריסה של בניין במסגרת פרויקט פינוי־בינוי / אילוסטרציה: גל פליבה

פרויקט הדגל של אאורה בנתניה: בית המשפט קבע שהמתנגדים "סרבנים" ויפונו בתוך חודש

המחוזי דחה את טענות הדיירים שלפיהן סירובם לפנות את הדירות נובע מאי־מסירת ערבות בנקאית, וקבע כי מדובר בטענות הלוקות בחוסר תום־לב ● ההחלטה מאפשרת את המשך קידומו של אחד מפרויקטי ההתחדשות העירונית הגדולים והמורכבים בישראל, שנעצר בשל התנגדות של מיעוט דיירים

אשפוזי בית במקום אשפוזים בבתי החולים / צילום: Shutterstock

באוצר מתכננים: תמריצים בעשרות מיליוני שקלים לבתי חולים שיעבירו מטופלים לאשפוזי בית

רפורמה של עשרות מיליוני שקלים בחוק ההסדרים מנסה להפחית עומס במחלקות הפנימיות: משרדי האוצר והבריאות יציעו לבתי החולים "דמי תיווך" או הסבת מיטות לאשפוז ביתי ● האם המודל החדש יצליח לשכנע את המנהלים לוותר על המטופלים במסדרון לטובת טיפול מרחוק?

טראמפ ופוטין / צילום: ap, Susan Walsh

הקרמלין: טראמפ הזמין את פוטין להצטרף למועצת השלום של עזה

צה"ל תקף תשתיות של ארגון הטרור חיזבאללה בלבנון ● במערכת הביטחון מוטרדים משילוב קטאר ותורכיה בעזה: "אסור למדינת ישראל לעמוד מנגד" ● בכיר אמריקאי על התקיפה שבוטלה שבוע שעבר: "זה לא היה פייק או הונאה, זה היה אירוע אמת" ● סמוטריץ': "להציב לחמאס אולטימטום קצרצר ולהסתער על עזה בכל הכוח" ● צה"ל: כוחות הביטחון פתחו במבצע נרחב לסיכול טרור בעיר חברון ● עדכונים שוטפים

בורסת תל אביב / צילום: איל יצהר

ירידות בבורסת ת"א; מדד החברות הביטחוניות מזנק ב-2.5%, נקסט ויז'ן כ-8%, נייס יורדת ב-4.5%

נקסט ויז'ן קיבלה הזמנה בתמורה כוללת של כ-60 מיליון דולר מיטב: הצטרפות המשקיעים הזרים עשויה לחזק את המומנטום בשוק ● ניגוד עניינים? טראמפ רכש אג"ח של נטפליקס ווורנר ברדרס ● מחפשים מקלט: הזהב והכסף מזנקים לשיאים חדשים הבוקר ● ה"מופלאה" שתזנק ב-30% ועוד שתיים: בכירי האנליסטים ממליצים על שלוש מניות ● היום לא יתקיים מסחר בוול סטריט

רצף הירידות במחירי הדיור נקטע? / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

חושבים שירידת מחירי הדירות נבלמה? תקראו את זה קודם

מדד מחירי הדיור עלה בדצמבר ב־0.7% והשאלה הגדולה היא האם הכיוון משתנה ● בהפניקס ערכו ניתוח מקיף של מגמות הדיור ולא פוסלים תרחיש כזה, אך מעריכים כי לא בטווח הקרוב

תל אביב / צילום: Shutterstock

תוכנית המתאר המעודכנת של תל אביב הופקדה. איך תיראה העיר ב־2035?

מגדלים של 65 קומות בגלילות, פחות משליש חניה לכל דירה ליד תחנות המטרו ו־600 אלף איש בעיר בעוד עשור - אלה רק חלק מהדברים המסתתרים בתוכנית תא/5500, תוכנית המתאר הכוללנית המעודכנת של תל אביב לשנת 2035 ● גלובס עושה סדר

קרן שתוי, מנכ''לית קבוצת הולמס פלייס / צילום: יוני רייף

מהלך הבעת האמון החריג של מנכ"לית הולמס פלייס: רוכשת מניות תמורת 51 מיליון שקל

קרן שתוי, המשמשת כמנכ"לית הולמס פלייס, רוכשת מחברת הגמל של מור 7.5 מיליון מניות של רשת מועדוני הכושר ● היא תשלם מכיסה 6 מליון שקל, והתשלום הנוסף יבוצע באמצעות הלוואת נון-ריקורס שתמצמם עבורה את הסיכון ● בשנה האחרונה עלתה מניית הולמס פלייס ב-20% והרשת נסחרת לפי שווי שוק של כ-690 מיליון שקל

רמי לוי / צילום: יונתן בלום

הישורת האחרונה בהנפקת הנדל"ן של רמי לוי: הבעלים "ויתר" על 360 מיליון שקל

לאחר כמעט חמישה חודשי מגעים, "כופפו" הגופים המוסדיים את רמי לוי, שנאלץ להפחית את השווי ואת היקף הגיוס של זרוע הנכסים שלו ● כן ייאלץ לוותר על חלוקת מחצית מכספי ההנפקה כדיבידנד ● לאחר ההנפקה יוכפל שכרם של לוי ומנכ"ל חברת הנדל"ן המניב

צבי אלון ויואב זייף / צילום: טיגו, סטרטסיס

ההודעה שהקפיצה את מניית סטרטסיס, והישראלית שזינקה במעל 60%

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע ● סטרטסיס קפצה במעל 10%, לאחר שהודיעה כי מדפסות התלת־ממד שלה סייעו ליצרנית הרכב סובארו להפחית בחצי את זמן פיתוח הכלים בפסי הייצור שלה ● חברת האנרגיה הסולארית טיגו זינקה במעל 60% מבלי שפרסמה דיווח מהותי ● פרייטוס זינקה גם היא בשיעור דו־ספרתי, בעקבות נתונים תפעוליים חיוביים

"פשרות משמעותיות": איך עשוי להיראות שלטון חמינאי באיראן?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איך מסקרים בטורקיה את צירוף המדינה לוועד המנהל בעזה, הסעודים מקימים ברית צבאית נגד ההשפעה של איחוד האמירויות במרחב, והמשטר האיראני כבר לא יחזור להיות מה שהיה • כותרות העיתונים בעולם

פרויקט של אאורה בטבריה. 780 יחידות דיור במקום 84 / הדמיה: מילוסלבסקי אדריכלים

ההתחדשות העירונית מגיעה לפריפריה. האם הפרויקטים באמת ייצאו לפועל?

בשורת ערי פריפריה אושרו לראשונה תוכניות נרחבות להתחדשות עירונית ● אולם המכפילים הגבוהים הנדרשים לרווחיות מעוררים שאלה סביב היכולת של הערים לקלוט את תוספת האוכלוסייה - וסביב הסיכוי שהפרויקטים אכן יתממשו, כשאפילו במרכז קשה כיום להוציא פרויקטים בפועל

המדריך ל-2026 / צילום: Shutterstock

אחת ולתמיד: מאיפה הכי כדאי לקחת הלוואה

בעידן של פריים גבוה, הפער בין מקורות האשראי עשוי להגיע לאלפי שקלים בשנה ● האם כדאי לנצל את החיסכון הפנסיוני, למה הלוואה בקליק עלולה לחנוק את המסגרת, ומתי המסלול החוץ־בנקאי הוא הכרח ● הנה מה שאתם צריכים לדעת

ג'ורדן פריד / צילום: zooz strategy

המנכ"ל שהימר על קריפטו לא מאבד תקווה: "התנודתיות במחיר הביטקוין היא פיצ'ר ולא באג"

ג'ורדן פריד מונה בקיץ האחרון למנכ"ל זוז אסטרטגיה, שקיבלה החלטה לשנות מיקוד עסקי - מתחום האנרגיה הקינטית תחת זוז פאוור, לחברת אוצר המחזיקה בנכסים דיגיטליים ● מאז המניה קרסה ב-85% עקב גיוס הון ועל רקע החולשה בשוק הקריפטו, וכיום היא בסכנת מחיקה מהנאסד"ק ● אבל פריד לא רק אופטימי, אלא משוכנע שביטקוין הוא חלק מהביטחון הלאומי של מדינה

אורי יהודאי / צילום: סיון פרג'

אורי יהודאי, יו"ר רפא: "ניקח את תרימה לחו"ל, ואז היא תוכל להרוויח"

תרימה הוקמה ב-1935 על ידי חיים ויצמן, הנשיא הראשון של ישראל, וכעת היא צפויה להירכש תמורת 45 מיליון שקל ● בתחילת שנה שעברה, נבחנה אפשרות למכור את תרימה לכצט שבבעלות קרן פורטיסימו, אך בסופו של דבר לא יצאה עסקה זו לפועל

כאוס או עזרה הכרחית? איך תשפיע התערבות אמריקאית באיראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: כמה עולה מושב במועצת השלום של טראמפ, האם תקיפה אמריקאית באיראן תגרום לכאוס או תעזור למפגינים, וירידה חדה בציון יום השואה במערכת החינוך הבריטית • כותרות העיתונים בעולם

נושאת המטוסים הרי טרומן / צילום: דוברות צי ארה''ב

הערכה במערכת הביטחון: תקיפה אמריקנית באיראן - על השולחן

מערכת הביטחון התריעה בפני הדרג המדיני בימים האחרונים שיש עלייה במוטיבציה של חמאס ● ארה"ב מגבירה את צבירת הכוח, בצה"ל מעבים את מערך ההגנה ● לשכת נתניהו גינתה, אך בפועל ישראל הכירה וגם בדקה את שמות המועמדים של טראמפ לוועד המנהל של עזה ● דיווח: טראמפ רוצה שמדינות יתרמו לפחות מיליארד דולר כדי להיות חברות קבע ב"מועצת השלום" בעזה ● מתווה ההטבות למילואימניקים לשנת 2026 אושר בוועדת השרים ● עדכונים שוטפים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: מירי שמעונוביץ

מתקרב הדד-ליין לאישור תקציב המדינה: הוגש לכנסת באיחור וללא רוב מובטח

בממשלה התעכבו עד כה בהגשת התקציב החדש לרשות המחוקקת, בעיקר מחשש שלא יימצא לו רוב בכנסת ● מערכת הביטחון תוקצבה ב-112 מיליארד שקל, וקיים חשש באוצר שהצבא לא יעמוד במסגרות שהוקצו לו

ריק ריידר, מבכירי בלקרוק, וג'רום פאוול, יו''ר הפד היוצא / צילום: ap, Jacquelyn Martin,  Richard Drew

מאבק הירושה על תפקיד יו"ר הפדרל ריזרב עולה מדרגה ומאיים על הדולר

המרוץ להחלפת פאוול מתכנס לארבעה מועמדים סופיים, כשריק ריידר מסתמן כפייבוריט ● ריידר, מנהל השקעות מוערך, נחשב כמי שצפוי לצלוח את משוכת הסנאט ללא קושי ● זאת בשעה שסוגיות יוקר המחיה, הריבית ושער הדולר ממשיכות להכביד על הכלכלה האמריקאית

אבי לוי, יו''ר דלק ישראל / צילום: יח''צ

בדרך לעסקה: דלק ישראל צפויה לרכוש את הוט מובייל ב-1.88 מיליארד שקל

דלק ישראל קיבלה תקופת בלעדיות בת 60 יום להשלים בדיקת נאותות, ובהנחה שתושלם בהצלחה, ייחתם ההסכם המחייב מול אלטיס ● אתמול הגישה פלאפון הצעה משודרגת לרכישת הוט מובייל תמורת 2.3 מיליארד שקל, אך ככל הנראה באלטיס העריכו כי פלאפון תתקשה להשיג את האישורים הרגולטוריים להשלמת העסקה