גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משני צדי האטלנטי: השפעת הבחירות בארה"ב על השווקים תהיה נקודתית בלבד

שוק המניות האמריקאי, שמציג בינתיים התאוששות מהירה, חדה ומרשימה ממגפת הקורונה, צפוי להיות מושפע ממועד השקת חיסון לווירוס יותר מאשר מזהותו של המועמד המנצח בבחירות לנשיאות

דונלד טראמפ, נשיא ארה”ב, בעצרת בחירות בקרולינה הצפונית / צילום: רויטרס, TOM BRENNER
דונלד טראמפ, נשיא ארה”ב, בעצרת בחירות בקרולינה הצפונית / צילום: רויטרס, TOM BRENNER

"בארצות הברית, שבה אין לפקידי הציבור אינטרסים מעמדיים לשקוד עליהם, השפעתה הכללית והמתמדת של הממשלה היא מבורכת, הגם שלעתים קרובות האנשים העומדים בראשה חסרים כישורים מתאימים ולפעמים אף ראויים לבוז" (מתוך הספר "הדמוקרטיה באמריקה", אלקסיס דה טוקוויל, תרגום בהוצאת שלם).

המחשבה שבדמוקרטיות מערביות פוליטיקאים הם לא כליל השלמות, אינה חדשה. כבר בביקורו בארה"ב בשנת 1831 התרשם אלקסיס דה טוקוויל, הוגה דעות והיסטוריון צרפתי, שיתרונה של ארה"ב הוא האופן שבו היא בנויה. העובדה שיש אופן פעילות סדור שמעודד יוזמה ומאפשר להמשיך בקדמה, ביזמות, בתושייה ובצמיחה, ללא תלות מהותית בזהות הפוליטיקאים שמנהיגים את המדינה מעת לעת.

העיסוק בתוצאות הבחירות לנשיאות בארה"ב משמעותי לקבוצות המושפעות באופן ישיר מהממשל האמריקאי. כך למשל, בהינתן ניצחון דמוקרטי בבחירות, ייפגעו ארגונים הקרובים למפלגה הרפובליקנית, ואילו ארגונים המקורבים למפלגה הדמוקרטית ייהנו - ובמקרה הפוך, ההפך הוא נכון.

בהיבט של מדיניות חוץ, תיתכן השפעה על מדינות במזרח התיכון, בדגש על המגעים מול איראן והסכמי השלום הנחתמים כעת עם ישראל. ואולם, ברמת האזרח האמריקאי, שמתעניין ביחסי הפנים הרבה יותר משהוא מתעניין ביחסי החוץ, נשיא דמוקרטי או רפובליקני לא מהווה שינוי דרמטי.

בהיבט הכלכלי של השפעות הקורונה, לא משנה איזה מועמד ייבחר לנשיאות, הוא ימשיך לשפוך כסף על הכלכלה עד לחזרה מלאה לפעילות ויממן את הכסף שנשפך כיום באמצעות מיסוי ותשלומי ריבית על חוב, שאותם ישלמו גם הדורות הבאים. גם תוצאת בחירות צמודה, שעשויה להוביל לערעור לבית המשפט העליון בארה"ב, תיצור לימבו שיימשך לכל היותר שבועיים-שלושה, ולאחר שיוכרז מנצח סופי - תוצאות הבחירות יהיו מעשה עשוי.

בין-אירופה-לארהב

שוק המניות האמריקאי, שמציג בינתיים התאוששות מהירה, חדה ומרשימה ממגפת הקורונה, צפוי להיות מושפע ממועד השקת חיסון לווירוס יותר מאשר מזהותו של המועמד המנצח בבחירות לנשיאות. כל עוד קיימת תמיכה ממשלתית, ואזרחי ארה"ב לא נדרשים לשבור חסכונות ולהוציא כספים משוק ההון לטובת המחייה השוטפת, לא צפויה קריסה בשווקים.

מה יקרה בעתיד, כשאזרחים אמריקאים ייצאו לפנסיה ויגלו שהתשואה הנמוכה בשוק איגרות החוב מחייבת אותם למשוך חסכונות כדי לשמור על רמת החיים שאליה הורגלו? זו כבר שאלה לעתיד, שפחות רלוונטית ל-3 בנובמבר 2020, מועד הבחירות בארה"ב.

המגפה לא מפלה בין מדינות

הבחירות בארה"ב נערכות בעוד פחות משבועיים, אבל חילופי השלטון באופן מעשי יתקיימו רק במועד השבעת הנשיא האמריקאי, ב-20 בינואר 2021. התקופה שבין 3 בנובמבר 2020 ועד ל-20 בינואר 2021, עלולה להיות תקופה תנודתית לשווקים בתרחיש של חילופי שלטון.

בחינת התנהלות השווקים מאז סוף מרץ 2020 מצביעה על כך שמרגע שבנקים מרכזיים התחילו להתערב באופן אגרסיבי ואקטיבי בשווקים, משקיעים בעיקר מסיטים השקעות ממדינה למדינה, מענף פעילות אחד לענף פעילות אחר, וכל זאת, כדי להמשיך ולרכוב על השור. לפיכך, סביר להניח שהתופעה הזו תתרחש גם לאחר קבלת תוצאות הבחירות בארה"ב, יהיו אשר יהיו.

בהינתן שכספים מוסטים בין שווקים, השקעות מארה"ב לא יוסטו למדינות קצה - ולא נראה משקיעים מסיטים השקעות עתק מארה"ב אל ונצאולה, למשל. השקעות עתק בארה"ב יכולות להיות מוסטות רק לשווקים באותם סדרי גודל, כמו למשל, השוק האירופי.

מתחילת הרבעון השלישי ועד כה, עלו מדדי המניות האמריקאיים S&P 500 ודאו ג'ונס בכ-10.5%, בזמן שמדדי Euro Stoxx50 ו-Stoxx 600 האירופיים הציגו תשואה שלילית. בהינתן אי-ודאות בארה"ב לאור אירוע של בחירות אל מול היציבות היחסית שמציגה אירופה, לא יהיה תלוש להניח כי בתקופה הקרובה יציגו שוקי ההון האירופיים תשואה עודפת על זו של מקביליהם מארה"ב.

כל זאת, בהנחה שהקורונה לא תתפתח באופן שונה בין ארה"ב לאירופה. ומכיוון שכרגע הקורונה היא מגפה עולמית, שלא מפלה בין מדינות, לאומים או דתות, אפשר להניח שהקורונה זהה בשתי היבשות, והנתון היחיד ששונה הוא אי הוודאות הפוליטית בארה"ב.

ביום שישי השבוע (בשעה 4:00 לפנות בוקר, שעון ישראל) צפוי להתקיים העימות האחרון והמכריע בין שני המועמדים לנשיאות ארה"ב: הנשיא דונלד טראמפ מול סגן הנשיא לשעבר, ג'ו ביידן. מה שחשוב להביא בחשבון בבחירות האלה ביחס לקודמות, הוא שחלק ניכר מהמצביעים כבר הצביע, ולגביו העימות כלל לא רלוונטי. גם לגבי אלה שעדיין לא הצביעו, העימות לא גורם למעבר של צד פוליטי.

הגישה של מצביע "מתנדנד" היא לא שהוא מתלבט בין שני הקצוות המוצגים על ידי ביידן וטראמפ, אלא שמדובר במצביע שלא אוהד אף מועמד ברמה מספקת כדי לצאת להצביע לו, אבל אולי הוא יצביע למועמד המועדף - ואז השאלה היא האם אותו מצביע ייצא, בסופו של דבר, להצביע או יישאר בבית.

מבחינה זו, הניסיון של שני המועמדים הוא להמאיס את המועמד השני על אזרחי ארה"ב, כדי להשאיר כמה שיותר מצביעים בבית. טראמפ לא מאמין שמצביעי ביידן יעברו אליו, ולהפך. הדרך להמאיס מועמד היא לגרור את העימות נמוך ככל הניתן, כדי שהצופים ירגישו שהמועמדים מגעילים אותם. לכן, אני באופן אישי לא אופתע אם העימות יהיה אגרסיבי.

אי-ודאות בצד הישראלי

בהינתן שהמועמד הדמוקרטי ביידן ייבחר לנשיא, ובהנחה שיהיה גל "כחול" (הדמוקרטים לוקחים את הנשיאות, רוב בקונגרס ורוב בסנאט), אז יירד הסיכוי להקדמת הבחירות בישראל. מעבר לכך, גישה פייסנית של ביידן כלפי איראן תוביל, ככל הנראה, להימנעות של מדינות חדשות ל"הסכמי אברהם", ולא בכדי בערב הסעודית מחכים לתוצאות הבחירות בארה"ב לפני שיקבלו החלטה מחייבת בעניין.

בעוד שבהיבט הכלכלי שתי המפלגות אולי מדברות שונה, אבל יפעלו דומה, דווקא הנקודה הישראלית והיחס לאיראן שונים באופן מהותי בין המועמדים. ארה"ב לא תוכל לפתוח מחדש שגרירות באיראן, כל עוד ישראל וערב הסעודית הם "הילדים המועדפים". מה גם שבחירה דמוקרטית עלולה להוביל לניסיון לייצר חיכוך לאחר השבעת נשיא דמוקרטי במטרה לבחון את התגובה של ארה"ב תחת נשיא חדש - למשל, ניסיון לייצר אירוע ביטחוני בגבול לבנון-ישראל על ידי חיזבאללה.

בטווח הקצר, בחירה של מועמד דמוקרטי מוסיפה לאי הוודאות בהקשר הישראלי, וייתכן כי זה ישליך על פתיחת מרווחים באיגרות החוב של ישראל ביחס לארה"ב, ואולי אף להורדת דירוג האשראי של ישראל (נוסף על ההתנהלות הכלכלית הבעייתית של ממשלת ישראל אל מול פני הקורונה).

בכל מקרה, לא ישראל ולא ארה"ב ייעלמו מן העולם לאחר ה-3 בנובמבר. גם אם בטווח הקצר צפויים זעזועים, בעוד כמה שנים ייכנסו האירועים האלה לקונטקסט של אירוע בדיד. בינתיים, כדי להגיע ליום שבו האירועים ייראו נקודתיים, יש להקפיד על עטיית מסיכות ולשמור על הבריאות. 

הכותב הוא מנכ"ל OXTP INVESTMENTS ומשמש מנהל תחום החוב בחברת Oscar Gruss. הכותב ו/או חברות קשורות עשויים להשקיע בניירות ערך ו/או מכשירים לרבות אלה שהוזכרו בטור זה. האמור אינו מהווה ייעוץ או שיווק השקעות, המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם.

עוד כתבות

אבי לוי, יו''ר דלק ישראל / צילום: יח''צ

בדרך לעסקה: דלק ישראל צפויה לרכוש את הוט מובייל ב-1.88 מיליארד שקל

דלק ישראל קיבלה תקופת בלעדיות בת 60 יום להשלים בדיקת נאותות, ובהנחה שתושלם בהצלחה, ייחתם ההסכם המחייב מול אלטיס ● אתמול הגישה פלאפון הצעה משודרגת לרכישת הוט מובייל תמורת 2.3 מיליארד שקל, אך ככל הנראה באלטיס העריכו כי פלאפון תתקשה להשיג את האישורים הרגולטוריים להשלמת העסקה

אורי יהודאי / צילום: סיון פרג'

אורי יהודאי, יו"ר רפא: "ניקח את תרימה לחו"ל, ואז היא תוכל להרוויח"

תרימה הוקמה ב-1935 ע"י חיים ויצמן, הנשיא הראשון של ישראל, וכעת היא צפויה להירכש תמורת 45 מיליון שקל ● בתחילת השנה שעברה נבחנה אפשרות למכור את תרימה לכצט שבבעלות קרן פורטיסימו, אך בסופו של דבר העסקה לא יצאה לפועל

קרן שתוי, מנכ''לית קבוצת הולמס פלייס / צילום: יוני רייף

מהלך הבעת האמון החריג של מנכ"לית הולמס פלייס: רוכשת מניות תמורת 51 מיליון שקל

קרן שתוי, המשמשת כמנכ"לית הולמס פלייס, רוכשת מחברת הגמל של מור 7.5 מיליון מניות של רשת מועדוני הכושר ● היא תשלם מכיסה 6 מליון שקל, והתשלום הנוסף יבוצע באמצעות הלוואת נון-ריקורס שתצמצם עבורה את הסיכון ● בשנה האחרונה עלתה מניית הולמס פלייס ב-20%, והרשת נסחרת לפי שווי שוק של כ-690 מיליון שקל

"חוששים מההורים": בבריטניה מפסיקים לציין את יום השואה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: כמה עולה מושב במועצת השלום של טראמפ, האם תקיפה אמריקאית באיראן תגרום לכאוס או תעזור למפגינים, וירידה חדה בציון יום השואה במערכת החינוך הבריטית • כותרות העיתונים בעולם

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

נעילה שלילית באירופה; מחירי הזהב והכסף זינקו לשיאים חדשים

בורסת פריז נפלה בכ-1.8% ● מניות היוקרה והרכב ירדו, הביטחוניות קפצו ● למרות שלא יתקיים היום מסחר בניו יורק בשל "יום מרטין לותר קינג", התחממות מלחמת הסחר מגבירה את חששות המשקיעים בעולם ● החוזים העתידיים על וול סטריט רושמים ירידות חדות ● ראש ממשלת יפן הודיעה שתלך לבחירות בזק ב-8 בפברואר ● ניגוד עניינים? טראמפ רכש אג"ח של וורנר ברדרס ונטפליקס

טראמפ מחזיר את מלחמת הסחר / צילומים: Shutterstock, AP, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

הוועידה בדאבוס יוצאת לדרך, וכולם מדברים על נושא אחד - השליטה בגרינלנד

דונלד טראמפ מזהה "הזדמנות היסטורית" לרכוש את גרינלנד, כאשר אירופה תלויה באנרגיה אמריקאית ובמטריית ההגנה שלה ● האם אירופה תגיב בחריפות, וכיצד ההתחממות הגלובלית קשורה לנחישות של ארה"ב ● אלה השאלות המרכזיות

מושגים לאזרחות מיודעת. מדדי איכות חיים / צילום: Shutterstock

ללמ"ס יש 90 מדדים להערכת איכות החיים שלנו. איזו תמונה הם חושפים?

מדי שנה מפרסמת הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מדדי איכות חיים ● איך היא מחשבת אותם, ומה המגמות שעולות מהם? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

עמית גל / צילום: שלומי יוסף

הנתונים שחושפים: הקנסות של רשות שוק ההון זינקו בשנה פי 3.5

בשנה שהסתיימה סכום הקנסות עמד על כ־11 מיליון שקל, לעומת 3 מיליון ב־2024 ● רוב הסכום הוטל על סוכני ביטוח וחברות אשראי ופיננסים, שפעלו ללא רישיון

דורי (משמאל) ושאול נאוי / צילום: יונתן בלום

רשות המסים נגד האחים נאוי: טוענת לאי־דיווח על הכנסות של כ־180 מיליון שקל

השומות האישיות לשאול ודורי נאוי הוצאו בדצמבר האחרון, רגע לפני התיישנות שנת המס 2019 ● במרכז המחלוקת: הלוואות ענק שעברו בין חברותיהם הפרטיות, שלפי הרשות "נמחלו" והפכו לרווח אישי חייב במס ● תגובת האחים נאוי: "ניסיון להחיות מחלוקת מלפני 16 שנה"

איור: Shutterstock, אנימציה: טלי בוגדנובסקי

באיזו שעה כדאי להתעורר? כנראה שלא ב-5 בבוקר

מומחי שינה מזהירים מפני יקיצה מוקדמת מדי אם אינכם אנשים של בוקר באופן טבעי, ונותנים טיפים לשינה טובה יותר בלילה

נושאת המטוסים הרי טרומן / צילום: דוברות צי ארה''ב

הערכה במערכת הביטחון: תקיפה אמריקאית באיראן - על השולחן

מערכת הביטחון התריעה בימים האחרונים בפני הדרג המדיני שיש עלייה במוטיבציה של חמאס להשתקם ולתכנן מתקפה נגד צה"ל ● בצל ההיערכות לתקיפה באיראן: ארה"ב מגבירה את צבירת הכוחות במזרח התיכון, בצה"ל מעבים את מערך ההגנה ● לשכת נתניהו גינתה, אך בפועל ישראל הכירה וגם בדקה את שמות המועמדים של טראמפ לוועד המנהל של עזה ● מתווה ההטבות למילואימניקים לשנת 2026 אושר בוועדת השרים ● עדכונים שוטפים

סטארט־אפים שגייסו באופוריה של תחילת העשור, שילמו את המחיר ב־2025 / איור: גיל ג'יבלי

בקיזוז וויז: אלה התשואות האמיתיות של ההייטק הישראלי

מחקר של IVC ולאומיטק מגלה כי לצד סכומי העתק בהם נמכרו חברות סייבר כמו וויז, חברות שנחשבו למבטיחות בעבר נמכרו השנה במכירת חיסול ● זאת לאחר שהן לא הצליחו לצמוח במהירות ולהשיג תשואה מבוקשת לבעלי המניות ●​ עלייה נרשמה בהיקף האקזיטים הכולל

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: מירי שמעונוביץ

מתקרב הדד-ליין לאישור תקציב המדינה: הוגש לכנסת באיחור וללא רוב מובטח

בממשלה התעכבו עד כה בהגשת התקציב החדש לרשות המחוקקת, בעיקר מחשש שלא יימצא לו רוב בכנסת ● מערכת הביטחון תוקצבה ב-112 מיליארד שקל, וקיים חשש באוצר שהצבא לא יעמוד במסגרות שהוקצו לו

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' חותם על צו שמרחיב את מכסות יבוא הגבינות הקשות / צילום: דוברות שר האוצר

סמוטריץ' חתם: מכסות יבוא הגבינות הקשות יורחבו בכ-70%

עפ"י הודעת האוצר, מוצרי החלב בישראל יקרים בכ-50% מהממוצע במדינות ה-OECD, כאשר מחירי הגבינות הקשות מגיעים אף לפי שניים מהממוצע ● הגדלת מכסות היבוא הפטורות ממכס נועדה להגביר את התחרות ולהוריד את מחירי הגבינות ● סמוטריץ': "עד היום הגבילו את הכמות של היבוא והכריחו את כולנו לשלם יקר. עכשיו זה נגמר"

הצ'אטבוט של קלוד / צילום: Shutterstock

הטרנד שמסעיר את עולם הקוד ומפיל את מניות חברות התוכנה

חברת ה־AI אנתרופיק שחררה לאחרונה את העוזר הדיגיטלי האוטונומי החדש שלה ● המהלך עורר חשש בקרב חברות התוכנה, שמניותיהן ירדו לאחר ההכרזה ●​ לדעת מומחים, הדבר עשוי לסמן על שינוי בדפוסי העבודה שאנו מכירים, אך מצביעים על שורת סיכונים הגלומים בו

פטריק דרהי, בעלי הוט מובייל, ואבי לוי, יו''ר דלק ישראל / צילום: Studio Alterego, יח''צ

ההצעה הנמוכה שזכתה והקשר למועדון הלקוחות: הוט מובייל בדרך לידי דלק ישראל

הקבוצה שבשליטת להב אל.אר מסתמנת כמנצחת במרוץ לרכישת חברת הסלולר שמחזיקה בכ-15% מהשוק ● בכך היא עוקפת את פלאפון, חרף הצעה הנמוכה ב-400 מיליון שקל ● מה השיקולים שהכריעו, ולמה בדלק ישראל הצליחו היכן שנכשלו בפעמיים הקודמות?

חזרו בהם: פרטנר החליטה שלא להקדים את סוף החוזה מול קשת

לאחר הפרסום בגלובס, פרטנר חזרה בה מההודעה על ביטול חוזה התוכן מול קשת, ושני הצדדים פועלים כדי להגיע להסכמים ● שנתיים אחרי ההשקה, שסטוביץ מקימה אתר איקומרס למותג החלבון שלה TODAY, ושגריר בריטניה בישראל חושף: "בשנה האחרונה הגיע היקף הסחר בין שתי המדינות ליותר מ–6 מיליארד ליש"ט" ● אירועים ומינויים

צבי אלון, יו''ר ומנכ''ל טיגו אנרגיה / צילום: Tigo

עם מנכ"ל ישראלי: המתחרה הקטנה של סולאראדג' שקפצה 70% ביומיים

מאז השפל של אפריל שעבר זינקה מניית טיגו, המייעלת ייצור אנרגיה סולארית, ביותר מפי 4 ● מנכ"ל החברה הוא צבי אלון הישראלי, שייסד את ספקית האינטרנט נטוויז'ן

בורסת תל אביב / צילום: איל יצהר

הבורסה בתל אביב ננעלה באדום; מניות הבנייה נפלו, הביטחוניות זינקו במעל 3%

מדד ת"א 90 ירד בכ-1.3% ● נקסט ויז'ן זינקה במעל 7%, לאחר שהודיעה כי קיבלה הזמנה של כ-60 מיליון דולר ● דלק ישראל בדרך להשתלט על הוט מובייל ● מנכ"לית הולמס פלייס תרכוש ממור מניות ב-51 מיליון שקל ● ניגוד עניינים? טראמפ רכש אג"ח של נטפליקס ווורנר ברדרס ● ה"מופלאה" שתזנק ב-30% ועוד שתיים: בכירי האנליסטים ממליצים על שלוש מניות ● היום לא יתקיים מסחר בוול סטריט בשל "יום מרטין לותר קינג"

מנכ''ל קרן מנור אוורגרין, אבי אורטל / צילום: אורן דאי

שניב מציגה: הפספוס של סנו, הרווח של משפחת ברנט

בעלי השליטה בחברת הנייר ומוצרי הניקיון במו"מ למכירת מניותיהם לפי 485 מיליון שקל – לאחר שב-2008 רכשו את מניות סנו בחברה לפי 60 מיליון שקל בלבד