גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משני צדי האטלנטי: השפעת הבחירות בארה"ב על השווקים תהיה נקודתית בלבד

שוק המניות האמריקאי, שמציג בינתיים התאוששות מהירה, חדה ומרשימה ממגפת הקורונה, צפוי להיות מושפע ממועד השקת חיסון לווירוס יותר מאשר מזהותו של המועמד המנצח בבחירות לנשיאות

דונלד טראמפ, נשיא ארה”ב, בעצרת בחירות בקרולינה הצפונית / צילום: רויטרס, TOM BRENNER
דונלד טראמפ, נשיא ארה”ב, בעצרת בחירות בקרולינה הצפונית / צילום: רויטרס, TOM BRENNER

"בארצות הברית, שבה אין לפקידי הציבור אינטרסים מעמדיים לשקוד עליהם, השפעתה הכללית והמתמדת של הממשלה היא מבורכת, הגם שלעתים קרובות האנשים העומדים בראשה חסרים כישורים מתאימים ולפעמים אף ראויים לבוז" (מתוך הספר "הדמוקרטיה באמריקה", אלקסיס דה טוקוויל, תרגום בהוצאת שלם).

המחשבה שבדמוקרטיות מערביות פוליטיקאים הם לא כליל השלמות, אינה חדשה. כבר בביקורו בארה"ב בשנת 1831 התרשם אלקסיס דה טוקוויל, הוגה דעות והיסטוריון צרפתי, שיתרונה של ארה"ב הוא האופן שבו היא בנויה. העובדה שיש אופן פעילות סדור שמעודד יוזמה ומאפשר להמשיך בקדמה, ביזמות, בתושייה ובצמיחה, ללא תלות מהותית בזהות הפוליטיקאים שמנהיגים את המדינה מעת לעת.

העיסוק בתוצאות הבחירות לנשיאות בארה"ב משמעותי לקבוצות המושפעות באופן ישיר מהממשל האמריקאי. כך למשל, בהינתן ניצחון דמוקרטי בבחירות, ייפגעו ארגונים הקרובים למפלגה הרפובליקנית, ואילו ארגונים המקורבים למפלגה הדמוקרטית ייהנו - ובמקרה הפוך, ההפך הוא נכון.

בהיבט של מדיניות חוץ, תיתכן השפעה על מדינות במזרח התיכון, בדגש על המגעים מול איראן והסכמי השלום הנחתמים כעת עם ישראל. ואולם, ברמת האזרח האמריקאי, שמתעניין ביחסי הפנים הרבה יותר משהוא מתעניין ביחסי החוץ, נשיא דמוקרטי או רפובליקני לא מהווה שינוי דרמטי.

בהיבט הכלכלי של השפעות הקורונה, לא משנה איזה מועמד ייבחר לנשיאות, הוא ימשיך לשפוך כסף על הכלכלה עד לחזרה מלאה לפעילות ויממן את הכסף שנשפך כיום באמצעות מיסוי ותשלומי ריבית על חוב, שאותם ישלמו גם הדורות הבאים. גם תוצאת בחירות צמודה, שעשויה להוביל לערעור לבית המשפט העליון בארה"ב, תיצור לימבו שיימשך לכל היותר שבועיים-שלושה, ולאחר שיוכרז מנצח סופי - תוצאות הבחירות יהיו מעשה עשוי.

בין-אירופה-לארהב

שוק המניות האמריקאי, שמציג בינתיים התאוששות מהירה, חדה ומרשימה ממגפת הקורונה, צפוי להיות מושפע ממועד השקת חיסון לווירוס יותר מאשר מזהותו של המועמד המנצח בבחירות לנשיאות. כל עוד קיימת תמיכה ממשלתית, ואזרחי ארה"ב לא נדרשים לשבור חסכונות ולהוציא כספים משוק ההון לטובת המחייה השוטפת, לא צפויה קריסה בשווקים.

מה יקרה בעתיד, כשאזרחים אמריקאים ייצאו לפנסיה ויגלו שהתשואה הנמוכה בשוק איגרות החוב מחייבת אותם למשוך חסכונות כדי לשמור על רמת החיים שאליה הורגלו? זו כבר שאלה לעתיד, שפחות רלוונטית ל-3 בנובמבר 2020, מועד הבחירות בארה"ב.

המגפה לא מפלה בין מדינות

הבחירות בארה"ב נערכות בעוד פחות משבועיים, אבל חילופי השלטון באופן מעשי יתקיימו רק במועד השבעת הנשיא האמריקאי, ב-20 בינואר 2021. התקופה שבין 3 בנובמבר 2020 ועד ל-20 בינואר 2021, עלולה להיות תקופה תנודתית לשווקים בתרחיש של חילופי שלטון.

בחינת התנהלות השווקים מאז סוף מרץ 2020 מצביעה על כך שמרגע שבנקים מרכזיים התחילו להתערב באופן אגרסיבי ואקטיבי בשווקים, משקיעים בעיקר מסיטים השקעות ממדינה למדינה, מענף פעילות אחד לענף פעילות אחר, וכל זאת, כדי להמשיך ולרכוב על השור. לפיכך, סביר להניח שהתופעה הזו תתרחש גם לאחר קבלת תוצאות הבחירות בארה"ב, יהיו אשר יהיו.

בהינתן שכספים מוסטים בין שווקים, השקעות מארה"ב לא יוסטו למדינות קצה - ולא נראה משקיעים מסיטים השקעות עתק מארה"ב אל ונצאולה, למשל. השקעות עתק בארה"ב יכולות להיות מוסטות רק לשווקים באותם סדרי גודל, כמו למשל, השוק האירופי.

מתחילת הרבעון השלישי ועד כה, עלו מדדי המניות האמריקאיים S&P 500 ודאו ג'ונס בכ-10.5%, בזמן שמדדי Euro Stoxx50 ו-Stoxx 600 האירופיים הציגו תשואה שלילית. בהינתן אי-ודאות בארה"ב לאור אירוע של בחירות אל מול היציבות היחסית שמציגה אירופה, לא יהיה תלוש להניח כי בתקופה הקרובה יציגו שוקי ההון האירופיים תשואה עודפת על זו של מקביליהם מארה"ב.

כל זאת, בהנחה שהקורונה לא תתפתח באופן שונה בין ארה"ב לאירופה. ומכיוון שכרגע הקורונה היא מגפה עולמית, שלא מפלה בין מדינות, לאומים או דתות, אפשר להניח שהקורונה זהה בשתי היבשות, והנתון היחיד ששונה הוא אי הוודאות הפוליטית בארה"ב.

ביום שישי השבוע (בשעה 4:00 לפנות בוקר, שעון ישראל) צפוי להתקיים העימות האחרון והמכריע בין שני המועמדים לנשיאות ארה"ב: הנשיא דונלד טראמפ מול סגן הנשיא לשעבר, ג'ו ביידן. מה שחשוב להביא בחשבון בבחירות האלה ביחס לקודמות, הוא שחלק ניכר מהמצביעים כבר הצביע, ולגביו העימות כלל לא רלוונטי. גם לגבי אלה שעדיין לא הצביעו, העימות לא גורם למעבר של צד פוליטי.

הגישה של מצביע "מתנדנד" היא לא שהוא מתלבט בין שני הקצוות המוצגים על ידי ביידן וטראמפ, אלא שמדובר במצביע שלא אוהד אף מועמד ברמה מספקת כדי לצאת להצביע לו, אבל אולי הוא יצביע למועמד המועדף - ואז השאלה היא האם אותו מצביע ייצא, בסופו של דבר, להצביע או יישאר בבית.

מבחינה זו, הניסיון של שני המועמדים הוא להמאיס את המועמד השני על אזרחי ארה"ב, כדי להשאיר כמה שיותר מצביעים בבית. טראמפ לא מאמין שמצביעי ביידן יעברו אליו, ולהפך. הדרך להמאיס מועמד היא לגרור את העימות נמוך ככל הניתן, כדי שהצופים ירגישו שהמועמדים מגעילים אותם. לכן, אני באופן אישי לא אופתע אם העימות יהיה אגרסיבי.

אי-ודאות בצד הישראלי

בהינתן שהמועמד הדמוקרטי ביידן ייבחר לנשיא, ובהנחה שיהיה גל "כחול" (הדמוקרטים לוקחים את הנשיאות, רוב בקונגרס ורוב בסנאט), אז יירד הסיכוי להקדמת הבחירות בישראל. מעבר לכך, גישה פייסנית של ביידן כלפי איראן תוביל, ככל הנראה, להימנעות של מדינות חדשות ל"הסכמי אברהם", ולא בכדי בערב הסעודית מחכים לתוצאות הבחירות בארה"ב לפני שיקבלו החלטה מחייבת בעניין.

בעוד שבהיבט הכלכלי שתי המפלגות אולי מדברות שונה, אבל יפעלו דומה, דווקא הנקודה הישראלית והיחס לאיראן שונים באופן מהותי בין המועמדים. ארה"ב לא תוכל לפתוח מחדש שגרירות באיראן, כל עוד ישראל וערב הסעודית הם "הילדים המועדפים". מה גם שבחירה דמוקרטית עלולה להוביל לניסיון לייצר חיכוך לאחר השבעת נשיא דמוקרטי במטרה לבחון את התגובה של ארה"ב תחת נשיא חדש - למשל, ניסיון לייצר אירוע ביטחוני בגבול לבנון-ישראל על ידי חיזבאללה.

בטווח הקצר, בחירה של מועמד דמוקרטי מוסיפה לאי הוודאות בהקשר הישראלי, וייתכן כי זה ישליך על פתיחת מרווחים באיגרות החוב של ישראל ביחס לארה"ב, ואולי אף להורדת דירוג האשראי של ישראל (נוסף על ההתנהלות הכלכלית הבעייתית של ממשלת ישראל אל מול פני הקורונה).

בכל מקרה, לא ישראל ולא ארה"ב ייעלמו מן העולם לאחר ה-3 בנובמבר. גם אם בטווח הקצר צפויים זעזועים, בעוד כמה שנים ייכנסו האירועים האלה לקונטקסט של אירוע בדיד. בינתיים, כדי להגיע ליום שבו האירועים ייראו נקודתיים, יש להקפיד על עטיית מסיכות ולשמור על הבריאות. 

הכותב הוא מנכ"ל OXTP INVESTMENTS ומשמש מנהל תחום החוב בחברת Oscar Gruss. הכותב ו/או חברות קשורות עשויים להשקיע בניירות ערך ו/או מכשירים לרבות אלה שהוזכרו בטור זה. האמור אינו מהווה ייעוץ או שיווק השקעות, המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם.

עוד כתבות

אדן שוחט - קרן '' אלף '' / צילום: איל יצהר

התגלית ברשם החברות, ההימור, ו"תחרות היופי": מאחורי ההשקעה בחברה הישראלית שנמכרה לאפל

מייסדי Q.ai יצאו לסיבוב גיוס ענק של 200 מיליון דולר שנכשל, לכן שכרו בית השקעות וחיפשו רוכשת, ומצאו ● אדן שוחט, שותף מנהל בקרן אלף שהימר פעם נגד מייזלס המייסד והפעם השקיע בחברה: "הוא הדבר האמיתי, הפעם לא הימרתי נגדו"

מנכ''ל אפל, טים קוק / צילום: ap, Godofredo A. Vásquez

אפל מכה את התחזיות ומציגה מכירות שיא של מכשירי האייפון

הכנסות החברה היו 143.8 מיליארד דולר והרווח היה 2.84 דולר למניה, מעל לצפי ● הציגה תוצאות חזקות במיוחד בסין, כולל טייוואן והונג קונג שזינקו באזור ב-38% ● הכנסות אפל ממכירות האייפון הגיעו לשיא כל הזמנים של 85.3 מיליארד דולר ברבעון, הרבה מעל תחזיות האנליסטים ● המניה עולה במסחר המאוחר

השף בר צנגר / צילום: אסף קרלה

ממול ים בגיל 9, דרך פריז ובחזרה ליפו: כך נולד השף המבטיח בעיר

השף של ג'יארדינו, מתמודד בולט ב"משחקי השף", הוא פריק של חומרי גלם, ובדרך להיות אחד האנשים המעניינים בשיח הקולינרי הישראלי

אביעד מייזלס / צילום: צילום מסך יוטיוב

לקרוא שפתיים, להבין כוונות, לחוש את הרגש: המכשיר הישראלי שיהפוך את אפל לקוראת מחשבות

Q.ai עשויה להביא לאפל יכולות הרבה יותר משוכללות מאשר כל חברת בינה מלאכותית אחרת שהיא אי פעם רכשה ● בארבע שנות קיומה הספיקו מייסדי החברה - אביעד מייזלס, ד"ר אבי ברליה וד"ר יונתן וכסלר לרשום לפחות ארבע פטנטים שמציתים את הדמיון

בנימין נתניהו, דונלד טראמפ, עלי חמינאי / עיבוד: AP

"הדולר עשוי לרדת לרמות של 2 שקלים": 4 תרחישים במקרה של עימות עם איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● המתיחות בין ארה"ב לאיראן מגיעה לשיא עם השלמת פריסת הכוחות האמריקאים במזרח התיכון ● מומחים משרטטים כיצד יושפעו שוק ההון בישראל ושער הדולר־שקל ● ליאו ליידרמן, לשעבר ראש חטיבת המחקר בבנק ישראל: "ייתכנו שערי חליפין הרבה יותר נמוכים ממה שראינו עד עכשיו"

השבוע בענף הרכב / צילומים: Shutterstock, AP / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אובר בוחנת את שוק הרכב הישראלי: צפויה לשתף פעולה עם BYD וטסלה

אובר החלה לבצע הכנות ראשוניות לכניסה לישראל לקראת סוף השנה ● מחירי הליתיום מזנקים בחדות ורומזים על עליית מחירים קרובה ברכבים חשמליים ● אחרי הפסקה ממושכת, טויטה חוזרת לפלח החשמלי ● ויצרנית הרכב הווייטנאמית תאמץ את מערכת הנהיגה האוטונומית של חברת Autobrains הישראלית ● השבוע בענף הרכב

סיור באלנבי בעקבות כנס תשתיות לעתיד של גלובס / צילום: כפיר זיו

"רחוב אלנבי לא בתקופה הכי זוהרת שלו": כך משפיעות עבודות התשתית על תל אביב

משתתפי כנס תשתיות לעתיד של גלובס, זכו לסיור ברחוב אלנבי בתל אביב, שהציג את האתגרים הנגרמים מהעבודות על רשת הרכבות הקלות והמטרו ● הסיור הדגיש את הצורך לאזן בין שיפור איכות החיים והתשתיות, לבין שמירה על הצביון, הפעילות והמורכבות שמגדירות את העיר עצמה

טסלה S וטסלה X / צילום: באדיבות היצרן

רובוטים במקום מכוניות: טסלה תפסיק את ייצור דגמי היוקרה שלה

שני דגמי היוקרה של טסלה חוו בשנים האחרונות ירידה משמעותית במכירותיהם בעולם, בין השאר בשל התחרות הקשה מצד תעשיית הרכב הסינית ● אילון מאסק צייץ כי החברה עתידה להסב את שטח הייצור  בקליפורניה למפעל לייצור הרובוט דמוי האדם Optimus

דולר שקל / אילוסטרציה: Shutterstock

טיפ מהסולידית: כך תוכלו להרוויח מירידת הדולר

על רקע השפל בשער הדולר, כיצד תוכלו לנצל את ירידת הערך של ההשקעות במט"ח לצמצום חבות המס? ● גלובס עושים סדר

טלי בן עובדיה / צילום: ערן לוי

לפני כניסת הדירקטורים החדשים: בחדשות 13 אישרו את המינוי הקבוע של המנכ"לית טלי בן עובדיה

מינוייה אושר לאחר עזיבת הדירקטורית ד"ר יפעת בן חי שגב ונותר רק מתנגד אחד ● ברשת 13 מיהרו להחליט בטרם כניסת הדירקטורים החדשים מטעם הרשות השנייה וכדי למנוע התנגדות אפשרית ● תגובת רשת 13: "הישיבה על ההצבעה נקבעה עוד בטרם יצאה ההודעה על מינוי הדירקטורים"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' מליאת הכנסת, 28.01.26 / צילום: יצחק קלמן

סמוטריץ' לא לבד: שרי האוצר שדחקו בנגיד להוריד ולהעלות ריבית

שר האוצר הכריז שיש להאיץ את הורדות הריבית, ולא בפעם הראשונה ● אבל כשרואים איך באמת מתקבלות ההחלטות על גובה הריבית, מבינים שזה לא עניין של מה בכך ● ועדיין, המתיחות בין שר אוצר לנגיד הבנק המרכזי לא נולדה בתקופת סמוטריץ', ואפילו לא בישראל

סיור בשוק הכרמל / צילום: שלומי יוסף

כיצד תשתיות במרכזי ערים נדרשות להתמודד עם המציאות המשתנה


משתתפי כנס תשתיות לעתיד של גלובס, זכו לסיור עירוני שיצא מאזור הבורסה והתקדם ברגל דרך רחוב גרוזנברג, נחלת בנימין ועד לשוק הכרמל ● הסיור הדגיש עד כמה קיים הצורך לאזן בין שיפור איכות החיים והתשתיות, לבין שמירה על הצביון, הפעילות והמורכבות שמגדירות את העיר עצמה

משמרות המהפכה באיראן / צילום: ap, Vahid Salemi

"צעד היסטורי": האיחוד האירופי הגדיר את משמרות המהפכה כארגון טרור

בצעד חריף שממנו נמנעו מדינות אירופה במשך שנים, האיחוד האירופי הסכים להגדיר את משמרות המהפכה כארגון טרור ● גרמניה הובילה את הצעד, איטליה הסירה את ההתנגדות וספרד נכנעה ללחץ ● מה משמעות המהלך ולמה הוא קורה דווקא עכשיו?

אתר בנייה בישראל / צילום: שלומי יוסף

אף אחד לא רוצה ללכלך את הידיים: הכשל שמותיר את ענפי הבנייה והתעשייה עם מחסור בעובדים

העדפת השכלה אקדמית על פני הכשרה מקצועית, לצד צמיחת ההייטק והיעדר עובדים פלסטינים בעקבות המלחמה, יצרו מחסור חריג בעובדי כפיים בישראל ● גם כשהמעסיקים בשטח מציעים שכר יותר גבוה ותנאים משופרים, הבעיה נותרת ללא שינוי ● בכירים במשק מזהירים: "כל עוד לא יהיה שינוי עמוק יותר, המחסור יהפוך לבעיה אסטרטגית לכלכלה"

החל משבוע הבא: עליית מחירים בארומה / צילום: יח''צ

ארומה מעלה מחירים: כמה תשלמו על קפה ומאפה?

כשנה בלבד לאחר העלאת המחירים הקודמת: החל מ־3 בפברואר תעדכן רשת ארומה את מחירי חלק מהמאפים ומשקאות הקפה ● קפוצ’ינו קטן בתל אביב יעלה 14 שקל, דיל קפה ומאפה יעלה 27 שקל, ומספר מצומצם של מוצרים יתייקרו בשיעורים חדים של עד 50%

טסלה מודל 3 RWD לונג ריינג' / צילום: יח''צ

טסלה 3 החדשה: טווח הנסיעה השתפר, ומה לגבי המחיר?

טסלה מודל 3 המחודש מציג טווח מרשים, קפיצה באיכות הייצור והתנהגות שלא תבייש מכונית ספורט ● שמרנות בהנדסת האנוש והאבזור פוגעת בתחרותיות שלו

יהלי רוטנברג, החשכ''ל היוצא, בכנס גלובס השבוע / צילום: שלומי יוסף

בהסתדרות כועסים על דברי החשכ"ל היוצא יהלי רוטנברג בכנס תשתיות לעתיד של גלובס

דברי החשכ"ל היוצא יהלי רוטנברג בכנס תשתיות לעתיד של גלובס שהכעיסו את ההסתדרות ● גינדי גלובל עלתה בקמפיין נדל”ן חדש בלימסול בכיכובו של רון שחר ● ד”ר ציפי איסר־איציק מקימה משרד למשפט סביבתי ואקלים ● פקטורי 54 ומאיה קלרה-בהרב במכירה פומבית משותפת של יצירות אומנות ● וגם: מינויים חדשים בAT&T וב-iTalent ● אירועים ומינויים

טראמפ וחמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

כוננות שיא לתקיפה: משחתת אמריקנית נוספת הגיעה לאזור

לפי הדיווח, נשיא ארה"ב שוקל לתקוף באיראן כדי להצית מחדש את המחאות ● בכיר במערכת הביטחון: נתניהו סירב 11 פעמים לחסל את סינוואר ● האיחוד האירופי צפוי להגדיר את משמרות המהפכה באיראן כארגון טרור ● יועצו של חמינאי: כל תקיפה של ארה"ב באיראן תיענה בתגובה לת"א ● "מתקפה אנטישמית": אדם התנגש עם רכבו בבית כנסת של חב"ד בברוקלין ● עדכונים שוטפים

אסף רפפורט, מייסד וויז / צילום: נתנאל טוביאס

עסקת וויז-גוגל בסכנה? שורת ארגונים באירופה מתנגדים למיזוג

רשות ההגבלים של האיחוד האירופי צפויה לקבל עד 10 בפברואר החלטה אם לאשר את עסקת גוגל-וויז ● שורה של ארגונים אזרחיים פנו בימים האחרונים לאיחוד בבקשה לפתוח בחקירת הגבלים עסקיים שתברר לעומק את העסקה ● החשש המרכזי: ניצול הגישה שתקבל גוגל לוויז לטובת חיסול מתחרים בשוק הענן והסייבר

בנימין נתניהו, דונלד טראמפ, עלי חמינאי / עיבוד: AP

טראמפ חשף כי שוחח עם איראן: "אמרתי להם - בלי גרעין, ותפסיקו להרוג מפגינים"

הנשיא אישר כי בכוונתו להמשיך להיות בקשר עם גורמים באיראן • "יש לנו הרבה ספינות שנעות לכיוון איראן כרגע, זה יהיה נחמד אם לא נצטרך להשתמש בהן", אמר • דיווח בניו יורק טיימס: טראמפ שוקל אפשרויות תקיפה נרחבות בהרבה נגד איראן - בהן גם פשיטות קומנדו על אתרי הגרעין • עוד על פי הדיווח, ישראל דוחפת לכך שארה"ב תצטרף אליה למתקפה משותפת על מערך הטילים הבליסטיים ● עדכונים שוטפים