גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

העימות האחרון הלילה: לטראמפ יש הזדמנות להניח מלכודות, ביידן מקווה שהוא יפשל

עימות הטלוויזיה האחרון בין טראמפ לביידן ייערך הלילה עם כללים חדשים ● זו עשויה להיות ההזדמנות האחרונה של הנשיא לזכות בתנופה ● הפרש יתרונו של ביידן מוסיף להצטמצם בסקרים, אבל הוא עדיין גדול ● 13 יום נותרו, 42 מיליון כבר הצביעו

טראמפ מול טראמפ. הבחירות עוד שבועיים בלבד. צילומים: Associated Press / עיבוד: טלי בוגדנובסקי , גלובס
טראמפ מול טראמפ. הבחירות עוד שבועיים בלבד. צילומים: Associated Press / עיבוד: טלי בוגדנובסקי , גלובס

 

הנרטיב המצטייר אצל תומכי הנשיא טראמפ הוא פחות או יותר זה: ההפרשים בסקרים מצטמצמים והולכים, בייחוד במדינות-המפתח; הרוח מתחילה לנשוב בגבו; הוא צריך להאיץ את התנופה, ועימות הטלויזיה האחרון עם ג'ו ביידן הערב (ה') יעניק לו את ההזדמנות; עם התנופה הזו, ועם היבול הגובר של עצרות-בחירות (שלוש ביום), המירוץ יגיע לנקודת שוויון ב-3 בנובמבר.

 

נכון לאתמול בערב (שעון ארה"ב), 43 מיליון כבר הצביעו, 31% ממספר המצביעים בבחירות הקודמות. מזה 31 מיליון עשו כן באמצעות הדואר, וכמעט 12 מיליון הצביעו בקלפיות מקדימות. אפשר שב-12 הימים המספר הזה יגדל עד כדי רוב המצביעים.

פירושו של דבר שיום אחר יום פוחת מספרם של המצביעים, ששינויים במהלך מערכת הבחירות יוכלו להשפיע עליהם.

תור לקלפיות בפנסילבניה, השבוע / צילום: Matt Slocum, Associated Press

ירידה, לא קריסה

הנרטיב הפותח אינו חסר היגיון. מדדי הסקרים הבולטים ביותר מסכימים עכשיו, שיתרונו הארצי של ביידן חזר וירד לספרה אחת (כרגיל, התמונה במדינות יחידות מורכבת הרבה יותר, וההפרשים במדינות המפתח הם בדרך כלל קטנים יותר, או אפילו קטנים בהרבה). מדד realclearpolitics.com מעמיד את יתרון ביידן על 7.5%. לפני עשרה ימים הוא עמד על יותר מ-10%.

האם אפשר לחשוב את הנתונים האלה לקריסה? בוודאי שלא. העלייה של תחילת החודש הייתה תוצאה מיידית של מאורעות, שבינתיים פג רישמם. בהיעדר דרמות נוספות, הירידה אינה בלתי טבעית.

האם היא יכולה להוסיף ולהצטמצם? כבר היו דברים מעולם. ב-1968 וב-1976, מערכות בחירות שנראו גמורות חודשיים לפני ההצבעה היו ל"מירוצי סוסים" בבוא ההצבעה (מספר המצביעים המקדימים היה אז מבוטל). נאמר אז שאילו הבחירות היו מתקיימות שבוע אחד אחר כך, המפסידים היו מנצחים.

אבל צמצום כזה אינו מעשה שגרה. אם בכלל, המוביל הוא זה הנוטה להגדיל את הפרש יתרונו. זה מה שקרה לרונלד רייגן, כאשר התמודד נגד הנשיא המכהן ג'ימי קרטר, ב-1980. יתרון קטן הפך לצונאמי בתוך שבוע.

שתי דקות בלי הפרעה

העימות של הערב יעמוד בסימן המיקרופונים הסגורים. למודי לקח העימות הראשון, שבו הנשיא חזר והתפרץ לדברי יריבו הדמוקרטי, מארגני העימותים החליטו שרק מיקרופונו של הדובר יהיה פתוח בשתי הדקות הראשונות של כל חלק מן העימות.

העימות, שנועד להימשך 90 דקות, יהיה מחולק לשישה נושאים. לכל אחד מהם יוקצו 15 דקות. כל אחד מן המועמדים יוזמן להשמיע הצהרת פתיחה, שתארך שתי דקות.

המיקרופונים יחזרו וייפתחו לאחר הצהרת הפתיחה, כך שהיכולת להפריע לא תישלל מעיקרה מן הנשיא. האם הוא ילמד את לקחי העימות הראשון? יש הסכמה פחות או יותר כללית שהתנהגותו בעימות ההוא שינתה את הדינמיקה של המירוץ לרעתו, והכפילה את יתרונו של ביידן.

עכשיו, גם אנשי ימין מובהקים מייעצים לו לרסן את עצמו. תומך ותיק שלו מן הימין הנוצרי, מייק האקאבי, מושל מדינה לשעבר, בעצמו טוען לנשיאות (ב-2008 וב-2016), קרא אתמול לנשיא לחדול לתקוף את משפחת ביידן, מפני ש"איש לא מתעניין בזה".

ויקטור דייוויד האנסון, היסטוריון שמרני בעל השפעה ממוסד הובר באוניברסיטת סטנפורד, כותב ש"למרבה האירוניה, סגירת המיקרופונים תועיל לטראמפ. לעתים קרובות, כל אימת שביידן מדבר יותר מ-90 שניות בלי הפרעה הוא נוטה להגיד את הדברים המפתיעים ביותר - או לא להגיד שום דבר". האנסון כותב כי ההפרעות הצילו את ביידן מן הצורך להשלים "חצי-מחשבות", שהיו מפגינות את חולשותיו, הפוליטיות והמנטאליות.

טראמפ בעצרת בחירות באריזונה השבוע, מחקה את ביידן, המתחרה / צילום: Ross D. Franklin, Associated Press

מלכודות לביידן

החשש מפני העימותים היה מלכתחילה גדול בהרבה אצל הדמוקרטים, בדיוק בגלל ליקוייו הרטוריים הידועים של ביידן. היוצרות התהפכו בחודש שעבר, אבל הם אינם מחוסנים מפני התהפכות חוזרת. אם ישלוט בעצמו, טראמפ יוכל להניח אין-ספור מלכודות לביידן.

הוא יוכל להפנות שאלות לגיטימיות בהחלט, שביידן חוזר ונמנע מלהשיב עליהן, כמו הכוונות המיוחסות לו להגדיל את המכסה המסורתית של שופטים בבית המשפט העליון; או לשים קץ לקידוח נפט באמצעות שבירה הידראולית (פראקינג), עניין השנוי במחלוקת עמוקה בארה"ב; או תמיכתו ביוזמות מרחיקות לכת של אנרגיה ירוקה.

כל תשובה מפורשת של ביידן עשויה לעורר עליו את חמת הימין או את חמת השמאל של מפלגתו. לשם בדיוק טראמפ להוט לדחוק אותו. ב-2016, עריקה של מצביעים שמאליים מילאה תפקיד מרכזי בתבוסת הילרי קלינטון.

תומך מחזיק שלט שתומך בג'ו ביידן כשזה נראה ברקע על המסך בקמפיין בחירות בתיכון בדורהאם / צילום: Carolyn Kaster, Associated Press

אשר לביידן, משימתו העיקרית היא להוסיף ולהצטייר כאיש שישיב על כנן את האיזון ואת השפיות אל המערכת הפוליטית. הוא מקווה שטראמפ יחזוק ויחתה בשבילו את הגחלים.

נתוני הידבקויות הקורונה כמובן ירחפו על המאורע. לטראמפ תינתן הזדמנות למתן את הטון, אולי להישמע קצת יותר מהורהר, ולא להודיע ש"סוף המגפה מעבר לפינה". זה יהיה מבחן לדחפיו וליצריו.

מעניין, ולא מפתיע, שטראמפ אינו מקדיש זמן להכנות. הוא ממשיך את לוח הופעותיו המסחרר בעצרות בחירות בכל חלקי ארה"ב. ביידן ביטל את הסע הבחירות שלו ביומיים האחרונים כדי להתכונן. נסיון העבר מראה שהכנות לא תמיד מועילות.

הדעת נותנת, שאם העימות הזה לא ינחיל ניצחון ברור לטראמפ, יישאר לו מעט מאוד זמן לסגור את הפער, אולי מעט מדיי. אבל הדעת נתנה כבר הרבה דברים שלא התממשו.

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com ובhttps://tinyurl.com/yoavkarny- globes
ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב