גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הזכות הבסיסית שיש לכל אזרח בבית המשפט ואין לשר אמיר אוחנה

הכלל לפיו רק הייעוץ המשפטי לממשלה רשאי לייצג את עמדת השרים בבתי המשפט נתון במחלוקת ● השבוע הוא קיבל חיזוק מפתיע דווקא מאחד מנציגיו הבולטים של המחנה השמרני בעליון ● מדובר בסטייה בעייתית מהמגמה החיובית שהסתמנה בשנים האחרונות

אמיר אוחנה / צילום: רפי קוץ
אמיר אוחנה / צילום: רפי קוץ

ושוב זה קרה. בשורות ספורות, ובמילים קצרות, דחה השבוע העליון את בקשתו של השר לביטחון פנים אמיר אוחנה להציג את עמדתו העצמאית בעתירה נגדו בעניין רישיונות נשק. אוחנה שסבר כי עמדת היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, אינה תואמת את עמדתו, ביקש להיות מיוצג בנפרד. אלא שבקשתו האלמנטרית, לקבל את יומו בבית המשפט, נענתה בסירוב. בתחילה על ידי היועץ, ואחר כך על ידי השופטים, שהודיעו לאוחנה כי כל זמן שהיועץ המשפטי לממשלה אינו מאשר את בקשתו לייצוג עצמאי, הוא ימשיך להיות מיוצג על ידו. ירצה בכך או לא.

בהחלטתם לכפות על השר אוחנה ייצוג משפטי, המתיימר לייצגו, אך בפועל טוען בניגוד גמור לעמדתו, חייבו השופטים את השר לביטחון פנים להשתתף באחד מאותם מופעי פיתומות שהיו אהובים על ילדי מחצית המאה הקודמת. לתפקיד הפיתום ליהקו השופטים את היועץ המשפטי לממשלה, ולתפקיד הבובה שאותה הוא מפעיל לצידו, שלכאורה נהנית מקיומה העצמאי - אך הקולות שהיא משמיעה הם אלה המגיעים מבטנו של המפעיל שלה - הועידו את אוחנה. עמדתו של השר נמסרה אמנם לבית המשפט, אך כולם הבינו שעמדה זו, הנטענת רשמית בשמו, אינה מייצגת אותו. היא בוקעת ממעמקי בטנו של משרד המשפטים.

הייתה הלכה?

העניין הזה ידוע ומוכר. זכותם של הגנבים בישראל להיות מיוצגים בבית המשפט באמצעות עורך דין הפועל מטעמם מעוגנת בחוק. גם על זכותם של השודדים והאנסים איש לא יחלוק. למעשה, גם אם אודה מול מצלמות הטלוויזיה כי ביצעתי רצח עם, עדיין תהיה שמורה לי הזכות לשכור פרקליט שיציג את טענותיי באופן המוצלח ביותר העולה על דעתי. אבל ברגע בו אדרדר לשמש בתפקיד שר, אאבד את זכותי לטעון את טענותיי בבית המשפט. בכל הנוגע להחלטות מנהליות אותן מקבלת הממשלה, רק הייעוץ המשפטי הוא שקובע את העמדה שתוצג. עמדתה האמיתית של הממשלה נתפסת כעמדה שכלל אינה רלוונטית.

במאמר שהוצג לאחרונה בכנס הפקולטה למשפטים של אוניברסיטת תל אביב, טען אהרן גרבר (פורום קהלת) כי כלל זה, המכפיף את עמדת השר שתישמע בבית המשפט לעמדת היועץ המשפטי לממשלה, מעולם לא התקבל בבית המשפט באופן מחייב. לטעמו, העובדה ששרי הממשלה משוללים זכות בסיסית כל כך לייצוג אותנטי של עמדתם בבית המשפט, אינה הלכה פסוקה, אלא פרקטיקה קלוקלת שהשתרשה אצל רבים מהשופטים, וזאת במקביל לדחייתה אצל שופטים אחרים. ואכן, השופט אלכס שטיין התבטא לאחרונה באופן דומה וציין כי אין הוא רואה בפרקטיקה הזו כלל המחייב אותו.

מי שמכיר את המחנות הקיימים כיום בבית המשפט העליון, בוודאי לא התפלא על עמדתם של השופטים מני מזוז ועוזי פוגלמן, שמנעו מאוחנה ייצוג עצמאי. אלא שעמדתו של השופט נעם סולברג שהצטרף אליהם דורשת הסבר. סולברג הוא הרי מנהיגו של המחנה השמרני בעליון, זה המכבד את עיקרון הפרדת הרשויות וסבור כי מדיניות נקבעת על ידי נבחרי הציבור ושרי הממשלה. יותר מכך, סולברג הוא גם חבר כבוד של מועדון השכל הישר.

החלטת הרכב השופטים, ביחס לאוחנה, אינה שמרנית ואינה נשענת על שכל ישר. כשהעותרים, במקרה זה, מציגים את עמדתם באופן ברור ושלם על ידי נציגים של עשר עמותות שונות, למרות שהן אינן נפגעות ישירות של החלטת השר, ואילו השר, שהוא המשיב היחיד שנקטו בשמו (מעבר למשרדי הממשלה האחרים), אינו יכול לפצות את פיו כדי לענות לעתירה - יש לנו בעיה. לא צריך להיות שמרן כדי להבין את זה. שכל ישר יספיק כאן בהחלט.

השופט נעם סולברג / צילום: אוריה תדמור

השמועה שהגיעה לבית המשפט

לפני ארבע שנים, במסגרת עתירה נגד הרבנות הראשית (גיני נגד הרבנות הראשית), שעסקה בהענקת תעודות כשרות לבתי עסק, התגלתה מחלוקת עמוקה בין הרבנות והיועץ המשפטי לממשלה ביחס לאופן שבו צריך לטעון בפני בית המשפט. לאור המחלוקת, ביקשה הרבנות, שנגדה כוונה העתירה, לייצג את עצמה. הבקשה הזו הייתה לכאורה מתבקשת. שכן לא יעלה על הדעת כי דווקא הגורם שאינו מקבל את עמדתה יהיה זה הטוען בשמה בבית המשפט. אלא שעל דעת היועץ המשפטי לממשלה העניין המוזר הזה עלה גם עלה. הוא חלק על הרבנות מבחינה מהותית, וככזה התעקש גם להיות מי שיציג לבית המשפט את עמדת המדינה.

בפסק הדין החשוב הזה הסבירו השופטים כי רק הודות לשמועה שהגיעה אליהם, גילו כי עמדתה האותנטית של הרבנות שונה מזו שהיועץ המשפטי לממשלה מבקש להציג בשמה. בצדק רב ביקשו השופטים מהייעוץ המשפטי לטעון בפניהם לא רק את עמדתו אלא גם את עמדת הרבנות. אלא שלא צריך להיות אחד מאלה שישבו באולם בית המשפט באותו מקרה כדי לדמיין את עוצמת הטיעון והתשוקה שבערה בנציג היועץ בשעה שהתבקש לתווך לבית המשפט את עמדת הרבנות, לה הוא מתנגד מכל וכל.

משלא נחה דעת בית המשפט שעמדת הרבנות הוצגה לה כראוי, החליטו השופטים שיש לשמוע את עמדתה האותנטית של הרבנות, וזאת על ידי עורך דין מטעמה. נציגה הוזמן לבית המשפט ועמדתו נשמעה באופן מלא ובצורה ישירה. לכאורה הדברים מובנים מאליהם, אלא שלבושתנו, האירוע הכל כך מתבקש הזה נחשב בישראל לסנסציה. מי שאחראי על הסנסציה הזו  ושהיה מהראשונים לפרוץ את הדרך הזו לייצוג עצמאי ונפרד מזה שנכפה לעתים על ידי היועץ המשפטי לממשלה, היה השופט סולברג. ובדיוק בשל כך הפליאה גדולה כל כך.

הפעם זו לא הייתה שמועה בעלמא שהגיעה לבית המשפט. זו הייתה הודעה רשמית שנשלחה לבית המשפט, בה הודיע השר לביטחון פנים כי היועץ כופה עליו ייצוג שאינו תואם את עמדתו וכי הוא מייצג את עצמו במקרה זה. מדוע, אם כן, הודעתו של אוחנה מצאה את עצמה מחוץ לתיק בית המשפט?

אז ייתכן שאוחנה טעה כשניסח את בקשתו לבית המשפט כהודעה לפיה מנדלבליט אינו מייצגו ולא כבקשה להשתחרר מייצוג. הכלל הרגיל הוא שבית המשפט רואה בנציגו של הלקוח את בא כוחו, וזאת עד לקבלת בקשתו להשתחרר ממנו. ייתכן גם שהרוח שנשבה מהמסמך הייתה אדנותית מעט. אלא שלא הייתה זו העת לדקדוקי עניות ובוודאי שלא לסדנאות מאת חנה בבלי. הפער בין עמדת השר לעמדת היועץ היה גלוי וידוע לפני בית המשפט, ומשכך מוכרח היה לאפשר לשר לבטא את עמדתו.

לפני ארבע שנים הסתפק בית המשפט בהרבה פחות מכך כדי לאפשר לרבנות הראשית לטעון את טענותיה. לא ייתכן שחבר בכיר בממשלה יהיה במעמד נחות מיחידת סמך ממשלתית. ובוודאי שהכרעה כזו לא יכולה להיות חתומה על ידי השופט סולברג, שהיה לפורץ הדרך המעשית והפרקטית לייעוץ עצמאי במקרים הדורשים זאת. 

הכותב לומד לתואר שלישי במשפטים באוניברסיטה העברית, מעניק ייעוץ לגופים שונים, לרבות בתחום הבנקאות, ושימש בעברו כיועץ לענייני חקיקה של שרת המשפטים לשעבר איילת שקד

עוד כתבות

מאגר לוויתן. בעיגול: עבד אל־פתאח א־סיסי, נשיא מצרים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

עסקת הגז ב–35 מיליארד דולר עם מצרים תקועה וקטאר מנסה להיכנס לתמונה

העיכוב המתמשך באישור עסקת הענק ליצוא גז ממאגר לוויתן למצרים פותח פתח לקטאר להציע לקהיר אספקת גז טבעי מונזל בהיקפי ענק ● בינתיים גורמים ישראליים ומצריים זועמים, ולגלובס נודע כי שורת בכירים אמריקאים בראשות טראמפ מנסים לפתור את הפלונטר

שיפור דירוג אשראי בתשלום / צילום: Shutterstock

קיבלתם הצעה לשפר את דירוג האשראי? זו עלולה להיות מלכודת מסוכנת

פרצה במודל דירוג האשראי של חברת D&B מתדלקת תופעה מטרידה: גופים פרטיים מבטיחים שיפור דירוג בתשלום - אך בפועל מוחקים נתונים חיוביים ושליליים ומותירים את הלקוח בסיכון לקבלת הלוואות ● חוק ההסדרים כולל הצעה להתמודד עם הבעיה דרך תקופת צינון

משרדי הרצוג, פוקס, נאמן / צילום: תמר מצפי

23 קומות בפרויקט תאומי רובינשטיין: הרצוג פוקס נאמן מרחיב את שטחו

הרצוג פוקס נאמן, אחד משלושת משרדי עורכי הדין הגדולים בישראל, ישכור ארבע קומות נוספות במגדל המערבי של פרויקט תאומי רובינשטיין בת"א ● ההסכם החדש כולל שכירות נוספת בשטח של כ־5,000 מ"ר

נתניהו וסמוטריץ'. רה''מ לא נתן לאוצר אור ירוק, אבל גם לא אור אדום / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

ביטחון, חלב ומס על קרקעות: המחלוקות שמאיימות על אישור תקציב המדינה

מאבקי התקציב מגיעים לשיא, לקראת אישורו בממשלה בסוף השבוע ● עיקר המחלוקת הוא סביב הגדלת תקציב משרד הביטחון, רפורמה בשוק החלב ומיסוי קרקעות ● בעוד סמוטריץ' דוחף ליישום הרפורמות, אי־הוודאות בעמדת נתניהו מטילה צל על סיכויי אישור התקציב

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"נתניהו רואה רוחות רפאים בכל מקום": בבית הלבן מודאגים ממדיניות ישראל בסוריה

ההסלמה האחרונה בין ישראל לסוריה גרמה לתסכול רב בוושינגטון כלפי התנהלות ישראל ●  המחבל שפצע אתמול לוחמת בפיגוע, ניסה לדרוס שוב - וחוסל ● דיווח בלבנון: כטב"ם ישראלי הטיל מטענים על בניין בכפר עייתרון שבדרום המדינה ● עדכונים שוטפים

רובי ריבלין / איור: גיל ג'יבלי

פונה לביטקוין: הסיבוב הכואב של רובי ריבלין באלקטריאון נגמר

כארבע שנים אחרי שמונה לנשיא אלקטריאון, דרכיהן של חברת הטכנולוגיה ונשיא המדינה לשעבר נפרדות ● לאחרונה דווח על מינויו של ריבלין לנשיא חברת המטבעות הדיגיטליים ביטקור, המקדמת מהלך לרישום מניותיה בבורסה המקומית

מאגר הגז לוויתן / צילום: אלבטרוס

התקדמות משמעותית במגעים על עסקת היצוא בין משרד האנרגיה לחברות הגז

לגלובס נודע על התקדמות משמעותית במגעים לגבי עסקת הגז הענקית עם מצרים, העומדת על היקף של 35 מיליארד דולר ● לפי המתווה, חברות הגז יתחייבו לספק גז למשק המקומי במחיר נמוך יותר, שיוצמדו למה שנקבע במתווה

פערים במחירי הדירות / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אותו בניין בתל אביב, שתי דירות שונות ופערים של עשרות אחוזים במחיר למ"ר

רובעים 3 ו־4, שעברו גל של התחדשות עירונית ומזוהים עם "תל אביב של פעם", נחשבים למבוקשים במיוחד בשוק הנדל"ן ● אך בעוד שמחירי דירות מסוימות נשארים גבוהים, דירות בקומות נמוכות ועורפיות רושמות ירידות משמעותיות, ויוצרות פערים גדולים בין דירות סמוכות

חיים גליק ודדי שמחי / צילום: בר לביא, איל יצהר, צילום מסך

דדי שמחי וחיים גליק רוצים לחבר את אצולת אזרבייג’ן למכרזי הענק של המטרו

על רקע מכרזי המטרו הגדולים בתולדות המדינה, צמד המתווכים פועלים להביא לישראל שחקנים זרים חדשים ● בין המתעניינות: אקורד האזרית, שכבר החלה במהלך לרישום כקבלן ישראלי - בזמן שחברות אירופיות ותיקות דווקא נסוגות מהשוק ● מי עומד מאחורי החברה?

החזר מס על תרומות יוצא לדרך / צילום: Shutterstock

כללי המס משתנים, רוב העמותות לא ערוכות: איך תקבלו החזרים על תרומות

היקף התרומות בישראל עומד על כ-4 מיליארד שקל בשנה, בגינם ניתן כמיליארד שקל זיכוי ממס ● בעקבות רפורמה חדשה של רשות המסים, החל מינואר תרומה שלא דווחה במערכת דיגיטלית לא תזכה בהטבת מס

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה אדומה בוול סטריט; המניה שזינקה לאחר שאנבידיה השקיעה בה

אירופה ננעלה בירידות קלות ● אנבידיה רכשה מניות סינופסיס בהיקף של 2 מיליארד דולר ● המניות הביטחוניות באירופה ירדו על רקע המגעים לסיום מלחמת רוסיה־אוקראינה ● פעילות המפעלים בסין התכווצה בחודש השמיני ברציפות ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין צנח

מפעל מיטרוניקס / צילום: שגיא מורן

מנכ"ל מיטרוניקס פורש עם הפסד רבעוני של 40 מיליון שקל

יצרנית הרובוטים לניקוי בריכות מקיבוץ יזרעאל דיווחה אומנם על גידול של 5% בהכנסותיה, אך התחזקות השקל והפעולות להפחתת המלאי הביאו להעמקת ההפסד, שעמד בסוף הרבעון על כ-40 מיליון שקל ● הירידה במלאי של מיטרוניקס נמשכה גם אל תוך הרבעון השלישי

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ במסר לישראל: חשוב מאוד שלא יתרחש דבר שיפריע להתפתחותה של סוריה

טראמפ ונתניהו שוחחו, מלשכת ראש הממשלה נמסר: "נשיא ארה"ב הזמין את נתניהו לפגישה בבית הלבן בזמן הקרוב" ● צה"ל חיסל מחבל נוח'בה של הג'יהאד האיסלאמי ● התושבים בעוטף עזה על ההחלטה של צה"ל לבטל את ההגנה היישובית:"מישהו חייב להתעורר" ● בוועדת החוץ והביטחון נערך היום דיון על חוק הפטור מגיוס ● משבר כוח-האדם בצה"ל: חוסר של מאות קצינים, עומס כבד על מערך המילואים ● עדכונים שוטפים

רצועת עזה מוצפת באייפון הכי חדש, והתושבים חושדים בישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: רוסיה רוצה להחזיר את ההשפעה שלה על סוריה, חיזבאללה וישראל עלולות להילחם שוב, ורצועת עזה מוצפת במכשירי אייפון חדשים ● כותרות העיתונים בעולם

יוסי תורג'מן, והדמיית פרויקט YBOX art / צילום: משה צור אדריכלים, יובל חן

"האטה? אנחנו מוכרים דירות ב-90 אלף שקל למ"ר בדרום ת"א": מנכ"ל YBOX לא מתרגש ממצב ענף המגורים

יוסי תורג'מן, מנכ"ל YBOX, מספר אחרי אישור הפרויקט המדובר בדרום תל אביב־יפו: "ברובעים 3 ו־4 בעיר יש האטה מאוד רצינית - אבל באזור הפרויקט אנחנו מוכרים סביב 90 אלף שקל למ"ר" ● ואיזו ביקורת יש לו על הורדת הריבית? "הייתה צריכה להיות דרסטית יותר"

ראש מפא״ת במשרד הביטחון, תא''ל (מיל') ד״ר דני גולד, בכנס דיפסנטק / צילום: אגף דוברות וקשרי ציבור במשרד הביטחון

מפתח כיפת ברזל חשף: זה מועד מסירת מערכת הלייזר לצה"ל

תא"ל (מיל') דני גולד הודיע בכנס דיפנסטק כי מערכת "אור איתן" תימסר לצה"ל ב־30 בדצמבר ● בכנס אף התייחס מנכ"ל משרד הביטחון אלוף (מיל') אמיר ברעם למערכה נוספת שצפויה עם איראן: "כל החזיתות עדיין פתוחות"

הכוח בשוק הרכב עבר לקונים: הצפת דגמים, ירידות מחירים והסערה הצפויה ב-2026

שוק הרכב צפוי להמשיך לעמוד ב-2026 בסימן המעבר מ"שוק של מוכרים" ל"שוק של קונים" ● על הפרק: ירידת המחירים צפויה להמשיך בשל המלחמות השיווקיות בין היצרנים הסינים והיבואנים שלהם, קטגוריות חדשות ידרסו קיימות, והסביבה התחרותית תהפוך קשה עוד יותר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

"השאלות החשובות השתנו": החוסכים זכו לשנה היסטורית, אבל איך תיראה 2026?

ביצועי הגמל והפנסיה בשנה הנוכחית בדרך לעקוף את שנת 2021, ולהפוך לטובים ביותר מזה עשור וחצי, הרבה בזכות הפריחה בבורסה המקומית ● במסלולי המניות התשואה מתחילת השנה כבר מתקרבת ל־23% ● ובכל זאת יש מי שמציע למשקיעים לעבור לאסטרטגיה זהירה

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

המסחר בבורסה ננעל במגמה מעורבת; אל על ומניות הביטוח ירדו

ת"א 35 עלה ב-0.1%, ת"א 90 ירד בכ-0.7% ● ירידות בוול סטריט ● סדרה של נתוני מאקרו בארה"ב תקבע את הכיוון אליו ילכו השווקים בדצמבר ● וגם: בנק ההשקעות ג'פריס מסמן שתי מניות צמיחה "במחיר סביר" שצפויות להניב ביצועים חזקים ב-2026

מושגים לאזרחות מיודעת. נימבוס / צילום: Shutterstock

הטכנולוגיה העוצמתית שבידי הממשלה: מהו נימבוס, ואיך הוא ישפיע על חיינו?

תחום הבינה המלאכותית חודר לכל תחומי החיים, האם הוא סוף־סוף יגיע גם לממשלה? ● זאת התשתית שאמורה לאפשר את המהפכה הדיגיטלית במגזר הציבורי ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים