גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הזכות הבסיסית שיש לכל אזרח בבית המשפט ואין לשר אמיר אוחנה

הכלל לפיו רק הייעוץ המשפטי לממשלה רשאי לייצג את עמדת השרים בבתי המשפט נתון במחלוקת ● השבוע הוא קיבל חיזוק מפתיע דווקא מאחד מנציגיו הבולטים של המחנה השמרני בעליון ● מדובר בסטייה בעייתית מהמגמה החיובית שהסתמנה בשנים האחרונות

אמיר אוחנה / צילום: רפי קוץ
אמיר אוחנה / צילום: רפי קוץ

ושוב זה קרה. בשורות ספורות, ובמילים קצרות, דחה השבוע העליון את בקשתו של השר לביטחון פנים אמיר אוחנה להציג את עמדתו העצמאית בעתירה נגדו בעניין רישיונות נשק. אוחנה שסבר כי עמדת היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, אינה תואמת את עמדתו, ביקש להיות מיוצג בנפרד. אלא שבקשתו האלמנטרית, לקבל את יומו בבית המשפט, נענתה בסירוב. בתחילה על ידי היועץ, ואחר כך על ידי השופטים, שהודיעו לאוחנה כי כל זמן שהיועץ המשפטי לממשלה אינו מאשר את בקשתו לייצוג עצמאי, הוא ימשיך להיות מיוצג על ידו. ירצה בכך או לא.

בהחלטתם לכפות על השר אוחנה ייצוג משפטי, המתיימר לייצגו, אך בפועל טוען בניגוד גמור לעמדתו, חייבו השופטים את השר לביטחון פנים להשתתף באחד מאותם מופעי פיתומות שהיו אהובים על ילדי מחצית המאה הקודמת. לתפקיד הפיתום ליהקו השופטים את היועץ המשפטי לממשלה, ולתפקיד הבובה שאותה הוא מפעיל לצידו, שלכאורה נהנית מקיומה העצמאי - אך הקולות שהיא משמיעה הם אלה המגיעים מבטנו של המפעיל שלה - הועידו את אוחנה. עמדתו של השר נמסרה אמנם לבית המשפט, אך כולם הבינו שעמדה זו, הנטענת רשמית בשמו, אינה מייצגת אותו. היא בוקעת ממעמקי בטנו של משרד המשפטים.

הייתה הלכה?

העניין הזה ידוע ומוכר. זכותם של הגנבים בישראל להיות מיוצגים בבית המשפט באמצעות עורך דין הפועל מטעמם מעוגנת בחוק. גם על זכותם של השודדים והאנסים איש לא יחלוק. למעשה, גם אם אודה מול מצלמות הטלוויזיה כי ביצעתי רצח עם, עדיין תהיה שמורה לי הזכות לשכור פרקליט שיציג את טענותיי באופן המוצלח ביותר העולה על דעתי. אבל ברגע בו אדרדר לשמש בתפקיד שר, אאבד את זכותי לטעון את טענותיי בבית המשפט. בכל הנוגע להחלטות מנהליות אותן מקבלת הממשלה, רק הייעוץ המשפטי הוא שקובע את העמדה שתוצג. עמדתה האמיתית של הממשלה נתפסת כעמדה שכלל אינה רלוונטית.

במאמר שהוצג לאחרונה בכנס הפקולטה למשפטים של אוניברסיטת תל אביב, טען אהרן גרבר (פורום קהלת) כי כלל זה, המכפיף את עמדת השר שתישמע בבית המשפט לעמדת היועץ המשפטי לממשלה, מעולם לא התקבל בבית המשפט באופן מחייב. לטעמו, העובדה ששרי הממשלה משוללים זכות בסיסית כל כך לייצוג אותנטי של עמדתם בבית המשפט, אינה הלכה פסוקה, אלא פרקטיקה קלוקלת שהשתרשה אצל רבים מהשופטים, וזאת במקביל לדחייתה אצל שופטים אחרים. ואכן, השופט אלכס שטיין התבטא לאחרונה באופן דומה וציין כי אין הוא רואה בפרקטיקה הזו כלל המחייב אותו.

מי שמכיר את המחנות הקיימים כיום בבית המשפט העליון, בוודאי לא התפלא על עמדתם של השופטים מני מזוז ועוזי פוגלמן, שמנעו מאוחנה ייצוג עצמאי. אלא שעמדתו של השופט נעם סולברג שהצטרף אליהם דורשת הסבר. סולברג הוא הרי מנהיגו של המחנה השמרני בעליון, זה המכבד את עיקרון הפרדת הרשויות וסבור כי מדיניות נקבעת על ידי נבחרי הציבור ושרי הממשלה. יותר מכך, סולברג הוא גם חבר כבוד של מועדון השכל הישר.

החלטת הרכב השופטים, ביחס לאוחנה, אינה שמרנית ואינה נשענת על שכל ישר. כשהעותרים, במקרה זה, מציגים את עמדתם באופן ברור ושלם על ידי נציגים של עשר עמותות שונות, למרות שהן אינן נפגעות ישירות של החלטת השר, ואילו השר, שהוא המשיב היחיד שנקטו בשמו (מעבר למשרדי הממשלה האחרים), אינו יכול לפצות את פיו כדי לענות לעתירה - יש לנו בעיה. לא צריך להיות שמרן כדי להבין את זה. שכל ישר יספיק כאן בהחלט.

השופט נעם סולברג / צילום: אוריה תדמור

השמועה שהגיעה לבית המשפט

לפני ארבע שנים, במסגרת עתירה נגד הרבנות הראשית (גיני נגד הרבנות הראשית), שעסקה בהענקת תעודות כשרות לבתי עסק, התגלתה מחלוקת עמוקה בין הרבנות והיועץ המשפטי לממשלה ביחס לאופן שבו צריך לטעון בפני בית המשפט. לאור המחלוקת, ביקשה הרבנות, שנגדה כוונה העתירה, לייצג את עצמה. הבקשה הזו הייתה לכאורה מתבקשת. שכן לא יעלה על הדעת כי דווקא הגורם שאינו מקבל את עמדתה יהיה זה הטוען בשמה בבית המשפט. אלא שעל דעת היועץ המשפטי לממשלה העניין המוזר הזה עלה גם עלה. הוא חלק על הרבנות מבחינה מהותית, וככזה התעקש גם להיות מי שיציג לבית המשפט את עמדת המדינה.

בפסק הדין החשוב הזה הסבירו השופטים כי רק הודות לשמועה שהגיעה אליהם, גילו כי עמדתה האותנטית של הרבנות שונה מזו שהיועץ המשפטי לממשלה מבקש להציג בשמה. בצדק רב ביקשו השופטים מהייעוץ המשפטי לטעון בפניהם לא רק את עמדתו אלא גם את עמדת הרבנות. אלא שלא צריך להיות אחד מאלה שישבו באולם בית המשפט באותו מקרה כדי לדמיין את עוצמת הטיעון והתשוקה שבערה בנציג היועץ בשעה שהתבקש לתווך לבית המשפט את עמדת הרבנות, לה הוא מתנגד מכל וכל.

משלא נחה דעת בית המשפט שעמדת הרבנות הוצגה לה כראוי, החליטו השופטים שיש לשמוע את עמדתה האותנטית של הרבנות, וזאת על ידי עורך דין מטעמה. נציגה הוזמן לבית המשפט ועמדתו נשמעה באופן מלא ובצורה ישירה. לכאורה הדברים מובנים מאליהם, אלא שלבושתנו, האירוע הכל כך מתבקש הזה נחשב בישראל לסנסציה. מי שאחראי על הסנסציה הזו  ושהיה מהראשונים לפרוץ את הדרך הזו לייצוג עצמאי ונפרד מזה שנכפה לעתים על ידי היועץ המשפטי לממשלה, היה השופט סולברג. ובדיוק בשל כך הפליאה גדולה כל כך.

הפעם זו לא הייתה שמועה בעלמא שהגיעה לבית המשפט. זו הייתה הודעה רשמית שנשלחה לבית המשפט, בה הודיע השר לביטחון פנים כי היועץ כופה עליו ייצוג שאינו תואם את עמדתו וכי הוא מייצג את עצמו במקרה זה. מדוע, אם כן, הודעתו של אוחנה מצאה את עצמה מחוץ לתיק בית המשפט?

אז ייתכן שאוחנה טעה כשניסח את בקשתו לבית המשפט כהודעה לפיה מנדלבליט אינו מייצגו ולא כבקשה להשתחרר מייצוג. הכלל הרגיל הוא שבית המשפט רואה בנציגו של הלקוח את בא כוחו, וזאת עד לקבלת בקשתו להשתחרר ממנו. ייתכן גם שהרוח שנשבה מהמסמך הייתה אדנותית מעט. אלא שלא הייתה זו העת לדקדוקי עניות ובוודאי שלא לסדנאות מאת חנה בבלי. הפער בין עמדת השר לעמדת היועץ היה גלוי וידוע לפני בית המשפט, ומשכך מוכרח היה לאפשר לשר לבטא את עמדתו.

לפני ארבע שנים הסתפק בית המשפט בהרבה פחות מכך כדי לאפשר לרבנות הראשית לטעון את טענותיה. לא ייתכן שחבר בכיר בממשלה יהיה במעמד נחות מיחידת סמך ממשלתית. ובוודאי שהכרעה כזו לא יכולה להיות חתומה על ידי השופט סולברג, שהיה לפורץ הדרך המעשית והפרקטית לייעוץ עצמאי במקרים הדורשים זאת. 

הכותב לומד לתואר שלישי במשפטים באוניברסיטה העברית, מעניק ייעוץ לגופים שונים, לרבות בתחום הבנקאות, ושימש בעברו כיועץ לענייני חקיקה של שרת המשפטים לשעבר איילת שקד

עוד כתבות

יאיר אבידן / צילום: אייל טואג

מינוי חדש בצים: יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, יכהן כדירקטור

חברת התובלה הימית הודיעה היום על פרישה של שני דירקטורים ועל מינוי שניים אחרים במקומם - המפקח על הבנקים לשעבר יאיר אבידן וראש לשכת רה"מ לשעבר יואב טורבוביץ' ● המינויים מגיעים לאחר שקבוצת בעלי מניות, המחזיקה בכ-8% מצים, דרשו מוקדם יותר השבוע למנות שלושה דירקטורים חדשים מטעמה

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: ap, Mark Schiefelbein

האם הפחתת ריבית של רבע אחוז מספיקה כדי להניע את שוק הנדל"ן?

הורדת הריבית הצפויה מעוררת תקוות בענף הנדל"ן, אך מומחים מזהירים שהציפיות מוגזמות: גם ריבית נמוכה יותר לא תפתור את משבר המחירים וההיצע ● וגם: מתי נתחיל לראות הקלה משמעותית יותר במשכנתא?

הפגנה נגד גיוס חרדים בירושלים / צילום: Reuters, Ilia Yefimovich

בג"ץ למדינה: גבשו תוך 45 יום מדיניות אפקטיבית לגיוס חרדים

הרכב של חמישה שופטי בג"ץ קבע כי על המדינה לגבש מדיניות שתביא לגיוס אמיתי של חרדים • בג"ץ: "אין לאפשר המשך מתן הטבות שניתנות בקשר ישיר או עקיף להשתמטות מחובת הגיוס" • השופטים ביקרו בחריפות את המדינה על כמעט "התנערות" מוחלטת מהחוק, והוציאו צו מוחלט לפיו יש להתחיל בהליכים פליליים נגד משתמטים חרדים

תקיפות צה''ל ברצועת עזה / אילוסטרציה: ap, Leo Correa

חמאס הפר את ההסכם, צה"ל תקף בכירים בזרוע הצבאית בתגובה

בצבא שיגרו איום לחמאס: "הפרה של הפסקת האש" ● בכיר בבית הלבן: "נשמור על היתרון האיכותי של צה"ל במזרח התיכון" ● טראמפ: "יורש העצר ואני ניצור ברית חזקה ועוצמתית יותר מאי פעם ● צה"ל תקף תשתיות של ארגון הטרור חיזבאללה בדרום לבנון ● התקיפה החריגה אמש בלבנון: סיכול ניסיון של חמאס להוציא פיגועים בגבול ● שר הביטחון והרמטכ"ל סיירו היום בדרום סוריה ● עדכונים שוטפים

משרדי גוגל בחיפה / צילום: Shutterstock

לאחר שלוש שנים גיא אזרד עוזב את גוגל

גיא אזרד צורף לפני שלוש שנים לתפקיד סמנכ"ל ההנדסה של פיתוח השבבים של גוגל קלאוד ישראל ● הוא עוזב את החברה שהגדילה מאוד את פעילות השבבים שלה, ואמונה בין השאר על פיתוח מעבדי הבינה המלאכותית של גוגל

מנכ''ל אנבידיה ג'נסן הואנג / צילום: ap, Nic Coury

דוחות חזקים לאנבידיה: מציגה שיא בהכנסות ומכה את התחזיות להמשך

ענקית השבבים דיווחה על הכנסות שיא בגובה של 57.01 מיליארד דולר - עלייה של 62% לעומת הרבעון המקביל אשתקד. המניה מזנקת בקרוב ל-4% במסחר המאוחר ● גם תחזיות החברה לרבעון הרביעי עלו על הציפיות ● הדוחות מגיעים לאחר שבשבועות האחרונים, מניית החברה, לצד מניות נוספות בתחום ה-AI, ספגו לחצים על רקע חששות מפני הערכות שווי מנופחות בוול סטריט

חדשות ההייטק / צילום: Shutterstock

בעקבות התכתבויות עם ג’פרי אפשטיין: הבכיר האמריקאי שהתפטר מדירקטוריון OpenAI

שר האוצר האמריקאי לשעבר, הודיע על התפטרותו מדירקטוריון OpenAI בעקבות פרסום התכתבויות שניהל עם ג’פרי אפשטיין ● אלו הם חילופי ההנהלה בצמרת של מספר סטארט-אפים ישראליים ● ג'ף בזוס מקים סטארט-אפ AI חדש, ויחזור לנהל חברה לראשונה מאז עזב את אמזון ● וגם: שלושה גיוסי הון בתחומי הנדל"ן המניב, הפינטק והבינה המלאכותית בלטו השבוע בקרב חברות טכנולוגיה ישראליות ● חדשות ההייטק

תחנת הכוח הפרטית דוראד, זרוע פעילות האנרגיה של קבוצת לוזון / צילום: יגאל גורן

המניות הטורקיות שיאפשרו ללוזון להרחיב את תחנת הכוח שבמחלוקת

המחלוקת המשפטית בין תחנת הכוח דוראד לשותפות שלה, הקשה עד כה על הרחבתה ● כעת, לאחר שאדלטק בשליטת אורי אדלסבורג, נסוגה מהתביעה שהגישה נגד מכירת המניות של חברת זורלו הטורקית שיצאה מתחנת דוראד באפריל האחרון, הוסר חסם משמעותי להקמתה

ינקי קוינט, מנכ''ל רמ''י / צילום: שלומי יוסף

ההסכם שבדרך: 70 אלף דירות ייבנו במקום מפעל אלתא באשדוד

לאחר שנים של משא ומתן, מסתמן כי רמ"י תממן את העתקת מפעל אלתא לדרום אשדוד ותקבל לידיה 11.3 אלף דונם לפיתוח, עד בני דרום וניר גלים ● העלות של הפינוי והתמריצים שיינתנו לאלתא מוערכת בכ־3.8 מיליארד שקל, אך פוטנציאל ההכנסות למדינה משיווק הקרקע נאמד בעשרות מיליארדי שקלים ● הדרישה המרכזית מאלתא: היתר בנייה ראשון עד 2028

בית המשפט העליון / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS

בג"ץ לממשלה: נמקו מדוע לא תוקם ועדת חקירה ממלכתית

השופטים הוציאו צו על תנאי המורה לרה"מ נתניהו ולשר המשפטים לוין לנמק עד 4 בינואר מדוע הממשלה אינה מקימה ועדה ממלכתית ● השבוע החליטה הממשלה להקים ועדה שאינה ממלכתית, ומינתה צוות שרים בראשות לוין לקביעת סמכויותיה

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר צפוי להיפתח בעליות שערים, לאחר שדוחות אנבידיה עקפו את התחזיות והקפיצו את החוזים העתידיים על וול סטריט ● עליות חדות נרשמות גם בשווקים באסיה ● הפרוטוקולים של הפד חושפים: ייתכן כי ישנו רוב נגד הורדת ריבית בארה"ב בדצמבר ● וגם: אנליסטים בוול סטריט מעריכים כיצד הדוחות החזקים של אנבידיה ישפיעו על השווקים ● גלובס עושה סדר לקראת יום המסחר

מתנגדים בריטים מפגינים מול הבניין המיועד להקמת השגרירות / צילום: ap, Kin Cheung

אזהרה למחוקקים בבריטניה: "ציידי ראשים" סינים מרגלים אחריכם

בפנייה חריגה מזהיר שירות הביטחון הבריטי MI5: סין מפעילה רשת ריגול ברשת לינקדאין ומנסה לגייס מקורבים לבכירים כדי לצבור השפעה בווסטמינסטר ● בייג'ין מכחישה: "המצאה טוטאלית"

ירושלים / צילום: Shutterstock

בשורה לירושלמים? הקפצת הארנונה על דירות חדשות עשויה להתבטל

בעקבות עתירה לבג"ץ שהגישו שני תושבי העיר, נראה כי עיריית ירושלים נסוגה מהחלטתה להקפיץ את הארנונה ● כעת, עומד על הפרק מתווה פשרה שיפרוס את העלאת הארנונה על פני מספר שנים בהתאם לאזורים השונים

מגדל עלית ביוני 2025 / צילום: Reuters, Anadolu

חצי שנה אחרי מבצע עם כלביא: השיפוצים במגדל עלית ברמת גן טרם החלו

הדיירים, שקיבלו דיור חלופי לשנה מהיום שבו התפנו מהמלונות, עוד מחכים שיסוכמו כל הפרטים הנדרשים לתחילת העבודות ● בעירייה מדגישים כי הנושא לא באחריותם, ומנסים לעזור, וברשות המסים אומרים: "בקרוב תתקבל החלטה"

אלי כהן, מנכ''ל הבנק הבינלאומי / צילום: אייל טואג

הבנק הבינלאומי החליט: ימכור את חלקו בחברת כאל תמורת 1.1 מיליארד שקל

החלטת הבנק התקבלה יומיים לפני הדד ליין ● הבנק שהחזיק ב-28% ממניות חברת כרטיסי האשראי, צפוי להרוויח כ-200 מיליון שקל ממימוש חלקו ● מנכ"ל כאל, לוי הלוי הודיע על פרישה, ימונה למנכ"ל אל על, הדירקטוריון מחפש מחליף

מטה בזק בחולון / צילום: חן כליפה לוי צילומי אוויר

אחרי הפרידה מבזק: מה יעשו יבואן תרופות וקרן זרה עם מניות בשווי 2 מיליארד שקל

סיבוב רווחי במיוחד הסתיים במימוש יתרת מניות השליטה בקבוצת התקשורת שהחזיקו קרן סרצ'לייט ודוד פורר, תמורת כ־2.7 מיליארד שקל ● עם קופת מזומנים תפוחה יידרשו כעת בעלי ביקום לבחור בין דיבידנד, מכירת החברה או רכישה חדשה ● ומה יקרה לבזק שנותרה ללא שליטה

מיסוי ומשפט / צילום: Shutterstock

הרוב איננו חזות הכול בהתחדשות עירונית: המפקחת על המקרקעין הגדילה את התמורה לבעלת הפנטהאוז

בעלת דירת גג במרכז תל אביב סירבה להצטרף לפרויקט תמ"א 38/2, וטענה כי לשטח הדירה שלה נוספו לאורך השנים שטחים נוספים כחוק - ולכן היא זכאית לתמורה גדולה יותר מהיזם ● יתר דיירי הבניין ביקשו לחייב אותה להסכים לפרויקט, אך הפסידו בהליך

אילוסטרציה: Shutterstock

קרנות הגידור בנאמנות: נתונים מפתיעים על התשואה בפועל של המשקיעים

חברת גלבוע הכינה עבור גלובס את טבלת התשואות למשקיעים בקרנות הגידור בנאמנות דרך הבורסה בת"א ● מדובר בנתונים שמציגים את התשואה נטו - כלומר לאחר מרכיב הפרשה לתשלום דמי ההצלחה המגיעים למנהל הקרן בהתאם לתשקיף ● מי השיאנית?

סניף מקס סטוק בראשון לציון / צילום: מירו ממן

על רקע יוקר המחיה: מקס סטוק רושמת תוצאות שיא ברבעון השלישי

הכנסות מקס סטוק ברבעון האחרון גדלו ב–7% לשיא של כמעט 400 מיליון שקל, בהשוואה לכ–373 מיליון שקל ברבעון המקביל בשנה הקודמת ● הגידול נבע בעיקר מגידול בסל הממוצע, גידול במספר הלקוחות המבקרים בסניפים וגידול במכר העונתי - הן בציוד לקראת פתיחת שנת הלימודים והן לחגי תשרי

ראש האופוזיציה יאיר לפיד פרסום ברשת איקס, 12.11.25 / צילום: כדיה לוי

דרישת החנינה של טראמפ ממלכדת את נתניהו?

יאיר לפיד הסביר כי החוק קובע שהתנאי הראשון לקבלת חנינה הוא הודאה באשמה והבעת חרטה • הבעיה: אין חוק כזה, ואין תנאי כזה • המשרוקית של גלובס