גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הזכות הבסיסית שיש לכל אזרח בבית המשפט ואין לשר אמיר אוחנה

הכלל לפיו רק הייעוץ המשפטי לממשלה רשאי לייצג את עמדת השרים בבתי המשפט נתון במחלוקת ● השבוע הוא קיבל חיזוק מפתיע דווקא מאחד מנציגיו הבולטים של המחנה השמרני בעליון ● מדובר בסטייה בעייתית מהמגמה החיובית שהסתמנה בשנים האחרונות

אמיר אוחנה / צילום: רפי קוץ
אמיר אוחנה / צילום: רפי קוץ

ושוב זה קרה. בשורות ספורות, ובמילים קצרות, דחה השבוע העליון את בקשתו של השר לביטחון פנים אמיר אוחנה להציג את עמדתו העצמאית בעתירה נגדו בעניין רישיונות נשק. אוחנה שסבר כי עמדת היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, אינה תואמת את עמדתו, ביקש להיות מיוצג בנפרד. אלא שבקשתו האלמנטרית, לקבל את יומו בבית המשפט, נענתה בסירוב. בתחילה על ידי היועץ, ואחר כך על ידי השופטים, שהודיעו לאוחנה כי כל זמן שהיועץ המשפטי לממשלה אינו מאשר את בקשתו לייצוג עצמאי, הוא ימשיך להיות מיוצג על ידו. ירצה בכך או לא.

בהחלטתם לכפות על השר אוחנה ייצוג משפטי, המתיימר לייצגו, אך בפועל טוען בניגוד גמור לעמדתו, חייבו השופטים את השר לביטחון פנים להשתתף באחד מאותם מופעי פיתומות שהיו אהובים על ילדי מחצית המאה הקודמת. לתפקיד הפיתום ליהקו השופטים את היועץ המשפטי לממשלה, ולתפקיד הבובה שאותה הוא מפעיל לצידו, שלכאורה נהנית מקיומה העצמאי - אך הקולות שהיא משמיעה הם אלה המגיעים מבטנו של המפעיל שלה - הועידו את אוחנה. עמדתו של השר נמסרה אמנם לבית המשפט, אך כולם הבינו שעמדה זו, הנטענת רשמית בשמו, אינה מייצגת אותו. היא בוקעת ממעמקי בטנו של משרד המשפטים.

הייתה הלכה?

העניין הזה ידוע ומוכר. זכותם של הגנבים בישראל להיות מיוצגים בבית המשפט באמצעות עורך דין הפועל מטעמם מעוגנת בחוק. גם על זכותם של השודדים והאנסים איש לא יחלוק. למעשה, גם אם אודה מול מצלמות הטלוויזיה כי ביצעתי רצח עם, עדיין תהיה שמורה לי הזכות לשכור פרקליט שיציג את טענותיי באופן המוצלח ביותר העולה על דעתי. אבל ברגע בו אדרדר לשמש בתפקיד שר, אאבד את זכותי לטעון את טענותיי בבית המשפט. בכל הנוגע להחלטות מנהליות אותן מקבלת הממשלה, רק הייעוץ המשפטי הוא שקובע את העמדה שתוצג. עמדתה האמיתית של הממשלה נתפסת כעמדה שכלל אינה רלוונטית.

במאמר שהוצג לאחרונה בכנס הפקולטה למשפטים של אוניברסיטת תל אביב, טען אהרן גרבר (פורום קהלת) כי כלל זה, המכפיף את עמדת השר שתישמע בבית המשפט לעמדת היועץ המשפטי לממשלה, מעולם לא התקבל בבית המשפט באופן מחייב. לטעמו, העובדה ששרי הממשלה משוללים זכות בסיסית כל כך לייצוג אותנטי של עמדתם בבית המשפט, אינה הלכה פסוקה, אלא פרקטיקה קלוקלת שהשתרשה אצל רבים מהשופטים, וזאת במקביל לדחייתה אצל שופטים אחרים. ואכן, השופט אלכס שטיין התבטא לאחרונה באופן דומה וציין כי אין הוא רואה בפרקטיקה הזו כלל המחייב אותו.

מי שמכיר את המחנות הקיימים כיום בבית המשפט העליון, בוודאי לא התפלא על עמדתם של השופטים מני מזוז ועוזי פוגלמן, שמנעו מאוחנה ייצוג עצמאי. אלא שעמדתו של השופט נעם סולברג שהצטרף אליהם דורשת הסבר. סולברג הוא הרי מנהיגו של המחנה השמרני בעליון, זה המכבד את עיקרון הפרדת הרשויות וסבור כי מדיניות נקבעת על ידי נבחרי הציבור ושרי הממשלה. יותר מכך, סולברג הוא גם חבר כבוד של מועדון השכל הישר.

החלטת הרכב השופטים, ביחס לאוחנה, אינה שמרנית ואינה נשענת על שכל ישר. כשהעותרים, במקרה זה, מציגים את עמדתם באופן ברור ושלם על ידי נציגים של עשר עמותות שונות, למרות שהן אינן נפגעות ישירות של החלטת השר, ואילו השר, שהוא המשיב היחיד שנקטו בשמו (מעבר למשרדי הממשלה האחרים), אינו יכול לפצות את פיו כדי לענות לעתירה - יש לנו בעיה. לא צריך להיות שמרן כדי להבין את זה. שכל ישר יספיק כאן בהחלט.

השופט נעם סולברג / צילום: אוריה תדמור

השמועה שהגיעה לבית המשפט

לפני ארבע שנים, במסגרת עתירה נגד הרבנות הראשית (גיני נגד הרבנות הראשית), שעסקה בהענקת תעודות כשרות לבתי עסק, התגלתה מחלוקת עמוקה בין הרבנות והיועץ המשפטי לממשלה ביחס לאופן שבו צריך לטעון בפני בית המשפט. לאור המחלוקת, ביקשה הרבנות, שנגדה כוונה העתירה, לייצג את עצמה. הבקשה הזו הייתה לכאורה מתבקשת. שכן לא יעלה על הדעת כי דווקא הגורם שאינו מקבל את עמדתה יהיה זה הטוען בשמה בבית המשפט. אלא שעל דעת היועץ המשפטי לממשלה העניין המוזר הזה עלה גם עלה. הוא חלק על הרבנות מבחינה מהותית, וככזה התעקש גם להיות מי שיציג לבית המשפט את עמדת המדינה.

בפסק הדין החשוב הזה הסבירו השופטים כי רק הודות לשמועה שהגיעה אליהם, גילו כי עמדתה האותנטית של הרבנות שונה מזו שהיועץ המשפטי לממשלה מבקש להציג בשמה. בצדק רב ביקשו השופטים מהייעוץ המשפטי לטעון בפניהם לא רק את עמדתו אלא גם את עמדת הרבנות. אלא שלא צריך להיות אחד מאלה שישבו באולם בית המשפט באותו מקרה כדי לדמיין את עוצמת הטיעון והתשוקה שבערה בנציג היועץ בשעה שהתבקש לתווך לבית המשפט את עמדת הרבנות, לה הוא מתנגד מכל וכל.

משלא נחה דעת בית המשפט שעמדת הרבנות הוצגה לה כראוי, החליטו השופטים שיש לשמוע את עמדתה האותנטית של הרבנות, וזאת על ידי עורך דין מטעמה. נציגה הוזמן לבית המשפט ועמדתו נשמעה באופן מלא ובצורה ישירה. לכאורה הדברים מובנים מאליהם, אלא שלבושתנו, האירוע הכל כך מתבקש הזה נחשב בישראל לסנסציה. מי שאחראי על הסנסציה הזו ושהיה מהראשונים לפרוץ את הדרך הזו לייצוג עצמאי ונפרד מזה שנכפה לעתים על ידי היועץ המשפטי לממשלה, היה השופט סולברג. ובדיוק בשל כך הפליאה גדולה כל כך.

הפעם זו לא הייתה שמועה בעלמא שהגיעה לבית המשפט. זו הייתה הודעה רשמית שנשלחה לבית המשפט, בה הודיע השר לביטחון פנים כי היועץ כופה עליו ייצוג שאינו תואם את עמדתו וכי הוא מייצג את עצמו במקרה זה. מדוע, אם כן, הודעתו של אוחנה מצאה את עצמה מחוץ לתיק בית המשפט?

אז ייתכן שאוחנה טעה כשניסח את בקשתו לבית המשפט כהודעה לפיה מנדלבליט אינו מייצגו ולא כבקשה להשתחרר מייצוג. הכלל הרגיל הוא שבית המשפט רואה בנציגו של הלקוח את בא כוחו, וזאת עד לקבלת בקשתו להשתחרר ממנו. ייתכן גם שהרוח שנשבה מהמסמך הייתה אדנותית מעט. אלא שלא הייתה זו העת לדקדוקי עניות ובוודאי שלא לסדנאות מאת חנה בבלי. הפער בין עמדת השר לעמדת היועץ היה גלוי וידוע לפני בית המשפט, ומשכך מוכרח היה לאפשר לשר לבטא את עמדתו.

לפני ארבע שנים הסתפק בית המשפט בהרבה פחות מכך כדי לאפשר לרבנות הראשית לטעון את טענותיה. לא ייתכן שחבר בכיר בממשלה יהיה במעמד נחות מיחידת סמך ממשלתית. ובוודאי שהכרעה כזו לא יכולה להיות חתומה על ידי השופט סולברג, שהיה לפורץ הדרך המעשית והפרקטית לייעוץ עצמאי במקרים הדורשים זאת.

הכותב לומד לתואר שלישי במשפטים באוניברסיטה העברית, מעניק ייעוץ לגופים שונים, לרבות בתחום הבנקאות, ושימש בעברו כיועץ לענייני חקיקה של שרת המשפטים לשעבר איילת שקד

עוד כתבות

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

בצל היחלשות הדולר והמתח מול טראמפ: הפד צפוי לעצור את הפחתת הריבית

בעקבות מדדי מחירים שמעידים על אינפלציה רוחבית, הפד צפוי להפסיק הפעם עם רצף הורדות הריבית שלו ● ברקע, היחסים המתוחים בין נשיא ארה"ב ליו"ר הבנק המרכזי והדולר שממשיך לאבד גובה

האקסטרים של השוק / צילום: Shutterstock

ההשקעה שעשויה להניב לכם תשואה של מאות אחוזים או להפסד של רוב הכסף

קרנות נאמנות ממונפות על מדדי השוק הניבו תשואות של מאות אחוזים בשנתיים האחרונות, הרבה מעל המדדים עצמם ● ובכל זאת הן מנהלות "רק" 5.2 מיליארד שקל — בשל הסיכון הגבוה להפסד הכסף ● וגם: אילו דמי ניהול תשלמו בהן, ומה קרה למי שהימר עמן נגד השוק

כנס תשתיות לעתיד: הפרויקטים והמיליארדים שיניעו את ישראל קדימה

הכנס, שמתקיים זו השנה השלישית, מנתח את הסוגיות הכלכליות, הרגולטוריות והעסקיות שקשורות לתחומי התחבורה, התעשייה, האנרגיה והחדשנות בישראל ● באירוע מתארחים מומחים ומקבלי ההחלטות מהענף, ובהם החשב הכללי במשרד האוצר יהלי רוטנברג, מנכ"ל משרד התחבורה משה בן זקן ובכירי המגזר העסקי

אלונה בר און, מו''ל גלובס / צילום: שלומי יוסף

אלונה בר און, מו"ל גלובס: "על רקע קריסת העיתונות שראינו ב-BBC התפקיד שלנו בגלובס רק מתחדד"

כנס תשתיות לעתיד של גלובס נפתח עם דבריה של מו"ל גלובס, אלונה בר און, שדיברה על ירידת האמון בתקשורת בישראל ובעולם, אך אמרה שזה לא קורה בטעות, אלא בגלל התנהלות לקויה של כלי התקשורת ● "לתפיסתנו יש להביא תוכן עובדתי, בדוק, רלבנטי ומונגש - ובהקשרו", ציינה בר און

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

נתניהו במסיבת עיתונאים: "אם איראן תתקוף את ישראל, נגיב בעוצמה"

דיווח: ההיערכות של טורקיה למקרה שהמשטר האיראני ייפול ● בריטניה עשויה לספק תמיכה צבאית מוגבלת - ויחד עם צרפת גם להגן על מדינת ישראל מפני מתקפה איראנית ● במהלך המבצע הגדול לאיתור גואילי צה"ל השמיד מנהרת חמאס ● שירותי הביטחון של אזרבייג'אן סיכלו פיגוע טרור של דאעש נגד שגרירות ישראל בבאקו ● דיווחים שוטפים

ראש האופוזיציה יאיר לפיד (נאום במליאת הכנסת, 05.01.26) / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

69 אלף איש עזבו את ישראל ב-2025 – כמה מהם ילידי הארץ?

69 אלף איש עזבו את ישראל ב-2025, והנתון עורר סערה במערכת הפוליטית ● יאיר לפיד קבע שאי־אפשר לתרץ את זה באוקראינים שחזרו לארצם - האם הוא צודק? ● המשרוקית של גלובס

קמפיין קופת חולים מכבי שיצר מקאן תל אביב / צילום: צילום מסך מיוטיוב

באופן חסר תקדים: מכרז הפרסום של קופ"ח מכבי מגיע לבג"ץ

משרד הפרסום באומן-בר-ריבנאי עתר לבג"ץ נגד משרד הבריאות, שר הבריאות, משרד האוצר, שר האוצר ומקאן ת"א ● הטענה העיקרית: "המתחרה במכרז הפרסום של מכבי היה שותף לעריכת מסמכי המכרז - מדובר בהתנהלות הגובלת בפלילים ממש" ● בדצמבר פרסם גלובס לראשונה את הטענות בענף נגד המכרז, ולאחר מכן את ההחלטה לצאת במכרז חדש - זה שהגיע כעת לבג"ץ ● מקאן: "מדובר בכזבים"

אייל שוחט, מנכ'' טופ גאם / צילום: גבריאל בהרליה

סוכריה קופצת: המהלך שסידר למשקיעים במניית טופ גאם רווח בזק של כמעט פי 2

יצרנית תוספי המזון וסוכריות הגומי ניצלה זינוק של 150% במניה בשנה האחרונה כדי לגייס 57 מיליון שקל, באמצעות מהלך יצירתי להקדמת מימוש אופציות שהוענקו למוסדיים ● בעלי מניות ותיקים בטופ גאם מכרו לאחרונה מניות בכ־400 מיליון שקל והותירו אותה ללא בעל שליטה

אילן סיגל, מנכ''ל פלאפון ו-yes בשיחה עם גלית חתן / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל פלאפון ו-yes: "הגיע הזמן שהתחרות בסלולר לא תהיה רק ברמת המחיר אלא גם ברמת האיכות"

בכנס תשתיות לעתיד של גלובס, הזהיר אילן סיגל, מנכ"ל פלאפון ו-yes כי התחרות בשוק הסלולר הפכה למלחמת מחירים, וכי בלי מיזוגים והסרת חסמים ישראל תישאר מאחור בפריסת דור 5

יהלי רוטנברג, החשב הכללי במשרד האוצר, בכנס תשתיות לעתיד / צילום: כדיה לוי

החשב הכללי: "יש בעיה במימון המטרו, הוא יעלה הרבה יותר ממה שחושבים"

בימים האחרונים לכהונתו, בראיון פרישה שנערך בכנס תשתיות לעתיד של גלובס, החשכ"ל יהלי רוטנברג סיפר על הקשיים וההצלחות בגיוסי ההון של המדינה, הגיב על יוזמת הכור הגרעיני האמריקאי בישראל ופרס את האתגרים שצפויים למחליפתו, מיכל עבאדי-בויאג'נו

40 מניות בת''א בתשואה דו־ספרתית / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בפחות מחודש: 40 מניות בת"א בתשואה דו־ספרתית

מדד ת"א 125 עקף מתחילת השנה את הרף הסמלי של 4,000 נקודות ● בין מניות המדד יש כיום יותר מ־40 שהניבו ב-2026 תשואות בשיעור דו־ספרתי ● הבולטות: ארית תעשיות, גילת ומגה אור

נתניהו, טראמפ, חמינאי / צילום: עמירם גיל, שאטרסטוק

הערכה בישראל: ארה"ב מנהלת שיח חשאי עם איראן

החל מסע הלוויה של רס"ר רן גואילי ז"ל ● טראמפ: "יש צי גדול בדרך לאיראן, מקווה שהם יחתמו על עסקה" ● יועצו של יו"ר הפרלמנט האיראני: "אנחנו ערוכים לעימות ארוך-טווח" ● עדכונים שוטפים

עופרה שטראוס, יו''ר קבוצת שטראוס / צילום: שלומי יוסף

מימוש ענק: משפחת שטראוס מכרה מניות של חברת המזון ב-405 מיליון שקל

המכירה בוצעה במחיר של 114.5 שקלים למניה, דיסקאונט של 3% על מחירה בבורסה ● המכירה מצטרפת למימושים נוספים שביצעה שטראוס בשנים האחרונות, בסך מצטבר של קרוב למיליארד שקל

ביטלי הטיסות פוגעים בענף התיירות / אילוסטרציה: Associated Press, Oren Ziv

עם העיניים לאיראן: חברות התעופה מבטלות טיסות, וענף התיירות נפגע

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי ● נתוני הפניקס גמא מצביעים על ירידות בכל הענפים בהשוואה לשבוע הקודם, אך בעיקר בתחום הטיסות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

מגמה חיובית בתל אביב, בהובלת מניות השבבים הדואליות; הדולר נסחר ב-3.09 שקלים

מדד ת"א 35 עולה בכ-1% ● קמטק ונובה מזנקות במעל 7% ● הדולר נחלש בעולם לרמתו הנמוכה ביותר מזה ארבע שנים ● ה-S&P 500 עלה אתמול לשיא חדש, בהובלת מניות הטכנולוגיה ● מיקרוסופט, מטא וטסלה יפרסמו היום דוחות, הפד יודיע על החלטת הריבית בארה"ב ● וגם: בבנק הפועלים מסמנים ארבע מניות דיפנס אירופיות מומלצות

אלכס הונולד מטפס על הבניין בטאיפיי / צילום: ap, Chiang Ying-ying

כמה כסף שווה טיפוס על מגדל בגובה 500 מטר? "הסכום מביך"

ללא כל אמצעי אבטחה ובידיים חשופות טיפס גדול המטפסים בעולם, אלכס הונולד, על אחד הבניינים הגבוהים בעולם ● למרות שנחשב לספורטאי עילית בתחומו, נאלץ המטפס האמריקאי להסתפק בסכום צנוע במיוחד ואמר ש"זה פחות ממה שהסוכן שלי שאף שנקבל"

ספארי רמת גן / צילום: תמר מצפי

הספארי ברמת גן יעבור דירה. מה ייבנה במקומו?

עיריית רמת גן והממשלה הגיעו להסכם לפיו הספארי ברמת גן יועבר לפארק אריאל שרון בעלות של 500 מיליון שקל ● עפ"י ההסכם, יוקם מחלף נוסף מהעיר רמת גן לכביש 4, ומתוכננת הקמת שכונת מגורים חדשה עם אלפי יחידות דיור

שוחט שאול ופז אדריאן / צילום: יח''צ

חברת הביומד הישראלית ביופרוטקט במזכר הבנות למכירתה

החברה הוותיקה שפיתחה שתל למניעת נזקים לרקמות בריאות בזמן הקרנות, וממנה נולד הספין אוף אורתוספייס שנמכר ב-220 מיליון דולר, צפויה להימכר בסכום דומה אם העסקה תצא לפועל

משרדי אמזון / צילום: Shutterstock

מבוכה באמזון: מייל פנימי שנשלח בטעות חשף את גל הפיטורים הקרוב

אמזון חשפה בטעות את הקיצוצים המתוכננים בחטיבת הענן במייל שנשלח הלילה לעובדי החברה ● גל הפיטורים הנוכחי, שצפוי לכלול כ-14,000 עד 16,000 עובדים, אכן מתחיל השבוע, אולם המייל הקדים את ההודעות האישיות שהיו אמורות להמסר לעובדים שיושפעו מהמלך

רצי מרתון / אילוסטרציה: ap, Michael Sohn

גם מרתון לא יעזור לכם: מקסימום הקלוריות שאפשר לשרוף נחשף

האם הכושר הגופני של אדם וקצב שריפת הקלוריות שלו יכולים להשתפר ללא סוף? מחקר שפורסם בכתב-העת "Current Biology" עונה על השאלה הזו בשלילה