גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הכסף הגדול של ארגוני הספורט כנראה לא יציל את הקבוצות

ארגונים כמו פיפ"א, אופ"א או הוועד האולימפי מחזיקים במיליארדי דולרים "ליום סגריר"
• מבחינתם הקורונה היא עדיין יום אביבי שטוף שמש • בינתיים, קבוצות וליגות מתחילות לדווח על ההפסדים המצטברים

שוער פריז סאן ז'רמן מזנק מול יציעים ריקים בגמר ליגת האלופות מול באיירן מינכן באוגוסט / צילום: Matthew Childs, Associated Press
שוער פריז סאן ז'רמן מזנק מול יציעים ריקים בגמר ליגת האלופות מול באיירן מינכן באוגוסט / צילום: Matthew Childs, Associated Press

כשהחל משבר הקורונה לשטוף גם את הספורט, הציעו ראשי קבוצות וליגות את האפשרות כי ארגוני הספורט הגדולים בעולם יממנו קצת את ההפסדים הצפויים. האמירות כוונו לשלושת ארגוני הגג העשירים - התאחדות הכדורגל העולמי (פיפ"א), הוועד האולימפי הבינלאומי והתאחדות הכדורגל האירופית (אופ"א) - שלושתם מחזיקים רזרבות מזומנים אדירות, שלאורך השנים הולכות ותופחות.

למה הם מחזיקים את הכסף הזה ולא מחלקים אותו למטה? מי יודע. התירוץ תמיד היה שהרזרבות מיועדות ליום סגריר. אופ"א נכון לדוח השנתי האחרון מחזיקה ביתרות מזומנים של 665 מיליון דולר, פיפ"א טובעת ב-2.7 מיליארד דולר, ולוועד האולימפי היתרות נכון לדוח שפורסם ביולי האחרון עומדות על 854 מיליון דולר.

גופי הספורט הגדולים לא ממהרים לחלק את היתרות הללו. וגם עכשיו הם לא מתכוונים לחלק "לחם לעניים", אבל מתחילים להבין כי ייאלצו לספוג חלק גדול מהנזקים ולא לגלגל אותם כלפי מטה לקבוצות.

הנה דוגמה קטנה: אופ"א, שהשיקה השבוע את עונת ליגת האלופות, מתכוונת להפחית לפי פרסום ב"טיימס" במשך חמש השנים הקרובות ב-4% את התמלוגים שהיא תשלם למשתתפות. אופ"א, שהרגילה את הקבוצות להעלאות מטורפות בכספים, נאלצת לעצור את החגיגה. בין 2015 ל-2020 הגדילה אופ"א את הסכומים שהיא מחלקת למשתתפות ליגת האלופות בכ-90%.

פגיעה בטורנירים גדולים

הקורונה, כך מתברר, הגיעה מהר מאוד גם לקצפת של הכדורגל האירופי. לפי דיווחים, אופ"א הפסידה בעונת הקורונה 2019/20 סך של 550 מיליון אירו בשני המפעלים הגדולים שלה - ליגת האלופות והליגה האירופית.

המשמעות עבור הקבוצות המשתתפות באלופות הן שבעונת 2024/25 הן יצטרכו להמשיך להתרגל במקרה הטוב לכספים של 2019. זה לא ייגמר שם: גם ליגות אחרות שנפגעו מהמשבר ייאלצו לפרוס את ההפסדים שלהן מעונת הקורונה כמה שנים קדימה ולעצור כל אפשרות לצמיחה או גידול בתמלוגים שיורדים למטה לקבוצות. וללא אפשרות לצמוח מכספי ליגת האלופות, מכספי הספונסרים שנפגעו, ממכירת כרטיסים ומנויים ותאי צפייה שמי יודע מתי בכלל יחזרו - אנחנו עומדים לראות מיתון ארוך מאוד.

המצב של פיפ"א הוא הטוב ביותר מבין כל הגופים הגדולים, בעיקר כי היא חיה מאירוע גדול שמתרחש אחת לארבע שנים. יש מספיק זמן להיפטר מהנגיף עד למונדיאל בקטאר שייערך בנובמבר 2022.

האם פיפ"א בחסות רזרבות של כמעט 3 מיליארד דולר תסייע כעת ל-202 התאחדויות הכדורגל שנמצאות תחתיה? ואם כן, מה יהיה המחיר? תמיד יש מחיר.

באופ"א כבר מדברים על כך שליגת האלופות תורחב החל מ-2024 ל-36 קבוצות. המטרה ברורה: גם אם זה רע לכדורגל ומכניס עוד קבוצות "לא ראויות" למפעל, זה מייצר עוד משחקים ומאפשר עוד שידורי טלוויזיה שניתן לגבות עבורם כסף במכרזי זכויות השידור.

עד כמה זה מנופח: כשליגת האלופות יצאה לדרך בפורמט החדש שלה ב-1993 היא עשתה את זה עם 8 קבוצות בלבד (אחרי שלב המוקדמות).

הקבוצות מדווחות על הפסדים

מנצ'סטר יונייטד פרסמה השבוע את הדוחות לעונת 2019/20. למרות שהעונה הזאת ספגה רק בשליש האחרון שלה את נגיף הקורונה, התברר כי הנזק הוא עצום. בסך הכול דיווחו השדים האדומים על ירידה של 18.8% בהכנסות - ירידה של 118 מיליון ליש"ט בתוך עונה אחת, ל-509 מיליון ליש"ט. זו לא הייתה עונה ספורטיבית טובה על המגרש, אבל הנזק המוערך מהקורונה בלבד עומד על כ-70 מיליון ליש"ט.

העונה הסתיימה בהפסד נקי של 23.2 מיליון ליש"ט (לעומת רווח של 18 מיליון ליש"ט בעונה שלפני), אבל הנזק העיקרי הוא לטווח הארוך - החובות הוכפלו תוך עונה אחת ומסתכמים ב-474 מיליון ליש"ט.

יונייטד היא רק דוגמה לנזק שספגו מועדונים גדולים אירופה. אבל הנזקים הן בכל הגזרות, הענפים והתחומים. בארצות הברית עוסקים בשבועות האחרונים בפגיעה הכלכלית בליגת ה-NFL - הליגה העשירה בעולם עם מחזור שנתי של כ-16 מיליארד דולר (אם נדמה לרגע שהכדורגל הוא העסק הגדול, אז הפרמיירליג האנגלית בכדורגל רושמת מחזור שנתי נמוך ביותר מחצי מזה של ה-NFL).

ה-NFL בנויה על ליגה קצרה מאוד של ארבעה חודשים ו-8 משחקי בית בלבד לקבוצה (לא כולל הפלייאוף). האימפקט הכלכלי של כל משחק הוא אדיר. האצטדיונים הם ענקיים ומייצרים הכנסות בהתאם, וכל משחק בית ללא קהל הוא קטסטרופה כלכלית אמיתית לבעלים ולעיר עצמה.

חישוב שעשה "פורבס" הציג טבלה של ההפסדים ממשחק בית אחד: דאלאס קאובויז למשל מפסידים 77 מיליון דולר מכל משחק בית שמשוחק ללא קהל, תכפילו את זה ב-8 משחקי בית ומדובר באובדן הכנסה של מעל 600 מיליון דולר העונה. ניו אינגלנד פטריוס מפסידים 39 מיליון דולר לכל משחק בית ללא קהל וניו יורק ג'איינטס 32 מיליון דולר.

הלחץ כמובן של בעלי ההון עושה את שלו, ובמקביל לעלייה בתחלואה מאשרים המושלים המקומיים הכנסת קהל לאצטדיונים. זה אמנם בשוליים, אבל גם משהו - באצטדיון של הקאובויז נכנסו במשחקים האחרונים 25% מהקיבולת המקסימלית.

אבל מאחר שהכוח הוא בידיים של המושל המקומי זה לא קורה בכל מקום. נכון לשבוע הנוכחי 14 מתוך 29 הקבוצות בליגה לא אירחו עדיין עם קהל באצטדיון וההפסדים שלהן נערמים. חלק גדול מהקבוצות קיבלו אישור סמלי בלבד - למשל ניו אורלינס סיינטס שאירחו משחק השבוע עם 750 צופים, כ-1% מהתכולה של אצטדיון שמכיל 73 אלף מקומות.

גם השחקנים סופגים פגיעה

מלבד הבעלים, הלחץ הגדול של פוטבול ללא קהל הוא אצל השחקנים. ההסכם הקיבוצי בין השחקנים לבעלי הקבוצות קובע שהשכר של השחקנים עומד על 43% מכל ההכנסות הקשורות לספורט, בתוך זה גם מכירת כרטיסים. ה-57% הנותרים הולכים לבעלים.

בחודש מאי הוערך כי במידה והעונה כולה תשוחק ללא קהל, הרי שהנזק לליגה ייאמד ב-5.5 מיליארד דולר באובדן הכנסות. המשמעות היא שגם בתרחיש האופטימי, שפה ושם ישחקו עם כמה אלפי צופים ביציעים, העונה הזאת תגרור קיצוצי שכר אוטומטיים לשחקנים של עשרות אחוזים. וזה לא מעט בהתחשב בכך שקריירה ממוצעת של שחקן פוטבול מקצועני אורכת כשלוש שנים.

רזרבות המזומנים של הגופים הגדולים

665 מיליון דולר - הסכום בקופה של אופ"א
2.7 מיליארד דולר - הסכום בקופה של פיפ"א
854 מיליון דולר - הסכום בקופה של הוועד האולימפי

מקור: הדוחות השנתיים של הארגונים

עוד כתבות

פטריק דרהי - הוט HOT / צילום: איל יצהר

ברקע המרוץ לרכישת הוט מובייל: מחירי התקשורת עולים, לראשונה זה 14 שנה

הוט מובייל נמצאת על המדף ומושכת הצעות רכישה ממתחרות וממשקיעים חיצוניים ● התחרות על החברה הגיעה לאחרונה לשיא עם הצעה של מעל ל–2 מיליארד שקל ● איך אישור העסקה עשוי להשפיע על השוק ועל המחירים בישראל?

ישראל גורט / צילום: אייל מרילוס

הוא הפתיע את גוגל ופייסבוק כשאיתר אצלן פרצות אבטחה. בכסף שקיבל ייסד סטארט-אפ

"בעוד עשר שנים הייתי רוצה לחיות במציאות שבה אף אחד לא יסתכל עליי, יזם הייטק חרדי בחליפה שחורה וכובע, כמשהו חריג" ● שיחה קצרה עם ישראל גורט, מייסד-שותף ו-CTO בחברת הסייבר Reflectiz

המאבק בהון השחור. מימין: מנהל רשות המסים שי אהרונוביץ' ומנהל רשות המסים לשעבר ערן יעקב / צילום: איל יצהר, שחר עזרן

מנהל רשות המסים לשעבר: "איזה אדם נורמטיבי מחזיק 300 אלף שקל במזומן?"

הון עתק נעלם מדי שנה בכלכלת הצללים, אך רק בשנה האחרונה הצליחה המדינה לחשוף חלק קטן מההון השחור - בעיקר דרך רפורמות בחשבוניות ובמזומן ● ראש רשות המסים לשעבר: "המפתח הוא לזהות עסקאות לא לגיטימיות בזמן אמת ולמנוע אותן; אנחנו נעזרים ב־AI"

האלופה יפעת תומר-ירושלמי / צילום: דובר צה''ל

בג"ץ פסל את מינוי קולה למפקח על חקירת הפצ"רית; התיר ללוין למנות עובד מדינה אחר

לאחר שלא הושגו הסכמות בין שר המשפטים לפרקליטות, השופטת וילנר קבעה כי התערבות לוין בחקירת הפצ"רית תהיה "עקיפה בלבד", ועיקרה בחירת זהות עובד המדינה שיפקח עליה ● התנאים: המינוי יהיה בתוקף רק עד שתוסר המניעות של היועמ"שית, ואסור לו להיות בעל שיוך פוליטי ● מינוי השופט בדימוס אשר קולה נפסל, שכן החוק אוסר על נציב התלונות על השופטים לעסוק בכל עיסוק אחר

דירה במגדל בר''ג נמכרה ב־15% מעל מחיר השוק / צילום: Shutterstock

בכמה נמכרה דירת שני חדרים במגדל סיטי טאואר ברמת גן?

המגדל היוקרתי מציע מבחר גדול של דגמי דירות, ורמת המחירים בו יציבה בשנתיים האחרונות ● הדירה, עם שני חדרים בשטח של 51 מ"ר, נמכרה ב-2.23 מיליון שקל

איגור טוצ'ינסקי (רביעי מימין) ובכירי בית החולים איכילוב / צילום: יח''צ

התרומה החדשה לבתי החולים איכילוב והדסה

איגור טולצ'ינסקי, מייסד ומנכ"ל חברת ההשקעות WorldQuant, תרם 5 מיליון שקל למרכזי פוסט-טראומה בשני בתי חולים ● בכירי ענף הפינטק נפגשו עם הנשיא הרצוג, והפקולטה לניהול של אוניברסיטת תל אביב ניצבת בשורה אחת עם המוסדות האקדמיים המובילים בעולם ● אירועים ומינויים

טראמפ. ''אפילו פרס נובל לשלום לא יספיק'' / צילום: ap, Jacquelyn Martin

מאינטל ועד ברודקום: אלו האג"חים שנוספו לתיק ההשקעות של טראמפ

מדובר ברשימת רכישות שכללה אג"חים של חברות קונצרניות, ובהן בין היתר: אינטל, ברודקום, קוואלקום, מטא ועוד ● עפ"י דוח שפורסם בחודש יוני האחרון, העריכה באותו מועד סוכנות רויטרס כי היקף נכסיו המדווח של הנשיא הסתכם ב-1.6 מיליארד דולר

מצב השווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה צריך לדעת כשפורשים לפנסיה - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

הזינוק במחזורי המסחר הפך למכרה זהב עבור הבורסה ● מנהל ההשקעות שבטוח - זה לא הזמן למכור את מניות הבנקים ● הטיפים שיכולים לחסוך לכם מיליון שקל ויותר ● וגם: ארבע חברות מישראל שוברות שיאים בוול סטריט

אייל פסו, דניאל שרייבר, עופר דרוקר / צילום: יח''צ גאוזי, שלומי יוסף, ענבל מרמרי

ענקית ההשקעות שחיסלה את רוב ההחזקות בלמונייד, והמניה הישראלית שצללה ב־30% ביום

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך סוף השבוע ● גאוזי צנחה במעל 30% לשפל של כל הזמנים, לאחר שביהמ"ש המסחרי בצרפת הורה על פתיחת הליכי חדלות פירעון במדינה זו בנוגע לשלוש חברות בנות שלה ● נקסן הורידה תחזיות ל-2025 והמניה נחכתה בשיעור דו־ספרתי ● וסופטבנק מכרה ברבעון השלישי 40% ממניות למונייד

נשיא סין שי ג'ינפינג / צילום: ap, Ng Han Guan

כותבים ברשת על מניות? אחת המדינות הגדולות בעולם תדרוש מכם רישיון

הפצת פייק ניוז מאיימת על העולם, והממשלות ברחבי הגלובוס רודפות אחרי פתרונות ● בין הפעולות: דרישות להכשרה מתאימה לכותבי פוסטים ומאסר בגין פרסום מידע כוזב ● מנגד, מומחים מזהירים מפגיעה דרמטית בחופש הביטוי ● האם גל החקיקה הזה ישטוף גם את ישראל?

אילוסטרציה: Shutterstock

החולשה של מור ואנליסט בחודשים האחרונים, ומי כובשת את צמרת התשואות?

גם בחודש אוקטובר, התשואות החזקות בשוק המקומי ממשיכות לסייע לחוסכים לראות את אחת השנים החזקות ביותר בקרנות ההשתלמות והפנסיה ● גם חודש נובמבר בינתיים חיובי בישראל - אך שלילי בעולם

אמיר טייג / צילום: פרטי

המשקיע שעבר למדריד ויצא לפנסיה מוקדמת בזכות רכישת דירות

החיים האינטנסיביים בישראל וסקרנות הובילו עיתונאי ואדריכלית לעזוב את ישראל לטובת ספרד - לאחר שהחלו להשקיע בה בנדל"ן מניב ● כעת הם מחזיקים במדריד מספר דירות, חלקן להשכרה לטווח קצר וחלקן לטווח הארוך

זאב הבלהות / צילום: Shutterstock

תחזיקו חזק: מה יקרה כשזאב הבלהות יחזור ליער

השבת זאב הבלהות או ציפור הדודו האייקונית לחיים אומנם מסעירה את הדמיון, אבל מהלך כזה משנה את כל התמונה ביחס לטורפים ולתחרות על משאבים ● איך עושים את זה בצורה שלא תפגע בטבע, והאם ההישג הזה רצוי בכלל?

גלולת הקסם של כוכבי הוליווד / צילום: PA - Jordan Strauss, Evan Agostini, Jordan Strauss

הגלולה שמשגעת את אמריקה, הרופאים שידם קלה על ההדק - והביקורת

היא פותחה כדי להפחית לחץ דם וקצב לב, אבל בשנים האחרונות הפכה פרופרנולול לתרופת ההרגעה שהסלבס לא זזים בלעדיה - על השטיח האדום, לפני הופעות וגם בדייטים וחתונות ● אפילו הרופאים כבר לא מהססים, עם זינוק של 28% במספר המרשמים, למרות שב-FDA התכוונו למשהו אחר לגמרי

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik

וורן באפט חושף את ההשקעה החדשה שלו

ברקשייר האת'ווי חשפה השקעה חדשה במניות אלפאבית בשווי 4.3 מיליארד דולר ● ההשקעה בחברת האם של גוגל מפתיעה לאור התנגדותיו של באפט בעבר להשקיע במניות צמיחה בתחום הטכנולוגיה ● במקביל, האורקל מאומהה ממשיך לצמצם את ההחזקה במניית אפל

מייקל רפפורט / צילום: Charles SykesBravo via Gettyimages

מייקל רפפורט שילם מחיר על תמיכתו בישראל, אבל מתעקש: "אני לא קורבן"

השחקן מייקל רפפורט התבלט במלחמה כאקטיביסט פרו–ישראלי ● "תמיד הייתי יהודי גאה", הוא אומר בראיון לקראת השתתפותו בוועידת ישראל לעסקים של גלובס שתיערך ביום ראשון הבא, אבל יש לזה מחיר: "איבדתי חברים, עבודה" ● עכשיו הוא שוב מושך אש: "ממדאני נבחר לראשות ניו יורק כי אנשים הוזנו במידע שגוי"

ניהול סיכונים ובקרה פנימית / צילום: Shutterstock

ניהול סיכונים ובקרה פנימית: מה מנהלים יכולים ללמוד מאירועי 7 באוקטובר

ועדת תורג'מן חשפה כיצד הטיות קוגניטיביות עיצבו את קבלת ההחלטות לפני 7 באוקטובר ● אבל הן עלולות להפיל גם חברות עסקיות ● כך תזהו אותן ותמנעו טעויות קריטיות בארגון שלכם

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

תל אביב ננעלה בעליות; מניות הבנקים והביטוח קפצו, המניות הדואליות נפלו

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.4% ● מדדי הביטוח והבנייה קפצו בכ-1.5% ● סופ"ש תנודתי במיוחד נרשם בשווקים שמעבר לים, כאשר החששות מפני בועה בתחום ה-AI נמשכים ● אירוע השבוע בוול סטריט: דוחות אנבידיה שיפורסמו ביום רביעי ● ההערכות להורדת ריבית בנק ישראל בהחלטה הקרובה הולכות וגוברות ● וגם: במרקטוואץ' מסמנים 13 מניות טק צומחות אשר נסחרות בדיסקאונט

תחנת כוח אשכול / צילום: יוסי וייס חברת החשמל

נכנסים מהדלת האחורית: איך הסינים ממשיכים לזכות במיזמי תשתית עצומים בישראל

למרות המגמה העולמית להתנתק מסין בתחום התשתיות הקריטיות, חברות מבייג'ינג שותפות בהקמת מיזמים מרכזיים בישראל • שר האנרגיה אלי כהן: "ברגע שאין עמדה מצד המל"ל, כמוה כהסכמה"

ביל ומלינדה גייטס / צילום: ap, Seth Wenig

קרן ביל ומלינדה גייטס קיצצה ב-65% את החזקותיה במיקרוסופט

רשות ניירות הערך האמריקאית דיווחה כי ברבעון האחרון קיצצה הקרן הפילנתרופית של ביל ומלינדה גייטס בעשרות אחוזים את ההחזקות שלה במיקרוסופט ● המהלך מעורר שאלות משום שמיקרוסופט שימשה זמן רב כנתח המרכזי של תיק ההשקעות של הקרן