גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

העצמאים חזרו לכיכר: "זהו חורבן בית שלישי בחסות הממשלה. העסקים מוקרבים על המזבח הפוליטי"

לפני שעה קלה החלה בכיכר רבין הפגנת מחאה של העצמאים והעסקים קטנים, המוחים נגד התנהלות הממשלה בהתמודדות עם נגיף הקורונה • "עשרות אלפי עסקים נסגרים ולא נותר לנו אלא לצאת למלחמת הישרדות כלכלית ולקחת את גורלנו בידינו"

הפגנת העצמאים בכיכר רבין / צילום: תמר מצפי
הפגנת העצמאים בכיכר רבין / צילום: תמר מצפי

העצמאים חזרו לכיכר רבין: בשעה זו מתקיימת בכיכר רבין הפגנת מחאה של העצמאים והעסקים קטנים שמחו נגד התנהלות הממשלה בהתמודדות עם נגיף הקורונה, והיחס לעצמאים בתקופה זו. המחאה מתמקדת בסיום הסגר הכלכלי ובתוכנית יציאה כלכלית לעסקים, הזקוקים לסיוע כספי מיידי על מנת לשרוד. את ההפגנה ארגנו שלל ארגוני עצמאים, מכל התחומים - התיירות, חיי לילה, אופנה, תרבות, שח"ם, איגוד המסעדות והברים ועוד - שהחליטו לשתף פעולה ולמחות נגד התנהלות הממשלה.

עו"ד רועי כהן נשיא להב, ממארגני ההפגנה, אמר הערב: "לא נשקוט עד שמישהו בחלונות הגבוהים יתעורר. זהו חורבן בית שלישי בחסות הממשלה, עשרות אלפי עסקים נסגרים ולא נותר לנו אלא לצאת למלחמת הישרדות כלכלית ולקחת את גורלנו בידינו".

לדברי דותן סופר מוביל קבינט התקווה, "במשך זמן רב מדי נתנו את אמוננו בממשלה שהבטיחה "שהכל יהיה בסדר"! היום אנחנו מבינים שהכל בסגר! היום עומדים על במה אחת בעצרת ענקית בכיכר רבין כל מובילי המחאה הכלכלית ודורשים פתיחה מיידית של המשק (באחריות) בנוסף למינוי פרויקטור כלכלי שיישב על תוכנית כלכלית מפורטת של יציאה מהסגר עבור בעלי העסקים יחד איתנו. אנו כבר לא נותנים אמון בהנהגה ודורשים להיות חלק מהפתרון."

העצמאים דורשים מהמדינה פתיחה מידית של כל העסקים על פי מתווה הרמזור - אזור ירוק: חזרה מידית של המסחר, קמעונאות, חנויות רחוב ומסעדות.

בנוסף, דורשים העצמאים מינוי פרויקטור כלכלי עם סמכויות לטיפול במשבר הכלכלי בין כלל משרדי הממשלה, ואשר יהווה כתובת ליצירת דיאלוג לשיתוף פעולה רציף ושוטף במסגרת צוות שיוקם עם נציגי ארגוני העצמאים והעסקים.

העצמאים חוזרים על דרישתם לשינוי מתווה הפיצוי במענק השתתפות בהוצאות קבועות לקריטריון של 25% החל ממאי 2020 (במקום 40% ומעלה).

בנוסך מבקשים העצמאים פטור מארנונה עסקית בחודשים ספטמבר-דצמבר לעסקים עם ירידה של 25% ויותר, ללא בירוקרטיה וללא מנגנון מסורבל דרך הסוכנות לעסקים הקטנים, לפי המנגנון שפרסמה הממשלה.

דרישה נוספת של העצמאים הנה הזרמה של פיצוי באופן מידי של המענק הסוציאלי לעצמאים על חודשים ספטמבר - אוקטובר.

ארגוני העצמאים מתייחסים גם לחקיקה בהתהוות בנוגע לעלות תשלום ימי הבידוד, ודורשים שוב כי המדינה תישא בנטל לבדה ותשלם למעסיקים וגם לעצמאים בעבור ימי הבידוד באמצעות המוסד לביטוח לאומי.

לדברי עו"ד רועי כהן נשיא להב, "העסקים במלחמת הישרדות על הפרנסה. באנו לזעוק למקבלי ההחלטות בירושלים, זו העת לקחת אחריות ולהחזיר את השפיות. מאבקי הכוחות הפוליטיים ממוטטים את הכלכלה הישראלית ואיתה את החברה כולה ואנחנו העצמאים והעסקים הקטנים הראשונים שמוקרבים על המזבח הפוליטי. די לשליפות מהמותן לפי לחצים פוליטיים".

תומר מור, מנכ״ל עמותת מסעדנים חזקים ביחד, אמר בהפגנה: "כל עסק שנסגר זה עולם ומלואו, כל עסק שנסגר מאבד בקרב מול האבטלה, עשרות עובדים לפחות; פוגע בתשלומים לעשרות ספקים שמתקיימים ממנו. כל עסק שנסגר הוא עוד מקל בגלגלי הכלכלה שמתחילה להיעצר.

״מסעדנים חזקים ביחד נלחמת מלחמת חורמה על חייו של כל עסק ועסק, מתוך הבנה שאי אפשר להחיות עסק שנסגר ומת. עם כל ההישגים שהבאנו למסעדנים ולעצמאים במשבר הקורונה, לצערנו יש עוד בירוקרטיה רבה אשר עומדת כתהום בין הזכאות של המסעדנים לקבלת פיצויים ומענקים ומכשילה את היכולת של העסקים לקבל המגיע להם ולהמשיך להתקיים.

"אני פונה לשר האוצר לפעול מיידית מול הבנקים להקל על תנאי האשראי ולשחרר את המיליארדים הכלואים בקרן ההלאות לעסקים בסיכון גבוה, שאמורה היתה לתת מענה לעסקים קטנים ובינוניים ובפועל לא משחררת מספיק כספים למשק.

"יש לשחרר עכשיו את הבירוקרטיה, לתגבר את רשות המסים בעשרות עובדים מיומנים שיטפלו בצרכי המסעדנים והעסקים הקטנים והבינוניים. אנחנו הקטר שמניע את המשק בעשור האחרון וזוהי לא פחות ממשימה לאומית לשמור על המסעדנות והעסקים הקטנים בינוניים בחיים".

תמיר ברלקו, מי שעומד בראש יוזמת 'לא יהיה בסגר' לפתיחת העסקים הקטנים, אמר בהפגנה: "אני מודיע לכם בשם כולנו, לא יהיה בסדר, עד שלא תהייה תקווה לכל הישראלים שעדיין לא איבדו את התקווה ובצער רב, אנו מתמעטים מיום ליום.

"המצב מעולם לא היה ככה. הכול קורס. ממשלת ישראל, אנחנו לא מאמינים לכם. הכול תלוי בשיקולים פוליטיים. למה שנסגור את העסקים שלנו? איפה ההיגיון? תפסיקו לספר לנו סיפורים, תתעוררו ותתחילו לעבוד בשבילנו, כי אנחנו כבר לא מאמינים".

הארגונים מארגני ההפגנה הם קבינט התקווה, התאחדות העצמאים, חיי הלילה והברים, צו 8 לפועלי התרבות, מסעדנים חזקים יחד, איגוד המסעדות והברים, לה"ב, המטה להצלת תיירות חו״ל, לא יהיה בסגר, צעדת המיליון, שח"ם ארגון השחקנים, איגוד חדרי הכושר, ארגון מנהלי הבריכות השחיה והקאנטרי, איגוד האמרגנים ומפיקי הבמה בשראל, ראשי התרבות, ארגון חברות ההגברה, איגוד שמלות הערב והכלה, ארגון הההיסעים הפרטיים, התאחדות בעלי אולמות האירועים, התנועה לעידוד האופנה בישראל והאגודה למחול תרבות הגוף והתנועה בישראל.

עוד כתבות

מצב השווקים השבוע / צילום: Shutterstock

כך הפך השקל לאחד המטבעות החזקים מול הדולר - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

למרות אי־הוודאות הביטחונית, השקל התחזק מתחילת 2025 בכ־11% ● גורמים בשוק קרנות הנאמנות מעריכים כי בקרוב צפויה עלייה רוחבית בדמי הניהול ● האנליסט שרואה בשוק הישראלי תמונה חריגה: "בשנה הבאה לא יהיה משק בעולם המערבי שיתקרב אלינו בצמיחה" ● וגם: אלו התחזיות של מנהלי בתי ההשקעות הגדולים

בורסת נאסד''ק בניו יורק / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

הירידות בוול סטריט החריפו לקראת הנעילה: ברודקום צללה 11%, השקל נחלש

נעילה שלילית באירופה ● מניות הקנאביס קפצו בעקבות כוונת טראמפ להקל על הרגולציה ● הסקפטיות סביב תחום ה-AI נמשכת: אורקל נפלה במעל 10% בעקבות הדוחות, ברודקום צנחה על אף שפרסמה תוצאות חזקות ● מחיר הנפט עלה לשיא של מעל שבעה שבועות ● הביטקוין נסחר סביב 90 אלף דולר

עבודות המטרו בתל אביב / צילום: בר לביא

שאלת המעורבות הסינית בתשתיות של ישראל חוזרת לשולחן

מכרז התשתיות הגדול בתולדות המדינה, בעלות של 65 מיליארד שקל, נפתח כשעדיין לא גובשו קווים מנחים לגבי השתתפות חברות סיניות ● בלחץ אמריקאי גובר, לצד דעיכת עניין מצד חברות אירופיות וצמצום התחרות המקומית, שאלת המעורבות הסינית חוזרת למרכז הזירה

חנויות רחוב / אילוסטרציה: כדיה לוי

נציגי חנויות הרחוב לשר ברקת: הרחבת הפטור ממע"מ תחסל אותנו

במסגרת המאבק נגד הגדלת הפטור ממע"מ על יבוא אישי, 20 בעלי עסקים קטנים ובינוניים נפגשו הבוקר עם שר הכלכלה ניר ברקת ● "אם תקדמו את החוק, אתם מחסלים אותנו ומפקירים את הרחוב לטייקונים", טענו הנציגים בפני השר, שמתנגד אף הוא למהלך שמוביל האוצר ● נשיא איגוד לשכות המסחר: "המהלך מוצג כהקלה ביוקר המחיה, אך בפועל עושה ההפך"

נשיא בית המשפט העליון יצחק עמית, שר המשפטים יריב לוין והיועמ''שית גלי בהרב-מיארה / צילום: נועם מושקוביץ - דוברות הכנסת, דוברות בתי המשפט

בג"ץ ביטל את הדחת היועמ"שית: "הממשלה לא הייתה רשאית לפטר אותה"

הרכב מורחב עם רוב של שופטים שמרנים קבע: החלטת הממשלה על הדחת היועמ"שית גלי בהרב-מיארה - פגומה • השופטים ציינו כי הניסיון לעקוף את ועדת גרוניס ומהירות הבזק שבה התקבלה ההחלטה הובילו לביטולה • לוין וקרעי קראו להתעלם מפסיקת בג"ץ: "לחסום את כניסתה למשרדי הממשלה"; באופוזיציה בירכו

מנכ''ל אפל טים קוק. לפי דיווח בבלומברג יעזוב ב–2026 / צילום: ap, Richard Shotwell

האם אפל הולכת בעקבות IBM? השאלות הגדולות בעקבות גל העזיבות

שורת מנהלים בכירים עזבה בשנה האחרונה את אפל במה שנראה כמו חילופי דורות בארגון שמשיל את עורו ● ברקע: הניסיונות הכושלים של ענקית הטכנולוגיה להכות את המתחרים ב-AI, תרבות זהירה מדי שמבריחה טאלנטים והיערכות לסוף עידן המנכ"ל טים קוק ● בריחת מוחות או ניקוי אורוות?

הדמייה  פרויקט east&. תחרות קשה / צילום: ויו פוינט

כמעט חצי שנה אחרי טופס 4, רוכשי דירות במגדל בתל אביב עדיין לא מצליחים להביא את הכסף

יזמי פרויקט &East מכרו 271 דירות, אבל מסרו רק 251 מפתחות מאז אישור האכלוס לפני כמעט חצי שנה, בגלל קושי של קונים להשלים את העסקה ● במקביל, אחת מכל חמש דירות בפרויקט עדיין לא מוצאת רוכש ● עוד דוגמה למצבו העגום של שוק הדיור

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

ביטול פיטורי היועמ"שית: "פסק הדין של בג"ץ היה צפוי ומתבקש"

בג"ץ ביטל היום בפסק דין דרמטי את החלטת הממשלה להדיח את היועמ"שית גלי בהרב-מיארה וכן את החלטת הממשלה ששינתה את המנגנון להפסקת כהונתה ● פרופ' יניב רוזנאי: "פסק הדין נכון ומוצדק" ● עו"ד רז נזרי: "לא בכדי גם השופטים שמוגדרים שמרנים הצטרפו לפסק הדין; שמרנות אין משמעה הפקרות"

ליפמוטור ו-GEELY משיקות דגמים חדשים במחירי רצפה (יחסית) / צילום: יח''צ

מלחמת המחירים בין הסיניות מסלימה: ליפמוטור ו-GEELY משיקות דגמים חדשים במחירי רצפה

קבוצת סמלת השיקה היום את הקרוס-אובר החשמלי המשפחתי החדש B10 של המותג ליפמוטור, במחיר "שובר סגמנט" של כ-139 אלף שקל לגרסת הבסיס ● המותג GEELY השיק בסוף השבוע האחרון את הקרוס אובר החדש STARRAY ומחירו מתחיל מ-169 אלף שקל

כסף בקיר. עם טינר בן דוד / צילום: יח''צ

המשקיע שהתחיל עם 150 אלף שקל ומחזיק כיום תיק נכסים בארץ ובארה"ב

טינר בן דוד התחיל את מסע ההשקעות שלו בגיל 23 עם דירה קטנה בשדרות, המשיך לכמה בתים בקליבלנד ומשם לדירה עם בעיית רישום בגבעתיים ● בראיון לגלובס הוא מספר על הדרך ונותן טיפים למשקיעים מתחילים

נשיא סוריה אל־ג'ולאני / צילום: ap, Mosa'ab Elshamy

שנה אחרי המרד של א-שרע: סוריה מתפוררת ובינתיים יש רק מנצחת אחת

מחליפו של אסד קיבל לידיו מדינה מוכת בעיות: 90% מתחת לקו העוני, מיעוטים שמסרבים להתיישר וטרוריסטים שמתבססים ● טורקיה ניצלה את שעת הכושר לבסס את מקומה במדינה באמצעות הזרמת נשק, כסף וגדודי ג'יהאדיסטים ● כעת היא מכוונת בין היתר לקידוחים במים הכלכליים שלה: "לטורקים יש תוכנית לחנוך בסיסים צבאיים במרכז סוריה, ואם יתאפשר - גם לרדת דרומה"

אביגדור וילנץ / צילום: אינטל

סטארלינק של אילון מאסק תצייד את הלוויינים שלה בשבבים מקריית גת

אקסייט לאבס של יזם השבבים הסדרתי אביגדור וילנץ תספק לסטארלינק של אילון מאסק שבבי תקשורת מהירים לדור הבא של הלווינים שלה - ה-V3 ● מתג התקשורת שפותח בחברה ישמש כמרכז הרשת במהירות גבוהה בלוויני ה-V3

התוכנית הסודית של גרמניה למלחמה עם רוסיה / צילום: Reuters, Thomas Imo

במשך שלוש שנים התכוננה גרמניה למלחמה עם פוטין. ואז הכול קרס

הפלישה לאוקראינה ב–2022 הניעה מרוץ חימוש שאירופה לא ידעה כמותו מאז מלחמת העולם השנייה ● גרמניה שמה את כל הז'יטונים על מתווה בן 1,200 עמודים שהגתה ושמרה בחשאיות - למקרה של עימות עם רוסיה ● הוא כלל השקעה של 166 מיליארד אירו בתשתיות, גיוס חובה ורענון שיטות מימי המלחמה הקרה ● אלא שכשהגיע הרגע לתרגיל מבצעי שיוכיח שהיא מוכנה - הכול קרס

מימין: ראסל אלוונגר, אילן טוויג, דייוויד קוסטמן / צילום: ענבל מרמרי, באדיבות נאבן, נועם גלאי

הישראליות שנפלו בעקבות החששות מבועת AI, וזו שזינקה במעל 10%

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● טאואר, נובה וקמטק הדואליות נפלו כחלק מהמגמה הרוחבית של ירידות במניות השבבים וה-AI ● נאבן עלתה לאחר שדיווחה על חוזה חדש מול חברת המדיה האירופית Axel Springer ● וטידס (לשעבר אאוטבריין) קפצה לאחר שהודיעה על תוכנית ארגון מחדש

40 עד 40 2026

ההרשמה לפרויקט 40 הצעירים המבטיחים של גלובס יוצאת לדרך

לנבחרת 40 הצעירים המבטיחים עד גיל 40 ל־‏2026, שמתפרסמת זו השנה ה־21, אנחנו מחפשים נשים וגברים מכל קצות החברה הישראלית שמובילים שינוי ויוזמה, בעלי עשייה מרשימה מוכחת ואופק מבטיח ● אם אתם רואים עצמכם מתאימים או מכירים אנשים ראויים, מוזמנים להגיש מועמדות ● ההרשמה תיסגר ב־31 בדצמבר

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

תל אביב ננעלה בירידות קלות; מניות הטכנולוגיה והבנייה נפלו

מדד ת"א 35 ירד בכ-0.5% ● מניית נקסט ויז'ן קפצה בכ-4% ● שבוע של שיאים חדשים עבר על תל אביב, אבל בוול סטריט הרוחות סוערות ● רגע אחרי הורדת הריבית, דוחות של שתי שחקניות מרכזיות בתחום ה-AI הציפו מחדש את החששות בשוק ● השקל לא מפסיק להתחזק מול הדולר, ובבנק סיטי טוענים כי הוא מוערך יתר על המידה בכ-20% ● וגם: שתי המניות הישראליות שצנחו בעשרות אחוזים - ועכשיו האנליסטים מזהים בהן הזדמנות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

"המדינה המצטיינת בשוק ההון": המקום המפתיע שישראל קטפה במדד של המגזין היוקרתי

למרות החששות ממיתון עולמי על רקע מלחמת הסחר של טראמפ, הכלכלה העולמית סיימה את 2025 ביציבות ● בדירוג הכלכלות החזקות של האקונומיסט ישראל מזנקת מהמקום ה-6 בשנה שעברה, למקום השלישי, בעיקר בזכות ביצועי שיא של שוק ההון המקומי

קולקציית החורף של יוניקלו, בייג'ינג / צילום: Reuters, CFOTO/Sipa USA

סוף עונה: תעשיית האופנה מתמודדת עם מציאות אקלימית חדשה של קיץ שלא נגמר

חורפים קצרים וקייצים ארוכים מייתרים את החלפת הארונות המסורתית ומאלצים את עולם האופנה לחשוב מחדש ● מותגים ישראליים ובינלאומיים מגיבים באימוץ קולקציות רב־עונתיות גמישות, המורכבות מפריטים על־זמניים ● במקביל, הצרכן לומד שקנייה בזול עולה ביוקר: "כל הרשתות המהירות מרעילות אותנו, לא רק שיין"

אילון מאסק / צילום: Associated Press, Matt Rourke

בסיס בירח והגדלת קצב הטיסות: SpaceX מאשרת שתצא להנפקת ענק

חברת החלל של אילון מאסק מכרה מניות למשקיעים קיימים לפי שווי של 800 מיליארד דולר, ומאותתת על הנפקה ב-2026 לפי שווי ענק של 1.5 טריליון דולר ● לפי דיווחים, ההנפקה מיועדת לממן תוכניות ארוכות טווח להקמת בסיס על הירח

התוואי התת קרקעי ברפיח / צילום: דובר צה''ל

שורדי שבי פנו בדרישה לנתניהו: "תקים ועדת חקירה ממלכתית"

צה"ל תקף בדרום לבנון בפעם השלישית היום ● המסר של חמאס לפעילי הארגון לאחר החיסול: "גלו ערנות וזהירות" ● משרד הפנים של חמאס: אחמד זמזם, קצין במשרד הפנים של חמאס - חוסל בידי חמושים במחנה הפליטים אל-מע'אזי שבמרכז הרצועה ● עדכונים שוטפים