גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

העצמאים חזרו לכיכר: "זהו חורבן בית שלישי בחסות הממשלה. העסקים מוקרבים על המזבח הפוליטי"

לפני שעה קלה החלה בכיכר רבין הפגנת מחאה של העצמאים והעסקים קטנים, המוחים נגד התנהלות הממשלה בהתמודדות עם נגיף הקורונה • "עשרות אלפי עסקים נסגרים ולא נותר לנו אלא לצאת למלחמת הישרדות כלכלית ולקחת את גורלנו בידינו"

הפגנת העצמאים בכיכר רבין / צילום: תמר מצפי
הפגנת העצמאים בכיכר רבין / צילום: תמר מצפי

העצמאים חזרו לכיכר רבין: בשעה זו מתקיימת בכיכר רבין הפגנת מחאה של העצמאים והעסקים קטנים שמחו נגד התנהלות הממשלה בהתמודדות עם נגיף הקורונה, והיחס לעצמאים בתקופה זו. המחאה מתמקדת בסיום הסגר הכלכלי ובתוכנית יציאה כלכלית לעסקים, הזקוקים לסיוע כספי מיידי על מנת לשרוד. את ההפגנה ארגנו שלל ארגוני עצמאים, מכל התחומים - התיירות, חיי לילה, אופנה, תרבות, שח"ם, איגוד המסעדות והברים ועוד - שהחליטו לשתף פעולה ולמחות נגד התנהלות הממשלה.

עו"ד רועי כהן נשיא להב, ממארגני ההפגנה, אמר הערב: "לא נשקוט עד שמישהו בחלונות הגבוהים יתעורר. זהו חורבן בית שלישי בחסות הממשלה, עשרות אלפי עסקים נסגרים ולא נותר לנו אלא לצאת למלחמת הישרדות כלכלית ולקחת את גורלנו בידינו".

לדברי דותן סופר מוביל קבינט התקווה, "במשך זמן רב מדי נתנו את אמוננו בממשלה שהבטיחה "שהכל יהיה בסדר"! היום אנחנו מבינים שהכל בסגר! היום עומדים על במה אחת בעצרת ענקית בכיכר רבין כל מובילי המחאה הכלכלית ודורשים פתיחה מיידית של המשק (באחריות) בנוסף למינוי פרויקטור כלכלי שיישב על תוכנית כלכלית מפורטת של יציאה מהסגר עבור בעלי העסקים יחד איתנו. אנו כבר לא נותנים אמון בהנהגה ודורשים להיות חלק מהפתרון."

העצמאים דורשים מהמדינה פתיחה מידית של כל העסקים על פי מתווה הרמזור - אזור ירוק: חזרה מידית של המסחר, קמעונאות, חנויות רחוב ומסעדות.

בנוסף, דורשים העצמאים מינוי פרויקטור כלכלי עם סמכויות לטיפול במשבר הכלכלי בין כלל משרדי הממשלה, ואשר יהווה כתובת ליצירת דיאלוג לשיתוף פעולה רציף ושוטף במסגרת צוות שיוקם עם נציגי ארגוני העצמאים והעסקים.

העצמאים חוזרים על דרישתם לשינוי מתווה הפיצוי במענק השתתפות בהוצאות קבועות לקריטריון של 25% החל ממאי 2020 (במקום 40% ומעלה).

בנוסך מבקשים העצמאים פטור מארנונה עסקית בחודשים ספטמבר-דצמבר לעסקים עם ירידה של 25% ויותר, ללא בירוקרטיה וללא מנגנון מסורבל דרך הסוכנות לעסקים הקטנים, לפי המנגנון שפרסמה הממשלה.

דרישה נוספת של העצמאים הנה הזרמה של פיצוי באופן מידי של המענק הסוציאלי לעצמאים על חודשים ספטמבר - אוקטובר.

ארגוני העצמאים מתייחסים גם לחקיקה בהתהוות בנוגע לעלות תשלום ימי הבידוד, ודורשים שוב כי המדינה תישא בנטל לבדה ותשלם למעסיקים וגם לעצמאים בעבור ימי הבידוד באמצעות המוסד לביטוח לאומי.

לדברי עו"ד רועי כהן נשיא להב, "העסקים במלחמת הישרדות על הפרנסה. באנו לזעוק למקבלי ההחלטות בירושלים, זו העת לקחת אחריות ולהחזיר את השפיות. מאבקי הכוחות הפוליטיים ממוטטים את הכלכלה הישראלית ואיתה את החברה כולה ואנחנו העצמאים והעסקים הקטנים הראשונים שמוקרבים על המזבח הפוליטי. די לשליפות מהמותן לפי לחצים פוליטיים".

תומר מור, מנכ״ל עמותת מסעדנים חזקים ביחד, אמר בהפגנה: "כל עסק שנסגר זה עולם ומלואו, כל עסק שנסגר מאבד בקרב מול האבטלה, עשרות עובדים לפחות; פוגע בתשלומים לעשרות ספקים שמתקיימים ממנו. כל עסק שנסגר הוא עוד מקל בגלגלי הכלכלה שמתחילה להיעצר.

״מסעדנים חזקים ביחד נלחמת מלחמת חורמה על חייו של כל עסק ועסק, מתוך הבנה שאי אפשר להחיות עסק שנסגר ומת. עם כל ההישגים שהבאנו למסעדנים ולעצמאים במשבר הקורונה, לצערנו יש עוד בירוקרטיה רבה אשר עומדת כתהום בין הזכאות של המסעדנים לקבלת פיצויים ומענקים ומכשילה את היכולת של העסקים לקבל המגיע להם ולהמשיך להתקיים.

"אני פונה לשר האוצר לפעול מיידית מול הבנקים להקל על תנאי האשראי ולשחרר את המיליארדים הכלואים בקרן ההלאות לעסקים בסיכון גבוה, שאמורה היתה לתת מענה לעסקים קטנים ובינוניים ובפועל לא משחררת מספיק כספים למשק.

"יש לשחרר עכשיו את הבירוקרטיה, לתגבר את רשות המסים בעשרות עובדים מיומנים שיטפלו בצרכי המסעדנים והעסקים הקטנים והבינוניים. אנחנו הקטר שמניע את המשק בעשור האחרון וזוהי לא פחות ממשימה לאומית לשמור על המסעדנות והעסקים הקטנים בינוניים בחיים".

תמיר ברלקו, מי שעומד בראש יוזמת 'לא יהיה בסגר' לפתיחת העסקים הקטנים, אמר בהפגנה: "אני מודיע לכם בשם כולנו, לא יהיה בסדר, עד שלא תהייה תקווה לכל הישראלים שעדיין לא איבדו את התקווה ובצער רב, אנו מתמעטים מיום ליום.

"המצב מעולם לא היה ככה. הכול קורס. ממשלת ישראל, אנחנו לא מאמינים לכם. הכול תלוי בשיקולים פוליטיים. למה שנסגור את העסקים שלנו? איפה ההיגיון? תפסיקו לספר לנו סיפורים, תתעוררו ותתחילו לעבוד בשבילנו, כי אנחנו כבר לא מאמינים".

הארגונים מארגני ההפגנה הם קבינט התקווה, התאחדות העצמאים, חיי הלילה והברים, צו 8 לפועלי התרבות, מסעדנים חזקים יחד, איגוד המסעדות והברים, לה"ב, המטה להצלת תיירות חו״ל, לא יהיה בסגר, צעדת המיליון, שח"ם ארגון השחקנים, איגוד חדרי הכושר, ארגון מנהלי הבריכות השחיה והקאנטרי, איגוד האמרגנים ומפיקי הבמה בשראל, ראשי התרבות, ארגון חברות ההגברה, איגוד שמלות הערב והכלה, ארגון הההיסעים הפרטיים, התאחדות בעלי אולמות האירועים, התנועה לעידוד האופנה בישראל והאגודה למחול תרבות הגוף והתנועה בישראל.

עוד כתבות

תום ליבנה / צילום: אריק סולטן

תום ליבנה ואיל וולדמן מגייסים 200 מיליון דולר לספאק חדש

בשבועות האחרונים ליבנה מקדם גיוס של כ־200 מיליון דולר לחברת ספאק חדשה, המיועדת לרכישת חברה פרטית ישראלית בתחומי הסייבר או הבינה המלאכותית ● לחברה כבר צורפו חברי דירקטוריון כמו איל וולדמן ודייב דה-וולט

מיכאל קלמן, מנכ''ל מנורה מבטחים, ויורם נוה, מנכ''ל כלל ביטוח / צילום: נטי לוי, כדיה לוי

על מה ממליצים בחברת הביטוח שהשיגה לחוסכים את התשואה הכי גבוהה השנה בכל האפיקים

2025 מסתמנת בתור השנה של חברות הביטוח, שמובילות את טבלת התשואות גם בנובמבר, ובראשן מנורה מבטחים וכלל ● החוסכים בישראל בדרך לשנה הטובה ביותר מאז 2009 ● במנורה דוגלים כעת בהשקעות סלקטיביות במניות טכנולוגיה, בעוד שבכלל מציעים להיצמד למדדים

השנה בה נשברו כל המיתוסים בשוק הרכב / צילום: AI

הסיניות השתלטו, החשמליות נזנחו: הנתונים שמאחורי השנה הדרמטית בשוק הרכב

בשנה החולפת השתנו חוקי המשחק בגזרת הרכב הישראלי: מלאים עצומים הכבידו על השוק ועיוותו את תמונת המכירות, המכוניות החשמליות נזנחו לטובת פלאג-אין, הסינים כבשו את השוק, ומותגים ותיקים נדחקו לקרן זווית ● האם 2026 צפויה להיות סוערת יותר?

משרדי משרד הבריאות בירושלים / צילום: איל יצהר

משרד הבריאות: השפעת השנה מוקדמת וחמורה מהרגיל

תת־זן חדש של שפעת A הפך את עונת השפעת לקשה מהממוצע, עם מקרי תמותה בילדים, מאות מאושפזים והיערכות לעומסים בבתי החולים ● משרד הבריאות ממליץ על עטיית מסיכות על ידי אוכלוסיות בסיכון ובנוכחותן ● וגם: שיעור ההתחסנות בישראל נותר נמוך

ריק וורסטר, מנכ''ל חברת הברוקראז' צ'ארלס שוואב / צילום: Reuters, Kylie Cooper

מנכ"ל חברת ברוקראז' מהגדולות בעולם משרטט את הגבול בין הימור להשקעה

ריק וורסטר, מנכ"ל חברת הברוקראז' צ'ארלס שוואב, רואה את המתחרה רובינהוד צוברת תאוצה וחושש מהנהירה למוצרים עתירי סיכון ● "אני באמת מודאג מהמסר שנשלח למשקיעים צעירים - שצריך להשיג רווחים מהירים"

שידורי ספורט / אילוסטרציה: Shutterstock, daphnusia

המחיר של חבילת הספורט יעלה שוב? הדרישה החדשה של צ'רלטון

צ'רלטון הודיעה לספקיות הטלוויזיה כי חבילת הצפייה במובייל תבוטל בינואר הקרוב, והציבה דרישה חדשה: התייקרות כוללת לכלל הלקוחות או ביטול גורף של האפשרות לצפות דרך הסלולר ● הוט כבר הודיעה ללקוחותיה על עליית מחירים, בעוד יתר הספקיות עדיין בוחנות את צעדיהם מול ספורט1

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בתל אביב; מדד הבנקים ירד ב-0.5%, נקסט ויז'ן זינקה ב-17%

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.3% ● נקסט ויז'ן דיווחה היום על העסקה הגדולה בתולדותיה, בגובה של 76.8 מיליון דולר ● איחוד האמירויות היא הלקוחה מאחורי עסקת הענק של  אלביט, כך לפי דיווח באתר "אינטיליג'נס אונליין" ● וגם: שתי מניות השבבים הישראליות שזכו להמלצה מג'פריס

מה יחזיר את הקונים לשוק הנדל''ן / איור: גיל ג'יבלי

בעולם כבר למדו: הפחתות ריבית לא מייצרות ביקוש לדירות - וזו הסיבה

בזמן שאצלנו בנק ישראל רק החל להוריד את הריבית, מאירופה ועד צפון אמריקה הבנקים המרכזיים נמצאים בעיצומה של סדרת הפחתות ● עם זאת, הנתונים מראים כי השפעת המדיניות המוניטרית על מחירי הדיור חלשה יחסית ● למרות ההבדלים בין הכלכלות והאתגרים של ישראל, נשאלת השאלה: האם גם כאן נראה מגמה דומה?

בנייה חדשה / צילום: Shutterstock

83 אלף דירות מחכות לקונים - וזו הסיבה שהיזמים ממשיכים לבנות

נתוני הלמ"ס מצביעים על כך שמלאי הדירות הלא מכורות בישראל הכפיל עצמו בתוך חמש שנים ועומד על שיא היסטורי ● תל אביב מובילה ברשימה, ואחריה ירושלים ובת ים ● מהן הסיבות שהיזמים לא מפסיקים לבנות, ואיפה ייקח 7 שנים להיפטר מהמלאי?

מנהיגים מאירופה וארה''ב ממתינים לדיונים בלשכת הקנצלר בברלין / צילום: ap, Markus Schreiber

הפסקת האש מתקרבת? הפסגה בברלין שמשרטטת איך תיראה אוקראינה

גרמניה כינסה שורת מנהיגים אירופיים יחד עם זלנסקי והמתווכים האמריקאים במטרה להציג חזית מאוחדת ולהשיב להצעת הבית הלבן ● לראשונה, שורטט מתווה ל"יום שאחרי" באוקראינה: שיקום במימון רוסי, כוח אירופי במדינה וערבויות אמריקאיות ● הכדור שוב במגרש הרוסי

מדד תשומות הבניה / איור: גיל ג'יבלי (עיבוד: טלי בוגדנובסקי)

המכות שנופלות על יזמי הנדל"ן אחת אחרי השנייה

ההאטה בענף הולכת ומעמיקה אך היא לא המכה היחידה על היזמים ● מדד תשומות הבנייה השלים קפיצה של 5% בשנה, מה שמכביד עוד יותר על צד ההוצאות

שוק באנקרה. / צילום: ap, Burhan Ozbilici

בניגוד לכל הכללים: טורקיה הורידה ריבית בפעם הרביעית, למרות אינפלציה של 31%

נגיד הבנק המרכזי בטורקיה, פתיך קרהאן, הודיע לאחרונה על הורדת ריבית בפעם הרביעית בתוך שנה, וכעת היא עומדת על 38% ● זאת, על אף קצב האינפלציה השנתי שנותר גבוה ● בשנים האחרונות, הכלכלה הטורקית מתמודדת עם שורת אתגרים, בהם מחסור באנרגיה

מייסדי נאבן, אריאל כהן ואילן טוויג / צילום: נאבן

בעקבות עזיבה מפתיעה של סמנכ"לית הכספים: מניית נאבן נופלת בחדות

מניית נאבן, שהונפקה בנאסד"ק לפני כחודש וחצי, נסחרת כעת בכחצי משווי ההנפקה ● עם זאת, המנכ"ל מציין: "מעולם לא הייתי אופטימי יותר בנוגע להזדמנויות שיש לפנינו"

שוק ההון והשקעות / צילום: Shutterstock

המשקיעים בוול סטריט מתרחקים מענקיות הטכנולוגיה - וזו החלופה

סימני הספקנות סביב תחום ה-AI הולכים ומתרבים, ובתי ההשקעות הגדולים אומרים ללקוחות שלהם להוריד את החשיפה לענקיות הטכנולוגיה ● לדידם, ההזדמנויות הן בתחומים שאינם תחת הפנס ● "המשקיעים כבר לא ירדפו רק אחרי מיקרוסופט ואמזון - ההשקעה הולכת ומתרחבת לשאר השוק"

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו / צילום: מולי גולדברג

מנכ"ל פאלו אלטו לגלובס: “אין חשש לפגיעה בתגמול עובדי סייברארק”

ניקש ארורה, שהגיע לביקור בישראל, התייחס לתקופת הביניים סביב אקזיט הענק שטרם הושלם, והבטיח בהירות לעובדים ● בדבריו ציין את החותם שהשאיר ניר צוק בחברה גם אחרי עזיבתו, וסימן את האתגרים הבאים של עולם הסייבר בעידן הבינה המלאכותית והמחשוב הקוונטי

שחר סיני, סמנכ''ל קרנות נאמנות פרופאונד בית השקעות / צילום: עמי ארליך

"אחרי שנתיים פנומנליות במניות הפיננסים, זה הזמן להוריד רגל מהגז"

שחר סיני, סמנכ"ל קרנות נאמנות בפרופאונד, ממשיך להעדיף את שוק המניות המקומי על פני חו"ל, ומסמן את מניות הטכנולוגיה, התעשיות הביטחוניות והאנרגיה הירוקה לשנה הקרובה ● למרות השיאים בשוק, הוא מציע "לא להפריע לכסף לעבוד, אבל כן אפשר לצמצם סיכון"

צילום: איל יצהר

רעיון נועז, כישלון קליני מכריע: חברת הביומד ביומיקס צפויה להיסגר

החברה הישראלית שפיתחה טכנולוגיה לטיפול בזיהומים חיידקיים הפסיקה ניסוי קליני בשל תופעות לוואי, פיטרה מעל מחצית מעובדיה ומתכוונת למכור פטנטים ● היום הגישה ביומיקס בקשה לצו פתיחת הליכי חדלות פירעון מניית החברה האם בניו יורק איבדה כמעט את כל ערכה מאז מיזוג ה-SPAC

שיגור לוויין איראני בנמל החלל קוסמודרום ווסטוצ'ני ברוסיה (בעיגול: ולדימיר פוטין, נשיא רוסיה) / צילום: רויטרס - Alexander Kazakov

מרוץ חלל בסיוע פוטין: איראן תשגר שלושה לוויינים ל"מטרות אזרחיות"

ההתקדמות האיראנית בתחום הלוויינים מנסה להדביק את הפער מול ישראל - בחסות רוסית ועם זינוק בתקציב הביטחון ● גרסת האיראנים, לפיה הלוויינים "נועדו לחקלאות, למשאבי טבע ולמעקב סביבתי", מעלה לכל הפחות תהיות ● עם זאת, היתרון האיכותי והכמותי הישראלי נשמר

תחנת הכוח הפרטית דוראד, זרוע פעילות האנרגיה של קבוצת לוזון / צילום: יגאל גורן

אדלטק משכה את התביעה: הוסר החסם להקמת תחנת הכוח שבסכסוך

קבוצת אדלטק משכה את תביעתה נגד ההרחבת תחנת הכוח דוראד באשקלון - כך הודיעו השותפים האחרים ובראשם קבוצת לוזון ● אם דוראד אכן תורחב, הדבר ימנע הקמה של תחנת כוח אחרת - זאת לאור מגבלה של רשות החשמל

וול סטריט, תמשיך להיות ירוקה? / צילום: ap, Mary Altaffer

שוק המניות האמריקאי מסכם 3 שנים חזקות, מה צופים האנליסטים ל־2026

מומחי השקעות בוול סטריט מנסים להעריך את כיוון השוק ב־2026 ● רובם מעריכים שנה חיובית, גם אם תנודתית, בזמן שאחד מזהיר מסיכון למיתון שידחוף את S&P 500 כלפי מטה ● BDO: "זה לא שוק לבעלי לב חלש. המניות מתומחרות לשלמות ויש אפס מרווח לטעויות"