גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נפילה של 86% ביום: הסיוט של משקיעי הביומד שוב התממש

חברת הביומד הישראלית ביונדווקס נכשלה בניסוי - מסרה כי לא היה הבדל מובהק בין קבוצת הניסוי לקבוצת הביקורת ● לביונדווקס מפעל חיסונים מוכן אשר יוכל לעמוד לרשות חברות שייצרו חיסון לקורונה

רון בבקוב, מנכ"ל ביונדווקס / צילום: איל יצהר
רון בבקוב, מנכ"ל ביונדווקס / צילום: איל יצהר

מניית חברת ביונדווקס  הישראלית, הנסחרת בבורסת נאסד"ק (אך לא בבורסת תל אביב) , ירדה בסוף השבוע ב-86% בעקבות תוצאות שליליות בניסוי קליני (שלב III) שנערך במוצר המוביל שלה, חיסון רב-שנתי לשפעת.

קריסתה של מניית ביונדווקס מדגימה שוב כיצד יכולים משקיעים בתחום הביומד עתיר הסיכונים לאבד את עולמם ביום. אם הניסוי היה מצליח, משקיעי ביונדווקס היו יכולים כנראה לשלש או לרבע את כספם. אלא שהפעם זה לא הצליח - וכך 377 מיליון דולר (1.27 מיליארד שקל) התנדפו משווייה של ביונדווקס בין לילה ושווי החברה צנח ל-59 מיליון דולר בלבד.


כישלונות צורבים וצניחות חופשיות

כישלון זה מצטרף לשורה של כישלונות דומים שספגו משקיעי ביומד מישראל בשני העשורים האחרונים, בעיקר בנאסד"ק - לשם נמשכות החברות הנמצאות בשלב של ניסויים מתקדמים (ביונדווקס נמחקה מבורסת ת"א ב-2018). כמובן היו גם הצלחות, ומי שנכנס לחברות כמו קייט פארמה, נובוקיור או קריופארם, ראה תשואות שלחברות בסקטורים אחרים קשה להתחרות בהן. אבל כישלונות צורבים כאלה, עם צניחות חופשיות "ללא רצפה" של שווי המניות, הן בהחלט מאפיין ייחודי של התחום.

יש לציין כי גם העלייה במניית ביונדווקס הייתה מהירה: את מה שאיבדה המניה בסוף השבוע, היא טיפסה בחצי השנה שחלפה מאז מרץ האחרון. העלייה הדרמטית הזו מעידה שרוב המשקיעים במניה הגיעו ספציפית כדי להמר על הניסוי. הם ידעו, או לפחות היו אמורים כבר לדעת, לקראת מה הם הולכים.

למי שנמצא מספיק זמן בשוק המניות, האירוע של ביונדווקס מזכיר אירועים קודמים  מהימים הראשונים שבהם מניות של חברות ביומד ישראליות התחילו להיסחר בנאסד"ק. זכור במיוחד לאותם ותיקים המקרה של פארמוס, שהייתה "מניית העם" ב-2004, ואיבדה 75% מערכה ביום אחד. פארמוס, שפיתחה תרופות לטיפול בפגיעות ראש באמצעות נגזרות של חומרים הנמצאים גם בצמח הקנאביס - פיתוח של אבי תחום הקנאביס, פרופ' רפאל משולם מהאוניברסיטה העברית - הייתה הבטחה גדולה, אבל נכשלה כישלון חרוץ.

משקיעי פארמוס היו המומים מכישלון החברה. בראיון ל"גלובס" אמר אז אחד מהם, עינב כהן: "אני מכיר יועצי השקעות וברוקרים, היה להם אור בעיניים כשהם דיברו על פארמוס, והמניה עלתה ועלתה, ובפורומים היא כיכבה... כשהניסוי נכשל לגמרי, זה היה הלם. הלכו שנתיים של עבודה. עכשיו אני עושה חישובים מה יכולתי לעשות בכסף שהפסדתי".

כהן טען אז שאינו מצטער על השקעתו. "אתה מנסה 10 פעמים, ב-9 פעמים אתה נכשל, ובפעם אחת אתה לוקח את כל הקופה. אנשים אומרים 'גמרתי עם הבורסה', אבל כסף מתגלגל, בא והולך, וחלומות זה דבר גדול יותר מכל דבר אחר". כיום מנהל כהן את אתר ישראל בורסה ומלמד כיצד להשקיע בשוק ההון.

רוב מי שמצטרף להשקעה במניית ביומד לקראת ניסוי קליני, יודע שהוא עלול לאבד את כספו. למעשה, כמה משקיעי ביומד מנוסים, פיתחו אסטרטגיה של כניסה למניה כשהחברה רק נכנסת לניסוי, ויציאה עוד לפני פרסום התוצאות, במטרה לתפוס לא את רגע ההצלחה של הניסוי, אלא את גל העלייה שנובע מהגעת המהמרים.

נראה כי גם במניה של ביונדווקס זה כנראה מה שקרה. מהשיא שנרשם ביולי (ששיקף לחברה שווי של כמעט 600 מיליון דולר), ירדה מניית החברה ב-28%, לאחר שכמה מהמשקיעים ברחו לפני פרסום תוצאות הניסוי. ואולם, קבוצה זו לא היוותה את עיקר המשקיעים, ולמניה נשאר הרבה לאן לרדת אחרי הכישלון.

גם לאחר הצלחה בניסוי, לפעמים המניה לא עולה כמתוכנן, או עולה ויורדת לאחר מכן במהירות, בעת ש"המהמרים" שהגיעו להשקיע באירוע הבינארי מממשים רווחים ועוברים להימור הבא. בשלב הזה מגיעים משקיעים אסטרטגיים יותר, שמעוניינים ליהנות ממימוש ההבטחה הגלומה במוצר.

יש גם משקיעים שמנסים לנתח את פוטנציאל ההצלחה של המוצרים האלה עוד לפני היוודע תוצאות הניסוי, אף שהתוצאות אינן ידועות אפילו לחברה עצמה. כך למשל, אחד מכללי האצבע הוא כי מוצר בשלב מתקדם של הניסויים, שלא משך עניין מחברות פארמה גדולות, ושווי החברה הוא בתחום של כמה מאות מיליוני דולרים בלבד - סיכויי ההצלחה שלו נמוכים מ-50%, שהם כלל האצבע של הצלחה בניסוי שלב III.

חברות ישראליות רבות שמגיעות לשלבי ניסוי מתקדמים, עונות להגדרה הזו, ובאופן כללי, לחברות ישראליות בנאסד"ק יש רקורד של פחות מ-50% הצלחה בניסויים מתקדמים.


מריוס נכט נתן לחברה הזדמנות

ביונדווקס הוקמה ב-2003 לצורך פיתוח חיסון רב-שנתי לשפעת (שיחליף את החיסונים החד-שנתיים) על בסיס פיתוח של פרופ' רות ארנון, שהייתה שותפה גם לפיתוח תרופת הקופקסון של טבע. החברה הוקמה על ידי ד"ר רון בבקוב, שאחרי כעשור בתפקידי שיווק ופיתוח עסקי בחברות ביומד גדולות, ביקש להקים חברה משלו וקיבל את הזיכיון למוצר ממכון ויצמן.

המשקיעות העיקריות בחברה בתחילת דרכה היו קרן קדימה הייטק של יוסי בן יוסף (שניהל מאוחר יותר את חברת קדימהסטם הבורסאית), קרן קורוניס של אריק מסיקה וקרן רוזנרם של ד"ר יהושע רוזנברג ורויטל אבירם.

ב-2007 הייתה ביונדווקס אחת מחברות הביומד הצעירות הראשונות שהונפקו בבורסת תל אביב, תחת הכללים החדשים לחברות מו"פ שהותוו באותה השנה על ידי הבורסה במטרה למשוך אליה חברות ביומד מסוגים שונים. ואולם, הבורסה לא הצליחה לספק לחברה סכומי כסף משמעותיים. ביונדווקס נאלצה לבצע גיוסים חוזרים ונשנים, בשוויים יורדים והולכים, שהרחיקו ממנה משקיעים משמעותיים, ונראה היה כי לעולם לא תגיע אפילו לבדוק את המוצר שלה בשלב III.

מי שנתן לחברה, בסופו של דבר, את ההזדמנות היה מריוס נכט, ממייסדי צ'ק פוינט, שהשקיע בחברה באמצעות קרן aMoon הראשונה, שמומנה בעיקר מכספו. תמורת כ-20 מיליון דולר רכש נכט 42% מהחברה, הוביל להנפקתה בנאסד"ק ומחיקתה מבורסת ת"א, ובתוספת אשראי של 20 מיליון אירו מהאיחוד האירופי וגיוס של 10 מיליון דולר נוספים בנאסד"ק, הצליחה ביונדווקס לתת למוצר צ'אנס אמיתי לצאת לניסוי - שעלותו עשרות מיליוני דולרים. למרבה הצער, הניסוי נכשל.

מנכ"ל ומייסד החברה, בבקוב, לא ניסה לטשטש את הכישלון בהודעה. "אנחנו מאוכזבים מהתוצאות", אמר. "אני רוצה להודות לצוות ביונדווקס על המאמץ, ההתגייסות והתשוקה שלהם למשימה ב-15 השנים האחרונות. יחד שאפנו לפתח גישה חדשנית לבעיה עולמית עיקשת". בבקוב הדגיש כי המוצר לא היה יעיל כמוצר יחיד, כך שייתכן כי החברה תרצה להמשיך לבדוק את יעילותו בשילוב עם מוצרים נוספים, אבל הדבר לא נאמר. בתקווה להצליחת הניסוי, ביונדווקס כבר הקימה מפעל לייצור חיסונים, שייתכן כי כעת, לאחר התוצאות המאכזבות בניסוי, יעניין חברות שייצרו בעתיד חיסון לקורונה, אם וכאשר יצליח ניסוי במוצר זה.  

***גילוי מלא: מריוס נכט הוא בן הזוג לשעבר של ענת אגמון, מבעלות השליטה ב"גלובס". השניים מצויים במחלוקת אישית וכלכלית.

עוד כתבות

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?